- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- moonlight115: Privát, oh!
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- CPU kontra VGA: melyik a fontosabb gamer laptopnál?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Hirdetés
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pé
senior tag
Többen érdeklődtek a daráló felöl, úgyhogy itt válaszolnék. Eddig napi használatban volt, teljesen jó, a kései jó állapotban vannak, új kora óta kb 4-5 kg kávé ment át rajtuk. A dózer teteje el van repedve (nem használom) a babtartály garat elzáró lapjának le van törve a fogantyúja (azt sem használom) illetve a tölcsér teteje nem pontosan illeszkedik a tölcsérre. (valami ikeás tányér) . Ennyi.
-
sz.zs.
senior tag
A régebbiek szinte teljesen megegyeznek belülről a Classic-kal.
Pl. az ilyenek és az ez előttiek:
Aztán van ebből a szériából a Dosata, amit a munkahelyemen én is a legnagyobb megelégedéssel használok.
Úgy tudom az ezutáni modellekben már a műanyag OPV és az a hülye szövetharisnyás gumicső van, de mondjuk mindkettő lecserélhető. -
hogyaza
tag
Semmi gond nincs vele,csak érdemtelenül le van húzva elsösorban itt,ezen a fórumon.Nehezebb szerelni amíg rá nem érez az ember.
adp:szerintem a tiddel a kopás a baj.Elviszik elöbb-utóbb,kitartás!
Én is egy ugyanilyet nyúzok már jó ideje,pedig van egy újszerű classicom is mellette. -
Rush77
aktív tag
@Pé, mester6, PetAd
Köszi szépen.
Megmondom őszintén, hogy a PID nekem még kínai és egyedül nem is mernék nekiállni. Illetve a többi fogalommal sem vagyok tisztában mint pl a pt100 vagy SSR, stb. Így majd valakinek a segítségét úgyis kérni fogom. Egyelőre azért is kérdeztem, hogy milyet rendeljek hozzá a majdani beépítéshez mert mire megjön az valószínűleg január lesz. -
"Nekem 166 2.5 V6 volt. Előbb leírtam, hogy többet volt szervízben mint nem, de imádtam vezetni. A motor+váltó zseniálisan volt hangolva egymáshoz. Igazi Cuore Sportivo feeling volt."
az 1,0-s akármihez képest biztosan. de japán v8-cal és h6-tal a hátam mögött (a h6 szerencsére a hátam előtt is van
) azt mondom, hogy a pöpec lendületet megkapod mástól is, olyantól, ami viszont nem szivat halálra ezzel-azzal.
a 166-os mondjuk ezzel együtt bakancslistás volt nálam, mert ha valaminek, annak tényleg különleges formája van. de jobb így, hogy neked volt, elmeséled, én meg átélem ingyen
-
SierraFox
tag
Akkor én "szerencsés" vagyok, mert anyósomék Tchibo Familyből követik el ezt a bűntényt. Amikor náluk vagyunk, minden reggel arra ébredek, hogy dől be a szag a szobába. Amikor megtudták, hogy mi minőségibb kávékat iszunk, elővették a valakitől ajándékba kapott, és két éve lejárt őrölt Frei Római Mogyorókávét (vajon miért rakták el?). Azon a héten masszív mogyoróaroma szagra ébredtem.
-
Csápájev
őstag
A 2015 utáni nem ajánlott. Mondjuk nem biztos,hogy a MM-os 2015 utáni, rá volt írva?
-
kozsy18
tag
Eddig úgy vettem észre minimális, de még nem mértem.
Ami nem tetszik, hogy a kések és a késtartók közé a fine szeret beszivárogni és ott letelepedni (de ezek a bicskák nem gyáriak, így lehet ez a probléma...).
Forgó késtartó söprőkéjére szintén a liszt feltapad és ott készít hegycsúcsokat; filterezést követően pedig a menetes részén figyeltem meg több port.
eddig úgy néztem a tölcsérben is a finom liszt marad vissza, de szintén minimális. (Ennek javítására is van ötletem.)
Az őrleményt viszont 0,1 tizedre visszaadja. -
And06
aktív tag
-
Sinisi
senior tag
Ööö a dunsztos üvegben így fejjel lefelé fordítva nem pattognak sokáig a babok? :-) Nálam ha nem helyezem a tampert a babokra pl. csak lefedem a kezemmel a szájadékot, akkor sokkal tovább tart neki ledarálnia mindet. De amúgy leleményes megoldás ;-) Gratula az őrlőhöz :-) Milyen volt előtte?
-
Sinisi
senior tag
Nálunk azért iktattam ki a patronos visszasózást és tértem át manulára mert érezhető volt a víz íze hátrányára az "automatizálás". Most egy 10L-es kannából csapoljuk az ivóvizet :-)
A kv-géphez is kipróbáltam, egyelőre csak a himalájasót, de változást nem érzek az ízekben, főleg, hogy még mindig állítás alatt van a velencei. A lényeg, hogy gyakorlatban is működjön a delejPid: 86 °C és már kevesebbet rakok a kosárba ;-) 17g-ot de az aránnyal még mindig lefele igyekszek... egy kicsit megint finomítok a darálón mert még az elejébe, közepébe ott a savanykásság 31g csapolmánynál, viszont a vége átvált keserűbe, és a lefolyás is 17 mp körülni... ezt így 3X próbáltam mert a kv "élő anyag" :-)
-
Sinisi
senior tag
Ez jól hangzik! mármint annak a részének a megerősítése, hogy az RO -s vízzel itatott gépek belseje patyolat marad! Nálam is ez a tapasztalat, gőztisztító, és kv.gép tekintetében is.
A visszasózásos részét nem értem teljesen mert itthon pl. van kálcumkarbonát, magnézumból citrát ha ezeket hozzáadom az ro-s vízhez akkor szerintem vízkövesednie kellene a gépnek. Max azt tudom elképzelni, hogy az ezekből a sókból hozzáadott mennyiség olyan mértékű, hogy az még nem eredményez vízkövesedést?
-
simi.esp.28
csendes tag
Ja sajnos a gépházba nem fér bele a kütyü. Az első 3 fázisú darálóval átvertek, az eladó elfelejtette megemlíteni..
Aztán a következő 3-at már tudatosan vettem így, nekem szerencsére van hely elpakolni, a gép alatti szekrényben van.
vendingo: a lomizás vicc volt, szép is lenne. Egy Kony-m lesz eladó, de majd csak később.
-
adp
őstag
Jaa kozbe felmentem 93ra aztan vissza 90re ott tenyleg sokkal jobb
Aztan csinaltam egy olyat hogy a maradek 6g lady paljochoz tettem 4g get upot. Daralot nem annyira jol allitottam be Es valahogy 55mp lett a lefolyas, de az eredmeny meglepoen jo lett. Tettem hozza egy kis barnacukrot brutal jo rumos meggyes bombonos lett
Imadok az ilyenekkel szorakozni -
adriankoooo
senior tag
Ha logikusan kezdünk gondolkodni, akkor is fragolának van igaza, mégha működhet fordítva is.
Tehát miért mindig a feliratra húznád fel a szűrő peremét, amikor ott elvileg szivároghat (persze nem fog, mert ahhoz jó erősen húzzuk fel a kart) -> a jó tömítéshez sima felület kell.
-
az egyik felére válaszoltak. a másik felénél meg az van, hogy a gyári termosztát egy megadott intervallumban kapcsol. mondjuk ha 90 fok alá megy a hőmérséklet, elkezd fűteni, ha 107 fok fölé, kikapcsolja a fűtést. a kettő között te a stoppereddel tudsz célozni, egy idő után ki tudod tapasztalni, hogy adott kávé a fűtés lekapcsolása után hány másodperccel/perccel indítva jön le jól. arra figyelj, hogy a gépnek be kell melegedni, szóval hagyd 20 percig, és csak utána ér valamit az, hogy "felfűtés után", addig ugyanis minden egyes ciklussal még tovább nő a "gép hője" (hiszen fel kell fűtenie a vizen kívül a körülötte lévő, több kilónyi fémet is).
a pid a termosztáttal szemben - leegyszerűsítve - úgy működik, hogy beállítasz egy hőfokot, és ha elkezdene alá esni, fűt, ha elkezdene fölé lőni, nem fűt, és akár egy másodpercen belül többször is kapcsolja a fűtést. igazából ennél okosabb a cucc, mert különböző viselkedésekhez optimalizált görbék mentén megy, de nagyon leegyszerűsítve a végeredmény az, hogy amit beállítasz, ott tartja a gépet.
pid-del be tudsz állítani a gyári termosztát maximum értéke fölötti értékeket is. pid nélkül ilyet nem tudsz, viszont van egy trükk: ha bekapcsolod a gőzhöz a fűtést, akkor anyámig (kb. 130-140 fokig) tolja. szóval gőzgombot bekapcsolva tartva mondjuk 10 mp-ig rá lehet tenni még egy lapáttal.
de kötve hiszem, hogy neked erre szükséged lenne, 107 fokos termosztátnál csak ad elég hőt az a gép.
-
-HajTömeg-
őstag
A gép egy idő után eléri az üzemi hőmérsékletet.
Ilyenkor jó esetben annyit tudsz játszani PID nélkül,hogy megnézed meddig fűt és ha magasabb hőfokot szeretnél,akkor nem várod meg míg elkezd hűlni a víz,csapolsz.
Ha kicsit alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége a kávénak,akkor megvárod míg elalszik a kis lámpa és a gépet ismerve a visszakapcsolás előtt csapolsz.
Ennyi,nekem ez se működik,mivel elég hektikusan kapcsolgat,de biztos van akinek stimmel a dolog.
Szerintem pid nélkül max hűtőcsapolni tudsz,ha nagyon forrónak érzed a vizet.
Egyébként nyilván , mikor csapolsz beindul a fűtés,hisz engeded ki a vizet,jön be az új, a hidegebb, fűteni kell a gépnek. -
ronin s8
senior tag
-
ronin s8
senior tag
Kezdőknél gyakran a tamperelés okozza a problémát. Logikusan belegondolva ha az elején folyt, akkor ott laza volt a kávé, ami a víz hatására bedagadt, benőtt. Ha utána csak csöpögött, akkor valszeg túl finom volt az őrlemény. Normálisan van vagy 6-8 sec, mire elindul a lefolyás, és utána szabályos egérfarok alakot illene felvennie. Az se jó, ha táncol. Egy nyitott karral lehetne tesztelni a tömörítést.
Vicces, de tényleg szemre állapítjuk meg a kávét.Egyébként meg ha ízlett, jó az úgy! Ar ortodox tankönyvi lefolyás nem általános. Gyengébb minőségű robusztás kávék szebben folynak le, mint pl. a gourmet újhullámosok.
-
ronin s8
senior tag
Igaz, bocs!
Az a helyzet, hogy könyvből valóban nehéz. Azért csak próbálgasd! Érdemes valamelyik paramétert rögzíteni, és a másik kettőt variálni. Én először fix (1 g pontosságú) mennyiségekkel variálnék, és az őrlés beállítása után a tamperrel játszanék. De lehet fordítva is.
Duplát könnyebb, bár több kávé megy el pazarba. -
-HajTömeg-
őstag
Találsz majd egy állást a darálón, ami sac/kb eszpresszó finomságot ad.
Ha ez megvan,onnantól kezdve már csak finomítanod kell az adott kávéhoz.
Lesz ami kapásból jó abban a joker állásban és lesz amihez picivel finomabbra vagy durvábbra kell állítani.
Akkor már csak finomhangolsz
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- MacBook Pro 16" M3 Pro 36GB 512GB Gar. SPACE BLACK
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max