Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#137701) bagyulajuve válasza Mik76 (#137697) üzenetére


bagyulajuve
addikt

jelen esetben, ha tényleg az volt a cél, hogy rámutassanak a problémára (nem tudom ez volt-e, nem láttam és nem is fogom megnézni), akkor is ennek eszköze más kellett volna, hogy legyen (közvetettebben) - legalábbis én így gondolom

[ Szerkesztve ]

Resistencia eterna

(#137702) Narxis válasza Mik76 (#137697) üzenetére


Narxis
nagyúr

Sajnos nem jött át pedig trailer alapján tetszett a film és nem is vártam egy komoly detektív sztorit. Ehelyett kaptam 2 óra ideológiai oktatást és egy nagyon gyenge, bugyuta sztorit, kifordított férfi Holmes karakterekkel. De már nekem kínos ezt tovább ragozni úgyhogy befejeztem. Akinek tetszett, egészségére.

Thanos was right.

(#137703) Mik76 válasza bagyulajuve (#137701) üzenetére


Mik76
senior tag

Egy dokumentum film amit meg annyian se neznek meg mint ezt?
Az ilyen kenyes temak mindig megutkozest fognak kelteni. Legyen az a fiatal gyerekek korai szexualizacioja a mai tarsadalom altal, pedofilia (egyhazzal vagy anelkul), gyerek gyilkosok, stb.
Egy film vagy abrazolja ugy a maga teljes sotetsegeben, vagy akar hozza se kezdjen. A maszatolas, finomkodas egy lepesre van a dolog teljes letagadasatol, szonyeg ala sopresetol. Es ez az egesz mar nagyonis egeto problema, nem art errol is annyit beszelni mint barmi mas tarsadalmi problemarol.
Szerintem.

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#137704) Mik76 válasza Narxis (#137702) üzenetére


Mik76
senior tag

Ettol meg a film lehet szar, nem tudom mivel nem lattam. Kigugliztam mi volt a keszitok celja stb. Felteteleztem hogy nem a pedoknak gyartottak anyagot.
Termeszetesen attol hogy egy film fontos temat boncolgat(na), attol meg lehet elhibazott.

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#137705) emiki6 válasza Narxis (#137698) üzenetére


emiki6
veterán

Na, mostmár kezd érdekelni a film. Kíváncsi vagyok min múlik, hogy kinek tetszik.

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.

(#137706) erahurka válasza fant0mi (#137691) üzenetére


erahurka
félisten

Ezt a filmet hirdette a magyar forgalmazó annak idején úgy, hogy "a film, amiből nem vágták ki Kevin Spacey-t" :C

(#137707) erahurka válasza Narxis (#137695) üzenetére


erahurka
félisten

Pont hétvégén néztem meg, egész jó coming of age, csak irritálóan viselkednek a lányok, és tényleg megállja a helyét pedofil soft poreszként.

[ Szerkesztve ]

(#137708) Miklós315


Miklós315
aktív tag

Ööö... hiba van a mátrixban :D

Mik76 és Narxis
Az Enola Holmes és a Cuties c. filmekről beszéltek, csak épp elbeszéltek egymás mellett, ha jól vettem le... :)

"Szerintem."

(#137709) Viszlát válasza Miklós315 (#137686) üzenetére


Viszlát
addikt

Szvsz inkább a második. Legalábbis ugyanolyan gáz mindenre ráhúzni az ultrafeminizmust meg az ideológiai befolyásolást (nem jut eszembe jobb szó az angol butthurt-nél perpill), mint a másik oldalról mindenben hímsoviniszta, nőket leuraló szándékot látni. Ahogy írtam korábban, számomra abszolút pozitív volt, hogy tinifilm és nem is akar több lenni, amiben körítés szerepet játszik néhány igen fontos történelmi esemény, de nem ezen van a hangsúly és nem ez az üzenete (egyáltalán nincs is neki, sokkal inkább egy egyszerű felnövéses sztori).

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#137710) fant0mi válasza erahurka (#137706) üzenetére


