Hirdetés
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MárkaLánc
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
válasz gregg71 #78048 üzenetére
Lehet, hogy kevesebbel is működnének, de nekem ennyi kell bele, hogy a felsőszűrőig felérjen. Így csapolás után annak a nyoma enyhén látszik a pogácsán. Valamikor valahol azt olvastam, hogy ez így ideális. Persze a 7/9 IMS-nél szó sincs erről, azt ki is mossa a víz rendesen, mégis elfogadható az eredmény.
Azt, hogy több kávéból készül az italod, ne sajnáld! Én pl. csak azért használom a szimplát, mert így egy dupla helyett kétszer-háromszor ihatok egy-egy szimplát anélkül, hogy helyből átugorjam a kerítést. De a szimpla minősége sosem éri el azt, amit duplával tudok produkálni.
Egyébként a lapos, 10g-os dupla szűrővel valószínűleg érdemes lenne még próbálkoznom. Ehhez ugye finomabbra kell őrölni a kávét, így elvileg nagyobb mértékben (nagyobb TDS) lehet kivonatolni, ami eszpresszó esetén kívánatos és jobb eredményt hozna - Scott Rao szerint, én meg hajlamos vagyok hinni neki, mert valamicskét konyít a témához. Csak épp a lapos pogácsa miatt nehéz normális eredményt elérni - nekem legalábbis nem nagyon sikerült. De majd még kísérletezek illetve meg fogok próbálni más 10g-os dupla kosarat is.
-
paljoc
tag
válasz Peti...(16v) #78049 üzenetére
Nekem gyári alapbeállításon van a gőzbojler, nem álítottam feljebb. A szilikoncsöves gyorscsatlakozójait ismerem, lám tényleg mégiscsak van "szervíztapasztalat" , mert a kistesót, a darálós verziót szereltem, mindkettőt szétszedtem már az OPV szeleptest cseréje miatt. Nekem semmi bajom nem volt vele, zéger lehúz egy kis hegyes fogóval meg lehet ragadni a fülénél fogva, és máris lejön a cső, tekerhető ki az idom. Megcsináltam párszor oda-vissza, semmit nem ereszett sosem, nagyon gyorsan bontható kötés. Nekem nem volt vele problémám, de nem vagyok szerelő, két masina megbontása nem a világ, szóval lehet hogy amúgy tényleg egy fos megoldás...
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #78056 üzenetére
nézd el gagyinak a vacak poént, már százszor kiderült, hogy a számos erős oldala közé ez nem tartozik
más: renekázok. nem tudom, hogy én is olyan lelkes vagyok-e, mint itt sokan. az biztos, hogy más a végeredmény nagyon, ilyen értelemben tehát jó, hasznos cucc, nem értelmetlen egy vst mellett sem. tényleg "savanyít", magyarán, tényleg jobban hangsúlyozza a savas jegyeket. lassítja a lefolyást, pontosabban olyankor sem folyik le túl gyorsan, amikor a normál szűrőből már ömlene -- ez viszont inkább azt jelenti az én értelmezésemben, hogy picit alulold.
na mindegy, használom, és végülis tök jó, hogy ennyire más, mert ha egy kofi nagyon nem zenél az egyik szűrővel, egy próbát megérhet a másikkal. (reneka kontra vst 15g)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
neducsinm
csendes tag
válasz Nibiru #78035 üzenetére
Alapvetőleg az borítja fel a rendszert, hogy más mennyiségű víz áromolgat a fejben nyugalmi helyzetben és más csapolás közben. Illetve amit Paljoc is írt, hogy csapoláskor beáramlik a hideg víz a kazánba.
Nekem is volt egy ideig a DB/T3 Catlerem, 3 dolog miatt adtam el:
- Gyakran lelőtte a szűrőtartót, gyakorlatilag inkább tartottam csapolás közben egy idő után. Sajnos az alufólia vastagságú szálcsiszolt burkolata be is horpadt ahogy leesett a szűrőtartó...
- Elég nehéz volt egyeztetni a Catlerrel, és az én modellem, még az első verzió volt aminek a vízkőtelenítését csak a szakszervízben lehetett elvégezni. A 22ezer Ft-os naked szűrőtartó és a budaörsi helyszín + hétköznap munkanapi nyitvatartás miatt elég riasztónak tűnt az évenkénti vízkőtelenítés, úgy hogy közben a masina a catler drága saját vizkőtelenítő tablettáját fogyasztja.
- A "massziv" megépítettség, sok elektronika miatt féltem kicsit meddig marad egyben. Illetve a pid reakcióideje, illetve a mműszerek által mutatott stabilitás is gyanús volt, úgy, hogy igazából sosem tudtam jobb kávékat főzni vele, mint előtte a sima PID-es GC-al.
+1 nagyon megtetszettek az E61-es gépek. -
jana86
csendes tag
"lassítja a lefolyást, pontosabban olyankor sem folyik le túl gyorsan, amikor a normál szűrőből már ömlene -- ez viszont inkább azt jelenti az én értelmezésemben, hogy picit alulold"
Ezt nem értem. A Reneka ellenállása kisebb. Most megnéztem egy Lelit gyári dupla szűrőt, egy IMS (E&B) superfine-t meg a Renekát. Ebben a sorrendben egyre gyorsabban folyik át rajtuk a víz. Csap alatt teletöltöttem őket, és csak így, nyomás nélkül néztem. A Renekán szinte ellenállás nélkül folyik át, nem is tudom megtölteni, csak ha nagyon megnyitom a csapot. Hogyan tudja egy kisebb ellenállású szűrő lassítani a lefolyást? Szerintem épp gyorsítja, azaz finomabb őrlemény kell bele azonos lefolyási sebességhez. Ettől meg a kivonatolás nem csökken, hanem épp növekszik.
-
HÁZIGAZDA
válasz jana86 #78060 üzenetére
akkor lehet, hogy ki kell tersoneteznem a szűrőt , de nekem finomabbra biztos nem kell őrölnöm hozzá, továbbá a renekán igazán átömlő shotot még nem sikerült csinálnom a normál beállításokkal (persze megint lehet, hogy azért, mert a vst-vel atom mód csatornásodott ugyanott).
-
Bazsee71
őstag
válasz jana86 #78063 üzenetére
Miért? Nem diszkrét ellenállás értékük van, hanem jelleggörbéjük. A háló éppen tehet egy erős változót a rendszerbe, továbbá az üres állapotban történő csapolás nem ad információt arról, hogy kávéval hogyan viselkedik. Nem kizárt, hogy a szemcsék a hálón úgy fekszenek fel, hogy jelentősen csökkentik az áramlási keresztmetszetet, míg egy hagyományos kosárnál ez elhanyagolhatóbb hatással bír.
Őszintén szólva nekem ennyi elég is volt az elvi síkon való kalandozásból, van itthon mind a három, és ha még papíron sikerül is levezetni az ellenkezőjét, az a valóságot nem fogja meggyőzni.
-
jana86
csendes tag
válasz Bazsee71 #78065 üzenetére
A renekának a nyitott felülete a gyár adatai szerint jóval nagyobb, mint egy hagyományos szűrőé (14% illetv 2,6%). De a szemcsék ezt valóban megváltoztthatják.
Nem megváltoztatni szeretném a valóságot, hanem megérteni.
Mostmár kíváncsi lettem. Mostanában csak a renekát használom, de össze fogom hasonlítani őket ugyanazzal a kávéval.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #78065 üzenetére
"Őszintén szólva nekem ennyi elég is volt az elvi síkon való kalandozásból"
vicces, hogy ugyanerre gondoltam én is. jana, ezt most ne vedd magadra, de általában úgy látom, hogy az "öreg rókák" egyre nehezebben tudják kezelni (ami hiba egyébként), amikor újra és újra beesik egy új feketeöves a topikba.
jóideje engem sem nyűgöz már le az elmélet, nem is az érdeklődés hiánya miatt, hanem mert végső soron (sok év, sok gép, sok szűrő és sok kávé után) itthon, magamnak kávézok, szóval annál nincs fontosabb, mint amit tapasztalok.
-
jana86
csendes tag
Nem veszem magamra. Ti meg ne kötekedésnek vegyétek, tényleg csak megérteni szeretném!
Persze, el lehet fogadni a gyakorlati tapasztalatokat magyarázat keresése nélkül is. Nekem most épp erre van indíttatásom, de lehet, hogy holnap meg nem lesz. Csak "hangosan gondolkodtam" itt a fórumon, hátha mást is érdekel a téma.
-
HÁZIGAZDA
válasz jana86 #78068 üzenetére
fontos a magyarázat, de annyi ilyen elmélkedős körön lettünk (inkább csak a magam nevében beszélek: lettem) túl az elmúlt tíz évben, amióta hardcore kávézok és fórumozok, hogy mára letisztítottam magamban, hogy mibe ölök energiát még és mibe nem.
-
Nibiru
tag
válasz Peti...(16v) #78047 üzenetére
Köszi, ez is azt támasztja alá amit Paljoc írt. Kár, hogy 86 fok alá nem lehet bemenni, de ez már tényleg csak szőrszálhasogatás a részemről.
