Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [bambano:] Bambanő háza tája
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] [Victoryus:] Már a Josef Seibel se a régi
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
norby_42
aktív tag
Felejtsd el! Szénné pörkölt kávé, enyhén dohos ízjegyekkel
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
norby_42
aktív tag
Köszi. Egyébként is gyanús volt az egész oldal.
Eat pasta, run fasta
#25510592
törölt tag
Ha valaki Székesfehérváron keres specialtyt, van egy kifejezetten jó kávézó, "Tele élettel" a Sziget utcában. Mi csak most találtunk rá, pedig jó ideje megnyitott. Nagyon jó volt a kapucsínó, meg kellett kóstolnom utána rögtön egy presszót is.
Eddig ez volt a legjobb amit ittam, igazából dupla risztrettónak tűnt, hibáját nem találtam, olyan amire mindig törekedtem.
Nibiru
tag
Tudom, hogy a jó víz mit jelent, hiszen én is saját vizet használok. Magamban hiába állítok fel egy cupping sort, ahhoz, hogy pontosan lehessen tudni, hogy mégis mennyire térnek el az ízek, sokféle innen-onnan kapott vízzel kéne próbálkoznom, meg a kávé sem mindegy. Egyedül ez reménytelen vállalkozás, meg sokszor eltérnek az ízlések. Pl. van aki a fás ízeket kedveli, én meg nem. Van aki odavan a citrusos kávékért én meg menekülök előle, legalábbis espresso esetében.
Több szempontból sem javaslom, hogy valaki csapvízzel kávézzon, csak annyit írtam, hogy ha ízlik azzal a kávé valakinek, akkor akár azzal is lehet kávét főzni, ha nem bánja a gépét, mert a hazai vízben általában elég Mg van, Ca meg bőséggel. Nem lesz optimális, de ezt döntse el az aki kóstolja, hogy neki ízlik, vagy sem.
Én sokáig használtam lágy, nullás RO vízet kávéhoz, míg rá nem jöttem, hogy mennyit veszítek. Utána kezdtem el szűrt víz és a helyi csapvíz 4:1 arányú keverékét használni. Nem volt vele gond.
Aztán egyszer vidéken (Vászoly) történt velem, hogy törökös kávét csináltam, mert épp ahhoz volt kedvem.
Az egyik kávéval nem is volt gond, de a másik az olyan pocsék lett, hogy a fal adta a másikat. A nejem meg a gyógyteáját öntötte ki mert fekete lett és szörnyű ízű. Akkor kezdtem otthon szórakozni a vízkészítéssel és ha ismeretlen helyre megyek, viszem magammal.
Az egész dologról egyébként az a paradoxon jutott még eszembe amiről nemrég beszélgettem valakivel. Végre tudjuk, hogy a víz mennyire fontos. A standardizált vízzel most egy bizonyos kávé ugyanolyan ízű lehet bárhol a világon. Régen más volt a helyzet. A helyi pörkölők úgy szelektáltak és úgy pörköltek anélkül, hogy tudták volna, hogy az a helyi vízzel főzve a lehető legjobb legyen. Sajnálatos, hogy ez a tudás a standard vízzel el fog tűnni hacsak valakinek nem jut eszébe összegyűjteni és leírni, hogy nem csak kávéhoz lehet vizet gyártani, de egy bizonyos vízhez is lehet kávét keresni.
[ Szerkesztve ]
Nibiru
tag
A LIDL-ös hordós kávékról sikerrel lebeszéltetek a múltkor, de végül ajándékba kaptam az ezévi eresztésből.
Még csak az Etiópot bontottam ki. Tökéletesen igaza volt annak aki azt írta, hogy túl magas hőfokon rövid ideig volt pörkölve. Már a babok illatán is érződött, hogy nem egészen kerek a dolog, ízre meg olyan volt mintha valami kövületet bontottam volna fel. Nagyon kellett igyekezzen valaki, hogy ezt ennyire el tudja cseszni.
pörköltél már életedben?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Nibiru
tag
Soha. Ha valaki nem írta volna le, hogy mi volt a baja azzal a kávéval, magamtól nem jöttem volna rá.
mester6
tag
A zöld kávéjukról nincs infód véletlenül ? Helyileg hol találhatók?
már írtam róluk régebben. felejtős.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
azigazimoris
aktív tag
Valamit nagyon benéztem a nagy harc közepette és valamiért az SC-t a Sestos PID-del raktam össze.
Most már megvan
De valamiért az általam nézett Rex leírásokban nincs is ilyen kód.
Minden bénázásom közepette mindenképpen
[ Szerkesztve ]
Nokia1611, Siemens C25, Nokia 3110, Nokia 5110, Nokia 3210, Sony Ericsson K501, Nokia E52, Motorola Defy, Lumia 920, LG Flex2, Samsung S7 Edge, Samsung S10+, S23 Ultra
Nekem nincs, de gondolom ha a pörkölt kávé dohos, akkor a nyers is az lehet. Nem lehet hozzájuk elmenni, kizárólag csak kiszállítással értékesítenek. Viszont személyesen a főnökasszony szállít! 😍
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
paljoc
tag
Tökmindegy milyen az a kávé, jó sűrűn kell rendelni belőle, akár naponta. /kár hogy én nem így nézek ki, mehetne a pörigép éjjel-nappal /
azigazimoris
aktív tag
Nokia1611, Siemens C25, Nokia 3110, Nokia 5110, Nokia 3210, Sony Ericsson K501, Nokia E52, Motorola Defy, Lumia 920, LG Flex2, Samsung S7 Edge, Samsung S10+, S23 Ultra
mester6
tag
Köszönöm Neked és Parcinak is a választ!
mdav88
senior tag
Egyenjogusagot! Tobb holgy kavefanatikust!😂
GAgyiXyXy
aktív tag
Meg mehetnél házhoz is éjjel-nappal
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
jolti
senior tag
Bakker Karcagon legalább 5x elmegyek előttük egy héten, de nem is tudtam róla...
[ Szerkesztve ]
Zsocy155
őstag
Sziasztok!
"Kezdő", de lelkes kávézó vagyok. Eddig őrölt kávéból főztük a kávét, de jó ideje készülünk, hogy veszünk egy "darálós" kávégépet. Sajnos a keret most is véges max. 60.000 Ft.
Van olyan gép amit ajánlotok kezdésnek?
Ezt az oldalt nézegetem. Itt a garancia is 6 hónap a használt gépekre.
Minden tanácsot szívesen fogadok.
Köszi szépen.
Karthmann
csendes tag
Hőlégfúvóval melegítsd elő kicsit a babokat.
[ Szerkesztve ]
Happy wife happy life
OPiiPO
addikt
Ha jól látom, ez mind automata, ezekkel a gépekkel kapcsolatban itt többet tudnak segíteni
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
iatti
aktív tag
neked sikerült már gaggíát venni?
Zsocy155
őstag
Köszi meglesem.
[ Szerkesztve ]
noss
csendes tag
az indexes Flow interjú/cikk kapcsán én azért kifejezném örömömet, hogy van, aki
- olyan komolyan veszi kávés hobbiját, hogy kipörgeti az ízlelési képességeit, képesítéseit
- olyan merész, hogy kávés bizniszbe vág (kávézó, tanítás)
- hajlandó megosztani és frissíteni tudását a közösséggel, jól befogadható és követhető módon
(podcast adások: mégcsak olvasni sem kell, elég hallgatni, akár gyorsítva)
- a presszón túl értékeli és népszerűsíti a filter kávézást
- a kávézójában a hagyományos kávés italokon (presszó, filter) felül újszerű italokat is rendszeresen tart (EK shot)
- ingyenes, nyitott kóstolásokat szervez, népszerűsítve a spec. kávézást akár a teljesen kívülállók számára is
- az italkészítés folyamata során törekszik a víz összetételét is kontroll alatt tartani
nekem maga az interjú pozitív csalódás volt, hisz szokatlan módon értékes tartalomhoz jutottam index.hu-s forrásból.
az index célja, hogy minél több emberhez minél nagyobb szenzációt juttasson el, hogy növelje, fenntartsa a nézettségét/olvasottságát/reklámbevételeit. ezt egy "vízdizájner" kávézóval simán hozta is, hab a tortán a vegán konyha. emellett mégis hiteles és értelmes tudott maradni.
amit a gurmé/ízvadász hozzáállás ki tud hozni egy ennyire széles közönségből, az már önmagában megér egy jó kis szociológiai tanulmányt (lásd kapcsolódó fb hozzászólások). még ételből is, nemhogy olyan népszerű italból, mint a kávé.
én ~4 éve, mikor elkezdtem érdeklődni a minél finomabb kávé(készítés) iránt (és vettem egy aeropress-t minimill-el ), kifejezetten imádtam volna egy ilyen cikket.
noss
néztem, hogy bazsee71 nem szokott ilyen pr-szagú kommenteket gyártani, csodálkoztam is. aztán rájöttem, hogy csak az avatar azonos. örülök, hogy lelkes vagy, de ez a komment olyan, mintha egy cég marketingosztálya írta volna. mondom ezt úgy, hogy az interjú alanya osztálytársam volt
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Nekem is egyből ez ugrott be.
#25510592
törölt tag
A név a fontos nem a vatar.
hát igen, nem mindegy, hogy Katar vagy Kotor!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Egyébként egyetértek a leírtakkal. Mindig kell valaki, aki a határokat feszegeti, és akár a kudarcot is vállalva beleveti magát az ismeretlenbe. A mai világban pedig komoly marketing, hype nélkül akármennyire jó vagy, nem lehet érvényesülni.
Nekem csak egy dolog hiányzott, az újhullámos kávézó hangulat, amit jelenleg kevés bp-i kávézóban találok meg.
paljoc
tag
"a mai világban pedig komoly marketing, hype nélkül akármennyire jó vagy, nem lehet érvényesülni."
Ezt megerősítem, magam pl. a nulla marketinget és hype-ot testesítem meg egy személyben, egész egyszerűen egyáltalán nem értek az efféle varázslatokhoz, semmit sem reklámozok vagy ajánlok, FB-ra alig posztolok valamit, aki megkeres/talál azt kiszolgálom, ennyi, sőt ezt még fokozni is tudom, volt már hogy úgy ítéltem meg, más portékájával jobban járna a leendő vásárló és pl. a Casmo-hoz irányítottam. /pl. filter esetén /
Nagy kitörésről, forgalom növekedésről, és egyéb huncutságokról így értelemszerűen nem is beszélhetünk, de megmondom őszintén, azért "elvagyok" így is.
Hovatovább szeretnék egy olyan világban élni, ahol egy becsülettel és tisztességgel végzett korrekt munka elegendő a boldoguláshoz, mindenféle egyéb hókuszpókusz nélkül, bár akkor nem tudom hogy aki a marketing meg reklám bizniszben érdekelt mit csinálna, hisz az is munka, abból is élnek emberek és bizonyára lehet tisztességesen csinálni, szóval hülyeség is amit mondtam, de azért én elelmélkedtem rajta!
na de nem is arról van szó, hogy a kávézó csinálja magát marketing nélkül, hanem egy kommentelő kommentjéről. a leírtakkal egyébként csak félig értek egyet: odáig oké, hogy ezek jó dolgok, de egyébként meg kb. kutya kötelessége egy helynek, ami ebbe a pozícióba céloz... (inkább az a szomorú, ha "még" ennyit sem tesz meg egy magát csúcsnak pozicionáló kávézó)
"Mindig kell valaki, aki a határokat feszegeti, és akár a kudarcot is vállalva beleveti magát az ismeretlenbe."
ez kb. bármilyen vállalkozásra igaz ám. vállalkozni kockázattal lehet csak, ezt te is tudod.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
más azért, ha beletolsz istentudja hány fillért egy ilyen andrássy úti izébe. akkor kell a hájp, meg minden tűzerő, mert amúgy nem térül meg soha.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Persze, általánosságban fogalmaztam. Az a helyzet, hogy itt tartunk, hogy ami elvárható lenne, azt is ki kell hangsúlyozni, mert egyébként nem evidens. A kávés téma mellé egy tucat építőipari példát tudnék hozni, de elég autót szervizeltetni a tapasztalatért. A lényeg csak annyi, hogy bizony örülni kell annak, aki a szakmától elvárható részletességgel és tisztességgel dolgozik, mert egyre ritkább.
Akinek meg nem szimpatikus a projekt, még az is találhat benne magának pozitívumot, mert remélhetőleg ezek a helyek elkezdik felfelé húzni az általános minőséget, még ha csak a szűk specialty kávés társadalomban is.
Zotmund001
újonc
Ahogy minden szegmensben, szerintem itt is az marad a piacon, amire fizetőképes igény van. Ha középszerű vagy kifejezetten rossz kávékra van igény hatalmas marketinggel akkor azok szárnyalnak. Ha magas minőségű és professzionális italokra, ahol a marketingköltség helyett a minőségre helyezik a hangsúlyt, akkor az ilyen helyek is szép hasznot termelnek.
Ha jól látom, a cikkben szereplő hely is próbálja minimalizálni a marketingköltséget, és kapcsolati tőkével helyettesíteni azt. Ha a megspórolt pénzt a legjobb kávé előállításába forgatják, akkor ez mindenképp becsülendő.
Solus cum sola non cogitabuntur orare Pater Noster.
#25510592
törölt tag
Az ember fontos a gép mögött, nem a marketing. Persze ha pénzt kell költeni, akkor a marketing fontos, de ez a Nespresso meg a Starbucks útja. Ha kell egy "húha" érzés, ami az életben nem annyira gyakori, amikor találkozol valami olyasmivel mint egy rég elfeledett gyerekkori íz, illat, emlék, amikor először jársz idegen tájon és megérint valami harmonikus ölelő érzés, na ez pénzért nem megvehető. De a jó marketinges ennek az ígéretét nyújtja, egészen a bohóckodásig elmenően (barna selyemben fetrengő fotosoppolt szüzek áhítattal teljes sóvárgó arckifejezéssel harapnak eperajkakkal egy Omniás csészéből kígyózó gőzcsík felé).
Ahol eddig jó kávét ittam - nem tudom jobban megfogalmazni - volt egy tűz a barista szemében. Valahogy látszik ha valaki komolyan gondolja a dolgot. Ha kirúgják a hokedlit az ilyen ember alól, egy kotyesszal is újra tudja kezdeni.
paljoc
tag
Az biztos is, ezért nem az Andrássy úton van a pörkölőm. Amúgy oda is akartam írni, hogy nem a Flow-ra értettem amit írtam, hanem kizárólag arra amit Bazse-tól idéztem.
Nyilván amúgy ha valami nem létfontosságú termék, vagy simán "csak" élvezeti cikk, vagy valami olyat árul az ember /legyen az termék vagy szolgáltatás/ ami önmagában nem bír széles körben túl nagy jelentőséggel, azt fel kell ruházni mindenféle marketing tevékenysséggel az eladható szintre. /pl. divatcikkek, drága órák, akármi/.
Szóval itt nem a specialty kávézásról/kávézókról van szó részemről, csak az idézett mondat miatt ragadtam billentyűt és mondtam véleményt.
Röviden úgy is írhattam volna, hogy szimpatizálok azokkal az időkkel, mikor pl. egy jól és korrekt áron dolgozó ács élete végéig el volt látva munkával, FB, TV reklám, stb. nélkül. De ezek az idők elmúltak, a világ megváltozott, max én nem tudom követni....tán megöregedtem, az is lehet...
OPiiPO
addikt
igen
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
Nibiru
tag
Lidl Etióp Anderacha - folyt..
A normálisnál egy kattintással finomabbra őrölve, hosszabb lefolyással és kissé alacsonyabb hőmérsékletre szörfölve javult valamicskét, de még mindig ott van az a fura mellékíz amit nem tudok leírni. (lapos, döglött kávé-szerű fanyar kátrány)
öregnek egyre öregebb vagy (de csak te! ), viszont egy jó ácsnak ma is van munkája élete végéig. vagy legalábbis amíg ki nem fut a csok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
nemethsza
tag
Te csak ne "presszionáld" arra Paljocot, hogy menjen ácsnak! Honnan lesz akkor kávém?!
Vagy félreértettelek?
"Tanútt embernek párlya nincs!"
paljoc
tag
Pall&Ach Tetőfedő Bt. 😂😂😂
/méghogy nem megy a marketing...🙈/
[ Szerkesztve ]
freaghill
őstag
Egy kezdőnek mit ajánlanátok?
Gaggia Baby vagy inkább gyűjtögetés és Gaggia Classic(pre2015)?
mdav88
senior tag
Baby gyakorlatilag ugyazaz mint a Classic csak műanyag köntösben. A GC időtállóbb, de a baby is jó gép.
freaghill
őstag
Korábban olvastam a fórumot, és erre emlékszem, hogy hasonló a kettő, de mégsem ugyanaz.
Az rémlik, hogy talán nem is tuningolható annyira a Baby mint a GC?
freaghill
őstag
Illetve felvetnék akkor egy harmadik példányt, a Gaggia Coffee-t.
Mit gondoltok ezekről?
Nibiru
tag
Nem a rossz kávéra van igény. A dolog sajnos sok esetben ki van fordítva. Gyakori, hogy a marketing találja meg a vevőt, nem a minőség. Az olcsó(bb) kávé nem feltétlenül rosszabb, ahogy a drágább kávé sem feltétlenül jobb.
A márkát és közvetve a márkához tartozó iszonyatos marketing költséget minden esetben kifizeti a vásárló, a profittermelés pedig alapvető cél, Mindent összevetve egyszerűen nem lehetséges a kávé esetében, hogy amit agyonreklámoznak, az jobb legyen egy erős közepesnél, de még annak is örülhet a vásárló, ha azt eléri.
A szokásos kereslet-kínálati összefüggéseket túl pedig keményen megjelenik a kávés piacon a Veblen hatás is, főleg a kézműves kávék esetében, és ez a kávés kultúra fejlődésével egyre jobban előtérbe kerül. Ha tehát valakinek jó a terméke, bőven kereshet rajta és minimális marketing költséggel is bővülhet a piaca akkor is ha drága a termék. No meg ott van az a hatás is aminek nem tudom van-e külön neve a közgazdaságtanban, amikor az idióták akkor is a drágát veszik, ha az egyébként ugyanolyan, sőt esetenként akár rosszabb minőségű mint egy másik, olcsóbb termék. Az alapfeltételezése, hogy a drágább az jobb, működik úgy-ahogy mondjuk a műszaki termékeknél, de a kávé, a bor stb. és úgy általában a sokváltozós élvezeti cikkek esetében már nem. Ismert dolog viszont, hogy amikor pl. ugyanazt a bort öntik két palackba, a többség a drágább palackban lévőt finomabbnak érzi a kóstoláson. Sajnos ilyen gáz az ember.
[ Szerkesztve ]
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.