Hirdetés

2024. július 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

🔦Üdvözöllek!🔦

A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1)addikt

Tehát, hol érdemes venni és milyet?

Remélem elfér a topic, nem találtam hasonlót. Mindjárt fel is teszem az első kérdésemet.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#2)addikt

Szóval volt már egy rakás lámpám, de mind tönkrement. Most szeretnék venni egy rendeset ami kitart.

Fontos lenne hogy kompakt legyen, de mégis nagy fényerejű. Szabadtéren kéne használni, esti erdei túrákhoz leginkább. De ha egy mód van rá nem szeretnék egy ilyen goliát elemes szörnyet. Ha baby vagy ceruzaelemmel elmenne az előny. És minél kisebb annál jobb.

Jó lenne valami ütés, csepp, porálló gumiborítás féle is. És nagyon fontos hogy gombbal működjön, ne úgy kelljen vezérelni, hogy a fejét csavargatom. Mert eddig leginkább olyanjaim voltak és mind hamar tönkre is ment...

Morsegomb ha van rajta előny de nem szükséges.

Konkrét javaslatnak is örülök, de elsősorban általános tanácsokra lennék kíváncsi, hogy mire érdemes figyelni.

LED vs Halogén izzó, melyik miért jobb stb. Fényerő vs fogyasztás stb stb.
Illetve tudtok-e olyan helyet, ahol minél több közül választhatnék?

[ Szerkesztve ]

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#3) Armahun válasza (#2) üzenetére


Armahun
addikt

Mag-lite lámpák esetleg?
Aluminium test víz és ütésálló. Amerikai rendvédelmi szerveknél rendszeresített, önvédelemre alkalmas :).
Sok méretben gyártják. Az ára viszont nem kevés, de talán ezt csak egyszer kell megvenni.

[ Szerkesztve ]

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#4) válasza Armahun (#3) üzenetéreaddikt

Ez kapható Mo-on?
Kicsit félek tőle hogy nagy és nehéz lenne.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#5) Armahun válasza (#4) üzenetére


Armahun
addikt

Már láttam több bevásárló központban is.
Az egy kisceruzaelemestől (AAA) létezik a 6 góliátosig.
Részemről egy 2 ceruzásra vágyom. :)

Szek: itt a rendes oldaluk

[ Szerkesztve ]

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#6) válasza Armahun (#5) üzenetéreaddikt

Tulajdonképpen a bébielemes megoldás nem is rossz.

Az érdekelne, hogy leddel vajon milyen a fénye?
Ledes zseblámba használható kültéren? Milyen összehsonlítva egy hagyományossal? Mert az lenne a legjobb a fogyasztás miatt, ha rendesen világít.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#7) cizion válasza (#6) üzenetére


cizion
csendes tag

Hali a lámpákkal kapcsolatban az alábbi gyártókat nézd meg:

Fenix
Olight
SureFire
Led Lenser
MagLite
Ultrafire
Inova

A kérdés mekkora méretűt és milyen célra szeretnél. Ha pl. kicsit akkor ajánlom figyelmedbe a Fenix P2D-t. Ha nagyobbat akkor Pl. Led Lenser P7, vagy mást :) Érdemesebb picivel márkásabbat venni, nem az ócsót, mert igen nagy különbség minőségben és tartósságban is.

www.pb-proof.eliveport.com (NRgie)

(#8) attiLANte válasza (#2) üzenetére


attiLANte
tag

Esetleg itt >link< nézelődj - bár nem olcsó, és nem tudom, hogy hozzánk szállítanak-e még, illetve mi a rendelés menete.
A terminal.hu "BringaVilágítás házilag" topikjában mintha olvastam volna régebben itthoni kapcsolatról és emlékszem is rá, hogy elérhető volt az oldal magyar nyelven. De úgy látom, sajnos már nem.
Egyébként érdemes a bringásoknál nézelődni, van pár - jó értelemben vett - megszállottja a témának, mindig hegesztenek valami durvát :DDD és tanácsokkal is tudnak szolgálni...
Közben találtam magyar oldalt is: >link<

Ha fontos a kompakt méret (és a színhűség nem elsődleges), akkor mindenképpen ledes lámpát keress: a mai chipek (Cree XR-E, XP-E, MC-E, a Seoul Semiconductor (SSC) Z-power P4/P7, illetve a Luxeon Rebel széria) egyes típusai 90-120 lumen/watt között teljesítenek, míg a hagyományos halogén izzók 20 lm/W körül.
Ebből követezik, hogy egy adott áramforrást használva azonos fényerő mellett a ledes változat akár négyszer-ötször tovább világít, azonos üzemidő esetén pedig ennyiszer nagyobb fényerőre képes. Vagy azonos fényerő és üzemidő eléréséhez kisebb méret (akku/elem) is elegendő. Nem érzékeny az ütődésre, több tízezer üzemóra az élettartama (megfelelő körülmények között).

Hátrányok:

- az izzókkal ellentétben nem azonos intenzitással sugároznak a látható tartományon belül, a színhűség és a színhőmérséklet terén elég nagy a szórás. A legjobb hatásfokú ledek általában hidegebb, kékesfehér fényűek.

- megfelelő hűtés szükséges: a hőmérséklet emelkedésével csökken a hatékonyság és a várható élettartam. Mindenképpen ajánlott a megfelelő falvastagságú, jó hővezető, teljesen alumínium lámpatest.

- az igényes megvalósítás bonyolult/drága, mert az állandó áramú - esetenként több fokozatú - meghajtás az akkumulátorok/elemek feszültségétől és a ledek számától függően többnyire DC-DC konverter vagy áramgenerátor használatát igényli.

