Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Kolondrum:] Éves rezsi
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
soldier2
őstag
A Flow kávézóban kapható, igaz főleg filterre sok sok utánajárással kikísérletezett "elnök" víz. Filterre sokak szerint jobb mint a Norda. De otthon is keverhetsz magadnak a Baristahustle receptje jó kiindulópont.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
looser
addikt
csab001
tag
Sziasztok!
Lenne itt egy Tecnosystem Blitz Espresso podos kis szerkezet!
Esztétikailag szép állapotban található és műszakilag is tökéletesen teszi a dolgát a kicsike...
Nekem csak egy rövid időre volt szükségem rá, most pedig elválnának útjaink... :-)
Frissen vízkőmentesítve, ajándékba adok hozzá 10db Goriziana podot is, hogy azonnal munkára fogható legen.
30.000 Ft-ot szeretnék kapni érte, Újpesten pedig megtekinthető, átvehető.
Köszi!
Csápájev
őstag
Ez a gép mekkora? Nem tudom megítélni képek alapján
bl4ze
veterán
Értem, oké köszi.
Évek óta csak Norda, jó lesz.
.:. bl4ze .:.
mdav88
senior tag
hopp,nemide
[ Szerkesztve ]
Whisky árban van legalább?
Illesvik
csendes tag
Sziasztok!
Karbaőrlősre alakítanám az SJ-t. Ez a motortakaró lemez jó hozzá? [link]
Üdv Viktor
[ Szerkesztve ]
Jókv
csendes újonc
A hűtőcsapolás azonban fogyasztja a vizet. És ez a hx-nél elengedhetetlen művelet
mdav88
senior tag
De nem ebből a bojlerből, hanem az átfolyó részből.
A bojler ezen részéből csak forró víz és gőz jön, az átfolyót a hőcserélő elv melegíti, amiből a kávéhoz menő vizet kapod .
Két külön vízkör.
[ Szerkesztve ]
csab001
tag
Nem pici! Elég masszív darab, lemértem neked... :-) 35 magas, 38 mély és 32 széles,természetesen centiben... :-) Ráadásul nem is pehelysúlyú a drága.
Csápájev
őstag
Jókv
csendes újonc
Az igaz, te jobban ismered ezeknek a masináknak a belsejét. Viszont ezzel a megy amit én keverek.
némileg megszeppenve, hogy esetleg SoundON-os lesz az én kazánom is, lehet, hogy visszarakom a pultra a külön tejgőzölőt. a gaggia ugyan sokkal jobb habot csinál, de annyit nem ér nekem (pláne, hogy nem is én iszom meg ), hogy belepusztuljon.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
adp
őstag
ingyen tolthetsz magadnak a kavezoban a csaprol
mester6
tag
Hát Te aztán nagyon ügyes vagy!
looser
addikt
Ügyesen osztok meg videókat :-DD
Mindent tudok a rákászszakmáról...
zolnagy
őstag
A külön tejgőzölő a QM?
qm 0650 nem marad nálam, de amúgy a qm stimmel, mert egy qm senago nevű, gagyi termoblokkos önálló gőzölő van mellette.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
kaligula
tag
Üdv! Tudtok nekem ajánlani csak gőzre gépet? Presszókávé mellé kellene egy külön egység csak tejkrémre (tejhabkészítő pörgettyű van). Van ötletetek iylesmire nem aranyáron?
rovidkv.reblog.hu
mdav88
senior tag
Parci árulta a QM gépét, de lehet hogy most megtartja?!
Olcsó megoldásként a melegített tej+frenchpress nem elegendő?
[ Szerkesztve ]
WiZARD
addikt
Elmentem a legendás helyre, ahol bizony "35 féle" (vagy több, ki számolja) friss kávé közül lehet választani, hogy miből kérem a kávét.
Nem a "konkurenciát" akarom minősíteni, elemezni, stb. így csak a lényeget írnám le:
Világos pörkölésű kávét kértem, az óriási választék egy fajta tanzániai volt. Sötétebb pörkölést sajnos nem iszom meg semmilyen formában, így ez maradt. Egy presszót kértem.
A nagy műanyag vödörből 2 kanálnyit kivett a hölgy, bedobta egy Ditting őrlőbe. Az őrleményt átkanalazta a szűrőbe (mindenféle mérés nélkül). Feltette a gépre, alá mérleg. 16 másodpercnél állította le, gondolom súly alapján.
