Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Milyen notebookot vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-10-16 20:13:15

LOGOUT.hu

Ahhoz, hogy segíteni tudjunk, ki kell töltened a lenti kérdéssort.
Ha korábban kitöltötted, akkor linkeld a hozzászólásodban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#180226) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves fórumozók!
A kérdezőket arra kérném, hogy mindenképpen töltsék ki a kérdésekre a válaszokat az összefoglalóban. Nem véletlenül van ott. Anélkül nehéz válaszolnunk.
Kérek mindenkit, hogy konkrét bolt linket/hardveraprós linket ne tegyetek be sem a kérés, sem pedig a válasz hozzászólásokban sem. Ha linkelni szeretnétek, akkor vagy a gyártói linket, vagy egy árukeresős linket tegyetek be.
Az ilyen hsz-ek automatikusan törölve lesznek.

Köszönettel:
Pyttawrx

[ Szerkesztve ]

Hozzászólások

(#69172) insertcsaki


insertcsaki
csendes tag

Sziasztok! Előre szólok, ez egy hosszú poszt lesz.

Laptopvásárlás előtt állok, szűk egy hónapja elég aktívan rajta vagyok a témán, és eddig két (új) gépet néztem ki magamnak: [Dell Inspiron 3542 (i7 4500U, GT 840M) és [Lenovo Y510P (i5 4200M, GT 850M)] (a két link a legolcsóbb amit az árukereső/árgép elémdobott).

Már szeretném a gépet megvenni, szóval mihamarabb dönteni szeretnék. Elég régóta a ülök a tojáson, szóval itt az ideje hogy egy új fázisba lépjen a dolog (= hogy megvétózzátok az eddigi döntéseim.. :D )
Összesen 185.000 HUF a keret, de még ráköltök egy 256-os SSD-re, ami fájva bár, de +35k-t jelent.

Nyitott vagyok más laptopokra is! De a kutakodás e két géphez vezetett.

Amire használnám:
- Programozás (Visual Studio 2013, gépigényes, a mostani HP 655-on beletelik 5 percbe is mire elindul és sűrűn fagy).
- Játék (TERA a legnagyobb gépigényű játék amit futtatnék rajta, med-high grafon tökéletesen elég lenne egy 30-40-50 fps (a jelenleg 1-5-10 helyett), de fel akarok készülni arra, hogy esetleg 2 év múlva valami le fog nyűgözni).
- Böngészés, szkájp, zene, videó, stb.

Amit fontosnak tartok (fontossági sorrendben):
- Teljesítmény. Maximálisan a teljesítmény. A mostani (AMD) procim Passmark pontja 850, és marhára idegesít.
- Gyorsaság. Veszek bele SSD-t, ez fix (samsung 840 evo basic vagy kingston hyperx szériából - nem tudom melyik a gyorsabb, strapabíróbb, adnátok ebben is tanácsot?)
- Bővíthetőség (lásd az előző pont)
- Strapabírás (főiskolás vagyok, tehát állandóan hurcolom, természetesen 1000000 szemem rajta, de az ördög sosem alszik, léptek már rá a laptopomra)
- Ne merüljön le 20 perc alatt. Egy-másfél órás vonatutat jó lenne ha kibírna úgy, hogy nem gyűröm nagyon a gépet (nem játszok, pl).

Amit nem tartok fontosnak:
- Kijelző. Természetesen egyáltalán nem baj, ha jó, de nem elsődleges szempont (bár ez lehet azért van, mert még nem volt előttem normális kijelzőjű gép, de nekem - a gyenge szemem miatt - a 1366x768 tökéletesen megfelel).
- Hűtés. Az esetek 99,9%-ában hűtőpaddal használom, és ha nincs is valamilyen oknál fogva nálam, soha nem rakom ágyra, földre, stb. hogy ne porosodjon.
- Oprendszer. MSDNAA accountom van, azt szedek le rá amit akarok.
- Slotok, esata, pcie, stb. nem lényeges dolgok. Egy usb 3-as port ha van benne, az jó.

Amiért vacilálok a két fentebbi laptopokon:
A Dell gépen 3 év garancia van, míg a Lenovon csak kettő, és az i7-es 4500U passmark pontja (3900) közel annyi, mint a Lenovo i5 4500M-je (4100), csak az i7 tdpje 15W míg az i5 tdpje 37W. Mellette szól, hogy sokkal könnyebben bővíthető (csak néhány csavar, és tökéletesen hozzá lehet férni a ramhoz, merevlemezhez). És olcsóbb, beleférek a keretbe.
A Lenovo gép viszont "híresen" gamer laptop, ami azt jelenti, hogy minőségibb mint az Inspiron 3542. Elvileg. Erősítsetek meg vagy cáfoljatok rá, szeretnék a lehetőségekhez mérten minél minőségibb gépet venni a consumer kategóriából. Olvastam most fentebb, hogy végső soron vegyen az ember az Inspiron 3000-es szériájából, mert nagyon gagyi és műanyag.
Mivel nálam most a leglényegesebb a teljesítmény, hajlok afelé, hogy kiadjak +10ezer forintot a lenovora, mivel egy Geforce 750M van benne (3542-ben egy 840M van), ami +400 G3D pontot jelent. 3DMark nem mutat nagy eltérést, de később lehet hogy jól fog ez még jönni. (Tehát inkább most +10ezer... értitek.) Plusz, a 4200M nagyobb órajelen pörög, tehát érezhetően gyorsabbnak illene lennie. Cáfoljátok meg hogyha nem, fontos szempont - ha nem gyorsabb egy szálat sem, akkor inkább adok az akkuidőre.
Még ha szét is kell szed(et)nem a Lenovot, hogy SSD-t rakjak bele, bónusz pont neki, hogy ott az Ultrabay, amibe ha veszek egy caddy-t, nem kell külső vinyóként használnom a belső merevlemezt, hanem belerakhatom a gépbe, elvégre ha az SSD-t használom, az ultrabayes SATA2 slot nem zavaró tényező.
Ja igen, az inspiron ellen szól, hogy 1 ramslot van benne meg 100megás lanport, amelyek számomra nem befolyásoló tényezők jelenleg (veszek bele 8gigát a 4gigát meg eladom, egyefene), és olyan helyen lakom, ahol csak mobilnet esedékes.

Vegyétek jelenleg úgy, hogy az Y510 felé hajlok a játék miatt, mivel szoktam sokat játszani. Viszont utazom relatíve sokat, és van, hogy bizonyos tanórákon nincsen konnektor a közelben. Ha jobb teljesítményt nyújt és merevebb maga a masina, akkor inkább adok még bele.

Hozzátenném, hogyha jelentősen jobb gépet tudtok max. 200-205-210k forintért, és szerintetek megtérül az ára, abszolút meggyőzhető vagyok. Ram és tárhely nem szempont, cpu és gpu az ami mindent eldönt.

Köszönöm hogy végigolvastátok! Várom tanácsaitokat, válaszaitokat. :))

"Az ételt nem szeretni kell, hanem megenni. Egymást kell szeretni. És nem megenni." /Egy étterem falán/

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Milyen notebookot vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.