Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#79701) Bazsee71 válasza vicces1 (#79699) üzenetére


Bazsee71
őstag

Arról nem tudok, másik szálon indultunk el. :)

(#79702) PeterAgos válasza meander (#79692) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

Vannak kávés kütyük, amiket kipróbáltam és elhagytam. Az egyengető marad :-)
Tapasztalatom szerint az egyik változót (tömörítés minősége) stabilizálta. Egyenletesebbek a lefolyások, így csak az alapanyag-függő őrlemény-térfogatra/súlyra, illetve az őrlemény-finomságra kell figyelnem. Korábban marok-tampert használtam, most rugós tamperrel próbálkozom - bejött a párosítás. Nem WDT-zek (a Niche Zero meglehetősen konzisztens, rögmentes őrleményt ad), ez a két kütyü hozza a várt eredményt. Az egyengető használata előtt sokat vacakoltam a tömörítéssel, ennek vége.
Wizard kolléga üzemszerűen használja a győri kávézójában, neki több a tapasztalata.

[ Szerkesztve ]

(#79703) ronin s8 válasza vicces1 (#79672) üzenetére


ronin s8
senior tag

Locavore

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#79704) Parci válasza meander (#79692) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

valahogy síkba kell hozni az őrleményt a szűrőben, anélkül, hogy közben itt-ott megnyomnád és oda több kerülne. tényleg jól működik a cucc, más kérdés, hogy én egyelőre félretettem (a keverővel együtt), mert besokalltam az egyre hosszabbodó rutintól. szerintem te is tapasztaltad, hogy a nagyobb mazzerek olyan jó légies, rögmentes őrleményt adnak, hogy belefér ez a lustaság. jobb lesz az eredmény, ha végigcsinálom a teljes keverés, oszlatás szeánszot, viszont nekem megüti a(z igényes) napi rutin szintjét nélküle is.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#79705) WiZARD válasza PeterAgos (#79702) üzenetére


WiZARD
addikt

Nekem bevált az egyengető, jobban bejött, mint a kevergetés (WDT), vagy rázogatás, ütögetés :)
Egyenesen tamperelni is könnyebb így.

Milyen rugós tampert használsz?

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

(#79706) jana86 válasza PeterAgos (#79702) üzenetére


jana86
csendes tag

Mllyen egyengetőt használsz? (A rugós tamperre már WIZARD rákérdezett, de persze az is érdekel.)

(#79707) bluesfan válasza jana86 (#79706) üzenetére


bluesfan
tag

Bár nem hozzám intézted a kérdést, azért megosztom a tapasztalatomat, hátha mást is érdekel. Én kb. egy éve egy Casadio rugós tampert használok, ami egy egyedileg gyártott, 58,6 mm-es rozsdamentes talppal van tuningolva. Szeretem, mert a nyomóerő közel állandó, nem nehéz vele egyenesre tamperolni és semmit sem kell állítgatni rajta. Jelenleg hosszabb pihenőn van miatta a palmtamp.
Egyengetőnek a Keresztapper féle van használatban nálam is.

[ Szerkesztve ]

(#79708) PeterAgos válasza WiZARD (#79705) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

Wizard
Csúnyaországból :-) vettem, ezt: [link]

Jana86
Keresztapper-rel kezdtem, de nagy volt a feltapadás (ennek ellenére gyönyörűen kimunkált darab, meg is tartottam), aztán ezt próbáltam és alig marad rajta valami: [link]

[ Szerkesztve ]

(#79709) 72lakiluk válasza PeterAgos (#79708) üzenetére


72lakiluk
tag

Ez utóbbival szemezgetek én is. A kereszt +2k, ez esetleg jobban dolgozik, azért drágább? De ha pl. vennék, kevergetni akkor is kellene, mivel egy dupla kosár alsó tartományára nincs hatással.
Korábban több hsz-ban is írtátok a 'spriccel' kifejezést. Ez mit takar? Lefolyás közbeni jelenség? Az pl. hogy nálam a GC gyönyörűen megindítja 6-7 mp - nél a lefolyást, az egyenletes de kb 15 mp körül már lök egy-egy nagyobbat, levegősebbet. Erre gondolom némi gyógyír lesz majd a nyomás beállítása ideálisra. Köszönöm.