Szerintem az eredményt sejtitek.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
Egészen jól hangzik
Bazsee71
őstag
Ehhez itthon még fel kell nőni. Hányszor hallani, hogy milyen jó egy étterem, a minősítés alapja pedig annyi, hogy két tenyérnyi a bécsi szelet. Vagy hogy szuper a fagyi, közben csak sok, de az is legalább térfogatnövelő.
Csápájev
őstag
Sajnos pontosan így van.
Ismerek egy fagyizót, 200-nal is több értékelés után 5 pontos.
Röviden a sütemények borzalmasak, a fagylalt iszonyú cukros.
Külvárosi hely, sajnos azt kell mondjam oda úgy látszik jó...
[ Szerkesztve ]
mdav88
senior tag
+1
Családban is van olyan, hogy általában minőségről beszél, kajában, ruhában, de tudom, hogy a szart veszi meg. (és neki az a minőség)
Egyedi igényszintekhez megfelelően minőségi...
[ Szerkesztve ]
soldier2
őstag
Nem értem mi a gondod, nem azt mondták, hogy rosszabb a kávé nálad, hanem azt, hogy ott 35+ féle van. Ja, hogy mind szar.... az lehet . Van aki inkább választ 35 féle szarból, mert nekemenemoggyamámeg senki mit igyak
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
von toth
tag
Mit toltok most? Mármint kávét.
San Miguel most, ami tetszik, hgy napi hármat letolok belőle, ami nem, hogy b%%+szott pepecs.
[ Szerkesztve ]
CB
senior tag
Közben fogadunk az járt a fejedben, hogy ha beállhatnál a pult mögé, és te készíthetnéd el a kávét a rendelkezésre álló eszközökkel, mennyivel jobbat ihatnál. Meg hogy szívesen elmagyaráznád neki, hogy hogyan is kell csinálni.
Persze az alapanyag ettől nem lesz jobb, de abból ami van, lehet, hogy jobbat is ki lehetne hozni.
[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
norkov84
tag
Pedig otthon, odafigyeléssel elkészítve amúgy jók a kávéi. Én szoktam rendelni onnan, és elégedett vagyok az eredménnyel. Jó, én inkább a közepes és picit sötétebb pörit szeretem (pl choco madness jellegű más, meg nem nevezett pörkölőnél ).
WiZARD
addikt
Az a baj, hogy adja magát a tény, hogy 1 darálón nem lehet 1nél több fajta kávét jól elkészíteni, főleg nem egy üzletben, ahol a profit a cél.
Kiőrölni a benne lévőt utána vagy kitisztítani az őrlőt, vagy minimum kicsit az újból áttolni rajta. Utána készítesz egy kávét, ami 99% hogy elsőre nem jó, kuka, őrlő állítás, megint kiőrölni belőle egy adagot a kukának, hogy az új szemcseméretet kapd, ismét próba, hogy jó lett-e... A vége, hogy elment minimum 60-70g kávé a kukába, mire van 1 jó, és akkor "szerencséd" (vagy isten vagy) volt mert másodikra jó lett.
Ha emellé vesszük, hogy az akarat sincs meg, jó az úgy ahogy van. Nincs mérve a bemenő kávé mennyiség se (csak úgy szem mértékkel), őrlőn jó a joker beállítás mindenre, tök mind1 mennyi idő alatt jön ki, stb...
Ehhez szinte tökmind1 milyen az alapanyag, milyen az eszközpark.
Mi meg itt azon vitatkozunk, hogy érezni-e a VST és IMS szűrő közti különbséget
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
CB
senior tag
Ja! Meg hogy WDT-nél jobbra, vagy balra kell keverni a kávét.
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
hát az nem is mindegy, valahol olvastam egy ilyen sok grafikonos cikket, hogy egy jobbkezes ember óramutatóval ellentétes irányba (tehát "balra") nem tud olyan jól keverni és érdemes figyelni, hogy jobbosok jobbra, balosok balra kutyuljanak.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
CB
senior tag
Nálunk anyukám a süti habjának keverésénél figyelte mindig, hogy csak egy irányba szabad keverni, különben nem jön fel a tészta. Nagyon dúrva!
