Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Mr Dini:] Mindent a StreamSharkról!
- [Re:] [bacsis:] Készülődés a BRSZK-ra
- [Re:] [Lalikiraly:] Gigabyte G5 MF notebook bemutató
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [Mr Dini:] Ha szeretnéd rootolni az LG Smart TV-d, tedd meg most!
- [Re:] Helyettesíthetik-e gépek az emberi fordítókat?
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
bbuffy
senior tag
Általában 1000-1200 euro ha épp van.De az az egyes evo. Kettes az fehér holló. Újonnan 1800.-
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-HajTömeg-
őstag
remélem azért még tegezhetlek...
[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
Toobee
veterán
Arról üzemelne, de nincs vízlágyítóm, plusz a víz is olyan ízű, hogy már inni sem szívesen iszom, nemhogy kávét készítsek belőle, ezért 5 literes ioncseréltről pötyög. Kellene két lyukat csinálni a gép mögé a konyhapultra, akkor nem elől kéne kivezetnem őket.
https://barbieripnk.hu/
bbuffy
senior tag
Reggeli Dzsavamiksz.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
bbuffy
senior tag
Nem érzem magamat különbnek emiatt. De örülök hogy ilyen gépet tudtam venni.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
egyébként az biztos, hogy a karos gép ad pluszt a pompáshoz képest, szóval biztos qrva jó a pid-es achille (amit a világon elsőként pid-eltek!!!444!!!!négy!!!!!!!! )
de ismeritek a véleményem, szerintem egy pid-es gaggia + sok gyakorlat fölött már nüansznyik a különbségek.
azért remélem, hogy ma megjön a romos levetta és nem kell egy hetet várni
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
ezt viszont örömmel hallom, az egyik fő ellenérzésem a hx-es gépekkel szemben, hogy nincs pid.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
BlacKSouL
addikt
Valaki meg itt az EEA250-ével próbál meg 2 kávét lefőzni egymás után kétszer..
Azért halljuk meg azokat is, akiknek egyelőre csak egy 30k-s gép jutott, és örüljünk együtt, hogy már nem kell (vagy ha jó lenne nem kéne) szarvasival égetnie a kávét, és hogy elvileg egy kicsivel feljebb lépett a létrán.
Aláírás (nem kötelező megadni)
bervala
csendes tag
Sziasztok!
Csak tegnap fedeztem fel ezt a topicot. Meglepődtem mennyien vannak itt a Kávéológiáról.... Nekem is már nagyon elegem van az egyik - több nicken - előforduló emberkéből, aki szinte élvezhetetlenné teszi az egészet.
Más: mostanában Mami's kávét iszom. A piros (Caffe Espresso ) is jó, de nekem a fekete (Gran Crema) határozottan jobban ízlik. Laly-tól vettem.
Toobee
veterán
Ha jól emlékszem, akkor SiD egyik mondata alapján az amerikai piacra csinálnak ilyeneket, de úgy látszik elsiklott mindenki felette.
(#1457) Parci: egy fejhőmérővel, meg a bojler termosztát(?) tekergetéssel kész is a "PiD". Egyelőre túlnyomó részt Arabicás kávékat ittam, így még nem kellett hozzányúlnom. Elég volt a hűtőcsapolással játszani.
(#1458) BlacKSouL: én a 16.000 Ft-os Turmix TX-10-zel is imádok játszani, soha nem adnám el azt sem. Mellesleg 4 évvel idősebb, mint én Más kávét ad, mint a többi gépem, mivel kisebb a szűrő átmérője. Én nem időre szoktam nézni a csapolást, hanem akkor lövöm le, mikor már nem találom szépnek a kifolyó kávét. A Turmixxal sokszor beleestem már abba a hibába, hogy teleengedtem a csészét a duplás szűrővel. Ott integet a nagy mellett. Mellesleg ez is Attilától van, már csak darálót kellene szereznem tőle és komplett tariati parkom lenne
https://barbieripnk.hu/
szerintem senki sem oltogatott senkit, hogy ha nincs csilliós gépe, akkor szar ember. mi egy brikkával kezdtünk, a mai napig megvan és használjuk. oké, közben hobbivá vált és elborult az agyunk, de nem a gép a lényeg. odaát amúgy is én voltam a kisgépek védőszentje , szerintem már egy használt, régi quick mill olyan szint, amivel az ember simán jobb kávét csinál otthon, mint a hazai kávézók 99%-a. vagy inkább fordítva mondom: van pár komoly kávézó (fekete, madal, my little melbourne, espresso embassy stb.), ha őket leveszed a listáról, akkor a maradékban soha többet nem fogsz kávézni, ha egyszer rászoksz egy ilyen 30e ft-os használt gépből jövő igazi espressóra.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
milyen az a kávé? mennyiért vesztegeti lali.hu?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bbuffy
senior tag
Ezt most miért?