(#79710) Csápájev válasza 72lakiluk (#79709) üzenetére


Csápájev
őstag

Spriccelés alatt azt értjük,mikor nyitott karnál nem egyenletesen indul meg a lefolyás a pogácsa egész területén,hanem valahol jobban,van ahol kevésbé,amiatt mindenfelé spriccel a kávé. Nem áll össze szép egyenletes sugárrá középen.
A mordor (avx) féle egyengetőről volt már szó korábban és a keresztapper féléhez képest mindenképpen hátrányának írták le,hogy picit össze is tömöríti a kávét,amit nem kéne.

(#79711) PeterAgos válasza Csápájev (#79710) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

Hát, ez így beállítási hibára utal. Mindkettőnek állítható a magassága; a Keresztaper-konstrukciónak hézagoló gyűrűkkel, a másiknak menetesen, hasonlóan a maroktamperhez.
Nincs mese, az AVX-es felülete fényesebb, simább, kevésbé tapad rajta az őrlemény.
Ezzel együtt utaltam rá: bár már nem használom, de a Keresztapper-féle a "spirituális kedvenc", becsülöm az innovációt, amit megtestesít.

(#79712) jana86 válasza PeterAgos (#79711) üzenetére


jana86
csendes tag

Valamennyire mindegyik tömörít, hiszen az egyengetés előtt az őrölt kávé szintje magasabb a kosárban, mint utána, a mennyiség meg nem változik. Olyan megoldás tömörítene a legkevésbé, aminek csak nagyon vékony "lapátjai" lennének, és mondjuk a kosár tetejének a szintjébe hozná az őrleményt. Ez a kosár külső peremén kellene hogy "támaszkodjon". Ilyet még nem láttam sehol. :( Nem tudom, valaki valaha próbált-e ilyet készíteni.

(#79713) 72lakiluk válasza Csápájev (#79710) üzenetére


72lakiluk
tag

Kösz mindkettőtöknek. Ha az emlegetett eszköz a Pal's Tech .... termék, akkor valóban gyönyörű munka, ezzel arányosan az ára is ott van. 18k, ahol én olvastam.

(#79714) jana86 válasza PeterAgos (#79708) üzenetére


jana86
csendes tag

Azt hittem, olyan rugós tampert használsz, ami támaszkodik a kosár peremén, és az azzal párhuzamos felületű tömörítést biztosítja. Mint pl. ez: [link]

De akkor nem erről van szó, hanem ez a tömörítés erejét jelzi lekattanással, mint egy nyomatékkulcs, ha jól gondolom. Ilyenem nekem is van egy JoeFrex, ilyet vettem, amikor kezdtem az egész kávézást. Mostanában egy fix nyeles Tadamm-ot használok 58,7 mm-es talppal.

(#79715) koxx válasza jana86 (#79714) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Aztaqrvaélet, jó drága :o egy maroktamper vagy egy tadamm töredék áron megvan.

(#79716) jana86 válasza koxx (#79715) üzenetére


jana86
csendes tag

A gyártó minden terméke magas színvonalat képvisel, ami az árban is tükröződik. Személyes tapasztalatom még egyikkel sincs, csak a HB fórumon írt vélemények alapján mondom.

(#79717) Parci válasza jana86 (#79712) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

én egyébként így oszlatok kb., mert egy műanyag nyelet a szűrő pereme mentén tartok, aztán a szűrőt forgatom körbe-körbe.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#79718) beleriand72 válasza beleriand72 (#79434) üzenetére


beleriand72
tag

Bocs🕷️

[ Szerkesztve ]

MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero

(#79719) Dolphin


Dolphin
tag

Sziasztok! Remelem jo helyre irok. Fel eves GC tulajkent (2013) 1-1,5 havonta takaritom/vizkotelenitem a gepet, szinte napi hasznalatban van a gep. Az utolso takaritasnal szerszam hianyaban nem tudtam leszedni a felso szurotarto fem alkatreszt (nemtudom mi a rendes neve), de most sikerult, le kellett utogetni szinte a bojlerrol. Xavax tisztitoszert hasznaltam, kavefozokhoz valo vizkotelenito ha jol tudom. A problemam, hogy osszerakas - 2-3 atoblites utan ha sima vizet engedek at a gepen (kavet meg nem latott), a vizben apro fekete szemcsek jelennek meg... kb 5 teljes tartaly viz atnyomasa utan lett "szinte" szemcse nelkuli a viz. Ezt lehet tudni esetleg, hogy mitol van? Van valakinek hasonlo tapasztalata? Illetve ti mivel takaritjatok es hogy az ilyen fajta kavefozot? (lattam, tobb embernek is hasonlo gepe van itt) :R

(#79720) Dolphin válasza Dolphin (#79719) üzenetére


Dolphin
tag

Jocskan visszaolvastam, citromsav + viz kombo jobb lenne tisztitaskepp?

(#79721) PeterAgos válasza jana86 (#79712) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

Talán nem is baj, ha az egyengető elő-tömörít :-)

(#79722) 72lakiluk válasza Dolphin (#79720) üzenetére


72lakiluk
tag

Szerintem ritkábbra is veheted. Ha lágyított vizet használsz, elég évente egy laza citromsavas átmosás 60 fokon :) én ugyan még nem próbáltam, mert új a gép, de így fogom majd. Itt olvastam én is.

(#79723) mutyi


mutyi
őstag

Most bontottam ki egy november 26-i pörkölésű Belardi kávét. Hát mit is mondjak, imádom. Ez pont az a kávé,ami nekem nagyon bejön. Nem érzem savasnak, nagyon egyben van.
Annyira bejött az első húzás,hogy egyből ittam belőle még egyet,mert picit gyors volt a lefolyás.
Egy bajom van,hogy 500g-os kiszerelés. Az egyik felét beletettem egy üres Illy dobozba, a másik felét meg egy sima szelepes zárható zacsiba.
Mit ajánlotok,hogyan tudok fél kilót a lehető legjobban tárolni két hétre,hogy ne dögöljön meg?

Más: Mostanában sokat volt szó az Oscar vízlágyítóról. Nekem is az van, az előbb dobtam ki,mert 4 hónapos volt és már annyira zöld algás,hogy hiába mostam le....
A kérdésem pedig az lenne, hogy szerintetek mi a jobb megoldás? Ha használom az oscar vízlágyítót a Gaggia-ban és azzal élek hogy hetente a víz tartályt takarítom,mert nyálkás, zöld, közben addig is ebből iszom a kávét vagy nem víz lágyítózok és marad a sima ásványíz?
Tényleg jó lenne objektíven tudni,hogy egy vízlágítós algás nyálkás víz ízben jobb-e a kávénak mint egy teljesen tiszta ásványvíz. (Nem Norda vagy Nestle Vera)

(#79724) 72lakiluk válasza mutyi (#79723) üzenetére


72lakiluk
tag

Én úgy tudom a sima ásványvíz egyáltalán nem ajánlott. Én most a kicsi Oscart a tartályba tettem, de adok neki még 3-4 hetet(akkor lesz kb 3 hónapos) és lehet váltok a külön edényben, hűtőben való lágyításra. Ezt is itt olvastam :)

(#79725) beleriand72 válasza mutyi (#79723) üzenetére


beleriand72
tag

2 hétig eláll a sima szelepes zacsiba, ne legyen napos, meleg helyen. Én, ha nagyobb kiszerelést szétöntök 1-2 hétig vagy szelepes zacsi, vagy légmentesen záródó műanyag kávésdoboz (több helyen lehet kapni). Nekem ez a lefagyasztgatás nem nagyon jött be. Nem nagyon szoktam egyszerre többfajtát váltogatni, ha megkezdek egy kávét, akkor addig iszom, míg el nem fogy. Ha ízlik, akkor úgyse rakom félre, ha nem, akkor meg örülök, ha mihamarabb elmegy. Kiönteni nem szoktam, inkább beleöntöm az automatába, oda úgyis jó...

MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero

(#79726) Szabász válasza mutyi (#79723) üzenetére


Szabász
csendes tag

Szia!

