Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77901) eight válasza blakey (#77899) üzenetére


eight
senior tag

Lehetséges, nekem még nem volt szerencsém a 65p-hez, csak teszteket olvastam róla.

Viszont nagyon kedvelem a Merlin + Entware combót, mert pont telibe találja a nyílt forráskód és a gyári támogatás közötti aranyközéputat, és - ha csak nem változtak a dolgok az elmúlt pár hétben, akkor - a 65p nem kompatibilis a CPU miatt.

Azért mindenképpen igyekszem majd hozzáférni egy 65p-hez, nagyon best-buynak tűnik ár/érték szempontból.

(#77902) Tomace91 válasza TeeJay (#77876) üzenetére


Tomace91
senior tag

Ez mind szép és jó, de érdekelne, hogy akkor mit vegyen?
Mert az megvan akkor, hogy mit ne.

(#77903) blakey válasza eight (#77901) üzenetére


blakey
titán

OpenWrt-vel "gyilkos", Merlinnél jobb szerintem a Tomato/OpenWrt vonal.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#77904) norba69 válasza galaktikus (#77896) üzenetére


norba69
senior tag

A cloud key a unifi controllert futtatja. Ez kell az egész rendszer vezérléséhez, pl, ez irányítja az ap-k közötti roamingot, meg csomó mást is. Enélkül a rendszer félkarú óriás :)
Ha a syno nason fut a controlller, az is jó lehet.
[link] Itt tudsz érdeklődni hozzáértőktől.

[ Szerkesztve ]

(#77905) eight válasza blakey (#77903) üzenetére


eight
senior tag

Merlin átveszi a gyártoi modulokat amelyeknek nem "beszerezhetők" a forráskódjai, ezért (tudomásom szerint) egy csomó minden hardveresen gyorsított ami a többi fw-n nem az (pl ott az flow cache (a CTF utódja), amit a többi fw prociból csinál).

Továbbá van olyan amiben azért a 86u állva hagyja a 65p-t, ott van pl az openssl (lásd kép),

A Tomato vonal szerintem is jó, régen használtam és pl vlan-t sokkal könnyebb volt csinálni benne. Ha lesz Freshtomato ac86u-ra akkor mindenképpen tesztelni fogom, bár akiknek telepíteni szoktam routert azok jobban járnak a Merlinnel.

[ Szerkesztve ]

(#77906) blakey válasza eight (#77905) üzenetére


blakey
titán

Merlin átveszi a gyártoi modulokat amelyeknek nem "beszerezhetők" a forráskódjai, ezért (tudomásom szerint) egy csomó minden hardveresen gyorsított ami a többi fw-n nem az (pl ott az flow cache (a CTF utódja), amit a többi fw prociból csinál). - csak annyit tud átvenni amennyit a gyártó enged, 1 évig azt használtam az AC68U-n. Annyira nem estem hanyat a tudásától, a gyárinál mindenképp jobb és más nem nagyon volt elérhető arra a routerre, az AiMesh is elég későn került bele, mert ugye nem volt elérhető. HGG egy hektikus, bizonytalan kiadású firmware, Tomato meg csak most jelent meg.
Továbbá van olyan amiben azért a 86u állva hagyja a 65p-t - érdekes is lenne ha nem lenne olyan dolog ami esetleg jobb az AC86U-ban, de az AC65P valójában AC2600-as ami ezért a pénzért tuti cucc. Annyira nem voltam elájulva a gyári rendszerétől de 1,5 hónapig azt használtam, az biztos, hogy úgy is jobban osztotta a netet az AC68U-nál, pedig az sem egy rossz router. Ha nem lenne OpenWrt az AC65P-re vagy nem tetszene az sem akkor AC86U-t vennék, esetleg Synology RT2600AC-t, bár az nem biztos, hogy jó lenne, az 1900AC-val sok gondom volt.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#77907) MaCS_70 válasza eight (#77898) üzenetére


MaCS_70
félisten

És azért azt is tegyük hozzá, hogy a két külön betáplálású ház között az a bizonyos kábel optikai legyen!