-
senior tag
Bennfentes információim szerint kb. 2 héten belül újra kapható lesz a Reneka Mordorban 11.990.- Ft-ért ingyen postával!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Nibiru
tag
válasz neducsinm #78059 üzenetére
Az E61-es gépek nekem is tetszenek, de sajnos más árszinten mozognak, másrészt még nem tudok eleget róluk ahhoz, hogy jó szívvel le tudnám mellettük tenni a voksomat. A Sage (Catler) témán sem tudtam még magam átrágni, A vízkőtlenítéses játék szerintem mára vagy változott, vagy biztos megoldható lenne otthon is szerintem, szóval ez önmagában nem riasztana el. Nagyon szép a formatervezése és rendkívül innovatívnak tartom, ugyanakkor nem elég tartósnak. Igazából utóbbi az egyetlen érv ami ellene szól, mert egy ilyen berendezést nem néhány évre vesz az ember.
Az árakról szólva, sajnos az otthonra szánt komolyabb kávéfőzők luxus cikknek számítanak a világon és nincs elég verseny a piacon ezért minden gyártó őrült magasan tartja az árakat, nem úgy mint a többi, általános konyhai eszköz esetében. Gondolj bele, hogy mennyivel összetettebb és több anyagot tartalmazó eszköz pl. egy mosogatógép, egy hűtő vagy egy sütő, mégis töredékébe kerülnek egy rendes kávéfőzőnek.
-
Nibiru
tag
válasz Bazsee71 #78073 üzenetére
Biztos, hogy van, bár ma ez még nem jellemző. A Double Shot tulajával szórakoztunk egy jót azzal hogy jóval a normáls szint alá mentünk a hőmérséklettel, (84 °C talán, de nem akarok hülyeséget mondani) és egy lassú diffúz előáztatás után csapoltunk. Ha jól emlékszem a csapolás sem 9 bar-on történt, ezért hosszabb ideig tartott, de a részletekre már nem emlékszem. A lényeg, hogy azok a hőfokon lefőzve a kávéból teljesen eltűnt az a minimális keserűség is. Éppenséggel egy erősen citrusos kávéval próbáltuk, aminek felettébb nem vagyok a rajongója, de az éretten szedett gyümis kávéknál megérné vele szórakozni akár otthon is.
[ Szerkesztve ]
-
neducsinm
csendes tag
válasz Nibiru #78081 üzenetére
Nincs benne semmi vicc pedig ....
Az alap gépet Paljoctól vettem, egy Magister Stella, Hx-es E61 es masina.
Kapott egy plusz 0,5l-es rézbojlert (Bezzera), PID-el, ez adja a vizet a kávéhoz. Az eredeti 1,2l-es gőzbojler pedig külön (ki)kapcsolható.
Mivel ezzel meg mindig megvolt a minden e61-re jellemzo homorsekleti profil, kapott aktiv fejfutest (ipari flexibilis futoszalagok), ezt egy kulon PID szabalyozza, majd egy fejburkolatot ami egyreszt elrejti a csunya kabeleket masreszrol sok hoszigetelo anyagot is amivel meg stabilabb a fej.(A fejfűtés is kikapcsolható, de a fejhőmérő helyére beépített hőelem és a PID aktív marad igy ha kikapcsolom akkor visszakapom egy DB E61 funkcionalitasat fejhomerovel.)
Igy most egy dupla csapolas 2-3 tized fokon belul ingadozik (+-0,1 C)
Eleg sokat szivtunk vele Simivel, sok minden másképp működik a gyakorlatban, mint ahogy elvileg gondoljuk....
[ Szerkesztve ]
-
neducsinm
csendes tag
válasz Nibiru #78085 üzenetére
A fejen keresztül most is kering a víz, azt az E61-ben nem lehet kiiktatni.
Gondolom ez gépfüggő, de nalam a bojler átlag 12 fokkal melegebb, mint a fejben keringő viz.
Hiaba DB és PID mindig lesz valamennyi játék csapolás alatt a viz hőfokában.
Ezert került bele a fejfűtés.[ Szerkesztve ]
-
OImi.
csendes tag
Sziasztok!
Aristarco EMA 75 kávédarálóról szeretnék érdeklődni. "Ajánlott" készülék? Illetve használ ilyet valamelyikőtök?
-
kozsy18
tag
Tessék a SuperJolly! Tessék-tessék!
90k az àra, csak tessék!Italmill bicsak, tölcséres, karba pakolós, mindengyàrialkatréssszel-es.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
iatti
aktív tag
megjöttek a gyári kések a m.minihez.kicseréltem őket,de ahogy látom van egy kis holtjátéka a késtartón.lehet ezt központosítani?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett + Freewell Mega 16 Filter Pack (46)
- DJI FPV Racer drón - Fly More Combo FMC szettben +DJI hátizsák +Lumenier antennák
- DJI FPV Drone - bontatlan - 2 év garancia
- DJI Mini 2 Fly More Combo FMC drón szett 3 akkuval - újszerű állapotban
- Biliárdasztal / étkezőasztal - Garlando Miami 7' Wenge
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest