Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [Kolondrum:] Éves rezsi
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Clemi
veterán
Köszi! Most kipróbáltam és ha beteszem a gumi korongot az egyes kosár alá, akkor nem folyik orrán száján a folyadék, csak a kifolyó csöveken!
A kar magyarázatot köszi, egy szó mint száz, érzéssel jobbra meghúzom és kész.
jveres
csendes tag
Grat!
Clemi
veterán
Nos megint user error volt. Betettem a darált kávéhoz is a POD -os kávéhoz kitalált műanyag betétet az 1sz-es szűrő alá. Bele daráltam frissen a Tchibo family kávéból egy adagot 5-ös finomsággal a Graef darálóból kicsit erősebben lenyomtam és kb 50ml vizet engedtem át rajta. Mióta megvan a gép, ez lett a legjobb kávé amit ittam belőle.
A leírásban csak a nagy szűrőt említi és ott írják, hogy ha 1 adagot akarok főzni akkor 1-1,5 kanál kávét tegyek bele. Na ezen a módon próbálkoztam és lett a trutyis zacc és a keserű savas lötty a végeredmény, majd a jobb, de brutál erős kávé mikor teleraktam a kosarat. A kicsi szűrőt nem is említi csak mint kávépárnához való szűrőt.
Most én tudok valamit rosszul és működnie kellene az 1 adagos főzésnek a nagy szűrőben is az aljára tömörített kávéval és lényegtelen, hogy akkor a felső szűrő nem nyomja le a tartóban lévő kávé tetejét, hisz fel sem ér odáig? Vagy valaki "hozzáértő" írta meg a használati utasítást és fórum nélkül ha vesz valaki egy ilyen gépet issza a szar kávékat?
Daneeka
senior tag
Csak az utolsó mondatododra/kérdésedre reagálva: ez az élet meglepően sok területén így megy.
pacuha69
csendes tag
Gratulálok, nagyon komoly.
hogyaza
csendes tag
Na most lebuktál ezzel a polírozott géppel.
Most már tudom honnan szerzed be a gépeket....
Én is néztem ezt,csak nem tudtam útba ejteni.
Nem tudom mire gondolsz
Ez a gép speciel Németországból van, e hét hétfőn érkezett…
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
nemethsza
tag
Öööö, eszembe nem jutott eddig ízesített kávét inni.
Elsőre azt hittem, a - valóban természetes narancsos ízjegyeket mutató - szüretire gondolsz.
"Tanútt embernek párlya nincs!"
hifis50
csendes tag
Készítettem 2 videót a kávégép mozgatásáról. Ez most egy ideiglenes kis elektronikával történik, ahol az irányító pálcika mindkét irányban mozgat. A véglegesnek szánt verzióban a csillapított kar csak lefele mozgatja a dugattyút, a golyósorsó visszaeresztése nyomógombbal fog történni.
Az első videón a maximális sebesség látható, a másodikon pedig próbáltam egy egész lassú fordulatot kihozni.
Első videó
Második videó
soldier2
őstag
Zene füleimnek nagyon jó. Ez a hang a motorból jön, vagy a mechanika hangja?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
hifis50
csendes tag
A motor és a bolygóműves hajtómű együttes zaja. Érdekes, hogy lassításnál van egy fordulat, ahol éles hang hallatszik, ez valószínű a lépéstévesztés hangja, talán lehet igazítani a szoftveren, hogy ez ne legyen. Hasonló hangot ad a motor, ha túl gyorsan billentünk a vezérlő pálcikán, ekkor már meg sem mozdul, csak sivít. A végleges, csillapított kezelő karral várhatóan sokkal könnyebb lesz kezelni a motorfordulatot.
[ Szerkesztve ]
hifis50
csendes tag
Azért nem reménytelen a helyzet. Az első otthoni kávé próbálkozásom fényképe. Casino Mocca La Esperanza, 18g, 1:2 arány, 89 fokon. Persze szó nincs arról, hogy tartani tudtam a 9 bart. Egyből az elején túlhúztam a motorsebességet, kiakadt a nyomásmérő mutatója (legalább 20 bar), visszavettem, akkor meg alászaladt. Szóval gyakorolni kell még ezt, de kinézetre nem lett rossz az eredmény. (Ízre azért elég savanyú volt.)
weinmaker
őstag
Szerintem tutira jó lesz ez! Ha szemre ennyire jó, akkor már csak idő és finomítás kérdése a többi! Nagyon ügyes és kitartó vagy! Maximális tiszteletem!