- nehezebb hatékony optikát tervezni: az izzóval ellentétben a sugárzási szög kisebb 180°-nál, ráadásul a kisugárzott fényáram nagy része az optikai tengely körüli szűkebb 90-140°-os sugárkúpban összpontosul, amit a hagyományos foncsorozott parabolatükörrel nem lehet maradéktalanul begyűjteni. Az átmérőjüknél mélyebb tükrök használatával csökkenthető a veszteség.
A jó hatásfokú lencsék alkalmazását a nagy nyílásviszony miatt szükséges - az átmérővel összemérhető - vastagság nehezíti(mint a projektoros fényszóróknál: esetleg Fresnel lencsével kiváltható).

Alternatíva lehet a saját építés, ha késztetést érzel rá. Én pl. próbaképpen piacos kínai lámpákat javítottam fel powerleddel. Nem lettek rosszak, de a kapcsolójuk és az érintkezőik nem a legjobbak, és kevés/kicsi elem fér beléjük - tehát a fényerő vagy az üzemidő korlátozott.
A fentiek figyelembevételével kell donort választani, a hűtés macerás (a ledek általában hűtőfelület nélkül kaphatók, tehát ragasztani/forrasztani kell), a meghajtással is bíbelődni kell, ezért csak barkácsoló vénával megáldott, kudarctűrő elvetemülteknek ajánlom hogy belevágjanak...

Nem röhögni: a Campona-s Tesco-ban láttam eléggé bizalomgerjesztő 2C (vagy D-s :F) ledes lámpát masszív, Maglite-hoz hasonló kialakításban (bár fix fókusszal és fényerővel, 30-35mm hasznos átmérőjű akril "lencsés" optikával) 5k környékén. Kipróbálni nem volt szerencsém, úgyhogy bővebben nem tudok nyilatkozni róla, de elég pofásnak tűnt.

Mint cizion is írta, ha van rá keret, érdemes a márkás cuccok közül válogatni. Az igényesebb mechanikai kidolgozás, a hatékonyabb optika és az általában több fényerő fokozatot és villogási módot is támogató meghajtó elektronika nagyban növeli a használati értéket. A másik oldalon persze ott van az ár...

Egyelőre ennyi. Elnézést a terjedelem miatt. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#9) válasza attiLANte (#8) üzenetéreaddikt

Wow ez hasznos volt. :R

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#10) acws


acws
csendes tag

Hali,

arra keresek elemlámpát, hogy közelre (15-20m), de minél nagyobb szögben, nagy fényerővel világítson. Még nem igazán találtam. Erre van ötlete valakinek?

Előre is köszi.

wowa.hu

(#11) attiLANte válasza acws (#10) üzenetére


attiLANte
tag

Ez így eléggé képlékeny: a 15-20 méter már nem olyan kevés...

Mekkora területet kellene megvilágítani ezen a távolságon (sugárzási szög)? Milyen legyen a vetített kép (kör/ellipszis/téglalap formájú "hotspot"), azon belül pedig az eloszlás?
Mit jelent a nagy fényerő (legalább valami viszonyítási alap jó lenne): mi lenne a cél? Mennyi az elvárt működési idő?

Mint látható, elég sok a paraméter - jó lámpát sem könnyű választani. De azért kétségbe esni nem kell...

Az eredeti felvetésnek (minél nagyobb fényerő nagy felületen messzire) egy hagyományos értelemben vett elemlámpa nem nagyon felel meg. Erre a célra szerintem a hordozható, akkumulátoros/góliát elemes kézi reflektorok alkalmasak - bár azokból sem mindegyik.
Ez viszont annál inkább ;]
Viccet félretéve: talán valami izmosabb, állítható fókuszú vagy eleve nagyobb szögben sugárzó ledes cucc is megteszi (egy átlagos 6-8°-os optika 20m-en nagyjából 2-3 méteres fényfoltot ad), esetleg egy nagyobb rúdlámpa is belefér. Persze ennek megítéléséhez előbb pontosítani kellene az elvárásokat.

Mint cizion is említette, érdemes a nevesebb gyártók termékei közül válogatni - bár a mostani euró árfolyam mellett végképp nem olcsók.
Pár oldal, ahol nézelődhetsz - <LED Lenser - itt kapható némelyik>, <Fenix/Olight - hazai lelőhely>, MAG-Lite.

Ha találsz is megfelelőt, lehetőség szerint próbáld ki vásárlás előtt, vagy keress teszteket róla - van jópár ilyen témájú oldal, illetve fórum. Ezekben általában rendesen kivesézik a lámpákat: vizsgálják a fényerőt, a sugárképet, az üzemidőt, a kivitelezést/felépítést (pl.www.cpfreviews.com, www.candlepowerforums.com/vb, www.light-reviews.com, stb.-> lásd: google :) ).
Ha netán a saját igényeidnek megfelelő lámpát szeretnél összetákolni, javaslom nézz át a korábban linkelt bringás topikba: ott pont ilyeneket hegesztenek maguknak az éjszakai túrákhoz - mivel itthon nem nagyon kapni efféle fotonágyúkat (vagy horror áron).

#9 : örülök neki. Várom a fejleményeket - remélem sikerrel jársz...

[ Szerkesztve ]

(#12) válasza attiLANte (#11) üzenetéreaddikt

A héten sajnos nem lesz időm ezzel foglalkozni, de a jövő héten körbeszaglászok.:)

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#13) válasza (#12) üzenetéreaddikt

A MAG-Liteok tényleg jók, de rájöttem hogy nem akarok 10-15k-t költeni a zseblámpára, ilyen gyakran azért nem használom.

