Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#73901) qvik27 válasza Libretom (#73900) üzenetére


qvik27
tag

Par dolog: a talp jo, ha fem; a nyel a kezedhez legyen jo 🙂; es persze legyen pontos a szurohoz.
En megneznem Fragola cuccait a helyedben.

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#73902) Csápájev válasza Libretom (#73900) üzenetére


Csápájev
őstag

Pontosan akkora méret legyen, amekkora neked kell, különben marad a szűrőkosár oldalán kávé.
A nyele is akkora legyen, hogy az ujjaid leérjenek az aljára,a fém részre - ha fa a nyél-.
Palmtampot sokan dicsérik.
Azzal könnyebb tökéletesen vízszintesen tömöríteni.
Fragolanal kapsz jókat.
http://caffe35.hu

[ Szerkesztve ]

(#73903) And06 válasza bluesfan (#73882) üzenetére


And06
aktív tag

az alunak a citromsav sem tesz jót. én csak meleg vizzel mosnám el egy szivaccsal! elég jól hozzáférhető minden része!

(#73904) Libretom válasza qvik27 (#73901) üzenetére


Libretom
aktív tag

qvik27, Csápájev Köszönöm! :R

(#73905) #91073280 válasza Bazsee71 (#73899) üzenetére


#91073280
törölt tag

"A kapszula meg nem kicsi vagy nagy, hanem pont Nespresso-kompatibilis méret." = kicsi, főleg 40ml-hez.

"Ha a kérdező eszpresszó-szerű italt szeretne, akkor semmilyen filteres/tölcséres eljárás nem lehet opció." - Ahogyan ezek a gépek sem.

(#73906) bluesfan válasza And06 (#73903) üzenetére


bluesfan
tag

Szerintem pont ezt írtam én is, az enyémet soha nem citromsavaztam.

(#73907) Bazsee71 válasza #91073280 (#73905) üzenetére


Bazsee71
őstag

Colonna kapszulából sikerült már jót innom, pedig tudtommal az is csak 5,5g.

Egy jobb kapszula eredménye pedig ahogy írtam, eszpresszó-szerűbb. Sokkal inkább, mint bármelyik filteres eljárás. Elég megtévesztő tölcsért javasolni valakinek, mikor láthatóan presszóra utazik.

(#73908) And06 válasza bluesfan (#73906) üzenetére


And06
aktív tag

akkor jó :R

(#73909) jack B.


jack B.
csendes tag

ne vegyétek szentségtörésnek, de tegnap betértem a Corvin pláza Tchibós üzletébe, mert az összes kávézó dugig volt, az asszonnyal meg már ásítoztunk a koffeinhiány miatt.

az előítéleteket elfelejtve, a kávé rettentően kellemes volt. annyira, hogy vettem is belőle 125 grammot, tényleg próbáljátok ki egyszer. komoly a géppark, a kiszolgálás se olyan, hogy papírpohárban basszák eléd, hanem megadják a módját. hiába Tchibo, annyi pénzt összeszedtek már a webshoppal, hogy van pénz igényes kávés helyre.

550 a presszó, Astoriából, a barista csaj áradozott a gépről.

(#73910) koxx válasza jack B. (#73909) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

550 elég sok egy szimpla presszóért.

Mostanában a Móriczon lévő bookline-ban szoktam kávézni. Simonelli gép, 2 örlő az egyikben has bean a másik nem rémlik, de vmi sötétebb pörkölésű. 390 a presszó, 590 a flat white. Gyanítom nem főznek le napi 120 kávét, de ahogy néztem odafigyelnek, hogy jól készítsék el.

(#73911) #91073280 válasza Bazsee71 (#73907) üzenetére


#91073280
törölt tag

"Elég megtévesztő tölcsért javasolni valakinek, mikor láthatóan presszóra utazik." Igen? Szerintem meg eléggé kibaszás ilyen féladagos cuccra rábeszélni.

Bár mindenből ki lehet hozni a maximumot, csak az arányokon múlik. Ha elég 20ml eszpresszó, jó is lehet. Jó drága. De legalább meg lehet inni. Tejjel. Még instant kávét ajánlanék, kb. egy szinten van.

