Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-28 06:29:07

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8099) Coolmat válasza Beri (#8097) üzenetére


Coolmat
őstag

Köszi a gyors választ!

Pár részletet valóban kihagytam:
A koli idén nyitott, mert a régiből kilakoltatták az embereket az állapota miatt (ha valaki nézte akkor a híradót, akkor ki tudja találni melyik volt az :) ). Az egyetem egy ifjúsági szállót bérel, ahol beköltözésünkkor már megvolt a kábelezés, a 13 ADSL és a switchek, csak a routerek hiányoztak. Azokat a beköltözés utáni 1 hét múlva hozta egy szaki (a régi koliban volt rendszergazda), belőtte úgy-ahogy, aztán ment is Isten hírével ("innentől azt csináltok amit akartok"), a rendszergazdai jogkört meg rábízták egy fakezű elsőéves hallgatóra, aki még modemet sem látott életében. Most jutottunk el odáig, hogy kézbe vettük a dolgot, és ténylegesen tehetünk is valamit a hálózat fejlesztéséért. Tehát nem állunk szerződésben semmilyen külsős céggel legjobb tudomásunk szerint. A költségvetésről: valami kész tervvel kell előállnunk, amire kaphatunk pénzt, éppezért pontos keretünk még nincs, de nem szeretnénk rákényszerülni nagy kompromisszumokra. Magyarul nyugodtan ajánljatok bármit, max a fejesek azt mondják nincs rá keret.

Amiről még nem meséltem részletesen: van egy szerverszobának csúfolt helyiség, itt vannak a modemek és a routerek. Két szárnya van az épületnek, mindkettő 5 szintes. Minden szintre el van vezetve az utp kábel, ami az adott szintnek megfelelő routerből jön most éppen. Minden szint folyosóján van egy 24 portos switch (ez fogadja az utp-t ami jön a "szerverszobából"), ami tovább osztja a szobákba a hálózatot, a szobákban pedig még egy 5 portos switch, hogy minden gépnek jusson dugó. Vagyis már most is minden egy helyre fut be: a "szerverszobába".

Akkor a konkrét ajánlataidról: Tp-link R460-nál komolyabb kéne azért. Nem tudom nálatok mennyi gépet szolgál ki egyszerre, de gyanítom csúfosan szenvedne ez is mint a Dir100.
Kihangsúlyozom megint: 25 gépet kell vinnie röccenésmentesen, tehát komoly hardver kell.
Egybeépített modem+routerből nem sok félét ismerek, én egyszer egy D-Link DSL-G684T-et próbáltam otthon 2 géppel és egy 4 megás ADSL-el, 2 óránál többet sose bírt (azóta minden D-Link-kel előítéletes vagyok :) ).
Ez az Asus szimpatikus, de félek, hogy ez sem bírná a terhelést még dd-wrt-vel sem.

Szerveres megoldás: ezt tartanám a legéletképesebbnek, csak valóban az a gond, hogy minden 2 szintre jutna egy. A bekonfigolást, karbantartást stb. megoldjuk mi magunk valahogy, csak egy szimpatikus linux szerver kell hozzá. Azt meg lehet vajon oldani, hogy pl. 2 szintet úgy vigyen el egy gép, hogy 2 ADSL vonalat terheljen egy időben? Vagy akár n szintet n vonallal, ahol n-nek csak a számolásigény és a hálókártyák száma a gépben szabhat határt? Ha nem, akkor létezik valami ehhez hasonló professzionális router, ami ilyenre képes?

Edit: sorry a kisregényért, de rövidebben nem tudtam leírni. :)

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.