Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#33701) bencze válasza inf3rno (#33699) üzenetére


bencze
senior tag

Elég jól összeválogatott társaságnak tűnik. Általában 2 edző szokott egy edzésen ott lenni. A csütörtöki - haladó - pályedzésen - a celebünk Kazi Tamás, aki most Berlinben van. Külön örülök, hogy jó srác nem nagyképű vagy felületes pedig nagyon nem egy szinten mozgunk. Ezt a tegnapi edzőt nem igazán ismerem, párszor láttam. Van még egy srác akit nem ismerek mert a szerdai erőnléti edzéseket szokta csinálni amire nem járok, messze van a Mom parknál (Darabos Balázs), meg 2 másik aki más napokon jelenik meg mikor hogy (Kiss Áron - elég aktív edzés terén ahogy netes infókból láttam, Sipiczki Csaba - edzés mellett rutinos tereptriatlon versenyző, nem akarok hülyeséget mondani de mintha 1:13 fm-t futott volna tavaly Berlinben). Ezek mind elég rutinosnak tűnnek nem csak fizikailag, hanem a csapat figyelmét is egyben tartani. Van pár lány is, biztosan nem ez a legnagyobb érdemük ne érts félre de jól néznek ki, nem sokat tudok róluk. :) ők a hétfői Mac-os pályaedzés/1-2 szigetkör/kezdő (mikor mi a program) edzést szokták vezetni vagy szombaton vannak a városligeti hosszún.
Alapvetően jó hangulatú edzések és rendesen felépítve meg levezetve szóval kényelmes valahol, hogy az ember csak csinálja, persze benne van, hogy nem mindig passzol a programhoz. Azért általában össze tudom egyeztetni a programommal, nekem nem túl durva, nem túl laza, pl ha egy lazább hétfőt vagy szombatot akarok tartani akkor lassúbb pace grouppal tudok menni, szokott 3 lenni 5:10-től 6 föléig.

(#33698) borix
Igen így van, azt hiszem kicsit függő kezdek lenni én is, nehezen engedek el alkalmat. :) általában lehet alkalmazkodni valamennyire, ez a csütörtöki ami speciálisabb lévén, hogy haladóbb csoportnak van.

[ Szerkesztve ]

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#33702) Peterhappy válasza parandroid (#33692) üzenetére


Peterhappy
őstag

Azért ezek sem akármilyen számok, le a kalappal előtted is!

[ Szerkesztve ]

(#33703) ígyvanferi válasza bencze (#33695) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Milyen időkre toljátok ezeket a résztávokat ilyenkor? Van valami útmutatás hozzá?

(#33704) bencze válasza ígyvanferi (#33703) üzenetére


bencze
senior tag

Mondanak valamiféle intenzitás %-ot ami nem sokat segít belőni, én az általam ismertek alapján próbálom a Jack Danielsből amit tanultam (kb), plusz értelmezve a mennyiségből. Azt mondják 5 × 1000 mondjuk arra az ember kb mondjuk 5k versenytempóra gondol. 400asoknál ennél érezhetően erősebb, stb. Figyelnek és finoman baszogatnak ha lazsálsz szóval amúgy tetszik az egész hangulata, el szokott fáradni a nép. Hogy ne legyen erősen nagy a szórás van elvárt szintidő, férfiaknál 4:45 paces 5k asszem, nőknek 5:00. Ez nem erős de azért feltételez valami alapot, hogy kezdők ne sérülgessenek / ájuldozzanak a pályán. A hely is jó, Honvéd pálya, mindig edz más is, néha egész 'rendes' sportolók.

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#33705) inf3rno válasza bencze (#33704) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Gondolom az intenzitás %-ot pulzusra át kéne számolni. HRgoal = (HRmax-HRresting)*intensity + HRresting Elég ha otthon megnézed a zónáidat 70% felett 5-ösével, 10-esével, aztán onnan már tudni fogod, hogy melyik % mennyi pulzus, vagy felírod papírra. A HR resting nyugalmi, alvás után ágyban vagy alvás közben kell mérni, ha képes rá az órád. A HR max meg a mindenkori legmagasabb mért pulzusod, bár nálad talán érdemes lenne futni pár sprintet ami a csövön kifér, hogy bemérd. Lehet életkorból is számolni, de az nem annyira megbízható. Nekem legalábbis egy darabig a számolt környékén volt, de azóta már sikerült 15-el túllépni.

Egyébként jól hangzik, ha BP-en laknék biztosan elmennék megnézni, hogy milyen. Tutira Nike-ban. :D

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#33706) tomcica válasza inf3rno (#33705) üzenetére


tomcica
Topikgazda

vagy ilyenbe:

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#33707) inf3rno válasza tomcica (#33706) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Jaja ;]

Buliban hasznos! =]

(#33708) tomcica válasza inf3rno (#33707) üzenetére


tomcica
Topikgazda

En se vagyok valami nagy markahu :N a xaros gumicsizmatol az adidas takumi sen-ig johet minden,regen a saucony-k nagyon bejottek (regi fastwich,A4,eslo kinvara stb.) meg a regi inov8-ek (az ujak tul puhak)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#33709) Corpuscle


Corpuscle
őstag

Running warehouse.eu-n 20% kedvezmény van gift card-ra. Rendelt már ilyet valaki? Jól értelmezem, hogy nem e-mailben kapom meg a kódot?

(#33710) Agony


Agony
aktív tag

Sziasztok!

10K/21K-hoz keresek valami könnyű versenycipőt, de nem igazán sikerült dűlőre jutni.

Befele dől a bokám, ezért Ultra Boost ST-t és Kayano-t használok a edzéshez, de ezek finoman szólva is távol állnak a könnyű versenycipőtől, ugyanakkor versenycipők között nem nagyon látni stabilat (gondolom a súly kordában tartása miatt), szóval ha jól tippelek erről le kell mondanom. A legjobb 10K-m 39:51, 21K-m pedig 01:27:51, ezen szeretnék még javítani és gondoltam egy jóval könnyebb cipő talán hozhatna pár másodpercet kilométerenként.

Erre a célra esetleg tudtok ajánlani valamit? Adizero sorozatot nézegettem meg New Balance 1500-at, de nem ragaszkodom se színhez se márkához, csak legyen könnyű. :D

Előre is köszönöm a segítséget!

[ Szerkesztve ]

Start with a whisper, end with a scream!

(#33711) ígyvanferi válasza Agony (#33710) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Az adizero Tempot szokta ajánlani Tomcica. Esetleg Nike Odyssey React, Asics GEL-DS Trainer, ezek már 240 g körül/alatt vannak.
Nekem egy NB Vazee Prism van, de nem annyira komálja a lábam a minimális csillapítását, így csak ritkán veszem fel. De egy-egy versenyt tolni azért jó, igaza a tömege már 280 g, annyira nem is pehely.
Az a NB 1500 elég frankón néz ki, jókat is írnak róla. Hátha van vele tapasztalata itt valakinek.

[ Szerkesztve ]

(#33712) Agony válasza ígyvanferi (#33711) üzenetére


Agony
aktív tag

A New Balance nekem is azért került képbe, mert Running Warehouseon most 99 EUR és Gift Carddal lejön még 20%, úgy már egész kellemes.

Hétköznapokban maradék az Ultra Boostnál meg a Kayanonál, mert javarészt aszfalton futok, de ahogy nézegetem a jobb versenycipők kb. 25-30%-kal könnyebbek, ami talán már jelent egy kis pluszt a placebon kívül. :)

Start with a whisper, end with a scream!

(#33713) tomcica válasza Agony (#33712) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Az a NB 1500 az legkonnyebb cipo amiben van valamennyi stabilitas (na nem sok) igazi porgogep a leirasok alapjan,de illik jo format produkalni ha 5K-n felul futsz benne,mert nincs tulepitve.

Adidas tempo mar kicsit nehezebb,hagyomanyosan epitett konnyu edzocipo/nehezebb versenycipo.Eleg jo aron is lehet kapni,amikor raszalad az ember.

Asics DS Racer ami meg szoba johet,de azt egyre kevesebbet latok.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#33714) Agony válasza tomcica (#33713) üzenetére


Agony
aktív tag

Köszönöm Tom, akkor még kicsit kapirgálok Adizero árak után, hátha van valahol egy jó vétel. :)

Start with a whisper, end with a scream!

