Hirdetés
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"valakinek lenne-e kölcsönbe egy Kruve Sifter szettje egy-két napra?"
Van. Vihető.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
üzenetére
De hát nem látod, hogy már a filter pörkölésünket húzom eszpresszóként :-)? Az hidd el, objektíve az ihatóság határán táncikált, de én tényleg csak szökőévente jutok oda, hogy lefolyóba küldjem az elkészített kávét...
Igazából a soup létjogosultsága számomra ott kezdődik, hogy valami pluszt adjon, mint amit egy hibátalanul elkészített filter nyújt. Ha ezt nem tudja, akkor értelmetlen, mert van V60-unk, Fellow Aidenünk, Kalitánk...
Ha csak arra alkalmas, hogy pótfilter legyen azoknak, akiknek nincs filtereszközük, akkor ez csak egy múló divathullám, amire 2 év múlva már senki nem emlékszik. De nem írtam le. Ezt akkor próbáljuk, ha az üzemben mindenki a fedélzeten van.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Abszolút érdekel. Már kalmáros kollégák is emlegetik a soup-ot néhány hónapja, de nehéz az embert a komfortzónájából kizökkenteni. Ez a diskurzus viszont megtette a végső lökést. Szerintem egymás mellett két Robot-tal fogunk kávézni, ami olyan összehasonlítást tesz majd lehetővé, amire tényleg lehet alapozni is. Kössz a linket!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Nem akartam Lance-be masszívan beleállni, mielőtt ránéztem volna valami frissebb videójára. Szokott volt járni a standunkon a HOST-on és a WOC-okon is. Számomra egyszer sem keltette azt a benyomást, hogy elmélyedne, alaposan utána menne témáknak. Felületes, inkább harsány többnyire. Személyesen beszélgetve vele kevésbé pozőrködik, mint a videókban.
Na, de megismerkedtem a soup-pal Lance tolmácsolásában... Amiben pont ugyanolyan esetlenül kezeli a Robotot, mint 3 éve. Ha influenszer akarok lenni, akkor ezt bakit nem hagyom benne a videóban, hogy a Robot-ról lent hagyot karral cincálom le a szűrőt a dugattyúról. Egy jó kontentben, nem maradhat benne ilyen kisiklás. Nem néztem végig (bocs, pedig tényleg jól tűröm a szenvedést), de a rugós dugattyúsokról tett kijelentése is azt árulja el, hogy mennyire nem érti még mindig a működésüket (vagy azt, hogy mennyire különböző működési elvű rugós dugattyúsok vannak). Az előáztatás mértéke ezeknél is jól állítható, ergo soup-ra szerintem totál alkalmas. Az, hogy milyen hőmérsékletek mérhetők a Robot-ban húzás alatt előmelegítés nélkül, azt már tudjuk. 4-6 fokkal a Lance által bemondott alatt (csak 70g-ot tölt a kosárba). Bocs, befejeztem Lance analizálását...
Soup-készítésre ma reggel nem maradt idő. Next time. Azért abban talán egyetértünk, hogy ez sokkal inkább filterkávé, mint eszpresszó.
Csináltam viszont a filter pörkölésünkből eszpresszót.
Nekem ez az eszpresszó így nem élvezhető, talán nagyobb hígítással. Nagy, precíz síktárcsáson őrölve. Azért csináltam pidelt gépen, hogy a paraméterek tényleg ott legyenek, ahol szándékoztam.

Számomra hiányzott a kontextus Dávid hozzászólásából, hogy ez primér soup-ra (filter jellegű kávéra) vonatkozott. Erre is lehet használni a Robot-ot persze. De talán a többség mégis eszpresszóra veszi, aztán kipróbál persze mást is vele. És tényleg a fő erénye a Robot-nak (a manuáloknak), hogy rendkívül tág tartományban megbocsátók. Fasza lesz az ital, mert minden (MINDEN) kézben tartható.
A következő viszont már nekem is a soup lesz :-).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Dávid :-), ígérem, ki fogom próbálni a Robotot előmelegítés nélkül, ha túlvagyunk a karácsonyi őrületen, és oda tudom tenni magam egy ilyen alkalomra.
Lance videóit nem követem, kicsit nehezemre esik végignézni a rengeteg sallang és dalbetétek miatt, de most rákerestem a Robotosokra, hiszen arról szólt a diskurzus, így relevánsabbak. Fogtam a fejem persze, hogy mennyire esetlenül kezeli a Robot-ot (kapaszkodjatok a karfába, ha belenéztek!). Ő szorgosan előmelegít. Világos pörköléseknél különösen indokoltnak tartja.
https://youtu.be/UZvqhQxBPXg?si=YSpLJvL3j_JbSyoL
https://youtu.be/kgu5zA1oo8M?si=GOXRu7v5qPqZqXd_&t=800
Persze abszolút nem zárom ki, hogy jön a paradigmaváltás eszpresszónál (is) a hőmérséklettel kapcsolatosan.
Ünnepek közt jön a 85-88 fóka közti nagy eszpresszókészítési maraton.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
üzenetére
"Ez itt a hardcore topik"
Akkor jó. Nem tévedtem el. A most Robot-tal ismerkedőknek, fórumra tévedőknek ezt nem elég ismételni. Az egész téma rettenetesen szubjektív, ezért tartom fontosnak, hogy ne csak az egyik oldal legyen megmutatva valakinek, aki még azt sem tudja feltétlen, hogy merre van az arra vagy, hogy több út létezik. Hogy mi progresszív, klasszikus, egyáltalán klasszikus-e, amit valaki más akként értékel. Vagy hogy mi az objektíve aluloldott, vagy hogy van-e egyáltalán olyan, az pedig már egy teljesen más diskurzus, ami írásban egészen biztosan további félreértésekre nyithatna teret. Innentől viszont már csak magamat ismétlem.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
qvik27
üzenetére
Én örülök Dávid hangos coming-out-jának ("Szerintem semmi értelme az előmelegítésnek", tudom, hogy nem most derült ez ki, és többen így használják), mert bár én az előmelegítős (nem két fő
) frakciót erősítem, de nem mértem soha utána a hatásának. A masszív rozsdamentes szűrő és screen miatt nem éreztem szükségét ennek. Ez a mérés még hiányzott. De most pipa.Amikor ennyire kategorikusan hangzik el valami, olyanoknak szánva, akik először használják a Robotot, akkor úgy érzem, hogy valamiből kimaradnak, akik amúgy éreznének különbséget. Ez pedig nem jó. Szerintem az árnyaltabb vélemények jobban segítenek a kezdők útkeresésében.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Nyilván egy értelmezhető létszámú vakteszt adhatna választ erre a kérdésre, dönthetne el egy ilyen diskurzust.
Mindenesetre azt gondolom, ha a kérdést pusztán úgy tennénk fel, hogy milyen hőmérsékletet állítanál be egy pidelt kávégépen filterpörkölésből (!!!) készített eszpresszó esetén, akkor az elhanyagolható kisebbség emlegetne 90 fok alatti ideális hőmérsékletet. Márpedig a Robot-ot előmelegítés nélkül képtelenség 90 fölé tornázni.
-
Kávé Kálmán
tag
Tisztítsuk meg a Robottól a képletet! Az ott ugyanis totál irreleváns tényező. Pont magam ellen beszélek (kicsit), ugyanis nekem a dugattyúsok önmagukban komoly ízfokozó hatással bírnak.
Az egyik eszpresszó 88 (átlaghőmérséklet), a másik pedig 92 fokon készül. Minden egyéb változatlan. El tudom képzelni a szituációt, hogy nem észlelek különbséget. Ugyanakkor azt gondolom, hogy többnyire regisztrálnám. Lesznek kávék, amiknél kevésbé, és lesznek, amiknél elhúznám a számat. A vicces az, hogy az álmoskönyv szerint pont a világosabbaknál kéne a különbség inkább kiütközzön.
Na, adott a házi feladat egy legközelebbi prohardveres, soxszemélyes kóstolásra