Nekem van némi tapasztalatom ilyen "két ház - egy router" kérdésben. Éppenséggel megerőszakolható a hálózat ilyen formában (bár nagy valószínűséggel nem a szabályos keretek között), de legjobb esetben is bele van kódolva millió probléma -- azon egyszerű oknál fogva, hogy maguk a hosztok nem fognak megbízhatóan forgalmazni a falakon keresztül.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#77908) eight válasza MaCS_70 (#77907) üzenetére


eight
senior tag

Ahogy írtam is, amennyiben a két ház ténylegesen belefére egy 40m átmérőjü körbe (ahogy azt az OP írta), akkor szerintem (a megfelelő védelemmel ellátva) "belefér" egy utp kábel is, nem életbevágó az optika. A két média konverter jelentősen megdobná az árakat és a leírt esetnél egymás mellett van két kicsi ház.

Nem ebből élek, de több mint száz eset után már nekem is van némi tapasztalatom, és ha csak telók vagy egy-egy TV lóg a wifi-n mindkét házban, akkor az egy router is tud működni a leírt fenntartásokkal és limitációkkal, továbbá átvinni egy AP-t a szomszéd házba UTP-n sem ördögtől való dolog (persze az optika mindig jobb, és a két külön internet kapcsolat két routerrel meg még annál is jobb....stb.).

Direkt offtopicba tettem a legrosszabb megoldást, hogy az nem ajánlott, és szerintem a többi részre sem volt félreérthető a posztnak.

[ Szerkesztve ]

(#77909) eight válasza blakey (#77906) üzenetére


eight
senior tag

HGG-vel az a legnagyobb baj, hogy nem adja ki a forráskódot, ebből volt is nézeteltérés és probléma az évek során. Egyébként jó srác, ott lóg irc-n is, lehet vele beszélni, csak nem tudjuk mi történik az fw-ben ezért olyan helyre nem lehet ajánlani ahol fontos a rendszer integritása (nagyinak a kertesházba persze teljesen jó, mert ki lehet vele lőni a wi-fit a verandára és lehet tólni ezzerrel a messengert)

MIndenképpen meg fogom nézni a 65P, köszönöm szépen a javaslatot :R

ui.: AIMesh nekem sosem működött annyira hogy vállalaható lett volna :)

[ Szerkesztve ]

(#77910) MaCS_70 válasza eight (#77908) üzenetére


MaCS_70
félisten

Bocs, de ezzel nagyon nem értek egyet.

Pontosan arról a megfelelő védelemről van szó, ami történetesen a két épület galvanikus elválasztását jelenti. Persze, megoldható a védelem rézkábel esetén is, de mégis hogyan képzeled ez a megfelelő védelmet egyszerűbben és olcsóbban, mint ha optikát használnál? Az általam hirtelenjében fellelt izolátorok jóval drágábbak, mint egy pár gigabites konverter.

Egy pár médiakonverter ára egyszerűen eltörpül ahhoz képest, amit meg kellene valósítani. Nyilván több évre szóló beruházásról van szó, és nem hiszen el, hogy havi egy-két gombóc fagylalt árán érdemes spórolni egy korrekt és biztonságos megoldás ellenében.

Két külön álló, külön villamos betáplálású házat nem kötünk össze galvanikusan.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#77911) PTomi92


PTomi92
aktív tag

Sziasztok!

Új routert szeretnék vásárolni. Árban 10-20 ezer között szánnék rá. Emeletes házban lenne használva, betonfödémmel, ezért a wifi antennák erőssége fontos szempont. Sebesség terén nem kell semmi extra, jelenleg 100Mbit-es nettel van használva, szerintem max 300-ig lenne bővítve a jövőben.
4 LAN kábel menne rá+ 2-3 telefon és max 2 laptop használná egyszerre. Torrent 1 gépen fut folyamatosan. 5Ghz nem kell, egyéb extrát nem használnék
Elsőre az ASUS RT-AC57U-t találtam szimpatikusnak, viszont a honlapján azt írják, hogy ezt csak "medium home"hoz ajánlják. Van esetleg az árkategóriában olyan ami számomra jobban megfelelne?

Köszi a segítséget!

(#77912) MaCS_70 válasza PTomi92 (#77911) üzenetére


MaCS_70
félisten

Röviden: nincs.

A betonfödém eleve nagyon kétségessé teszi az eleve eléggé kétséges wifis elérést. Árnyékol mint a fene.

