Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:54:46

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#49106) Keeperv85 válasza .DLL (#49096) üzenetére


Keeperv85
nagyúr

Thévenin-tétel. Amire gondolsz. Nem Norton. Az áramgenerátorra van, ami neked nincs a képeiden..

"Ez csak nem igaz, tehát nincs így. Ez esetben is kisebb-egyenlő lesz a vezeték ellenállás."

Két soros ellenállás nálad ugyan akkora, mint két párhuzamos... Na ennél nincs lejjebb. Szerintem nem nekem lenne átnézni valóm...

"Ez szintén nem igaz. Az ellenálláson átfolyó áram feszültséget hoz létre az ellenálláson, Ha csak alul kötöd össze nem kapcsolódik rá a másik oldalra, a felül is összekötöd (magyarán egy vezetéket csinálsz belőle) rákapcsolod a másik oldalra azt a feszültséget."

Fizikaórán nem ártott volna figyelni. Nem az áram hoz létre feszültséget, hanem éppen ellenkezőleg. A feszültség hoz(hat) létre áramot.

"Ez az alapfelállás.

Legyen a bal oldalon a pillanatnyi feszültség 1,3V. A jobb oldalra nem küldünk jelet, ki is szürkítettem.

Az össz ellenállás kb. 64,2Ω, ezért mindegyiken átfolyik kb. 20mA, ami a vezetékek ellenállásain is feszültségkülönbséget hoz létre."

Eredő ellenállás megvan még? Itt van egy súlyos tévedés, amivel ugyanis magad alatt vágtad el a fát. Azok ott feszültséggenerátorok, amit ideális esetben 0 ohm-nak tekintünk.

Na most akkor attól, hogy te jobbra nem küldesz semmit, a kapcsolásod bal oldalán lóg párhuzamosan egy fokozat, tehát a te áramod úgy fog kinézni itt, hogy adott a bal oldal eredője:

2 ohm + 0,2 ohm + 60 ohm = 62,2 ohm

Ez most PÁRHUZAMOS a GND-vel,

Ugyan így a baloldal is:

2 ohm + 0,2 ohm + 60 ohm = 62,2 ohm

Szintén párhuzamosan lóg a GND-vel

Mivel egymással is párhuzamos a két oldal, ezért a mostani kapcsolásod ~ fele az általad számított eredő ellenállásnak, így a főági áram pont a duplája lenne a számítottnak. Nyilván a bal hurokban és a jobb hurokban van ~fele-fele belőle...

"Most nézzük meg mi történik ha ezt a feszülséget elkülönítjük a másik oldaltól csillagpontos bekötéssel:"

Nézzük!

Ha most az egyik ágban nincs feszültség és áram sem, amit te adtál meg kikötésnek, akkor ha a pirossal jelölt helyen van egy kötés, akkor a két GND párhuzamos lesz, ami miatt fele ellenállással kell számolni. Ha ott nem kötöd össze, akkor dupla akkorával. Tekintetbe véve, hogy attól, hogy nálad az Y alja tökéletes nulla, ez nem így van. Márpedig ha ott van ellenállás és igenis van, akkor már a te kapcsolásod is pontosan ugyan az, mint ami most lett belőle, csak másképp berajzolva. Megmutatom miért!

Pont te emlegetted nekem a huroktörvényt: hát ott a hurkod, amiben nem csak a föld felé megy az áram, hanem át a másik csatornába is. Hogy mennyire nagy, az kizárólag attól függ, mennyire közelit a nullához az alsó pont ellenállása...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.