Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#34049) inf3rno válasza bencze (#34046) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Persze, hogy kell a szénhidrát, csak nem biztos, hogy gél formájában. Nekem legalábbis az jött le a gélekről, hogy végszükség esetére ajánlottak és nagyon gyors felszívódásúak. Le lehet tolni frissítés nélkül is, csak nem biztos, hogy ajánlatos, PB meg tutira nem lesz belőle. Ahogy nő a tempó, úgy válik hangsúlyosabbá a szénhidrát pótlása.

Ha már szóba került, néhány tipikus szénhidrátos kaja energia tartalma: "1 db (vizes) zsemle (54 g) = 150 kcal, 31 g ch", "1 szelet fehérkenyér (42 g) = 107 kcal, 22 g ch", "Powerade Izotóniás sportital 0.5 l Mountain Blast 80 kcal 19.5 g ch", "szőlőcukor 100g, 358 kcal, 90g ch", "High5 EnergyGel Orange 40g, 90kcal, 22g ch".

Na most itt az a nagy különbség, hogy a szőlőcukor meg a zselé gyorsan felszívódik, és nem tart ki, a kenyér, rizs, stb. komplexebb szénhidrátok emésztése meg eltart 3-4 óráig is, és viszonylag lassan szívódnak fel. Szóval ha előtte eszel 4 szelet kenyeret, akkor kb. ugyanott vagy, mintha közben betolnál 4 gélt, csak nem kell foglalkoznod verseny közben azzal, hogy pótold a szénhidrátot, meg hogy felugrik a vércukrod a frissítéstől, utána meg hirtelen leesik, mert gyorsan felszívódik az egész. Az utóbbit egyébként azzal kompenzálják a gyártók, hogy nagyobb részt fruktóz van a gélekben meg az isoban és nem szőlőcukor (glükóz), így nem száll el a vércukrod, viszont a fruktóz annyira nem egészséges (bár lehet, hogy élsportolókra nincs komolyabb negatív hatása). Érdemesebb rost mentes(ebb) szénhidrátot választani versenyre (fehér kenyér teljesőrlésű helyett), és az aszalt gyümölcsöket sem szabad túlzásba vinni, különben úgy jársz, mint én tavaly UB-n, hogy wc-ről wc-re futsz. Legalább a motiváció megvolt. ;]

Az igaz, hogy eltérő mértékben használják az eltérő izomrostok a glikogén raktáraikat. [link] Gondolom az izmon belüli glikogén és zsír raktárak aránya is eltérő izomrostonként.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.