Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-20 19:25:05

LOGOUT.hu

Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#58431) sellerbuyer válasza Borisz76 (#58425) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Mondjuk egy shr helyreáll attól, hogy átteszem egy másik NAS-ba? Én ezt nem így gondolom.

Amiről szólni akart a kérdésem: megéri? Nem érdemesebb simán ext4-et használni raid1-ben és akkor ha tönkremegy a nas, vagy simán csak a raid vezérlője akár, akkor fogom bármelyik vinyót a tömbből, átteszem akár egy Win, vagy Linux gépbe és azonnal hozzáférhetőek az adatok, mindenféle hókusz-pókusz nélkül? Megéri azért a némi többletszolgáltatásért, amit az SHR-el, vagy akár a btrfs-el ki tudok használni ezeket választani?

Én a magam részéről ext4-et választottam, mert azok a hókuszpókuszok, amiket a modernebb megoldások kínálnak valahogy nem győztek meg arról, hogy elengedjem azt az egyszerű lehetőséget vész esetére, amit fentebb vázoltam. Tökjó, hogy ezeket tudják ezek a modern eszközök, de én inkább az egyszerűbb, biztonságosabb megoldást választom. Természetesen megtámogatva külső usb-re backup-al meghatározott időközönként, ez nem is kérdés.

Szóval csak arra lettem volna kíváncsi, hogy mi a vészmegoldásotok ezeknek a modern megoldásoknak a használata esetén. Nem próbáltam még, de kizártnak tartom, hogy egyszerűen megoldható legyen ezeken az shr/btrfs merevlemezeken tárolt adatokhoz a hozzáférés. Szerintem még ti sem próbáltátok, csak elmélet.

Én azt gondolom, hogy ezek a megoldások nem kínálnak nagyobb biztonságot, csak azok látszatát nyújtják... addig, amíg működik rendesen az a rendszer, amiben létrehoztad.

Régebben ment már tönkre NAS-om. Igaz, nem ilyen kategóriás, amit most használok. Azzal is az volt a gond, hogy spéci megoldást használt, ami a gyártó szerint szuperbiztonságos volt. Ennek egy nagy baja volt: meghalt a NAS és utána konkrétan semmit nem lehetett kezdeni a vinyóval. Ezt szeretném elkerülni.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.