fant0mi
addikt

:D :C es milyen jol tette! :K

(#137711) Mik76 válasza Miklós315 (#137708) üzenetére


Mik76
senior tag

Es tenyleg... :DDD
:R

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#137712) Mik76


Mik76
senior tag

Knives Out

Nekunk nagyon tetszett, igazi feludules volt egy ilyen "regi vagasu" filmet latni a mai idokben. En alapvetoen birtam minden szinesznek a teljesitmenyet. A sztori is kelloen nyakatekert volt. En nem hiszem hogy problema az ha az ember elkezdi kitalalni hogy a gyogyszerek cimkezesevel valoszinuleg lesz valami kavaras, stb. mivel a teljes sztori kitalalasahoz ez edeskeves, inkabb eppenhogy ad nemi extra erdeklodest, hogy megtudja igaza volt-e? K-adi hozzaszolasa az injekcio beadasarol es az eltelt idorol erdekes, es lehet hogy jogos is. De mi van ha nem akkor lorugast adott be a hazvezetononek mint amit az oreg kapott, hanem annak a felet? Lehet hogy csak a hatarig kuldi a hazvezetonot, nem a tulvilagra... :)
De igazabol ez mindegy is, ez egy krimi aminek a celja nem feltetlenul a 100%-os hitelesseg, hanem csak a kozel 100%-os.
A latvany szerintem pazar volt, az idos szineszek nekem tok hitelesek voltak, erdekes is volt, izgalmas is.

8/10
#értékelés

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#137713) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Ez az Enola Holmes most már nekem is felkeltette az érdeklődésem. :DDD

Kicsit utánaolvastam, a film egy 2006-2010 között írt könyvsorozat alapján készült. Érdekesség, hogy a film miatt beperelték a Netflixet meg az írónőt is, mert hogy állítólag jogtalanul használták fel a Sherlock brandet. Az írónő (Nancy Springer) is minimum érdekes, alapvetően fantasy író, tartalmilag meg úgy néz ki, hogy nagyrészt női szenvedéstörténeteket szeret írni. A Robin Hoodot is felhasználta, ahol a főszereplő Robin lánya, aki egy félelf, s harcolni akar az apjához hasonlóan, de női mivolta miatt ezt nem teheti, ezért először transzvesztita lesz, majd később transz és Rowan Hoodnak hívatja magát. Igazi mindfuck így leírva. :D Egy másik regényéért meg díjat is kapott, aminek középpontjában egy midlife crisisban lévő lévő nő van, aki rájön, hogy valójában egy meleg férfi. Szóval öhm, ja, nem egyszerű témák, melyeket lehet szarul meg jól is csinálni.

A Cukorfalatok / Cuties meg egyébként nem Netflix original film, csak ők marketingelték és adták ki.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#137714) Tamas1982.1


Tamas1982.1
tag

Sziasztok! Marvel filmekben otthon van valaki? Az lenne a kérdésem, hogy mivel sok film kimaradt, lemaradok valamiről ha kihagyok párat? Pl Thor 1-2 számomra nézhetetlen volt, 5 perc után kikapcs. Az Avengers is.

Amit láttam:
Iron Man 1-2- 3 (a 3 érthetetlen volt az Avengers nélkül kb) Guardians 1
Ant-Man 1
Doctor Strange

Amiket megnéznék:
Guardians 2
Ant-Man 2
Thor 3 (ez már állítólag fényévekkel jobb mint az előzőek)
Spider Man 1-2 (Marvel)
Black Panther
Infinity
Endgame

Lemaradok valamiről ha ezeket nézem meg és a Thor 1-2, Ultron, Captain America, Winter Soldier, Captain America Civil War, Captain Marvel, filmeket kihagyom?

(#137715) dy_nmq válasza Tamas1982.1 (#137714) üzenetére


dy_nmq
aktív tag

Azert ha az Avengers abszolut nem tetszett en a helyedben nem eroltetnem ezt az MCU dolgot. a kihagyos listadrol a Thor 2 es a Captain Marvel talan az ami nelkul mukodik a tobbi.

https://www.artstation.com/artist/dy217

(#137716) Miklós315


Miklós315
aktív tag

The Devil All the Time

Többfelé belefutottam e címbe, és a pozitív visszajelzésekbe, így megpróbáltam. Kettős megítélésű lett: a hangulata, mesélős volta teljesen meggyőző, a színészek is jók benne, szóval filmként nagyszerű (lenne), ám már az elején elbizonytalanított. A történetben majd minden karaktert a hit jellemez, de nagyon elfajzott, torz formában. Ehhez jön, hogy alig egy-egy mellékszereplő nem megátalkodott rohadék, vagy "átkozott roncs". Gyakorlatilag - végignézve a filmet - nem tudom eldönteni, mi volt a tanulsága. Szórakoztatni nem akart, az fix, tehát valami üzenetet kellene átadnia. De nem tudom, mit.
Ekkora pesszimista spleent legutóbb az Árvácska okozott.
Igényes, minőségi kidolgozású, de nagyon lehúzós.