-
Kávé Kálmán
tag
Jelen esetben azt gondolnám, hogy nem hitvitáról van szó. A két módszer közötti hőmérsékletkülönbség ugyanis több mint 4 fok. Arról azt állítani, hogy nem számít, az egy elég merész/radikális dolog.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
üzenetére
A fűtés nélküli manuálok előmelegítésének szükségességéről: már jó ideje nem teszek alapigazságszerű kinyilatkoztatásokat, illetve óvatosan kezelem őket. Az évek megtanították ugyanis, hogy az élet komplexebb, mint gondoljuk, azon meg talán vitatkozni sem érdemes, hogy az emberek, meg az ízlésük, az ízlelőbimbóik érzékenysége sem egységes. A hőmérséklettel kapcsolatos hitvitákba sem szoktam pont ezért belemenni. Most sem teszem. Vannak, akik ugye 0,5 fok különbséget is kiéreznek ízben két kávé elkészítése között. Én nem tartozom az ennyire feketeöves csókák közé.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy a hőmérséklet nem lényegtelen, ha az ember kávét készít.
Van itt a Robot kosara és a screen rozsdamentes acélból. 10g híján 100g, azaz majdnem 1/10kg, amibe extrém esetben beletöltünk ugyanennyi vizet. A többség kevesebbet, esetükben a szűrő visszahűtő hatása még nagyobb.

Az előmelegítés eccerű, a dugattyúhevítéssel én sem bajlódom.

James 2019 októberében hozta ki a Robot tesztjét. A HOST Milan előtt vette fel, majd utána publikálta. Mi a Flair-en és a Roboton demóztuk a Smart Espresso Profiler-t. Amikor bejött hozzánk, akkor ragaszkodott az előmelegítés nélküli Robotoláshoz. Valami fenszi Etiop közepes pörkölést toltunk. Finom kávé lett. Másnap ismét betért, akkor én voltam, aki ragaszkodott az agylövéséhez, és előmelegítettük a Robot-ot. Ő volt az, aki azt mondta, hogy harmonikusabb italt kapott előmelegítéssel, mint anélkül. Az én ízmemóriám pocsék, én nem mernék egy nap elteltével ízárnyalatokról nyilatkozni. De lehet, hogy nem árnyalatokról beszélünk.

Ha reggel csak beverünk egy eszpresszót vagy tejes kávét, akkor valszeg tökmindegy, hogy elengedjük-e az előmelegítést. Ha nyugiban készül, és odafigyelünk rá, akkor meg valszeg lesz olyan, aki meg fogja érezni a különbséget.
Itt van két 30mp-es hőmérséklet log a betöltött víz hőmérsékletéről. Forrásban levő vízzel indulva szobahőmérsékletű szűrő és screen esetén a kosarat teletöltve 4 mp után 90 fokos a vizünk. A 30. mp-re 87 fókánál járunk. Ha előmelegítünk (vizet úgy is kell, nekem ez nem extra), akkor pedig 94-ről (4.mp) indulva fél perc után 91,6 foknál járunk.

szurke vonal előmelegítés nélkül, piros előmelegítéssel

Kiki eldöntheti, hogy előmelegít vagy sem. Mindenesetre kancsóra rakva, gőzzel nem fáradság, és sokkal hatékonyabb (a gőz forróbb mint a víz).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
verti1
üzenetére
Héló Pali! Egyazon figuráról/őrlőgyártóról beszélünk. De hidd el, többet tudsz meg róla, meg hogy mit és hogyan csinál, ha műkedvelő Brian 17 pereces videója helyett rászánsz egyszer 2 órát az életedből a "Within tolerance" majd 2 órás Denis-szel készített podcast-jára. Ők nem kávé oldalról közelítenek, hanem értenek gyártáshoz, és tudják miről beszél Denis. Pont ezért érdekes. Nekem ez volt a trigger. Brian rokonszenves kávés arc, de vajmi kevés köze a gyártáshoz.
Denis sem állítja, hogy optimálisan teljesítenének a kései, amiket talán 3-4 éve maga (!!!) gyárt. Előtte az SSP-től rendelt. Nála megborultabb gyártót mikroszkóppel kell keresni az univerzumban. Asszem, már csak a motort rendeli egy japán gyártótól.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
verti1
üzenetére
Lehet, hogy lehangoló, de a bejáratás valszeg nehezen delegálható a gyártó irányába. Optimálizálgatnak, hogy minél kevesebb maradjon a userre, de elvárni a gyártótól, hogy a gyári újból bejáratottat, rögtön optimálisan működőt "faragjon" szerintem illuzórikus.
Mostanában kapom meg a Kafatek-ünket és cseteltem egész sokat több mindenről Denis-sel, illetve a kafatek fórumán is sokat olvastam, illetve kaptam kérdéseket dugattyús gépekről. Denis egy elvetemült, párját ritkító perfekcionisa, akin mint gyártón is nagyon nehéz fogást találni. Azt gondolom, hogy kevesen - ha van egyáltalán még hozzá hasonló - viszonyulnak az őrlőgyártáshoz nagyobb alázattal.
Aki ezt megkérdőjelezi, az hallgasson / nézzen vele készült podcast-ot. . Elég meggyőző volt számomra! Hajrá! G.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
vicces1
üzenetére
Játszadozom a gondolattal, hogy mi lehetne a koncepció, igen. Szívem szerint tolnám én ezt, akár havonta is, de valamiből meg is kell élni :-). Ez egy pro bono dolog volt, és 1,5-2 héttel előtte totál ez töltötte ki minden "félrerakható" időmet. Nyilván van közvetett haszna, ahol majd száz kávéfixált bringás összegyűlik, de ez alapvetően azért lett, mert nagyon akartam, és sokat járok Dobogókőre (idén még kéne menni 6-szor, hogy összejöjjön az éveim számának feltekerése). Szóval nyilván logisztikailag egyszerűbb itt, tekintve, hogy több vackot cipeltem fel, mint a világkiállításra szoktunk, de lesz, aki az állandó helyszín miatt esetleg beleun. Ezzel kapcsolatosan már van ötlet, hogy mivel tehetjük ezt minden alkalommal mássá. A hüle vetélkedőkkel például, ahol azért némi komolyságot ad a dolognak, hogy értékes díjak voltak már idén is. Tavaszra lesz egy jobban kiforrott koncepció. A mostani nagyon spontán, gerilla jellegű dolog nem biztos, hogy ennyire jól működhet sorozatban.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
vendingo
üzenetére
Kössz! Nem gondolom, hogy sivár az életem, de ez a legjobb élmények közt fog megmaradni. Lefoglaltam a tekerosfekete.hu-t, és megpróbálunk valamit csinálni belőle. Biztos lesz márciusban egy menés. A Volkswagentől azt kérdezték, hogy decemberben akarunk-e :-) még... A lényeg, hogy a résztvevők részéről is a tipikus kérdés az volt, hogy mikor lesz a következő, és a szponzorok (szerény hozzájárulásokról volt szó) is boldogok voltak. De komoly bajban lettünk volna logisztikailag, ha kedvező az időjárás. Még a két bajnok is meg volt lepve a megjelentek számától.
@xy.zsolt sajna lövésem sincs
-
Kávé Kálmán
tag
Épp sikerült a szeánszot követően két héten belül összetennünk a kisfilmet. Masszív manuál kávégéporgiává fajult a szolid tekerés odafönt Dobogókőn. Hátha Norbin és Zolin kívül más is kedvet kap innen a tekERŐS FEKETÉ-hez jövő tavasszal.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
xy.zsolt
üzenetére
Pedig ott van...
Lévai Lóránt remek kis leírást is rakott a videójához, amit olvasva még most is lúdbőrös leszek. Megérthető belőle, hogy egy esős novemberi napon, hogyan jöhet össze közös dobogókői tekerésre 90-100 ember (ez a szám még a mai napig elképeszt engem is).
Vicces kiegészítés: tényleg egy hátast dobtam a begördülés után, ugyanis nem oldott ki a baloldali pedálom (már Kakashegynél is vacakolt, csak akkor jó irányba dőltem) és dobtam egy óriási hátast, de a háj- és ruharétegeknek hála, katonadologse lett belőle. A videón már csak az látható, ahogy a cimborák segítenek felkelni.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
vicces1
üzenetére
Klassz, hogy jöttetek! Ráadásul mindketten vidékről. De vótak ottan nálam sokkal bolondabb népek is. Ex-Casmo/Holistic/Spectrum Kis Zoli pl az EK-jával, egy Olympia Mina-val és egy Roastino-val hágta meg a hegyet bringás utánfutóval, a haverom meg a bicajára akasztotta a 2017-es 50.anniversary Cremina-ját. Ja, és fel is jött vele. De igazából mind a 80-100 bringás (a kanyarfotón 101 került képre a releváns időablakban) meglehetősen kettyós volt, mert a döntést mindenki akkor kellett még meghozza, amikor szakadt az eső. Rajtam kívül csak Pelikán Janinak és Dina Marcinak volt muszáj mennie. De aztán az utolsó 20-30 percben megkegyelmeztek az égiek. Azután kezdett esni, amikor bepakoltuk a rengeteg motyót, meg még nénány résztvevő súlyosabb eszközeit, amivel életveszély lett volna a downhill menet. Este hat és hét között.
Holnap már elkezdem szivárogtatni a színes-szagos anyagokat, amiket a fiúk rögzítettek.
-
Kávé Kálmán
tag
Hejjhejj! Fontos UPDATE mindazoknak, akik az embert, őrlőt és kávégépet is próbára tevő időjárásban neki fognak rongyolni Dobogókőnek szombaton. Lehet, hogy heroikus leszen. De együtt tekerni a regnáló országúti és időfutambajnokkal szerintem minden fájdalmat megér. Csacsogós, nem hajtós kerekezés lesz. Csak mint a Champs elysees-n, vagy a mont ventoux-n? Az esemény leírását is folyamatosan egészítem ki az infókkal.
hajrá!
G. -
Kávé Kálmán
tag
Klassz! Kösz mindenkinek a támogatást/megosztást. Pont most váltott 6 nap stabil kilátások után az időjárás szombat/vasárnap némileg esősre, úgy hogy eddig egy csepp esőt nem mutatott egy két hetes periódusra. Faszkivan. Most emiatt parázhatok...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
vicces1
üzenetére
"Nagyszerű ötlet, igyekszem ott lenni, remélem jön velem más is Fehérvárról.
Szerintem bekávézunk durván
hozz bőven babot!"Remekkk! Hátha még másnak is kedve szottyan... A sponzorok - nemcsak a kávésok - totál nagyvonalúak, gyakorlatilag nem fér föl már több belőlük az esemény cover fotójára :-).
De a lényeg - holnap posztolgatok erről majd -, az Acaia rárabolt a legőrültebb bringás kávés setup díjazására, és felajánlott egy Acaia Pearl-t. A Flair a legsúlyosabb kávés kit-et felcipelő kerekest fogja jutalmazni egy Flair Go-val. Kinu Christian pedig még fontolgatja, hogy lezúz ide Szászrégen-ből, hogy maga adja át az összes résztvevő közt kisorsolásra kerülő új Kinu Travelert.
Hab a kávén, hogy Dina Marci és Pelikán Jani (a regnáló országúti valamint az időfutambajnok) is bejelentkezett...
Itt van kedvcsinálónak egy három évvel ezelőtti tekerésünk Janival. Dobogókő jó hely.
Majdnem elfelejtettem, hogy bringával, saját erőből kéne feljutni, és legalább egy saját csészét mindenkinek magával hozni.
-
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Minden eléggé kettyós, kávébolond bringást örömmel látunk jövő hét szombaton Dobogókőn egy szezonzáró kerekes kávézásra. Alapanyagról, eszpresszógépről, filterautomatáról, és melegruha-felszállításról gondoskodunk. Mindenki hozzon magával legalább egy csészét. A legbolondabb/legnehezebb kávés setup-pal feltekerő bringás különdíjat kap :-). Részletek az eseménynél.
Üdv!
G.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Néééééém! Ezekhez a gépekhez mindenki ragaszkodik. Kértem a Speedster-re árat, hogy ha véletlen egy látogató impulzusvásárlásra ragadtatná magát, de másnap rájöttek, hogy a bemutató termi darab jutott nekem, amitől a szép kerek szériaszám miatt nem akarnak megválni. A Spiritello meg még épp csak bemelegedett nálunk. Nem tudom, mik lesznek a nyeremények...
-
Kávé Kálmán
tag
2-3 éve a World of Coffee-kon még örültem, ha a közelébe juthattam egy-egy Kees van der Westen-nek. Hozzájuk nyúlni nem nagyon lehetett. Februárban a Bazáron nagyon jól működött az Idrocompresso Triplette látogatókézben a standunkon, úgyhogy ezen felbátorodva a Kávénapján (Millenáris, okt 4.) a Spiritello-n is ki-ki maga húzhatja az eszpresszóját. Az 1000-es szériaszámú Speedster a gyártó jófejségéből (a bemutatótermi gép) vendégszerepel. Gyertek!

