Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Kolondrum:] Éves rezsi
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Peti...(16v)
tag
Nagy. Kapus csésze.
Lefty
addikt
Rush77
aktív tag
A hosszabb kávékat mennyi idő alatt csapoljátok? Gondolok itt az 1:2,5 - 1:3 körüli arányokra.
Eddig mindig 1:1,5 - 1:1,7 körülieket csináltam de most elkezdtem szórakozni az 1:2 - 1:2,5 körüliekkel és érdekelne, hogy merre induljak lefolyásban. Maradjak e a kb 25-27 másodpercnél vagy esstleg nyújthatom mondjuk 35 felé.
Nyilván kávé függő de érdekelne mik a tapasztalatok.
Rush77
aktív tag
Köszi. Majd kipróbálom ezt a módszert is.
norkov84
tag
Én is, én is, én is... kérek belőle majd
PeterAgos
csendes tag
Bocs, akkor rosszul tudtam :-)
seadrone
őstag
sziasztok!
40-50e ftig szeretnék kávégépet, reggelire kétszemélyre eszpresszónak.
mi a tuti most?
kapszulás van most, de nem valami zöld dolog sajnos, ugyhogy mennie kell
köszi
Mazzer Frasi hol volt?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Csápájevnél otthon
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
seadrone
őstag
idelöktem egy hozzászólást, hogy milyen gép telik ki x ft-ból ami jó, de viszaolvastam a topikban, hát látom ti nem szarral gurigáztok, nagyon komoly!
Deadzone41
őstag
indulj el kb 20-25s-ről, és finomítsd amíg nem érzed, hogy már nem javul, hanem épp ellenkezőleg. a hőfokot ne baszkuráld, amíg nincs meg a jó örlő állás. így megtanulod, milyen lesz a két véglet íze, és legközelebb már rutinosabban indulsz el egy-másik irányba.
Én úgy gondolom hogy ebből a pénzből egy használt, felújított Gaggia Baby jó választás lehetne. Ha darálóra már nem szeretnél költeni, illetve az előkészítéssel sem szeretnél vacakolni, nyomásfokozós szűrővel, bolti előredarálttal etetve is viszonylag jó eredményt hozhat ( kapszuláshoz képest mindenképpen ).
És ha esetleg később téged is elkapna a hév, ebben a gépben még ott van a tuning, a fejlesztés lehetősége!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Peti...(16v)
tag
Ez is jól néz ki!
Igazából azért tettem fel a képet, mert a Kony kése tapintásra tök életlennek tűnt, de a csapolásokból ezt nem érzem. Mindenképp fogok kést cserélni, de akkor is feltűnt, hogy minden kávé (amit nem szúrok el) szép cirmos vele, és mintha korábban az lett volna a vélekedés, hogy a párducmintához mindenképp jó daráló kell éles késekkel és persze friss kávé. Most vagy az van, hogy csorba őrlővel is működhet a dolog, vagy mégse olyan kopott a késem. Aki cserélt már kúposban kést: itt is működik a körömteszt? Érezhetően éles az új?
Lefty
addikt
Hat meg ehhez az is hozzartozik, hogy vilagos porkolest latvanyosan cirmosra nem is nagyon lehet szerintem elkesziteni.
gogh
csendes tag
Remélem dokumentálod az összerakást! Jó lenne, ha megosztanád!
Persze, célom.... csak nagyon lassan haladok vele egyéb teendőim miatt.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
fragola.6035
aktív tag
gogh
csendes tag
Köszi! Küldtem privátot.
CB
senior tag
De jól néz ki!
Nekem is kell egy ilyen!
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
Koczó93
őstag
Mindenkinek köszönöm az érdeklődést, a gép elkelt
WiZARD
addikt
Na megjött az LM a boltba, lassan az örlőktől is elköszönök (leglábbis beviszem itthonról). Más mint itthon a Gaggia, és egyben továbbra is hihetetlen nekem.
Adott kávéból (világos pörkölésű yirgacheffe, a téma szempontjából mind1, hogy konkrétan honnan van) itthon sose tudtam olyan kávét készíteni ami nekem ízlene, amivel bármilyen szinten is elégedett lennék. Mind1 melyik örlővel próbáltam, milyen kosárral, milyen hőfokon, súllyal, stb. Itthon a CM kávéi váltak be, azokból tudtam többnyire számomra megfelelő kávét csinálni, de mindig azt éreztem, hogy jobb specialty kávézókban más szinten van a kávé, és itthon nem tudom ugyanazt elérni sehogy, az adott felszereléssel.