Nagyon nem mindegy persze, hogy milyen klienseket és milyen célra akarsz használni, de minimum komoly sebességcsökkenésre készülj fel!

Ha teljes értékű wifit akarsz használni mindkét szinten, akkor nagy valószínűséggel jóval mélyebben kell a zsbedbe nyúlnod, ha pedig valódi roamingot is szeretnél, akkor még mélyebbre.

Nálam egy RT-AC87 2,4 GHz-en kiszolgálja a 3+1 szintes házat + széles körben a kertet, de ahol vasbeton a födém, ott nagy bezuhanás van, 5 GHz-en meg szinte nullázódás.

Vidéken az N18 horizontálisan több száz méterre is stabilan forgalmaz, de a vasbeton födém vertikálisan pár méteren már érezhető csillapítást eredményez.

Szóval erősen kétséges, hogy egy eszközzel ez megfelelő minőségben menni fog. :(

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#77913) PTomi92 válasza MaCS_70 (#77912) üzenetére


PTomi92
aktív tag

A sebességcsökkenés nem lenne gond amíg egy youtube videóval elbírna, a letöltés úgy is kábelről menne. A stabilitás lenne fontos. Jelenleg egy tp link wr1043nd van több mint 10 éve, sajnos egy ideje folyamatosan eldobálja a wifi hálózatot (a LAN stabil).
Van egy koliból maradt D-Link alaprouterem, az emeleten lévő LAN portba azt dugtam be, de sajnos az sem sokkal stabilabb (viszont itt lehet beállítás gond is tudom)
Meggondolom, köszi a választ!

(#77914) eight válasza MaCS_70 (#77910) üzenetére


eight
senior tag

Már elnézést, de utp-ről beszélünk, szerény véleményem szerint a szabványnak nem része a földelés. Esetleg villámmal lehetne gond, de írtam hogy a kábel mindkét végére kell rakni túlfesz védőt, amelyek pedig értelemszerűen mindkét házban a házak saját földjére vannak rákötve (ezek pár ezer forintért már beszerezhetők).
Egy rakás egymás melletti, illetve iker házat kötöttem már össze utp kábellel, nem szeretem, nem is szoktam javasolni, de sosem volt még probláma (olyan volt nem is egyszer hogy a surge protectornak dolga akadt). Olyan is volt már többször is, hogy elrágta valami a csövet a földben, és a végén anyagilag is jobban jártunk volna, ha egyből valami pajzsos optikával kezdünk, de az esetek többségében elegendő volt egy utp kábel is)

[ Szerkesztve ]

(#77915) Jegesmaci81 válasza PTomi92 (#77913) üzenetére


Jegesmaci81
aktív tag

Szia kicsit méregettem neked. 1 hete vásároltam az Asus rt ac 65p routert. 1000Mbps a net előfizetésem. Nálunk is vasalt monolit betonfödém van. Az emeletre szintem mindenhová 50-70Mbps jut el. Közvetlenül a router feletti szobában a leglassúbb a net. 40-50Mbps. Azt viszont mondhatom hogy stabilnak nagyon stabil mindenhol. Nem akadozik/szakad. Mérni csak a mobilommal tudtam mert nincs laptop. Nem próbálgattam hogy hol lenne a legjobb helyen a router. Ott van ahová megvételkor leejtettem. 😀 Gondolom ha elkezdenék játszadozni vele akkor Többet is ki tudnék hozni belőle. Ja igen a földszinten 300Mbps van WiFi-n ha jól emlékszem. (Most nem mértem)

(#77916) failed


failed
tag

sziasztok,

megjött az ac65p amit minap rendeltem alzáról. minden király, fóliázva jött, látszott, hogy zsír új a cucc, soha senki hozzá nem nyúlt. pirospont.

sikerült beüzemelni, és hát ezúton szeretnék tájékozódni, hogyan is kellene konfigolni, és speedtest.net-en mekkora számot kell kiírnia. :D

a helyzi az, hogy a digis modem mögött van 2 router, amelyek között kábeles kapcsolat van - és ennek a sornak a legvégén van az én routerem, szintén kábelen. ez azért van így, mert "folyosó" jellegű" az épület kialakítása. a modem utáni routerek (mindkettő mikrotik hapac2) wifin is szórnak, illetve "kábelen tovább adják" a netet. több szoba van és fent kellett tartani a kábeles csatlakozás lehetőségét is. biztos vannak ultrább megoldások, de költséghatékony mód kellett, és az informatikus ezt látta megfelelőnek. ezen most vitatkozni/változtatni nincs lehetőség.