(#33715) tomcica válasza Agony (#33714) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Azt a NB 1500-at annyiert vedd meg,ha pontosan tudod a meretedet,resztavozni es rovidebb felmerokre hasznalhatod,majd amikor mar megszoktad akar felmaratonra is ;) meg persze melle meg egy Adidas Tempo-t vagy valami hasonlot (sulyban) es le is vagy fedve az idei evre.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#33716) ígyvanferi válasza Agony (#33712) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Hogy is van ez a gift card, ha abból veszek valamit, arra tudok még valami kupont ellőni? Tehát megy a -10%-os vip code egy cipőre, amit a (most 20%-os kedvezménnyel megvehető) gift cardból veszek meg. Azt értem, hogy konkrétan a gift card vásárlásra nem lehet beváltani kupont.

(#33717) Agony válasza tomcica (#33715) üzenetére


Agony
aktív tag

Az http://www.adidascipo2017.com/ oldallal esetleg van tapasztalatotok?
Már-már gyanúsan olcsó... én Sportsshoes-ról és Runningwarehouseról szoktam rendelni, de itt "elvileg" jobbak az árak.

Tomcica... Tempo és Adios között te milyen különbséget tapasztaltál?

Start with a whisper, end with a scream!

(#33718) tomcica válasza Agony (#33717) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Adios sokkal konnyebb,pattogosabb es joval vekonyabb talpu cipo.Ja es hivatalosan neutralis,de klasszikusan epitett szoval azert nem egy minimal cipo,eleg jol fogja a labadat oldaldolesnel is.
Ha jo aron kinaljak arra is csapj le,legendas cipo :K

(az oldalt nem ismerem,de gyanus)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#33719) #78687232


#78687232
törölt tag

SportsShoes és a Running Warehouse oldalakon kívül tudtok még jó futós webshopokat, ami szállít is hozzánk?

(#33720) bencze válasza Agony (#33717) üzenetére


bencze
senior tag

A weboldal már gyanús. 5 ft-ot nem mernék rájuk bízni. Még azt sem tudni ki működteti. Bárki tud egy ilyen weboldalt csinálni, egy kis pénz és idő kell hozzá. Jó esetben valami kókler, rossz esetben csalás, az utóbbi valószínűbb.
Az árak outletárak viszont van minden méretből?
A főoldal oké nyelvileg de a regisztrációs oldal már kevésbé igényes, google translate jellegű.

[ Szerkesztve ]

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#33721) Alg válasza Agony (#33717) üzenetére


Alg
veterán

Ahogy előttem írták, kerülendő. Sehol nincs feltüntetve a cégnév, pedig minimum az adatkezelési szabályzatban szerintem kötelező lenne. +mindenféle "felelősséget nem vállalunk" meg " a szállítási idő hosszabb is lehet" megjegyzések, google translate fordítások... ja, és fent van egy csaló kínai webshopokat listázó facebook-bejegyzésben is.

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#33722) Agony válasza Alg (#33721) üzenetére


Agony
aktív tag

Köszi a választ, én is tegnap ott engedtem el, amikor semmiféle üzemeltetői infót nem találtam az oldalon. :)

Start with a whisper, end with a scream!

(#33723) Danika256 válasza #78687232 (#33719) üzenetére


Danika256
aktív tag

Szia!

Én már rendeltem a 21run-ról is! Vannak néha jó akciók!

(#33724) mukibuci válasza Danika256 (#33723) üzenetére


mukibuci
MODERÁTOR

Pegasus 34-et nem láttatok valahol 20e korul?

Szerk: nem feltétlen válasz akart lenni :D

[ Szerkesztve ]

Nem vagyok hős, egész nap internetezek.

(#33725) LanyUs


LanyUs
senior tag

Hátha éppen kell valakinek... [link] Garmin Fenix 3 HR okosóra, pulzusmérő, Szürke 89.990,-

(#33726) Vertigo18 válasza LanyUs (#33725) üzenetére


Vertigo18
addikt

Ha valakinek most épp cserés az órája, akkor mehet a piacra a saját, ez meg elég jó vétel.

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#33727) borix válasza Vertigo18 (#33726) üzenetére


borix
őstag

Tévedsz kerülendő. ;]
Hivatalosan a Garmin nem javít Magyarországon, (EU-ban?,sehol?).
Egy éven belül cserélik ingyen ha baja van majd egy év után fix díjas csere ami ennél az óránál 55E körül van.
Az emag(Román) ,alza(Cseh) adnak 2 év jótállást de nem hivatalos gari onnan elhajtanak webshop intézi.
Az órának barometrikus magasságmérés típushibája van ami azért többeknél előjön a külföldi fórumok tele vannak vele.[link]
Az óránál pl ha előjönnek,hasonló hibák az ilyen webshop üzletek megutaztatják majd visszajön az óra vagy 1,5 hónap elteltével,hogy nincs semmi baja,legközelebb meg már ilyen téren elérni sem nagyon lehet,hogy foglalkozzanak vele.Hivatalos szerviz elhajt.
Jó vétek e? Mindenki döntse el maga mert főleg az nem mindegy,hogy honnét .van véve.

[ Szerkesztve ]

(#33728) LanyUs válasza borix (#33727) üzenetére


LanyUs
senior tag

Pedig épp kosárban volt már, köszi :) Nekem jó ideje a piros-fekete garmin 235 tetszik, a pulzusmérés ellenére is. Viszont az idei alapozós kocogáshoz a párommal már nem lesz rá szükség. Heti 5-ször megyünk 40-50 perc között, de megviseli a 32 fok. Biztatom, hogy legyen türelmes és nem számít az időeredmény, mert a mozgás a lényeg és a terheléshez való fokozatos visszaszokás. Meglátjuk mire lesz elég jövő májusban...

(#33729) borix válasza LanyUs (#33728) üzenetére


borix
őstag

Itt is van kosár :K 99999
Ha előjönne a dolog egy év után kicsengeted a csereárat vagy lemondasz a barometrikus magasságmérésről és a Garmin oldalán átállítod GPS alapúra.

(#33730) Vertigo18 válasza borix (#33727) üzenetére


Vertigo18
addikt

A nem HR-es Fenix 3 verziónál is fennáll ez a hiba?

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#33731) borix válasza Vertigo18 (#33730) üzenetére


borix
őstag

Szerintem igen.Nézd át a külföldi fórumokat erről mert ott át van beszélve.

(#33732) borix válasza Vertigo18 (#33730) üzenetére


borix
őstag

Amúgy lényegtelen.Ha szükséges az embernek és kihasználja meg kell venni 100E akár kényelmesen részletre kifizetve és egy év múlva eladni 70E körül mikor még van rajta garancia és váltani feljebb.
Többségünk 100km-150km fut havi szinten átlagban ehhez meg nem feltétlen kell 100E óra mert még a végén kitaláljuk,hogy hogy megéri mert milyen olcsó. ;]

(#33733) bencze válasza borix (#33732) üzenetére


bencze
senior tag

Feljebb nem erősen van jelenleg. Valamint nem sok óra tud normális edzéstervezést / levezénylést + pacet és távot footpodból. Nálam ezek szempontok voltak. Szóval mindenki el kell tudja dönteni mire van szükséges...

A fenix 5-nek is szar a barométere, rengetegen cseréltették vagy próbálták, talán a legsűrűbben előforduló hiba a run4iq garmin facebook csoport szerint. Az enyém nem tudom mert őszinte legyek nem használom egyáltalán.

[ Szerkesztve ]

-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-

(#33734) borix válasza bencze (#33733) üzenetére


borix
őstag

Fenix 3 azért már rendesen kifutott modell lesz egy év múlva és a barometrikus problémái miatt nem szívesen hagynám meg gari nélkül.
Egy olyat el tudok képzelni ha kihasználnám akkor most vennék egy fenix 3 egy év múlva meg váltanák 935xt ami most 160E egy év múlva 110 körül már talán lesz és újra ketyeg a gari.

(#33735) parandroid


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Magyar árakkal nem vagyok tisztában, de a németeknél figyelem egy ideje a Fenix 5-öt, és a nem faceliftelt modell egyre gyakrabban csúszik be 400 EUR alá, de a 450-475 teljesen mindennapos ár érte. Gyanítom, hogy fekete péntek körül lépi majd át ezt a lélektani határt. Fenix 3-akat most szórják ki, ahogy nézem, de nemigen megy nekik - hozzáteszem, a Fenix 5 akciós árához képest szerintem a 300 EUR körüli Fenix 3 kicsit túlárazott már. FR 235-ök is egyre gyakrabban közelítik meg, vagy érik el a 200 EUR-t, persze 200-300 között is már az újabb/jobb modellek nyomulnak. És akkor még ott van a csajoknak a mindenféle vivo-s sorozat is. Szóval szép nagy káosz van a Garminnál, nem irigylem az első órájukat vásárlókat. Kíváncsi vagyok, letisztítják-e a kínálatot, vagy jó-e nekik a zavarosban halászni; gondolom igen. ;]

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#33736) #78687232 válasza Danika256 (#33723) üzenetére


#78687232
törölt tag

Köszönöm, mentettem rögtön. Ma rendeltem egy GT 1000-et 70 euróért, épp jókor mivel az uccsó cipőm is a végét járja.

(#33737) Alg válasza bencze (#33733) üzenetére


Alg
veterán

A fenix2 barométere (is) tökéletesen működik (cserébe néha - nagyon ritkán, jellemzően ha már van rajta pár tucat edzés elmentve - random leáll és csak fullra töltés/edzések törlése után tér magához), bár UTH óta különböző okokból nem futottam, el is kezdtem hízni :(

Remélhetőleg pár héten belül helyreáll a rend és újra be tudok építeni heti 3-4 futást.

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#33738) tomcica válasza Alg (#33737) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Nalam beallt a suly 53-54kg koze,tolom helyetted is,ma 25 x 400m volt a program,alapos bemelegitessel elotte,kozte a piheno 100 csoffadt meter kocogas, 75mp-s atlag lett pont a hataron,h mar-mar kenyelmetlen legyen,de a rovid kis piheno mindig helyretett.Az utolso 5db azert melos volt :O de hat azert az otert csinaltam,a tobbi csak "elofarasztas" volt :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#33739) Vertigo18 válasza tomcica (#33738) üzenetére


Vertigo18
addikt

Mé' nem azzal az öttel kezdted, akkor nem kellett volna időt pazarolnod!? ;] :DDD

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#33740) Peterhappy


Peterhappy
őstag

Az utóbbi napok hozzászólásait elnézve előre is elnézést kérek az OFF-ért. ;]

Szóval: végre nem csak passzív tagja vagyok a topiknak; újra futok!!!

Hónapokkal ezelőtt tiltottak el, akkor másfél héten belül három különböző orvos mondta, hogy ne erőltessem ezt a futás dolgot. Akkor már három kilométert sem tudtam komolyabb térdfájdalmak nélkül lefutni, rendszeresen haza kellett sétálnom.

Ennek az egyetlen pozitív hozadéka az volt, hogy kivétel nélkül valamennyi doki a biciklizést javasolta a futás helyett, így három év kihagyás után ismét bringára pattanhattam (két komolyabb bringás balesetet követően tiltott el a Család egy életre és... hát... nem feltétlen osztoztak az örömömben, de ez legyen az Ő bajuk).
A biciklizés volt az, ami igazán hiányzott az életemből! Immáron két hónapja tekerek és azóta is minden megtett métert borzasztóan élvezek!
Viszont - nem hittem volna - néhány napja eljutottam arra a szintre, hogy a futást már nem tudja teljes egészében helyettesíteni.

Másfél hete mentem el először futni, 8 km-t tudtam összekaparni, csapnivaló idővel. A "szokott", de hónapok óta nem tapasztalt fájdalmak a harmadik kilométer után jöttek elő és az ötödik km környékén erősödtek fel. Nem adtam fel, hazafordultam ugyan, de futottam tovább, mégis akkor azt hittem, ennyi volt. Azonban az utolsó kb. 1500 méterre csökkentek valamelyest a fájdalmak, így úgy gondoltam, adni fogok ennek az egésznek még egy esélyt.

A változást az hozta el, hogy elengedtem az aszfalton futás dolgot. A kb. 2 km-re lévő SZAC-pályán jelenleg botrányos homokos-salakos futópálya van, de még mindig puhább, mint az aszfalt. Tavaly sokat jártam ide körözni, most annyiban változtattam ezen, hogy az oda-vissza utat biciklivel teszem meg. A bemelegítés részeként kibringázok a pályára, majd futás után levezetés gyanánt meg haza.
Ebben az is a zseniális, hogy - röstellem, de - bármennyire is szeressek futni, piszkosul nehezen indulok neki. Bringával viszont bárhová, bármikor.

Az első futásom alkalmával még elő-előjöttek valamennyire a térdfájdalmaim, a második és a harmadik futás alkalmával azonban nem és ez bizony nagyon komolyan meglátszik a teljesítményemen! Alább illusztrálom ezt pár eredménnyel.

Egyelőre tehát az van, hogy két-háromnaponta futok 7-8 km-t, aztán igyekszem az adagot visszanövelni, illetve a heti futások számát is felhúzni. Most még igyekszem sokat pihenni, hogy nehogy ismét gondok adódjanak a térdemmel.

Nemrég szereztem be egy CooSpo H6 övre, aminél vannak persze jobbak, de több teszt szerint is 99%-os pontossággal bír (pl. egy Polar H7 övhöz képest).
Ha emlékeztek, egy alap Lidl-s öv+óra kombóval futottam, amitől távol állt a pontosság, de arra épp jó volt, hogy a pulzuskontrollra ráérezzek.
Az új övvel új távlatok nyíltak meg, végre rögzíteni tudom az adataimat, az egyetlen szépséghiba, hogy valamilyen okból kifolyólag ezt a Runtastic PRO nem ismeri fel, így áttértem a Strava-ra, ami viszont nem mutatja az aktuális pulzust, csak az átlagot, ami elég béna, ha pl. 2km lassú tempó után akarok nyomni 2 vagy 4km ütősebbet...
Azaz, kvázi épp pulzuskontrollra nincs jelenleg lehetőségem, csupán utólagos elemzésre... csederből vederbe...

S akkor néhány szám. (képeket akartam beszúrni, de nem akarom nagyon szétbarmolni a topikot, így csak belinkelek két futást)

Megvolt életem első mért direkt 400 métere.
Fokozatosan növelt tempó után, kisebb pihenő után estem neki és nyomtam, ahogy a csövön kifért. A vége nagyon fájt, vissza is estem (viszont és ellenben kipréseltem magamból egy 195-ös max pulzust), de arra pont jó ez az idő, hogy legyen min csinosítgatni néha :) Ami fáj, hogy a Strava hiába mért 400 métert, nem ért össze a köröm, így ez úgymond "nemhivatalos" 400 m. 1:26

A "hitelesített" 400 méterem 1:42 lett, a tegnapi futás részeként.
Ez utóbbinál az eredeti elképzelés az volt, hogy hét kilométert futok (2km 7:00 alatt, 3km 6:00 alatt, 2km 5:00 alatt), majd egy 400 próbálkozás
Elkapott azonban a lendület, így végül 2km 6:45 alatt, 4km 5:30 alatt, 2km 4:30(!!!) alatt lett belőle :)
Ez utóbbira azért is vagyok nagyon büszke, mert az eddigi legjobb kilométerem 4:50 volt (lejtőn), ebből lett most 4:22 (kvázi sík terepen).
Mindezt öt hónap kihagyás után úgy, hogy az elmúlt két hónapban kb. hat kilót híztam :F Szóval azt hiszem, van még benne fejlődési potenciál :)

A 400 rekordra nem volt esély, annyira kimerültem előtte, hogy a táv kéharmadánál elszálltam.
Legközelebb újra próbálkozom!

A terv most nagyjából annyi, hogy hetente kétszer-háromszor, meló előtt elmegyek futni 7-8 km-t és hétvégén egy lassabb, de hosszabb (15km+) futással zárni a hetet.
Aztán meglátjuk mindebből mi lesz, egyelőre nem igazán merek hosszabb távra tervezni, minden a térdeimen múlik.

Nagyon hirtelen (azt nem mondom, hogy röviden), ennyi. Elnézést, hogy ilyen bő lére eresztettem, jól esett futni és jól esett arról írni, hogy jól esett futni :)

(#33741) emvy válasza Peterhappy (#33740) üzenetére


emvy
nagyúr

Tok jo. Viszont ha az aszfalt problemas a terdednek, akkor rossz a futotechnikad, menj el valakihez, aki ert hozza. Elvileg a terdnek semmi koze ahhoz, hogy aszfalt vagy salak.

while (!sleep) sheep++;

(#33742) borix válasza Peterhappy (#33740) üzenetére


borix
őstag

A strava fizetős prémium változata mutatja a pillanatnyi pulzust.
Tedd föl mellé egyidejűleg pl ezt megférnek egymás mellett elég sok információt kirak a képernyőre.
[link]
Térdproblémákkal jó ötlet ezeket a tempós futásokat erőltetni?

(#33743) Peterhappy válasza borix (#33742) üzenetére


Peterhappy
őstag

Köszönöm szépen a tippet! Le is töltöttem, holnap ránézek, remélem felismeri az övet.

Nem tudom mennyire jó ötlet. Az elmúlt kb. 15 hónapot végigalapoztam (késő tavasszal kezdtem a futást, mikor nem futottam, elliptikusoztam), idén egyértelműen feljebb kellett lépnem. Sajnos az elmúlt hónapokban biztos, hogy nagy részét elveszítettem a tavaly felépített alapoknak, de biztos, hogy nem futnék neki idén még egyszer, nulláról az egésznek. Tavaly még volt rá idő, idén sajnos már nincs - és nem az én türelmetlenségemről van szó, hanem immáron iskolás a legnagyobb gyerekem, vidékre jár főiskolára a feleségem, változott a munkaköröm bent is, kvázi otthon is, minden percet meg kell becsülnöm, amit a sportnak tudok szentelni. Ezért áldásos, hogy bringával tudok melóba járni (az napi 30km).

@emvy: állítólag erős lúdtalpam bokasüllyedésem van, hiába a stabil cipő, futótalpbetétet kellene használnom. A térdfájdalmaim ennek köszönhetőek. Állítólag. Azt mondták a nálam okosabbak és tapasztaltabbak, hogy mivel keményebb futófelületen jobban odacsapódik a talpam, így az jobban kihat a térdre, márpedig ahol a térdem fáj, az a bokasüllyedésnek tudható be.
Van másfél, egyforma cipőm (egy 400 km-es és egy 0km-es Asics Gel Phoenix 7), azokat most elkoptatom itt, ha addig bírom és még futni szeretnék tudok, akkor komolyabb cipőt veszek és csináltatok spéci futótalpbetétet, s visszatérek az aszfaltra.
Abban szinte biztos vagyok, hogy igazad van, s a technikám messze nem a legjobb. Sőt, lehet hogy helyes technikával aszfalton sem fájna a térdem - ahogy tavaly egyáltalán nem fájt. Egyelőre salakon viszont kerül a fájdalom, s mi mást is csinálhatnék addig, minthogy ezt lekopogom és élvezem a futást, míg csak tehetem.

(#33744) inf3rno válasza Peterhappy (#33740) üzenetére


inf3rno
nagyúr

"Egyelőre tehát az van, hogy két-háromnaponta futok 7-8 km-t, aztán igyekszem az adagot visszanövelni, illetve a heti futások számát is felhúzni. Most még igyekszem sokat pihenni, hogy nehogy ismét gondok adódjanak a térdemmel."

Örülök neki, hogy megy. Ha engem kérdezel, akkor viszont legalább fél évig semmiképp se növeld se a mennyiséget, se a távot, és ha lehet, akkor a tempót se húzd túl. Ha túlterheled, akkor simán előjöhet újra a térdfájás, és nem biztos, hogy komolyabb kihagyás nélkül el fog múlni...

Volt pár hónapja szó erről, tomcica javasolt valami tornát, amivel talán enyhíthetőek az ilyen lúdtalp, bokasüllyedés jellegű dolgok, illetve én is linkeltem valami hasonló cikket. Esetleg érdemes lehet megpróbálni ezt az utat is, hátha segít valamit. Nem hiszem, hogy a te esetedben számítana bármit a technika. Még ha mezítlábassal futnál, akkor is valszeg fájna a térded a bokasüllyedés miatt. Előbb azt kell helyrehozni vagy betéttel, vagy külön arra való gyakorlatokkal (feltéve, ha tényleg működnek).