Nekem isi van Brikkám és szeretem. Nyaralni, idegenbe mindig viszem.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
BlacKSouL
addikt
Örülök hogy felpörgött a topik, csak kezdtem éppen pont azt érezni, hogy aki még nem jutott el a hobbikávézásig, csak egy elfogadható kávét akar inni, az nem fog tudni hozzászólni mostantól, vagy mondjuk választ kapni a kérdésére, mert ő nem lát bele a csúcskategóriás gépek és a velük való kávézás világába, aki pedig már eljutott egy szintre, az már talán nem lát le a kiskávézók problémájáig.
Volt pl. egy probléma, amire nem talált megoldást sem a szerviz, sem a felhasználó, sem a többi topiklakó, akik jó része viszont a negyedét sem érti annak, amiről azóta beszélgettek. Mondjuk én talán a felét De aki már eljutott a kotyogóstól az E61-ig, az lehet, hogy többet tud segíteni, mint a szerviz, vagy mondjuk én, aki csak egy hasonló kategóriájú szivattyús géppel próbálkozom egyelőre.
Nem rosszindulattal írtam amit írtam, csak felhívtam a figyelmet, hogy ne menjünk el arrafelé, ami elől ide menekültetek.
Aláírás (nem kötelező megadni)
Toobee
veterán
Szerintem ez úgy ahogy van, butaság...
https://barbieripnk.hu/
szerintem mindenki igyekszik majd segíteni tudásához mérten, de vedd figyelembe, hogy egyikünk sem szerelő, mezei hobbisták vagyunk, ha beszarik a gépünk, mi is elvisszük valakihez jobb híján. egyébként ők állítólag elég jók. az én 50 éves pavonim is ott újult fel.
nem hiszem, hogy szét kéne szedni ezt a topikot kettőbe pusztán azért, mert páran x, páran y forintos géppel keresik a jó kávét. de ha igen, hát majd szétszedjük. bárki hozzá fog tudni szólni, aki eddig is, én is a kávéológia fórumban kezdtem az indexen, hasznos is volt.
mindenesetre annyit dumáltunk a kávéról, én most húzok is egyet a pavonival, hátha ma sikerül beászolni..
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bbuffy
senior tag
Szerintem nem emiatt van a vándorlás anem a goblinok miatt. Inkább.
Sztem mki segít ha épp tud. A túloldalon sem talált orvoslásra a becitált eset egyébként.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
bl4ze
veterán
bocs, de a korzón is ha fórumozol szépen jelöli a hozzászólásod óta hány új hozzászólás volt, stb.
szóval ez nem lehet kifogás
.:. bl4ze .:.
-HajTömeg-
őstag
Sajnos az említett problémára kedvenc szerelőnk sem tudta a választ
Illetve
Egyébként értem a problémád.
Nehéz ügy ez, minden nagyon-nagyon relatív a témában.
A rászánt összeg nagysága (van akinek 20-30 döbbenetesen sok a mostani 5ezres Hauser után, van akinek 150-is kevéske), és a "jó kávéfőző" és a "jó kávé" is eléggé relatív fogalmak.
Alias: Júzer error
bervala
csendes tag
A piros 4400,- Ft/kg, a fekete 5500,-Ft/kg. Szerintem teljesen korrekt mindkettő ! A zacskók a Lucaffe-ra hasonlítanak...Nekem csak a postaktg. drágítja egy kissé:-(
blaze, egyrészt én amúgy is itt fórumozok, egyáltalán nincs szükségem "kifogásokra". a korzó fóruma pedig nekem túl macerás. millió ikon, opció, minden szar, áttekinthetetlen tőle. mit gondolsz, miért fejlesztünk 10+ éve saját fórummotort? a kevesebb néha több. másrészt, miért kezdjek el egy harmadik, ráadásul eléggé nem pörgő helyen a kávéról fórumozni?
nekem a hülyeségei/hiányosságai mellett is vidáman megfelelt az index fórum, ám egy ideje nem vidám. fórumozni meg nem kötelező, szóval most reménykedem, hátha itt is felpörög valami (valami más) és jó lesz a hangulat. de mégegyszer: a kávéológia az utolsó dolog, ami miatt az indexre jártam, én amúgy itt fórumozok.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
milyen az A-R arány? milyen a kávé, amit csapolsz belőle?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bl4ze
veterán
ne érts félre : én nem akarom, hogy mindenki ott legyen, pörögjön. nem pörög, ez van.
csak arra reagáltam, hogy ott is teljesen jól látható mit olvastál, hány új bejegyzés van stb. stb.
ott a fórum nem igazán indult be - az automatás része pörög nagyon csak... evvan!
.:. bl4ze .:.
amúgy én nem a korzóra írtam ezek hiányát, hanem az indexre
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bervala
csendes tag
A/R aránya: Piros: 80/20 Fekete: 90/10
A piros szerintem kissé fűszeres ízvilágú, - talán a Lavazza d'Oro-ra emlékeztet - míg a fekete inkább simulékonyan étcsokis. Mindkettő a magas arabica tartalom mellett közepesen vastag crémá-t képez a csészében. (Utóbbinál, fogyasztás után is jól felül a csésze falára.) Ár/érték arány, Lali.hu áron, igen jó. Máshol jóval drágább...
wow, nem hittem volna, hogy ezek főleg arabicák. a pirosra rápróbálok majd, köszi a tippet!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
szar lett a pavonis kávé megint , egy jót sem húztam még ebből az adag sidamóból vele. pedig most szépen folyt le, szemre is jól nézett ki, mégis lapos, kesernyés és savanyú is. fuck!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bervala
csendes tag
:-(( Ez a paljoc féle kávé?
bl4ze
veterán
felejtsd már el azt a kráteresítő Pavonit, Te !
.:. bl4ze .:.
tariattila
veterán
nagy +1 !!!
és üdv!
tariattila
veterán
az itteni Goriziana 100% A is igen remek 4500- ért...
és friss is (legtöbbször)
hú, az még jobban hangzik. hogy lehet beszerezni?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
miért tenném? először is, épp nem kráteresít , 11 helyett 10,5 grammal egész minimális. másodszor is, a pavoni ilyen, nem fexik neki minden, ez a paljoc sidamo sem. mással meg olyat rántasz belőle, hogy az összes többi gépedet ki akarod hajítani az ablakon, nem vicc.
ilyenkor gyűlölöm a pavonit. amikor meg remekel, akkor szerelmes vagyok. és azért igen klassz dolog a kis kacsóddal lehúzni a kávét egy 50 éves, gyönyörű gépen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bl4ze
veterán
viccőtem
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
bervala
csendes tag
Jónak hangzik,,, és csatlakozom parci-hoz, hol lehet kapni?
Toobee
veterán
Mórahalom, vagy Neronero.
https://barbieripnk.hu/
-HajTömeg-
őstag
Ha szeretném vízkőmentesíteni a bojlert,de nincs itthon vízkőoldó szer, akkor egyszerűen öntsek bele vizet és ecetet?
Vagy csak ecetet?
Alias: Júzer error
a neronero.hu-n lévő san giusto espresso intenso sem rossz cucc, sokkal jobb, mint az itthon kapható olcsó olaszos blendek zöme, és 3600 ft / kg!
-HajTömeg-
ecetet NEM! az életben nem fogod tudni kihozni az ecetes szagot és ízt a gépből aztán. borkősav helyett erősebb a citromsav, abból egy evőkanállal feloldasz 2 deci meleg vízben, azt hozzáöntöd a félig teli víztartályhoz, majd járatod a pumpát, gőzcsapot, vakszűrővel az opv-t (ha van a gépben). ha alubojleres a gép, akkor ne hagyd a bojlerben állni a citromsavas vizet, csak öblítsd át. ha végeztél, öblítsd ki a tartályt, majd tegyél bele friss vizet és azt is zavard át.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Toobee
veterán
Én hanyagolnám az ecetet, utóíz marad utána és a tömítéseknek sem tesz jót. Borkő, vagy citromsav jó lesz.
https://barbieripnk.hu/
-HajTömeg-
őstag
Oké,kiöntöttem az ecetet
Citromsav épp nincs itthon,viszont anno kaptam egy ilyet [link]
Ez elvileg vízkőoldó háztartási gépekhez, az elején kávéfőző képével.
Valahogy olyan fura nekem ilyennel tisztítani azt.ahonnan majd inni figik,de lehet csak az én hlyeségem.
Szerintetek?
Parci!