a kérdés az lenne, hogy milyen információkra van szükségetek, hogy segíteni tudjatok a beállításban, amit valamilyen módon én is ki tudok nyerni a hálózatból. (a hapac-okhoz nincs jogosultságom). illetve, hogyan konfigoljam be a routert, hogy ki tudjam használni a gigabitet - ha már megvettem :D

köszönöm előre is

jelenleg ez a helyzi:


[ Szerkesztve ]

Intel i5 10400F | Gigabyte B460 HD3 | 2x8 DDR4 Gb Corsair Vengeance@2666Mhz CL15 | Sapphire 6700 XT Pulse 12Gb | Seasonic Core GC 650W Gold | Sharkoon Revenge Economy | Kingston A2000 500GB | WD10EZEX 1 TB | SS Rival 3@qck+

(#77917) TeeJay válasza failed (#77916) üzenetére


TeeJay
félisten

ezt 2 antennás cuccal mérted 866mbit linken?

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#77918) failed válasza TeeJay (#77917) üzenetére


failed
tag

kábelen XD

Intel i5 10400F | Gigabyte B460 HD3 | 2x8 DDR4 Gb Corsair Vengeance@2666Mhz CL15 | Sapphire 6700 XT Pulse 12Gb | Seasonic Core GC 650W Gold | Sharkoon Revenge Economy | Kingston A2000 500GB | WD10EZEX 1 TB | SS Rival 3@qck+

(#77919) Tav-Csoves válasza failed (#77918) üzenetére


Tav-Csoves
őstag

"...wifin is szórnak..." :U

(#77920) failed válasza Tav-Csoves (#77919) üzenetére


failed
tag

?? valami sértőt mondtam? :B

[ Szerkesztve ]

Intel i5 10400F | Gigabyte B460 HD3 | 2x8 DDR4 Gb Corsair Vengeance@2666Mhz CL15 | Sapphire 6700 XT Pulse 12Gb | Seasonic Core GC 650W Gold | Sharkoon Revenge Economy | Kingston A2000 500GB | WD10EZEX 1 TB | SS Rival 3@qck+

(#77921) Tav-Csoves válasza failed (#77920) üzenetére


Tav-Csoves
őstag

Nem, dehogy! Csak a wifi nem túl jó közeg. Kábel csatlakozás a legbiztosabb.
Valahol valamelyik eszköz lesz a szűk keresztmetszet.

(#77922) JohnD válasza blakey (#77899) üzenetére


JohnD
tag

A jelenlegi wifi routerek közül melyiket ajánljátok akár csak szimplán a jelerősség, de inkább a jelerősség "feltekerhetősége" szempontjából?
Bárki, aki hozzáértő, a válaszát várom. (Bocsi, nem blakey hozzászólására akartam reagálni)
Köszi! :)

[ Szerkesztve ]

(#77923) PTomi92 válasza Jegesmaci81 (#77915) üzenetére


PTomi92
aktív tag

Köszönöm az infókat!

(#77925) MaCS_70 válasza #46372352 (#77924) üzenetére


MaCS_70
félisten

Legutóbb tegnap este volt egy pont ilyen igényről szó.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#77926) carr válasza #46372352 (#77924) üzenetére


carr
őstag

Azt hallottam telekom topicban, ha kikapcsolod a sagem 5Ghz részét, akkor jó lesz a jel. már nem emlékszem, merre volt, melyik topik. :) :R

360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.

