Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#48851) tomcica válasza LanyUs (#48849) üzenetére


tomcica
Topikgazda

-20ig futok kint, igy valt be. Felenk szombat 17utan volt - 6fok 15km-t csurogtam terepen kisgatyaban, na ott ereztem h hideg van. Meglepoen nem a labaim, hanem a kezem, ujjaim.
-20fok 2x volt az elmult 10evben,persze hajnalban. Azokon a napokon nap kozben is - 10korul volt, futottam vegig, ott hosszuban es csak lazat, semmi tempo. Talan ennnyi amit valtoztatok, extra reteg ruha es olyan laza futas, h csak az orromon tudjam venni a levegot (az azert jobb napon 4:30-4:20-as tempo, de ha laza regenetalo van, akkor nem gond 6:00-ra lassitani, sot!)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#48852) Never79


Never79
tag

Tegnap vittem egy kis csapatot a Vértesben (10,5 km 350 szint), szép volt nagyon 5-10 cm szűz hóban futni. Vittem láncot is, egy-két helyen jól is jött. Ride 3-nak megvan a kis hibája (ami végül is nem hiba, csak furcsa), hogy pillanatok alatt átázik. Hokák azért 1 - 1,5 órát bírtak hóban is, nem lettem azonnal vizes. Végül is nem ez a lényeg, hanem a kis csapat nem ismerte a hó + terep kombót, így bruttóba több, mint 2 órát voltunk kint. Nekem meg semmi bajom :) . Vincent örülünk. Azért 26-án megyek kardióra.

Pénteken neveztem Korinthosz80-ra újra. Szépség benne, hogy délután 2-kor fog startolni, augusztus elején. Még nem fizettem be a nevezést, mert ha mégis kiderül valami, és nem edzhetek 3 hónapig, akkor nincs értelme erőltetni.

[ Szerkesztve ]

(#48853) stefyY válasza tomcica (#48851) üzenetére


stefyY
őstag

Egy futónak miért is fázna a lába...? :)) :D

"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."

(#48854) tomcica válasza Never79 (#48852) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Arra a versenyre meddig lehet nevezni? Nezegetjuk mi is az opciokat, es a csajoknak UTT/UB mindketto betelt. Van valto is a Korintoszon?

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#48855) tomcica válasza stefyY (#48853) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Mittomen, mert nincs rajta ruha?! :DDD amugy igy van ahogy mondod, a kar, ujjak faznak elobb hiszen a labakban extran dolgozik a keringes futasnal.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#48856) LanyUs válasza tomcica (#48851) üzenetére


LanyUs
senior tag

Tehát összefoglalva hideg miatt még nem hagytál ki edzést :R Csak orr nálam 06:00 alá nem megy, 04:20-nál pedig már a hátamon kezdem szívni a levegőt :) , de most ennyire hidegben a felkapások ritkultak. Torkomnak nem esik jól... Követem a tanácsaid, de ésszel, hogy ne legyen betegség belőle. Már 122-nél járok januárban, szerencsére minden fájdalom elillant. Kellett hozzá Peter fenék nyújtós gyakorlata is :R

(#48857) Never79 válasza tomcica (#48854) üzenetére


Never79
tag

Igen van, 2-3 fősek. Július 11 a határidő, illetve amíg be nem telik.

[link]

(#48858) tomcica válasza LanyUs (#48856) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Figyelj, ha erzed h nagyon kikezdene a hideg, akkor szabad keresztedzessel kivaltani, nincs gond azzal, ha nehanyszor igy adodik. Ha nincs terem, futopad, szobabicaj, nordic walk stb. akkor youtuberol lekapsz egy Full body workout without weights fazont es megcsinalod. Sajat testsulyos vegyes ggumolcs, ero is, kardio is.
Igen a zilallastkeruld el a hidegben, ezert jo ilyenkor alapozno lazat.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#48859) LanyUs válasza tomcica (#48858) üzenetére


