Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Sub-ZeRo:] Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [GoodSpeed:] ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI - Memory Context Restory (MCR)
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
celf
őstag
Mi kifizetjük (nem), de ahogy írtam, a filter kávé népszerűsítéséréért nem sokat tesz ez a hozzáálás Eleve nem közkedvelt itthon ez a fajta kávé. Nem fognak rákapni a népek, ha 900Ft. Sokba kerül, szar is. Illetve pont annyival kerül többe, hogy az ember keresgélje benne a hibát, hogy miért nem jó ez. Ilyenek az emberek.
Aki meg ért hozzá egy kicsit, tudja, hogy otthon megcsinálja 180Ft-ból, mert meg tudja csinálni, GC, Mazzer, bármi más profibb cucc nélkül is (!). Nem eszközigényes, na.
Ha ragaszkodunk a példákhoz, inkább olyan ez szerintem, mint a kondibérlet. Nem megy el az ember a drága helyre edzeni, hogy fekvőtámaszozzon, meg felülést csináljon, amit otthon is letud bármikor, hanem a 300.000 Ft-os spinning biciklit, vagy a 150.000 Ft-os olimpiai rudat használja, meg a darabja 30.000 Ft-os tárcsákat, amit nem vesz meg magának otthonra.
Mégegy példa: angoloknál mikor dolgoztam kávézóban, a teán mindíg ki voltak akadva, hogy azért kell 20-30 pennyvel többet fizetniük, mert 1dl forróvízzel több van a pohárban.
Ez hasonló.
De egyébként Bazsee, igazad van, annyi az ára, amennyit kifizetnek érte.
Mondjuk nem látom, hogy gyakran isszák az emberek
[ Szerkesztve ]
soldier2
őstag
Nem akarok a vitába beszállni, többször ittam filtert (jó helyeken is) nem az én világom. De a kávét ki kell mérni a presszóhoz is, ha ledarálnak pár szemet a filterhez, akkor a presszóhoz is le kell, a darálót meg nem állítják, többnyire külön daráló kell (ha meg nincs akkor a következő presszóhoz ugyanúgy állítani kell). Ugyanakkor nem igényel több milliós beruházást, és a gépi filter is többnyire drágább mint az espresszó. Ugyanakkor ha 3 perc kell egy filterhez akkor is max 20 (inkább (15) db fér egy órába, ami nehezen termeli ki a rezsit. Ez csúcsidőben igen karcsú, de nem magyarázza batch brew magasabb árát (ha magasabb egyáltalán).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Bazsee71
őstag
De miért is kellene nekik tenni a népszerűsítésért? Ha fogy, akkor lesz kínálatban, ha nem, akkor pedig leveszik.
Azért a filterhez sem lehet mozsárban őrölni a kávét, erős túlzás, hogy nem eszközigényes.
Olyan szempontból jó a kondibérlet hasonlat, hogy oda sem kötelező járni. Egy kávézóban - jobb esetben - egy profi barista készíti el az italod, magas minőségű és friss alapanyagból, mondjuk egy EK-n őrölve. És akkor kiszolgáltak, kialakították az üzletben a megfelelő hangulatot, bérlik a helyet, adóznak, stb. De ha otthon hozod ezt a szintet, akkor téged ez ár problémája nem is érint.
Vidéken élek, itt nem pörög a filter (mert nincs is), de pl. mikor az Espresso Embassyban jártam, ott nem tapasztaltam a forgalom hiányát.
vicces
addikt
dátumot nézted??
tegnap én is találtam 3 hónapos illy-t a tecsóban. majdnem megvettem 3200 ért, de az asszony szólt, hogy jó lesz a 400 forintos bravos is a kotyogósba. 2 hónapos tégla, egész friss. kicsit a trutymákos sárra hajaz, de felébreszt.
:)
And06
aktív tag
úgy váltszik már a "virágföld" jelzőt is ki kell érdemelni némelyik kávénak
Sinisi
senior tag
Hát nem tudom, hogy mi számít drágának a mai világban, amíg megy a bolt addig az azt jelenti, hogy hajlandóak annyian kifizetni amennyit elkérnek.
Azonban ha azt nézem, hogy ha pl. kb. 9000 ft. egy kg. kv és mondjuk ráhagyással számolva a sallangal együtt egy dupla (amit Én egyedül iszok meg) 22g-ból jön ki akkor akárhogy is osztom szorzom: 200 ft. körülre jön ki a "nettója" egy dupla kv. (eszpresszó) kv. része. Erre ha rászámolnám a bérleti díjat, alkalmazottakat bérét, gépkopás,szóval a rezsit, plusz a nyereséget nekem már nem is tűnik nagyon elrugaszkodottnak egy 900 ft-s kv. ára. De azt hiszem, hogy értem a felvetést, hiszen javarészt ezért kv.-zok Én is itthon :-).