Én ozmózis rendszert használok visszasózó patronnal, és kétnaponta cserélem a tartályban a vizet! Az ozmózis vízhez szoktak még adagolni Mg sulfáttot így finomítva az ízeket! De már egy kancsós szűrő is tökéletes megoldás lehet Brita, Bwt, Laica kb 5e Ft. Egy TDS mérővel Mg sulfáttal lehet kísérletezni a tökéletes eszpresszóért!:) Szerintem hosszú távon jobban megéri mint az ásvány víz, Norda stb nem is beszélve!

(#79727) vicces1 válasza Dolphin (#79719) üzenetére


vicces1
aktív tag

Szia,
Milyen vizet használsz, illetve a vizet lágyítod valamivel?

Ha 5 tartály csapvizet átnyomtál, akkor fel is töltötted vízkővel újra! :B

Mindenesetre a bojlert ki kellene venni és belenézni, nem bonyolult kb.1db 5-ös imbuszkulcs kell hozzá.
A vízterítő (szűrőtartó) gondolom alu, és ha rá volt gyógyulva annak oka van. Javasolt lecserélni rézre, nem nagy beruházás és megéri, mert ugye a réz nem oxidálódik az aluval ellentétben. A fejet inkább más tisztító szerekkel kell átmosni, pl. Puly Caff, Tersoclean, ezek oldják a kávézsírt, egyéb maradványt.

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#79728) jana86 válasza Parci (#79717) üzenetére


jana86
csendes tag

Én egy fogpiszkálóval bűvészkedek. Ezek az egyszerű, manuális megoldások. :) A végeredmény hasonló, csak kicsit több pepecselést igényel. De végül is ez a hobbink, vagy mifene....

(#79729) jana86 válasza PeterAgos (#79721) üzenetére


jana86
csendes tag

Ha egyenletesen teszi, akkor tényleg nem baj.

(#79730) jana86 válasza Szabász (#79726) üzenetére


jana86
csendes tag

Én is RO vizet használok, de a visszasózást már én végzem magnézium-szulfáttal meg szóda-bikarbónával. A visszasózó patron nem ezeket adja hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#79731) Tomi_Sci válasza Szabász (#79726) üzenetére


Tomi_Sci
őstag

Ha lehet hinni az itteni kommenteknek, a Brita és hasonlók a legjobb módszer arra, hogy tönkremenjen a GC alu bojlere, mert csökkenti a pH-t.

Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html

(#79732) handrash válasza vicces1 (#79727) üzenetére


handrash
őstag

Ha a réz nem oxidálódik, akkor ez minek a képlete: CuO ? :)

Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/

(#79733) vicces1 válasza handrash (#79732) üzenetére


vicces1
aktív tag

ok, kicsit tovább bírja mint az alu, mondjuk úgy 200 ;) évvel!

A réz standardpotenciálja a hidrogénnél pozitívabb, a réz nem oldódik nem oxidáló savakban (például sósavban) és lúgokban sem.

Csak erős savak tesznek benne kárt, na azt nem kap a Gaggia vízterítőjeként funkcionálva. Ellentétben az aluval. (de ezzel itt nagyjából mindenki tisztában van)

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#79734) vicces1


vicces1
aktív tag

Világos Etiópból ittam ma itt egy Flat White-ot.
Ajánlom aki Fehérváron jár!
Ezekkel az eszközökkel érintkezett a kávé, darálóval nem lesz gondjuk!

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#79735) Szabász válasza jana86 (#79730) üzenetére


Szabász
csendes tag

Mennyit adagolsz 1L RO vízhez ? A sózót ki tudom iktatni, kíváncsi lennék a különbségre!

Nem tudtam a Brittás víz káros hatásáról! Meg kell nézni az említett Mg sulfát, szóda-bikarbóna mennyire emeli a PH-t. A Brita a víz TDS értéket elégé lecsökkenti, alap víznek jó lehet!

(#79736) OPiiPO válasza vicces1 (#79734) üzenetére


OPiiPO
addikt

hol található?

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#79737) vicces1 válasza OPiiPO (#79736) üzenetére


vicces1
aktív tag

[link]

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#79738) meander válasza Parci (#79704) üzenetére


meander
tag

@PeterAgos köszi

@Parci azért kérdeztem, mert nálam a wdt + marok tamper megy jó ideje, de most valamiért rápróbáltam mi történik, ha csak összerázom kicsit és maroktamper. Az eredmény lényegesen szebb, mint a wdt és kb. fele annyi idő alatt összeáll egy sugárba :)

úgyhogy nem tudok én már semmit. Lehet ezt az oszlatót kipróbálom, lehet nem. Kell már megint valami amivel szöszölhetek

(#79739) gogh válasza OPiiPO (#79736) üzenetére


gogh
csendes tag

Sziget utca 33, Székesfehérvár

(#79740) bl4ze válasza gogh (#79739) üzenetére


bl4ze
veterán

Milyen kávét tartanak? (espresso, nem filter vonalon)

.:. bl4ze .:.

(#79741) yazoo1


yazoo1
tag

Mi lehet az oka,hogy a csapolas szépen megindul,majd ismét a vég felé csöpögésbe megy át...??
Sötét pörkölés , Lucaffe...
Köszönöm

(#79742) vicces1 válasza bl4ze (#79740) üzenetére


vicces1
aktív tag

Maran coffe

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#79743) Dolphin válasza vicces1 (#79727) üzenetére


Dolphin
tag

Sajnos nem, sima csapviz, neha alacsony asvanyianyagtartalmu palackos viz, szoval igen, az ujravizkovesedet nekem is megfordult a fejemben :D Es ezert is gondoltam + javasoltak a gyakoribb takaritast. De akkor ritkabb es citromsavas viz lesz ebbol, meglatjuk...
A vizterito nem rez, elegge oxidalodott is mar, ez lesz a kovetkezo cserelni valo akkor, koszonom! Es a tippeket is! :R

(#79744) vicces1 válasza Dolphin (#79743) üzenetére


vicces1
aktív tag

Ok, akkor ezeket költsd rá bátran, megéri és nem nagy beruházás (1kg kávé ára):

-Tisztítószer
-vízterítő
-vízlágyító
-felsző szűrő

A felső szűrő, ha nem ilyen van benne, akkor megéri, mert filléres és jobb mint az eredeti.
Ha elkezded rendeltetésszerűen használni a vízlágyítót, akkor nem kell citromsavazni sem. legfeljebb nagyon ritkán.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#79745) sz.zs.


sz.zs.
senior tag

A Sioux Chief tágulási ( vízütés csillapító ) tudom, hogy fektetve beszerelhető, de vajon fejjel lefelé is?

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#79746) John3:16 válasza sz.zs. (#79745) üzenetére


John3:16
csendes tag

Szerintem úgy is működik, mert a levegő visszanyomja a dugattyút:
[link]

[ Szerkesztve ]

(#79747) Tomi_Sci válasza sz.zs. (#79745) üzenetére


Tomi_Sci
őstag

Egyébként az ilyen dugattyús csillapítók nem túl lassúak egy pumpa "ütéseinek" kiegyenlítésére? Azért ott elég kicsi időállandók vannak, míg egy csap / szelep elzárásánál tized másodpercekről beszélünk.
Kíváncsi lennék egy összehasonlításra a sima levegőssel ugyanabban a gépben.

Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html

(#79748) sz.zs. válasza Tomi_Sci (#79747) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Nem feltétlenül ezért kell, inkább a nyomás felépülését lassítja, illetve a rézcső csörgését szűnteti meg.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#79749) soldier2 válasza beleriand72 (#79725) üzenetére


soldier2
őstag

"Nekem ez a lefagyasztgatás nem nagyon jött be." a macera miatt, vagy egyéb gondok is akadtak?

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#79750) beleriand72 válasza soldier2 (#79749) üzenetére


beleriand72
tag

Vákuumos zacskóba fagyasztottam többször, 1-2 hónap után, de a végeredmény nem lett ugyanaz, mint a friss kávéból. Csökkentek az aromák, testesség, jelleg, gyengébb minőségű italt kaptam. Igazán fel is adtam ezt a módszert. Úgy vásárolok és annyit, hogy 2 héttől 2(3) hónapig fel tudjam használni.

MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.