Most kinéztem kettőt, de nem tudok dönteni egyáltalán.

1. Ebben valami super led izzó van, állítólag 21m-re világít és 2 ceruzaelemmel 3 óráig bírja.
2. Ebben van 3 sima led, ami 12 óráig világít 3,5 méterre, meg 1 xenon izzó, ami 35m-re világít, 70 percig. 3 AAA elemmel megy.

Tehát az első lenne a középutas lámpa, a másik a két végletet tudja. Az a baj, hogy nem tudom eldönteni gyakorlatban melyik használhatóbb... Túrázni elvileg elég a 3,5 méter is, hiszen csak a térképet nézem, meg magam előtt a földet, és néha a nagy izzóval körül tudnék nézni ha nagyon muszáj. De így látatlanban nem tudom megítélni, hogy vajon elég lesz-e a 3 kis izzó.

Valakinek tapasztalat hasonló lámpákkal?

Jah, apukám szerint a xenon izzónak kell vagy 30-40mp amíg eléri a full fényerejét, szóval anynira nem jó azt sokat kapcsolgatni. Ez igaz?

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#14) Silent77


Silent77
veterán

Én nem rég vettem Police lámpákat, olcsó, és nagyon nagy fényerejük van, vettem 3W, 5W, 7W, és 15w-at is. Azt hittem vmi gagyi az egész, de kellemeset csalódtam. kb 3 hónapja használom óket.

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#15) válasza Silent77 (#14) üzenetéreaddikt

Hol, merre, mennyiért?

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#16) Silent77 válasza (#15) üzenetére


Silent77
veterán

Vaterán vettem őket, az biztos, hogy nem eredetiek, de azt mondom ennyi pénzt bőven megérnek. pl az 5Wos már van 910ft-ért. A 15W-os, nálunk a kert 50m hosszú, és simán látom vele a végét elég nagy területen, teljes sötétségben. Még a 3w-al is, persze az gyengébb, és kisebb területet világít be.

[ Szerkesztve ]

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#17) válasza Silent77 (#16) üzenetéreaddikt

Az a baj, hogy nekem pár napon belül kéne, szóval nincs időm Vaterável tökölni.
Ha valaki esetleg tudja hol tudom offline hasonlót kapni, ne tartsa vissza magát.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#18) Silent77 válasza (#17) üzenetére


Silent77
veterán

Én 2 nap alatt megkaptam. Sok mindent ott veszek, max megkéred, hogy neked gyorsan kéne, megoldható-e. :R
Próbáltam lefényképezni a fényerejét, de nem adja vissza valóságot egyáltalán. :(

[ Szerkesztve ]

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#19) válasza Silent77 (#18) üzenetéreaddikt

Köszi azért!

Közben kutakodtam.

Találtam egy ilyet 3500Ft-ért.

Illetve egy ilyet duplaannyiért.

Az a baj, hogy semmi gyakorlati tapasztalatom nincs velük, nem tudom jobb-e a második annyival, mint amennyivel drágább. Az tetszik, hogy 2 féle fényerőt tud és elég sokáig bírja maxon is.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#20) Silent77 válasza (#19) üzenetére


Silent77
veterán

Nekem a kis tesója volt, még picit drágábban is vettem, csak a srácaim tönkretették. :(((
Ezzel az 1W-os Vartával ér fel a 3W-os Police, ami 850ft volt.
Nem jársz vele rosszul, sztem nem éri meg a többlet pénzt a nagyobb testvére, de ezt neked kell eldönteni, én nem adnék érte annyit. :B

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#21) válasza Silent77 (#20) üzenetéreaddikt

Az a baj, hogy nem tudom megítélni használat közben mekkora lehet a különbség. :F
Nah mindegy, holnap beugrom a boltba és megfogdosom őket, akkor hátha okosabb leszek.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#22) attiLANte válasza (#19) üzenetére


attiLANte
tag

"nem tudom jobb-e a második annyival, mint amennyivel drágább."

Ezt sajnos csak úgy lehet megtudni, hogy azonos körülmények között kipróbálod mindkettőt - ami persze nehezen kivitelezhető a lehegesztett csomagolás miatt.

"Az tetszik, hogy 2 féle fényerőt tud és elég sokáig bírja maxon is."

Ezeket az üzemidőket nem árt fenntartással kezelni a későbbi csalódások elkerülése végett. Szokás szerint nem adták meg sem a teljesítményt, sem fényerőt a működési idő mellé, pedig csak úgy lenne értékelhető.

Tegyük fel, hogy 1W a cucc teljesítményfelvétele, miközben 3xAAA elemről/akkuról működik.
Egy átlagos 1,2V-os Ni-MH AAA akku kapacitása 800-1000mAh(a hagyományos alkáli elemeké kisebb). Leegyszerűsítve legyen mondjuk a benne tárolt energia 1000mWh, azaz 1Wh. A három akku összesen 3Wh energia tárolására/leadására képes.
Akkor hogyan lehet, hogy 20+ órán át világít maximális (felteszem 1W) teljesítményen, ami 20Wh energiát igényel - 100%-os elektromos hatásfokot feltételezve?

Gondolom arról lehet szó, hogy a három elem miatt egyszerűen előtét ellenállással korlátozták a maximális áramot. Emiatt a két fényerő fokozat nem állandó teljesítményt jelent a ledek számára, hanem csak két eltérő ellenállást.
A telepfeszültség csökkenésével csökken a ledeken folyó áram is, hiszen az ellenállás nem kerül ki az áramkörből. Ezáltal a megmaradt energia egyre tovább lesz elég - persze egyre kisebb fényerő mellett.
Ennek azért megvan az az előnye, hogy egy ellenállás nem nagyon szokott elromlani, másrészt a telepek kimerülésére a fényerő csökkenése figyelmeztet, ráadásul ezen a csökkent teljesítményen még jó ideig használható marad a lámpa.