Csápájev
őstag
Persze, csak frisset veszek meg.
Április 30i pörkölés, legalábbis 2019.04.30 a lejárat. Én szeretem ezt a csokis vonalat. Valamilyen klasszikus olasz mindig van itthon.
Deer76
aktív tag
Kapuczínertől kaptam még ajánlatokat (most nem állítottam be árlimitet):
Kolumbia El Mirador - 2000 Ft/250g
Riói Varázs blend - 2000 Ft/250g
Ki ismeri ezeket? Úgy látom kotyogósban azért ki lehet hozni a csokis ízt.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
bluesfan
tag
A Jemeni Mocca-t próbáltam ezek közül és valóban finom, csokis ízvilág, bár ez kotyogóssal nem tudom, hogy előcsalogatható-e megfelelően. Szerintem egy próbát megér.
Ranbo
tag
kedves fórumtársak,
segítséget szeretnék kérni:
Quick Mill 0650-hez keresnék szimpla 7g-os szűrőkosarat,
elsősorban hazai beszerzési forrást keresnék (ha van ilyen).
(kezdő vagyok).
előre is köszönöm!
adp
őstag
presszóhoz miért mérnék ki? be van állítva a mennyiség aztán kész.
Azért darálnak le pár szemet a filterhez mert abból mondjuk készül egy nap 10-20 és az EK-ból nyomják ki a pangót. Presszónál ahol 2 percenként főznek ez felesleges mert ahány kávé annyi daráló, és pár percig semmi baj nincs a pangóval viszont filterőrlő általában 1 db szokott lenni.
Szerintem komolytalan az a hely ahol ezt nem teszik meg. Totál el tudja rontani az italt ha belemegy 2-3 gramm döglött pangó. Főleg ha más volt előtte benne
Azért azt is megkockáztatom, hogy nem igényel több millás beruházást. Egy EK vagy ZM 800 körül van, egy nagyobb gépi filter több százezer
Egyébként szerintem a batch általában dupla presszó árban van, embassyban tuti, amivel nem értem itt pár embernek mi a gond? ha valaki kézit akar, amiben benne van, hogy simán szarabb lesz, az fizessen a plussz melóért.
[ Szerkesztve ]
Csápájev
őstag
Srácok, én azt nem értem, hogy a whisky miért olyan drága. Azt csak ki kell önteni a pohárba.
Otthon harmad annyiból kijön.
[ Szerkesztve ]
zolnagy
őstag
Köszi szépen. Ahogy nézem, tényleg jó lett volna árban is, de már megrendeltem a glst..
Sinisi
senior tag
Még egyiket sem próbáltam, de az árlépcsőn ez a következő fokozat ;-)
Sinisi
senior tag
Szerintem 58 mm-es kosra van, és ha ez így van akkor:
Utángyártott LM
San Marco 7g
San Marco 9g
VST (de úgy látom, hogy ez nincs készleten).
IMS 6/8g
IMS 7/9g
Létezik még a VST strada de abból nem találtam itthoni forrást (ha esetleg valaki tud ilyet akkor szerintem az lenne a "legjobb").
Azért a boltokban kérdezz rá a biztonság kedvéért. + Olvass vissza, hogy miért nem ajánlott az elején a szimpla szűrő használata.
[ Szerkesztve ]
Csápájev
őstag
Régi qm nem 58as, ahhoz vadászni kell a kosarakat.
Sinisi
senior tag
Uhh... akkor sorry
zolnagy
őstag
De 58-as. A fenti kosarak másért nem jók oda. Egyenes peremű kell. Csak direkt QM-hez valót lehet rendelni hozzá. [Pl]
[ Szerkesztve ]
Deer76
aktív tag
Köszi, mindenképp próbát teszek majd. Pl. múltkor egy darált brazil (sajnos elfelejtettem mi) kávénak is más íze volt és a Velencei gondolásoknak is érződik némi csoki íze. Nyilván nem annyira, mintha eszpresszó lenne.
Sinisi: Én meg szépen elteszem magamnak az ajánlatokat és szép fokozatosan végigkóstolom. Egy 250g-os kávé 1-2 hónapig kitart.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
Hol sikerült ilyen frissre szert tenni?
Én is minden reggel indításnak csokisat iszom ( Gomdolások, Palermo, stb... )
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Csápájev
őstag
Árkád Müllerben.
4600 volt.