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Kaptam a fülest, hogy a link valamiért megmakkant. Lassan írom, vastagon szedve, hogy el ne bénázzam... kavenapja.hu
Nevezés az oldalon lefele görgetve a fotó feletti sárga "NEVEZÉS ITT" feliratú gomb megnyomásával. Sajnos a link nem tilt le, ha betelt a mezőny. Nem tudom, hogy áll. A szervező is üveghangon pörög, és kölcsösen nem érjük el, alkalmatlan időben keressük egymást, ergo nem tudom, hogy áll a létszám. A lényeg, ha visszaigazolják a nevezést, akkor összejött.Noémit (a vásár szervezője) is többen kérdezték hitetlenkedve, hogy a nevezési díj fejében (60 000) tényleg megtartható a Roastino és a szélfogó. Igen. Efölött ugye jár még 1500g fenszi zöldkávé a Xorxios, spanyol zöldkávéforgalmazótól, és 2 (azaz kettő) belépő. A Pörkölőket jővő héten már fel lehet nálunk markolni, és szorgosan lehet gyakorolni október 4-ig.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Ja, ez a deal, amig be nem telt a mezony. Elso mintaporkolo versenyt csak egyszer lehet rendezni :-). De ha jol sikerul, akkor lesz s bazaron is. A WOC-on meg tuti. Sajnos en ezt nem latom, a nevezeseket csak azt tudom, hogy enged nevezni a szervezo oldala, akkor is ha betelt a nyolcas keret. A visszaigazolas szentesiti a reszvetelt. Roastino/szelfogo/zoldkave/belepo2x az vastsgon 120e HUF folotti ertek.
-
Kávé Kálmán
tag
Csak dióhéjban: A kávé napján támogatjuk a mintapörkölő bajnokságot. Hát persze, hogy Roastino-val. Még néhány hely szabad. Nevezés itt. A nevezés a visszaigazolással válik érvényessé!!!
Versenyszabályzat alább:
Első alkalommal zajlik pörkölőbajnokság A Kávé Napja keretében. A Roastino kávépörköléshez szükséges alapfeltételeket biztosító forgódobos mintapörkölő. Minden paraméter a pörkölő ügyességén, rutinján múlik, és kifogástalan mintapörköléseket produkálhatunk vele.
Két feladat lesz a versenyen:- Crack-re pörkölés, megadott időre.- Színre pörkölés megadott agtron-ra.
A verseny menete:
- Roastino-t halogén melegítővel kell használni (zárt térben nyílt lánggal sajnos nem babrálhatunk).
- 75g batch-ekkel számoljatok-Két fordulóból áll a verseny. Az egyik a színre pörkölés a másik a crack-re pörkölés
- Egyszerre két versenyző pörköl a színpadon
-Minden körben a versenyzők egy kalapból kihúzzák a feladatot.Első körben a feladat lehet:A crack 6 percnél legyen. Mosott vagy száraz feldolgozású kávéból.A crack 7 percnél legyen. Mosott vagy száraz feldolgozású kávéból.Az óra akkor áll meg, amikor a három bíró elfogadja a crack-et (amikor már a reccsenések gyors egymásutánban követik egymást).
Minden másodperc eltérés 1 büntetőpontot jelent.
Második körben a feladat lehet:
Világosra pörkölés. 6-8 perc között.Mosott vagy száraz feldolgozású kávéból.Közepesre pörkölés. 7-9 perc között Mosott vagy száraz feldolgozású kávéból.Minden versenyző a gyakorló kávé mellé kap két színmintát. Pontos agtron számmal.A mintáknak az agtron színét kell megismételni, vagy megközelíteni. Az őrölt kávét fogják a bírók agtron mérővel mérni.Minden agtron egység eltérés 1 büntetőpontot jelent. Aki nem a megadott időn belül végez az +20 büntetőpontot kap.
Értékelés:A legkevesebb büntető ponttal rendelkező versenyző nyer.
A szervezők biztosítják a nevezési díj befizetése után:
A gyakorláshoz:
- Roastino pörkölt (választható)
- 750g mosott feldolgozású kávét a gyakorláshoz. + 2 színmintát
- 750 g száraz feldolgozású kávét a gyakorláshoz. + 2 színmintátEzek a kávék megegyeznek amit majd a versenyen kell használni.A Roastino használatról eligazítást a gyártótól kaphattok a személyes átvétel során vagy ha futáros kiszállítást kértek egyedileg telefonon. Csak alapinformációkat fogtok kapni, a versenyen való eredményes részvétel kulcsa az otthoni gyakorlás lesz.A versenyen:
-Belépőt a rendezvényre. plusz 1 fő részére is.
-A verseny napján korán reggel gyakorló idö.
- halogén melegítő
-Kávét ami megegyezik a gyakorló kávéval.
Nevezési díj:60.000 Ft, (Roastino mintapörkölővel)
20.000 Ft (Roastino mintapörkölő nélkül)Jelentkezési határidő: szeptember 15.Létszám: max 8 fő
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Parci
üzenetére
És akkor még én belekotyognám, hogy mint oly sok mindenben a szubjekív megélés itt is más és más. A kávék/feldolgozási eljárások/pörkölési intenzitások eltérő viselkedéséről nem is beszélve. Megaztán, hogy milyen eszközzel készíted el a kávét az se mindegy. A nagyon megkancaficézett feldolgozásoknak eszpresszóként ritkán vagyok barátja. Amikor már inkább a processz dominál. Ezeket én is agyonpihentetem. Volt egy ilyen nemkicsitferment kávé, ami a kocsi kesztyűtartójából került elő több mint fél év után. Mindennek nevezhettem, de ledöglöttnek nem. Na, az ilyen nem szándékolt kísérletek sokszor nagy felismerésekhez vezetnek.
Áppropó kotyogás! Rég vásároltam ósdi kávés eszközt, de erre Francesco-nál nem tudtam nem rárepülni. Ő is örvendett, mert egy adag articsókával kedveskedett a kámbeknek. Olimpia Buby Express(asszem, a legnagyobb méret) a 60-as évekből. Mint az új. A név nem elírás. Volt egy időszak, amikor a márka még nem y-nal íródott.

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Köszönöm az érdeklődést! Szétszaladtak a kecskék (még csak képletesen). Remélem, mind boldoggá teszi az új tulajokat. Ma 8-kor (pörkölési napon) elment az áram. A Roastino-val, a Robottal és a Nanofoamerrel múlatjuk az időt, Úgyhogy a GLS-sel kérte, azok holnap kerülnek feladásra
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kapucziner1
üzenetére
Kösz János! Üzentem privátban. G.
-
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Pár éve a Goat Story-s srácokkal barterben állapodtunk meg, hogy a Smart Espresso Profilerrel támogassuk a Gina-t. Van 4 érintetlen, fekete smart modellem még. Minthogy a csere-bere miatt hivatalosan nem is kerültek készletre a shopon, ezért aztán az azon keresztül történő értékesítése sem került végül napirendre. 5-re nincs szükségem
Rendkívül szépen kivitelezett, Bluetooth mérleggel egybeépített filter eszköz, a kifolyó szelep totál finoman állítható (így a sima pour-overen túl, immersion brewerként is remekül használható). Szintén tartozéka egy cold brewer kiegészítő, azaz ténylegesen 3 az 1-ben! Shopja válogatja, de 200Eur körül árulják.100 eurónak megfelelő konvertibilis forintért szinte ajándék kategória. Mint privát személy adom el őket.
Ha jövő héten is van még belőle, akkor már 20 Eur-ral kedvezőbb lesz, úgyhogy a cseresznyejátékosok spekulálhatnak. No risk, no fun! Aki mindelviszi, az ezen a héten is alkudozhat
.
Keressetek rá a tesztekre, de kérdezzetek nyugodtan engem is!
Akinek nincs kérdése írjon privátban.
Üdv!
G.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
EDIT: "Kőtelenítővel pörkölni" = "kőtelenítő nélkül"
Néha már magam sem tudom, mmit akarok kommunikálni... -
Kávé Kálmán
tag
válasz
vendingo
üzenetére
Kőtelenítővel pörkölni, az kb. olyan mint sok gatyagumival bungee jumpingolni. Na jó, ezt lehet, h kicsit túlspiráztam.... Az igazi kő nagyobb fajsúlyú mint a pörkölt kávé, és a nehzebb vasaknak sem darálható. Cseresznyés esetben, megállnak tőle, és csak a k drága kések lesznek bibisek. Ha peches az ember, akkor el tudom képzelni, hogy a késtartó vagy akár a tengely is odalesz. Egy automatánál persze egész komoly rumlit csinálhat. Amúgy a legjobb zöldekben is előfordulhat kavics. Kisebb a valószínűsége. De kőtelenítő nélkül, azok a kávék is orosz rulettek. Épp csak nem annyira mint egy tucatkávé. Hobbi szinten egy nagy tepsire kiterítve 250g kávé gyorsan átnézhető.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
tuzpenge
üzenetére
Egy jól beállított kőtelenítőn nem mehet át olyan masszív kavics, ami az őrlőben érdemi kárt okozhat. Ezek rendszerint olyan porózus dolgok, amiknek a fajsúlya a pörkölt kávészemmel megegyezik, vagy esetleg még alatta is marad. Ezzel 10 évvel ezelőtt kísérleteztem, amikor nekem is összegyűlt 3 szem kávéimitátor "kavicsom". Fogtam őket, beleraktam mind egy duplányi szemes kávéba, vettem egy nagy levegőt, és becsűrtem a kőzet/kávé blendet egy méltányos árú őrlőnkbe (LSM 90/A). Meg sem hallottam a különbséget az őrlés zaján. Ez a valószínűség tovább csökkenthető, ha a pörkölő a jól beállított kőtelenítő után egy szintén korrektül beállított optikai válogatón is átküldi a lepörkölt kávét. Ha fajsúlyra és színre is egyezik az idegen test, akkor nem esélytelen, hogy ízben sem ver dulván oda
. A kávépörkölők nyugodt éjszakája drága mulatság. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
verti1
üzenetére
Ha cseresznyéd van, akkor igen. Nem ez volt az első gondolatom, amikor anno nekiálltam szétcsavarni. Amúgy a lágy réz illesztés (nagyon vékony részen engedte el) melegítéssel együtt is kétesélyes.
@mano66 Is. Az egyik igény a Robot userek részéről, hogy más legyen a tájolása, a másik pedig pont a méret. A kicsi óra - bizonyos kor fölött - nyilván rosszabbul olvasható.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Mano66
üzenetére
Mielőtt bárki nekirongyolna a Robottya szétborításának... Az óra és a konzol az első szériáknál még egybe volt ragasztva, ami csak roncsolással volt bontható. A szétszedés során az óra fittingbe csatlakozó része letört az óraszerkezetről (Lásd fotó).

