Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-28 06:29:07

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18460) M43g


M43g
aktív tag

Sziasztok!

Nemrég lett lecserélve a régi drága gagyi idegtépő T-Home 4 megás net 50/25 megás UPC-re. A nagy örömködések közben derült ki, hogy a régi, szintén nem éppen kiváló minőségű Netgear routert is cserélni kell.

Biztos sokan kérdeztek már egy csomó mindent, amit meg fogok, de őszintén bevallom, nincs energiám utána nézni mindennek, annyi minden van, amihez értenem kéne, hogy jó döntést hozzak. Így is csomót (vissza)olvastam már :)

Döntési szempont természetesen a lóvé is, de nem vagyok az az ember, aki inkább megvesz valamit, ami olcsó, és látszatra működik, gyakorlatban meg csak a hajamat tépem tőle. Szóval ha valaki olcsón jót tud ajánlani, annak nyilván hálás lennék, de a lényeg a stabilitás lenne. Kb. egy 20asom lenne rá, de mint említettem, nem esne rosszul, ha még sörre maradna abból a 20asból :)

1. n-es router kéne
2/a. sebességből, meg jövőbeli sávszélfejlesztésből adódóan beruháznék 300Mbites darabra.
2/b. az előzőből adódóan gigabites darab kellene
3. Tenda: felejtős? Mert gyanúsan olcsó.

4. a router most a lábamnál van a lakás közepén. Tudom, állítólag alacsony a sugárzás, de ha a srácaimtól nagyjából 1-1,5 méterre van jó esetben napi 8-9 órát, az nem gáz egy 3 antennás darabnál? (eddig amit néztem, azt TP-Link TL-WR1043ND) Szeretném, ha a jövőben még tudnának úszni :D
5/a. USB: ha jól értem, akkor külső HDD-t rá lehet csatolni, ami elég jópofa fícsör lenne. De gondolom 1db USB van, és a HDD-n kívül még egy külső hangkártya is akadna. Megoldható a kettő együtt? Másrészt mivel nem csináltam még ilyet, mennyire könnyű hozzáférni/bekonfigolni egy ilyen hálózati meghajtót? A számítógépeknél mindig a hálózati beállítások az, ami nekem fehér folt, a többit elhekkelgetem. Valaki tud esetleg valami jó cikket ajánlani ezzel kapcsolatban?
(a HDD egy WD MyBook Essential Edition 1TB lenne, ezzel egyáltalán meg lehet csinálni?)
5/b. ext-es fájlrendszert hogy látok windows alól? simán? vagy sehogy? :D kell valami berhelés?
6. Custom firmware: eddig megvoltam nélküle, de amit lehet birizgálni, azt sajnos meg szoktam. MIUI-t használok az androidos telefonomon is :) Mivel tud többet, mint egy gyári (pl. az említett router esetén)? Torrentezős példát olvastam az előző HSZekben, de nem végeztem teljeskörű keresést... Amúgy casual torrentező vagyok, semmi nagyüzem, ilyen igényeknek kellene megfelelnie a router-hdd kombónak, ha megoldható. Ha nem, akkor továbbra is tolom gépről, és kész :)
7. Elolvastam a TPLink router okosítós cikket, azt meg tudja velem valaki osztani, hogy hogyan indítok pl. el egy torrentet egy modolt routeren?
8. Igazán láma kérdés. A régi router ADSL-en kapta a netet, és azt osztotta. most van egy modem, amiből UTP-n jön ki a net. ezt fogom, átdugom a(z új) routerbe, és minden menni fog, mint a karikacsapás? Sosem volt még kábeles netem, nem nagyon vágom a dolgot...
9. A hatótáv nem szempont. A mostani egyantennás gagyi g-s router épp kiér a konyhába, néha működik, néha nem, de a konyhában egy évben egyszer használnám. Az n-nek meg ha jól tudom, nagyobb a hatótávja is. Szóval nem kell nyolcantennás hiperszuper kivitel.

Előre is köszönöm, ha valaki válaszol :)

Üdv,
Maeg

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.