(#77927) norba69 válasza carr (#77926) üzenetére


norba69
senior tag

Sőt, ha a 2,4 GHz-es részét is kikapcsolod, akkor a szomszédaidnak még jobb lesz a vétel :)

(#77928) Gubek-Einste válasza JohnD (#77922) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Erősen környezet függő, van amelyik eszköz itt működik jól és van amelyik ott, előre nem lehet megmondani, minden a környezet függvénye.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#77929) Gubek-Einste válasza #46372352 (#77924) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#77930) JohnD válasza Gubek-Einste (#77928) üzenetére


JohnD
tag

Amit korábban írtam, hogy két 30m-re lévő családi ház között hasson, város külterületi részén. Tudom, hogy bizonytalan, de ha már kipróbáljuk, akkor melyiket lenne érdemes.
Gondolom jó a minél nagyobb antennanyereség pl. meg hogy leszerelhető legyen, túlhajtható (extra fw által) stb.
Köszi :)

(#77931) Gubek-Einste válasza JohnD (#77930) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ekkora távolságra már egy pont-pont linket kellene kiépíteni mert sima körsugárzós eszközökkel már nagyon bizonytalan lenne a kapcsolat.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#77932) failed válasza Tav-Csoves (#77921) üzenetére


failed
tag

sajnos az a helyzet, hogy amit linkeltem, azt kábelen keresztül mértem (350/320). a két microtik tudja a gigabites sávszélt, viszont ezek az eszközök már messze túlmutatnak az én tudásomon. az én szintem az, hogy összenyomkodok mindent, és addig állítgatom amíg egyszer azt csinálja, amit akarok. Pl az, hogy egy wifi jelet fogjak egy ezer éves routerrel, majd megosszam a lan portokon (kábelen számítógép/ps4), és ugyanerre az 1 db - vevő antennára - még mobillal is fel tudjak csatlakozni wifin - ami elméleti tudásom szerint nem lehetséges - 1 hétig tartott megoldani, de valahogy sikerült. az antenna funkcionált vevőként egy másik router felé - amiről a net jött -, azt osztotta tovább, de funkcionált adóként is a telefon felé. nem tudom, hogyan lehetséges, de sikerült....

ez egy ezer éves vacak - ami mondjuk korához képest szerintem elég sokat tudott fw szinten - viszont mégis sokkal kevesebbet, mint a maiak. azért kértem a segítségeteket, mert a beállítási lehetőségekkel arányosan kb~ exponenciálisan nő a lehetséges beállítások száma, amit nincs sem időm, sem erőm, sem szakértelmem végigpróbálgatni.

nem tudom, hogy kapcsoljak-e dhcp-t vagy se. milyen tartományba tegyem a routert - számit-e? -, kell-e megadjak alapértelmezett átjárót, útvonalat. nem tudom mi az a NAT, csak kb annyit tudok, hogy a digi natolva van, ami azt jelenti, hogy egy alhálózat van létrehozva, balblabla. nem tudom ebben én hol foglalok helyet, melyik router feladata a címzés, mindenféle managment, kell-e portolni vagy sem, ha igen, akkor mit és hogyan. automatikus, vagy statikus ip cím kell-e, engedélyezzem-e a natot vagy se.... mi az az isp? kell-e az nekem?! tök világtalan vagyok így...

igen, jogos a kérdés, ha ennyire nem értek hozzá, akkor minek vettem ilyen routert?! :D azé, hogy ha valami van, akkor a lehetőségem legyen adott arra, hogy megkérdezzem valakitől, aki ha segít, hogy ezt írd oda, azt meg oda, mert ez így meg úgy... beírom - mert van hova, mert a router képes rá -, aztán majd egyszer megértem mit is csináltam. de magamtól ezekre rájönni már nincs erőm, ezért kérek segítséget :D
illetve nem elhanyagolható tény az sem, hogy az 1000 éves routeren, ha átállítottam valamit, rányomtam a save-re, és úgy volt (max újraindítottam, 15 mp és felállt).

ezen a routeren (ac65p) egy ssid megadása és egy újraindítás perceket vesz igénybe...

szerk.: kapaszkodj meg: az említett kb 10 éves router pontosan ugyanezt a sebességet hozta kábelen, és wifin is, amit linkeltem. ezért nem igazán tudom elfogadni, hogy egy mai 20ezres router ugyanennyiben kimerül :DDD

[ Szerkesztve ]

Intel i5 10400F | Gigabyte B460 HD3 | 2x8 DDR4 Gb Corsair Vengeance@2666Mhz CL15 | Sapphire 6700 XT Pulse 12Gb | Seasonic Core GC 650W Gold | Sharkoon Revenge Economy | Kingston A2000 500GB | WD10EZEX 1 TB | SS Rival 3@qck+