Pár hónapja még 4000 , de alapnak jó ez.
[ Szerkesztve ]
soldier2
őstag
Te most ugye csak viccelsz. Minek kimérni presszóhoz? Persze ha dózerből csattogtatós a hely akkor igaz, de most nem ez a kategória a diskurzus témája.
Darálóban bedöglött adag, legyen 10% (2g) minden adag előtt. Ez nem dobja meg az időt semennyire, így csak a kávé ára számít , ha 15000ft/kg kávéról van szó akkor is kerek 7,5 ft.
EK/ZM - a presszót sem Iberitallal darálják (ezt gyakran filternek volt használva, egy ideje nem látni), a Presszó darálók sem kaphatók 600k alatt.
Nagyobb gépi filter több százezer: hol van ez egy LM Strada-hoz, vagy Black Eagle-höz képest.
Ne vicceljünk már.
Félreértés ne essék, nem a felárat vitatom, csak a magyarázat nem OK. Azért annyi, mert macerás, időigényes (mondhatni ennyiért is kisebb a haszon ha pörög a hely, mert elkészül 2-3 presszó is amíg egy filtert kiönt), és TRENDI. A presszó olyan oldschool
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Namost ezt hogy a f@szba fogod 92,8-ra beállítani, ha 93,5-en keserű
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
SzuMe
tag
Eladó egy szép állapotú Bezzera Mitica.
Fejhőmérővel, rotoszivattyúval, hálózatra kötési lehetőséggel(nálam úgy üzemel)
Egyetlen hátránya, hogy amerikai kivitel, ezért 110V-os. Az árban természetesen adom hozzá a komoly trafót is, amiről más japán/amerikai eszköz is működtethető.
Eladás oka a kávégépbogár...
Ára: 200ezer Ft
Képek itt:
https://goo.gl/photo...UYxc2rHU4DCZgd8
SierraFox
tag
Hú, ez nagyon igényes lett. Ég és föld a régi sestos "taxiórához" képest.
fragola munkája. tényleg szép lett. az omron pid leírása mondjuk horror, remélem, hogy holnap jobban értem majd, mert most kicsit fáj
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
adp
őstag
a nyomásszabályzó poti hova került? csak nem a gyári termosztát poti helyére?
Pé
senior tag
Dejó.. Visconti címer. Hirtelen azt hittem Alfa Romeo kávégép
Gosti
csendes tag
A Dalla Corte főmérnöke se' ismerne rá Naggyon sakál lett, türelmet és sok jó kávét hozzá
yeahhh
Bazsee71
őstag
Nagyon robotzsaru.
Én is arra tippelnék, mint adp: oda előre került a nyomás szabályzó? Első benyomások jöhetnének, ha nem akarsz semmit elhamarkodni akkor akár privátban.
kk831228
addikt
😯😯👌
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
celf
őstag
Szeirntem mindenkinek érdeke, hogy többet adjon el abból, amit árul. Amíg a filterkávé drágább, kevesebben fogják venni. Ennyi. Nem hiszem, hogy direkt úgy lőtték be az árat, hogy azért fogyjon 3-4 /nap, de nehogy túl sokat kelljen csinálni belőle, mert akkor nem lesz idejük másra. Meg a kiszolgálás és a miliő megteremtése a presszóhoz is ugyanolyan fontos. Most nem makacsságból írom ezt
soldier2:
trendi. ez így van.
Valószínű ezzell van bajom amúgy, hogy emiatt (is) ha netán nincs időm hazamenni és otthon elkészíteni magamnak, fizethetek érte többet. Mert "menő". Szerintem a filter kávé ne menő legyen, hanem a egy természetes, mindennapi része a jólétnek. Kell a finom népnevelés. Persze nem úgy, hogy pl. a barista nem hajlandó a vevő kívánsága szerint elkészíteni a kávét (ilyen volt az egyik helyen, csak néztem, hogy mi a fene... )
Egy másik példa: ezekben a kávézókban többnyire se kristálycukor, se édesítő nincs. Mert... miért is?
Viszont színezett kristálycukor (barnacukor) igen. Meg van nyírfacukor, xilit vagy eritrithol, amelyik közül a xilit ha jól emlékszem hasmenést is okoz.
Ez pl. mennyire szervilis dolog, hogy követik az agyatlan trendet.
bluesfan
tag
Emmán döfi! Nagyon igényes munka.
Így, majdnem fektetett helyzetben bírja valamennyire a kijelző, ha véletlenül ráfolyna valami?
