Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1201) tomcica válasza greenmukk (#1199) üzenetére


tomcica
Topikgazda

bravo..az ilyen hosszabb tavoknal,mar igen komoly a fejmunka is :D

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#1202) gooool


gooool
őstag

Huhh ma megünnepeltem az újévet szépen. :))
8km futás a város körül,4:30 körüli km-ek és 36:04-es idő...
Abszolút személyes rekord,nem is akármekkora. :DD

Üdv, Balázs

(#1203) gaborbol


gaborbol
őstag

Na sracok nagy nap a mai!!!!

"You have successfully applied for entry for the ING New York City Marathon 2012, Your entry number is 88XXXX. Please write down your entry number or print and save this confirmation page in your records as you will need this number in the future.

You may update your profile at any time using the links on the left side of this page. You will need your username and password to access your profile."

Szurkoljatok,hogy bekeruljek a huzassal, mert ugy csak $250 a nevezesi dijj, kulonben meg $1000 plusz lesz....

[ Szerkesztve ]

(#1204) Djuree válasza gaborbol (#1203) üzenetére


Djuree
félisten

hajráhajrá :C

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#1205) tomcica válasza gaborbol (#1203) üzenetére


tomcica
Topikgazda

ohh...NY marathon nagy elmeny lehet...hajra+hajra :D:D

@gooool:

szep ido volt...szep idod lett :D 8km tempo az sosem konnyu....gratula az uj PR-hez

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#1206) greenmukk


greenmukk
tag

Ejj micsoda ótvar idő van, esik, minden taknyos csúszós... De ma egy 20-21km-t mindenképp lefutok :DD azon agyalok,hogy fölvegyek egy quechua szél és esőálló dzsekit vagy ne :F Utálom ha nagyon melegem van futás közben.

(#1207) Djuree válasza greenmukk (#1206) üzenetére


Djuree
félisten

én múltkor a futó felsőmre felvettem egy nike melegítőfelsőt ami kicsit bolyhos is belül, kívül meg viz és szélálló, mert esett valami takony és nem volt melegem, pont jó volt, igaz most pár fokkal melegebb van. meg én csak 6-ot futottam.

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#1208) szki válasza gaborbol (#1203) üzenetére


szki
őstag

Remélhetőleg kisorsolnak! NY Maraton teljesítése minden futó nagy álma!

Én ma egy 750 méteres sprinttel melegítettem be a januári futásokhoz:) Melóból hazajövet a buszmegállóból futottam haza, mert esett az eső:) Esernyőt nem vittem, de futócipőben mentem/jöttem melóba/melóból, tehát sejtettem, hogy szükség lesz rá:)
Vasárnap óta olyan ocsmány idő volt (nagy szél, vagy eső), hogy se bicajozni, se futni nem tudtam. Már elvonási tüneteim vannak, hisz legalább havi 60 órát szoktam sportolni...

(#1209) gaborbol válasza szki (#1208) üzenetére


gaborbol
őstag

Koszi!

En is remelem :)

Jelen pillanatban egy cel van ott lenni.A masodik, hogy 3:59 alatt bent legyek :B
Aztan ahogy halad a felkeszules meglatjuk, hogy tudok e belole faragni vagy egyalltalan realis a 4 ora, mert jelen pillantaban a kozelebe se vagyok a felmaratonnak sem.

(#1210) greenmukk válasza gaborbol (#1209) üzenetére


greenmukk
tag

Reméljük kiválasztanak. :K Állati nagy élmény lehet egy ilyenen részt venni.

más

Most értem vissza 21,65km-t futottam, 2h:13m:57s. alatt. Tudom,hogy ez elég gyenge idő,de majd javul szép lassan. Sokkal jobban ment ez mint amit elsején futottam, vittem 5-6db szaloncukrot amit az utolsó 10km-s szakaszon szépen elosztva megettem. Összességében jól esett,nem fájt semmim. Jó volt :))

mai futás

[ Szerkesztve ]

(#1211) haromegesz14 válasza gaborbol (#1203) üzenetére


haromegesz14
aktív tag

Sok sikert! :C

Egyéb: Miféle cuccot használtok, hogy pontosan tudjátok a futott táv méretét? Meg a km-ekre osztott időt? Valami lépésszámláló/stopper kütyü? Pár embernél láttam Adidas micoachoz hasonló kütyüket, de gondolom azok se olcsóak! Én mindig csak saccolni tudom mennyit futottam kb, megnézem hogy mennyit ment a lejátszóm, első km-re vonatkozó tempómból megpróbálok viszonyítani a többihez. Semmit sem szeretek magammal vinni ( telefon, stopper, karóra ) amivel tudnám mérni az időt, esetleg ha rendesen mért pályán futnék akkor még esetleg a távot is tudnám. :DDD

[ Szerkesztve ]

10 féle ember létezik, aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem!

(#1212) gaborbol válasza greenmukk (#1210) üzenetére


gaborbol
őstag

Fu basszus rengeteget futsz, 4 nap alatt 40 merfold?
Nekem ezzel a csoffadt tervel is gondjaim vannak neha, igaz heti 3 nap sulyzos edzesem is van melette, bar eleg rovidek, es inkabb magas ismetlesszam megy.
Le a kalappal!

(#1213) greenmukk válasza haromegesz14 (#1211) üzenetére


greenmukk
tag

Innen rendeltem: http://www.mp4bolt.hu egy ilyet: i-gotU GT-200E Nekem nagyon bevált,úgy gondolom h megéri az árát. (15200volt kiszállítással mindennel együtt)

gaborbol

Igyekszek, nekem még nagy újdonság az endomondo meg ezek a kihívások is,hogy ki fut többet. Engem személy szerint nagyon inspirál ha látom hogy a többiek mennyit futnak és próbálom tartani velük az iramot hogy az én csíkom legyen hosszabb január végére :)) ;]

Persze a cselendzsek nélkül is futnék csak így más érzés :)

[ Szerkesztve ]

(#1214) mukibuci


mukibuci
MODERÁTOR

Ma összehoztam egy 10est, a vége azért elég szenvedős lett :DDD


haromegesz14: ennél kisebb cuccot nem találsz szerintem, én is ezzel mászkálok. Ráadásul ez megy futópadon is, cserébe nem lesz térképed a futásról.

[ Szerkesztve ]

Nem vagyok hős, egész nap internetezek.

(#1215) szki válasza greenmukk (#1213) üzenetére


szki
őstag

Ha eddig is futottál sűrűn napi 20 kiliket, akkor hajrá! Drukkolok Neked! De azért vigyázz, nehogy túl edzed magad! Az öreg rókák kemények, és 350 kilit le fognak nyomni januárban.

Kihívást már nyertem sokat, de ez a legrangosabb: [link]. Napi 4 órát bicajoztam júliusban átlagban, mikor a nagyvilágban zajlott a Tour de France. Azóta csak napi 2 órát nyomok átlagban. Futni is tudnék ennyit, ha bírná a térdem. De bicajozni jobb szeretek:)

#1214) mukibuci: Szerintem ha edzésről van szó, akkor ne legyen szenvedős a futás. Azt olvastam valahol, hogy úgy kell futniúgy kell futni hobby futáskor, hogy ha vége a futásnak, akkor ne okozhasson gondot, ha egyből utána le kell futni ugyanazt a távot. Persze a verseny az más. De majd kijavítanak a rutinosabb futók, ha hülyeséget írnék.

[ Szerkesztve ]

(#1216) greenmukk válasza szki (#1215) üzenetére


greenmukk
tag

Nem futottam 20kiliket, csak 10en akármennyiket. Nem igazán tudtam rávenni magam de úgy gondolom,hogy "simán" le tudom futni a 20at ha rászánom magam.Még új vagyok ebben a fussunk sűrűn,sokat témában de tetszik,kiváló önismereti tréning. :K A túledzésre figyelek. szuperkompenzáció stbstb. Tudom hogy vannak sokkal jobb futók nálam akik nyilván sokkal jobban és többet tudnak futni,de nem hagyom magam ;)

Nem semmi gratulálok így utólag is a teljesítményedhez. A bringás topicban szoktam látni,hogy miket művelsz. Elképesztő :K :))

[ Szerkesztve ]

(#1217) tomcica válasza szki (#1215) üzenetére


tomcica
Topikgazda

en azt mondom aki hobbitempot fut minden edzesen,az hobbifuto lesz a versenyen is...erinteni kell es gyakorolni azt a tempot amit versenyen fogsz menni,nem egyben hanem feldarabolva,de ha soha nem futod akkor nem tudsz adaptalodni hozza...esely nincs..

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#1218) szki válasza tomcica (#1217) üzenetére


szki
őstag

Ez így van. Azaz gyakorolni kell a versenytempót is, de azért ne szakadjon meg az ember minden futáson (szerintem)! Én is szoktam beiktatni egy 12 kilis futásba 2x1 km gyorsabb szakaszt. Illetve nem sík aszfalton futok, hanem terepen, és dombokkal nehezítve. Persze a bicajos keresztedzés is megtámogatja az erőnlétet. Így egy aszfaltos versenyen könnyedén futok gyorsabb tempóban. De nem vagyok gyors futó, és már tudom, hogy nem is leszek a testsúlyom miatt:) (gyors nálam 1:25-ön belüli félmaratont jelent).

Persze más a helyzete annak, aki csak fut, és esetleg konditermes edzést végez. Nem is tudom, hogy lehetne úgy felkészülni egy versenyre:)

(#1219) tomcica válasza szki (#1218) üzenetére


tomcica
Topikgazda

igen+igen tempot es resztavokat kell beiktatni az edzesbe...bemelegites es kifutas mehet lassan...

1:25os felmaraton az szep,ahhoz mar munka kell...hol futottad ki?

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#1220) rétisün válasza szki (#1215) üzenetére


rétisün
veterán

nofene, erről lemaradtam, gratulálok!! :C :R

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#1221) szki válasza tomcica (#1219) üzenetére


szki
őstag

Ááá! Nem futottam 1:25-ös félmaratont. De azt tartom gyorsnak. Ahhoz viszont rengeteg futómunka kellene, amit én nem fogok megtenni. Nincs is hozzá alkatom, ízületem, és már nem szívesen adnék le 10 kiló izmot, hogy futóalkat legyek:) 1:35-öt szeretnék elérni május környékén. Nem igazán tudom még, mi az én futótávom. Bicajnál már tudom: tök mindegy mekkora táv:)

(#1220) rétisün: Pedig júliusban együtt bicajoztunk egy ezrest:) Az átlag outisnál picit nehezebb voltam/vagyok, így én elég sok kalóriát égettem 3100 kilométeren. Ma már nehezebb lenne ilyen kihívást nyernem, mert "túlsúlyosak" az ellenfelek, meg becsalják montizásnak a sík terepet, ami magasabb szorzóval számol. De azért TOP15-ben szoktam lenni most is tizenezer indulóból.

[ Szerkesztve ]

(#1222) Djuree válasza greenmukk (#1210) üzenetére


Djuree
félisten

"vittem 5-6db szaloncukrot amit az utolsó 10km-s szakaszon szépen elosztva megettem."
ez jó, tetszik :C
legközelebb viszek én is egy oldal szalonnát, aztán bedobom úgy futás közben, legyen meg a kalória utánpótlás :DDD

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#1223) rétisün válasza szki (#1221) üzenetére


rétisün
veterán

"Pedig júliusban együtt bicajoztunk egy ezrest"

igen, de jó is volt :K sebaj, lesz még jó idő....

amúgy nem szoktam nézni a challenge-ket az endo-n...

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#1224) mukibuci válasza szki (#1215) üzenetére


mukibuci
MODERÁTOR

látszik az időben is, hogy az első 8km az gond nélkül ment, belegyalogolás nélkül, a kilencedikben már meg kellett pihenni, de nem akartam abbahagyni, ha már ilyen közel jártam a tizeshez :B

Nem vagyok hős, egész nap internetezek.

(#1225) greenmukk


greenmukk
tag

mai :K

Ma tempóra utaztam inkább (10km-n),nem hiszem, hogy helyes lett volna megint 20körülit futni. Egészen jól sikerült. Talán ha nem kezdek bele túl erősen jobb lett volna de így is meglett a personal best.55:45-ről javítottam 55:02-re. Nagyon jó kihívás ez a tempónövelés. Csak okosan kell csinálni.

Elég fos idő volt. Esett az eső, Sződligettől Vácig oldal hátszél volt, Vácon már erős szembe szél ami csapta a vizet az arcomba. Futottam már szebb időben is :))

(#1226) gaborbol


gaborbol
őstag

Atraktam az edzeseket reggel 5 kore, igy felszabadult az egesz delutanom gyakorlatilag :)

Eloszor gondoltam, hogy nagyon gaz lesz, almos leszek, faradt leszek, nyugos leszek, minden bajom lesz.
Tegnap lementem a terembe, tok fitten, reggel 5:15 semmi gond menni fog ez, aztan sikerult is mindjart bemutatkoznom :DDD

4-szer huztam le a belepteto kartyamat, negyszer mondta gep tok hangosan :Hiba, probalja ujra! Mikor mar az egesz terem nezett, hogy ki ez a fasz, odajott valaki, ne is torodj vele biztos rossz a gep, menj be nyugodtan, akkor vettem eszre hogy a konyvtari kartyaval probalok bemenni :W

Szoval ma mar nem volt gond, nev szerint ismertek :DDD Tok jo ez a reggeli moka, persze kicsit gyengebb vagyok mint delutan, de tok kedvesek az emberek, sok a nyugdijjas, szinte nincs is mas. Tok baratsagosok es szinte mindenki ismer kindekit nev szerint, a delutani tomegbe ez nem jellemzo, csak azokat ismertem akik minden nap ott buntettek magukat.

greenmukk: Szepeket futsz, en meg lassan szedem csak a merfoldeket. De ahogy halad a felkeszules jovok fel majd szepen :)
Holnaptol nekem is megszunt a lazulas jon a hetvegenti 9-10 merfoldek, aztan megyunk felfelel egesz 28 ig, de az meg nagyon messze van, nem is gondolok ra, csak ami elottem van.

[ Szerkesztve ]

(#1227) gooool


gooool
őstag

Ma megleptem anyum azzal,hogy miután hazaértem a koliból befutottam hozzá a munkahelyére.
13,45km 1:11:36
Közepesen erős tempó,inkább a kitartás volt most a lényeg.
Amint tudom feltöltöm Endora és linkelem. :)

Üdv, Balázs

(#1228) haromegesz14


haromegesz14
aktív tag

Ismét segítségeteket kérem!

2 nap kihagyás után ( esős idő, készülni kellet suliba ), mai nap nem kitartásra/hosszútávra mentem, inkább csináltam ilyen tempóváltogatós futást, de a végén már görcsölgetett a vádlim. Orvoslására magnézium tabletta megfelelő?

Hobbi futók is rendelkeznek edzés tervel? Heti 4 napon tudok futni általában, de valamilyen szinten rendszerezni szeretném, hogy érezzem és lássam is a "fejlődésem". Továbbá keresztedzést is végeztek, vagy csak a futást "művelitek"?

Segítségeteket előre is köszönöm!

10 féle ember létezik, aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem!

(#1229) mormota válasza haromegesz14 (#1228) üzenetére


mormota
senior tag

a magnézium jó ilyesmire, de az csak B6 vitaminnal együtt érdemes, mert úgy szívódik fel hatékonyan.

de arra számíts, hogy ha elkezded szedni, iszonyat megnő az étvágyad!