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
hát ez roppant jó! komoly potenciál van ebben a vasban, eléggé "kéne" kategória lesz ez!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
hifis50
csendes tag
Kézi működtetésű karos gép csak kisszűrős kivitelben létezik, és végül is elég népszerűek. Nagyszűrősben ez az első, a motor csak "rásegít" a kézi vezérlésemre. Úgyhogy akár még jól is működhet.
De persze az igazsághoz tartozik, hogy ha a nagyszűrős rugós - karos gépre rászereljük Kávékalmár nyomásmérőjét, ott is lehet a karral játszani.
Két dologban tudhat többet ez a kivitel a nagy rugós - karosoknál. Egyrészt tényleg tud 60ml-es igazi duplát, (akár 1 deciset is), másrészt precízen belőhető a vízhőfok.
[ Szerkesztve ]
nyitott bojler + rendes vízmennyiség és pid. lényeges dolgok szerintem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
soldier2
őstag
A tökéletes vízterítést se feledd. Max a gőz fog hiányozni egyeseknek, de nekem biztosan nem.
Hifis50: Kösz a választ. Jó tudni, hogy 24V-on is tudja az akár 20 bar-t. Ez komoly tényező lehet, ha bekerül a Tesco polcaira a sok 15 bar-os kacat mellé . Egy kérdés fogalmazódott meg: csapoláskor elég alacsony fordulaton megy a motor, és dolgozik rendesen. Próbáltad már, hogy hajlamos-e túlmelegedésre?
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
eladó a cremina?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
soldier2
őstag
Ki van zárva max többnejűség jöhet szóba
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
kell egy gőzölő is, mi?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
hifis50
csendes tag
Ezt még nem néztem, de most, hogy említed, holnap megtapogatom a motort. Főleg, hogyha gyakorlatozok a mű kávépogácsával, az olyan, mintha vendégség lenne folyamatos kávé készítéssel.
[ Szerkesztve ]
Koczó93
őstag
Friss pörkölésű Yirga, elég csepegős lett de, ízre elnök
[link]
zolnagy
őstag
Jól néz ki.
Dr.Anonymus
addikt
Sziasztok!
Szeretném a segítségetek kérni.
Lelit Anna espresso gépemhez keresnék méltó őrlő társat.
Ajánlottak már Graef CM702-et, Imat Lux-ot, Iberital Challenge-t, de nem vagyok tájékozott a témában.
Csak egy megbízható, aránylag könnyen tisztítható kávé darálót keresek, ami megfelelő finomságra tud őrölni.
Árban kb. 50-60e felé nem szívesen megyek, csak ha tényleg indokolt, mert akkora a különbség ami miatt jó befektetés.
Előre is nagyon köszönök minden segítséget, tippet, tanácsot.
bacskait
tag
Van egySan Marco SM90A, Mazzer SuperJolly gyári késeivel 50-ért, ha nem mennél el az SJ áráig. Iberitalról váltottam rá., nagy különbség volt..
And06
aktív tag
szerintem ez már a befulladás kategória, én biztosan állítanék az őrlőn a következő alkalomra.
Koczó93
őstag
Már állítottam, de jól állt neki ez is
kk831228
addikt
Nekem is ibi van, érdemes ilyenre is váltani..???