Tegnap helyére került az LM, gyorsan csak az adott világos yirgából tudtam szerezni, valamivel mégis csak ki kellett próbálni. Minden különösebb állítgatás nélkül, elsőre olyan shot lett belőle, ami köröket vert bármire amit korábban otthon készítettem, bármilyen alapanyagból. (17g örlemény, 34g kávé, 92 fok, 9 bar)
Mi a magyarázat erre? Mit tud az LM, mivel más az LM-ből jövő 92 fokos 9baros víz, mint ami a Gaggiaból folyik?
Picit más téma:
Most voltam Tatán a Platánban, amikor beléptem és elsőre megpillantottam a Mythos-t, akkor felcsillant a szemem, hogy talán lesz jó kávé. Kaja után megkérdeztem a pincért, hogy milyen kávéból készítik a kávét. Erre kérdően néz. Kérdezem milyen pörkölésű, világos/sötét? Erre lelkesen mondja hogy "világos pörkölésű, kollégánk készíti direkt nekünk. 70% arabica, 30% robusta"
Inkább nem kértem. Asszony kiváncsi, kért egyet, én sajnos beleittam. Alig bírtam kiöblíteni a számból az ízét, szörnyű volt, életem legrosszabb kávés élménye. Gyümölcsös, világos ízekhez köze se volt, valami keserű ihatatlan izé volt.
Miért van ez? Miért nincs szinte semmi étteremben világos, gyümölcsös, specialty kávé? Átlag helyen, ahol a tucat sarki Segafredo szint a cél, ahol nem akarnak foglalkozni vele, nem mernek bevállalni olyat ami picit is más, ott megértem hogy ilyen van. De egy legújabb trendeket követő étteremben, ahol a minőségi étel a lényeg, odafigyelnek mindenre, bevállalnak mindent ami trendi, kihozzák desszertnek a céklás édességet, meg az uborkafagyit, ott miért nem lépnek kávéval is tovább?
De szóljatok, ha bennem van a hiba, és az én elvárásaim a hibásak.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
Hogy a pitlibe fér el a régi, "vaskosabb" solenoid mellett is a 2 tekerés rézcső? Nekem nem sikerült
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
ezt előszedném, mert nézegettem a vera összetételét:
"Gyógyszertárban lehet venni magnézium-szulfátot (keserűsó), abból 10g-ot oldasz 2 dl desztvízben, ezt adagolva pedig g-onként 5 mg/l-rel növeled az adott víz Mg-tartalmát. Az optimumot 150 környékére mondják. Norda ideális alap, mert a puffere (talán CAOH) az optimális (Colonna, BH szerint) tartományban van. Az biztos, hogy 300 mg/l-nél már érezhetően nyomta el az édesség a savakat/ízeket, de pl. laikus barátomnak az jött be igazán."
tehát, ha jól értem, 150 mg/l magnézium koncentráció az elnök, és minél több a magnézium, annál édesebb lesz a kofi? csak mert a verában 12,6 mg/l van.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Deadzone41
őstag
gondolom nem ua. a víz ment a gaggiádba, meg az LM-be.
WiZARD
addikt
Gaggiaba tettem már mindenféle vizet (Norda, Nestlé, laica szűrős, laica kávé szűrős (+Mg), csapvíz), nem segített a cél elérésében egyik se (legalábbis nem eleget)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
Nem lehet, hogy a LM-ban van előáztatás?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
WiZARD
addikt
Ki van kapcsolva. (még nem volt időm próbálgatni, kóstolgatni a hatását, ezért egyelőre kikapcsolva hagytam)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
Rush77
aktív tag
Köszi. Kipróbálom.
Bazsee71
őstag
Én inkább nem szedném, mert időközben korrigáltam magam. Mint kiderült, még a Colonna könyv is belekavarodott az ekvivalens átváltásba, szóval a biztos az, ha a Barista Hustle recepteket veszed alapul. Én onnan a Hendon, M C-D vízre megadott Mg tartalomra hozom a Nordát, puffert nem piszkálom.
Egyébként érdemes lehet próbálni magasabb Mg tartalommal is, csak nekem a cupping soron az jött le, hogy egy adott mérték felett már ráül az ízekre az édesség.
Tudtommal a témába itthon Kis Zoli (ex CasMo) ásta bele magát a legjobban, nemrég pedig felrakott egy-egy Mg-puffer cupping mátrixot, hogy melyik lehet az az összetétel, ami a legkülönbözőbb pörkölők kávéival is jó eredményt ad. Darálón azt írta, hogy később ugyan, de majd publikálja az eredményt, szerintem arra nyugodtan lehet majd adni.
Bazsee71
őstag
Amit leírsz, annak egyszer én is szívesen utána mennék, hogy vajon miben rejlik a titok. Illetve, fehérben nagyon ütős ez a masina, grat hozzá! Mikor és hol nyílik a kávézó?
WiZARD
addikt
Régóta érdekel ez a titok, mindig úgy éreztem, hogy otthon sose érem el azt a szintet, mint amit kávézóba kapok. Dehát nehéz volt összehasonlítani, emlékezetből, más kávéval, stb.
Néha már azt hittem, hogy itthon is jó, de aztán mindig ittam jobbat máshol. 1-1 nagyobb változtatásnál, vagy pl amikor az őrlők meglettek, akkor megint elhittem hogy itthon már egész jó, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy még mindig nem tökéletes.
Győr, Bécsi kapu tér 4.
Jövőhét második fele a terv, ha addigra összeáll minden
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
Peti...(16v)
tag
Engem is érdekel ez a kérdés, remélem egyszer választ kapunk rá.
Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy a vízterítés, és a stabil, tizedfokon belüli vízhőmérséklet.
Grat a géphez és a kávézóhoz! Ritkán járok Győrben, de ha legközelebb megyek, feltétlen beugrom egy próbára.
mdav88
senior tag
Oh, hogy ebben nincs dugattyu?
En eddig azt gondoltam, hogy van benne egy ket o-gyuruvel stabilizalt darab ami osszenyomja a levegot, kvazi igy rugot kepezve belole.
Koczó93
őstag
Ezt én is csak megerősíteni tudom. Sajnos nem igazán vagy legalábbis nagyon ritkán sikerült itthon értékelhetőt húznom világosabb, gyümölcsös kávékból. Akárhova állíthattam a pidet, jól indult a lefolyás de hamar szőkült és ideges rángatózással végződött. Ugyanaz a kávé a la scalán vagy az ipari san marcon mérföldekkel jobb volt. Tegnap teszteltünk még egy utolsót a gaggiámmal de ugyanez volt a konklúzió. Nyomásszabályzáson és rézbojleren kívül minden tuning benne volt. Még csak pár napja használom az R58at de a világosabb kávéknál óriási változást érezni. A sötétebb pörköléseken jóval kisebbet.
Egy kép a tesztről
[ Szerkesztve ]
(#72435) Deadzone41 válasza Peti...(16v) (#72432) üzenetére
Deadzone41
őstag
A tized fokos hőmérséklet pontosság az már voodoo kategória, ha te pár másodperccel többet töltöttél az őrlemény eloszlatásával a kosárban, már eshetett tized fokokat a portafilter hője, és ezzel együtt a benne lévő őrlemény hőmérséklete. És mint tudjuk, a lényeg a kávé és víz hőmérsékletének együttese a főzés során. Azt is tudjuk, hogy csapolás során a kávépogácsa hőmérséklete folyamatosan emelkedik, és azt is, hogy az előáztatás magasabb főzési hőmérsékletet eredményez a folyamat egészét nézve. Ez utóbbiakat csak amiatt írom, hogy szerintem ez a rész túl van misztifikálva.
A vízterítés sem lehet a gaggia ellensége, szerintem sokan vannak itt, akik láthatóan csatornásodás mentes lefolyást tudnak elérni pucér karon át szemlélve.
A kávézók ellen szól viszont, hogy otthon neked sokkal több időd van arra, hogy az őrleményt megfelelően eloszlasd a kosárban, és szerintem ez minden egyéb voodoonál fontosabb. A másik legnagyobb előnye a házi baristának, hogy olyan vizet tölt a tartájba, amilyet csak szeretne, és mindig lehet vele konzisztens.
handrash
őstag
Ezért (is) iszom én sötét pörkölést! :p
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
Ennek ellenére is simán lehet az szerintem, hogy annyival lassabban épül fel a nyomás a gépben (lehet hogy jól le is van szűkítőezve) hogy az már ad némi előáztatást, ez viszont egyértelműen „kávézói” ízeket hozhat. Igaz, közel sem egy LM kategória, de a jó múltkorában vettem a munkahelyre egy Gaggia Baby Dosata-t. Azt mondják, hogy ebben a gépben van némi nem programozható előáztatás. Ugyan azzal a kávéval, ugyanolyan daráló állással a GC-n kb. 5 mp múlva megjelenik a kávé a kifolyón a pumpa elindításától számítva, a Dosatával pedig 10-15 másodperc is van és az ízek teljesen mások... Pont úgy fogalmaztam meg én is a múltkor magamban hogy olyan “ kávézói “ízeket érzek, és ez igaz mind a sötétebb, mind a világosabb pörkölésű kávékra. Ja és a víz ugyanaz, otthon is és a munkahelyen is Nordát használok.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Daneeka
senior tag
Ott van a Platán mellett az Ébresztő, nem voltál véletlen? Milyenek mostanában? Már régen voltam.
Daneeka
senior tag
Kivéve a szélsőségeket ezekben a receptekben (BH) 12-24 közt van az Mg mg/l szóval a vera szinte helyből elnök. (ha a bikarbonátja rendben van, azt nem tudom)
[ Szerkesztve ]
ja, olyat nem tervezek, hogy vizet pancsolok, az nálam tényleg túl megy minden épeszűség határán (nálam, nekem, az én napi rutinomban), de attól még szívesen kontextusba teszem, hogy merre a mennyi.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Ca2+: 35,9 mg/l
HCO3: 148 mg/l
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
csak a vízterítés, kioldódás (amiben persze jelentős szerepet játszik, hogy hogyan épül fel a nyomás), a tizedfokos hőmérsékletvudu biztos nem a saját tapasztalataim alapján.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Daneeka
senior tag
BH-s vizekben a HCO3 az 40-60 körül van kivéve a Melbourne-ben ahol annyi se. Ahogy láttam az SCAA, Rao meg még pár ajánlás is 40-50 körül van.
jó, majd kikanalazok belőle egy kicsit
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Lefty
addikt
Nem tudom. Nem mondom, hogy a tuning GC-vel akkora bajnok vilagos kavekat keszitek, de siman a jo kategoriaba tennem, legalabbis szerintem. Pedig most meg egy “gagyi” Graefem van melle..
a kezdeti lelkesedés, meg a sok beleölt forint azért mindenképp elfogulttá teszi az embert, ha akarja, ha nem. először is, full tuning gaggiát kéne használnia, mert például a vízterítési gondok úgy orvosolhatók, ha vannak. vagy aeropress papírral. másodszor is, együtt kéne használni a gépeket, hónapokon át.
még nem volt ember a fórumban szerintem, aki, miután vett egy drágább, elvileg jobb gépet, próbálgatta, majd leírta, hogy "semmi extra, ha egyáltalán".
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Daneeka
senior tag
Amúgy viccen kívül baromi kevés sav (pl. citrom sav) adagolásával tudod célzottan (tehát pl. 140-ről 40-re) csökkenteni a HCO3-at de nem tudom, hogy Colonna ezt hagyná e.
(#72448) Peti...(16v) válasza Deadzone41 (#72435) üzenetére
Peti...(16v)
tag
Rosszul fogalmaztam, nem a tizedfokon van a hangsúly, hanem a stabilitáson. És valószínűleg x beállított hőmérséklet hétfőn és pénteken is x, nyitás után egy órával és záráskor is pontosan ugyanannyi. Ezt szerintem a mi kisgépeink nem tudják. Ez csak egy vélemény. Nem akarok okoskodni, mivel nincs highend nagygépekkel tapasztalatom.
Lefty
addikt
Most ha rossz akkor rossz, nem hitetem el magammal, hogy jo csak azert mert en keszitettem. Mellette igyekszem kostolni mindig mashol is, hogy legyen viszonyitasi alapom. Nekem a rez bojleren kivul minden benne van, ami talan erdemes, es szvsz a vizteritese tok jo a gepnek, plane rez vizteritovel. Szoval csak annyi, hogy ez azert tulzas, hogy nem lehet normalis vilagost huzni fullos GC-vel.
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.