Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [ldave:] New Game Blitz - 2024
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
SierraFox
tag
Nekem kezdőként a Monsooned Malabar is nagyon bevált (a robis blendek mellett).
Más: Ma bontottam egy Lady Paljocot. Hát eléggé ott van.
a malabar jó tipp!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
SierraFox
tag
A European Coffee Trip csapata Budapesten járt: [link]
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Általánosságban igaz amit írtok, én egy kicsit másképp éltem meg. A Yirga hozta meg az áttörést, odáig sokszor tejeztem is, azóta teljesen elhagytam. Persze biztos kellett az a fél év, hogy kiismerjem a gépet, de csak hébe-hóba akadt valami jó, elmaradt az aztamindenit érzés. Nálam pl. a Malabar volt az egyik legnagyobb csalódás.
nekem, bár ez már jópár éve volt, "a" sidamo sokkal hamarabb zenélt, mint a yirga. az igen savanyú volt nem egy próbálkozásra, hiába volt epres az illata, ízben aztán fájt. na de mindegy is, egy kezdőbb user szerintem nem a savakat keresi, ha kap egy kávét, ami nem keserű, nem égett és diszkréten még savai is vannak, de azért inkább csokis-mogyorós, olajat enged. a spicy italy ilyen, meg a choco madness is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Pé
senior tag
Paljoc Kejjémá' fee + Csokoládés Őrültség kombónál én le is ragadtam. Szerintem zseniális mindkettő, és folyamatosan jó minőséget tudok belőlük húzni. Az újhullám nekem kínai
Illetve sokáig vettem Sandalj Paganinit, meg Frisco-t azok is bejöttek.
[ Szerkesztve ]
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Ha eljön Wouter Strietman. Eljön. Kedden jön el. Masszív kiskaros "hittérítés/hit-terítés" várható standunkon (E28) a World of Coffee kiállításon. Mi Wouter-rel már már megtértünk egy ideje.. Egész nap (ő csak kedden lesz ott) valszeg egymás agyára is mennénk, úgyhogy gyertek csevegni, tapasztalokat megosztani, nemcsak karos témában. Akit ez a topik hidegen hagy, az Marko Luther-rel (a MyTonino, Artisan apukája) és Paul Holleis-szal (ő a MyTonino másik apukája) vígasztalódhat, az E28-as stand másik oldalán.
[ Szerkesztve ]
Nekem a PY Sidamo volt az első otthoni kave, ami igazán beütött. A másik meg valamelyik HB. De a Yirga nekem jóval nehezebbnek tűnt.
while (!sleep) sheep++;
Bazsee71
őstag
Úgy sejtem ez géppark függő lesz, mert a GC-Major pároson tényleg nehéz elrontani a jelenlegi PY Yirgát. És nem magamból indulok ki, mint írtam, két kezdő ismerősömet is ráuszítottam, bevált. Egyik helyen alap GC-Compak K6, a másiknál tuning RS-CM702 páros van szolgálatban.
Szerk.: nem célom senkire ráerőszakolni az igazam, ellenben szívesen boncolgatnám a témát, mert érdekel, hogy miből fakad a teljesen eltérő vélemény.
[ Szerkesztve ]
vTamas35
csendes tag
Egyébként én is Yirgán kezdtem a Spicy Italy mellett. Mielőtt megvettem a "kezdő szettet" (ECM Veneziano/LSM92) széttúrtam a fórumokat, megnéztem 3.765.472 db Youtube videót, így viszonylag kellő információval felvértezve vágtam bele és kezdeti néhány (vagy kicsit több) kudarc után egész vállalhatókat húztam belőle. Az azért tény, hogy a régi PY yirga nem volt a leg bolondbiztosabb kávé, de az íze nagyon betalált.
[ Szerkesztve ]
O1G
Toobee
veterán
Váó
https://barbieripnk.hu/
mdav88
senior tag
Ket kulon yirgarol folyik a diskurzus. A regi nehezebb volt, az uj sokkal-sokkal tolerensabb es eltarthatobb.
Kezdonek talan megsem ezt ajanlana az ember, hanem a brazil csokis vonalat, nulla izgalom, biztos siker.
Aztan, ha stabilan megy, lehet kalandozni es kiprobalni mindent.
Csápájev
őstag
Én újhullámos kávékkal való ismerkedéshez elsőre etiopokat ajánlanék.
Sidamot vagy Yirgát.
Nagyon érdekes, a szokásos csokis vonaltól eltérő ízük miatt, ami még kevésbé tökéletesen elkészítve is kijön.
ronin s8
senior tag
Aszongyátok, a Yirga nehéz..? Mingyá kiderül...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
na ez az, én kb. 5 éve voltam kezdő, akkor paljoc mást és más géppel pörkölt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
mdav88
senior tag
Még egy éven belül is másról van szó aramo-aricha viszonylat is különbség volt.
Picit változtatott állítása szerint a pörkölésen a mester, ezért van hogy kicsit kitolódott az "érlelés" 1hétről 2-3 hétre, és eltarthatóbb a kávé megbontás után is.
Legalábbis az utóbbi időkben nekem ez a tapasztalatom, nem hanyatlik annyira gyorsan, mint korábban.
fragola.6035
aktív tag
Nálam a Spicy közel sem hozza azt, amit pl.november-decemberben hozott. 5-6 hét pihentetés után tudok belőle kikönyörögni valamit.
https://caffe35.webnode.hu/
na tessék, így ajánljon az ember valamit
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
fragola.6035
aktív tag
Lehet, hogy én vagyok béna.
https://caffe35.webnode.hu/
John3:16
csendes tag
Nekem is jó tapasztalataim voltak a mostani P&Y Yirgával. Elég tág határok között finom eredményt adott.
(Tuning GC + Mignon).
Mai tapasztalat: ne próbáljatok kecsketejből tejes italt készíteni. Valami rettenetes az íze.
adp
őstag
lady paljocból sikerült az egyik legfinomabb kapucsínót készítenem otthon. Arra még én is rákívántam mikor kóstoltam páromét. Pedig én egyáltalán nem tejezek.
Mandula tejjel még királyabb
nem hiszem, itthon elég rég ittam spicy-t, és nem emlékszem, hogy milyen volt
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
mdav88
senior tag
Azt nem mondtam hogy jobb lett, csak masabb😀
Ferdzsoo
addikt
Nah jöhetnek a meglátások és a kritika...
Köszönöm!
Ha letöltitek jobb lesz a minősége...
A nyomásom pedig mindig kicsit túl magas 11-12bar.
[ Szerkesztve ]
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
adp
őstag
szerintem a lefolyás nem oylan rossz. Inkább a színe árulkodik, mintha öregebb lenne a kávé kicsit táncol és szőkül, és elég feketén indul, ami tipikusan döglött kávékra jellemző.
Próbálj meg tuti friss kávét venni.
Nyomáson egyébként állítanék. 9-10bar közé valahova. Viszont nem ettől olyan amilyen
[ Szerkesztve ]
Ferdzsoo
addikt
Van itthon egy AVX-es Silver blendem is május 9.-ei pörkölésű. Nah az tutti friss. Lehet megbontom akkor azt.
A nyomáson való állítást ugye 2 képpen tehetem:
Durvábbra darálom, vagy kevésbé erősen temperálok.
De a temperálásom jelenleg sem nagyon erős, (8-10kg közötti) így lehet hogy egy fokkal durvábbra kéne vennem a darálót? Attól félek akkor meg már nagyon durva lesz és átzuhan ratja a víz. Elég nagy a különbség a cm900-on két fokozat között.
Az mitől van hogy néha ráragad a pogácsa a kifojó tetejére? Kb 5 alkalomból 1x.
[ Szerkesztve ]
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
adp
őstag
A nyomáson nem úgy tudsz változtatni, hanem úgy, hogy a túlnyomás szelepen állítasz. (OPV) a pogácsád az ellenállást adja, ami felépíti a nyomást, de nem az határozza meg a max nyomást.
Tamperolást egy kicsit túlmisztifikálod, a lényeg hogy közepesen erős legyen és fullosan vízszintes a pogi, hogy tömörüljön és kiszoruljon a levegő az őrlemény közül.
tamping
Próbálkozz a silverrel és tölts fel arról videót. Kb 86-88 közé lődd be a pidet, előáztatással valahol 32 körül jöjjön le
[ Szerkesztve ]
Ferdzsoo
addikt
Ez a túlnyomás szelepen állítás ez azért nem user feladat hanem tuning jól gondolom é?!. Szét nem szedném a gépet ezért... ilyen szinten nem tartok.
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
Gosti
csendes tag
Szvsz az alapdolgokat (konstans őrleménytömeg - mérleg kell hozzá; OPV ellenőrzése/beállítása - nyomásmérős kar kell hozzá + szakértelem a szereléshez; valós vízhőfok ellenőrzése - normális hőmérő kell hozzá) kellene egyenesbe hozni, aztán onnan van értelme az összes többi részletnek.
yeahhh
Ferdzsoo
addikt
Igazad lehet. Viszont akkor itt meg vagyok akadva. Se szakértelem, se hőmérő, se semmi. Király.
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
Hová valósi vagy?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Ferdzsoo
addikt
Pécs.
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
Akkor sajnos én nem tudok segíteni…
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Ferdzsoo
addikt
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
Gosti
csendes tag
Írtam.
yeahhh
adp
őstag
Nyugi. Nem olyan ordongos ez.
Hofokot merni sztem felesleges minek? Ott a pid.
Nyomasmero karnak megint nincs ertelme mert ott a gepen a nyomasmero.
Keress ra az avx forumon a lelit OPV beallitasra, sztem semmi szakertelmet nem igenyel ha allithato az opv
Gosti
csendes tag
Ja, hegedülni se' nehéz. Egyik kezedben a hegedű, másikban a vonó...ennyi. A PID általában NEM a tuti értéket mutatja, ezért kellene hőmérővel ellenőrizni...nálunk, vidéken legalábbis így járja...de én nem értek hozzá, mer' pék vagyok.
yeahhh
Wolfy999
tag
De valójában nem az a lényeg, hogy pontosan hány fokos, hanem az, hogy tudj rajta állítani. Ha sok a hő lefelé állítasz, a kevés felfelé. Nekem pl E61 DB gépem van. Kb 6-7 fokkal többet mutat a PID, mint amennyi csapolás közben a fejhő. De nem a szám a lényeg, hanem az, hogy tudj állítani, ha kell.
adp
őstag
és mire mész vele ha tudod hány fok a kilépő és a pid között a különbség? finomabb lesz a kávé?
Ettől nekem is van egy ebayes mérőm, de kapásból nem ezzel kezdeném, a vidi alapján nem hő gond van a géppel, hanem kvgond
[ Szerkesztve ]
Gosti
csendes tag
Kb. a 8.PID-es gépemet használom, és volt vendégségben is itt már néhány. Továbbra is az a véleményem, hogy egyszer minden PID-es gépnél meg kel(lene) mérni a pontos vízhőfokot - és utána már tudjuk, hogy az adott cucc mennyit csal (kijelzett/mért érték különbsége), és mi vagyunk a nyerők.
yeahhh
Gosti
csendes tag
A hőmérőt a gyíkemberek hozták el közénk, tehát nem kell hőmérőt használni. Profiknál mérleget is tilos, nyomásmérős kart meg aztán...Én kérek elnézést, az okosok majd mindent megmondanak a full HD-s videóból. Nem beszélek, figyelek, tanulok.
yeahhh
mester6
tag
Igen , mérd ami mérhető! Ez fontos. Ha pedig tudjuk, hogy mennyivel mér többet/kevesebbet a PID a tényleges kévéfőzési hőmérsékletnél, akkor jobb PID-nél az eltolás (offset) hőmérséklete beállítható. Nem rossz ha 93 Cfokot mutat a PID és annyi a kilépő hőmérséklet is. Nem mindegyik PID és hőérzékelő páros alkalmas az eltolási hőmérséklet beállítására.
adp
őstag
Nem kell felkapni a vizet, eddig is értettem, hogy miről beszélsz, viszont itt akkor sem ez a gond. Nem innen kell elindulni, hanem a friss kávétól
a kérdésemre továbbra sem válaszoltál? Hogy finomabb lesz a kávé mert tudod, mennyi a különbség a pid és a fej közt? Bocsi
soldier2
őstag
Belépő szinten fölösleges a kilépő víz hőfokát mérni, erről már írtunk többen is, de Gosti nem meggyőzhető (mondjuk ez nem is cél). Ennek akkor van értelme, ha több gépet szeretnénk összehangolni. Opv állítás is marginális az elején (gyárilag feltehetően nincs nagyon mellélőve). Mérleg, tamper fogpiszkáló és jöhetnek a finomabbnál finomabb kávék, ha van friss alapanyag. Ha pedig már mennek az alapok akkor lehet méregetni, finomhangolni, szűrőket cserélgetni stb. De az alapokhoz nem kell doktori cím.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
adp
őstag
én is erről beszélek
pidet be kell lőni valahova 88-90-re és lehet darálni wdt-zni tamperolni és nagyjából 25-30mp közt csapolni, úgysem fogja érezni egy kezdő a pides finomhangolás közti különbséget ( 1-3-4 fok)
[ Szerkesztve ]
fragola.6035
aktív tag
Jó ez a kilépő víz méregetés, csak éppen mindeni másképp méri, más hőmérővel és pl. egy Gaggiánál van aki azt mondja, hogy 8-10 fok a különbség, van aki szerint csak 1-2 fok. És mindeni azt gondolja, hogy az ő mérése a tuti.
Ha tényleg pontosan mérünk, akkor jó lehet, de ilyen 5 dolláros szarokkal, meg ikeás húshőmérővel tuti, hogy semmi köze a valósághoz.
https://caffe35.webnode.hu/
mester6
tag
Igaz, csak jó eszközzel érdemes ill. lehet jó munkát végezni!
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Az én gépemen is mértük a Macskakőben, hogy bizony a PID 95-nél a műszer csak 85-öt mért, aztán rámértünk a tieddel, az is. Azóta is tipródok rajta, mert adp-vel szoktuk egyeztetni a hőfokokat, és a Red Baggies kávénál egymástól függetlenül is kottára ugyanazt lőttük be. Pedig az övén annyi lett mérve kilépőnek, amennyit a PID mutat. A boldog tudatlanság helyett azóta agyalok, hogy ez mi lehet.
Ezek alapján én is annyit javaslok, hogy ha keserű, akkor lejjebb, ha savanyú, akkor feljebb a hővel. Aztán lesz ahol ez nem igaz, de ha belövi a tartományt, akkor aztán tényleg mindegy is.
fragola.6035
aktív tag
Rézcsöves Classicnál 1-2 fok különbséget gondolok. Semmiképp nem 10-et.
https://caffe35.webnode.hu/
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.