Illusztrálok, tehát vagyok

(#1230) Djuree


Djuree
félisten

há de beszoptam :W kosáredzés előtt nem melegítettem be a combom, meg is húzódott ahogy kell :((( most nem tudok futni sem franc essen bele, pedig itt a nyár, olyan szépen süt a napocska :D tanulság: mindig be kell melegíteni.

[ Szerkesztve ]

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#1231) szki


szki
őstag

Egészségre vigyázni! Túledzés, megfázás, izomhúzódás ne legyen már! :(((

(#1228) haromegesz14: Jó lehet a Magne B6, de majd a szervezeted fog majd alkalmazkodni. A tempóváltás miatt előjöhet ilyesmi. Mikor bicajozás mellett elkezdtem futni, akkor nekem is előjött hasonló vádli fájdalom, és több napos izomláz, pedig nagyon erős a vádlim. Persze elég gyorsan, de csak alig pár kilométert futottam akkoriban.
Nekem tökéletes keresztedzés a bicajozás, ami a futáshoz képest nagyon ízületkímélő, és még sose sérültem le tőle. De még szükséges a felsőtestre is erősíteni, illetve különböző gimnasztikai gyakorlatokat végezni. Az ízületek mozgástartományát jó karbantartani, és az izmokat nyújtani!

Egy tízest lenyomtam ma laza tempóban. Sajna csak aszfalton tudok futni, mert sáros a kedvenc földutam. Az erdő meg teli van vadakkal, és balfék vadászokkal:( Pedig muszáj lesz dombot futnom terepen:)

[ Szerkesztve ]

(#1232) haromegesz14 válasza szki (#1231) üzenetére


haromegesz14
aktív tag

Megpróbálok figyelni arra, hogy rendesen nyújtsak, korábban nem igazán foglalkoztam vele. Következő hétre szerzek be Magne B6-ot. keresztedzésnek meg találni valami jó dolgot :)

10 féle ember létezik, aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem!

(#1233) DopeBob


DopeBob
addikt

Szokott valaki zenét hallgatni futás közben? Van normális fülhallgató, ami nem esik ki a fülemből 100m-ként? Láttam, hogy léteznek ilyenek, van esetleg valakinek (jó) tapasztalat valamelyik típussal? :)

MZ/X

(#1234) Djuree válasza DopeBob (#1233) üzenetére


Djuree
félisten

:K én már zene nélkül el sem indulok, nem csak futni, sehová :DDD
vannak direkt sporthoz agybadugós fülesek.
nekem ez van: samsung pleomax pep-740
olcsó és jó. évek óta semmi baja. egyszer szakadt a vezeték mert gyűrve volt mindig, de meg lett javítva, azóta jó. ez nem esik ki a füledből, az tuti :K

[ Szerkesztve ]

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#1235) haromegesz14 válasza DopeBob (#1233) üzenetére


haromegesz14
aktív tag

Nekem zene nélkül a futás túl monoton, így viszont csak a zenére és a tempómra figyelek és futok amíg csak tudok. Két fülesem van, egyik ilyen kis pici fülbedugós, másik egy rendes fejhallgató. Utóbbit hosszabb távoknál használom mert kényelmesebb és jobb a hangzása, kisebbet pedig sapka alá, gyorsabb tempójú futásoknál, kisebb sprintelgetéseknél. Láttam minap egyik elektronikai boltba ilyen spéci fülest, kifejezetten futóknak ajánlott, valami szilikonos kis pántot ráhajtottál a füledre, így lehetett rögzíteni.

[ Szerkesztve ]

10 féle ember létezik, aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem!

(#1236) mormota válasza DopeBob (#1233) üzenetére


mormota
senior tag

igen! nekem is hasonló bajom volt.
kipróbáltam legalább 3 féle fülest, és végül az a fajta jött be, amit így a füled mögé kell "akasztani".
e-bay-en pár dolcsiért hozattam, és azóta ha zenére futok, akkor ezt használom. nem csúszkál, nem esik ki.

ilyesmit keress:

a neve: fülre akasztható fülhallgató (Clip-On Headphones)

Illusztrálok, tehát vagyok

(#1237) haromegesz14 válasza mormota (#1236) üzenetére


haromegesz14
aktív tag

Hasonlót láttam én is, csak nagyobb hangszóró felülettel rendelkezett. Amit a füled mögé akasztasz be pánt, nem csúszkál a füleden? Nem dörzsöli ki? Régebben volt ilyen fül mögé akasztósom, viszont az dörzsölte a fülem elég rendesen.

10 féle ember létezik, aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem!

(#1238) tomcica


tomcica
Topikgazda

hetfoi bator 500-ak...15km benne bemelegito....2x 300m lenduletes...5x 50m sprint...4x szokdelesek...6 x 500m resztavos...utana kifutas es nyujtas...

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#1239) DopeBob


DopeBob
addikt

Na, kösz mindenkinek a segítséget, hazafelé beszereztem egy ilyet: Panasonic RP-HS6 Ki is próbáltam, egész jól szuperál :)

Még a telefonra kéne kitalálnom valamit, most a kabátzsebemben volt, de tiszta pára lett mire hazaértem :(

MZ/X

(#1240) gooool


gooool
őstag

Feltöltöttem a pénteki futásom és a mait is Endora.[link]
A mai nagyon jól ment,igaz teremben futottam padon,de akkor is meglepő.
Egyébként nem nyerte el a tetszésem a pad,maradok a természetben szebb és jobb pusztítani a kilométereket. :)

[ Szerkesztve ]

Üdv, Balázs

(#1241) mormota válasza haromegesz14 (#1237) üzenetére


mormota
senior tag

egyáltalán nem, épp azért, mert bedugom a fülbe.
amit te mondasz az nem "kapaszkodott" bele a füledbe több helyen, csak rá volt akasztva a fülre.

Illusztrálok, tehát vagyok

(#1242) mormota válasza DopeBob (#1239) üzenetére


mormota
senior tag

felkarra erősíthető neoprén kar-övöt tudom javasolni, bár nekem annyira nem jött be, én ilyen debil testű vagyok, hogy a fülemből is kiesett a bedugós füles, meg a felkaromról is lecsúszott futás közben a cucc.

Illusztrálok, tehát vagyok

(#1243) Djuree válasza mormota (#1242) üzenetére


Djuree
félisten

debil testű :DDD
nekem is ilyen falkarra rakható cucmány van, nekem is csúszik kicsit, de a könyökhajlatomban megakad :K

[ Szerkesztve ]

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#1244) Djuree


Djuree
félisten

szeretnék nektek ajánlani valamit:
[link]
kosaras csapattársak ajánlották, ők is használják. vettem egyet és hordom most futáshoz meg kosarazáshoz is. nagyon jó cucc, hamar megszoktam, és tényleg jó. nem pénz érte, hogy a szalagok/izületek ne menjenek tönkre, így teljes talppal érkezek a talajra...

[ Szerkesztve ]

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#1245) szki válasza Djuree (#1244) üzenetére


szki
őstag

Miért is jó teljes talppal érkezni a talajra?

Szemmel alig észrevehetően a talp elülső részére, azaz a talppárnára kellene érkezni. És a következő pillanatban a talp többi része is talajt fog.

Nálam mostanában nincs térd-, és bokaszalag, illetve ízületi porc probléma a futástól. Pedig muszájból aszfalton futok, és nem vagyok hosszútávfutó futóalkatú a sok "felesleges" izom miatt. Talán javult a futóstílusom :F Vagy csak azért, mert kevesebbet bicajozok, és a futás így nem annyira megterhelő.
Remélem továbbra is jól bírja a futóművem:)

[ Szerkesztve ]

(#1246) Djuree válasza szki (#1245) üzenetére


Djuree
félisten

egyszerű fizika. eloszlik az erő, nem terhel úgy egy ponton. kosárhoz meg még jobban kell, mert ott ugrás is van pluszban nem csak futás. nem véletlen vannak a sportcipők a sarkukon ilyen zselés ütéselnyelő szarral ellátva. nekem elég szar a bokám, hátha ezzel valamennyire leveszem a terhet róla....

[ Szerkesztve ]

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#1247) szki válasza Djuree (#1246) üzenetére


szki
őstag

Na ne! Hol is oszlik el az erő, ha sarokra érkezel? Mely testrészeken? Gondolkozzunk már el!

"...a sarokra érkezés mozgási energiája elnyelődik a kipárnázott cipőtalp, az ízületek, a csontok, és ami nagyon rosszul hangzik, a gerincoszlop közti porcokon, így nem lesz a mozgásba visszanyerhető tartalékunk, hiszen testünk passzív tartórészei veszik át a terhelést, melyek munkavégzésre nem képesek." [link]

Szóval a sarokemelő csillapítja a talajfogást a helytelen futótechnikával futóknál, illetve a gyaloglóknál.
A talajfogáskori fékezőerőt részben lehet tárolni az izmokban, és az elrugaszkodáskor hasznosítani!

A kosarazás más mozgásforma, mint a futás!

Ha a boka problémás, akkor meg kell nézni mi az oka? Valószínűleg túlterhelés, és/vagy helytelen stílus. Persze a cipőnek is van szerepe, de szerintem sokkal többet foglalkoznak a cipőkkel, mint a helyes futótechnikával.

[ Szerkesztve ]

(#1248) Djuree válasza szki (#1247) üzenetére


Djuree
félisten

hát igen, én sztem úgy futok mint az első ember, rosszul. próbálok rá figyelni, akkor jó is, de ha nem figyelek oda, akkor visszaáll.
valszeg túlterhelés, egyszerűen nehéz vagyok, és rengeteget sportolok, ezt meg már nem bírja a lábam. mindkét sípcsontom is fáj futás után másnap. most meg 2 nap egymás után kosár volt, úgy fáj a sípcsontom, nem tudok így futni 3-4 napig.
de mind1, amíg tudom addig csinálom, ha fáj ha nem :)
majd igyekszem figyelni a futásomra végig, aztán majd berögzül a jó technika.
de ez a sarokemelő nekem bejött, komfortosabb benne a lépés is már.

[ Szerkesztve ]

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#1249) szki válasza Djuree (#1248) üzenetére


szki
őstag

Lépés? Azaz gyalogláskor bizonyára hasznos lehet a sarokemelő.

Azért én nem feszíteném túl a húrt. Azaz könnyen lehet túledzéstől a sípcsont fájdalom.
Saját példa:
Volt olyan hónapom, hogy bicajoztam 124 órát (napi 4 óra átlag!), és semmi problémám sem volt. Sőt a hónap utolsó napján voltam a legjobb formában, és tekertem napkeltétől napnyugtáig. Decemberben viszont sikerült havi 70 órával túledzenem magam. Pedig nem volt erős a tempó, viszont keveset aludtam. Oda kell figyelni, hogy legyen ideje regenerálódni a szervezetnek, melyhez szűkséges az elegendő alvás is! Így a sérülésveszély is csökkenthető!

Annak a híve vagyok, hogy egy probléma okát keressük meg, és ne tünetileg kezeljük azt! Szóval a sarokemelő segíthet a fájdalmat elkerülni, de miért is jelentkezett a fájdalom?

De majd remélem írnak gyakorlott futók, és megszakértik a megoldást!

(#1250) gooool válasza Djuree (#1248) üzenetére


gooool
őstag

A nagy súly okozhat csontfájdalmat,illetve a túledzés is...ilyenkor nincs más hátra,mint a pihenés,mert hosszú távon elég erős lesz a szopófaktor.
A sarokra érkezős technika sem rossz,az a csávó,aki ultramaratont meg ilyesmiket fut is ezt alkalmazza és eddig abszolút semmi baja nincs...
Ám a lényeg az,hogy sose dőlj előre,mert hamar beszúr a rekeszizom,illetve kicsit rogyassz be térdből a futásnál.Így inkább lesz telitalpas az érkezés és kevesebb terhelés a csontokon,több az izmon. :)

Üdv, Balázs

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.