Ha bárki próbálkozott/sikerrel járt jelenlegi szériáknál a szétszedéssel, az jelezze!A 3D nyomtatott példányok többsége a nem véletlen, hogy konzollal együtt hasznosítja újra a manométert.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
verti1
üzenetére
:-). Ja, ezt is tucatszor elmondtam már, hogy totál feleslegesnek érzem a tampert... Oké, az beakadhatott tényleg erősen, hogy a fotókon a Robot kezében kell legyen a helye. Ha belegondolsz, ezen kívül olyan nagy design-erőszak nem lett elkövetve. Totál egyszerű formák. A célszerűség és a Baby határozott meg mindent. De nagyon sok kérdésre választ ad az, hogy Paul a minőségben nem köt kompromisszumot. Évekig sajátkezűleg polírozott minden egyes kart. Az elmúlt 1-2 éve a Hong Kong-ból való hazaköltözése jegyében telt. Szerintem 2-3-szor ennyit el tudna adni, ha lenne kapacitása.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
verti1
üzenetére
"Ez a bajon egyébként a Robottal. Dizájn van minden elé helyezve. Vágja az ember kezét ha nem rak bele gömböcöt, nem fér alá “rendes” mérleg. Az óra pedig kicsi és rossz helyen van. Igazán kiadhatnának egy pro verziót ahol ezeket megoldják."
Paul éveket dolgozott rajta, mire gyártásra érett lett, úgy hogy a működő minta már (Faema Baby) már több mint 50 éve létezett. Végleges volt, amikor látta, mennyire mennek a nyomásmérő átalakításaink a Pavonira/Creminára, illetve 2018-ban keresett meg bennünket a Flair is, hogy csináljuk meg a Classic-ra (akkor az volt az egyetlen modell) a nyomásmérőt. Paul nem analitikus lélek (többször dumáltunk), kényszerből rakta rá a nyomásmérőt. Nem szereti. De a vevők több mint 2/3-a a Bartista-t veszi. Egyszer mondta, hogy dolgozik egy jobb elhelyezésen, de nem győzi kielégíteni így sem a keresletet. Mi alapvetően a SEP miatt csináltuk meg az átalakítást még 2019-ben. Aztán kikövetelték a userek a szimpla órás verziót, amihez a T-elosztót kellett csak egy sima könyökre cserélnem. A legnagyobb példányban fogyó termékünk azóta is :-). Az, hogy mérleg legyen helyezhető a lábak közé, szintén nem volt szempont.
Amúgy nyilván egyéni érzéketlenség/érzékenység kérdése, de szerintem egyáltalán nem vészes a karvégek kialakítása. Az én mancsaimat egyáltalán nem bántja a 7-9 bar közötti húzások sorozata sem.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
norkov84
üzenetére
"Munkahelyem belső hálózatán is van egy cikk, hogy az USA piacot támadjuk full automatával

Alá kommenteltem a szettem, és adtam egy kis népszerűsítést a Roastinonak, hátha... ha nem is abból jön össze az éves profit, hátha bepotyog 1-2 rendelés. "Kössz Norbi! Kommenteld még oda, hogy ha nem tetszik a Robot nekik, akkor van "rendes" gép is nálunk (ma raktuk élesre a KvdW aloldalunkat). Hátha abból is bepotyog 1-2 :-).
Apropó Robot. Április végére igazolták vissza a rendelésünket. Nem győzik a rohamot a Cafelat-nál.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem beszélnék én igazából "profi előadás"-ról. Sokkal inkább egy általunk vélt optimumról, ami az idők során körvonalazódott. A Roastino-val például, mi alapvetően nem nyúlunk a pörkölés során beállított égőteljesítményhez. Mi primér a mintákat pörköljük le vele, hogy megtaláljuk a legjobb kávékat, rangsoroljuk a őket, amikből aztán kisebb-nagyobb mennyiséget vásárolunk. Ott nincs helye az individualizmus kiélésének. Az egyéni ízlés ennek simán ellentmondhat. Adott kávét különböző módon/profilokkal pörkölgetni totál legitim, sőt kívánatos. Toljátok-toljátok!!!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
"tegnap megjott a Roastinom, ma erkezett rola JH video. oriasi, kiszamolni se lehetett volna. koszi Gabornak es Daninak ezuton is, varom, hogy alagyujtsak : )"
Hajrá!!! Nem érdemes a zöld kávé aprításával bajlódj! Amúgy július óta van nála. Amikor decemberben elkotyogta, mi a terve, James-nek is mondtam, hogy az lesz a projekt legrögösebb szopóága (biggest challenge)... Vaktyúk's Bullseye.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Nah, hátha vki így jobban rákíván. 225 A Flair 58 demógép és 170 az X. Tessék-tessék! És még teljes garancia is jár velük.
-
Kávé Kálmán
tag
Bocs a spam-ért, de ennek a gépnek a zajait hallani kell...
[link] -
Kávé Kálmán
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Adj 4-5 evet a cserje termorefordulasanak! Es meg akkor
sem szamithatsz tobbre, mint 2-5 szem. Ezen a cserjen (lasd kisfilmben a szuret reszt, München kozeleben) ez volt az elso termes. 2 azaz ketto gyumolcs (peaberry, ergo cseresznyenket csak 1 szem). A fele termest porkoltuk meg. O egyebkent Marko Luther, az artisan roastlogger apukaja.
https://vimeo.com/306859922 -
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Elsőre ilyen pöpec egyenletes lett? Menő. Majd azert bátran kipróbálhatod egyszer odabent is. 1-2 menet után kifejezetten kellemes illatok maradnak. A pici füst az egy 2 pereces konyharuhas hadonászós szellőztetéssel kiebrudalható. Ezekben a kézműves ágakban elég bevett stratégia a dolgok túlmisztifikálása (lásd kovász, sör stb). Ha elég hihetően tolják, akkor 1. Elriaszthatják az újonnan belépni kívánókat, 2. Remek tanácsadási biznic építhető rá. Még tuti van néhány motiváció emögött. A Roastino-val, ha az ember az alapokat konzisztensen tolja, és van egy kis anatiltikus vénája, akkor nagyon gyorsan eljut a 90-95%-os szintre. Ez 5-6 porkolest jelent. Ez azt jelenti, hogy mi a Probat/Loring/IMF/Giessen ipari szornyetegeinkkel annyival vagyunk jobbak (nyilvan vannak kivetelek). A maradek 5-10% tisztan azon mulik, hogy kit mennyire kap el a gepszij. Azt bizton allithatom, hogy a Roastino-t konnyebb kimaxolni, mint egy Gene-t, Behmort vagy Hottop-ot. A max pedig az, ami abbol a magbol kihozhato max. A kritikus/meghatarozo dolog az mindig is a nyersanyag volt/marad. Tudom, hogy ez meresz allitasnak tunik, de mar benne vagyok ebben egy ideje, es tenyleg sok az atlatszo mellebeszeles a nemzetkozi es az itthoni porondon is. Az pedig, hogy itthon 5 db-bal tobbet vagy kevesebbet adunk el belole havonta, az tenyleg total mindegy. Megelni nem a Roastino-eladasokbol fogunk. Annak tenyleg orulunk, ha itt kiteregetitek a jo es kevesbe jo tapasztalataitokat, mert mar tenyleg jonehanyan toljatok, gyulik a kollektiv okossag/tapasztalat, ha valaki elakad, akkor lehet, hogy a forumon elobb segitenek neki, mint ahogy mi reagalni tudunk. Hajra!
-
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Eladó a Flair58-as bemutató darabunk. Kiállításokon használtuk, makulátlan állapotnak örvend. A garancia a vásárlástól számítva él, egy zacsi kávé természetesen jár hozzá. 245-ért vihető. Válogatott kávés celebritások hagyták rajta kávés mancsuk lenyomatát :-), ugyanis ez volt a kávés világkiállításokon és a HOST MIlanón a nyomásprofilozó versenyeken az eszköz, amivel a Leva X-et kellett majmolni.

PM-ben várom a jelentkezést! Ma vehető át / küldjük ki GLS-sel, ergo hétvégére már bevethető.
Ugyancsak eladó egy hasonlóan megkímélt Flair 58 X, fűtés nélküli bemutató modell 180e Ft-ért. Garancia + zacsikávé. Annak a doboza hangyányit viseltesebb, amúgy patika szintén.
Köszönöm!
"Kálmán"
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Beltéri pörkölés: 80-100g töltet füstje max nagyon háklis fehérnép húzza az orrát. Két egymás utáni pörkölésnél már lehet számítani beszólásra, 3+ menet esetén csak a nagyon birkatürelmű társak együttműködésére számíthatunk. Én még soha nem szagelszívóztam, mert a zaja számomra sokkal zavaróbb, mint a pörkölés füstje.
-
Kávé Kálmán
tag
Még mindig azt hiszem, hogy álmodom, vagy a mennyországban vagyok...
Gyertek a bazárra!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
"ima gaztuzhelyen valo hasznalat, meg a ti egotok kozott nincs relevans kulonbseg hasznalati utasitasban, jol sejtem-e. bar a vezetekes gaz volatilis futoerteket nehez elkapni, ez a porkoloi rutin resze lesz : D"
Semmi gond az egommal. Nehanyan azt allitjak, hogy kicsit nagy az orcam.... Jahhh! Égő? Boccs! Gáztűzhelyen a legkényelmesebb a pörkölés Roastino-val, ha eltekintünk attól, hogy nehezebb mellette leülni. A vázat pont emiatt terveztük így, hogy ez az opció megmaradjon.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Gratula!!! Gáz is lenne, ha teletöltve szállítanánk. Nemzeti dohányboltlánczolatban kapható öngyújtó utántöltő.
"lövésem nincs a pörkölésről"
Ideális tesztalany vagy. Pont mint a Winkli (lásd pörkölésről szóló videóit elrettentésképpen). Mindenféle (jót/rosszat) tapasztalataidat szabad, sőt kéretik megosztani.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
kchris78
üzenetére
"Nekem ez volt eddig eletem leg megrazobb elmenye: [kép]"
(-: Space shuttle
A nyél design biztos megosztó. Az anyagminőséggel szerintem nincs porbléma. Vékony az öntési varrat, egy kicsit jobb finis biztos beleférhetett volna. Én itt mindezek ellenére, azt számolgatom, hogy vajon napi hány újraélesztést bír el egy jó kondiban levő, középkorú kávéfanatikus férfiszervezet tartósan... 18-áig kell bírjam - kis megszakítással - , akkor jönnek érte(m?).
De legyen ez egy felhívás a bazárra látogató kávé/gépbolondokhoz: listát (már van rajta 3 pozíció) fogok vezetni, azokról a pontokról, amik objektíve kifogásolhatók a gépen. Krokodilus bőröm lett az elmúlt 13 évben és nagyon kíváncsi vagyok. Várjuk az ezirányú kritikákat (mind felírjuk), amik objektív (nem ízlésbeli!!) kifogásolnivalók találhatók a gépen.
-
Kávé Kálmán
tag
Aki estleg a telegram-on már olvasta, az görgessen tova...
Huhh... ezt most nem lesz könnyű úgy megfogalmazni, hogy ne öncélú flexelésnek hasson, de pedig télleg nem... Sebaj, azért megkísérlem. Ez primér egy Kávébár Bazár kedvcsináló lenne, meg igazából az is. A Roastino-n (élménypörkölés), valamint legújabb filtereinken túl, azt gondolom igazán izgalmasat nyújthatunk standunk eszpresszó oldalán is. Ma érkezett meg a géprém Hollandiából, aminek kicsomagolása, és beüzemelése során kétpercenként kellett tudatosítanom magamban, hogy nem, nem álmodom. Nnna, aki esetleg kíváncsi a - szerintem - legizgalmasabb KvdW-re, az mindenképp kerüljön egyet felénk is. Eredetileg pirosat vagy feketét szerettünk volna, de Kávébár Bazárhoz/a Kalmárhoz képest a WOC Dubai és az ottani viszonteladó prioritást élvezett. Duzzogva bár, de be kell érjük most egy Slim Jim Idrocompresso Triplette modellel, ami történetesen fehér. C'est la vie. Így kicsit kevesebb hely jut a többi motyónknak (nem a standunkkal kevéssé harmonizáló színe miatt), de kicsi ország, kicsi foci, legalább a kávégép legyen bázinagy alapon megbékélünk azzal, amit Kees nekünk erre a kurta időre idevetett. A kávékat még nem véglegesítettük, de holnap az is kitalálódik. A standot épp tegnap legóztam össze. Gyertek!

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
verti1
üzenetére
Igen. Már több mint egy éve elengedték. Fél évet a Mountex raktárában porosodott, 6-8 hónapja hozta át a tulajdonos. Várt türelmesen őlevácskasága, a simogatásra, de csak a szétborításáig jutottam. Mostanra már nagyon útban volt/lesz, és ripityomra szedtem a dugattyúit. Tényleg rengeteg tanulsággal szolgált. Ma készítettem vele az első kávékat. Patent. Vicces volt a felfűtés, 12 fokos volt a gép. Majdnem 6kW. 35-40 fokosra melegedett a gyík hosszabbítóm, amint beindult az összes fűtés. Alig vártam, hogy legalább a fejek és a presszóbojlerek elérjék a hőmérsékletet, mielőtt leolvad valami
. De túlélte minden/ki. A porraloltó ott volt "kar"nyújtásnyira.
-
Kávé Kálmán
tag
A csúszó felületek primér teflongyűrűkkel szigeteltek. A sliccoltak csak megvezetik, a zártak tömítenek (a dugattyún és a szárnál is). A dugó ennél is (lásd pl FAemina vagy Strietman) átereszti a vizet emeléskor, ergo a henger teljes térfogata megtelik vízzel. Az instára (smartespressoprofiler) a szét-/összerakását is kitettem. Egy perc alatt megvót :-). Nagy az öröm, hogy egyetlen csavar/tömítés sem maradt ki
. -
Kávé Kálmán
tag
Kis színes, ismeretterjesztő tartalom. Nem vállalok karbantartást - elég a saját bajom -, de ezzel kivételt tettem, minthogy a tulaj cimbora. Így is több mint fél évig tartott, mire sorra tudott kerülni. Nem volt égetően sürgős, mert a kávézó, ahol üzemelt bezárt. Kétfejes Leva X. Már bontottam szét Leva fejet előtte is, de ennyire még soha. E L K É P E S Z T Ő a komplexitása, és állati tanulságos volt az egész karbantartás. Tiszta cseresznye, hogy két feje van, így volt minta az összerakáshoz.