The Collini Case

Ez sem nyert. A történet nagyon izgalmas, feszült lenne, de a film megöli. Sok esetben a beállítás, a vágás egyáltalán nem tetszett ("hollywoodias-művészkedős" katyvasznak hatott, mintha "külön élne" a tartalomtól, és nem aládolgozna), ahogy az írás sem lett jó: legalább fél órával hosszabb, mint kellene, sok a töltelék üresjárat, és az egy-egy mondatért megírt feleslegesnek érződő jelenet. Valahogy nem tudja felépíteni és/vagy tartani a feszültséget, feleslegesen szétdarabolják a tárgyalótermi részeket, többször borzasztóan teátrális, és levegőben lógó karaktereket dobál be, majd hagy el. Franco Nerót nosztalgikus volt látni, a németeknek lett még egy múltfeldolgozós darabjuk (szerintem A felolvasó c. film sokkal jobban megírt dráma), de nem sokat veszítettünk volna nélküle.

#értékelés

"Szerintem."

(#137717) Tamas1982.1 válasza dy_nmq (#137715) üzenetére


Tamas1982.1
tag

A kulonallo filmek tetszettek nagyon is. Amennyire en lattam, pl a Guardiansnek es a Doctor Strangenek kb semmi koze nem volt a tobbi filmhez, csak a jovore nezve. Pl infinity stones. Csak ezert neznem meg mi lesz abbol a dologbol. Hulk, Thor, Captain America, Loki nekem ellenszenves karakterek, nem erdekelnek. A Thor 3-at is a rendezo miatt neznem meg.

[ Szerkesztve ]

(#137718) Bad Pritt válasza Tamas1982.1 (#137717) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Thor 3 felejtős a Thor 2 meg az Ultron nélkül, az meg felejtős az első Avengers, Winter Soldier nélkül, azok meg felejtősek... Stb stb.
Strange, Ant-Man, GotG 1-2, ezek nagyjából vákuumban léteznek, még talán a Black Panther.

[ Szerkesztve ]

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#137719) Ispy válasza lezso6 (#137713) üzenetére


Ispy
veterán

Egy másik regényéért meg díjat is kapott, aminek középpontjában egy midlife crisisban lévő lévő nő van, aki rájön, hogy valójában egy meleg férfi.

Hát ez elég wtf, feministametalmqtb. Nice. :D

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#137720) eeXaa válasza gyuromoj (#137694) üzenetére


eeXaa
addikt

Na, akkor már csak 5 év utómunka..

(#137721) Tibiajax válasza eeXaa (#137720) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

micsoda?...nem megtörtént események alapjàn, eredeti felvételek felhasználásàval készült korhű dokumentumfilm az?

:)

(#137722) Viszlát válasza Miklós315 (#137716) üzenetére


Viszlát
addikt

Szórakoztatni nem akart, az fix, tehát valami üzenetet kellene átadnia.

De miért kellene? :) Miért nem lehet csak egy szimpla pillanatkép adott helyről adott korszakban, üzenet nélkül? Ahogy az Árvácska is remekül bemutatta, hogy nem is olyan régen mennyit tudott ért egy élet és milyen körülmények között léteztek emberek, nőttek fel gyerekek, illetve mivé tud fajulni az ember(iség) kontroll, morális háttér és erkölcs nélkül. Ez is egyfajta üzenet mondjuk, még ha nem is túl szívderítő, tekintve, hogy sajnos a rengeteg törekvés ellenére még ma is történnek hasonló esetek (igen, Mo-n is). Talán segít abban is, hogy reálisabban lássuk az emberiség, a társadalom állapotát, mert hát ha 1-2-3 generációval ezelőtt ilyenek megtörténhettek (+ világháborúk, faji tisztogatások, népirtások, olajos dolgok, lehetne sorolni napestig), akkor talán az elvárásokat is másképp lehet megközelíteni.

A történetben majd minden karaktert a hit jellemez, de nagyon elfajzott, torz formában.

Talán a vallás szó találóbb arra ami ezeket az embereket jellemzi, legalábbis a hit számomra egyértelműen pozitív tartalmú fogalom, ami róluk semmiképpen nem mondható el.

[ Szerkesztve ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#137723) Miklós315 válasza Viszlát (#137722) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Valamiért ezzel a harmadik opcióval nem számoltam. :B
Jogos :R

"Szerintem."

(#137724) gyuromoj


gyuromoj
veterán

VAMPIRES VS THE BRONX | Official Trailer | Netflix

PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.

(#137725) RetepNyaraB válasza gyuromoj (#137724) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Anyám, ne sirass :W

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#137726) erahurka


erahurka
félisten

Hát ez a Sputnik... Érdekesen indult, de iszonyat ostoba vége lett. Menekülnek a csajjal, amikor kiderül, hogy a csávó nem fogja kibírni a lény nélkül. Gondoltam visszamennek, vagy a csávó ott marad hogy a katonák visszavigyék a lényhez. NEM, hanem megállnak, és a földön kínlódnak a semmi közepén, amíg meg nem érkeznek a katonák. A lénnyel egy dobozban, amit szépen kivesznek a teherautóból, leteszik a földre, és KINYITNAK! Aztán meglepődnek, hogy MEGÖLI ŐKET. ???????????? De ezt leszámítva sem túl érdekes, elég lassan csordogáló thriller vagy nem is tudom mi akar lenni. Persze az sem segített, hogy megint olyan feliratot találtam, amit két mondatonként vissza kellett tekernem, mert akkor is gyorsan vette el a szöveget, ha utána 20 perc csend következett... Ja meg elaludtam rajta tegnap, és ma fejeztem be :D

Volt egy érdekes fordulat a közepe táján, de lényegében azzal sem kezdtek semmit.
¯\_(ツ)_/¯

Visszaolvasva a topikot a gyerek szál is kitisztult, bár sok értelme nem volt így. Azt hittem a csávó gyerekét mutatják. Jóval többet akart markolni mint amit tudott sajnos.

[ Szerkesztve ]

(#137727) hoffman_


hoffman_
nagyúr

The Gentlemen
1080p eng

Guy Ritchie munkássága nagy kedvencem volt mindig is, az eddigi angol alvilágot vászonra varázsoló trióból az átlagostól kissé eltérő, de nagyon jó véleményem van. azt gondolom, hogy a legjobb a Ravasz, viszont nekem személyes kedvencem a Rock'n'Rolla, messze a legtöbbször láttam, pedig sokak szerint ez a leggyengébb. engem nagyon megfogott. kissé félve ültem neki az újnak, valahogy nem láttam működni Hugh Grant-et, ahogy packázik az újhullámos rosszarcú angol fenegyerekekkel. aztán láss csodát, tévedtem, ment neki. Charlie Hunnam-től nem nagyon néztem még semmit, de ez egy igen pozitív meglepetés volt tőle. a ruhatárát is vinném, hehe. Farell szerepét már csak az akcentusa múlta felül. nagyon patent kis filmet rakott le Guy, amit az előző három mellé gyönyörűen el lehet helyezni, a történetvezetése talán a Ravaszra hajaz leginkább, de kellően modern és különböző köntösben. újranézős lesz rövidesen.

BlacKkKlansman
1080p eng

ez is egy olyan etap most ezekkel a filmekkel, hogy tudtam, jókat választottam. azóta terveztem megnézni, amióta először láttam az első előzetesét premiernapján, csak kicsit más filmekre húznak az ízlések itthon, most ért révbe. Adam Driver az aktuális kedvencem, szép lassan számolom le a filmjeit, nekem valamiért nagyon bejönnek az általa megformált karakterek. ez a film érdekes, mert abszolút nem vígjáték, de a maga abszurd, néha groteszk stílusával sokszor vigyorog rajta az ember. ez egy olyan happy end, ami nem happy end, az utolsó képsorok azért adnak még egy pofont, ha az a néhány jól megkoreografált jelent nem lett volna elég, ami kontrasztot adott a színeknek menet közben.

Wedding Crashers
1080p eng

évek óta cseng vissza baráti társaságokban az esküvős cápázás és egyéjszakázás alapműve, bibliája, de valahogy sosem sikerült megnézzem. tegnap este valami kellemesen laza, mókás darabra vágytam, úgyhogy sort kerítettem rá. hozta a kötelezőt, ha őszinte akarok lenni, jobban is tetszett, mint vártam. amennyire nem a kedvencem Vaughn, annyira csípem Owen Wilson-t, szóval ki volt egyensúlyozva. még azt is megkockáztatom, hogy egészen rendben volt Vincent is. arról nem is beszélve, hogy McAdams örök kedvencem, kilóra megvesz bármikor, bármit megnéznék vele (és meg is néztem :d ). jó döntés volt pótolni, laza, de nem túll bárgyú. Isla Fisher karaktere pedig elképesztően piszkosul pajkos, a film végére egészen rákattan az ember, haha.

hétkezdésre pedig újranéztük a Greatest Showman-t, el is felejtettem, hogy ennyire kellemes. megnéztem mit írtam róla anno, annál egy picit most jobbra értékelném, összességében simán van egy mezőnyben nálam a Moulin Rouge!-al most már. Hugh Jackman-en érezni, hogy tud és szeret is ilyen filmeket készíteni, az alá pakolt dalok pedig hihetetlenül lendületesre, dinamikusra lettek megírva, ha nem akarod, akkor is magával ragad. hiába, belejön az ember a musical-ekbe, kölyök koromban le kellett volna kötözni, hogy megnézzek akár csak egyet is.

#értékelés

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#137728) proci985


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

Ronin 1998

Gyonyoruen fenykepezett, feszes es okos kem/akciofilm keverek a CGI elotti idokbol. Remek szineszekkel, gyakorlatilag Natascha McElhone, Stellan Skarsgård, Sean Bean es Jonathan Pryce egymastol lopjak el a showt ugy, hogy Robert De Niro es Jean Reno is kifejezetten jo. Jo sztori, remekul vagott akciojelenetek es ugy altalaban meglepoen europai prezentacio.

Mint kiderult, barati korben nem latta senki, szoval bedobtam. Negativumkent a tul sok autosuldozest vetette fel egyikuk.

9/10

#értékelés

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#137729) gyuromoj


gyuromoj
veterán

Borat 2 Amazon Prime októberben.

PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.

(#137730) erahurka válasza gyuromoj (#137729) üzenetére


erahurka
félisten

Meg kell Boratkozni a gondolattal, hogy ezt sem moziban nézzük :(

(#137731) Bad Pritt válasza erahurka (#137730) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Szerintem még egy évig semmit nem moziban nézünk. Mindent tovább fognak tologatni, amíg az amcsik nem növesztenek agyat.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#137732) erahurka válasza Bad Pritt (#137731) üzenetére


erahurka
félisten

"amíg az amcsik nem növesztenek agyat" WUT ezen miért múlik bármi is?

(#137733) Bad Pritt válasza erahurka (#137732) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Hát nem fognak csak nekünk kidobni filmeket moziban, amíg odaát nem tudnak normálisan, maszkkal létezni az utcán, addig nem lesznek hollywoodi mozipremierek sehol. Pláne úgy, hogy moziban is maszk kéne...
Nézd meg, a Tenet is beleállt a földbe, pedig most úgy mozizhattak volna, hogy nem volt minden moziban kötelező a maszk, képzeld el, ha az lenne és nem ehetnének közben. :D
Bár a Tenetnél lehet az is közrejátszott, hogy egy zagyvaság, ki tudja.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#137734) Tibiajax válasza gyuromoj (#137729) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

:tutiok:

(#137735) erahurka válasza Bad Pritt (#137733) üzenetére


erahurka
félisten

Amíg nem látták nem tudhatták hogy zagyvaság.

Szerintem inkább a vírustól féltek vagy nem tudom. Én is maszkban ültem végig amúgy, minimálisan zavart csak. Nem azon múlt hogy értem-e a végét :D Bár szerintem amit át akart adni az átjött.

(#137736) perempe


perempe
addikt

voltam koncerten a Müpában szombaton: annak ellenére, hogy telt háznak kellett volna lennie, a közönség fele otthon maradt.

* Brahms: 4. szimfónia *

(#137737) fant0mi


fant0mi
addikt

Teli menedek (The Lodge)
[link]
Pszichothriller, szeretem egyebkent ezt a mufajt. De ezt a filmet nem. Nagyon-nagyon lassu, sot... unalmas az elso fele. Mondjuk rogton az elso 5 percben kapunk egy meglepo pillanatot, ugyhogy az unalmat nem jelezte elo semmi. Szoval szenvedtem csendben tovabb, vartam hogy tortenjen barmi. Barmi. Az utolso fel ora mar aztan kezdett erdekesebb lenni, ahogy szepen lassan kattan be a csaj.
Osszessegeben kijelenthetem: vagy egyszerubb kellett volna legyen a film, vagy ettol sokkal furcsabb, kifacsartabb, vagy elmebetegebb akkor megmaradt volna belole valami. Igy holnapra elfelejtem.

[ Szerkesztve ]

(#137738) proci985 válasza erahurka (#137730) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

egyre inkabb ugy erzem, hogy tavasszal az otthoni setup hazimoziva upgradelese egy projektorral kb a legjobb dontes volt, amit hozhattam.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#137739) erahurka válasza proci985 (#137738) üzenetére


erahurka
félisten

Nem kell járvány hozzá, hogy ez jó döntés legyen :D

(#137740) spiky03 válasza proci985 (#137738) üzenetére


spiky03
veterán

Az biztos.
Én is arra várok, hogy felbukkanjon egy olyan ALR vászon a használt piacon ami pont nekem kell és utána én is "nagyképű" leszek. :C
42" helyett lesz 110" :DDD

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#137741) Tibiajax válasza proci985 (#137738) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

az igazi házimozi az a nagy kép, és nem a nagy hang. a kettő együtt nyilván a legnagyobb hatású, de régóta tudjuk már (nem mindenki, sajnos), hogy igazán az ultranagy kép jelenti a valódi mozifílinget, és nem a sok hangszóró.
szóval igen, jól cselekedtél.. nem véletlenül vagy vele annyira elégedett

(#137742) Miklós315


Miklós315
aktív tag

Cuties (Cukorfalatok)

Egy igen sajátos fórumbeli "ajánlás" következtében találtam rá, és pont ennek apropóján felindulva (hogy eldönthessem a felmerült ellentétes állítások igazságát) adtam neki egy esélyt. Azt kell, mondjam, nagyon jó és fontos film, bár talán a koncepciója nehézzé teszi a megítélését. Túl sok nagyszabású témát érint ahhoz, hogy szűk másfél órában kiegyensúlyozottan legyen képes tárgyalni ezeket. Mindenesetre soha rosszabbat.
Még egy megjegyzés: az író- és rendezőnője (Maïmouna Doucouré) első saját nagyjátékfilmjéről van szó - melyet az azt megelőző rövidfilmje alapján gondolt tovább - és nagyon kíváncsi leszek, mekkora visszhangot kap(ott) - még nem néztem utána - a szakma felől, hiszen kompromisszum nélkül pozitív példaként "címlapon" lehetne mutogatni.

Szóval e francia gyártású film a Párizsban élő, szenegáli bevándorló család egy tagját, Amy-t követi egy rövidebb időszakában. Amy a helyét és az önazonosságát keresi az új élettérben, szembesülve a kötelezettségekkel (hagyományok) és a lehetőségekkel (ismeretlen, új barátok, mókák, célok). Egyfajta szárnypróbálgatás ez számára, hogy kideríthesse, ki is ő és mit tart fontosnak (értékek). Egy felnövéstörténet részlete, ha úgy tetszik.
A lány perspektívája lehetőséget nyújt a bevándorlók számára felmerülő probléma vázolására, vagyis az új (modern) szekuláris európai közeg, valamint a család által hozott, átörökíteni vágyott (nyomokban megmaradt törzsi és) iszlám hagyomány, világnézet összevetésére.

A fő probléma tehát az identitásválság: megmaradni akként, akiként érkeztünk, vagy be- és felolvadni a befogadó kultúrába(n). Illetve árnyaltabban: mit lehet (és érdemes) feladni és mit átvenni, hogy kompromisszumosan működőképes legyen az újrakezdés (a másik lehetőség a párhuzamos társadalom, és az enklávék létesülése, ami még tovább bővíti a kérdések sorát).

E mellett tehát részproblémaként jelenik meg - bár sok játékidőt kap - az értékválság, mellyel Európa (és az új lakó) kénytelen szembenézni. Ezzel kapcsolatban két meglátásom támadt, nézve a filmet. Egyrészt az alkotó szerint sem a szabadosságba torkolló "jog-állami" megközelítés, sem a hagyományos, vallásos felfogás nem képes mit kezdeni - még talán egészen megérteni sem - a posztliberális kor következményeivel. Immáron a szabadság győzött, nincs nagy ideológiai ellenség, a jólét tombol, a technológia majdnem mindent elérhetővé tesz: csak éppen útmutatást nem nyertünk mindehhez. Elvesztek a kapaszkodók. A régi értékeket a múltban hagyva, mindenki oldja meg a maga szubjektív nézetű, hangsúlyú életét.
A másik, ami eszembe jutott, ezzel szorosan összefügg: a legelemibb, legalapvetőbb problémát abban látom kirajzolódni, hogy a törődés mozzanatát is hagytuk kikopni a mindennapokból. Több jelenetben is megjelenik, hogy tizenéves nyikhajok tökéletesen tisztában vannak a jogi zsargonnal, és kapcsolódó "lehetőségekkel", ám a nevelés, a 'következmények' és 'felelősség' mibenlétének átadása az ifjú titánok felé teljesen hiányzik a képletből. Nincs rá idő (munka, lézengés, akármi miatt), oldja meg ("minden elérhető és hozzáférhető", "miért nem tudja magától", "címszavakban odavakkantott félinformációk", stb.), hárítás (iskola és család közti pattogás), stb. Gyártják a kölyköket, de nevelni nem tudják/akarják őket.
Ez a film cselekményének nagy részében manifesztálódik: szülő (vagy felnőtt) és gyereke közti dialógusok mennyiségét és minőségét érdemes elemezni. És nem ez az első film (vagy könyv, esszé, kutatás, vagy tapasztalat), amiben felismerhető e trend. Az "elveszett suhancok" "értékrendje", viselkedése, célkitűzései, kommunikációja, és kimondott-ki nem mondott titkos vágyai mind az elhanyagolásra mutatnak "szemrehányóan".
Vannak, felnőnek, majd lesz valahogy... és ezt tovább örökítik.
(Ez nagyon általánosító, nyilván helyén kell kezelni.)

Még egy téma: a filmet könnyű "pedo-álomműnek" titulálni, de ez felületes hiba. Egy dokumentumfilmben működnek az "unalmas" "beszélő fejek", egy játékfilmben ez talán nehezebb és specifikusabb témaigényű megoldás. Akárhogy is, ez esetben egyrészt jogos felvetés, hogy kimozdítja a nézőt az alap állapotából (felháborodik, kényelmetlenül érzi magát, lázad, nem érti, stb.), de talán pont ez a képünkbe tolt "vedd már észre, hol tartunk!" üzenet képes felébreszteni a kényelmes strucc-pózban szendergő civilizációt, másrészt könnyedén felismerhető a tényleges szándék, mely "legitimálja" a film megközelítését. Hovatovább a tartalom is érvel a látvánnyal párhuzamosan: a profitérdekelt fogyasztói kultúr(h)ánk konkrétan mindent is szexszel kíván árusítani, és ehhez eszközként nem rest a felnőtteket fiatalítani, a gyerekeket felnőttesíteni (zeneipar, divatmodellek, reklámok, versenyek, stb.), miközben ez egyfajta szükségszerű átszexualizálást generál a társadalom minden szintjén. Ha tetszik, ha nem, tessék a plakátokat, hirdetéseket, klipeket figyelni, és statisztikát készíteni saját szubjektív körben, hogy mennyi esetben "akad ki a mérleg" (ha tudatosan odafigyelünk a megszokott "háttérzajra").
(Azért megjegyzem: pl. a Little Miss Sunshine, vagy a Trust kevésbé feltűnően "fogalmazott" e téren, de ha beszélünk valamiről, akkor ne kerülgessük, hanem mondjuk ki.)

Végül: a film képes és hajlandó volt - ha utalás szintjén is - felmutatni a "hozott", Európa számára "új, idegen" hit, világfelfogás belső kritikáját is. Amikor a - teljesen az egyenlőség jogi alapzatán álló - nyugati világban a nőelnyomás mantrájával kergetik az őrületbe a tömegeket, akkor izgalmas látni egy francia, de bevándorló és iszlám hátterű, női alkotó szemszögét, melyben mindkét "világot" kérdésekkel meri bombázni.

Hosszú értékelés lett, de a film vitaindítónak kiválóan működik: több, összefüggő témát boncolgat, egész koherens, talán nem is akart többet a felvetéseknél, de így kissé felületes (több jelenetnek nincs eleje-vége, csak a mutatni kívánt részt dobja be).
Aki szórakozni akar, annak nem tudom ajánlani, mert hiába zenés, de nem könnyed és nyilvánvalóan nem szórakoztatni készült. Amúgy viszont maximálisan ajánlom megtekintésre, és továbbgondolásra.

#értékelés

"Szerintem."

(#137743) proci985 válasza Tibiajax (#137741) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

mondjuk a TVm meg 2015ben vettem es anno masfel-ket meterrol neztem az 55"ot is amikor filmeztem. akkoriban kb az volt a legnagyobb, nekem elerheto aru megoldas. igy 5 evvel kesobb a kerdes az volt, hogy oled 55 (nagyon esetleg 65), lcd 75", vagy 120" projektor (de fHD).

kornyezethez megfelelo hangositas van, egy yamaha / klipsch 5.2es setupot hasznalok szinten kb 5 eve, ennel nekem mar nem kell jobb.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#137744) Tibiajax válasza proci985 (#137743) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

azért valahol vicces egy valami volt ez az egész házimazó-sztori, már akkor is, amikor csináltuk nagyiparban, a 2000-es évek elején.. vették a hangrendszereket mint a cukrot, kisebbeket, nagyobbakat, még nagyobbakat, kivittük, összekócoltuk és ott volt nekik a kép, egy 82cm crt.. esetleg plazma. már akkor vicces volt valahol ez, de mindenkit -jó, engem is persze- letaglózott a csodálatos sokcsatornás hang, a minél jobb kábelezés, blabla, ezzel a részével nem is volt persze gond. ..ugyanakkor meg nézték az egérmozit, de gyönyörű hangszínpaddal!
nálam pl később pont fordítva alakult, egy finomabb sztereo mellé lett végre a runco, ami ugyanúgy az álom-kategóriám volt, mint hangban a TAG processzor, mindkettő összejött végül, de a vetítő csak jóval később. ám akkor már nem ért meglepetés, lehet akármekkora hangszínpadod, az óriási, látómeződet minél jobban betöltő képnél nem ad semmi nagyobb filmélményt.. a hang csak egy körítés. de nyilván könnyebb volt összehozni, megvenni pár hangszórót és két elektronikát, mint egy horror árú projektort meg vásznat, aminek hely kell meg azért konfigurálni sem árt... ez is nyilván a valós oka annak mai napig, miért a nagy hang jut eszébe mindenkinek először, ha meghallja a házimozi szót

(#137745) eeXaa válasza Miklós315 (#137742) üzenetére


eeXaa
addikt

kb. 20 percet bírtam belőle.... totál gagyi, hatásvadász sz.r.

(#137746) proci985 válasza Tibiajax (#137744) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

o a Runco, a topikjaban mai napig imadjak.

mondjuk egy rendes surround a nappaliban is necces. projektornal meg kell egy normalis motoros vaszon, bar az igy also hangon eleve 600 euro, de inkabb tobb. es akkor nem valami nagyon fancyrol beszelunk, hanem az elfogadhato minimumrol.

egyebkent megcsinaltam anyammal (58"t nez 2012 ota), hogy leraktam az akkor meg quick-and-dirty projector ele amit siman a csikos falra vetitettem, hogy ekkora a projektor, ekkora az 55"os TV... aztan utana mar nem probalt lebeszelni, hogy sok lesz az :DDD

viszont barati korben kb konszenzus van, hogy na itt tenyleg megvan a mozi feeling. viszont eldugni a nappaliban tenyleg nem volt egyszeru.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#137747) Mik76 válasza Miklós315 (#137742) üzenetére


Mik76
senior tag

Koszi! Jo latni hogy valaki vette a faradtsagot vegig nezni, es megprobalni megetreni mi is tortenik, es miert. :R

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#137748) lezso6 válasza Tibiajax (#137744) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Engem baromira zavar, ha gagyi a hang, hiába a nagy vászon. Ok, most egy átlagember számára elmebeteg sztereó hangláncom van, ez igaz, de régebben is kb egy 200ezres kategóriájú sztereóm volt, ami nem egy nagy szám, s a CC mozi annak se ért a nyomába. Habár a tanulság itt inkább az, hogy a magyar mozik hangja béna, nem pedig az hogy a kép nekem nem számít annyira.

De onnan is meg lehet közelíteni a dolgot, hogy amíg a kicsi kép csak kicsi, a részleteket ugyanúgy látod (ha nem ülsz túl távol); addig a gyenge hangrendszerrel elsősorban nem az a baj, hogy nem elég hangos, hanem hogy egyszerűen hiányos: nem fogja a zene és az effektek hozni a megfelelő hatást.

Ja ezzel persze nem azt akartam mondani, hogy a hang jobban számít, csak hogy ugyanolyan fontos. A kép és a hang minősége szerintem lehetőleg legyen egy színvonalon, s manapság inkább az a helyzet, hogy a hang sokkal-sokkal gyengébb.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#137749) Tibiajax válasza lezso6 (#137748) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

jó.. gyere, repüljünk vissza egy százast a múltba, a hőskori mozik nagytermeikbe. mi volt ott? egy óriási nagy vászon, akkora, hogy az emberek ájuldoztak. főleg amikor megjelentek rajta a képsorok, csodálták. hangról senki nem beszélt, zongoráztak mellé a jobbsarokban, egy pianínón, nem egy steinway&sons-on. később se lett sokkal komolyabb a sztori e téren, csak az évezred végén kezdett megjelenni az usa nagyobb termeiben a szörráond, addig doszt elég volt egy roxy stereo is, a mozi élményét az óriás vetített kép jelentette akkor is, később is. és ma is. annyi változott, hogy a század végén elindult a hifi-mánia, majd ezt áttelepült a mozik világába is, mert a csodás képélmény már megvolt a moziteremben, legyen valami körítés mellé, azért sokkal jobb a t-rex is ha valóban üvölt bele a mellkasodba, nem csak a pofáját bámulom és szokol rádió szól alatta. ez a vonal azonban otthonra nem ment

hang nagyon jó ha van, de amiről én próbáltam írni az az lett volna, hogy az egész a házimozi-őrületben totál át volt fordulva a másik oldalára, hogy ilyen meg olyan hangrendszer kell igenis a népnek, vigye haza, pakolja tele a szobát hangszórókkal, aztán hadd szójjon. képről mindig csak utólagosan, vagy mellékesen beszéltünk, nem volt jellemző h bárki is igényelte volna a nagy, vetített képet - voltak persze kivételek, de azok tele voltak pénzzel és azért, nem pedig mert valóban tisztába lettek volna az otthoni mozireprodukálás fogalmával
szóval, kép, kép, minél plasztikusabb nagy kép... és mellé még egy jobb hang. akkor lehet otthoni mozid

(#137750) lezso6 válasza Tibiajax (#137749) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Valamit félreérthettél. Pont ez az, hogy egyik véglet sem jó. Én arról beszélek, hogy most a ló túlsó oldala megy. :)

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.