[ Szerkesztve ]

(#73912) Bazsee71 válasza #91073280 (#73911) üzenetére


Bazsee71
őstag

Akkor tégy belátásod szerint, csak aztán vállald is a felelősséget az adott tanácsért. Néha kicsit érdemes kiszakadni a saját gondolatokból, és a kérdező igényeit, körülményeit figyelembe véve választ adni. Azzal nem segítesz, ha a saját elképzelésedet erőszakolod rá.

Szerk.: Nem tudom mikor ittál utoljára instant kávét, de egy Nespresso azért még mindig köröket ver rá.

[ Szerkesztve ]

(#73913) Bazsee71 válasza Libretom (#73900) üzenetére


Bazsee71
őstag

Ahogy látom nem feltétlen nekem szólt, inkább általános kérdésnek indult, de a fórumtársak tökéletesen leírtak mindent. :)

(#73914) Libretom válasza Bazsee71 (#73913) üzenetére


Libretom
aktív tag

Így van, de köszönöm a reagálást! :)

(#73915) jack B. válasza koxx (#73910) üzenetére


jack B.
csendes tag

ha Móricz, akkor a La Pennét ajánlom nagyon. K&H mellett rögtön. felemelő a kofi, a hely is tök jól néz ki a lepukkant Móricz ellenére.

[ Szerkesztve ]

(#73916) adp válasza jack B. (#73909) üzenetére


adp
őstag

550 egy szimpa vagy dupla? mert spec helyeken van 600 körül a dupla, ami nem egy csíbó

(#73917) jack B. válasza adp (#73916) üzenetére


jack B.
csendes tag

szimpla. csibó, nem csibó, meg kell kóstolni. én is előítéletekkel mentem be, de már a felszerelés is baromi komoly.

(#73918) adp válasza jack B. (#73917) üzenetére


adp
őstag

tökmindegy amúgy milyen szimpláért sok, főleg egy klasszikért

[ Szerkesztve ]

(#73919) John3:16


John3:16
csendes tag

Elegáns "körtepumpa" az Eurekától:
[link]

(#73920) Parci válasza John3:16 (#73919) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

jópofa. fura azért az olajosra csapatott kávét látni a promó film elején és végén.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#73921) SierraFox válasza Parci (#73920) üzenetére


SierraFox
tag

Az olaszoktól inkább az lenne fura, ha nem ilyen lenne. ;)
Rá is kívántam rögtön egy jó Belardira. :DDD

(#73922) animatrix11 válasza sz.zs. (#73885) üzenetére


animatrix11
őstag

Köszönöm a hozzászólásokat főleg Parcié tetszett :DDD
Egy évet használtam kb és sokszor volt benne fél adag főzve (nem tudtam hogy nem lehet ezért megcsináltam ;) ) , teljesen jó volt sőt simán vetekszik a kávézókban kapható presszókkal.
Megint megpróbálkoztam a brikkával egy illetve két adaggal is , ha felemelem a tetejét lejön a kávé, viszont most meg odaégeti :( lehet hogy túl sokat lett pucolva? Ecettel is át lett főzve bár az meg azért kellett mert összemocskolta magát

Hardvert vásárolok nagy tételben is!!! Elérhetőség: 18. kerületben.

(#73923) Daneeka


Daneeka
senior tag

Ezzel nagyjából egyet értek, bár az általam próbált 3-4 féle gép (nespresso, tassimo stb.) mindegyik csak úgy tudott számomra iható espresso jellegű italt produkálni, hogy a gép “receptjéhez” képest már harmad vagy fél vízmennyiség lefolyása után kiszedem alóla a poharat, ami utána folyik az moslék. Illetve pl. Aeropressel lehet 1:2, 1:3 arányú italt csinálni, tampolva, fémszűrővel ezek se rosszabbak mint a bogyós gépek levei.

(#73924) koxx


koxx
MODERÁTOR

Bloom coffeet próbáljátok ki ha útba esik [link]
Ahhoz képest, hogy hol van egészen normális az árazás, a nevére nem emlékszem, de vmi Dán pörkölőtől van a kofi, egy etióp blend és egy kolumbiai volt az örlőben.

