- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: MárkaLánc
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ferdzsoo
addikt
Sziasztok!
Múltkor sajnos nem kaptam infót erről a kérdésről:
Ki tudna nekem segíteni egy Lelit PL91T-be szűkítő beszerzésében és beépítésében?
Előre is nagyon köszönöm! -
Ferdzsoo
addikt
Ki tudna nekem segíteni egy Lelit PL91T-be szűkítő beszerzésében és beépítésében?
Előre is nagyon köszönöm! -
Ferdzsoo
addikt
Ha kotyogósba olyanra darálom a kávét mint amilyennek presszóra darálnám akkor az jó lehet? Vagy inkább egy kicsit durvábbra kell?
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
angelside77 #86867 üzenetére
Én azthiszem múltkor kiszámoltam valami gyártó infó alapján és ha jól emlékszem napi 2 darálással valami 90 év jött ki.
(Ez a major volt)
-
Ferdzsoo
addikt
Ti úgy álltalában milyen arányban főzitek a kávét?
Erre a brazil santosra 1:1-et írnak, meg voltam lepődve először, de sokkal finomabb pl mint ha 1:2-be főzném. -
Ferdzsoo
addikt
Illetve látok pár embert aki mélyebbre állítja és nem is tamperel utána...
Ti tampereltek utána? -
Ferdzsoo
addikt
Mondjuk annyi hogy viszonylag sok rátapad a disztribútorra. Ez nem is tudom mitől függhet,
meg nekem kb mindig ilyen légbuborékos lesz a teteje, olyan mint ebben a videóban akkor amikor azt mondja hogy túl alacsony a beállítás. Viszont ha mélyebbre rakom, akkor is ilyen marad a teteje, és akkor nagyon már tamperelni is alig lehet.
Szóval annyira nem vágom. De a léyneg hogy megszűnt a spriccelés a naked-ből bárhogyan is... -
Ferdzsoo
addikt
Ma főztem egy Santost, majd 1-1 ratio-ban, a lefolyásom soha nem volt még ilyen egyenletes mint most disztribútorral, nem gondoltam volna hogy ez ennyit jelent. A mélységgel még fogok kísérletezni, kicsit túl mélyre állítottam szerintem mert tempereléskor már alig tudtam rajta nyoni, de így is félelmetesen finomra sikerült a kávé, első körben nagyon elégedett vagyok. Nem gondoltam volna hogy a disztribútor ennyit fog javítani egyből a kv lefolyáson, nagyon szépen kijött a különbség a naked szűrővel.
Holnap update.még annyi hogy ez az avx-es disztribútor meglepően minőséginek hat, sokkal gyengébbre számítottam ár alapján...
-
Ferdzsoo
addikt
Én pont ezért rendeltem az ék alakot. mert ezt ugyanígy gondolom. Mindegyik 3 ág ilyen valamilyen szinten. Keresztapperé meg az ék alak a legkisebb ami egy ponton folyamatosan érintkezik ahol nem történik semmi.
Illetve az ék alak szerintem alapból jobban egyenget mert jobban el tudja oszlatni egy fél fordulat alatt mint egy negyed fordulat alatt. -
Ferdzsoo
addikt
Nah megjött a Brazil Santos, ill. az ék alakú AVX-es disztribútor.
Nagyon kíváncsi vagyok. -
Ferdzsoo
addikt
Ezek az állítások mennyire lehetnek helytállóak?
Egy kávé a túlkivonatolástól savanyúbb lesz (50-70sec), mintha megfelelően lenne lefőzve.
A túl magas hőmérsékelttől savanyúbb lesz mintha a kávénak szánt hőmérsékleten lenne lefőzve.Bazsee71 - többek között azért is kérdezem mert én még itthon képtelen voltam keserű kávét főzni. Savanyút viszont tudok bármikor.
-
Ferdzsoo
addikt
A TT8020 az savasabb kávénak minősül?
-
Ferdzsoo
addikt
Ma főztem egy kb 70sec-es kávét. 17,5g-ból lett 30g.