[ Szerkesztve ]
mdav88
senior tag
Hazudnek ha azt mondanam h szep ez a dc, bar ketseg kivul biztosan kivalo, foleg ilyen nyalanksagok utan...😀
Majd szolj hogy hova rugod a pavonit, mert vagynek a kiskaros vilagba, de a penztarcam azt mondja, ne csinald...😂
Sinisi
senior tag
A hagyományos vonalak és a názatekes karbon, hogy akár egy szélcsatornában is jól teljesíthessen :-) Ez aztán a színvonal ;-)
Sinisi
senior tag
Még eljöhet az idő, hogy bevett gyakorlattá válik, hogy egy külön sor lesz - persze csakis a pozitív diszkrimináció égisze alatt - a filterkávé szerelmeseinek, és ahogy léteznek olyan La Mammák amelyeket akár 3 karral is munkába lehet fogni, miért is ne lehetne a csepegtetést párhuzamosítani ;-)
igen, oda került. köszi mindenkinek, most öröm és boldogság, tapasztalatokat írok majd, ha lesznek. vakszűrővel próbálgattam a potit, szerintem elég pontosan szabályozható, legalábbis úgy simán lehetett fixen 2 bart tartani hosszan, aztán emelni 4-re, 5-re.
bluesfan: oda nem szokott folyni semmi, hiszen a kávégép legmagasabb pontja gyakorlatilag. de nem is szándékozom ezt tesztelni
mdav88: ízlés kérdése, nekem jelen állapotában már kifejezetten tetszik. továbbra is máshogy csináltam volna meg a fej borítását, de így, feketében (+ a rejtett pid-del) nekem már csak a gombok melletti feliratok nem tetszenek (naná, hogy az újabb verzióban azon is javított a gyártó), a gép igen.
ja, a pavoni marad a családban, az is "ez már megmarad örökre" kategória.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
zolnagy
őstag
Szuper lett. Nálam is egy ugyenilyen pid várja a beépítést a szétszedett Brasiliába.
Bazsee71
őstag
Na ezt majd próbáld ki kávéval is.
Sinisi
senior tag
Iiiigen?! Miért mit tud ez az omron pid a "taxiórás" sestoshoz képest?
Egyébként jelentem az ízlelőbimbóim visszatértek a szabadságukról, mert ez a palermo most egészen (keserű :-) de ) csokisnak hat még a 3. (persze "nem közvetlen de" egymás utáni )csapolást követően is. Lehetett olyan,hogy annyit velenceiztem (beállításnál több shot, viszonylag rövid időn belüli kostolgatása következtében), hogy átmenetileg tompultan, megváltozottan éreztem az ízeket? Vagy ez már nagyon placebó?! És 100% user error volt? :-)
Keresztapper
senior tag
Sebaj, ott van legközelebbre!
http://palscoffeetech.com/
Keresztapper
senior tag
Jó kis űrhajó lett, gratulálok hozzá!
http://palscoffeetech.com/
10,47-szer olyan szép. de a P, I, d paraméterek valamilyen formában mindegyik pid-en állíthatók, a feladatot elvégzi az összes (a szonda pontosságában biztos vannak különbségek).
keresztapper: neked is köszi. fragola keze munkáját dicséri a gép, én csak a nyáladzom rá
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
túl vagyok két casmo duplán. nem működik rosszul kávéval sem, amikor eléri a beállított nyomást, eltűnik a pumpa hangja és ott van némi "holtjátéka" a rendszernek, de alapvetően elég jól tartja. meg lehet különböztetni a 2, 4, 5, 6 bart, úgy értem, ha az egyiket állítod, nem fogja a cucc a másikat nyomni. a skála legalja tűnik a legbizonytalanabbnak, érzésre, de két shot után ezek csak benyomások, nem tapasztalat.
a kávék viszont így is atom savanyúak lettek (a ruanda mondjuk emellett nagyon összetett, sokrétű is, de tuti nem ilyen savanyú ez, ha úgy kapom valahol, ahogy azt a pörkölőmesterek megálmodták)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Csápájev
őstag
Ha savanyú,akkor emelj 5 tized fokot a hőn!
Ja ,nem tudsz? Dobhatod ki a pcsába az omront!!!!
Erről vélemény valaki?
Haveromnak kéne daráló a Turmix t10mellé.
Bazsee71
őstag
Kíváncsi leszek a tapasztalatokra, mert én elvétve tudom megállítani 7 baron, de jellemzően csak a végállásokat tudom használni, közte ha megszakadok sem megy.
Szerk.: majd ha már ismerkedtetek, akkor egy videót is feldobhatnál, hátha látok benne valamit, amit én nagyon rosszul csinálok.
[ Szerkesztve ]
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.