Egy DC-DC konverteres darabnál pont fordítva van: sokáig egyenletesen világít, majd hirtelen lecsökken a fényerő, és lekapcsol. Ugyanis az elemek lemerülése (a kapocsfeszültség csökkenése) miatt egyre nagyobb árammal próbálja terhelni azokat, hogy megfelelően tudja táplálni a ledet, ezért a már amúgy is gyengélkedő elemek hamar feladják.

Visszatérve az eredeti kérdésre: ha azonos az optikai teljesítményük és ugyanolyan led van mindkettőben, valamint nem gond a hosszúkás méret, én az elsőt választanám (>link1<, >kép1<).
Egyrészt olcsóbb - ha nem jön be, nem buksz rajta sokat, max. jó lesz tartalék lámpának. Másrészt, ha jól látom, az 2xAA elemről megy, tehát kb. kétszer annyi energiából gazdálkodhat, mint a drágábbik 3xAAA-s testvére. Bár egy kicsit "tágnak" tűnik az optikája - >kép2<, >kép3< ...

Egy a lényeg - és ez minden lámpavásárlásra vonatkozik: ha teheted, próbáld ki mindkettőt, mielőtt megveszed. Akár egy "referencia" lámpát is vihetsz, aminek ismered a fényerejét/használhatóságát saját körülményeid között, így lesz mihez viszonyítani.
Vagy akár egymáshoz is mérheted a kettőt, és a jobbikat megveszed - önmagában nehéz megítélni egy-egy darabot...

Remélem szerencsével jársz, sok sikert!

ui.: ha esetleg a Silent77 által említett "Police" lámpák érdekelnek, akkor a Józsefvárosi piacon (Kőbányai út) találhatsz belőlük egy rakattal - néha én is megfordulok ott donorok után kutatva, ha építeni akarok egy új pilácsot. Valszeg a vaterás arcok is onnan szerzik be.
Bár ezek a lámpák önmagukban szvsz. nem annyira hatékonyak, ill. vannak köztük nem túl jól sikerült szériák (hogy finoman fogalmazzak), úgyhogy nem árt vigyázni...

[ Szerkesztve ]

(#23) Silent77 válasza attiLANte (#22) üzenetére


Silent77
veterán

Biztos, hogy onnan vannak, szerencsére amiket én vettem tökéletesek, meg pár ismerősnek hozattam, nem volt még gond 1el sem. Mind a 4et kitudom használni, így vettem együtt 5000ft-ért postával.

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#24) Shim


Shim
őstag

Ha esti túrákhoz kell, akkor én fejlámpát ajánlanék.

• Mindkét kezed szabad marad, nem kell a lámpát tartanod
• 60-140 órát világítás
• Cseppálló
• AA/AAA elem nem nehéz, mint a góliát, tartalék mindig lehet nálad
• 5-10 ezer Ft között van a belépő kategória

Petzl lámpákat ajánlanám, penge minőség. A legalapabb Tikkina 2 LED-es modellt vettem meg pár éve, éjszakai túlélőtúrákhoz. Nem bántam meg. Nagy előny volt a többiekkel szemben, hogy nem kellett ügyeskednem térképolvasáskor, táskában kereséskor, mászáskor, mert nem kellett pluszban elemlámpát tartanom.
Szereléskor is jól jön.

Religion – causing genocides over differing imaginary friends

(#25) válasza attiLANte (#22) üzenetéreaddikt

:R

Közben voltam a boltban. Már rebeszéltem magam a drágábbik változatra, de mint kiderült, állítólag már kb 1 éve nincs forgalomban. De az eladósrác nagyon dícsérte, azt mondta Ő is egy olyan után kutat, mert tényleg über és aímg volt nagyon vitték.

Még a neten láttam egy helyen, ott megpróbálom, ha nincs akkor marad a kisebb, talán azzal sem járok rosszul. Lehet, hogy a különbözetből veszek egy gagyibb fejlámpát, térképet nézegetni jó lesz, de ebben nem vagyok biztos. Valamiért zavar, ha a fejemből jön a fény.:)

Egyébként azt megkérdezhetem, hogy mivel foglalkozol, mitől lettél ennyire zseblámpa expert?

Shim: gondoltam a fejlámpára is, de mint fentebb írtam, nem vagyok velük teljesen kibékülve. Max valami olcsó gagyibbat vennék, kiegészítő fénynek.

[ Szerkesztve ]

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#26) attiLANte válasza (#25) üzenetére


attiLANte
tag

"Egyébként azt megkérdezhetem, hogy mivel foglalkozol, mitől lettél ennyire zseblámpa expert?"

Ez hízelgő, de nem tartom magam szakértőnek, nem foglalkozom üzlet- vagy hivatásszerűen lámpákkal. Nem szentírás, amit megosztok veletek, csupán az eddigi tapasztalataimon alapul. Műszaki ember vagyok, ráadásul megvert a sors azzal, hogy igyekszem mindenből a lehető legjobbat kihozni - szeretem a hatékony dolgokat.
Két-három éve vettem egy sokledes kis piaci lámpát alárendelt célra, és nagyon megtetszett. Aztán a neten nézelődve rádöbbentem, hogy ez bizony korántsem a technika csúcsa. A többit már nem nehéz kitalálni :DDD.
Érdekelt a dolog, bújtam a fórumokat: próbáltam minél jobban körüljárni a témát, láttam sokféle kivitelt, magam is próbálkoztam (át)építéssel. Sikerült összeszedni annyi infót és tapasztalatot, hogy ma már eléggé tájékozottnak mondhatom magam a témában, de azért én sem vagyok mindentudó...

"Valamiért zavar, ha a fejemből jön a fény." - :D

[ Szerkesztve ]

(#27) válasza (#25) üzenetéreaddikt

Nah végül megvettem a kisebbet.
Holnap indul a tesztelés vasárnapig.:)

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#28) szaszlaci


szaszlaci
addikt

Rendeltem én is egy 7 W-os Police lámpát, meglátjuk mit tud..

Érdekes, de van ez a 9 ledes zseblámpa, 3 AAA elmmel megy. Ilyen kicsi, olcsó fém. Van terepmintázatú, fekete meg ezüst, viszonylag elterjedt Vaterán mostanában.

Na ezt megmértem, és 0,3 Amper folyik rajta. Ez ugye 4,5 V x 0,3 A = 1,35 Watt.
Ezek szerint a hozzá adott "alufólia-elemekkel" öt perc után gyengülnie kellene.. Mégis világít nagyon sokáig. Jó kérdés, miért..

A másik : ez most 1/3-ad olyan fényes, mint egy 3 W-os Mag Lite??

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#29) attiLANte válasza szaszlaci (#28) üzenetére


attiLANte
tag

Én is vettem ilyesmi 9 ledes cuccot, de hamar leszoktam róla, mert új elemekkel majdnem fél ampert vett fel. Ehhez képest pedig nem volt egetverő fényereje, ráadásul zavaróan kékes a fénye. Igaz, hogy az elemek merülésével mérséklődik az áramfelvétel és emiatt tovább működik, de ezzel együtt a fényerő is csökken.
Elég változó a hatékonyságuk ezeknek a kínai lámpáknak (a Police felíratúakat is beleértve), mert az olcsóság a cél, és többnyire olyan ledet raknak bele, amihez éppen jó áron jutottak. Ezek lehetnek kínai származásúak, nevesebb gyártók jelöletlen kifutó szériái, vagy akár utánzatok is. Gyakorlatilag szerencse kérdése, hogy éppen milyen változatot kapunk: lehet, hogy tisztességes fényerő mellett is elég sokáig bírja, de bármely más kombináció is előfordulhat...

"A másik : ez most 1/3-ad olyan fényes, mint egy 3 W-os Mag Lite??"

Ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni - csak műszeres méréssel vagy az egymással való összehasonlítással kaphatunk rá választ. Mivel a megfelelő mérőműszer és a kiértékeléshez szükséges tudás kevesek birtokában van, ezért inkább az utóbbi eljárást szokták követni.
Általában egy homogén, fehér falat világítanak meg az egymás mellé helyezett lámpákkal, majd rövid záridővel, alacsony érzékenység mellett lefényképezik az eredményt. Persze lehet egymás után is, egyenként fotózni, de ügyelni kell az azonos körülményekre és beállításokra az összevethetőség miatt. Ilyen képeket "beamshot" néven lehet találni a neten, magyarul talán sugárképnek vagy vetített képnek lehetne nevezni (ha valaki tud jobbat, ne tartsa magában). Ezek elég beszédesek - gyakorlatilag majdnem mindent elárulnak a lámpákról.

(#30) szaszlaci válasza attiLANte (#29) üzenetére


szaszlaci
addikt

Hmm, ez érdekes, rá is keresek ezekre a beamshot képekre.

Amit meg én rendeltem, nem érkezett még meg, írok majd tapasztalatot.

Viszont egyik ismerősöm vásárolt régebben 2 darab egyforma kínai Police-t, lehet még ezt kapni.
5 Watt-os power volt bennük, de hamar tönkrement neki mind a kettő.
"Úszkálni kezdett a fényforrás, majd elhalványúlt. És forró is volt az egész lámpa nagyon."
Lehet, hogy egy kicsit túl van terhelve. (Nem a nagyobb fényerő miatt, csak az elektronika hiányától, igénytelenségétől.)

Aztán kérdés, ki hallott DC-DC konverterről? Mert van olyan is, ami 0,8 V-ból már képes akár 5 V-ot előállítani. Példáúl mp3 lejátszókban van ilyen. Csak nem láttam ilyet Magyarországon..
Viszont ezzel akár egy egy ceruza elemes lámpát is lehetne szerelni elég komoly leddel..

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#31) válasza szaszlaci (#30) üzenetéreaddikt

Tényleg az, de én nem nagyon találtam beamshotokat a neten.
Csak 1-2 általam nem ismert lámpáról találtam ilyen külföldi tesztekben.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#32) attiLANte válasza szaszlaci (#30) üzenetére


attiLANte
tag

"Úszkálni kezdett a fényforrás, majd elhalványúlt. És forró is volt az egész lámpa nagyon."

Talán mert nincs korlátozva a leden átfolyó áram - ezért is melegszik nagyon. Bár ez a powerledeknél valamilyen szinten normális - ezért kell fém lámpatest.

Van sokféle DC-DC konverter, itthon is kapni, de külföldről beszerezhető kompletten, nyákra szerelve - csak be kell építeni. Más kérdés, hogy kis tételben nem éri meg behozni.

"0,8 V-ból már képes akár 5 V-ot előállítani.. ..ezzel akár egy egy ceruza elemes lámpát is lehetne szerelni elég komoly leddel.."