LanyUs
senior tag

Oké, csak nem adja meg a napi "kávét" a keresztedzés. Kiegyensúlyozottnak érzem magam amióta minden reggel megyek. Kivéve a bevásárlás reggeleket ( heti 1 ). Ha nem megyek már izgága vagyok, mert hiányérzetem van. Motivációm pedig nem sok a súlyzósra, max. annyi, hogy ne épüljön le a maradék. Gondolkodtam is ma reggel, amikor régebben kérdeztél róla, hogy mi a célom a súlyzós edzéssel? Valójában az izommegtartás lett a célja, semmi több...

(#48860) ígyvanferi válasza bajnokpityu (#48846) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Igen, csak ilyenkor eléggé elborul az agya, és nem akar hallgatni ránk, nem figyel. Falat kajával próbálkoztunk, hogy elvonjuk a figyelmét ilyen helyzetben, de az is csak hellyel-közzel működik, ha messzebb van a másik kutya. Szuka egyébként, amennyire az ismert példákból tudjuk, másik szukákat nem bír. Esetleg valami oktatóvideót, gyakorlatok tudsz javasolni, amit kipróbálhatunk? Az a baj, hogy így alapból egy kutyaiskolába nem is tudunk elmenni vele, valamennyire muszáj lenne előbb ezt a viselkedését csillapítani.

Hogy ON is legyek: pénteken megjött a Salomon Bonatti kabát. Nem rossz, nem rossz. Tegnap volt egy alaposabb próbája a mínuszban futottam két órát. Egész komfortos volt. A hátamon, meg hónaljban éreztem hidegnek az átizzadt alul lévő ruhákat, ha egy picit megálltam csövelni vagy orrotfújni, meg ha hátulról fújt a szél. Nem volt azért ez sem tragikus. Ezen szerintetek jobb minőségű pólóval, aláöltözővel tudnék javítani? Vagy a kabát kevés (vékony) ehhez?

[ Szerkesztve ]

(#48861) Hi!King


Hi!King
őstag

Én ma hajnalban, a tél eddigi leghidegebb hajnalán támadt kedvem intervalozni (na jó, minden hétfőn valami ilyesmit csinálok, múlt hétfőn domboztam). A rövidebb résztávokhoz nem volt ilyen hidegben hangulatom, úgyhogy inkább 2 ezreseket futottam 4:10 körüli tempóban, közöttük 1 km-es könnyűekkel, négy darab jött össze, még a végén gondolkodtam egy ötödiken, de inkább onnan már hazakocogtam, így lett bemelegítéssel és ezzel a hazakocogással együtt 16.5 km.

Egyébként múlt héten majdnem az eddigi legtöbbet futottam 123 km-t, nem érzem magam túledzettnek, viszont azt látom, hogy a 0-5 fok közötthöz képest -10 és 0 között ugyanazon tempóban magasabb a pulzusom. Az eddigi tapasztalataim alapján kb. 5 fok körül lehet az optimális, legalábbis 10 fok felett már megint határozottan magasabb a pulzus.

(#48862) Hi!King válasza LanyUs (#48859) üzenetére


Hi!King
őstag

Én is úgy vagyok vele, hogy ha reggel kimarad a futás, nem érzem jól magam, a munkában is motiválatlanabb vagyok. Plusz ha soron kívül marad ki, nekiállok kompenzálni, hogy a többi futás legyen hosszabb, ami nem mindig jó ötlet.

(#48863) myckey válasza ígyvanferi (#48860) üzenetére


myckey
veterán

Biztos tudsz a komfort érzeteden javítani, megfelelő aláöltözettel/base layerrel.
Jól megválasztott réteggel, elég ez a dzseki. ( nézz meg másokat, hogy ne magammal példálózzak )

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#48864) Never79 válasza tomcica (#48854) üzenetére


Never79
tag

Egy versenyt esetleg még tudok ajánlani. Deseda ultra. Az Kaposváron van azt hiszem.