De a meglepő, hogy azon felül hogy nem volt gyenge, nagyon jó íze volt és szinte egyáltalán nem volt keserű.
Úgy vettem észre hogy savanyú jegyeket könnyen kihoz a lelit egy kávéból, de igazán túlkivonatolt keserűt még sosem sikerült vele csinálnom. -
Ferdzsoo
addikt
Az elázott pogácsa mitől lehet?
-
Ferdzsoo
addikt
Ezt a szűkítőt hol lehet beszerezni? Illetve ez gépspecifikus?
-
Ferdzsoo
addikt
Ill. Az mitől van hogy úgy vettem észre hogy 10,5-11 bar-on több íze van a kávénak ment 9-körül? Mindig blond és savanyú lett alacsony nyomáson hiába állítgattam az őrleményen.
-
Ferdzsoo
addikt
Második nyitott húzásomról videó. Észrevételeket, szívesen veszek.
Bocsánat a fókuszért, nem tökéletes. Túl közel volt.
Néha néha azért köpött egyet. -
Ferdzsoo
addikt
válasz
Keresztapper #85536 üzenetére
De ilyenkor a probléma elvileg az hogy középen tömörebb volt az örlemény. Igaz?
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
Keresztapper #85536 üzenetére
Aha ez egy jó és jogos kérdés. Meg fogom nézni. De szerintem kb abban van.
-
Ferdzsoo
addikt
Megvolt életem első nyitott csapolása. Sokkalsokkal rosszabbra számítottam, semmi spriccni. Atom iz. Mondjuk kevergettem is előtte 1 percet WDT-vel.
Nem pont középen jött a kávé ennyi volt a baja. -
Ferdzsoo
addikt
Megjött a nyitott szűrőm, ma már spriccelhet a kávè össze-vissza.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
stereofan #85482 üzenetére
Ez most 88 volt. De elég volt neki, feljebb biztosan nem teszem. Sőt amikor olaszeszpresszo tesztelte a helyszínen nekik még világosabb volt a crema nulla csíkosodással...
Ehhez képest az enyém kicsit tigrises. -
Ferdzsoo
addikt
Mai TT 8020.
Nagyon jó KV. Merem állítani hogy eddig a legjobb amit ittam.
De az is igaz hogy csak most kezdek belépni a negyed kilós KV-k világaba.tudom szégyen, jobb később mint soha.
-
Ferdzsoo
addikt
Nah ma beugrottam danettibe vettem egy 8020-as blendet, többen dícsérték. Tegnap előtt pörkölték.
Ahogy olvastam ez alacsonyabb hőfokot kíván. 92? -
Ferdzsoo
addikt
válasz
sz.zs. #84030 üzenetére
Nah, eltűnt belőle az a kellemetlen savanyússág, határozottan jobb, de még mindig savanyú, teljesen olyan mintha alulkivonatolt lenne. Pedig már így is inkább a túlkivonatolt értékeknél járok.
17g-30sec=46g. A lefolyása szép, csak az utolsó 5 másodpercben vékonyodik jelentőssen. Krémje nekem homogén világosnak tűnik, bár lefolyáskor szép sávos. -
Ferdzsoo
addikt
válasz
sz.zs. #84021 üzenetére
Már meg is van, most a biztonsíág kedvéért futtatok egy puly cleaneres vízkőoldást is, már ezzel a vízzel, aztán holnap reggel próba... Köszönöm a segítséget. Most így üresen megkóstoltam ezt a zafírt valami botrány kaki, és savanyú is már alapból szóval itt lesz a bibi. Félelmetes miket árulnak a boltban...
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
GAgyiXyXy #84009 üzenetére
Hőfokon már a 95-től a 103-ig mindent próbáltam és mindig savanyú maradt. A 25sec-es lefolyástól a 33sec-ig is mindent.
2 féle kávét is próbáltam, egy Mauro Deluxe, ill. egy Piazetto Espresso S. Caffe Crema.
Mindkettőt ittuk már máshol is, nekünk nagyon bejönnek, de itthon csak savanyúak...
Ezt a nestlé verát én még élőben bolban nem láttam sehol... -
Ferdzsoo
addikt
Lehet hogy egy adott asvámyvíztől az összes kávé amit főzök savanyú?
Most lefőztem vagy 20 adag kávét variálva az égvilágon mindent, kávét is, és minden savanyú. Amúgy pedig gyönyörűen folynak le a kávék, de a savanyú ízen kívül nem nagyon érezni mást. Márcsak a vízre tudok gyanakodni...Az ideg szétvet már... -
Ferdzsoo
addikt
Ahogy nézem árban ez kb ugyanannyi mint a Zero. Akkor inkább Zero-.
Mazzer Major új késekkel ennyiért felejtős? -
Ferdzsoo
addikt
Ahogy nézem ezt kész bűvészmutatvány beszerezni. Mondjuk ez lenne az igazi az tutti.
Alternatíva? -
Ferdzsoo
addikt
Sziasztok! Ha én keresem azt a minőségi darálót ami !fokozatmentesen! állítható és csak nagyon minimális (1-2g), vagy leginkább semennyi őrlemény sem marad benne darálás után, akkor én melyik/milyen kávédarálót keresek?
Köszönöm.
Egy Graef CM900-at váltana... -
Ferdzsoo
addikt
Ez a daráló tisztítása rízzsel? 2 teáskanál rizset ledarálunk majd szétszedjük és kipucoljuk ez mennyire jó megoldás tisztításra?
adp:
OK. Köszi. Akkor csak szétszedem és porszívó meg ecset... -
Ferdzsoo
addikt
Ez nem feltétlen van így mint ahogy sokan azt hiszik.
Ezen az oldalon elég sokat ír amúgy is Szendi a kávéról érdemes elolvasni a tévhiteket és a tényeket.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
Ferdzsoo #56774 üzenetére
Jelenlegi főzésünk. Változtatások az előző videóhoz képest.
Kibontottuk az AVX-es silver blendet talán ez a legfontosabb változtatás (május elejei pörkölés, így biztosan friss).
Beszereztünk egy pontos mérleget, így tizedre (századra) szépen kimérhető a kávémennyiség. (16gramm)
Gosti kolléga jóvoltából be le lett csekkolva a vízhőfok (103-as pid-nél jön 90,5 fokos kifolyó) ami igazából eddig is jó volt, de most már legalább tisztában vagyunk az eltéréssel.
OPV-t végülis sikerült kitúrnom és a 12-bárt lecsavartam 9.5-10-re.
A darálóba csak a frissen őrlendő mennyiség van beleöntve darálás előtt és 1-el durvábbra lett véve.
Előáztatás ki lett kapcsolva, mintha anélkül krémesebb lenne ami lefolyik.Röviden ennyi, de szvsz ég és föld a különbség a 2 héttel ezelőtti főzésekhez képest.
Megszűnt a sokszor keserű íz is.
És ami a legfontosabb mindegyik főzés hasonló jól sikerül, nem pedig full random mint akkor.
Ez leginkább a pontosan kimért 16 grammoknak köszönhető szerintem. -
Ferdzsoo
addikt
válasz
Bazsee71 #57319 üzenetére
A cm900-am is ilyen, akkor ezért van az alján az a kis fülecske.
Ez lenne akkor az "alap" hogy minden kávé előtt a zacsiból kiveszem a kávét, lemérem mennyit szeretnék majd közvetlen őrlés előtt belerakom a tartályba, beindítom a darálót, kinyitom a tartály alját, és ledaráltatom vele a komplett mennyiséget. -
Ferdzsoo
addikt
Darálót pucolni milyen gyakran illik?
-
Ferdzsoo
addikt
Az mitől lehet hogy délelőtt főzök egy megfelelő kávét, délután pedig ugyanazzal a beállításokkal amikkel hetek óta csinálom nem jön le csak 5 csepp fekete szmötyi. Majd durvábbra állítva a darálót ismét jó megint minden.