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#33745) Chuck Norris válasza Peterhappy (#33743) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Pedig pont a te ajánlásodra csináltattam meg a futós talpbetétet, sőt immár egyet nagyjából szét is futottam és már a másodiknál tartok, és neked meg nincs? Nekem nagyon sokat segített és csak azt bántam, hogy nem használtam már évekkel korábban.

(#33746) Vertigo18 válasza Chuck Norris (#33745) üzenetére


Vertigo18
addikt

Mennyi volt, hol csináltattad és mennyit bírt kb?

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#33747) Peterhappy válasza inf3rno (#33744) üzenetére


Peterhappy
őstag

Igazad lehet, köszönöm a tanácsodat. Tudom, hogy neked is voltak mostanság gondjaid, így különösképpen adok a véleményedre.
Mivel télen úgyis puhap.cs leszek futni (most meg kezd leteríteni az allergia, ami miatt tavaly másfél hónapig nem húztam futócipőt), így nem lehetetlen vállalás, amit tanácsolsz, így ekképp fogok tenni! Még egyszer nagyon köszönöm.
A tornákra visszakeresek majd, az biztos, hogy nem ártana, ha végeznék valamit napi rendszerességgel...

@Chuck Norris: nagyon örülök, hogy neked bevált!!! Sajnos úgy néz ki, a mostani cipőm (mivel erősen stabil), nem igazán alkalmas talpbetét fogadására, így előbb ezeket kipörgetem és csak azt követően lesz új cipő+talpbetét.
Illetve még érlelődik bennem a gondolat, hogy a 0km-es cipőt megpróbálom eladni.
Azt kár volt megvenni, sajnos épp akkor jött velem szembe egy nagyon jó akció, mikor úgy hittem, a világ legjobb cipőjében járok futni.

@Vertigo: ITT készíttette, az ár olyan 15K körül van, ha jól emlékszem. Viszont a 'mennyit bír' kérdés engem is érdekelne, kiegészítve azzal, milyen cipőben használja most :)

[ Szerkesztve ]

(#33748) inf3rno válasza Peterhappy (#33747) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Na akkor legalább ez is tisztázódott, hogy stabil cipő helyett jobb a neutrális + egyedi talpbetét.

Én még mindig nem merek elmenni futni. Esténként már nem érzem a vádlim meg a térdem mögötti részt, csak úszástól jön elő néha, a bringától nem szokott. A hétvégén megyek bringázni egy hosszabbat, aztán utána meg úszás lesz pár napig. Ha annyitól nem jön elő, akkor jövő hét végén megpróbálkozok egy 8k kocogással, hátha menni fog és megúszom orvos nélkül ezt a történetet.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#33749) inf3rno válasza parandroid (#33735) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ha jól emlékszem neked volt anyajegy eltávolításod. Mire számítsak?

Buliban hasznos! =]

(#33750) parandroid válasza inf3rno (#33749) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Attól függ, milyen módszer. Én nem lézereztem, sima sebészi rutinnyisszantás volt. Ami nagyon kilóg az a legkevésbé para, a tövébe egy érzéstelenítő, aztán egy nyisszantás a szikével, 2-3 nap múlva észre sem veszed. Ez amúgy inkább szépészeti, illetve én azokat vetettem le, amiket a ruha (nadrág dereka, ing, póló nyaka) ki szokott dörzsölni. Hátránya a dolognak, hogy pár év után elkezd visszanőni. :( A nagyobb gond az, ami nem jön ki a bőr síkjából, ráadásul ezek a veszélyesebbek is. Ezeket mélyebben vágják, és utána varrják is, ha olyan helyen van, akkor hetekig kiesik az adott terület. Nekem a bal combom tövében, a belső hajlatban vágtak ki egyet, ami egy-két év alatt ujjbegy nagyságú folttá nőtte magát a bőr szintjében, 5 öltéssel foltoztak utána össze, hivatalos javallat szerint varratszedés után 4-6 hétig nem kellett volna futni. A felét be is tartottam kb... :U Korábban a combom elejéről, középtájról is vettek le gyanús pöttyöket, ahogy nézem, ott is a hegek alapján 3, illetve 5 öltés kellett, de az úgy rémlik, 2-3 hét alatt rendben is volt.

Jó, hogy szólsz, amúgy, tavaly elfelejtettem menni, csinálok is gyorsan egy időpontot, hátha idén is találnak valamit. Választék, az van.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.