Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#65651) SpaceKombajn válasza Zozo0525 (#65649) üzenetére


SpaceKombajn
tag

Köszönöm.

Amúgy sose annak indul, nem futottam még egyszer sem úgy, hogy na most PB-re megyek, hanem ahogyan alakul, jó most tudtam a határértéket és úgy voltam, ha bírom akkor bírom, ha nem, akkor nem.

4 kilométernél majdnem feladtam, de ha addig bírtam, nehogy már ne tudjam megcsinálni és sikerült.

spacetime

(#65652) tomcica válasza SpaceKombajn (#65647) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Bravo :C az PB 5km az mindig faj ;]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#65653) SpaceKombajn válasza tomcica (#65652) üzenetére


SpaceKombajn
tag

Normális futóknál lehet. :)

De ugye nekem marha gyenge volt az első (44 perc, tavaly), a következő 40 perc, aztán 39 és 38-asok majd 37-esek, 36-osak, így visszagondolva persze nehezek voltak, de nem annyira mint az idei 33:xx-ek.

Az álmom a 30 percen (vagy legalább 30:XX) belüli 5K, nem tudom, hogy valaha sikerül-e, mert az még eléggé lehetetlennek tűnik még most is.

spacetime

(#65654) tisn válasza SpaceKombajn (#65653) üzenetére


tisn
addikt

turelem, ha nem lesz serules meglesz. asszony is siman megfutotta.

(#65655) Peterhappy válasza SpaceKombajn (#65647) üzenetére


Peterhappy
őstag

En is gratulalok :R
Tisn-nek igaza van; legy turelmes. A futas olyan, hogy ha tutelemmel es alazattal csinalod, az eredmenyek idovel akkor is jonnek, amikor nem is gondolnad.
Es ha epp megsem - akkor is sikeres vagy, mert epp tettel valami jot az egeszsegedert, a jovodert - sot talan masokert is!

Csak legy turelmes es elvezd. Az ido csak sokadlagos ;)

[ Szerkesztve ]

(#65656) tomcica válasza SpaceKombajn (#65653) üzenetére


tomcica
Topikgazda

9nap kihagyas utan nekem az addigi felmaratonos iramom is nyelgaznak erzodne...az 5K meg full sprintnek,csak mondom ;)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#65657) LanyUs válasza Peterhappy (#65655) üzenetére


LanyUs
senior tag

Egy baráti beszélgetésnek is felfogható amit most írok! Oké? :R A soraid gondolatokat ébresztenek...
Na nekem épp ez a bajom! Mindent beleadok a darálóban edzésről edzésre. Sőt ezt megtámogatom az életvitellel is ( no cigi, no pia, no buli ) + rendes alvások ( kivéve a 2,5 éves keltéseket, mert azon változtatni nem tudok ).
Türelmes vagyok már, eleinte ezzel problémák voltak. Viszont ha nem jönnek az eredmények el tudok kenődni rendesen ( most tekintsünk el a cipelt zsírtól :D ) Természetesen itt a feszített minőségi edzésekre gondolok. Bár Tom írta, hogy a daráló része a fáradtság is stb. A futás végén elég szomorkásan tudok hazaérni, amiből másnap már felállva nem érződik semmi. Mert hát új nap, új lehetőség!
A másik az egészségemért tevés, ami egy szoba bringa napon 95-100 hrm vagy a laza futás napon 130-140 hrm tartománnyal úgy gondolom tényleg megvalósul. De az egészségemért teszem a kimaxolt 95% hrm tartományban futott köpködős edzéseket is? Amikor a bordámon veszem a levegőt? Vagy amikor a fokozó tempón már nyélgázon önkívületi állapotba hajszolom a testem? :)

(#65658) norby_42 válasza LanyUs (#65657) üzenetére


norby_42
aktív tag

Nem tőlem kérdezted, de hadd kotyogjak bele: mentális egészségéért teszed. Én legalábbis attól érzem rosszul magam, ha nem tettem meg, amit tudnék. Ha hétvégén más a program, akkor nem baj, hogy nem futottam. De ha el akarok menni, és nem úgy sikerül, az zavar