jobbra a retkes dugattyúegység balra a szétborított megtisztított.
az összetettség szemléltetésére
balra a 29 alkatrészből álló Leva dugattyú, jobbra a 7 elemes modern karos fej (Pro800, Bosco, Londinium) dugattyú egysége.
Mindkét fej pipálva.A Leva fej annyira komplex, hogy kötve hiszem, hogy lesz valaha ennél bonyolultabb (overengineered) dugattyús gép a földön. Rendkívül időtrabló/bonyolult (szerintem megfizethetetlen) a karbantartása, viszont jó karban, mesés a használata és a működése.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
kaligula
üzenetére
A Microcimbali működési elve szerintem a Faema Faemina-val egyezik meg. A fej/bojler monoblokk. Ha nincs nyomás a bojlerben, akkor 0 előáztatás van lenyomott karnál, ergo rendkívül rövid shot-ot tudsz csinálni 100 fóka alatt. Így pedig elkerülhetetlen, hogy a gép túlmelegedjen akár kávékészítés nélkül is, ha csak úgy be van kapcsolva. Én nem látom más módját ezekkel a gépekkel a precíz kávékészítéshez, hogy a boiler felfűtése után el kell csípni azt a rövid időablakot, amikor a fej épp megfelelő (80-85C) hőmérsékletű, így képes a 115-120 fokos vizet még visszahűteni a kívánt 90-95 fokos sávba. A JH ezt a moddolt Faemina videóban szerintem szépen el is magyarázza. Kiegészítés: nem (elsősorban) lelkiismereti okokból nem voltam, hajlandó neki megpidelni a Faeminát, hanem mert működésképtelenné vált volna nyomás nélkül.
@icm pm-ben küldöm Karakai Gábor elérhetőségét fűtőszál témakörben.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
kaligula
üzenetére
Ja, a "loxeal 9" szuperül működik. Ezek szerint kis kiszerelésben is kapható az Expolygonban. Tömítés: számos alkalommal beütött, hogy hosszan elhanyagolt gépen csak ott cseréltem tömítést, ahol szivárgott. Az eredménye az lett, hogy 2-3 szor kellett szereléshez fognom. Csodák nincsenek, a következő gyenge ponton talált fogást a nyomás. Nehéz, soxor nem is érdemes spórolni a tömítésekkel, ha nincs végtelen időd a szét-, összerakásra, ami a végén gyakran többe fog fájni, mintha az elsőre a komplett csere mellett döntesz. Francesco az utóbbi években már több időt tölt csajozással, mint a kávégépek simogatásával, de ha cseresznyéd van, akkor még tartja a kit-et. Alaposan nézd meg a bojlerét a gépnek, hogy mennyire van oda az aluminium. Szép gép, de sajnos Microcimali-ból számos zombi menthetetlen.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
norkov84
üzenetére
Ja, a vízszintes tömörítés nyilván fontos, mivel akkor egyenletes vastagságú/ellenállású a zömített kávépárna, ami az egyenletes kioldáshoz elengedhetetlen.
Nem kérdés, h szintezős tamperek gondtalanná teszik ezt a műveletet. Csak annyit akarok mondani, hogy a tömörítés precíz kivitelezése enélkül sem rakétatudomány. Nyilván egyénfüggő, hogy erre ki szeret/tud figyelmet fordítani. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
pető bá'
üzenetére
Ja, én is szeretek tömöríteni, és szintén boomer klasszik tamper hívő maradtam pont az Általad említett okok miatt. A Robot kosarában tömöríteni persze nem nagy öröm alapállapotban sem, ott nem fájt ennek elengedése.
Kicsit speciális a szitu nálam az őrlemény egyenletes eloszlatására, mert kizárólag nyitott szűrőtartókat használok (Robot-nál sem használok kifolyót), amik asztalra helyezve vízszintesen vannak. Rendszerint a tölcsért a szűrőre szorítva az asztalon oldalirányba rázogatok a szűrővel/szűrőtartóval együtt, ami kis rutinnal kgyorsan tökéletesen elrendezi a szűrőben az őrleményt. A Robot-nál nincs szükség semmilyen tölcsérre ehhez.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Viiktor1989
üzenetére
hejhó! Robot és a tömörítés. A közelmúltban, akik a tömörítésről publikáltak, többnyire arra jutottak, hogy annak intenzitása/ereje jóvel kevesebb jelentőséggel bír mint, amit korábban feltételeztek. Az őrlemény egyenletes eloszlatása (tömörítés előtt!!!), és a "síkbatömörítés" - feltételezve azt, hogy a megfelelő mennyiségű és finomságú őrlemény jutott a szűrőbe - összehasonlíthatatlanul fontosabb.
Ezt itt már 2-3x elmondtam, de most megfutom még egyszer, mert nekem óriási tanulság volt a Robot-tal, amikor egyszer otthonfelejtettem a tamper-et nyaraláskor, és kénytelen voltam a screen-nel tömöríteni. Hibátlan volt az eredmény, és nem kell mágusnak lenni. 2 és 3 ujjal is lehet vele tökéletesen tömöríteni. T Ö K É L E T E S E N. Ha jót tesz a léleknek, még egy szépen megmunkált, magától megfelelően tömörítő tamper, akkor persze meg lehet venni, ha amúgy nem a gyerek szájától kell megvonni a finomabb falatot emiatt, de nem szükséges. Most már számos Robot user van itt is. Tök hálás lennék, ha kipróbálnátok legalább egyszer ezt a módszert.
Hajrá!
G.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Parci
üzenetére
"egy régi faema gép elég pofátlan másolása. jó lett, de ez nem lesz egy jól öregedő mondat."
Ez így elég sarkos szintén (kicsit megbocsátóbb vagyok), de a Faema Baby-hez képest tényleg kevés extrát nyújt a Robot. Ami viszont extra, az tényleg az. Kifogástalan anyagminőség és finis. Elnyűhetetlen darab. A Baby-k ketté tudnak avatatlan kézben törni/szar a dugattyú-design-juk.
Nagyon kevés kreditet adott Paul (Cafelat, aki az egyik legnagyobb vintage Faema gyűjtemény tulajdonosa), hogy honnan is indult maga a projekt.
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Eladó egy szép, eredeti állapotú, kifogástalanul működő 10 éves Gaggia Classic 120e Ft-ért. Kb 1 éve vettem, abban a reményben, hogy 2-3 helyen behőmérőzöm, és ráakasztom a SEP-et, hogy kiderüljön, mit csinál egy ilyen klasszikus PID nélkül, gyári beállításokkal. A projekt a Roastino és SEP mögé sorolódott. Mára be kellett látnom, hogy ezt sem én fogom megcsinálni. Az üzemben kipróbálható, személyesen is átvehető, de szívesen küldöm GLS-sel is. A gépet privát vásároltam, és adom el. 120 e Ft.
Szintén eladó egy kínai, 64mm titánium bevonatú, síktárcsás SD őrlő. Gumiharangos kifújó, szűrőbe fordítható 58-as adagolópohár, mágneses csőr, állítható fordulatszám. Kíváncsiságból vettem közvetlenül a gyártótól. Meglepő ár/teljesítmény mutató. Ez is kipróbálható és átvehető az üzemben. Gyakorlatilag új darab. Kb 1-1,5kg ment át rajta. Szintén 120 e Ft az ára, amiről áfás számlát adok. Privát üzenetben keressetek!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"Szeretném a sokat tapasztaltak véleményekt tovább olvasni."
Az Orbit még szerintem messze van attól (itthon mindenképp), hogy sokat olvashass róla. Mi a világkiállításokon (Athén, Koppenhága), a HOST-on és a 444 halászléfőzős falunapján használtuk, ergo folyamatos üzem is volt vele. Messze nem olyan gyors mint a nagy teljesítményű gasztro őrlők, de ha gondolkodva alakítod a workflow-dat, akkor nem kényszerülsz malmozásra, amíg befejezi egy dupla őrlését.
Az árak kialakítása mindig polarizáló vitatéma lesz. Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a termékeket ki kell fejleszteni. A kisker áruk nem pusztán az őrlőmű és a motor gyártási költségéből és a profitból áll össze. A gyártóknak, legalábbis, ha közép/hosszú távon életben akarnak maradni, akkor ezt is ki kell fizettetni a fogyasztóval. Kis gyártó/darabszám (a High End nem a sokezres szériákról szól) relatíve magas fejlesztési ktghányadot jelent. Még valami. Egy működő prototípus a termékhez vezető úton, még csak épp az útrakelést jelenti. Nagyon kemény egy tökéletesen működő prototípusból is egy gazdaságosan gyártható, megbízható, szükség esetén jól javítható terméket piacra hozni.
-
Kávé Kálmán
tag
Az Acaia mérlegei soha nem tartoztak a harcosan árazott kávés mérlegek közé. Épp ellenkezőleg. Homlokráncolósan drágák, ha a versenytársakhoz hasonlítjuk. Eddig még nemigazán sikerült azt a terméket kihoznia senkinek, ami árversenyre kényszerítette volna őket. Ergo totál irracionális lépés lenne részükről az árral versenyezni. Nem ismerem a piac megoszlását, de nyilvánvaló, hogy nagyon komfortos pozícióban vannak.
Az Orbittal más a helyzet. Az elektromos high-end őrlőpiac nem ennyire monopol. Ide léptek be ők frissként. Hosszabb-rövidebb ideig használhattam versenytársakat is. Ezekhez képest, az Orbit kifejezetten kedvező árfekvésű, úgy hogy olyan - egyébként hasznos -feature-oket pakolt bele az őrlőbe, amit eddig rajtuk kívül senki. Ha csak az őrlőt néznénk, akkor orbitális ráfizetés lenne ennyiért kínálni. A fejlesztési költségeit nyilván a mára nagyon jó megtérüléssel zakatoló mérlegüzletág finanszírozta meg. Na, de a lényeg: azt gondolom, hogy a piacon, ahol az Acaia versenyez, az Orbit az egyik, ha nem a legkedvezőbben árazott termék. Persze, hogy lehet kedvezőbb áron őrlőt vásárolni. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
“Nagyon benéztem, sajnálom.“ Nem kulonosebben sertodos. Az orlo tenyleg nagyon jol ki lett talalva.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Van hozzá opcionálisan babtartály több méretben. Ergo ez az őrlő lehet tetszőlegesen On Demand vagy Single Dose is. Ahogy szeretnéd. Több mint egy éve használom. Az eddig kipróbált őrlők közül a legcsendesebb, legtisztább és a leginkább átgondolt őrlő. Az év során több frissítés is jött rá szoftveresen. Tűpontosan adagol Lunarral kiegészítve. Soha nem gondoltam, hogy lenne értelme egy appnak egy őrlő esetén, de ezzel nagyon jól személyre szabható az egy csomó paraméter. Tehát az app primér az alapbeállítások kusztomizálására való. Az őrlő használatához nem szükséges.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
ezt en mar inkabb kozepesnek neveznem, bar meg sok az egyeb ismeretlen...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
urbi107
üzenetére
"Gáztűzhelyen mennyire jó vele pörkölni?"
Nekünk sincs sajnos. Az operatőr srácnál próbáltam először. Nagyon élveztem. Az is egy remekül szabályozható fűtés. Az esztergályos cimbora, akivel a proto-tipusokat reszelgettük, stabilan gáztűzhelyen pörköl vele.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen. Az oldalunkon szorgoskodó IT-s srác úgy hozta vissza a prototípust, h konzervdobozból kendácsolt hozzá fűtést, amibe spirituszt töltött, és a fedéllel szabályozta a lángot. Ezen a videón az utolsó szereplő.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kis fűtőteljesítményű égőknek sokat segít, illetve nagyobb teljesítményűvel kisebb fokozaton is tudsz pörkölni. A halogén fájóan éles fényétől megkíméli a szemet. Szabadban a szél amúgy totál felborítja a pörkölést. Szélfogóval viszont 0 fok környékén is pörköltem szabadban.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Koppenhágában pörköltünk Artisan-nal logolva is. Semmi problémát nem okoz valódi babhőmérsékletet mérni.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Winklinél még az első prototípusok egyike volt több mint egy éve, számos hibát követett el pörkölés alatt, és mégis elfogadhatóan egységes pörkölést produkált.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
hejj! Örülök, hogy már elsőre ekkora élményt jelentett. Az első reccset mi onnan számoljuk, ahonnan már nincsenek néhány másodprces szünetek köztük. Van hogy az első, "kósza" reccs után még eltelik majd egy perec is a stabil recsegésig. Amióta a Roastino-t fejlesztgetjük, stabilan ezzel mintapörkölünk, és rutinos kézben (ez 4-6 pörkölés után megszerezhető) tökre hozza a dobos nagygépek szintjét.
Mégsem ez volt a fő motivátor, hogy terméket csináljunk belőle, hanem az élmény, amit pörkölés alatt nyújt. Az, amit Te is leírsz. 10 emberből 9 erről számol be. -
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Ne tolongjatok :-)! Nem ár kérdése. 20 000.
-
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok! Rendrakásféle kezdődött az üzem alatti térben, és előkerült 3 LSM 95-ös egyfejes kávégép projekt. Több mint 10 éve csináltam meg egyet (esti, kivilágított verzió, a homokfútt logo leddel élről megvilágítva pirosan világít) amit aztán eladtam a kaffee-netz.de fórumon Kölnbe. Azt hittem, hogy többet is össze szeretnék tenni, de belerondítottak ezekbe az álmokba a dugattyús gépek. A vázak szinterezve, a rozsdamentes burkolatok polírozva. Két gép/bojler vízkőmentes, és félig össze is van rakva. 3 gép alkatrészei (biztos, hogy nem komplett a három gép, de ezekhez szerintem minden alkatrész beszerezhető) hevernek ládákban. Három gépre való üveg oldallapok pontos méretre vágva. Nem akarnék nagyot mondani, hogy mennyit locsoltam rájuk, mert amúgy semmi(de semmi jelentősége). Azért kérek 35 000 Ft-ot a csomagért, hogy legyen egy kicsi motiváció a rettenthetetlen, felújítókedvű fanatikusban, hogy ténylegesen meg is csinálja, és ne kerülgesse tíz éven keresztül, mint én tettem. Pm-ben üzenjetek kérlek! Licit nincs, az első jelentkező viheti.