[ Szerkesztve ]

(#48865) tomcica válasza LanyUs (#48859) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Arra heti 2x rovid erosites eleg, inkabb relativ nagyobb sulyokkal, de nem tul sokat :K

Never79 - koszi, nezem is

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#48866) myckey válasza LanyUs (#48859) üzenetére


myckey
veterán

Millió módja van a testmozgásnak, ami kitölti a hiányérzetet, ha éppen nem megoldható a futás. Súlyzós motiváció nélkül is....Állítsd magad kihívás elé, az meghozza az ember étvágyát. Akár egy zsákot is feltehetsz, lesz lábmunka, mozgás koordináció, egyensúly, törzs, felsőtest, koncentráció és durva légzés-keringés igénybevétel. De ehhez kell megfelelő technika, de ha nincs is...akkor is lehet, csak kellő elővigyázatossággal. De az nem baj, ha kicsit fáj. Az izommegtartáshoz pedig "némi" stimuláció elég lehet, nem kell túlzásba esni...( meg persze étrend stb ..) csak legyen késztetés a szervezetnek. De ha kihagysz, az sem gond...izommemória jó dolog, létező.

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#48867) myckey válasza tomcica (#48865) üzenetére


myckey
veterán

[BURGER KING ULTRABALATON TRAIL
Ilyen is lesz, ősszel. Ezen nem annyira sok szintemelkedés van, relatív nem túl mászós, jól futható. Csapatnevezés is akad, és jó szervezés.
Lehet össze is futnánk. vagy nem ,de az biztos.

--------------------
Mindenkinek Gratula a havas, fagyos "mókázáshoz", kivétel nélkül...jó sokan vagytok, nehéz lenne felsorolni ! :R

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#48868) emvy


emvy
nagyúr

Beneveztem a Korinthosz 80-ra. Hat, nemtom, mi lesz ebbol. :DDD :O

while (!sleep) sheep++;

(#48869) tomcica válasza emvy (#48868) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Nezd a jo oldalat, neked legalabb a hataratkelessel nem kell cirkuszolnod :O most HU fele nem is gond, visszajovet viszont 14nap hazi karanten v 80euros teszt a szerb oldalon. Egyik sem kellemes megoldas, foleg h az egy cipo ara ;)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#48870) LanyUs válasza myckey (#48866) üzenetére


LanyUs
senior tag

Köszönöm! Eszembe juttattad amikor apu elvitt az erdőbe "kiskoromban" fát termelni. Na azok kemény napok voltak... Ráadásul meredek domb és az aljára kellett gyűjteni. Huhhhh... délben az avarból faltam fel a bele esett sült kolbászt :DDD

(#48871) ígyvanferi válasza myckey (#48863) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Akkor az lesz a következő beszerzés. Kétfélém van jelenleg, mindkettő ilyen filléres decathlonos: [link] és [link] (ebből persze felnőtt méretű, de olyat nem találtam linkelni). Ez a wedze nem rossz városi bringás közlekedéshez egyébként, mert tök jó meleg, de olyankor nincs akkora jelentősége az izzadtságelvezetésnek.
Nézek valami komolyabbat.

[ Szerkesztve ]

(#48872) Dottorei válasza ígyvanferi (#48860) üzenetére


Dottorei
tag

ez esődzseki persze hogy tök vizes leszel alatta még lájtos futáskor is. A lélegző-vízálló membrános cuccokat csak esőben esetleg intenzív havazáskor, amúgy jobb a széldzseki (esetleg impregnálod) vagy ha nincs huzat a mellény. A cipődre is fújhatsz impregsprayt, kicsit jobban bírja pl most a havat.