Eat pasta, run fasta

(#65659) tomcica válasza LanyUs (#65657) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ha nincs olyan betegseged,rendellenesseged ami miatt nem szabadnap terhelo napokon felhajtani a pulzust,akkor nem lesz gond ezekkel a kemeny edzesekkel.
Nyar van,konnyen el is szall a pulzus.
Amit IPAROS epitkezesnek hivok meg a gyors edzeseken is,az felem kb 90% pulzus (huvosebb idoben meg alacsonyabb picit). Edzes vegen itt-ott belenyal a 95-100%-ba az abban a felfokozott allapotban egyaltalan nem artalmas.
95-100%-os pulzussal taposni minden heten elejetol a vegeig (ha ez lehetseges) viszont nem az amit mi iparos epitkezes nek hivunk. Az felenk mar verseny specifikus felmero vagy eles verseny,azzal csak ovatosan!
Szoval azt akarom mondani,hogy amikor mar szamodra elfogadhato sebessegeken edzel hetrol-hetre akkor NE taposd ki ennyire :N sot neha vissza is lehet lepni egy lepest es ujra preselni konnyebb temporol :K
Nalam is van periodus amikor 4:00-3:50-re visszalepek a hosszu resztavnal,es par alkalom erejeig azon edzem pl 1000m-es resztavokat.(van hogy az csoffadt 150-es pulzussal jar )

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#65660) SpaceKombajn válasza Peterhappy (#65655) üzenetére


SpaceKombajn
tag

Türelmes vagyok nem? Nem egyből akarok saját "jó" időket.

Írtam, hogy sose úgy állok neki, hogy most kötelező gyorsabban futni, hanem ahogyan aznap sikerül.
Igen, volt olyan, hogy előbb még lassabban kellett futni, hogy később gyorsuljak.

Viszont mivel a kütyük által mérhető sok paraméter, ezért persze, hogy azért vannak apróbb célok és mint sok mindenben ebben is egyre jobb és jobb akarok lenni.

Amúgy foci, footgolf, bicaj, meg covid előtt ping pong is volt minden héten, csak azok már kevesek voltak, azokon az intenzitásokon, kb meg se izzadtam.

és mivel futni egyedül is lehet kint kb. minden időben, és még a focihoz (és a többihez) is jól jön.

spacetime

(#65661) LanyUs válasza norby_42 (#65658) üzenetére


LanyUs
senior tag

norby_42: ugyanez, mint Nálad! Engem is zavar ha nem jön össze a betervezett! :)

Tom: nem szívesen engedem vissza. Préselem sec-ről sec-re lejjebb. Lehet már túl görcsösen is. Lehet kifizetődőbb lenne, amit írsz. Természetesen nem a lazsálás a célom, csak leírtam a gondolataimat. Tudom, hogy nem ekkora tömegre találták ki a tempó edzést és lehet irreális a kitűzött célom is, de jó lenne végre többet belesni 04:00 alá. Hosszútávú célom majd a 39:xx 10k. Valami cél kell :)

[ Szerkesztve ]

(#65662) SpaceKombajn válasza tomcica (#65656) üzenetére


SpaceKombajn
tag

Jó, akik komolyan edzenek mint ti itt sokan, megérzik a pár napos kihagyást is.

De én aki csak futogat, idén kb. minden másnap 5K, annyira nem hat rám a pár napos pihi. (mert nagyon nincs hova visszaesni :) )

Amikor 3-4 nap futottam zsinórban, amiből 1 bicaj, akkor éreztem, hogy nem megy annyira frissen mint a minden másnap pihi sorozatokban.

Most meg ugye azért nagyobb iramban futottam, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy jóval magasabb pulzuson (és nyilvám magasabb watton is, az is emelkedett) ment szinte végig, a vége felé eléggé a maxon.

Jó sok lassabb futás vár még rám, hogy ezeket a tempókat alacsonyabb pulzuson is tudjam (garmin le is szúrt, hogy mi ez a magas pulzusos futás, "parancsba adta" hogy jó lenne egy kis alacsony pulzusos futogatás is)

spacetime

(#65663) tomcica válasza LanyUs (#65661) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Jo cel az,nincs is vele gond. Neha erdemes vissza-visszalepni es ujra turelmesen vegigletrazni ;) akar havi egy het ilyen (3 het pedig daralo)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#65664) LanyUs válasza tomcica (#65663) üzenetére


LanyUs
senior tag

Hogy röpül az idő :Y 2 hét múlva már 1 éves lesz a verseny, ahol szétfutottam magam darabokra [link] Azóta 1 évet tettem bele a további tempó növekedésbe. Fél évet a 2. réteg alapba és idén kizárólag a 3. réteget csináljuk :) Azért többes szám, mert szerves része vagy. Mivel 100%-osan már csak specifikus edzést csinálok. Nincs olyan méterem, amikor csak úgy futkorászok. Minden lépésnek célja van :)

[ Szerkesztve ]

(#65665) tomcica válasza LanyUs (#65664) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Repul bizony...mi a terv 2het mulva megfutod ujra?
Mert akkor most hetvegen mehet a legutolso verseny specifikus edzes,utana mar ra kell pihenni (epp csak mozgasba tartani a testet)

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#65666) Peterhappy válasza LanyUs (#65657) üzenetére


Peterhappy
őstag

Talán épp az a baj, hogy "mindent beleadsz a darálóban". Ezáltal részint olyan elvárásaid lehetnek magaddal szemben, amik nem biztos, hogy jönnek - pl. mert amúgy épp kánikula van, vagy allergiaszezon, vagy előző nap kevesebb vizet ittál stb.

Én letoltam életem első 200km-es hónapját júliusban, virult is a fejem. Már azon agyaltam, talán lehet esély nekimenni a 2022km-es évnek. De minden nap, de szinte szó szerint minden nap csináltam valamit, edzettem, bringáztam, futottam, sokszor bringázás előtt futottam vagy épp edzés után kocogtam még egyet. Miközben annyi munkám volt, mint még soha, mióta itt dolgozom.
A nyár arról szólt, hogy minden reggel kipattantam az ágyból és mentem hol ezt csinálni - hol azt. Ha valamikor, valamiért egy nap nem jutottam ki, már dühös voltam és a Feleségem állított le, hogy talán vissza kéne vennem egy kicsit.
A vége az lett, hogy kb. két hete elfogytam. Azóta padlózás van, alig élek, minden áldott nap fél órán át fetrengek ébredés után, mert a testem egyszerűen képtelen kimászni az ágyból - soha, de soha nem tapasztaltam még ilyet. És most kiderült (labor), hogy egy-két értékem leesett és sokkal több vitaminra volna szükségem - és vagy elkezdenem húst enni, vagy normális alternatívát találni helyette és tolni magamba, mindenesetre most terített betli van, alig élek, örülök, hogy a munkában haladok, azon felül épp ha csak a 100km-es hónap összejön.
Szóval csak arra akartam rámutatni, hogy úgy érzem, az utóbbi fél évben, főleg az elmúlt 2-3 hónapban én egyértelműen túltoltam, és kipukkantam. Élvezem és imádom a mozgással "teli" életmódom, de az előző öt mozgásszegényebb évet is most akartam bepótolni, és be kellett látnom, hogy ez nem így megy.

Kérdés az, kinek mi az eredmény. Én ma térdkímélő kocogást iktattam be, aminek a vége 12,5km lett (úgy, hogy nem gondoltam, tizet bírni fogok). És több, mint 70 perc alatt morzsoltam el, de egyfelől mindezt 139-es átlagpulzus mellett, úgy, hogy közben azért finoman szólva sem fáztam.
És a kedvedért most megnéztem pár régebbi futásom.
Fél éve ehhez a tempóhoz (10+ km, ~5:45/km) még 150 feletti átlagpulzus társult (jóval hűvösebb időben). Szóval van itt fejlődés, még úgy is, hogy júliusban 21x mentem ki futni, e hónapban pedig ma ötödjére.
Jahhh és életemben először 53-ra ugrott a VO2Max :)

Norbinak szerintem igaza van; a mentális egészséghez is rengeteget ad. Elég csak megnézned SpaceKombajn-t. 4km-nél elfogyott, de azt mondta, igenis megcsinálja és basszus megcsinálta. Ezekből lehet, sőt kell is táplálkozni!
Nekünk, átlag, amatőr "sportolóknak" nem indokolt 95%-on pörögni, de szerintem a tüdőkapacitásra, a vérkeringésre ez a tartomány is jótékony hatást gyakorolhat. De nyilván sokkal nagyobb a sérülés veszélye és nem biztos, hogy megéri kockáztatni.
De azért egy jól sikerült Cooper teszt után hiába veszed a seggeden bordádon a levegőt, mentálisan iszonyatosan sokat ad, hogy igen: megcsináltad! Ami aztán kihathat a mindennapjaidra is, és esetleg másokat is mozgásra tudsz ösztökélni.

(#65667) Peterhappy válasza SpaceKombajn (#65660) üzenetére


Peterhappy
őstag

Elnézést. Türelem alatt arra gondolok, hogy ne akarj túl gyorsan továbblépni, egyre gyorsabban, egyre többet, és/vagy egyre gyakrabban futni, mert sérülés lehet a vége, jobb esetben pár hét múlva óvatosan újrakezded és a pár hónappal korábbi szinten folytatod, rosszabb esetben landol a futócipő a sarokban, pár hónap múlva meg felkerül a padlásra.

Általánosítok.

Ahogy eljön az ősz, ahogy egyre kellemesebbé válik az idő, úgy fognak többeknél futószalagról potyogni a PB-k ;)

Szerk:
"Viszont mivel a kütyük által mérhető sok paraméter, ezért persze, hogy azért vannak apróbb célok és mint sok mindenben ebben is egyre jobb és jobb akarok lenni."

Ez viszont abszolút rendben van és megsüvegelendő :R

[ Szerkesztve ]

(#65668) LanyUs válasza Peterhappy (#65666) üzenetére


LanyUs
senior tag

Peterhappy: nemrég éltem át ezt a padlózást én is :) Havi 260 km-re toltam még reggel egy 28 km közepes/erős edzést, amit nem pihentem ki. Utolért engem is a 18:30-as alvás + a térdem sem szerette azt a mennyiséget. Na meg a feleségem is már-már ráncolt szemöldökkel fogadott, hogy miért is kell ez? Ez még mindig a fogyásról szól vagy a teljesítmény hajszolásról? És akkor jön a sablon szöveg :) Minek ez Neked ha nem vagy olimpikon... stb...
Jó érzés megnézni a régebbi futásokat és látszik a fejlődés valóban. Strava szokott mostanában feldobni futásokat, mint emlékkép. Komoly órám még mindig nincs, csak pulzust látok rajta. Öv szolgáltatja az adatot.

tomcica: igen megyek! Edzés jellegű futás lesz nyélgázzal erős kezdéssel. Most pénteken ( 08.19. ) még tervezek egy nyélgáz céges futást reggel 22km, 08.20. szoba bringa, 21. laza futás, 22. bringa, 23. 400/400, 24. bringa, 25. laza futás, 26. bringa, 27.fokozó minőség, 28. bringa, 29. laza futás, 30. bringa 08.31. 400/400, 09.01. bringa és csak az előző nap 09.02. terveztem a fokozót lazára cserélni. 09.03. Race ( nem tudom, hogy le tudom-e hozni 2 óra alá - megpróbálom ).

[ Szerkesztve ]

(#65669) Peetta14 válasza LanyUs (#65657) üzenetére


Peetta14
tag

Nem tudom, mi a célod, de én például sima hobbi kocogónak tartom magam, a heti 3-4X futással. A versenysport az egy más téma, és a hobbisportba bőven belefér, és bele kell férjen egy-egy örömfutás, ahogy épp adja. Sőt akár egy tervezett futás kihagyása is, mert épp más program felülírja. A görcsös akarás, megfelelési kényszer mindig a visszájára üt. Inkább azt hajtsd, ami élvezetet ad, és az simán lehet a 400/400, csak nem biztos, hogy minden héten azt kell nyomni. De persze ez csak a saját meglátásom. Én a saját magam edzésterve szerint megyek előre, de ebben mindig benne van az adott nap élménye, súlya is, tehát gond nélkül felülírom az aznapi tervet.

(#65670) stefyY válasza Peterhappy (#65666) üzenetére


stefyY
őstag

Fejlődik a "szervezeted", gratulálok! :R

#65668 LanyUs: Kilométergyűjtést csinálok pont, csak specifikus edzések nélkül, tulajdonképpen ettől is kellene fejlődjek... ( 208k az augusztusom eddig ) :D Milyen verseny lesz, amit 2 óra alá le akarsz hozni?

"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."

(#65671) LanyUs válasza Peetta14 (#65669) üzenetére


LanyUs
senior tag

Peetta14 : A laza napokat szoktam "örömfutásnak" nevezni. Valójában amit Te és Péter írtok az is nagyon jó meglátás. Mert én soha nem nézem a körülményeket. Nem érdekel az időjárás, a napi forma, a bevitt energia, a test aktuális kérései. Felhúzom a cipőt, kimegyek és kitaposom az aznapi tervet reggel 05:20-kor mindenképpen. Ha kicsit engedni kell a gyeplőn már kezdek mérgelődni rajta :) Akkor nehéz, utólag jólesik.

stefyY: a tömegem miatt a km gyűjtés már sajnos nem korlátlan. A térdeim nem bírják a 200 feletti hónapokat. A verseny itt a hsz-ben [link] látható 600 szintes fm. Egy igazi szívató :)

(#65672) stefyY válasza LanyUs (#65671) üzenetére


stefyY
őstag

Ha ilyet bevállalsz, akkor a térdeid nem lehetnek olyan rossz állapotban. :)

"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."

(#65673) Zozo0525 válasza LanyUs (#65668) üzenetére


Zozo0525
őstag

" Minek ez Neked ha nem vagy olimpikon... stb..." mond hogy még lehetsz ;]
ne hagyd hogy eltérítsenek, én szurkolok neked :R :R :R

(#65674) Zozo0525 válasza ballazol (#65560) üzenetére


Zozo0525
őstag

közben voltam ma optikusnál, újból kontaktlencsézek péntektől vagy hétfőtől amint megjön :-) Ott nincs ilyen gond

(#65675) ONTECH


ONTECH
csendes tag

Sziasztok! :R
Új vagyok itt a topicban. Van egy nagy célom, hogy egyben lefussak egy maratoni távot. Tavaly neki is kezdtem, eljutottam másfél hónap alatt 1km-ről 8,5km-ig. De valahogy utána alább maradt a lendület. Idén (tegnap előtt) újra neki kezdtem, jelenleg 2,5Km-nél tartok távban, de messze van még 42km. Így hát az a kérdésem hogy aki nagy távokat fut, ti hogyan értétek el a célotokat és mi az ami motivációt adott minden alkalommal amikor felhúztátok a cipőt?

Csak hogy szakszerűbben tudjam mérni a tevékenységem beszereztem egy Garmin Fenix 6S-t.
Akinek van Garmin órája és van kedve Garmin Connecten keresztül követni egymás teljesítményét, vagy esetleg közösen egymást motiválva kihívásokat csinálni akkor vele szívesen cserélek kontaktot.

(#65676) Alg válasza ONTECH (#65675) üzenetére


Alg
veterán

Connecten van Prohardver group, bár nem tudom a mostani aktív fóruozók mennyire ismerik, én vagy 10 éve léptem még be :U

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#65677) ONTECH válasza Alg (#65676) üzenetére


ONTECH
csendes tag

De jó, erről nem is tudtam. Be is léptem, köszönöm! :R

(#65678) Agony válasza ONTECH (#65675) üzenetére


Agony
aktív tag

Én a helyedben nem rögtön a maratonra koncentrálnék, inkább szépen felépíteném a kisebb távokat, ami megágyaz a maratonnak... végső soron úgyis egyik következik a másikból.

Pár hét alatt felhozod magad 5K-ra, aztán építheted tovább a 10K-t, abból pedig a félmaratont. Ha a félmaraton stabilan megy, akkor már (szinte) csak a hosszú futásokkat növelned 35K-ig és kinézni egy célversenyt, ami extra motivációt ad a 42K teljesítéséhez. Ez persze csak abban az esetben érvényes, ha "csak" a táv teljesítése a célod és nincs konkrét tempó vagy célidő elvárásod magad felé, mert akkor ennél azért egy jóval szofisztikáltabb edzéstervet kell felépíteni. :D

Viszont ha már említetted, hogy Garmin órád van, ott vannak jó beépített edzéstervek, amik szépen felépítik neked tök ingyen, a kiválasztott távra a felkészülést... mondjuk egy maratonra 16 hét alatt:

https://connect.garmin.com/modern/training-plan

De amúgy a BSI-nek is van ilyen maratoni, félmaratoni hírlevéle, ami heten küldi az edzésprogramot, hogy fel tudj vele készülni a SPAR Maratonra vagy a Wizz Air Félmaratonra, csak ezek már elég közel vannak:

https://www.futanet.hu/cikk/ingyenes-futo-edzestervek/spar-budapest-maraton-174-fesztival-edzesterv

Én továbbra is azt mondom, hogy a helyedben elsőre inkább 10K-ra meg 21K-ra lőnék, azok könnyebben és gyorsabban elérhetők és ha nem hajszolod a tempót, akkor jóval kevesebb megterhelést jelentenek így kezdőként, mint egy maratoni felkészülés.

Start with a whisper, end with a scream!

(#65679) Agony


Agony
aktív tag

Nem gondoltam, hogy a vasárnapi meleg, párás időnél és 6x 3000/R1000 edzésnél lehet undorítóbb kombináció, de a mai 37-38 C° és 8x1000/R1000 (3:45/4:15) beadta. ;] :P

3:45-ös tempón nem szokott 185 BPM-ig menni a pulzus, ma viszont egy percig se fáztam... remélem pénteken tényleg jön az a beígért lehülés, mert az edzés óta lecsúszott 2,5 liter víz és még egy csepp se jött ki. :B

Ezek után ha nem jön semmi sérülés, akkor az ősz kész felüdülés lesz! :K

Start with a whisper, end with a scream!

(#65680) ONTECH válasza Agony (#65678) üzenetére


ONTECH
csendes tag

Köszönöm az információkat és a linkeket! :R

(#65681) LanyUs válasza stefyY (#65672) üzenetére


LanyUs
senior tag

stefY: ott a pont Nálad :) Ilyenkor 2 hétig nyomorék vagyok terdben a sok lejtmenettől :D

Agony: kimentél 38 fokban és letettél edzés gyanánt egy 1:21-es 20k-t :R

(#65682) Peterhappy válasza LanyUs (#65671) üzenetére


Peterhappy
őstag

Érdekes, mennyire másképp állunk a futáshoz - nyilván ez is a szép benne valahol.
A helyedben én épp a térdkímélés miatt vennék néha vissza - és egyébként lehet, hogy ha többet futnál az alsóbb pulzustartományokban (60% nagyon max 70% alatt), talán többet adna. Bocsánat, hogy így, frontálisan, publikusan, de lehet, hogy attól robbanna be igazán a zsírégetés - nálam legalábbis ez nagyon bevált.
És ismételném magam (vagyis bizonyos Scott Jureket, ha jól emlékszem); sokaknál az a baj (nálam is!), hogy a gyors és a lassú futás nem különül el eléggé - a gyors nem eléggé gyors, a lassú nem eléggé lassú.
Ez nem direkt, csak neked címezve, általánosságban, hangosan gondolkodom :)

Peetaa-val nagyon egyet tudok érteni. Nekem is fontos, hogy élvezni tudjam.
Én sajnos a másik véglet vagyok, kicsit ex has futok most, mindenféle terv nélkül - ez sem ideális, tudom. Függően attól, milyen lábbal keltem, mennyi időm van, milyen idő, mim fáj (az elmúlt napokban ez is szempont volt), vagy HRM traininget megyek (és akkor 147 alatt tartom a pulzust), vagy cadence traininget (170+), ha lazulni akarok, akkor egyikre sem figyelek, csak kocogok - plusz vannak a hosszabb futásaim. És kb. ennyi.
Azt is reggel döntöm el általában, edzeni menjek inkább vagy kocogni - belefér-e egyáltalán munkaidő előtt. Kicsit hektikus a dolog, de épp azért, mert eddig 5:00 körül kipattant a szemem, most meg 6:00 előtt se tudok kimászni az ágyból a kimerültségtől.

Summa summarum és visszakanyarodva rád: talán a kevesebb néha több lenne. :K
SZERINTEM.

@stefyY: Köszönöm szépen :R

(#65683) Peterhappy válasza Zozo0525 (#65673) üzenetére


Peterhappy
őstag

:C

(#65684) Peterhappy válasza Agony (#65679) üzenetére


Peterhappy
őstag

Megsértelek, ha azt mondom, hogy Te nem vagy normális?!
Mert akkor nem mondom :D

:R :R :R

@Szifonos: Isten hozott közöttünk!

(#65685) Agony válasza Peterhappy (#65684) üzenetére


Agony
aktív tag

Tom képzett az elmúlt 3 évben... volt kitől tanulni! ;]

Start with a whisper, end with a scream!

(#65686) ígyvanferi válasza Agony (#65679) üzenetére


ígyvanferi
addikt

De ugye árnyékos útvonalon mentél? Én is kimentem délután itt a dombokon, szőlők között egy körre, semmi extra, de simán napszúrást kaptam szerintem, mert elég bénán választottam útvonalat, a 17,5 km-ből nem sokat voltam fák alatt, árnyékban. Kiráz a hideg, ha csak belegondolok, hogy kb. az egészet váltogató tempóval, 4-es átlaggal kellett volna letolnom. :Y
-10 fok és kevesebb direkt napsütés, az egy megvalósult álom lesz futás szempontjából. :DDD

(#65687) Agony válasza ígyvanferi (#65686) üzenetére


Agony
aktív tag

Áhh... árnyék? Az luxus cikk itt az Alföldön. :D

Fixen ugyanazt az úgyvonalat futom, csak a táv befolyásolja meddig megyek. Kiskunhalasról futok Pirtó, Selymes, Soltvadkert kerékpárúton a főút mellett.

Rendkívül izgalmas útvonal... nulla inger, nulla kanyar, de cserében legalább a szint is nulla. :U

Start with a whisper, end with a scream!

(#65688) Studi


Studi
addikt

Tudom, bedobtam már párszor, de most lett végleg tele a t@k@m az Amazfittel. 80%-al indultam a Margitszigetre, 2 kör (bő 1 óra) után jelzett, hogy 15%-on van, így már el sem indultam a harmadik körre. (igen, ami nincs fent Straván az meg se történt :DDD)

100-120e keretet szánnék valami komolyabb órára. Garmin preferál, későbbi Stryd csatlakozás legyen opciós.Futás, bringázás, kajak, fallabda, úszás legyen követhető vele alapból. Mi most a legjobb opció ennyi pénzért?

(#65689) ígyvanferi válasza Agony (#65687) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Na, akkor ez így tényleg extrán durva lehetett. :Y Alap esetben kimondottan ideális 'terepnek' tűnik, csak nem amikor 38 fok van és tűz a nap. :N Nekem volt 300 m szint a futásban, de azzal semmi gond nem lett volna, ha nincs ilyen meleg és nem tűz így a nap. Úgyhogy holnap okosabban választok útvonalat.

(#65690) Chuck Norris válasza Studi (#65688) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Így már én is jártam egyik esti futásomnál, lemerült az órám aztán megálltam, hogy akkor most már nem is futok tovább. Úgy nagyjából pár másodperc múlva megkérdeztem magamtól, hogy teljesen hülye vagy? és mentem tovább :)
Suunto 9 baro-m van, azt tudom ajánlani [link]

(#65691) Alg válasza Studi (#65688) üzenetére


Alg
veterán

Ha picit feljebb tudsz menni az árral, akkor FR255 vagy Instinct 2, kb. egy árban vannak. A 255 is multisport óra lett a legújabb hardverrel és szoftveres támogatással, az Instinct 2 meg egy Fenix 7 minimalista funkcionális köntösben, fekete-fehér képernyő, műanyag ház, semmi külsőség, csak a tudás és a baromi jó akksis üzemidő, főleg a Solar verzióban. A GPS chip ebben még az egyel korábbi, de ez is elég pontos.

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#65692) sherlock82


sherlock82
senior tag

Jó reggelt, némi kihagyás után ma reggel újra edzésbe álltam.
A futópálya a kikapált gazok miatt elég gödrös volt, ráadásul a sok gazt is csomókba hagyták.
A mozgás jólesett, de szerintem visszatérek a földesútra.
Holnap a Badacsony hegy megmászásával folytatom a rekreációt. :)

Iphone 8, Adidas ultraboost 22, Casio G-Shock GBD-200-9ER

(#65693) tomcica válasza LanyUs (#65668) üzenetére


tomcica
Topikgazda

27. es 31. az a ket eros edzes mennyisegileg legyen csak fele a szokasosnak. Sebesseg ahogy szoktad az okes.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#65694) tomcica válasza ONTECH (#65675) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Amig nem megy a hetvegi 2oras hosszu laza,addig erdemes idore futni.
Szepen napi 30-45-60perc amit elbirsz tartosan es folyamatosan + hetvegen egy 60perc,amit elkezdesz epitgetni 65-70-75perc egesz fel 120percig.
Itt laza kenyelmes km gyujtesrol beszelunk.Heti 1-2 nap piheno az elejen,kesobb eleg 1 nap.
Hetente nehany edzesen egy kis fokozo gyorsito,esetleg rovid emelkedo,par darab es teljes piheno mehet koztuk.
Van akinek ez igy eleg.
Masoknak bent szokott lenni hetente egyszer egy fokozos futas.Ez het kozepen elsore 20-30perc eleg abbol,a megszokott lazan elkezded es ahogy mulik az ido kb maratonos tempoig felfokozod.A maratonos tempon max 10perc menjen,a tobbi mind lazabb.
4-6 honap alatt ki szokott ez szepen epulni,ha jol veszi fel a tested a terhelest.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#65695) tomcica válasza Agony (#65679) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Felenk is konnyen porog a pulzus a temponal :K jo lesz ez osszel ;) szep munka,mar "csak" regeneralni kell megfeleloen.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#65696) tomcica válasza Agony (#65687) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Ez az igazi mentalis daralo ;] ettol talan csak az a durvabb,amikor a 400-as rekontanon csinalja ujra es ujra ugyanazt az ember :DDD
Amikor majd emelni akarsz a mentalis terhelesen,akkor elozo nap kretaval irj fel negativ uzeneteket az aszfaltra (ilyen: "nem megy ez neked".."jobb otthon a klimas lakasban"..."nem ebbol elsz,minek csinalod" stb...stb.) ;]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#65697) tomcica válasza Studi (#65688) üzenetére


tomcica
Topikgazda

FR 245 valami utolso akcioban?

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#65698) Agony válasza tomcica (#65696) üzenetére


Agony
aktív tag

Múlt szombaton valamiért úgy éreztem ki kell mennem pályára körözni, de pár hétig biztos nem jön meg hozzá újra kedvem... nagyon lélekölő! :D

Start with a whisper, end with a scream!

(#65699) Studi válasza Alg (#65691) üzenetére


Studi
addikt

Köszi, ez az FR255 nagyon szimpatikus. Ráadásul az NFC-t is szívesen használnám. Nyilván újként akció az most nem lesz rá egy darabig, de lehet érdemes lenne kinyitnom jobban a tárcám. A cél olyan óra, hogy legalább 2 évig ne is gondolkozzak másikon, ne legyen semmi hiányérzetem. :) Márpedig ez olyannak tűnik.

Az Amazfit is több, mint 2 évet élt meg, sőt, most is használható még, csak a mellkaspánt miatt van sz@pás. Ha bekapcsolom a BT-t, akkor elkezdi veszettül szívni az akkut, ANT+-t meg nem tud.

(#65700) LanyUs válasza Peterhappy (#65682) üzenetére


LanyUs
senior tag

Nálam ennek a hozzáállásnak oka is van most! Futottam több, mint 10 évig össze-vissza, csak úgy kondi mellett heti 2-3 alkalommal. Semmi rendszer csak úgy. Amikor eseményre mentem öröm futottam... "Száguldoztam" a magam 06:40-45-ös tempóján és boldogan értem célba. Majd szerettem volna tartani a lépést átlag 06:00-án is. Ekkor már itt kértem segítséget és normális alapozással össze is jött. Ekkor ért a csalódás, hogy az addigi 10 év valójában kuka :) Persze több volt a foteles chips zabálásnál, de edzésben levő futók ellen nulla. Aztán elkezdtem a cél szerinti alapozást. Kicsit többet alapoztam a kelleténél ( 1-2 év ). Majd elkezdtem felkapni a végét, beiktatni dombot stb. az már Tom szerint. Ezzel eljutottam oda, hogy már futókkal is tudtam néhány km-en keresztül tartani a lépést.
Majd a tavalyi linkelt szászvári versenyen egész jól indultam, de elfogytam és az az érzés, amikor mindent beleadsz, de csorognak el melletted felbosszantott. A fórumról ott volt Danielsz is és szívesen futottam volna Vele együtt, de lemaradtam, mint a borravaló :) Viszont 4-5 évi lehagyás után végre megfogtam egy srácot.
Ekkor megváltozott a célom és nem csak futni szerettem volna, hanem a tömeg ellenére versenyezni is. A jelenlegi -12 kg ( 109->97-re ) még nem tesz esélyessé, de már segít valamennyire felpörögni és viszonylag könnyebb a dombokat megmászni. Eltelt 1 év és méterről méterre betartottam az edzéseket, hogy most jobb eredmény születhessen. Nagyjából így néz ki a pszichés oldala nálam.

Ui.: a fáradtság és az extra alvás természetesen velejárója :) Kell 1-2 hét mire kijössz ebből, de utána megint újult erővel vetheted bele magad a reggeli korán kelésbe :D

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.