Ilyesmi lámpát raktam össze nemrég (Linear Technology, LTC3490 IC-vel): 1 db AA méretű akksiról megy, Cree XR-E Q5-ös leddel. Igaz csak kb. 180-200mA-t kap a led az elem kímélése miatt. Ez olyan 700-900mA-es áramfelvételt jelent. A led adataiból és a feszültségből "számított" fényáram 45-50lm körül lehet, ami egy 2,5W-os halogénnek felel meg. Nem rossz egy 20mm átmérőjú, 93mm hosszú hengertől...

"beamshot"-ok: a #11-ben linkelt tesztoldalakon lehet fellelni ilyeneket, persze többnyire neves gyártók termékeiről, mivel inkább ezeket veszik/tesztelik.
Tőlünk nyugatabbra nem nagy tétel 50-60 euró: 10-15 eurós kínai lámpákkal nem nagyon foglalkoznak - meg aztán oda valahogy azokból is az igényesebbek kerülnek...

[ Szerkesztve ]

(#33) szaszlaci válasza attiLANte (#32) üzenetére


szaszlaci
addikt

Ledeket én is néztem, találtam 1 Watt-at meg 3 Watt-at, power mindkettő.
Meg egy normálnak tűnő 1 Watt-os HP LED-et, ez tán nem melegszik annyira.

LTC3490-es IC tetszik nekem is, csak épp honnan és mennyiért szerezted be?
Mert ilyesmire gondoltam én is, ezt a mini lámpát át is lehetne alakítani.

No meg az áramgenerátor. LM317 IC-vel lehetne csinálni, mert nem esik nagy feszültség rajta. Csak bekötni nem tudom.. Sima áramkorlát kellene, ez már egy nagyobb, 7 Watt-os Police-ba, hátha nem megy tönkre így. Ebben esetleg tudsz segíteni?

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#34) attiLANte válasza szaszlaci (#33) üzenetére


attiLANte
tag

Én itt szoktam beszerezni az alkatrészeket (ledek, optikák) - megbízható forrás. Náluk lehet kapni az LTC3490-et is (jelenleg nettó 770.-, én még drágábban vettem). Nem mondom, hogy olcsó egy ilyen átalakítás, és nem is egyszerű megoldani, de mégsem kerül annyiba, mint egy profi lámpa. Igaz kompromisszumokat kell kötni, de hát valamit valamiért...
Esetleg itt is nézelődhetsz, rengeteg alkatrész van, csak macerás a fizetés és a szállítás...

A mini lámpához: azt tudom tanácsolni, hogy mielőtt nekiállsz, mindenképpen ellenőrizd, hogy lesz-e elég hely a beépítendő alkatrészeknek. Néha csak 1 mm-en múlik. Én is vért izzadtam, mire összeállt egy hasonló drágaság.

Áramkorlát: no igen, ezt nem egyszerű megoldani - legalábbis hatékonyan.
A fehér powerledek névleges, 350mA áramhoz tartozó feszültsége általában 3,2-3,6V között van - a jobb hatásfokúaknak általában alacsonyabb. A dióda jelleg miatt kis feszültségnövelés hatására is jelentősen megnő az áramerősség. Pl. az általam használt Cree XR-E típusnál nagyjából 180mA@3V, 350mA@3,2-3,3V, 1000mA@3,7-3,8V. Ezért megy tönkre a legtöbb kínai lámpa idő előtt - főleg azok, amik 4 AAA elemről működnek (4*1,5V=6V :Y ).
Igazából nem vagyok nagy ampervadász, ezért az egyszerűségre törekszem.
Az első általam alkalmazott módszer az, hogy - amikor a szükségesnél csak kicsit nagyobb a feszültség, 3*1,2V - 3*1,5V - egyszerűen beiktatok egy előtét ellenállást, amivel a legnagyobb tápfeszültség mellet még nem terhelődik túl a led. Ez olcsó, megbízható, a többi előnyét/hátrányát korábban már leírtam (segítség a méretezéshez - link - a led adatlapjáról vett értékeket kell beírni!).
A másik, amikor a névlegesnél kisebb feszültségünk van: ekkor jön az LTC3490, vagy valamelyik rokona - sajnos itt is számolnunk kell veszteséggel, cserébe viszonylag állandó fényerőt kapunk.
A harmadik esettel, amikor jóval nagyobb a tápfeszültség a szükségesnél, még nem foglalkoztam, de jó lenne valami egyszerű megoldást találni rá. .
Az LM317-tel az a baj, hogy - ha jól értelmeztem a méretezését - áramgenerátoros üzemben minimum 1,25V esik rajta, illetve a mérőellenálláson. Ez olyan, mintha a 350mA-hez 3,6 Ohm ellenállást kötnénk sorba a leddel. Ez azt is jelenti, hogy a 350mA eléréséhez legalább 4,6V tápfesz kell. Ráadásul az áramgenerátoron eső feszültség és a beállított áram szorzatának megfelelő teljesítmény egyszerűen hővé alakul, tehát minél nagyobb a kapocsfeszültség, annál rosszabb a hatékonyság.
Erre is egy DC-DC konverter lenne jó, talán valami pwm-es áramkör. Ilyet egyelőre nem találtam, igaz nem is nagyon kerestem.

[ Szerkesztve ]

(#35) szaszlaci válasza attiLANte (#34) üzenetére


szaszlaci
addikt

Írtál hasznosakat, köszi, végig is nézem őket.
LTC3490 1000 Forint??
Lehet kapni led meghajtó picike kapcsolásokat, de azok is 2-3000 Forintba kerülnek, ami hát, khm.. Lehet, hogy előtét ellenállás a legjobb megoldás jelenleg.