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
von toth
tag
A henteses példát akartam írni, hogy 35 féle hús van , de egy daráló, ott még akár jól is jöhetsz ki a dologból, feltéve, ha egy jó kis csevapot akarsz készínetni . Na, de a barisssszta kisasszony hogy gondolta? Benne maradt egy kis széntabletta, de rádarálunk egy kis monsoon malabart? Abból mi lesz, paula desszert?
hát a széntablettára nyugodtan mehet a malabar és fordítva
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Én jobbkezes vagyok és az óramutató járásával ellentétesen keverek.... kiskoromban próbáltak anyukámék rászoktatni a “helyes irányra”, de én mindig azt mondtam, hogy én jó irányba keverek, mindenki más kever fordítva És a mai napig ezt az irányt tartom természetesnek
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Bazsee71
őstag
Erről jut eszembe, az elmúlt egy hónapban előáztatás mellé használtam a rögrémet, és egyértelmű a javulás, pöccre ugyanúgy jönnek le a presszók. Előáztatás nélkül viszont nem ez volt a helyzet. Gondolom ezért tapasztalta Gábor is a karos gépeknél a hasznát.
nem tudom, nekem ez kicsit x-atka. előáztatáshoz segít, normál csapolásnál ront? hogyan?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
én rejtett balkezes vagyok. és természetesen vicceltem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
A hogyant ne kérdezd, ez csak tapasztalat. A Bailies-től volt egy elég világos etióp, annál kezdtem el, mert előáztatással is rángatózott, nem akart összejönni a szép lefolyás.
hát, oké, csak én jó materialistához híven úgy vagyok vele, hogy amire nincs magyarázat, az nincs
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
De itt nincs bizonyítva az sem, hogy nincs magyarázat, csak annyit tudunk, hogy még nem tudjuk.
Keresztapper
senior tag
Az biztos, de az is valószínű, hogy a használat szükségessége kávé és daráló függő. Szóval ez szerintem sosem lesz egy egzakt módon feltárt és meghatározott területe az eszpresszó készítés technológiájának.
http://palscoffeetech.com/
vTamas35
csendes tag
A magyar átlag azért elég gyatra kávézó fronton. Ma például egy autómosó kis kávézójában kértem egy jó eszpresszót a vicc kedvéért és végignéztem a munkafolyamatot:
- A dózer félig volt a reggel leőrölt kávéval
- A gép mellől előkapott a barista lány egy hideg kart egyes szűrővel
- Belapátolt max 5-6g kávét
- Lenyomta az őrlőre applikált tamperrel
- Előkapott egy hideg csészét
- Minden további flanc nélkül felpattintotta a kart és indította a csapolást
- Majd átküldött 15 másodperc alatt egy deci vizet azon az 5g őrleményen amíg tele nem lett a csésze
- Természetesen adott mellé tejszínt is
- 350...
Mindíg elkap a kísértés, hogy tartok egy kiselőadást a kávékészítés fortélyairól, főleg egy olyan helyen ahol baromira ráérne odafigyelni... de elengedtem.
O1G
tejet sem rakok soha a kávéba, de oké, a tej egy dolog. de hogy ezt a rohadt tejszínt ki találta ki és mikor..
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
von toth
tag
Múltkor említetted a Vergnanos tagot, kicsit utánanéztem, nem egy olcsó cucc, de legalább nem jó?
qvik27
tag
ja... nekem meg azt mondta, h ha forditva keverem, liszt me tojas meg cikor lesz belolemegint, nem suti.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
von toth
tag
Én már leszoktam a 'máshol ivásról' , de ezt meg lehet még fejelni azzal, hogy a hölgy kijelenti csillogó szemmel; "Omnia!"
WiZARD
addikt
En nem kostoltam, csak o a mienket, majd mondta hogy nem szereti ezt a vilagos vonalat
Parci: pedig mennyien kernek tejszint...
Mai kedvenc:
-Kerek egy hosszukavet!
(az mi?)
-Nalunk nincs, csak eszpresszo, vagy filter.
-Presszo nem jo, mert nagyon keves. (Filtert meg vegkepp nem ismeri)
-Akkor egy doppio esetleg, vagy americano? A doppio dupla presszo, nem lesz keves, vagy az americano az egy presszo forro vizzel. (Na itt nagyon csunyan nez, hogy felvizeznem a kavet)
-Ok, akkor legyen a duplapresszo.
Kesz, odaadom. Kerdezi: "Van benne cukor meg minden?"
Mondtam cukrot tegyen maganak bele, de kostolja mar meg nelkule. Mas meg nincs benne, csak kave.
Vegez, mennek el. Kerdem hogy izlett a kave? Valasz: "Keseru ez is, de ket lapat cukorral jo volt."
Kerdem Toletek: mi az a "minden"?
vTamas35: de az megse egy kavezo, foleg nem olyan amit mindenki emleget, mint jo hely...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.