Az indexen ki moderál? Az index munkatársa vagy valamelyik topic nyitó fórumozó?
[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
hifis50
csendes tag
Van egy érdekes friss topiktéma a Coffeegeek fórumon:
http://coffeegeek.com/forums/espresso/machines/580293
Ebben írja a témaindító fórumos, mit sikerült kihoznia a kávéból, ha a nyomásprofilt is képbe hozza a kávé elkészítésénél:
"I started the shot letting it build to full pressure long enough to fully saturate the puck (droplets just starting to appear at bottom of basket) and then dropped the pressure and as the shot began to pour, continued adjusting the pressure (keeping it pretty low) throughout the shot to keep the trickle extremely slow. I was able to bring out the chocolate and caramel of this coffee and pull a really great ristretto - the result was fantastic.
This particular coffee and roast works well as brew but as espresso has never worked at all (bright/grapefruit peel/too acidic - sink shot) ... using the variable pump control to start out full pressure and then back off to 2 bars or so for a few seconds and then just dial the pump gradually through the rest of the shot (I'm guessing between 4-6 bars most of the time after the initial 9 bars) to keep the shot barely trickling and very dark in color I was able to get a really interesting and great shot with a vibe pump machine."
A Pavonin összehozható egy ilyen csapolás. Az én karos - rugós Elektrámon is. Talán meg kéne próbálni.
[ Módosította: Parci ]
tariattila
veterán
szép belépő!
addig pedzegetitek ezt a Pavonis dolgot, hogy leporolom és csipkerózsika álmából felverem
tényleg! egy Caravel érdekel valakit?
igen, ez egy újabb változó, amivel lehet játszani. igazából azt forszíroztam már a kávéológián is, hogy próbáljuk meg feltérképezni a kioldódás kémiáját. vizes vázis, olajos fázis, ezek hogyan reagálnak hőre és nyomásra, mikor milyen ízekért felelős vegyületek oldódnak ki. úgy legalább a totózás helyett/mellett azért lenne valamiféle guideline arra vonatkozóan, hogy mik az elérhető célok, eleve jobban tudnád egy adott kávé kóstolásakor, hogy merre totózz tovább.
az elektránál egyébként hogy csinálod meg? kiveszed a rugót? vagy egyszerűen ellentartasz, miközben emelkedik a kar?
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
páran a topikból moderálnak az indexen
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-HajTömeg-
őstag
A linkelt vízkőoldómról vélemény? Tőcsem bele avagy ne?
A másik,hogy most hogy szétszedtem üres a bojler.
Mikor bekapcsolom majd a gépet,akkor elkezd szépen bugyogni a víztartály és eltűnik belőle kb 2dl feltételezem szépen felmegy a bojlerbe.
Ez teljesen normális dolog,ugye?
Ha felfűtött,akkor indítom majd el a szivattyút és egy darabig nem jön víz,majd kb fél perc után elkezdi tolni.
Ez így oké,ugye?
Alias: Júzer error
(#1496) vadászcsiga válasza -HajTömeg- (#1490) üzenetére
vadászcsiga
félisten
HG ahogy most kiderült.
nem ismerem a géped. másrészt, mi az, hogy szétszedted? lebontottad a bojlert?
ha üres a bojler, akkor nagyon vigyázz, mert bekapcsoláskor a fűtőszál gondolom azonnal beindul, és meg is sülhet. a vízkőoldó tablettádat nem ismerem, de gondolom a célnak megfelel.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
(#1498) tariattila válasza vadászcsiga (#1496) üzenetére
tariattila
veterán
mi lett törölve ?
jöhet pü ben ha valaki látta :-)
-HajTömeg-
őstag
Aha,szétszedtem.
Erős vagyok!
Nem olyan bonyolult
NA,akkor lehet visszakapcsolás előtt tőtök bele vizet ,hogy ne legyen üres
Atti! Engem az érdekelne,hogy ronint mi miatt törölték,mi volt az a "burkolt zsidózás".
[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
ja, ha gaggia, akkor alubojler, szóval akkor a citromsavazás (vagy más vízkőoldó használata) úgy menjen, hogy nem hagyod állni a bojlerben a cuccot, csak átöblíted a fél tartálynyi savas vizet, rögtön utánatöltesz sima vizet, majd azt is átzavarod. a citromsav amúgy megtámadja az alubojler falát, nem jó vicc.
de ha meg időről-időre úgy is szétszeded, akkor még egyszerűbb akkor vízkőtleníteni, nem?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.