Nekem viszont megérkeztek a lámpák, írok róluk jellemzést:
(Megtehetné más is, hasznos lenne akkor a topik!)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#36) szaszlaci


szaszlaci
addikt

Referencia:
A fényképek nem azt mutatják, hogy mennyire lehet velük látni, hanem összehasonlítás miatt készültek, azonos zár- és egyéb beállításokkal.

35 Watt-os 12 V-os halogén, sima fehér búrában. Táv kb 3-4 méter, szoba teljesen sötét:

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#37) szaszlaci


szaszlaci
addikt

9 LED-es, 3 AAA elemes kínai lámpa.
Fogyasztás: 0,3 A, 4,5 V, kb 1 Watt

A lámpa nem melegszik egyáltalán, és csökken ugyan a fényerő, de gagyi "elemekkel" is meglepően sokáig világít. Nem nagy szám, se használható, olcsó.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#38) szaszlaci


szaszlaci
addikt

Egy AA ceruza elemes, 1 LED-es kínai, 1000 Ft alatti lámpa.
Fém, összeszerelése rendben van, az eleje viszont csak rá van szorítva, idővel lejöhet.
Hátulja kétállású kapcsolóval, normálisan összerakva.
Fogyasztása mérés szerint nagyon kicsi, mindössze 0,15 A, 1,5 Volt mellett. Tehát 0,2-0,3 Watt mindösszesen. Ebben sincs semmilyen áramkorlát, tehát valószínűleg igen sokáig képes majd üzemelni.
Fényereje kisebb távolságra simán használható.
Jól látható 5000 Kelvin fok körüli fehér, nem kékes, nem sárgás.
Nem melegszik.

(Az enyém nem "Police", de ugyan az mind..)

Szerk.:Jaguar04 utólagos engedelmével használom a képet

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#39) szaszlaci


szaszlaci
addikt

Police 7 Watt, kínai.
A vázára nem lehet egy rossz szavam se. Az eleje és hátulja lecsavarható a testet adó "csőről". Stabil, nem fog szétesni, max a festék kopik majd.
Hátulján kétállású kapcsoló.
A led egy csillag alakú alulemezen van, tehát cserélhető az ilyen szabványúra. Áramkorlát nincs benne, csak oda van gányolva egy drót és kész.
Nem különösebben melegszik az, ami nekem jutott. (Rendes alkáli, 3 db AAA)
Fogyasztása 0,3 A 4,5 V-on, tehát mérés szerint 1-1,5 Watt közti.
2000 Ft alatt van, (én 1300-ér vettem.)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#40) szaszlaci válasza szaszlaci (#38) üzenetére


szaszlaci
addikt

Módosítás az 1 W-os lámpához:
Az eleje is lecsavarható, tehát igy a szerkezet teljesen rendben van, azt mondhatom.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#41) szaszlaci válasza szaszlaci (#40) üzenetére


szaszlaci
addikt

Na még egy kis módosítás :D, nem egy Watt, hanem egy elem, és ebben van valamilyen elektronika is.. :O

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#42) attiLANte válasza szaszlaci (#41) üzenetére


attiLANte
tag

Hűha! Nem apróztad el, gratula. :R

Nem rossz az ötlet, hogy töltsük meg tartalommal a topikot. Ha lesz rá érkezésem, én is készítek képeket a meglévő cuccokról, bár már nem nagyon van köztük "eredeti".
Nem lenne rossz, ha készülnének képek több oldalról, akár szétszerelt állapotban is - csak hogy lássuk az optikát és a mechanikai kidolgozást (falvastagság, gyenge pontok)...

"ebben van valamilyen elektronika is"

Igen, 1-1,5V-ról nem világít a led. Csak az a baj, hogy 50-100mA-nél többet nem nagyon tud kipréselni magából. Ha elérné a 200mA-t 3-3,2V-on, akkor még használható is lenne...

Lenne még két észrevételem a teljesítményszámítással kapcsolatban, amikbe az elején én is beleszaladtam:

1. Árammérésnél vigyázni kell, mert a műszer belső ellenállása, pontosabban a "mérőellenállás" befolyásolja az eredményt, mivel sorba van kötve a leddel, így csökkenti a rajta folyó áramot. Ennek a mértéke függ a műszertől, a méréshatártól(a legnagyobbat érdemes használni), és a ledtől is.
Ha mérés közben rövidre zárod a műszer érintkezőit (kiiktatod az ellenállást), és közben észrevehetően változik a fényerő, akkor gyanakodhatsz, hogy nem a valós - vagy ahhoz közeli - értéket méred.

2. Az elemeknek/akkuknak is van belső ellenállása, ami szintén sorosan kapcsolódik a körbe: a terheletlen, üresjárási feszültség magasabb, mint az üzem közben mérhető kapocsfeszültség. A kettő különbsége az áramforrás belső ellenállásán eső feszültség, ami természetesen a terhelőáram függvénye.
A led által felvett teljesítmény számításához célszerű a led bemenetén lévő feszültséget használni, így nem csak az elemek, hanem a huzalozás ellenállását is kizárhatjuk.

A két hatás valamennyire gyengíti egymást, de mivel nem tudni, hogy melyik a nagyobb, ezért célszerű a kiküszöbölésükre törekedni..

(#43) szaszlaci válasza attiLANte (#42) üzenetére


szaszlaci
addikt

Igen, valóban eltérhet a valós a mérttől, főleg a nagyobb esetében. Majd meg lesz mérve.
Viszont a kisebbik egy elemesnél olynan kis teljesítményről van szó, hogy egy alkáli Rb-je nem sokat számít, a műszer meg 10A-es határon van, ott sem lesz eltérés.

