Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- moongoose: Hajópadló (nem parketta) felújítása a realitások talaján maradva!
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
waxos
csendes tag
válasz
soldier2 #97741 üzenetére
Ó nyitva volt az már tavaly is, csak cégér hiányában valószínűleg mindenki azt hiszi, hogy az a Subway hátsó bejárata... Én tavaly jártam ott, de akkor nem jött be, amit kaptam. Valamilyen blend volt csapon, de ízjegyek helyett csak savanyúság volt. A Black Sheep sokkal jobb volt, de idén tavasz óta ott sem jártam.
-
general
addikt
A Chocolate and Orange Blend az egyik - ezt most világosabbra pörkölik, mint eddig, ezért csapott be, sötétebben nekem jobban ízlett, de ízlések és pofonok. A lefolyása gyönyörű, hatalmas cseppekben indul.
A másik, ami viszont most így bejön világossága ellenére a Colombia Estefania Gonzales - ezt eddig nem láttam. -
LazacX
tag
válasz
soldier2 #97741 üzenetére
Na akkor ez is fel van véve a kipróbálandó kávézók listájára, nem tudtam róla.
Sajnálom hogy nem jött be a Bleki, viszonylagosan sokat/többet járunk oda (mondjuk 2-3 havonta, bár igaz, a májusi újranyitás óta nem voltam ott). Eddig egy olyan presszókávét kaptam ami nem ízlett, jellegtelen, ízjegyek nélküli, de az "vendégkávé" volt (Bányai), a saját pörkölésű blendje és az Aricha etióp kávéja nekem mindig jó volt. (A legtöbbször ezek vannak a darálókban.) A filterkávéi is finomak (V60, batch brew). A végeredmény azért nem konstans, olyankor van a jó helyett patent presszó, ha nincs nagy forgalom és beszélgetek egy kicsit előtte.
-
Crondore
tag
válasz
general #97742 üzenetére
Én ugyan igy jártam a friss pörkölésű Béla papa kedvencével és a 100% Arabica Blenddel. Az új pörkölések nekem eddig nem jöttek be, a kedvenc kv-im lettek teljesen ismeretlen savanyú izvilágúak. Valamilyen formában én is vissza fogok jelezni. Gaggia Evo Deluxom van cm702-vel.
-
-
general
addikt
válasz
sz.zs. #97739 üzenetére
Világosabb pörkölés lett az, amit most vettem, kipróbáltam több gr-mal, 18g, teli a kosár, 94 C°, jobb is lett sokkal.
Persze a világos pörkölés miatt eleve savankásabb, de kicsi tejszínnel egészen jó. Én inkább a klasszikus, olaszos ízeket kedvelem egyébként, nem nagyon szoktam világosat inni.
-
soldier2
őstag
válasz
LazacX #97731 üzenetére
Tudtommal idén nyitott, de Debrecenben ritkán járok. A Cut&coffee-s mérsékelt sikerélmény után kerestem más kávézót (egy hétvégét töltöttem ott). Eredetileg a fagyi miatt álltunk meg, és akkor láttam, hogy specialty kávé is van. Gondoltam mit veszíthetek?
Nem veszítettem semmit, de kaptam egy jó kávét, a család sütit, fagyit, a szomszéd Subway-ből meg szendvicset. -
adriankoooo
senior tag
Igen. Nyomjam össze a Tchibot?
-
törölt tag
válasz
adriankoooo #97734 üzenetére
TchiboHario
A megoldás:
Fogó -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Silent77 #97724 üzenetére
A hőmérséklet beállítás jó lehet, de aki tervezte a nyakát az nem nagyon értette meg, hogy mi is lenne a cél vele. Így, hogy felfele áll, csak rontja a kifolyást egy hagyományos vízforralóhoz képest. Persze ha nem filter a cél, hanem mondjuk flair vagy ilyesmihez kell, akkor ez nem szempont
-
general
addikt
Sziasztok!
Savanyú íz gondom van..
A két legutóbbi kávém kifejezetten savanykás ízt ad, pedig előtte sosem volt ilyen gondom, mármint ennyire egyértelműen.
A két kávét úgy értem, hogy két 250g-os csomagnál is. Az első fajtát többször vettem már, AVX Chocolate-Orange Blend, nagyon szeretem, kellemes ízű. De a legutóbbi vásárlásból végig érezhetően savanyú volt, hiába próbálkoztam több hőfokon 89-96C között.
Nem vagyok hardcore kávés, mondom biztosan félrement valami a kávénál, pörkölésnél. Oké, elfogyott, vettem más fajtát, de ezzel is ugyanúgy kellemetlenül savanyú most, ezt is próbáltam több hőfokon.
Tudtok esetleg segíteni, mi okozhatja ezt? Kb. 10 napja volt tisztítás, vízkőtlenítés. Csináljam meg újra? Vagy mi lehet a gond?Lelit Anna, egyszerű, kicsi gép, de kedvelem, számomra jó kávét készít, elegendő ez a szint. Vigyázok rá, működik rendesen, Oscar párna van a vízben mindig. Felső szűrő is cserélve nano cuccra, plusz IMS 12-18g kosár. 14g-ot szoktam beletenni, beállt szépen, az őrlés finomsága is kb. ugyanaz (persze kávéfajtától függően változik kicsit), de most egy ideje savanyú a kávé. A gép okozza, vagy mi lehet?
-
verti1
tag
Én a 9baristáról írtam, szerintem te a Cremina SL-re gondolsz...ahhoz biztos lesz átalakító készlet nyomásmérőhöz. Ott van is értelme, mert tudod befolyásolni a profilt ha nagyon akarod.
A mini moka-nál mi lenne a cél? Megnézni a max nyomást, hogy most mit tud a két rugóval? -
verti1
tag
válasz
Kávé Kálmán #97711 üzenetére
Mivel nem tudod a nyomást nagyon befolyásolni ezért nem sok értelme van ráakasztani a SEP-et szerintem se, de ha mégis akkor én biztos az alsó rész nyelét hoznám össze vele. Kell egy két furatot gyártani ami össze köti a nyelet azzal a térrel ahol a műanyag “vízterítő” betét van és meg is van a nyomás. A nyél részt pedig úgy kellene kialakítani, hogy vagy a SEP-et tekered be vagy az eredeti fa nyelet.
-
kisati748
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán #97707 üzenetére
Ebből a szettből talán már egy jó pálinka is lejönne.
-
Tchibo Elektromos hattyúnyakú vízforraló
15 871 Ft szállítással együtt! -
Krajcsi
csendes tag
Kieg.:
lecsengés alatt azt értem, hogy 20 mp alatt 5 majd 4 báron tartom a kívánt mennyiség eléréséig.
Mondjuk én flairrel tolom, nem GCel. -
Krajcsi
csendes tag
válasz
NagyGL #97695 üzenetére
Én azt vettem észre a világosabb pöriknél, hogy nekem úgy lesz nagyon finom, gyümis a kávé, ha utánozom ezt a rugós-karos nyomásprofilt, de max 6 bárig tolom fel a nyomást, de túlnyomórészt 5 és 4 báron hagyom lefolyni. Időben pedig úgy jön ki, hogy kb. 10-15 mp az előáztatás, utána meg tartom a 8 mp felfutási időt a max 6 bárig és 20 mp a lecsengés.
-
Rush77
aktív tag
Köszi mindenkinek.
Meglesem őket hétvégén. -
törölt tag
válasz
Rush77 #97716 üzenetére
Manooka is tök jó volt mikor arra jártam, és a Kis sziget is.
Amitől pedig hanyattestem, az Szarvaskő faluban, Eger és Szilvásvárad között az út szélén áll egy kis autó, Makákó a neve ahol a semmi közepén egy kifejezetten finom flat white-ot ittam. Azt hiszem saját maguk pörkölik a kávéjukat valahol.
-
norby_42
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Egerben esetleg tudnátok javasolni valami kávézót ahová érdemes betérni?
Köszi.
-
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán #97711 üzenetére
Akkor állja a helyét, amire tippeltem. Nekem nem gond, ha nem variálható tág tartományban, ha kijátszottam vele magam, akkor úgyis bekerül az utazós szettbe. Elegem van már a hétvégi, automatás vonalból.
Egyébként, ha érdekel bárkit a 9Barista, akkor letét ellenében küldenek mintapéldányt. Instán nekem így szólt a deal, de végül nem akartam az oda vissza postával kínlódni, hogy aztán - szinte biztosan - vegyek végül egyet magamnak, ezért rendeltem egyet igaz, novembernél hamarabb nem hinném, hogy itt lesz. Már most ezt írják: Available to pre-order. Estimated shipping date: November 2020.
Méreteket tudsz esetleg írni nekem? Szerintem úgy lesz majd praktikus szállítani, ahogy a dobozban is látom: tehát külön a portafilter állítva, az alja pedig fektetve. Felmerült még bennem, hogy beméretezem a gyári dobozt és vágatok párat magamnak, de az elég költséges móka.
-
soldier2
őstag
válasz
LazacX #97712 üzenetére
"újhullámost is csak a Black Sheepben" -én egy hónapja a Black sheep-ben gyenge közepes kávét kaptam. Aztán másnap alternatíva után nézve kötöttem ki a Mentában, finom fagyit, és finom újhullámos presszót kaptunk.
Az ár meg annyi amennyi, egy olcsó AVX blendért kicsit túlzásnak érzem én is, de végül is ha ízlik valakinek lecsúszhat pizza után.Pallyotz Malabar: közel egy hónapos pöri, masszív csokibomba, amilyennek egy Malabar-t elképzel az ember. Sok újhullámos kávé után egy kis "retro" érzés otthon. Nyammmmmmm
-
törölt tag
válasz
LazacX #97712 üzenetére
Két dolg fogott meg az írásodból.
1, Az első az, hogy a "Saját maga pörköl, egy Hottoppal" Az őskorban azaz amikor a spercíalty vonal kezdett itthon is életre kelni volt más akkor is próbálkozás, hogy egy analóg Hottoppal indult a saját kávé előállítása. 2017 tavaszán én is egy olyan gépet vettem egy általatok is ismert pesti kávézó tulajától, aki ezzel a masinával indította a vállalkozását. Aztán valamit jól csinált, mert a forgalma nőtt és már nem tudta előállítani saját maga a szükséges mennyiséget. Így váltott egy profi beszállítóra.
2, " Az árcímke mondjuk fájt, 780.- ft -os árképzés azért erős ezért a kávéért". Én a héten voltam egy üzemben ami mellett egy konténerben üzemelt egy kávézó/büfé. Két kis Eureka őrlőben kétfajta rodusztás keverék volt. A kávé és az ekésítés minőségéről most nem szólok, de egy szimpla itt 300 forint volt. Mivel ez egy Pest melletti ipari parkban volt és nem mondanám túlzónak a debreceni árat, ha a pénzedért ráadásul jó minőséget is kaptál. -
LazacX
tag
Egy kávézó ajánló Debrecenben: Altin pizzázó a Hal közben, olasz tulajjal. Azaz nem is kávézó, hanem vendéglő, a kávéjuk viszont teljesen rendben volt. Debrecen elég mostohán van ellátva jó kávét produkáló kávézókkal, én legalábbis még nem ittam itt jó olaszos kávét (újhullámost is csak a Black Sheepben) eddig, kávézókban sem, végre egy kivétel. Saját maga pörköl, egy Hottoppal, valamilyen Avx blendet, szerintem valami 20-30 %-os robusztás blend lehet, megégetve, túlpörkölve sincsenek a babok. Szóval nem egy extra minőség, de teljesen rendben volt. Hatalmas arc a tulaj, kiváló humorral, szépen beszél magyarul, csak néha kellett visszakérdezni hogy mit mondott. Bátorkodtam mondani, hogy duplát kérek, vérig sértődött hogy nála nincs szimpla.
Utána még gyanakodva hozzátette, hogy reméli, feketén kérjük, ez azért már biztató jel volt, hogy nem kapunk sz@rt.
Az árcímke mondjuk fájt, 780.- ft -os árképzés azért erős ezért a kávéért, de ha valaki itt nyaral, és az olaszos kávét részesíti előnyben, azoknak ajánlható. Ami még nem tetszett az árán kívül, , hogy nem frissen darálta, hanem dózerből eresztette a filterbe, de ezek szerint pörög nála a kávé, mert nem volt döglött.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee #97709 üzenetére
Azt csak pár mérés kedvéért SEPpenteném meg. Egy ekkora kinövés elég bosszantó lenne rajta állandóan szerintem. A legnagyobb kihívás persze a bekatéterezés a flow-hoz, ami persze végképp használhatatlanná tenné a mindennapokra, és valami széplélek ettől triggererlve tutira erőszakot követne el ellenem elébb-utóbb. Will verbálisan már terméket farigcsál belőle (9barista és SEP), ami szerintem több okból is életképtelen. 1. annyi megrendelése van, hogy az elkövetkező években nem lesz egyetlen percre sem ilyesmire. 2. eddigi tapasztalataim szerint a manipulálása a cuccnak viszonylag szűk határok közt működőképes, amúgy meg fasza espresso-t rottyant stabilan. Egy prototípus ezzel együtt is izgalmas lenne.
-
norby_42
aktív tag
válasz
SteelCowboy #97704 üzenetére
Ki is próbáltam ma (mekkora V60 coming-out hullám van ma
Maradjuk annyiban, hogy én éreztem különbséget az ízben.
-
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán #97707 üzenetére
Fú, ez nagyon beteg.
9Barista illesztés mikorra várható? Nagyon várom már, hogy megjöjjön az enyém.
-
pbalint
csendes tag
Ha valaki mélyebben bele akarja ásni magát, akkor ezt a honlapot ajánlom: [link]
Egyébként nekem ami konzisztenciában leginkább bevált, az 30s-45s bloom 2,5x-es mennyiségű vízzel (12g kávé -> 30g víz), utána pedig a maradékot egyben középre öntöm, mindenféle spirálozás, több felöntés, stb. nélkül. A végén pedig Rao spin [link].
Persze biztosan van jobb módszer, de nekem ez a legegyserűbben reprodukálható. Ez a Katsuya csoda sweetness beállítás meg... hát legyen. -
adriankoooo
senior tag
válasz
SteelCowboy #97704 üzenetére
Erre nem is mondok semmit, teljesen meg vagyok bambulva.
Réz V60 még dísznek sem utolsó. Kerámia/fém-nek csak annyit olvastam "hátrányát", némi előmelegítést kíván. Nekem kezdésnek elég lesz a műanyag is.
Bandi: szuper tipp, ide is ellátogatunk.
Kálmán #97707:
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán #97698 üzenetére
tobee-nak
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
adriankoooo #97702 üzenetére
kzoltann kolléga pont neked linkelte tegnap
Hamarosan én is belevágok a filterezésbe (csak lennénk már túl a költözésen, hogy mindennek legyen helye...), már beszereztem egy réz V60-at (jól illik a Strietman-hoz
). Még egyelőre a nappali ékeként várja jobb sorsát a fragola-féle ZM-késes Mazzer Royal is. Az analógia kicsit hajaz BMW esetére, tottál kezdőként vágok majd bele a filter-világba, elsőre lehet, hogy overkill a hardver hozzá, de egyszeri lehetőség volt, akkor megtehettem, megvettem a cuccokat. Így ha valami nem úgy alakul, tudom, hogy én vagyok a leggyengébb láncszem és k***a sokat kell gyakorolni. Addig meg olvasom a hsz-eket, keresek kulcsszavakra, jegyzetelgetek, recepteket túrok, aztán úgyis az egyéni ízlés dönt, mit találok jónak...
-
törölt tag
válasz
adriankoooo #97688 üzenetére
Nana. Nem úgy van az!
Puritán kávézó Tata. Szuper specialty kávét csinálnak. Coop roastery a beszállító.
Illetve az Ébresztő is nyitva van újra, szombaton és vasárnap. Illetve kávét is tudsz venni mindenkettő helyen.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Cathfaern #97621 üzenetére
Ha már próbáltad a Rao-t, még egy népszerű módszert találtam és bevallom így első látásra nagyon szimpatikus az egyszerűsége (szerintem kezdőként pont erre van szükségem):
https://www.youtube.com/watch?v=wmCW8xSWGZY
A 4:6 módszer Tetsu Kasuya-tól. Ezt ismeritek, használjátok?
-
adriankoooo
senior tag
válasz
fragola.6035 #97700 üzenetére
Ajj de király, 1-2 évig be voltak zárva. Ha jól nézem most a Facebook oldalukat, tavaszkor nyithattak ki újra? Sőt leveleztem is velük erről 2019 őszén: "Szia, abban a formában ahogy volt már nem fog újranyitni." - akkor jó, hogy megváltozott. Mindig megálltam, amikor arra mentem. Régen CM kávé volt, aztán sajátra váltottak. Ezt kicsit sajnáltam akkor.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- DJI Mavic 2 Pro drón szett - 1" Hasselblad kamerával
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo RC Pro - drón szett újszerű állapotban - Garancia +Care Refresh
- DJI Mini 4 pro drón - új állapotban, 2027-ig garanciával
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 - White - Használt, karcmentes
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- AKCIÓ! Dell Alienware AW2721D 27 QHD 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest