Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [bambano:] Bambanő háza tája
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
yazoo1
tag
Áhhh... kotyogoshoz jó. Mű...nekem a régi egyszerű darálómban a szaga/ illata még 2 hónap múltán is érződött...
szuszinho
őstag
Nekem ma Asszony dicsekedik, hogy kapott Római mogyorót. Kérdeztem, le lett darálva? Nem, nincs kibontva. Na, akkor itthon nem is lesz
SoundON
tag
Ha egy mondatban kellene válaszolnom akkor ezt mondanám:
Hosszas keresgélés és próbálgatás (Brikka, AeroPress,ROK Espresso Maker) után a Flairben találtam meg magamnak azt az eszközt, amivel otthontól távol, akár konyha és áram nélkül is tudok magamnak értékelhető, sőt nagyon finom igazi speciality eszpresszót készíteni.
Persze van hogy otthon is ezzel tolom, mert nagyon jó.
Ha további infók is érdekelnek légyszi írj privátban.
[ Szerkesztve ]
Noroo
tag
Ehh, mindenki elment a lényeg mellett!
Boldog névnapot!
Amúgy meg nem az van ráírva "mesének" a hátán, hogy ne rakd presszó gépbe, mer nagy nyomáson elviszi az ízét (izét)? (mer ilyet már én is kaptam...). csak kotyogatni érdemes a mese szerint.
ha jól emléxem....
beleriand72
tag
Nem veszti el, marad pont elég íz, illat, sok is :-)
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
beleriand72
tag
Nekem képről, videóról a ROK kicsit masszívabb, komolyabb, időtállóbb szerkezetnek tűnik. Működési elv hasonló. Talán olcsóbb is. Flair elcsomagolva kisebb helyet foglal. Én egy ROK-ra előbb utóbb lehet beruházok.
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
PeterAgos
csendes tag
Fél évet vártam rá, most nem tudom, mennyi a várakozási idő. Két hónapja használom, presszóra.
Nagyon kényelmes, tényleg minimális a pangó őrlemény. Ezért még nem is szedtem szét, bár az sem nehéz. Darálás közben azért nem olyan csendes, mint egy Euréka Atom, de ez néhány másodperc. Az őrlemény minősége szerintem igen jó, talán az állítási lehetőség lehetne valamivel finomabb. Én - pörköléstől függően - három osztáson belül szoktam állítani, persze fokozat-mentes.
A külseje - ez ízlés kérdése, nekem tetszik, kis helyet foglal.
Többféle őrlőt próbáltam már, de számomra egyértelműen ez a kedvenc. Nem tapasztaltam, hogy szükséges lett volna kés-bejáratás, az első perctől hozza a minőséget.
szuszinho
őstag
Készítettem a korábban említett leírás alapján vizet. A Mg és a buffer oldatok meddig állnak el szobahőmérsékleten a szekrényben?
yazoo1
tag
Szerintem nem sokáig,hideg helyre kell tenni,mert ha nem beposhad...nincs benne klór- mint a csapvizben-,ami gátolja a baci burjanzast.
Viszont én lehet nem tokolok a kevergetessel, hanem felhigitom a csapvízzel a desztillált vizet kb. 1:4 arányban...
[ Szerkesztve ]
a ROK nem igazán üti meg a szintet szerintem. egy barátom vett, nyúzta, néztük, szép, masszív, de a kávéja felejthető.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
vicces1
aktív tag
Én nem választanám a ROK-it
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
SierraFox
tag
Én is kaptam ilyet ajándékba. Túl van pörkölve. Alacsony hőfok kell neki. Most pl. a kinti kukákban pont jó a hőmérséklet hozzá, oda mehet.
Én főztem belőle kétszer, de sajnos borzasztó rossz. Dohányos műmálna íze van.
davidoff83
csendes tag
Szintlépés miatt eladóvá vált 2 éves Rocket R58 v2 gépem (Expolygon-tól vásároltam, mostani ára 720e). Otthoni kávézásra (2-3db/nap) használt, makulátlan állapotú. Minden gyári tartozékával. Pluszban adok egy nyitott szűrőkart és fejhőmérőt. A fej át lett szelepelve az optimálisabb flow miatt! Budapesten megtekinthető/kipróbálható! Tel:70/881-8386 Ár: 500e Ft
Koczó93
őstag
Jó cucc
wow, komoly gép! mi lett helyette, ha megkérdezhetem?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
72lakiluk
tag
Szintlépés otthoni kávézásban. van hová fejlődnöm. de rajta vagyok
Egy lelit felirat tükröződik a tálcán
[ Szerkesztve ]
(#79567) Keresztapper válasza davidoff83 (#79563) üzenetére
Keresztapper
senior tag
Ez a szintlépés nagyon érdekelne. Mina, vagy mi lesz helyette?
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
Nibiru
tag
Cold brew-val már kísérletezett valaki? Ahány recept, vagy cold brew eszköz gyártó, anyi féle kávé-víz arányt és áztatási időt írnak. Arra jutottam, hogy 1:4-gyel lenne valszeg a legjobb, de ez csak elmélet, mert sosem próbáltam. Továbbá 8-24 óráig mindenféle áztatási idővel találkoztam a leírásokban. Szóval némi input kéne.
jól kiszúrtad! akkor biztos a bjanka nyomiszabis cucc.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
mutyi
őstag
Lelit Bianca szintugrás az R58-hoz képest?
R58 is nyomásszabályozós nem?
Koczó93
őstag
Kíváncsi lennék hogy a nyomásszabályzós részét át lehet-e tenni rocketbe?
Szerk:
Mutyi: nem, csak az r60.
[ Szerkesztve ]
hát, hogy szintlépés-e, azt neki kell tudnia
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Kapucziner1
újonc
Ez Kubában nagy érték, mert a kávé a helyieknek csak jegyre kapható.
#64275200
törölt tag
Hideg eljárásnál a 1:10 - 1:14 szokott jó lenni. Világos pörkölésű SO kávé közepesen durvára őrölve. A technológiától függ az idő. Ha csepegteted 10-14 óra. Itt jobb ha jég és víz keverékét használsz. Ha áztatod 8-16 óra. Ha elkészült tetszés szerint vízzel, jéggel hígítható az ital. A jeget ugyanabból a vízből készíted amivel az eszpresszót, természetesen a felöntésre és a hígításra is ez vonatkozik. El lehet vele szórakozni
[ Szerkesztve ]
paljoc
tag
Sőt, elvileg ki sem lehetett volna hozni az országból. Ettől teljesen függetlenül /mármint hogy Kubában mi van, meg mi nagy érték ottani mércével vagy mi nem az/ ez a kofi kb. fele részben úgy szénné van pörkölve, hogy fehér papírra rajzolni lehet vele. A poszt és a fénykép inkább ezt szándékozott megmutatni. Amúgy a szénen/füstön kívül van valami baromi érdekes íze/szaga amit nem tudok hova tenni.
Érdekes lehet hogy ott a szivarfarmon mivel pörkölnek, mi lehet az eszköz amivel ennyire inhomogén "terméket" gyártottak, nem lehet-e azzal úgy bűvészkedni esetleg, hogy ne égjen szénné a fele. De az is lehet hogy ezt így szeretik/szokták meg a szivar mellé. /végülis annyira nem is érdekes, de örülök hogy nem ezt kell jegyre vásárolnom/
A mamának az óriási szivarral biztos ízlett így is!😃
[ Szerkesztve ]
John3:16
csendes tag
Köszi a választ! MIlyen őrlőket próbáltál ezen kívül?
Koczó93
őstag
Szerintetek ez passzol pl egy rocketbe vagy valami mezei e61be?
Forrás:Hb
PeterAgos
csendes tag
Szia, sokáig én is Keresztapper-félét használtam, most is meg van. Nekem is feltapadt az őrlemény, aztán rendeltem egy ilyet. [link] Erre minimális a feltapadás, a magasság állítása is egyszerűbb. Talán kicsit más a felülete.
fragola.6035
aktív tag
iatti
aktív tag
gc-hez vennék jms 12-18g kosarat.veszprémi vagyok,de a dunántúlon sok helyen megfordulok.vagy mit ajánlatok 14g kávéhoz?
Hát a 14g kávé baromi kevés az IMS-be. Ha ehhez a mennyiséghez ragaszkodsz, akkor 14-es Strada, vagy 15-ös VST játszik csak, de ezekbe is max. csak sötétebb pöriből kell ilyen kevés.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
iatti
aktív tag
most py choco madnes van.szerinted mennyit kellene beleraknom,és mi lenne a lejött kávé mennyisége?
mdav88
senior tag
Ranezesre igen. Nem hiszem hogy kulon legyartottak volna kulon e61 fejet lelitek....
wolfman
veterán
Sziasztok!
Elolvastam az összefoglalót, látom van benne sok szűrőről infó hol érdemes venni, de nem találom a nekem valót.
Van nekem itthon ugyanis egy Gastroback 42612 eszpresszó gépem, amit úgy vettem, hogy csak egy darab két csészés duplafalú szűrőt adott hozzá a jóember. Ezért most kellene a három másik ami gyárilag járna, hogy kilegyen a szett.:
egy csészés duplafalú
egy és két csészés szimpla falú
Ezeket hol tudnám beszerezni és mennyiért?
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
Koczó93
őstag
Már csak az a kérdés hogy honnan lehetne szerezni egy ilyen tűszelepet
mdav88
senior tag
Lelitnel elvileg rendelheto, de valami horror aron kinaljak kulon...
Ez sokmindentől függ, de kb . 17g szerintem biztosan belemegy, a lejött ital pedig aztán végképp ízlés kérdése.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
72lakiluk
tag
Én pl. 17-18 grammal csinálok általában 42-50g eredményt. A GC gyári duplával, de a napokban veszek ims 12/18-at. A terv az, hogy majd 16 g-ból főzök, de ahogy kiadja. Lehet marad a 18g. A PY nálam is bevált, ma is hoztam
Nibiru
tag
Én csak a víz és kávé, áztatós recepteket, eszközöket néztem, nem a jeges, csepegőset, mert ahhoz spéci eszköz kell. 1:10- 1:14 azért nem kevéssé lenne híg azok alapján amiket eddig olvastam. Azt hiszem maradok az 1:4-nél, most már csak azt kéne tudnom, hogy milyen kávéval érdemes leginkább megpróbálni.
Úgy sejtem, hogy valami jó kis gyümissel kéne, de biztos van valami olyan ami különösen finom lehet ezzel az eljárással elkészítve.
OPiiPO
addikt
CM800 kések elképzelhető hogy úgy elkopnak, hogy már nem is jön ki darált kv (használtan vettem, fogalmam sincs mikor volt cserélve) ? Most állok neki szétszedni, mivel 10-es fokozaton 5-7 perc őrlés után sem jött ki semmi - holott jól hallhatóan ment a motor és hallatszott ahogy a szemek a garatba kerülve találkoznak a késekkel. Fura.
(még jó hogy a De'Longhi mákdaráló még nem került fel az apróra)
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
iatti
aktív tag
most próbára van nálam ims 12-18,de lassan illene visszaadnom.16-18g azért elég sok koffein,nem lök nagyot?nálam is 40-50ml a cél,ehhez vennék kosarat.van egy ims b702th 26.5m 16-20g kosaram.amikor kölcsön adták a 12-18g-ost,akkor vettem észre hogy nem jót küldtek,nem gc-hez való.magasabb a pereme.
soldier2
őstag
Sokkal valószínűbb, hogy annyira finomra állítottad, hogy nem tud kijönni a kávé. Állítsd sokkal durvábbra, talán nem kell szétszedni és kiadja a púdert amit darált.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
OPiiPO
addikt
köszi - erre nem gondoltam, jön egy próba
Egyébként mennyi időnként kell cserélni, meg tudom-e oldani otthon is és honnan érdemes beszerezni az új késeket?
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
72lakiluk
tag
Reggel egy dupla, meg délután egy dupla fele. Hétvégén +1. Nem túl magas koffeintartalmú blendekkel vállalható több is
nemethsza
tag
Ment/gy privi
"Tanútt embernek párlya nincs!"
PeterAgos
csendes tag
Bezzera, Eureka Atom, HG-1
[ Szerkesztve ]
vicces1
aktív tag
Nem sok a dupla 18gr, sőt akár több is lehet. Persze nem valami robusztából. Pont ma du. ittam szó szerint kettőt egymás után, olyan finom, édes szirupos nedű volt. 2x 17,5gr-ból 2x 37gr El Salvador Pacamara-t toltam be 10 perc alatt. A coffein úgy tudom eleve a kivonatolás vége felé oldódik ki, vagyis 1:2 aránynál kevesebb lesz a coffein tartalom mint 1:3-nál.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
norby_42
aktív tag
Nyáron Pacificaffe-s Kenyából csináltam, nagyon jól kijött a gyümölcsös íz.
Eat pasta, run fasta
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.