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
qvik27
üzenetére
Ugyanez feketében. Nagyon megszerettem. Koppenhágára rendeltem egyet az Acaia-tól. Ja, Acaia! Rex Tseng, az Acaia tulajdonosa is a Roastino bétateszterek közé tartozott. A motorizált prototipus már működik, és Rex-nek annyira tetszik, hogy szeretnék az upgrade-kit-et megcsinálni rá. Alap, hogy az eredeti manuál verzióra illeszthető legyen a motor.
-
Kávé Kálmán
tag
Demo Space Gray Orbit eladó. Mazzer kèsekkel, már a fém tölcsérrel (jár hozzá az eredeti is), rozsdamentes őrleménygyűjtővel (lemaradt a képről), és az Ion-ágyúval. 650 HUF áfával.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Kössz az érdeklődést! Kicsit zavarban vagyunk, hogy mit priorizáljunk a világkiállítás óta, úgy hogy minden beszállító, közreműködő nyáriszünete is be legyen kalkulálva. Remélhetőleg jövő héten elindulhat a Roastino saját oldala is, ahol hétről-hétre szaporodni fognak a támogató anyagok is.
Jelenleg a Kickstarter oldal a legátfogóbb, és a Roastino-val való pörkölés elkezdéséhez is remek támpont.
Most már kiegészítőként fent van a shop-on a Rekrow mini gázégője is, ami a piacon található legjobban szabályozható hőforrás a pörköléshez. Néhány zöldkávét is felraktunk a választékunkból a héten.
Nagyon röviden:a hőmérséklet/a hőmérő jó kiegészítő info-t ad, de alapvetően az első reccs és az eltelt idő az, ami primér eligazít a pörköléssel kapcsolatosan. Az égőt úgy kell beállítsd, hogy 7-9 perc alatt juss el a stabil első reccs-ig, és aztán az Általad preferált pörkölési szint határozza meg, hogy meddig tartod reccs-ben. 3-4 menet után totál belőhetők a preferált paramérterek, utána pedig már csak finomhangolás az egész. Tényleg kár túlmagyarázni/túlmisztifikálni a dolgot. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Parci
üzenetére
10% diszkonttal kerult ki a KS-re, 10%-ot elvitt volna maga a KS, 20-30%-ot meg el kellett volna kolteni egy profi crowdfunding/onlinemarketing csapatra. Pont nem erte volna meg.
"Azt tippeltem volna pedig, hogy mukodni fog." NEkem semmi ketsegem nem volt. Aztan a kijozanodas. Oriasi hullamvasut-projekt.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Motoros topic
- CES 2026: Így söpört be a Garmin öt innovációs díjat
- Path of Exile 2
- Jövedelem
- BestBuy topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- AKCIÓ! LG UltraGear 27GR93U-B 27 4K 144Hz IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760M i7 14700K 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 XT 16GB Lian Li Lancool 207 Digital 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ventilátor bazár /NZXT/CORSAIR/LIAN LI/DEEPCOOL/ZALMAN/120MM/140MM/VEZÉRLŐK/LED KIT-ek/
- HP Dell, Fujitsu, üzleti kategóriás notebook kiárusítás - frissítve: 01.03
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) frakciót erősítem, de nem mértem soha utána a hatásának. A masszív rozsdamentes szűrő és screen miatt nem éreztem szükségét ennek. Ez a mérés még hiányzott. De most pipa.

hozz bőven babot!"

"

balra a 29 alkatrészből álló Leva dugattyú, jobbra a 7 elemes modern karos fej (Pro800, Bosco, Londinium) dugattyú egysége.