Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#56851) Bazsee71 válasza kozsy18 (#56848) üzenetére


Bazsee71
őstag

Húzd rajta végig a körmöd, ha nem karcol bele, akkor kopott. A Major kései szemre nem tűntek kopottnak, de tapintva nem volt éles. Az újak már tapintásra is élesek voltak, a körmömmel nem is próbálkoztam. :)

(#56852) Bazsee71


Bazsee71
őstag

FB Baristák csoportjában van egy - kép alapján - szép állapotú, tuning Gaggia Baby. Kiegészítőkkel 75e.

(#56853) sz.zs. válasza Bazsee71 (#56852) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Jófogáson pedig egy tuning GC.,,

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#56854) adp válasza sz.zs. (#56853) üzenetére


adp
őstag

rossz a link, de ha a 100-ezreset linkelted az azért nem annyira jó vétel.

(#56855) celf válasza ronin s8 (#56849) üzenetére


celf
őstag

amugy most hirtelen mindenhol megjelentek ezek a versenycsészék.
Alleeban is az volt, My Little Melbourne-ben is tegnap.

[ Szerkesztve ]

(#56856) adik


adik
őstag

Sziasztok,
Mizudashival próbáltatok már trükküzni?
nekem nagyon tetszik a természetes íze, de érdekelne, h van-e valakinek tapasztalata azzal, h még egy, a kávéhoz passzoló gyümölcsöt is bedob az örleménybe, mondjuk egy szem meggyet, v málnát...
köszi, Adik

Kettő, csipkebokor vessző!

(#56857) celf


celf
őstag

ezzel a Hario Electric Grinderrel összefutott már valaki élőben?

(#56858) sz.zs. válasza adp (#56854) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Igen, azt linkeltem volna... na most?!
Le kell alkudni nyócvanra' aztán jó lesz :P

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#56859) kozsy18 válasza Bazsee71 (#56851) üzenetére


kozsy18
tag

Köszönöm!

Hát, akkor lehet lassan előrehozom a cserét :DDD
Mi most az ajánlott kés Super Jollyba, gyári acél, gyári titán vagy Fiorenzato Evo? Vagy műtéttel K30?
Ami akár filter kompatibilis is lehet.

[ Szerkesztve ]

"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."

(#56860) bl4ze válasza celf (#56857) üzenetére


bl4ze
veterán

Kinézetre eléggé "Graef"-es, áráról lehet valamit tudni ? ?

.:. bl4ze .:.

(#56861) Parci válasza kozsy18 (#56859) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

a k30-as késsel nagyon picire szűkül az eszpresszó tartomány, azt hiszem, ott végül az volt az ítélet, hogy filterre pazar, eszpresszóra ez így nem jó kombó. én f64 evo bicskát tennék bele, mert azért tuning, az kell :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#56862) celf válasza bl4ze (#56860) üzenetére


celf
őstag

59.000.- a Barista szaküzletben
Ez már az az ár, amit nem fizetnek csak úgy ki az emberek szerintem.
A márkanév mondjuk lehet, meg fogja dobni az eladásokat.

Az lenne a kérdésem, hogy a filterhez a profi darálók azért spécik, mert egyenletes durva szemcséjű őrleményt készítenek? Amit a kis belépő szintű darálók abszolút nem produkálnak, a profibb darálók meg azért nem mert, a presszzóhoz amúgy is egy enyhe mix kell, azazhogy amit olvastam, aszerint a presszóhoz kellenek kisebb szemcsék is a nagyobbak közé, hogy megfelelő legyen a pogácsa...

Mert akkor ezek szerint akár egy Mazzer sem fogja hozni azt az egyenletes eloszlást, ami nekem kéne a filterezéshez. Legyen szó most itt V60-ről vagy Aeropressről.

[ Szerkesztve ]

(#56863) Bazsee71 válasza celf (#56862) üzenetére


Bazsee71
őstag

Ha kimondottan filterre kell, akkor a Wilfa Svart őrlőt szokták ajánlani. Azt tudni kell, hogy espressora alkalmatlan.

(#56864) celf válasza Bazsee71 (#56863) üzenetére


celf
őstag

Ez tökjó, köszi! De amúgy miért jó ez a filterre, ha nem bánod, hogy kötekszem? :) A fentebb leírtak miatt, tehát mert viszonylag jól ad egy durvább szemcseméretet és nem olyan méreg drága ez sem? Vagy mert presszohoz nem jó, akkor filterhez biztosan... :D :P

[ Szerkesztve ]

(#56865) Bazsee71 válasza celf (#56864) üzenetére


Bazsee71
őstag

Az a baj, hogy szerintem ilyen összefüggéseket nem nagyon találni. A túl finom por (fine) sem jó elvileg, az EK meg köpi ezerrel, mégis a legjobb. Nehéz téma ez, igazából csak a tapasztalatokra lehet hagyatkozni. :)

(#56866) bl4ze válasza celf (#56862) üzenetére


bl4ze
veterán

Az ára korrekt, le kéne tesztelni mit tud eszpresszó fronton.... Nekem elég "Graef"-es :)

.:. bl4ze .:.

(#56867) celf válasza Bazsee71 (#56865) üzenetére


celf
őstag

EK az melyik amúgy? :) (edit: ja közben megtaláltam)

Amúgy én főzöm a kávét, szerintem a teljesen unimodális, gömb alakú szemcsék lennének a legidálisabbak, a méret nem is olyan fonots, csak nem legyen túl kicsi.

Ez értehtetlen amúgy, hogy ami köpi a port, ahogy írtad mégis a legjobb :) Így olyan, mintha 2 féle kávét keverne össze az ember. A por szemcséjűt és a nagyobb szemcséjűt..

[ Szerkesztve ]

(#56868) celf válasza bl4ze (#56866) üzenetére


celf
őstag

amazonon kapott egy elég csúnya review-t. aztán elhet csak ellenreklám.

[ Szerkesztve ]

(#56869) Bazsee71 válasza celf (#56867) üzenetére


Bazsee71
őstag

Ő lenne az überbrutál mindenes daráló. :)

Elég összetett ez a szemcse dolog, senki nem tudja a tökéletes eloszlást, ettől izgalmas.

Szerk.: az a Hario korábban már volt itt téma, egy átcímkézett Graef, nem szabad érte annyit adni. Inkább itthon kell venni egy garis CM702-est, az 30k.

[ Szerkesztve ]

(#56870) celf válasza Bazsee71 (#56869) üzenetére


celf
őstag

igen, iszonyat zorall kinézete van.

CM702: na igen, itt jön be, hogy akkor most Imat Lux, Lelit Fred, Graef, vagy a fentebb linkelt norvég kisdaraáló...
árban kb. ugyanott vagyok.

nekem az lenne a fontos, hogy ne legyen pangó kávé, kicsi legyen, és viszonylag megbízhatóan adja a minél egyformább szemcséket.

[ Szerkesztve ]

(#56871) soldier2 válasza celf (#56870) üzenetére


soldier2
őstag

A feltételeidnek legolcsóbban talán a Kinu M38, vagy valamelyik Lido felel meg. Sajnos azokkal meg kell dolgozni a sikerért.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#56872) prandris válasza celf (#56870) üzenetére


prandris
tag

Én filterre 702-t vettem. Evo késes Super jollyval v60 filtereztem előtte. A 702 valóban jobb, de fél kg kávét kellett elhasználni nekem hogy ráérezzek. Kicsomagolás után egyből kiszedtem az alátéteket így csak filterre jó így is 21es fokozatra van állítva. A szemcseméret között öklömnyi törmeléktől a lisztig minden van benne de ízben nagyon jó. Éppen racer beans burundit főzögetek 18/270 65g/L 2:20 lefolyással vera vízzel és elképesztően finom szőlő alma. A mazzerrel sajnos ugyanez inkább csak keserű volt háttérbe kerültek a savak.

[ Szerkesztve ]

(#56873) And06 válasza prandris (#56872) üzenetére


And06
aktív tag

mi lehet az oka ennek? mármint a mazzer müszakilag minden paraméterében jobb, az őrlemény egységesebb ahogy irtad, mégis a graef jobb filterre? :F

(#56874) prandris válasza And06 (#56873) üzenetére


prandris
tag

Nem tudom mi lehet az oka. A örleményminőséget nem hasonlítottam össze, lehet hogy durva fokozaton a graef jobbat produkál fogalmam sincs. Esetleg amiatt hogy a graef nagyon lassan őröl a gyenge motor miatt? A mazzer ugye szétcsapatja egyből. Nem értek ehhez.

(#56875) Csápájev válasza prandris (#56872) üzenetére


Csápájev
őstag

A szemcseméret és a rögösödés két különböző dolog. Ha az a rög egyforma szemcsekből áll, akkor csak kicsit meg kell kavarni egy hústűvel stb. Wdt.

(#56876) Csápájev


Csápájev
őstag

Ti szoktátok valamivel fertőtleníteni a kávégéphez használt csavarhúzót stb. ha valami koszost szereltetek előtte? :U

(#56877) SzuMe


SzuMe
tag

Compak K6-ba mi az ajánlott kés?

(#56878) lagoon79 válasza Csápájev (#56876) üzenetére


lagoon79
tag

erre a kérdésre nem voltam felkészülve...talán ha sz*rt keverek vele utána igen...de ez ritkán fordul elő. egyébként meg max. a felső szűrő csavarjához használtam, a többi inkább fogó és villáskulcs.

(#56879) kozsy18 válasza Csápájev (#56876) üzenetére


kozsy18
tag

Szerintem kritikusabb pont a cepptálca tisztán tartása.
De hogy válaszoljak is: nyilván ha gépzsíros, vagy fékfolyadékos lett az imbusz, amivel leveszem a felső szűrőt, akkor eltakarítom az előpakolást megelőzően (más matériában meg nem szoktam velük nyúlkálni). De nem tartok külön szerszámkészletet a géphez. :)

"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."

(#56880) Csápájev válasza lagoon79 (#56878) üzenetére


Csápájev
őstag

Te jó ég... Miért keversz szrt vele? :U

(#56881) lagoon79 válasza Csápájev (#56880) üzenetére


lagoon79
tag

Te is ráéreztél a lényegre...ahogy én is ;]

(#56882) kozsy18 válasza Parci (#56861) üzenetére


kozsy18
tag

Köszönöm az infót! :R

"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."

(#56883) fragola.6035 válasza lagoon79 (#56878) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Én pl. nem tartok külön szerszámokat szarhoz és kávégéphez.
Tudnék mesélni egérszaros kávégépekről.

https://caffe35.webnode.hu/

(#56884) celf válasza prandris (#56872) üzenetére


celf
őstag

:D gondoltam, hogy sok az ellentmondás ebben az otthoni kávézgatásban, de hogy ennyire...

plusz tényező, ami bonyolítja: én nem is igazán filterezek, ha úgy veszem. V60, Chemexem nincs itthon.
Aeroppresst használok csak, azt sem a "hagyományos" módon. A Brikkát hivatott kiváltani, és ahhoz képest elég jól működik, ahogy csinálom: 25g kávéhoz 110g 92 fokos vízet öntök, a kávétól függően 3-4 perc idővel.

Ez az egész elektromos őrlő dolog azért indult el nálam, mert nem akarok már melózni vele egyszerűen (#56871) soldier2
És persze az sem baj, ha jobb az őrlemény.
Sokan dícsérik a Rhinot is (nekem ez van most), de szerintem egyáltalán nem nagy cucc. Aztán lehet a kis elektromos gépek fele olyan jók nem lesznek, ahogy mondod. Főleg ahhoz, ahogy én használom. És akkor még a pangó kávé is bejön...

Basszus már :D

Lehet tényleg csak rárakok a Rhinora egy elektromos csavarbehajtót.

[ Szerkesztve ]

(#56885) soldier2 válasza celf (#56884) üzenetére


soldier2
őstag

Azért a Kinu és a Lido messze nem Rhino kategória.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#56886) celf válasza soldier2 (#56885) üzenetére


celf
őstag

igen-igen, ez feltűnt, viszont jelenleg az a hozzállásom, hogy manulális őrlésért nem adok 15k-nál többet.

[ Szerkesztve ]

(#56887) SierraFox válasza celf (#56886) üzenetére


SierraFox
tag

Én Aeropressnél 16g kávéhoz öntök 250g vizet. Csodálom, hogy nem állsz fejre tőle. :)
Amúgy a bejáratós Kinuval eddig két kávéból sikerült igazán finom filtert csinálnom.

(#56888) mdav88 válasza SzuMe (#56877) üzenetére


mdav88
senior tag

Régibe 63.5ös kés való, amit igazából csak utángyártottban kapsz.
Vagy egy kis marás után 64-re alakítva gyakorlatilag kinyílik a világ.

(#56889) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

úgy tűnik, hogy szerdán vagy csütörtökön megyünk ki a kávés gigamegarendezvényre, holnap biztos nem.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#56890) kozsy18 válasza celf (#56886) üzenetére


kozsy18
tag

Nekem is ez volt a fő ok, amiért nem kézit vettem. Megemelem a kalapom az OE és a Kinu előtt is, de ennyi pénzért többre értékelek egy berregő micsodát kompromisszumosan.
Mérlegeltem, mit és milyen mennyiségben iszom itthon: kb 50% espresso, 30% tejes ital a maradék pedig filter. Erre nekem azt adta az egyenlet, hogy espressohoz vegyek őrlőt, a filter pedig kompromisszumos lesz.
Ezért nem Wilfat csücsül most az asztalon, mert azzal max coffee shotot csinálok, de espressot tuti nem.

Szerintem ha megmarad az érdeklődésed a filter jellegű italok környékén, akkor próbálj ki egy Wilfát. Én már többször ittam belőle filter, teljesen korrekt, élvezhető italt ad, ráadásul Hoffmann és Wendelboe is ajánlja otthoni drehálónak.

Ha budapesti vagy látogass el a Steamhouseba a Batyin, jelenleg ezt használnak filterhez.

"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."

(#56891) kozsy18 válasza Bazsee71 (#56869) üzenetére


kozsy18
tag

Ha jól tudom volt arra kísérlet, hogy a fine-t leszitálták az EK őrleményéből és élvezhetetlen lett.
Valószínűleg a lényegi különbség az őrlők között abban van, hogy milyen a darálmány alakja (ami kiemelten kés függő, részben fordulatszám, kisebb hányadban bemenő anyag függvénye):

- határozott az éle vagy nem
- lapos/kerekded/amorf/ezek kombinációja
- törmelék vagy "szelet".

Bemenő anyag: az anyagszerkezeti tulajdonságaira gondolok, repedések jellemzése, keménység, törési munka stb...

"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."

(#56892) Parci válasza kozsy18 (#56891) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

egy kicsit megint túltolja itt a topik a biciklit szerintem. egyrészt, ez a "volt teszt" is mindig úgy hangzik el, mintha valami tény lenne a végeredménye, holott lehet, hogy ha látnánk, hogy ki és hogyan csinálta, nem vennénk már olyan komolyan. eleve szubjektív dolog, hogy kinek milyen ízek jönnek be, nekem a túl csípős halászlé fáj, más tesz még bele öt kanál erőset.

már a sokadik divathullám söpör végig a kofizós világban, lehet, hogy most épp a mazzerek lesznek megfejtve, miszerint igazából olaszok csinálják olasz presszóhoz és lám-lám, szar minden máshoz. aztán majd rehabilitálják pár év múlva. :DDD ha valamiben teljes egyetértés van, kezdőktől a profikig, akkor gyanús, hogy nem nagy kockázat ráülnünk a vonatra. ugyanakkor az ilyen - kicsit szenzációhajhász - megállapításokkal szerintem érdemes óvatosan bánni. amikor robban a bomba, hogy kovács jocóka tesztelte az xy darálót, és lám, az imat lux is agyonverte, akkor azzal szerintem nem kell kezdeni semmit. ha mi és az ismerőseink is ugyanezt tapasztalják, akkor kezd gyanús lenni.

all in all, én nem nézegetném mikroszkóppal, hogy milyen a több millió random forgácsból az a tetszőlegesen kiválasztott tíz konkrét darab, amit a mazzer köp ki magából. ha a daráló tetszik, az elkészült kávé ízlik, akkor nincs kérdés. :B

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#56893) kozsy18 válasza Parci (#56892) üzenetére


kozsy18
tag

Éppen kiegészíteni szándékoztam a hozzászólásomat azzal a konklúzióval, amit te is írtál: :)
Az a lényeg, hogy aki issza, annak finom legyen. Akinek nem az éppen önti a mosogatóba vagy letolja tejjel és majd a következő jobban sikerül vagy máshol kávézik, ahol megtalálja a neki tetszőt.

De amit még a vizsgálgatáshoz:
saját részről is egyre többet gondolkozom a hátterén a kávézásnak, de kezdek arra jutni, hogy annyi a független változó a "kávézás tudományában", melyeknek többszörösen összetett kereszthatásai vannak, hogy már-már fölösleges ezzel foglalkozni "civilként". A gyártóknak lenne ez a feladata (bízzunk benne, bizonyos szinten így tesznek) még a termékfejlesztés fázisában.

Ahhoz meg éppen drága hobbi, hogy valaki fenntartson 6 darálót 2 kávégépet meg egy komplett labort otthon. :DDD

[ Szerkesztve ]

"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."

(#56894) adp válasza celf (#56862) üzenetére


adp
őstag

Vegyel egy sima cm702-t. Azzal tudsz filterezni es eleg jo az arahoz kepest.
Ha egyszer presszozni szeretnel ezzel az orlovel abba is bele tudsz vagni

(#56895) kozsy18


kozsy18
tag

De vissza a témához:

Kipróbáltam PJ Get Up! kávéját. Ez egy kemény dolog :D
Colombia kinek, hogy ciripelt? (ő lesz a következő)

[ Szerkesztve ]

"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."

(#56896) soldier2 válasza kozsy18 (#56895) üzenetére


soldier2
őstag

Nekem bejött a Kolumbia, sajnos sikerült megdögleszteni egy váratlan kiruccanás miatt, így már nem annyira jó (legalább raktam volna be a fagyasztóba :( ). Az elején kellemesen csokis, narancsos kávé volt.

Celf #56886 - hibás kiindulási pont :)

[ Szerkesztve ]

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#56897) Bazsee71 válasza kozsy18 (#56895) üzenetére


Bazsee71
őstag

PY Columbia nagyon jó, de ahogy soldier2 is írja, elég gyorsan döglik. Mézesüvegbe szétszórva már nem volt gond.

Közepes hőtartomány (saját GC-n 92-93), 1:2 arány. Így nálam a Yirga után a 2. helyezett. :)

Az utóbbi idők másik kedvence nálam a Beanlight Progress Espresso blendje volt, a pláne a dologban, hogy ajándékba kaptam, nem fanatikus ismerőstől. :B

[ Szerkesztve ]

(#56898) kozsy18 válasza Bazsee71 (#56897) üzenetére


kozsy18
tag

Én még csak ismerkedőben vagyok a piddel, azóta, hogy összeraktam a gépet és hazatértem Dániából most van először annyi kofim, hogy tudok kísérletezni. És közben a Mazzer is bekukkantott, szóval újra tanulok kávét főzni :C

Akik pidelnek:
Offset hőmérsékletet milyen referenciához állítottátok? Kifolyó vizet összegyűjtve vagy közvetlenül a vízterítőben mérve?

De amúgy elég jónak tűnik a dolog eddig, alig esik a hőmérséklet csapolás közben, gőzről pedig hipp-hopp visszaáll a beállítottra, ha átöblögetem.

"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."

(#56899) celf válasza soldier2 (#56896) üzenetére


celf
őstag

elismerem.
de hajlando vagyok kompromiszumokra :)
es mas most a prioritas: gyorsan kell orolni kavet, minel olcsoban/jobb minosegben nem presszohoz.

mar csak az a kerdes, h melyik kis daralo a legjobb (anyagminoseg, pango kave, ar, meret, hang, orlemeny tengelyeken)

(#56887) KVnet: eleg bika kave, jo lenne tudni, mennyi mg koffein van benne. de marhra jol tud esni. kezdem jobban szeretni mint a draga de finom, pro kavezokban kaphato dupla presszot. mas mint a dupla. kevesbe intenziv, de egy nagyon jol szetosztott izelmenyt ad szerintem. es mivel 80ml nagyjabol, a mennyisege miatt is tovabb elvezheto.

aztan oszehasonlitva egy rendes kavefozo modszerrel, lehet, iderul, h csak egy kozepes minosegu kaverol van szo, de ahogy fentebb irtak, az a lenyeg h delikvensnek a kedvere legyen :)

[ Szerkesztve ]

(#56900) celf válasza celf (#56899) üzenetére


celf
őstag

Mai Kenya, Blue Bird roastery-bol. kb 5 napja vettem, es kezd kezd egy kicsit megsavanyodni, de most 92 fok helyett 89 fokos vizzel csinaltam es 3.5 perc helyett 4 percig. selymes volt igy is nagyon. baratnomnek is izlett amit hajlando voltam adni neki belole egy kortyot. pedig o tejeskaves, magaban soha nem iszik kavet, meg edesitve sem.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.