A lényeg az, hogy ezek a lámpák, hogyha nem mennek tönkre (esélyes..), akkor teljesen jó és igen olcsó termékek.
A kicsi is 700 Ft volt, cserébe fém, látható és elég fényt ad, és még egy kicsi DC->DC-t is raktak bele.

Készítek még képeket a szerkezetekről is.

Addig pedig más is töltsön fel ilyet !!!

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#44) szaszlaci


szaszlaci
addikt

Na még pár kép, hátha érdekel valakit:
Egy elemes kicsi:

A konverter:

-------------------------------------------------------------------------------------------

Police 7 W:

A LED szabványos alu-csillagon, egy nagyon jó hővezető alu idomban hővezető pasztával. A negatív oldalt érdemes átforrasztani, mert nagyon gány. (Mint minden kínai forrasztás.)
Meg a helyére tenni, mert simán eléghet, ahogy "gyárilag" teszik bele..

Látszik, hogy a LED-en nincs is lencse, egészen lapos.
Ebben akár elektronika is lehetne, de nem látni, nem akartam szétbarmolni. De nem valószínű.

[ Szerkesztve ]

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#45) Huma


Huma
addikt

Horribilis árak vannak. Szeretnék venni egy jó zseblámpát de azért 10-20 ezer forint kicsit sok nekem egy lámpáért.
Ehhez a helyhez mit szóltok?: [link]

Vannak jónak tűnő lámpák, de gondolom mind kínai különben ki lenne írva a márkájuk is.

Tud nekem mondani valaki 5000 körül egy jó lámpát? Közepes méretűt. AA-s elemmel működőt. Mag-lite-t néztem, de ott 13e ami tetszik. (3db AA, 3w ledes)
Valami hasonlóra gondoltam csak kb 60%-al olcsóbban. Ez lenne az: [link]

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#46) válasza Huma (#45) üzenetéreaddikt

Mire szeretnéd használni?
Amit én vettem 2 hete, azzal teljesen elégedett vagyok. 4700Ft körül van az ára. Adtak hozzá 2 ceruzaelemet, még nem kellett kicserélni, pedig két teljes estét végigtúráztam vele.

szerk: ja és egyszer sikerült leejteni kb 1,5m magasról betonra, kicsit megkopott a két széle ahol földetért, de amúgy jól viselte.:)

[ Szerkesztve ]

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#47) Huma válasza (#46) üzenetére


Huma
addikt

Látni szeretnék vele a sötétben. :) (Illetve ha van lámpám akkor kevésbé sötétben.)

Amúgy túrázni, meg amolyan mindenesnek kellene. Az sem lenne egy hátrány ha lehetne úgy használni mint a mag-lite-kat, gyertya üzemmódban. (hasznos ha pl lepihentek kajálni és nem fókuszált fényre van szükség.)

Ez a kérdés lehet hogy hülyén fog hangzani: Mennyire jól világít a lámpád? Lehet fókuszálni a fényét?

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

(#48) válasza Huma (#47) üzenetéreaddikt

Sajnos ilyen kunsztokat nem tud. De hát nem is 10+ezer forint.:)

Ami az előnye és én azért válaszottam, mert viszonylag olcsó, könnyű, ütés és vízálló, szóval ideális túrázni.
De ilyen gyertyát, meg fókuszt sajnos nem tud. Teteje, alja lecsavarható, úgy megy bele az elem. Azon kívül meg csak egy gumis bekapcsoló gomb van rajta.

A fényerő az elég relatív. Nekem tökéletesen elég volt, de fogalmam sincs, hogy tudnám egzaktul elmagyarázni, mire számíthatsz.:)

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#49) jookomak válasza Huma (#47) üzenetére


jookomak
őstag

Megosztanám a tapasztalataimat elemlámpa ügyben.
Nemrég vettem még egy mag-lite-ot. sajnos munkaeszköznek is kell használjam, és úgy vagyok vele, hogy az sok pénzt megér, hogy egy eszköz ne gátoljon a folyamatos munkavégzésben, így esett a választás a 2 góliátos led-esre. brutális. a fénye, a tartóssága. lenyomtam pár órát vele, és a benne levő elem még bírja, szóval lövésem nincs, mennyi a max ideje. drága dolog, de egyszre kell megvenni lehet egész életedbe, és ez nem marketing szöveg :)
nyugodt szívvel tudom még ajánlani a 2 ceruzás simát, nem ledest is, ilyenem is van, mag-lite weboldalán 6300 huf, nagyon jó ár érte. veszel belőle 10 kínai műanyag lámpát ebből az árból, de ha azt akarod, hogy akkor tudj világítani, amikor szeretnél, akkor sztem mag-lite.

[ Szerkesztve ]

(#50) Huma válasza (#48) üzenetére


Huma
addikt

Hol van a bolt ahol lehet ilyen varta lámpákat kapni? Ady Endre út 42-44? Vagy te máshol vetted?

Ezt néztem onnan: 4_W_LED Outdoor Pro 3C
Tetszetős. Gondolom az ára is az. :)

A mag-lite lámpákkal kapcsolatban az a véleményem, hogy nagyon jó lámpák, de jó sokat kell fizetni a névért. Valami olyasmi lámpára gondoltam ami nagyjából mag-lite minőségű, de kb 50%-al olcsóbb.

A gyertyamód és a fókuszálási lehetőség tulképp semmibe nem kerül a gyártónak csak kialakítás kérdése. kb +2Ft lámpánként. Nem teljesen értem, hogy miért nem egy alap dolog, minden egy izzós lámpánál.

A végén lehet hogy az lesz hogy veszek valami jobb biciklilámpát és azt viszem el túrázni. Úgy is be kellene már újítanom egyet.

[ Szerkesztve ]

Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.