(#73925) stereofan válasza animatrix11 (#73922) üzenetére


stereofan
tag

szia,
ahogy korábban is írták, az egy/két/fél adagot el kell felejteni, mindig ugyanannyi vízzel és kávéval kell használni.
ami megmarad az megmarad, vagy amennyi lejön azt kell kettéosztani.
hideg víz mindig a h2o jelig, 13-15g nem túl finom őrlemény, tömörítés nélkül.
próbáld meg minimál vagy kisebb lánggal.
amikor jön le és a produktum közelít a h2o jelhez akkor már leveheted és ki is öntheted a csészédbe.
vagy pukkan vagy csendesebben jön le.
így mennie kell.
ha így is fröcsköl akkor valamilyen "hardveres" hiba van a súlyszelepnél, más nem igen lehet.
hajrá!

[ Szerkesztve ]

minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo

(#73926) Daneeka válasza Daneeka (#73923) üzenetére


Daneeka
senior tag

Ez Bazsee71 #73907 kommentjére ment volna.

(#73927) Sic.Transit válasza soldier2 (#73896) üzenetére


Sic.Transit
csendes tag

A gravitáció és a súlyszelep tömege tekinthető állandónak, de a gumitömítés által képezett tapadási súrlódás, a víz mennyisége, és a kávépogácsa ellenállása viszont közel sem az. ezek közül az utóbbi kettő minden kotyogósnál megvan, viszont ezt fölerősíti az, hogy a súlyszelep közel sem ugyanakkor nyit minden esetben.

Számomra a súlyszelep semmit sem tett hozzá ízben, ami miatt használtam volna, ergo nem használtam, amikor még brikkáztam.

La Mokina a legfaszább Bialetti szerintem.

(#73928) #91073280 válasza Sic.Transit (#73927) üzenetére


#91073280
törölt tag

Nem is az íz, hanem a hamis crema lenne a lényeg. Bár az előáll egy szűrőpapírral is tetszőleges kotyogónál. Nekem rozsdamentesben az Aeternum vált be, jó a geometriája, ugyanakkora noname lemezkotyogóval csak csapnivaló eredményt sikerül produkálni.

(#73929) Frogz


Frogz
csendes tag

Üdv!

Szerintetek mennyire lehet jó állapotú az alábbi QM készülék?

https://www.jofogas.hu/csongrad/Quick_Mill_daralos_kavegep_kavefozo_kaveautomata_81356333.htm

Jó lenne a karos gép mellé valami, ami csinálna iható kávét amikor néha nincs 10 percem se. :)

Sok jót olvastam erről a készülékről, de vajon lehet hozzá kapni pl. örlő késpárt, vagy tömítést ha kellene?

(#73930) Bazsee71 válasza Frogz (#73929) üzenetére


Bazsee71
őstag

A probléma ott van, hogy ha nyűgje van, akkor nem találsz szervizt aki megcsinálja. Csongrádon van egy, de azzal kapcsolatban nem nagyon biztattak. Utángyártott kés bagóért van az Expolygonnál.

(#73931) soldier2 válasza Frogz (#73929) üzenetére


soldier2
őstag

Automaták közül az egyik legjobb végeredményt produkáló gép, bár azért nem egy karos kategória. A mechanikai része elég tartós, sok fém alkatrésszel, bár alkatrészt találni hozzá néha nem egyszerű, és a szerviz is macerás(fórumos szerelők sem foglalkoznak vele, bár némi gépészeti alapismeretek birtokában kisebb hibák otthon is javíthatók). Darálóba kést 3000 ft körüli áron tudsz venni az expolygonban, ha a pumpa adja meg magát az is cserélhető, de ha valami komolyabb elektronikai hiba lép fel akkor gáz van, ezért megvétel előtt érdemes kipróbálni. Két ilyen gépem is volt, a szüleimnél lévő most épp pumpacserére vár (vagy bármi másra, az teljes ridegtartásban működött, még nem láttam mióta beadta kulcsot), a másik a munkahelyen volt, karos gépre cseréltük, azért ment el (itt a fórumon), tudtommal azzal nincs azóta gond.

Ez egy újabb modell mint ami nálam volt, ez mellette szól, de az olyan hirdetőkben nem bíznék akik egy rendes képet nem képesek felrakni a hirdetés mellé.

[ Szerkesztve ]

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#73932) mdav88


mdav88
senior tag

Gaggia fejhője(mondjuk víztertítő alatt) és bojlerben(szokásos pid ponton) mért hője közt mennyi a különbség?

(#73933) prandris válasza mdav88 (#73932) üzenetére


prandris
tag

Classicon ahogy telik az idő annál több fok. 50-60perc után már 15fok a különbség, de 10 perc után is már 8-10 fok

[ Szerkesztve ]

(#73934) Parci válasza prandris (#73933) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

10 perc az kevés, de ha 60 perc után nagyobb a különbség, mint 30 perc után, az baj.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#73935) prandris válasza Parci (#73934) üzenetére


prandris
tag

Valóban hülyeséget írtam, a saját észjárásom szerint fogalmaztam amiben benne vagyok pár napja. Felfűtött stabil pid állásnál azaz kb 15-20perc eltelténél +10percnél már ha a pid 93 akkor a fej 100+ körül lehet. Ha nincs rajta fedél akkor 90-92fok a fej ahogy telik az idő x perc alatt.
Vannak pontosabb méréseim meg képek itt mérve meg ott mérve de nincs nálam ezért csak kb értékek. De az tuti hogy a fej folyamatosan forrósodik az idő elteltével.

[ Szerkesztve ]

(#73936) Parci válasza prandris (#73935) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem lettem sokkal okosabb a magyarázattól sem :DDD

nézd, ha egy gépet magára hagysz, idővel elér egy hőstabil állapotot. az nem lehet, hogy a gaggia feje folyamatosan melegszik úgy, hogy a pid=x fok, hiszen akkor két napig bekapcsolva hagyva már leolvadna a fém. de már az is épp elég nagy baj, ha kell 60 perc a hőstabil állapothoz (nem hiszem).

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#73937) prandris válasza Parci (#73936) üzenetére


prandris
tag

Ad le hőt gondolom idővel stabil lesz az is és nem melegszik tovább. Kivárható idő alatt a fej nem stabilizálódik más a kávé 20 perc elteltével és más lesz 30 vagy 40 perc elteltével. 10-15fok állandó különbség simán lehet ez az én válaszom mdav88-nak. SoundOn topiktársnak is ugyanez volt a gondja ha visszanézitek, a rézbojler tudta ezt orvosolni neki

[ Szerkesztve ]

(#73938) Bazsee71 válasza prandris (#73935) üzenetére


Bazsee71
őstag

De hogy lehet melegebb a fej, ha nem azt fűtöd, és lentebb helyezkedik el a bojlernél? Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy nagyon rossz helyen van a szonda.

(#73939) Parci válasza Bazsee71 (#73938) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

gondolom a gyári bojlernél volt, ahol külső fűtőszál van. ha például atom vízköves a gép, el tudom képzelni, hogy az alu és a fej forró, de a víz a bojlerben mégsem forró annyira (kifele adja le a hőt jobban). kazáncserénél meg belső lett a fűtőszál, meg eleinte nem volt vízköves.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#73940) mdav88 válasza Bazsee71 (#73938) üzenetére


mdav88
senior tag

Pont ugyanez jutott eszembe...

Nekem jelenleg stabil 13 fok a kulonbseg a bojler javara, sosem mertem mennyinek kene lennie... Csak azon csodalkozok, hogy a pidet nagyon fel kell csavarjam, hogy vilagosabb poribol ertekelheto kave legyen.

Azt ugye hozza kell tenni, hogy ez a faema fej gaggia alubojlerrel, kisebb a fej felulete ahol a bojlerrel erintkezik.

(#73941) Bazsee71 válasza Parci (#73939) üzenetére


Bazsee71
őstag

De idővel ott is csökkennie kellene a különbségnek, a felépítésből adódóan.

mdav88: világos pöriből nekem is volt olyan, amivel felmentem 96-98 fokra is.

(#73942) bacskait válasza hifis50 (#73862) üzenetére


bacskait
tag

Egy ilyen engem is érdekelne.

(#73943) prandris válasza Bazsee71 (#73938) üzenetére


prandris
tag

Ezt kérdeztem màr én is itt korábban, hogy hogy lehet melegebb a fej. Csak találgatni tudok, hogy a fűtőszál formája/elhelyezkedése miatt, lehet túl közel van a fejhez, az egész be van bugyolálva és egy majdnem zárt dobozban van. A pid tartja a hőmérsékletet ahol méri, kapcsolgatja az ssr-t, de a fej emiatt elképzelhető hogy több hőt vesz át. A pid jól mér már le lett ellenőrizve, de már ki is lett cserélve egy eredeti japán rkc cb100-ra. Ugyanaz a probléma. Ha nem szellőzik a gaggia akkor a fej forróbb mint a bojler. A gépet nordaval használom kétlem hogy vízköves.

[ Szerkesztve ]

(#73944) Frogz válasza Bazsee71 (#73930) üzenetére


Frogz
csendes tag

Bazsee & Soldier: köszönöm a válaszokat, én is erre emlékeztem a készülék tulajdonságai kapcsán, de vissza is olvastam az ehhez tartozó fórum bejegyzéseket.
Szerviz ügyben azt remélem, talán mdav kolléga lát benne valami szakmai kihívást, és segítségemre lesz, ha nagyon megáll valami benne. ;)
Átnézés: na ez necces kérdés, mert oda-vissza több mint 700 km, és minimum 7 óra lenne, annyit még nem ér. :(
De azért nyugtassatok meg, hogy lehet adagonként is etetni kávéval?! :F
A képek tényleg nem túl élesek, igényesek, de a jófogáson tipikusan ez a többségi színvonal. Nekem a környezet sem a leg bizalomgerjesztőbb, de az igen, hogy látszólag "volt gazdája" a készüléknek, nem valami lomis cucc.

(#73945) Bazsee71 válasza Frogz (#73944) üzenetére


Bazsee71
őstag

Szerintem nincs olyan automata, amit adagonként lehetne etetni.

Amúgy nekem van itthon egy "kuplung" hibás 5000-esem, nálam is jelentkezhetne vállalkozó szellemű szerelő. :D

(#73946) Libretom


Libretom
aktív tag

Kezdő kérdések a profikhoz:

1. Gaggia Gran Style, nyomásfokozó kiiktatása után. (Graef CM702 őrlő.) Rendszeresen egy személy használja. Ilyenkor is bele kell tenni a rendes nagy szűrőbe egy teljes kb. 16 grammos adagot a jó eredményhez, vagy le lehet menni kb. 10-ig?

2. Nekem 14 grammos töltésnél elég egyenletes, - de sajnos kb. 17 mp-es, gyors - lefolyás után, viszonylag szép cremával, elfogadható italt adott. (nem friss pörkölés, de most bontott Pellini No82 Vivace. Kísérletezéshez vettem...) Viszont nincs tamperem, csak az iszonyatos tartozék. A jó tamper önmagában lehet, hogy jobb eredményt hoz? Az örlemény egyébként igencsak apró.

(#73947) mayday00


mayday00
őstag

Sziasztok. Szép napot mindenkinek. Új vagyok még itt. Kérdésem lenne hozzátok. Segítséget szeretnék kérni. :K Espresso kávéfőzőt szeretnék vásárolni. Nem őrlőset, hanem simát. Vennék pörkölt szemes kávét, itthon darálnám le. Milyen gépet érdemes venni, 15-20ezer ft-ig bezárólag? Olcsóbbat gondolom nem érdemes venni, túl sokat meg nem szeretnék rákölteni. 2 személyes gép elég lenne nekem. Milyen gépek közül érdemes választani? Ami aránylag finom kávét is főz. Annyira nem értek a gépekhez, illetve rengeteg gép van forgalomban. Ha tudnátok ajánlani nekem gépeket azt megköszönném. :R

"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."

(#73948) nemethsza válasza mayday00 (#73947) üzenetére


nemethsza
tag

Szia,
elsőre olvasd el az összefoglalót, emésztgesd, így talán te is tisztábban látsz.
Enélkül a válasz: semmilyent :-)

Kicsit finomítva: mivel mi nem tudhatjuk, hogy neked mi a finom, menj el oda, ahol számodra finomra elkészített kávét ittál, nézd meg, hogy mivel készítették, és az mennyibe került.
Az "aránylag finom" elég nehezen beazonosítható minőség.

[ Szerkesztve ]

"Tanútt embernek párlya nincs!"

(#73949) mayday00 válasza nemethsza (#73948) üzenetére


mayday00
őstag

Elolvastam. 2013 lista van pár gépről.. :F Azóta nem gyártottak jó gépeket?

"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."

(#73950) Bazsee71 válasza mayday00 (#73947) üzenetére


Bazsee71
őstag

Milyen őrlőd van? Csak mert a belépő kategória abból is 30e körül van.

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.