[ Szerkesztve ]

(#48873) myckey válasza ígyvanferi (#48871) üzenetére


myckey
veterán

[link] Összeszedtem az öltözéket, pár dolgot. (máskor ) Ebben van dekás ruhadarab is, ami nagyon jól szolgál odafent, mai napig. De találsz a neten hasonlókat, lényeg hogy a dzseki alá nem kell túlöltözni, másik kabát sem szükséges, nincs azzal a dzsekivel semmi baj.
Én a - 5, -10 ben is max ráveszem a szélfogót/v.pergetőt az alap rétegre, meg a pólóra, semmi több. de ha jól érzem magam, dzsekit sem erőltetem. Leginkább végtagokat védem, kesztyűből lehet béleltebb, sapka sál mellé veszek símaszkot, kamásli esetleg. De én odafent sem öltözöm túl, annak ellenére sem, hogy a tempó nagyon változó, és eü/frissítés/navigálás stb bele bele szakít. Nekem fordított, mert a lassú tempónál ( mászás ) izzadok a leginkább....tehát nem a száraz tempó/sebesség adat a mérvadó. Egyébként is, a hideg az egész jó dolog, sok dologra pozitív hatással van, de ezzel is kellő körültekintéssel kell lenni. : )

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#48874) ígyvanferi válasza Dottorei (#48872) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Valahol sejtettem, hogy nem ez a jó irány, de annyiszor találkoztam ezzel a típussal mindenféle téli futókabátos listában, meg fórumon, csoportban, hogy ez marad a választott. Amúgy engem is meglepett, hogy annyira nem volt szauna bent, pedig megpörgettem pár km-t 4 perc körül. De lehet hogy ez félrement akkor tényleg, és maradnom kellett volna a gore kabátnál, pl. ennél. Mire összeszenvedem a megoldást, kitavaszodik. :(

(#48873) myckey: igen, köszi! Ezt a hsz.-ed már elmentettem korábban.

[ Szerkesztve ]

(#48875) Dottorei válasza ígyvanferi (#48874) üzenetére


Dottorei
tag

a ruhászkodás kész művészet, sokszor elszúrja a tapasztalt is (túl vagy alá öltözik). Elég ha bal lábbal kel, rosszul frissít, stb. Csősál, karmelegítő, futómellény (amibe pakolni lehet ezt-azt) ilyesmikkel lehet kicsit variálni, de a tempó maga is, ha túlöltöztél lassítasz, ha fázol kicsit emeled - nyilván nem a legoptimálisabb de átmenetileg megteszi. Indulás előtt ha kicsit fázol kb az lesz az optimális futás közben általában. Dekában pár ezer a futódzseki meg aláöltözet, stb. Kezdő mindig túlköltekezik ez alap.

[ Szerkesztve ]

(#48876) myckey válasza ígyvanferi (#48874) üzenetére


myckey
veterán

Majd kialakul az öltözködési szokásod, nem vagyunk egyformák...(keringés,anyagcsere,hőháztartás stb ). Cimborám szintén Salomon vízálló/áteresztős ( slabmf360) dzsekiben szaladozik, egész nap a hegyen. nem csak erősen csapadékos időben. Én többnyire minimalista vagyok, rövidben mikor mások hosszúban típus.( próbálok egy réteggel kilábalni, az erős fagyokból is, csapadék meg a nagy szél kavarhat be ) izzadni meg mindenki szokott. : ) Használd amid van, de próbálj fokozatosan/rétegesen felcuccolni, aztán majd kitapasztalod, neked mi a legjobb a hideg és az izzadság ellen.

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#48877) Hi!King válasza Dottorei (#48875) üzenetére


Hi!King
őstag

Szerintem ha az izületeid nagyjából védve vannak, akkor az alulöltözés nem olyan vészes dolog, amennyiben közvetlenül futás előtt és után is meleg helyen vagy. Ma reggel majdnem végig fáztam kicsit, de ettől nem lesz semmi bajom, a megfázást nem a hideg maga okozza, hanem vírusok. Persze, a hideg gyengíti a szervezetet, ezért kitettebbek leszünk a rhinovírusoknak, de napi 1-2 óra hidegben futás szerintem nem olyan nagy tétel, főleg ha utána jön a meleg zuhany. Én legalábbis ha megfáztam, pont nem a leghidegebb januári, februári futások idején volt, hanem késő ősszel a retkes szürke időben vagy kora tavasszal, amikor nem akar vége lenni a télnek. Az is érdekes, hogy semmiféle sálat nem használok (futáskor, bringázáskor, utcán, túrázáskor sem), a pulóverem csak részben fedi a nyakam, szájon + orron veszem a levegőt, mégsem szokott begyulladni a torkom, ha mégis, akkor szintén nem tél közepén jellemző, és általában megvan, hogy kitől kaptam el. Ha a hideg miatt lenne a torokgyulladás, akkor a mai miatt biztosan begyulladna, mert a -10 fokos levegőt intervalozáskor csak úgy nyeltem, a nyakam kintről is fázott, hát még mikor betekertem bicajjal a munkahelyemre. Ja, és hideg üdítőt is szoktam inni idebent, este meg hideg sört / alkoholmentes sört.

(#48878) Studi válasza Dottorei (#48875) üzenetére


Studi
addikt

Mellény az nekem amúgy is egy külön kérdés: ha fázom, akkor kifejezetten nem a testem, hanem a végtagjaim, futás közben értelemszerűen a karjaim szoktak fázni. A mellény még ront is ezen, oda ad védelmet, ahova nem kell. Jó lenne valami inverz mellény, aminek csak karjai vannak. :DDD

(#48879) myckey válasza Hi!King (#48877) üzenetére


myckey
veterán

A hideg az nem egy rossz dolog, számos pozitív hatása van, az mellett hogy a szervezetet igénybe veszi, de ez is megszokás kérdése. ( jeges fürdő stb ) Köhécselős időszak, nekem sem a leghidegebb hónapokban van. : )
De én a nyakamra allergiás vagyok, mármint arra szeretek figyelni fokozottan. De ez igaz az egész fejemre, fülemre is...( pláne nullás hajjal.)

#48878Studi
Ez a természetes folyamat, mármint hogy a végtagok hűlnek, testhőm is kevesebb itt.
lehűlésről

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#48880) Dottorei válasza Studi (#48878) üzenetére


Dottorei
tag

huzatban nem a legjobb a mellény, inkább a széldzseki. Kihűléskor a végtagok áldozódnak be, van olyan futókesztyű amire plusz huzat megy (pl [link] ), amúgy fejen van nagy hővesztés.

(#48881) Never79 válasza emvy (#48868) üzenetére


Never79
tag

Én is megtettem, mert ha nem fizetek, akkor törölnek egy nap után (5094). Ha minden jól megy, akkor ott találkozunk :).

Jó lesz, egyik legjobb szervezésű verseny, amin voltam. Igaz, hogy feltehetően nagyon meleg lesz, és sokáig tűző napon fogunk futni, a Sió csatorna melletti földút "szopatós része" este lesz (ha csak nem vagy gyors lábú) de a célba érés élménye, a bankett, meg úgy ott lenni, hallani a neved és mindenki tapsol, nagy élmény.

(#48882) bandus válasza emvy (#48868) üzenetére


bandus
veterán

vadállat :D GL!

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#48883) myckey válasza Dottorei (#48880) üzenetére


myckey
veterán

Zoot-nak ( kültéri sportok ) a kesztyűjét használom, azon van ilyen extra réteg, csapadék/szél ellen. De mivel nálam az esés nem ritka, így a varrás már engedett, viszont könnynedén javítható.

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#48884) Dottorei válasza myckey (#48883) üzenetére


Dottorei
tag

van vagy 20 féle kesztyűm itthol magashegyi, vízjég, trepni, síalpin, stb. persze futáshoz külön kellett venni mert egyik se jó igazán.

(#48885) Hi!King válasza bajnokpityu (#48839) üzenetére


Hi!King
őstag

Épp az elmúlt hetekben gondolkodtam azon, hogy írok egy blog postot az erdőlátógatás írott és íratlan szabályairól, etikettjéről, mert amióta sokminden zárva van, boldog-boldogtalan az erdőkben jár, és nagyon sokuk akarva-akaratlanul nem bír viselkedni az erdőben. Ezek közül egy probléma a póráz nélküli kutyasétáltatással kapcsolatos, ami a téli erdőben egyébként vadvédelmi okokból még problémásabb, mint máskor. De van sok más is, pl. mikor 5 fő + 2 kutyás család az egészen széles turistautakat is keresztben teljes egészében elfoglalják, a szembe jövő meg menjen be az erdőbe, mert nem képesek fél métert sem lehúzódni, vagy épp teli torokból üvöltenek, szemetelnek. Meg az sem a legjobb, hogy az emberek 90% megy a top 10 kiránduló helyre autóval, míg a turistautak 90%-a tök üres, nyilván utóbbinak egyéni szemszögből örülök is, de azért valamivel egyenletesebb eloszlás összességében jobb lenne. Erre is gondoltam, hogy konkrét helyek megjelölése nélkül írok róla, hogyan érdemes kevésbé népszerű helyeket megtalálni. Azért konkrét helyek megjelölése nélküöl, mert pl. mikor Index címlapra került blog írt az egyik általam kedvelt helyről, legközelebb ott volt tömeg, ha valamiről aktuálisan írnak, akkor ez szokott lenni.

Szerk.:
Még az erdőkről és a ruhák kapcsán jut eszembe, nemrég vettem feleségemnek egy fűthető kesztyűt. Nem tudtam mire képes az ilyen technológia, ezért is próbáltuk ki. Igazából akkor jó neki, mikor megálltunk túrázás közben enni, és neki nagyon fázós a keze, utána a dupla, kívül egybekesztyű (2 ujjas) kevés, lassan melegszik vissza a keze.
Nos, a fűthető kesztyű, darabonként 1-1 2000 mAh-s aksival elég keveset nyújt ahhoz képest, amire számítottunk. Enyhén langyos, és igazából 5 ujjas síkesztyű kialakításban határeset, hogy talán kicsivel jobb fűtve, mint a sima Decathlonos egybe síkesztyű. Ez a példány konkrétan csak az ujjaknál fűt amúgy, leszámítva a nagyujjat, az is necces, hogy ott nem fűt. Vicces, hogy a leírásában valami 40 fokot emleget, igazából -5-ben tippre olyan +5 fokot tudhat.

[ Szerkesztve ]

(#48886) myckey válasza Hi!King (#48885) üzenetére


myckey
veterán

Ez befolyásolna bármit is szerinted?
Mindenesetre ha kevésbé népszerű hely kellene, tudok én is egyet kettőt. : )

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#48887) Hi!King válasza myckey (#48886) üzenetére


Hi!King
őstag

Nem tudom van-e értelme, lehet, hogy semmi. Mindenesetre abból indulok ki, hogy a sok most először erdőt látó ember tájékozatlan, mert újdonság neki, és nem szándékosan keresi a nagy tömeget, illetve nem biztos, hogy bunkó, csak nem gondolt bele, hogy erdőben is oda kell figyelni egymásra.

Én is tudok rengeteg kevésbé vagy egyáltalán nem népszerű helyet. A legdurvább, hogy van olyan környék, ahol egy hegyi országúton 3 km választja egymástól a tele a parkoló, és már az út szélén parkolnak helyzetet a teljesen üres parkolótól, illetve az erdőben a jelzett turistaúton az egész nap jó ha 1 másik túrázóval találkozok helyzetet a tele van az erdő emberekkel helyzettől. Pedig mindkét rész szép, csak az egyik ismert, a másik nem.

(#48888) myckey válasza Hi!King (#48887) üzenetére


myckey
veterán

Ez pozitív gondolat, csak az ilyen építő jellegű írásoknál, kérdéses hogy miként ér célba. De az ötlet jó, még akár profitálhatsz is belőle, mármint ha háttérinfomáció vagy valami kutató munka is lesz benne. : ) De akárhogy is, a végeredményre kíváncsi leszek . Érdekel, ha kész lesz. bármikor is.

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#48889) TheMarci válasza Hi!King (#48885) üzenetére


TheMarci
addikt

Nem csak problemas, de tilos is poraz nelkul setaltatni kutyat:

”A szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény 193. § alapján:
Aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkereső és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja, az szabálysértés követ el, mely miatt a természetvédelmi őr, továbbá a mezőőr helyszíni bírságot szabhat ki.”

Itt is vannak tippek a Bp melletti kevesbe zsufolt helyekhez:
[https://www.termeszetjaro.hu/mobile/en/list/kirandulohelyek-budapest-koernyeken/193164164/]

Szerintem ott a helyszinen kellene kirakni tablakat, hogy hogy kell viselkedni, mert azok, akik nem tudjak, ugysem fogjak a neten olvasgatni. De idovel csak javul az erdobe jaras moralja, raadasul hatha a vadaszok is lejjebb vesznek az arcukbol, de ez mar elegge off..

[ Szerkesztve ]

Do You Dream?

(#48890) jmuranyi válasza Studi (#48878) üzenetére


jmuranyi
tag

Valami ilyesmire gondolsz? Karmelegítő.

(#48891) ígyvanferi válasza Dottorei (#48875) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Ez az, hogy végre elértem oda, hogy ne a filléres decathlonos cuccokból kelljen megoldanom a dolgot, meg újságpapírt biztosítótűznom a mellkasomra, hogy ne hűtse az izzadt mellkasom a menetszél/jeges szembeszél. Ennek is megvolt persze a maga bája, működött is úgy, ahogy, mert még élek, nem fagytam meg eddig egyszer sem, de azért a felsőtest védelmével kapcsolatban még mindig van hova javulni. A többi az már megvan, pl. pont azt a decathlonos kesztyűt használom évek óta, amit linkeltél, az teljesen jó volt eddig minden körülmények között. Csősál, sapka, zokni, de még a nadrág is pipa, ezekkel nincs gond. Ez lesz a 4. tél, amit végigfutok.
De felül ez a fránya izzadás, és az átizzadt helyek hűlése... És emiatt is csak a hosszabb, távolabbra futások során aggódom, mert pl. az előző telet a rakparton a linkelt run warm aláöltözőben, alá egy pólóban, fölé egy mellényben toltam végig. De ott kb. 3-4 km-nél messzebb nem távolodtam a meleg otthontól, oda-vissza futkároztam, szóval ha hűvösebb volt, mint amire készültem sem volt gond.
Tempóvariálással is szoktam operálni, persze, de ez is az a megoldás, amit most már 150-200 euróért oldjon meg helyettem a technika.
Na mindegy, majd ha megtaláltam a tutit, beszámolok róla, tovább nem fárasztom a topicot ezzel.

[ Szerkesztve ]

(#48892) bandus válasza ígyvanferi (#48891) üzenetére


bandus
veterán

szerintem a kulcs az aláöltöző :K egy jófajta majd szárazon tart akkor is ha megizzadsz, de egy dzseki sosem lesz annyira lélegző, mint amennyire az ember gondolja. ahogy megy felfele az ár, úgy a vízállóság növekszik, de azért alapvetően a lélegzőképesség kárára. ezen a gore tex sem annyira tud segíteni, hiába van szuper lélegző membránnak beállítva. egy jó aláöltöző elvezeti az izzadtságot, így majd a póló és a dzseki is átázik, de a hátad száraz marad.

nálunk a legjobb kombináció fasza aláöltöző, erre hőmérséklettől függően rövid, vagy hosszúujjú technikai póló, és a futódzseki. de ne az aláöltöző alá vegyél pólót ;) nekem az olcsóbb baselayerek is jól teljesítenek az intersportból, amit alapvetően síeléshez választottam, de nemrég vettem egy ilyet, ez teljesen más kategória [link] akciósan ki lehet fogni jóval olcsóbban.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#48893) inf3rno válasza ígyvanferi (#48841) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Legtöbbször nem a kutyával van a baj, vagy ha mégis, akkor csak kisebb részben. Ezek a dolgok korrigálhatóak, ha kellően kitartó és határozott vagy.

Buliban hasznos! =]

(#48894) inf3rno válasza tomcica (#48843) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem nem a hideg az igazán rossz itt a "hegyekben", hanem a szél. Jó igaz tegnap a szomszéd faluban -19°C-ot mértek, nálunk csak -11 volt. Most van egy kis izomlázam, holnap megint kimegyek, aztán tolok egy 5k-t.

Buliban hasznos! =]

(#48895) inf3rno válasza tomcica (#48851) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem túl passzentos a kesztyűd? Nekem az egy számmal nagyobb sokkal jobban bevált. Fogni nem tudok benne, de nem fázik benne úgy a kezem, mint egy olyanban, ami pont jó. Meg a páraáteresztősek is kimondottan kellenek, mert különben beleizzadsz, és azért fázol.

Buliban hasznos! =]

(#48896) inf3rno válasza ígyvanferi (#48860) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem feltétlen jó ilyenkor a jutalom falat. Úgy veheti, hogy azért jutalmazod, ahogy éppen viselkedik. Akkor szabad csak odaadni neki, ha sikerül kizökkenteni és lenyugtatni. Cesar Millan sorozatból el lehet lesni pár technikát rá, pl megbököd az oldalát, vagy ciccegsz neki (azt gondolom azért utálják, mert a kígyóra emlékezteti őket, függetlenül attól, hogy életükben nem láttak még kígyót), a lényeg igazából az, hogy rájöjjön, hogy nem ez a viselkedés, amit elvársz tőle. Még lehet egy olyan része is a dolognak, hogyha meglátsz egy kutyát, és már azon stresszelsz, hogy megint milyen balhé lesz, attól a kutya is eleve feszült lesz, és borítékolható a végeredmény, mert ilyenkor téged is próbál védeni.

Buliban hasznos! =]

(#48897) inf3rno válasza TheMarci (#48889) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem ez a legnagyobb gond, hanem hogy simán kilövik a vadászok, aztán benyögik, hogy dúvad, a gazdát meg nem látták, így jártál. Egy ideje már használják pl az agarakat arra a vadorzók, hogy összeszedjék a kis vadakat, aztán megunták, azért előbb lőnek, utána kérdeznek.

Buliban hasznos! =]

(#48898) inf3rno válasza bandus (#48892) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerintem is az a tuti, én sosem veszek télen dzsekit, mert nagyon beleizzadok. Aláöltözővel elvagyok -10°C-ig, alatta meg 10 évben egyszer van errefelé.

Buliban hasznos! =]

(#48899) tomcica válasza inf3rno (#48895) üzenetére


tomcica
Topikgazda

S-es pont jo,nem szuk. :U

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#48900) Chuck Norris válasza inf3rno (#48898) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Én is mindig így csinálom ha mínuszok vannak, a mindenféle dzsekikbe tempós futásnál csak még jobban beleizzadok, ha nagyon nagy a szél akkor szoktam felvenni egy széldzsekit de ez évente párszor ha előfordul.

Ha igazán hosszúra megyek hidegben, ami akár még az éjszakába is belenyúlik akkor meg azt a módszert szoktam alkalmazni, hogy amint érzem, hogy kezdek izzadni már húzom is le a cipzárt vagy veszek le egy réteget, esetleg visszaveszek a tempóból.

Bandus az a jóval olcsóbb az mennyi szokott lenni, így kb? [link]

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.