(#77933) failed válasza failed (#77932) üzenetére


failed
tag


Csak a vizualis hatas kedveert :D

ha az asus sem tud többet, mint egy 13 éves router, akkor azé az kemény :D

[ Szerkesztve ]

Intel i5 10400F | Gigabyte B460 HD3 | 2x8 DDR4 Gb Corsair Vengeance@2666Mhz CL15 | Sapphire 6700 XT Pulse 12Gb | Seasonic Core GC 650W Gold | Sharkoon Revenge Economy | Kingston A2000 500GB | WD10EZEX 1 TB | SS Rival 3@qck+

(#77934) bozont válasza failed (#77933) üzenetére


bozont
veterán

Ebben a topicban érdeklődj, a beállítás része már eléggé off itt.
De ugye kérdés, egyáltalán milyen sebességű neted van és melyik a "fő" router? Mert pl ha a szolgáltatós, akkor ez AP módba kell kapcsolni ha kábellel kötöd be a hálózatba.

[ Szerkesztve ]

(#77935) failed válasza bozont (#77934) üzenetére


failed
tag

okés rendben, köszönöm!

Intel i5 10400F | Gigabyte B460 HD3 | 2x8 DDR4 Gb Corsair Vengeance@2666Mhz CL15 | Sapphire 6700 XT Pulse 12Gb | Seasonic Core GC 650W Gold | Sharkoon Revenge Economy | Kingston A2000 500GB | WD10EZEX 1 TB | SS Rival 3@qck+

(#77936) woodworm válasza failed (#77932) üzenetére


woodworm
veterán

Valamit rosszul csináltál vagy nem megfelelő eszközzel végezted a mérést.

(#77937) rrobi


rrobi
aktív tag

Sziasztok, tudna valaki segíteni a témában?

Szükségem lenne egy LTE/4G WiFi router-re, ami SIM kártyát fogad, és az LTE antenna cserélhető! Fontos, hogy legalább két eszközt Gigabites sebességgel kezeljen, és közben WiFi-n is kommunikáljon egyszerre! Mindenféleképpen kell tudnia a következő frekvenciákat: 1 (2100 MHz), 3 (1800), 7 (2600 MHz), 8 (900 MHz), 20 (800 MHz)!

Köszönöm a tippeket! :R

(#77939) JohnD válasza Gubek-Einste (#77931) üzenetére


JohnD
tag

Jó, de ha kipróbálnánk akár túlhajtással akkor mégis melyiket lenne érdemes. Köszi.

(#77940) Tomace91


Tomace91
senior tag

(#77941) TeeJay válasza Tomace91 (#77940) üzenetére


TeeJay
félisten

megírtam hogy egyiket se vegye
helyette ASUS AC65P vagy ha még talál akkor AC57U V1 szigorúan

ne várd hogy nem ajánlott routerek közül ajánljunk valamit...
ha meg nem akar rá többet áldozni akkor nem kell majd rinyálni hogy nem jó a wifi vagy gyenge a router, lehet most még nincs gyors net de 1-2év múlva meg optikán lesz 1000-es :U

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#77942) nrmn válasza nrmn (#77538) üzenetére


nrmn
csendes tag

Elszomorított ez az RT-AC1200GU router..

Egyrészt majdnem 2 hét volt, mire a neten leadott rendelésem után kézhez vehettem a routert, bár ez lenne a legkevesebb, másrészt ez az 5G...

Már egy routert visszavittem, hogy használat közben eldobálja az 5G-s SSID-t. Most amit hoztam helyette (ugyanezt a típust), ez is ezt a jelenséget produkálja. Direkt nem léptem fel a 2G-s SSID-ra, hogy amikor az 5G-vel gond van, ne legyen ott a mentőöv, de jól is tettem, mert így legalább ténylegesen látom, ha eltűnik az 5G wifis hálózat. Általában a bekapcsolás után órákkal később csinálja csak ezt, de fél napot se bír ki egyhuzamban. Az a jó, hogy most pont itthon vagyok a napokban és tudom tesztelni huzamosabb ideig napközben. A neten néztem videót (nem stream-et), aztán mikor elfogyott a bufferelt rész (miután megszűnt "létezni" az 5G-s SSID), akkor meg is állt. Két laptop volt előttem mindvégig (mintha csak éreztem volna, hogy tesztelnem kell), egyiken a videó ment, másikon semmi különös, de legalább ráláttam a systray-ben a wifi ikonra. Van hogy visszajön az 5G-s SSID, van hogy nem akarok várni több percet rá, így egy router reboot-tal (pontosabban a router hátulján lévő gombbal ki-bekapcs) akartam hamarabb visszakapni azt, de volt, hogy a bootolás után is később jelent meg az 5G-s hálózat, míg a 2G-s a rövid bootolás után azonnal elérhető volt.

Ti tapasztaltatok már hasonlót?

Más: Ez az RT-AC65P többször is említve volt már itt, hogy kuponozva "olcsóbb". Hol? Milyen kuponnal? A végén lehet ilyet fogok venni, bár még lehet, hogy az AC57U v1 vagy akár a v2 megérne egy kört, mert az RT-AC1200GU-t így biztos, hogy nem fogom megtartani.

Esetleg érdemes lehet-e 2,4G-n maradni az itt már többször ajánlott router + nagyobb antenna kombóval? Nem tudom pontosan melyik típus ez (valami n18 rémlik). Megírnátok légyszi?

(#77943) nrmn válasza nrmn (#77942) üzenetére


nrmn
csendes tag

Annyival kiegészíteném, hogy panelben használom, de az 5G SSID eltűnése úgy történik, hogy előtte teljesen stabil órákig. Ha pedig eldobta, és közel megyek a routerhez laptoppal, telefonnal (2-vel is), egyik sem látja olyankor egy darabig vagy majd csak reboot után, türelmeskedve.

[ Szerkesztve ]

(#77944) TeeJay válasza nrmn (#77943) üzenetére


TeeJay
félisten

szerintem az más hiba lesz
volt nálam 4 darab ASUS router szintén panelban és egyik sem dobta el az 5GHz-et
mik a beállításaid?

N/AC mixed mód fix 80MHz WPA2-AES titkosítás?
csatorna meg 36 vagy 52 vagy 100 legyen

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#77945) blakey válasza nrmn (#77943) üzenetére


blakey
titán

Milyen 5GHz-es csatornára van állítva? Sok eszköz csak a 36-48 közötti csatornákat látja.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#77946) nrmn válasza TeeJay (#77944) üzenetére


nrmn
csendes tag

Vezetéknélküli mód: auto
Csatorna sávszélesség: 20/40/80
Vezérlőcsatorna: auto
Bővítő csatorna: auto
Hitelesítési eljárás: WPA2-Personal
WPA-titkosítás: AES

Tesztelhetem N/AC-val és 80MHz-cel, hátha úgy jobban bírná. Az hogy a vezérlőcsatorna 36, 52 vagy 100, az befolyásol valamit? Vagy csak annyi lenne a lényeg, hogyha netán pont pl 36-on van a közelben egy (szomszéd 5G-s) router, akkor az enyém 52-n vagy 100-on legyen, hogy a legkevésbé akadjanak össze?

blakey: Köszi, lehet direkt tesztelni fogom, hogy 36-48 intervallumon "túl" minden itthoni eszköz látja-e. (eddig auto-n mindegyik arra képest eszközöm tudott csatlakozni 5G-n)

[ Szerkesztve ]

(#77947) Intruder2k5 válasza nrmn (#77942) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szerintem ez nem HW hiba, sokkal inkább a Radar Detection, Dynamic Frequency Selection (DFS) nevezetű funkció lesz a hunyó. Semmi baja a routernek.

[ Szerkesztve ]

(#77948) blakey válasza nrmn (#77946) üzenetére


blakey
titán

Az hogy a vezérlőcsatorna 36, 52 vagy 100, az befolyásol valamit? - ezt írtam, igen. Tedd 36-osra és úgy teszteld.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#77949) nrmn válasza Intruder2k5 (#77947) üzenetére


nrmn
csendes tag

Köszi a tippet! Ennek is utána nézek, hátha.
Közben már látom, hogy linkelted is. :)

[ Szerkesztve ]

(#77950) Intruder2k5 válasza nrmn (#77949) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Segítenek a srácok, próbálkozz a beállításokkal, az AUTO mód a legtöbb esetben sajnos nem jó.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.