Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#137151) Miklós315


Miklós315
aktív tag

Reign of Fire (2020: A tűz birodalma)

Pikáns nyalánkság, mely idén játszódik. Felkészültünk a kihívásra?
Egy elég - hogy is mondjam - "nehezen megemészthető" konfliktusra épülő, amúgy tök jó dráma, itt-ott (nem túl fair esélyekkel operáló) akciókkal megtűzdelve, mely alapvetően mégis az emberi vívódást és küzdést helyezi a középpontba. A színészgárda igen impozáns, a hangulat magával ragadó, és a sárkányokat Daenerys is megirigyelné. Nyújt pár epic beállítást, továbbá ad pár száraz-fekete humorbonbont egyik-másik hősünk szájába, és ne feledkezzünk meg a sólyomról se ("Meg se moccan"). Mégis valamilyen szinten szög realista vízióként borzolja a kedélyeket: nem szeretnék akkor és ott bujdosni a pőre túlélésre vágyakozván a reményvesztett kétségbeesés határán táncolva.
Azt gondolom, igen alulértékelt, illetve talán nem is nagyon ismert darab, pedig szerintem teljesen korrekt, szórakoztató "kaland-horror" mind a mai napig. Látványra és hangzásra is kellemes. Bátran ajánlom, amíg még...

#értékelés

"Szerintem."

(#137152) perempe válasza Miklós315 (#137151) üzenetére


perempe
addikt

hirtelen azt hittem, hogy friss...

* Brahms: 4. szimfónia *

(#137153) cyberkind válasza sixpak (#137147) üzenetére


cyberkind
félisten

Szintén zenész, viszont nekem anno nem tetszett, pont azért, mert az előzetes infók alapján egy full Alien előzményről szóltak, ami minimálisan az, és ez lett a vége, így akkor csalódtam, de pár évvel később már látom, hogy az egy jó irány volt. Ettől függetlenül nekem tetszett a Covenant is. :D

Paranormal Cocktivity

(#137154) oriic válasza Miklós315 (#137151) üzenetére


oriic
HÁZIGAZDA

Anno moziban láttam, szerintem simán jó film a mai napig. :R

Live-Die-Respawn

(#137155) OPiiPO válasza FollowTheORI (#137148) üzenetére


OPiiPO
addikt

+1 , de én csak 20* fogom megnézni, úgyis most végeztem az eredeti 6 kötettel.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#137157) Vikthor válasza Pearce (#137156) üzenetére


Vikthor
nagyúr

ha lenne hányás emoji...

~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~

(#137158) gyimger válasza Pearce (#137156) üzenetére


gyimger
őstag

Mi számít mellőzött kisebbségnek? És mennyi szerepet kell kapniuk? Volt olyan film az elmúlt 40 évben, amelyik úgy nyert Oscart, hogy nem volt benne kisebbség? Egy koreai film nyerheti úgy a legjobb filmes Oscart, hogy egy szál fekete sincs benne?

"The day is done, time has come. You battled hard, the war is won. You did your worst, you tried your best. Now it's time to rest. Now it's time to rest."

(#137159) Pearce válasza gyimger (#137158) üzenetére


Pearce
aktív tag

"Mi számít mellőzött kisebbségnek?"

underrepresented racial or ethnic group.

Asian
Hispanic/Latinx
Black/African American
Indigenous/Native American/Alaskan Native
Middle Eastern/North African
Native Hawaiian or other Pacific Islander
Other underrepresented race or ethnicity

underrepresented groups:

Women
Racial or ethnic group
LGBTQ+
People with cognitive or physical disabilities, or who are deaf or hard of hearing

De ez benne van az angol cikkben, amit linkeltem.

(#137160) erahurka

"Kezdem üldözöttnek érezni magam mert fehér férfi vagyok."

Sajnos ez az a mondat, amit nem tudok komolyan venni. Mennyi lehet a világon a nem heteroszexuális emberek aránya? 10%? Kevesebb? Tehát nem a többség, hanem a jóval nagyobb többség hetero. Ezek után leírni ezt...

[ Szerkesztve ]

(#137163) gyimger válasza Pearce (#137159) üzenetére


gyimger
őstag

Én veled együtt remélem, hogy az elnyomottság nagyobb mértékben reprezentálja magát a tehetség helyett. Le a kreatív szabadsággal! Kvótát!

"The day is done, time has come. You battled hard, the war is won. You did your worst, you tried your best. Now it's time to rest. Now it's time to rest."

(#137165) Pearce válasza gyimger (#137163) üzenetére


Pearce
aktív tag

Nagyon jól ki tudsz vetíteni dolgokat azt látom. Azt, hogy a cikket el is olvasd, mielőtt kommentelsz, az már nehéz - lásd előző hsz.

Mellesleg idézd már be azt a hozzászólást, amelyben éljenzem ezt a döntést. Én a kolléga hozzászólására reagáltam, amelyben a fehér hetero férfiakat félti valamiért. Mellesleg én is fehér hetero férfi vagyok.

[ Szerkesztve ]

(#137166) mephi666 válasza Pearce (#137159) üzenetére


mephi666
nagyúr

most lenne könnyű így oscart szerezni:

csinálj egy filmet, amiben minden kisebbség megjelenik: félszemű indián, félkarú kínai, féllábú néger, stb... aztán arról szól, hogy a hiv+, meleg, afrokínai ismerősük (akit 5 éve ismertek meg a helyi hímzőklubban) halálán van, elkapja a covidot és zoom-on beszélgetnek vele utolsó napjaiban, amikor a kórházi ágyán fekszik... aktuális is lesz, dráma is lesz benne... garantált oscar :K

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#137168) Miklós315 válasza Pearce (#137159) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Majdnem linkeltem kommentár nélkül a "hollywoodreporter"-t, de megelőztél. :)

Másrészt:
""Kezdem üldözöttnek érezni magam mert fehér férfi vagyok."
Sajnos ez az a mondat, amit nem tudok komolyan venni. Mennyi lehet a világon a nem heteroszexuális emberek aránya? 10%? Kevesebb? Tehát nem a többség, hanem a jóval nagyobb többség hetero. Ezek után leírni ezt..."

A "mennyi lehet a nem heteroszexuális emberek aránya" és a "kezdem üldözöttnek érezni magam" közti relációt az adja, hogy fehérként alulreprezentáltak vagyunk a bolygón (számszerűen), miközben a "nyugati világ" (kvázi a fehér massza, de ugye ez nem vegytiszta, hiszen jócskán keveredett néptömegről van itt szó, csak hát a gyökerek, kultúra, stb. "fehér"+átvett/integrált dolgok) gazdasági fölénye (ez ma éppen kérdőjeles) abban is lecsapódik, hogy látszatra Hollywood leuralja a világot. Mi a gond ezzel a képpel? Az, hogy Bollywood több filmet ont ki magából, a kínai filmipar is pörög, stb., csak hát ugye, hol mi dominál (mi Európa közepén-peremén - ízlés kérdése - USA-hullámokon lovaglunk, és csak egzotikus ínyencségként kóstolgatunk bele a nem hollywoodi termésbe), így tehát a trendi narratíva, miszerint a fehér uralkodó-elnyomó lenyomja a többieket (hol hangoztatják ezt? itt a "Nyugaton", ami a "MI HELYÜNK" - még), ezért kompenzálni, kvótázni, stb. kell.

Röviden ugyanez: trendalapú, érdek-vezérelt, hangos kisebbség torzítja a valóságot, aminek a következménye a kolléga által megfogalmazott felismerés: "Kezdem üldözöttnek érezni magam mert fehér férfi vagyok."
Nők, mint kisebbség (többen vannak a bolygón, nagyon kevés film készül nők nélkül, többnyire elég előretolt szerepekben vannak, stb.), lol.
Talán annyival egészíteném ki, hogy "nem kezdem"... Ez a trend folyamatban van már egy jó ideje, és nem áll be egy szinten, hanem mindig egy lépéssel továbbmegy.

(#137163) gyimger: +1 :)

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

(#137169) atike válasza Pearce (#137156) üzenetére


atike
nagyúr

Azaz akkor minden filmben lesz:

fehér férfi (heteró és meleg is)
fehér nő (heteró és leszbikus)
fehér transznemű (öööö)
ázsiai férfi (heteró és meleg is)
ázsiai nő (heteró és leszbikus)
ázsiai transznemű (öööö)
fekete férfi (heteró és meleg is)
fekete nő (heteró és leszbikus)
fekete transznemű (öööö)

...és még ki tudja ki minden más... :DDD

;] :P

[ Szerkesztve ]

(#137171) Vikthor válasza atike (#137169) üzenetére


Vikthor
nagyúr

és az önmegtermékenyítő eszkimókról ne is beszéljünk... :D

~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~

(#137172) eeXaa


eeXaa
addikt

Szerintem csak nem fognak nevezni az oszkárra... úgyis teljesen értékét vesztette évekkel ezelőtt....

(#137173) gyimger válasza eeXaa (#137172) üzenetére


gyimger
őstag

A Jokert is betámadták annak idején. Pedig az új szabályrendszer szerint is nyerhetne.

"The day is done, time has come. You battled hard, the war is won. You did your worst, you tried your best. Now it's time to rest. Now it's time to rest."

(#137174) erahurka válasza atike (#137169) üzenetére


erahurka
félisten

Hetero fehér férfi nem lehet mert az egy rabszolgatartó, gusztustalan, undorító népség! Én már hányok magamtól, megyek, keresek egy meleg barátot magamnak hogy végre embernek érezhessem magam.

(#137175) Farkassacred


Farkassacred
őstag

Dél Korea még pont időben nyerte meg a szépen megérdemelt oszkárjukat. :B A többi már nem számít, kész vicc ez az oszkár így már.. Haldoklott eddig is persze, de most már itt a búcsú ideje.

(#137176) gbors


gbors
nagyúr

The Prestige - A tökéletes trükk (2006)
Jó motivátornak bizonyult, hogy ez a film a "best of Nolan" listákon konzekvensen elöl szerepelt :)
Nagyon érdekes élmény volt. Két órán keresztül néztem egy remekül megírt, remekül megrendezett, remekül eljátszott filmet, szinte klinikai pontossággal előadva egy történetet, amely számomra mondjuk, hogy mérsékelten volt érdekes. Egy idő után határozottan idegesített az idővonal felszabdalása (nem láttam, milyen céllal alkalmazta ezt az eszközt Nolan), és valahogy olyan érzésem volt, mintha nagyon távolról nézném az egészet, mintha nem is lenne fontos, hogy mit tudok meg a karakterekről.
És akkor jött a befejezés. Jött a "nagy titok" leleplezése, ami igazából nem volt akkora titok (ez a variáció nagyon hamar eszembe jutott, mint lehetőség) - viszont az, hogy a "nagy titok" hogyan fordul le a mindennapi életre, az zseniális. Próbáltam visszagondolni, hogy mit jelentenek a film egyes részletei a megoldás tükrében - de valószínűleg újra meg kell nézni az egészet, hogy ezt megfelelően értékelni tudjam.
Így pontozni sem túl egyszerű. A film első két órája egy gyenge lábakon álló 8-as lenne, a befejezés ezen mindenképpen jelentősen javít. Miután az elmúlt egy napban vagy tucatszor kaptam magam azon, hogy a részleteken agyalok, és az ilyesmit nagyon bírom, legyen 9/10.

#értékelés

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#137177) erahurka válasza Farkassacred (#137175) üzenetére


erahurka
félisten

A koreai szereplők nem számítanak kisebbségnek? :D

(#137178) gyimger válasza erahurka (#137177) üzenetére


gyimger
őstag

Koreában nem. ;]

"The day is done, time has come. You battled hard, the war is won. You did your worst, you tried your best. Now it's time to rest. Now it's time to rest."

(#137179) Farkassacred válasza erahurka (#137177) üzenetére


Farkassacred
őstag

De az még mindig csak egy pipa a százból.. ;]
gyimger: ott a pont. :DD

(#137180) Viszlát


Viszlát
addikt

Kényes téma, természetesen mindenkinek lehet véleménye, de a degradáló, rasszista megnyilvánulásokat hanyagoljuk. :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#137181) lezso6 válasza Viszlát (#137180) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Maga a döntés is elég rasszista / szexista / stb Hollywood részéről, hiszen elsősorban bőrszín / nem / stb alapján döntenek, hogy az adott film kaphat-e Oscart vagy sem. :( Tiszta őrültekháza van odaát. Én legalábbis az anti-rasszismusban hiszek, nem az ellen-rasszizmusban, mert utóbbi az ugyanúgy rasszizmus csak pepitában.

Egyébként nekem erről a Bechdel meg a Vito Russo teszt jutott eszembe. Azt hittem ezek max valami apró szélsőséges csoport hülyeségei, de az tök elszomorító, hogy Hollywoodnak is van ilyene.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#137182) cyberkind válasza lezso6 (#137181) üzenetére


cyberkind
félisten

Így jártunk, sajnos a piac diktálja a szabályokat, a többiek le sincsenek tojva.

Paranormal Cocktivity

(#137183) Vikthor


Vikthor
nagyúr

Greyhound bluray megjelenéséről tudunk vmi egyebet, mint hogy tervezett?

~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~

(#137184) radi8tor válasza Vikthor (#137183) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Wut? :D
Apple TV-s film

⭐ Stella

(#137185) lezso6 válasza cyberkind (#137182) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Milyen piac? Ez leginkább politika, s egyáltalán nem új dolog:

"A mi országunkban az irodalmi mű főhősei az új élet aktív építői – munkások és munkásnők, téesz-dolgozó férfiak és nők, párttagok, üzletvezetők, mérnökök, az Ifjúkommunista Szövetség tagjai, úttörők… A művészi ábrázolás igazságosságát és történelmi konkrétságát a dolgozó nép ideológiai újraolvasztásával és oktatásával kell ötvözni a szocializmus szellemében… A mi szovjet irodalmunk nem fél a tendenciózusság vádjától. Igen, a szovjet irodalom tendenciózus, mert az osztályharc korszakában nincs és nem lehet irodalom, amely nem osztályirodalom, nem tendenciózus, állítólagosan nem politikus.” (Zsdanov, 30-as évek)

De amúgy meg nincs semmi változás, eddigi is így működött az Oscar-díj, csak most már ki is van mondva, sőt, megkerülhetetlen szabály. :)

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#137186) cyberkind válasza lezso6 (#137185) üzenetére


cyberkind
félisten

Amerika, mindenkinek ők az elsőszámú piac, és ott most ilyen buli megy, nyilván ennek is kedvezni kell, a totál egyenlőség nyilván nem lehet opció.

Paranormal Cocktivity

(#137190) Vikthor válasza radi8tor (#137184) üzenetére


Vikthor
nagyúr

azt látom, de akkor az egyenlő azzal, hogy lemezen SOHA nem jelenik meg?

~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~

(#137192) lezso6 válasza Viszlát (#137191) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Egyrészt ha valakiket kvótaszerűen bevonsz, akkor másokat kizársz. Másrészt ha a releváns képesség vizsgálata helyett rassz-alapon teszed ezt, akkor az miért ne lenne rasszizmus?

Egyébként nekem nincs bajom azzal, ha diverzebbek egy adott film karakterei, legalábbis akkor ha ez a készítő ország, film helyszín vagy hasonló diverzitásával összecseng. Ha usákiában játszódik egy film, akkor nyilván van mindenféle bőrszínű karakter, hisz ők csinálják, alap hogy ilyen. Ahogy egy magyar film karakterei is fehérek vagy kínai film karakterei ázsiaiak.

De pl egy Thor már problémásabb ebből szempontból, mert ott pl Heimdall istent befestették feketére, s ez pont olyan paradox, mintha a Black Panther esetén kihipózták volna pár ember bőrét. Persze ellenpéldából valószínűleg több van, azaz ahol a rasszcserével nincs semmi gond, sőt észre sem veszed, mint pl Deadpool 2-ben Domino.

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#137194) Bad Pritt válasza lezso6 (#137192) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Igen, valahogy azt kéne mérlegelni, hogy hihető-e, ha egy adaptáció esetében a karakter más bőrszínű, mint az eredetije.
Például Akhilleusz ne legyen fekete a Trójában, mert Akhilleusz nem lehetett fekete. A trójai oldalon kb. bárki lehetett volna, mert az eredeti monda szerint Trója még a halál f*száról is kapott segítséget, szóval hihetőbb lenne.
Másik oldalról viszont az új Batman trailer kapcsán reppentek fel kommentek Jeffrey Wright-tal és Gordon felügyelővel kapcsolatban. Na most Gordonnál bármikor is lényeges szempont volt a bőrszíne? Biztos elő lehet kukázni valami sokadvonalbeli Batman sztorit, ahol fontos, hogy Gordon fehér ember, de összességében a karakter lényegi attribútumai, azok a sajátosságai, ami mentén adaptálni szokták, nem függnek össze a bőrszínével, szóval Jeffrey Wright egy tökéletes döntés volt a castingosok részéről, mert remek színész és biztos jó lesz Gordonként.
Más kérdés, hogy ezzel a döntéssel sikerült a black policeman sztereotípiába lökni őt, de efölött remélhetőleg elsiklanak majd. :D

[ Szerkesztve ]

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#137196) Mik76 válasza Bad Pritt (#137194) üzenetére


Mik76
senior tag

Az en kedvencem hogy Jezust minden festmenyen illetve szobron feher kaukazusi ferfikent abrazoljak. Nem tul valoszinu...
Ez valahogy sosem veri ki a feher hetero ferfiaknal a biztositekot... :DDD

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#137197) lezso6 válasza Mik76 (#137196) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Nem, Jézus ponthogy mindenféle rasszként volt ábrázolva, attól függően, hogy honnan ered a kép.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#137198) gyimger válasza lezso6 (#137197) üzenetére


gyimger
őstag

Nem elfelejtve a 21 Jump Streetből a koreai Jézust.

Viszlát: Akkor lényegében rasszista csak fehér ember lehet?

[ Szerkesztve ]

"The day is done, time has come. You battled hard, the war is won. You did your worst, you tried your best. Now it's time to rest. Now it's time to rest."

(#137199) Narxis


Narxis
nagyúr

The Game (1997)

Aztahétszázát, hát ez meg mi volt gyerekek? :Y Ledobta az agyam az ékszíjat. Megkérdezném a kedves Hollywood-ot, hogy mikor tetszenek újra ilyen filmeket csinálni? Talán egyetlen negatívum a rejtélyeskedő zene. :D Néha már kicsit sok volt de ezt leszámítva szerintem mostantól a filmnézési listámat leszűkítem 2010 előtti filmekre, a 2010 utániak meg majd egyszer ha kifogytam a 2010 előttiekből...

Thanos was right.

(#137200) Pearce


Pearce
aktív tag

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.