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
bacskait
tag
Szerintem sokkal jobbak a kávék vele.
bluesfan
tag
Nálam is elég jelentős változás állt be, amikor kiskúposról 64-es síktárcsásra váltottam. Most F4 Nano-t használok, az ugye 58-as, itt viszont nem érzek érdemi különbséget a valamivel kisebb tárcsaméret miatt.
zolnagy
őstag
Mármint a 64-es síktárcsa vs 58, vagy kiskúpos vs 58?
bluesfan
tag
Bocs, ha félreérthetően fogalmaztam, a 64 vs. 58 síktárcsa közti különbségre gondoltam.
soldier2
őstag
Szégyen gyalázat. A termoblokkos csoda a Graeffel sorozatban veri el az otthoni gépparkot a Paljoc Rwanda-val. Bár a melóban gyakrabban ihatatlanul savanyú (főleg ha valamit elhanyagol az ember az előkészítésben) de a top 3 kávét is ez a géppark hozta.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
hifis50
csendes tag
Lesz ez még jobb is, de mivel a felvétel sikerült, csak feltöltöttem az alábbi videót. Híg lett a kávé, továbbá mivel egyszerre hatfelé kell figyelni, a mérleget nem kapcsoltam be. Mivel itt aztán nem egy gombnyomás a kávékészítés, izgalmas dolog, mi jön össze ezzel a géppel. Az látszik, hogy tartani a 9 bart a jelenlegi kis karocskával csak körülbelül lehet.
soldier2
őstag
Reméljük sikerül az új szabályozóval ezt megoldani. A nyomás/áramlás szabályozás lenne a lényege a gépnek.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Peti...(16v)
tag
Egyre jobban tetszik ez a masina. Gratulálok az elszántságodhoz és nagyon dukkolok a kész verzióhoz! Remélem kevésbé lesz zajos 🙂
soldier2
őstag
Rosszul látod, ez nem "bug", hanem "feature". Coffee machine. HiFi edition . Persze jó lenne a mezítlábas silent edition is, de a motorból jön, elég nehéz lesz megszabadulni tőle.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Clemi
veterán
Hali,
Csak egy kérdés... A Segafredo Crema kávét a Graef darálón hányas finomságon ajánljátok darálni? Nem akarok kísérletezni, ha van valakinek tuti bevált receptje erre Meg amúgy a különféle kávé fajtákra van valami ajánlás a darálás finomságát illetően?
1.,Nem hinném, hogy itt bárki is szokott Segafredo-t inni.
2., Minden Graef daráló más és más fokozaton adja ugyanazt a finomságot.
3., Próbáld ott, ahol más kávé jó, aztán kiderül, hogy kicsit finomítani, vagy durvítani kell az őrleményen?!
Ezt nem lehet kisérletezés nélkül megúszni, hacsak nem találod el tök véletlenül.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
hifis50
csendes tag
Van ezen a próbadarabon egy alulméretezett alkatrész, a kétkarú emelő (vagy himbának is neveztem). Ez meghajlik a terhelés alatt, és emiatt mint egy íj, ez is rádolgozik a nyomásra. Ez is nehezíti a korrektebb nyomás tartást. Ezt nyilván kijavítjuk még ezen a kisérleti darabon. (A hajlítgatások miatt akár el is törhet ez az alaktrész.)
De ettől függetlenül azért felmerült bennem, hogy össze lehetne hozni egy kényelmesebb nyomás felfuttatást. Most ugyanis az a baj, hogy fel tudom úgy gyorsítani a golyósorsót, hogy bőven 9 bar fölé szalad a nyomás. Tehát csak kellő óvatossággal lehet gyorsítani, ami hosszabb előáztatást jelent. De műszakilag megoldható lenne egy olyan csúszó kuplung berakása a motor és a golyósorsó anyája közé, ami a 9 barhoz tartozó forgatónyomatéknál csúszik meg. Így hiába forog gyorsabban a motor, a golyósorsó nem forog vele csak annyira, hogy megáll a nyomás 9 barnál. Ekkor bátran gyorsíthatunk, túlszaladni a nyomással nem fogunk.
De ez persze csak egy ötlet, tovább bonyolítaná a szerkezetet, várjuk meg, hogy működik a véglegesnek szánt működtető kar.
[ Szerkesztve ]
hifis50
csendes tag
A filmen hallható egy kellemetlen sivító hang egy bizonyos (lassú) fordulatnál, ez biztos szoftverből kigyomlálható. A többi inkább a motoré az áttétellel együtt, ez egy burkolt példányon csillapítható valamennyire.
Peti...(16v)
tag
Esetleg egy a dugattyúba épített opv-vel nem lenne egyszerűbb megoldani? Állítható lenne, vakszűrővel be tudnád lőni a kívánt maximális nyomást.
van ötleted, hogy miért? a csodákban nem hiszek, meg a hitben sem , biztos van rá logikus magyarázat.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Peti...(16v)
tag
Igen, arra a hangra gondolok, ami kb. 0:30-tól jön be egy pár mp-re. Előtte-utána nem kellemetlen. A burkolatban biztos vagy? Szerintem sokakat vonzana a nyers, gépies kinézet. Engem például kifejezetten 😀
a felvételből nehéz megítélni, de mintha nem csak a felfuttatás volna nagyon "nagy kilengésű", hanem mindenféle állítás. magyarán, úgy tűnik, mintha finomabb szabályzás kéne.
az egyébként - szerintem - nem baj, ha nem lehet azonnal rádobni a 9 bart a pogácsára, hanem pár másodperc, mondjuk maximum 5 alatt épül fel. ami nem jó, ha az a pár másodperc van vagy tíz és kötelezően legalább annyi.
a motor hangja tényleg elég egzotikus, de ha valakinek először mutatsz egy ulkát, az is nehezen bírja ki röhögés nélkül.
izgalmas, hajrá!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
hifis50
csendes tag
Igen, minden pálcika kitérítés érzékeny, de ennek az az oka, hogy most 30 fokos tartományra van elosztva a teljes fordulatszám szabályzás, álló helyzettől a maximumig. A tervezett csillapított nagy karos szabályzó 60 fokos tartományban dolgozik, és egy sokkal hosszabb kinyúlású kar tartozik hozzá, tehát egy nagy íven mozgatjuk, ezért most azt gondolom, az sokkal használhatóbb lesz. Ezt ennek a próbapéldánynak a véglegesítésével rakjujk be (burkolatokkal, kapcsolókkal, csatlakozókkal együtt), és a szoftvert is a kollégám véglegesíteni fogja. Meglátjuk, ez mennyire lendít a kezelhetőségen.
hifis50
csendes tag
Ebben a gépben nincs kazán, de elektronika viszont bőven. (A léptetőmotor a tápjával és a vezérlőjével, az Arduino panel, pid az ssr-rel és a hőszondával. Rengeteg madzag, kapcsoló, lámpa.) Ezeket nem lehet szabadon hagyni. A fejrész lehet külön előreugró egység, de mögötte már dobozba kell zárni a többit.
[ Szerkesztve ]
soldier2
őstag
Az ötlet, hogy ennek a kávénak a hosszabb lefolyás áll jól viszonylag rövid előáztatással, és ez az olaszos lazaság miatt néha bejön, otthon meg eddig többnyire csöpögős lett az eredmény az elején, és mivel nem volt hely a fagyóban lehet, hogy hanyatlik már a kávé. A másik különbség, hogy a melóban letolok 5-6 duplát, akár 3-at zsinórban, így nem öregszik a kávé. Vsz tarthatnám a hoperben is rr a 2-3 napra amit egy zacskó bír.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
qvik27
tag
Nézd: kb. ugyanezen az áron kapsz lényegesen komolyabb blendet, pl. a Kapuczinernél. Egyébként meg be kell próbálni az őrlésfinomságot meg a pontos mennyiséget kb. minden kávéhoz. Amíg persze a nyomásfokozós kart használod, nincs akkora jelentősége, az nagyobb játékot enged, de kevésbé jó minőséget ad a tapasztalatok alapján. Szerintem az OPV az, ami egy elengedhetetlen elem, főleg a csillió bar-osnak reklámozott gépeknél. Ha nincs benne, szerintem tetess bele. Itt a fórumon van több komoly úriember, aki ezt meg tudja csinálni.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
Clemi
veterán
A nyomás fokozó kar, hogy enged nagyobb játékot? Vagy kevésbé lesz érzékeny a gép az őrlés finomságra úgy érted? Az OPV-t betenni (az lenne a hőmérséklet szabályzás?), nagyjából buknám vele a 2 év garit. Egy új Gaggia Viva Prestige gépem van alig egy hete, egy Graef 702 darálóval.
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.