A darálóban éppenhogy próbálom a napi elfogyó mennyiséget tölteni reggelente, de ma kifogyott és utántöltöttem (ugyanazzal), nah akkor történhetett valami mert utána lett ilyen.
Az is érdekes hogy különböző kávéval különböző értékre kell állítani a daráló finomságát.
Ez mitől függ, pörkölés vagy maga a babszem minőségétől?Bocsánat a láma kérdésekért...
gondolom ez Nektek evidens, én meg a tanuló fázisban vagyok.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
Keresztapper #56809 üzenetére
Gosti elvileg elér hozzám valamikor.
-
Ferdzsoo
addikt
Van itthon egy AVX-es Silver blendem is május 9.-ei pörkölésű. Nah az tutti friss. Lehet megbontom akkor azt.
A nyomáson való állítást ugye 2 képpen tehetem:
Durvábbra darálom, vagy kevésbé erősen temperálok.
De a temperálásom jelenleg sem nagyon erős, (8-10kg közötti) így lehet hogy egy fokkal durvábbra kéne vennem a darálót? Attól félek akkor meg már nagyon durva lesz és átzuhan ratja a víz. Elég nagy a különbség a cm900-on két fokozat között.Az mitől van hogy néha ráragad a pogácsa a kifojó tetejére? Kb 5 alkalomból 1x.
-
Ferdzsoo
addikt
Nah jöhetnek a meglátások és a kritika...
Köszönöm!
Ha letöltitek jobb lesz a minősége...A nyomásom pedig mindig kicsit túl magas 11-12bar.
-
-
Ferdzsoo
addikt
Huh, köszönöm a tippeket, látom hogy sokat fogok itt tanulni, fogok csinálni egy videót az a tiszta sor, és akkor tudtok okítani.
Első körben megpróbálom feljebb venni a hőfokot meglátjuk...Gosti.: Te írtad azt a cikket?
Soldier 2:
1. Ezt mindenképpen kipróbálom, lehet hogy ez sem tökéletes.
2. Ezt kizárnám, nagyon jól illeszkedik az 58-as karba az 58,4-es tamper.
3. Ezt is kizárom, nemrég vettük a kávét.
4. Ezt pedig feljebb rakom pár fokkal.Amúgy ízre nekem jó a kávé, nem savanyú, csak a crema nem jó ez látszik.-
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
mdav88 #56718 üzenetére
1. J.Hornig Röstmesiter Barista ez ilyen gastro féle kávé, ízre nekünk nagyon bejött azért vettünk belőle egy csomaggal. De az oldalukon nem is találom, csak az espresso-t.
2. Elvileg kizárólag arabica, az idő alatt mit értesz? -
Ferdzsoo
addikt
Hát hihetetlen hogy ilyen mélységű kávé topik is van itt a ph-n, bár nem is tudom miért vagyok meglepve.
Mi is nemrég léptünk a kávékészítők klubjába, pár hete van egy Lelit PL91Tgépünk egy CM900-as örlővel.
Jelenleg a gyakorlat teszi a mestert fázisban lépkedünk, hol jobban, hol rosszabbul sikerül a kávé.
Van egy sanda gyanum (főleg ez a cikk szerint )miszerint alacsony a vízhőfokom, hiába 95 fokra állítottuk az kevesebb nála, legalábbis a kávé végeredményében ez látszik. (Homogén crema, túl világos, és sok is.) Hogyan tudom ellenőrizni, milyen mérővel hogy a kifolyó vízhőfok valójában tényleg hány fokos? Meg hogyan tudom ezt lemérni egyáltalán? Vagy egyszerűen el kell kezdeni kisérletezni a magasabb hőfokokkal?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Politika
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Linux haladóknak
- Nők, nőügyek (18+)
- OLED TV topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Napokon belül startol a Samsung olcsóbb táblagépe
- További aktív témák...
- GIGABYTE B650 UD AX WiFi AM5 DDR5 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 4070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest