Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Kolondrum:] Éves rezsi
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
qvik27
tag
Par dolog: a talp jo, ha fem; a nyel a kezedhez legyen jo 🙂; es persze legyen pontos a szurohoz.
En megneznem Fragola cuccait a helyedben.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
Csápájev
őstag
Pontosan akkora méret legyen, amekkora neked kell, különben marad a szűrőkosár oldalán kávé.
A nyele is akkora legyen, hogy az ujjaid leérjenek az aljára,a fém részre - ha fa a nyél-.
Palmtampot sokan dicsérik.
Azzal könnyebb tökéletesen vízszintesen tömöríteni.
Fragolanal kapsz jókat.
http://caffe35.hu
[ Szerkesztve ]
And06
aktív tag
az alunak a citromsav sem tesz jót. én csak meleg vizzel mosnám el egy szivaccsal! elég jól hozzáférhető minden része!
Libretom
aktív tag
qvik27, Csápájev Köszönöm!
#91073280
törölt tag
"A kapszula meg nem kicsi vagy nagy, hanem pont Nespresso-kompatibilis méret." = kicsi, főleg 40ml-hez.
"Ha a kérdező eszpresszó-szerű italt szeretne, akkor semmilyen filteres/tölcséres eljárás nem lehet opció." - Ahogyan ezek a gépek sem.
bluesfan
tag
Szerintem pont ezt írtam én is, az enyémet soha nem citromsavaztam.
Bazsee71
őstag
Colonna kapszulából sikerült már jót innom, pedig tudtommal az is csak 5,5g.
Egy jobb kapszula eredménye pedig ahogy írtam, eszpresszó-szerűbb. Sokkal inkább, mint bármelyik filteres eljárás. Elég megtévesztő tölcsért javasolni valakinek, mikor láthatóan presszóra utazik.
And06
aktív tag
akkor jó
jack B.
csendes tag
ne vegyétek szentségtörésnek, de tegnap betértem a Corvin pláza Tchibós üzletébe, mert az összes kávézó dugig volt, az asszonnyal meg már ásítoztunk a koffeinhiány miatt.
az előítéleteket elfelejtve, a kávé rettentően kellemes volt. annyira, hogy vettem is belőle 125 grammot, tényleg próbáljátok ki egyszer. komoly a géppark, a kiszolgálás se olyan, hogy papírpohárban basszák eléd, hanem megadják a módját. hiába Tchibo, annyi pénzt összeszedtek már a webshoppal, hogy van pénz igényes kávés helyre.
550 a presszó, Astoriából, a barista csaj áradozott a gépről.
550 elég sok egy szimpla presszóért.
Mostanában a Móriczon lévő bookline-ban szoktam kávézni. Simonelli gép, 2 örlő az egyikben has bean a másik nem rémlik, de vmi sötétebb pörkölésű. 390 a presszó, 590 a flat white. Gyanítom nem főznek le napi 120 kávét, de ahogy néztem odafigyelnek, hogy jól készítsék el.
#91073280
törölt tag
"Elég megtévesztő tölcsért javasolni valakinek, mikor láthatóan presszóra utazik." Igen? Szerintem meg eléggé kibaszás ilyen féladagos cuccra rábeszélni.
Bár mindenből ki lehet hozni a maximumot, csak az arányokon múlik. Ha elég 20ml eszpresszó, jó is lehet. Jó drága. De legalább meg lehet inni. Tejjel. Még instant kávét ajánlanék, kb. egy szinten van.
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Akkor tégy belátásod szerint, csak aztán vállald is a felelősséget az adott tanácsért. Néha kicsit érdemes kiszakadni a saját gondolatokból, és a kérdező igényeit, körülményeit figyelembe véve választ adni. Azzal nem segítesz, ha a saját elképzelésedet erőszakolod rá.
Szerk.: Nem tudom mikor ittál utoljára instant kávét, de egy Nespresso azért még mindig köröket ver rá.
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Ahogy látom nem feltétlen nekem szólt, inkább általános kérdésnek indult, de a fórumtársak tökéletesen leírtak mindent.
Libretom
aktív tag
Így van, de köszönöm a reagálást!
jack B.
csendes tag
ha Móricz, akkor a La Pennét ajánlom nagyon. K&H mellett rögtön. felemelő a kofi, a hely is tök jól néz ki a lepukkant Móricz ellenére.
[ Szerkesztve ]
adp
őstag
550 egy szimpa vagy dupla? mert spec helyeken van 600 körül a dupla, ami nem egy csíbó
jack B.
csendes tag
szimpla. csibó, nem csibó, meg kell kóstolni. én is előítéletekkel mentem be, de már a felszerelés is baromi komoly.
adp
őstag
tökmindegy amúgy milyen szimpláért sok, főleg egy klasszikért
[ Szerkesztve ]
John3:16
csendes tag
Elegáns "körtepumpa" az Eurekától:
[link]
jópofa. fura azért az olajosra csapatott kávét látni a promó film elején és végén.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
SierraFox
tag
Az olaszoktól inkább az lenne fura, ha nem ilyen lenne.
Rá is kívántam rögtön egy jó Belardira.
animatrix11
őstag
Köszönöm a hozzászólásokat főleg Parcié tetszett
Egy évet használtam kb és sokszor volt benne fél adag főzve (nem tudtam hogy nem lehet ezért megcsináltam ) , teljesen jó volt sőt simán vetekszik a kávézókban kapható presszókkal.
Megint megpróbálkoztam a brikkával egy illetve két adaggal is , ha felemelem a tetejét lejön a kávé, viszont most meg odaégeti lehet hogy túl sokat lett pucolva? Ecettel is át lett főzve bár az meg azért kellett mert összemocskolta magát
Hardvert vásárolok nagy tételben is!!! Elérhetőség: 18. kerületben.
Daneeka
senior tag
Ezzel nagyjából egyet értek, bár az általam próbált 3-4 féle gép (nespresso, tassimo stb.) mindegyik csak úgy tudott számomra iható espresso jellegű italt produkálni, hogy a gép “receptjéhez” képest már harmad vagy fél vízmennyiség lefolyása után kiszedem alóla a poharat, ami utána folyik az moslék. Illetve pl. Aeropressel lehet 1:2, 1:3 arányú italt csinálni, tampolva, fémszűrővel ezek se rosszabbak mint a bogyós gépek levei.
Bloom coffeet próbáljátok ki ha útba esik [link]
Ahhoz képest, hogy hol van egészen normális az árazás, a nevére nem emlékszem, de vmi Dán pörkölőtől van a kofi, egy etióp blend és egy kolumbiai volt az örlőben.
stereofan
tag
szia,
ahogy korábban is írták, az egy/két/fél adagot el kell felejteni, mindig ugyanannyi vízzel és kávéval kell használni.
ami megmarad az megmarad, vagy amennyi lejön azt kell kettéosztani.
hideg víz mindig a h2o jelig, 13-15g nem túl finom őrlemény, tömörítés nélkül.
próbáld meg minimál vagy kisebb lánggal.
amikor jön le és a produktum közelít a h2o jelhez akkor már leveheted és ki is öntheted a csészédbe.
vagy pukkan vagy csendesebben jön le.
így mennie kell.
ha így is fröcsköl akkor valamilyen "hardveres" hiba van a súlyszelepnél, más nem igen lehet.
hajrá!
[ Szerkesztve ]
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
Daneeka
senior tag
Ez Bazsee71 #73907 kommentjére ment volna.
Sic.Transit
csendes tag
A gravitáció és a súlyszelep tömege tekinthető állandónak, de a gumitömítés által képezett tapadási súrlódás, a víz mennyisége, és a kávépogácsa ellenállása viszont közel sem az. ezek közül az utóbbi kettő minden kotyogósnál megvan, viszont ezt fölerősíti az, hogy a súlyszelep közel sem ugyanakkor nyit minden esetben.
Számomra a súlyszelep semmit sem tett hozzá ízben, ami miatt használtam volna, ergo nem használtam, amikor még brikkáztam.
La Mokina a legfaszább Bialetti szerintem.
#91073280
törölt tag
Nem is az íz, hanem a hamis crema lenne a lényeg. Bár az előáll egy szűrőpapírral is tetszőleges kotyogónál. Nekem rozsdamentesben az Aeternum vált be, jó a geometriája, ugyanakkora noname lemezkotyogóval csak csapnivaló eredményt sikerül produkálni.
Frogz
csendes tag
Üdv!
Szerintetek mennyire lehet jó állapotú az alábbi QM készülék?
https://www.jofogas.hu/csongrad/Quick_Mill_daralos_kavegep_kavefozo_kaveautomata_81356333.htm
Jó lenne a karos gép mellé valami, ami csinálna iható kávét amikor néha nincs 10 percem se.
Sok jót olvastam erről a készülékről, de vajon lehet hozzá kapni pl. örlő késpárt, vagy tömítést ha kellene?
Bazsee71
őstag
A probléma ott van, hogy ha nyűgje van, akkor nem találsz szervizt aki megcsinálja. Csongrádon van egy, de azzal kapcsolatban nem nagyon biztattak. Utángyártott kés bagóért van az Expolygonnál.
soldier2
őstag
Automaták közül az egyik legjobb végeredményt produkáló gép, bár azért nem egy karos kategória. A mechanikai része elég tartós, sok fém alkatrésszel, bár alkatrészt találni hozzá néha nem egyszerű, és a szerviz is macerás(fórumos szerelők sem foglalkoznak vele, bár némi gépészeti alapismeretek birtokában kisebb hibák otthon is javíthatók). Darálóba kést 3000 ft körüli áron tudsz venni az expolygonban, ha a pumpa adja meg magát az is cserélhető, de ha valami komolyabb elektronikai hiba lép fel akkor gáz van, ezért megvétel előtt érdemes kipróbálni. Két ilyen gépem is volt, a szüleimnél lévő most épp pumpacserére vár (vagy bármi másra, az teljes ridegtartásban működött, még nem láttam mióta beadta kulcsot), a másik a munkahelyen volt, karos gépre cseréltük, azért ment el (itt a fórumon), tudtommal azzal nincs azóta gond.
Ez egy újabb modell mint ami nálam volt, ez mellette szól, de az olyan hirdetőkben nem bíznék akik egy rendes képet nem képesek felrakni a hirdetés mellé.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
mdav88
senior tag
Gaggia fejhője(mondjuk víztertítő alatt) és bojlerben(szokásos pid ponton) mért hője közt mennyi a különbség?
prandris
tag
Classicon ahogy telik az idő annál több fok. 50-60perc után már 15fok a különbség, de 10 perc után is már 8-10 fok
[ Szerkesztve ]
10 perc az kevés, de ha 60 perc után nagyobb a különbség, mint 30 perc után, az baj.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
prandris
tag
Valóban hülyeséget írtam, a saját észjárásom szerint fogalmaztam amiben benne vagyok pár napja. Felfűtött stabil pid állásnál azaz kb 15-20perc eltelténél +10percnél már ha a pid 93 akkor a fej 100+ körül lehet. Ha nincs rajta fedél akkor 90-92fok a fej ahogy telik az idő x perc alatt.
Vannak pontosabb méréseim meg képek itt mérve meg ott mérve de nincs nálam ezért csak kb értékek. De az tuti hogy a fej folyamatosan forrósodik az idő elteltével.
[ Szerkesztve ]
nem lettem sokkal okosabb a magyarázattól sem
nézd, ha egy gépet magára hagysz, idővel elér egy hőstabil állapotot. az nem lehet, hogy a gaggia feje folyamatosan melegszik úgy, hogy a pid=x fok, hiszen akkor két napig bekapcsolva hagyva már leolvadna a fém. de már az is épp elég nagy baj, ha kell 60 perc a hőstabil állapothoz (nem hiszem).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
prandris
tag
Ad le hőt gondolom idővel stabil lesz az is és nem melegszik tovább. Kivárható idő alatt a fej nem stabilizálódik más a kávé 20 perc elteltével és más lesz 30 vagy 40 perc elteltével. 10-15fok állandó különbség simán lehet ez az én válaszom mdav88-nak. SoundOn topiktársnak is ugyanez volt a gondja ha visszanézitek, a rézbojler tudta ezt orvosolni neki
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
De hogy lehet melegebb a fej, ha nem azt fűtöd, és lentebb helyezkedik el a bojlernél? Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy nagyon rossz helyen van a szonda.
gondolom a gyári bojlernél volt, ahol külső fűtőszál van. ha például atom vízköves a gép, el tudom képzelni, hogy az alu és a fej forró, de a víz a bojlerben mégsem forró annyira (kifele adja le a hőt jobban). kazáncserénél meg belső lett a fűtőszál, meg eleinte nem volt vízköves.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
mdav88
senior tag
Pont ugyanez jutott eszembe...
Nekem jelenleg stabil 13 fok a kulonbseg a bojler javara, sosem mertem mennyinek kene lennie... Csak azon csodalkozok, hogy a pidet nagyon fel kell csavarjam, hogy vilagosabb poribol ertekelheto kave legyen.
Azt ugye hozza kell tenni, hogy ez a faema fej gaggia alubojlerrel, kisebb a fej felulete ahol a bojlerrel erintkezik.
Bazsee71
őstag
De idővel ott is csökkennie kellene a különbségnek, a felépítésből adódóan.
mdav88: világos pöriből nekem is volt olyan, amivel felmentem 96-98 fokra is.
bacskait
tag
Egy ilyen engem is érdekelne.
prandris
tag
Ezt kérdeztem màr én is itt korábban, hogy hogy lehet melegebb a fej. Csak találgatni tudok, hogy a fűtőszál formája/elhelyezkedése miatt, lehet túl közel van a fejhez, az egész be van bugyolálva és egy majdnem zárt dobozban van. A pid tartja a hőmérsékletet ahol méri, kapcsolgatja az ssr-t, de a fej emiatt elképzelhető hogy több hőt vesz át. A pid jól mér már le lett ellenőrizve, de már ki is lett cserélve egy eredeti japán rkc cb100-ra. Ugyanaz a probléma. Ha nem szellőzik a gaggia akkor a fej forróbb mint a bojler. A gépet nordaval használom kétlem hogy vízköves.
[ Szerkesztve ]
Frogz
csendes tag
Bazsee & Soldier: köszönöm a válaszokat, én is erre emlékeztem a készülék tulajdonságai kapcsán, de vissza is olvastam az ehhez tartozó fórum bejegyzéseket.
Szerviz ügyben azt remélem, talán mdav kolléga lát benne valami szakmai kihívást, és segítségemre lesz, ha nagyon megáll valami benne.
Átnézés: na ez necces kérdés, mert oda-vissza több mint 700 km, és minimum 7 óra lenne, annyit még nem ér.
De azért nyugtassatok meg, hogy lehet adagonként is etetni kávéval?!
A képek tényleg nem túl élesek, igényesek, de a jófogáson tipikusan ez a többségi színvonal. Nekem a környezet sem a leg bizalomgerjesztőbb, de az igen, hogy látszólag "volt gazdája" a készüléknek, nem valami lomis cucc.
Bazsee71
őstag
Szerintem nincs olyan automata, amit adagonként lehetne etetni.
Amúgy nekem van itthon egy "kuplung" hibás 5000-esem, nálam is jelentkezhetne vállalkozó szellemű szerelő.
Libretom
aktív tag
Kezdő kérdések a profikhoz:
1. Gaggia Gran Style, nyomásfokozó kiiktatása után. (Graef CM702 őrlő.) Rendszeresen egy személy használja. Ilyenkor is bele kell tenni a rendes nagy szűrőbe egy teljes kb. 16 grammos adagot a jó eredményhez, vagy le lehet menni kb. 10-ig?
2. Nekem 14 grammos töltésnél elég egyenletes, - de sajnos kb. 17 mp-es, gyors - lefolyás után, viszonylag szép cremával, elfogadható italt adott. (nem friss pörkölés, de most bontott Pellini No82 Vivace. Kísérletezéshez vettem...) Viszont nincs tamperem, csak az iszonyatos tartozék. A jó tamper önmagában lehet, hogy jobb eredményt hoz? Az örlemény egyébként igencsak apró.
mayday00
őstag
Sziasztok. Szép napot mindenkinek. Új vagyok még itt. Kérdésem lenne hozzátok. Segítséget szeretnék kérni. Espresso kávéfőzőt szeretnék vásárolni. Nem őrlőset, hanem simát. Vennék pörkölt szemes kávét, itthon darálnám le. Milyen gépet érdemes venni, 15-20ezer ft-ig bezárólag? Olcsóbbat gondolom nem érdemes venni, túl sokat meg nem szeretnék rákölteni. 2 személyes gép elég lenne nekem. Milyen gépek közül érdemes választani? Ami aránylag finom kávét is főz. Annyira nem értek a gépekhez, illetve rengeteg gép van forgalomban. Ha tudnátok ajánlani nekem gépeket azt megköszönném.
"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."
nemethsza
tag
Szia,
elsőre olvasd el az összefoglalót, emésztgesd, így talán te is tisztábban látsz.
Enélkül a válasz: semmilyent :-)
Kicsit finomítva: mivel mi nem tudhatjuk, hogy neked mi a finom, menj el oda, ahol számodra finomra elkészített kávét ittál, nézd meg, hogy mivel készítették, és az mennyibe került.
Az "aránylag finom" elég nehezen beazonosítható minőség.
[ Szerkesztve ]
"Tanútt embernek párlya nincs!"
mayday00
őstag
Elolvastam. 2013 lista van pár gépről.. Azóta nem gyártottak jó gépeket?
"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.