Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [bitpork:] Balatoni autós tali 2024
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [bambano:] Bambanő háza tája
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
tariattila
veterán
a Single-re ráállítottad a darálót? (milyen daráló, gép, kv stb...) a duplaszűrős 13gr teszteredmény számomra értelmezhetetlen
[ Szerkesztve ]
2007ath
aktív tag
Biztosan sok igazság van abban, amit írsz. Nincs tapasztalatom más 2 csészés szűrőkkel. Amit használok, elvileg 12-18 gramm őrleményre van méretezve. Valóban, az ajánlottnál talán finomabbra darálom a kávét és a tömörítés is erősebb a kelleténél. De még így is határozottan jobb az eredmény, mint az 1 csészés szűrő használatával.
2007ath
aktív tag
Gaggia Classic és Graef 702. A "Single"-nél 2 fokozattal durvább a darálás.
tariattila
veterán
ki kell próbáljam a sajátomat... csak gép kellene hozzá...
az ims 12-18 grammosba gaggiában tuti fér/kell vagy 18 gramm. ha 13 grammot teszel bele, sokkal finomabbra kell darálnod, sokkal nagyobb lesz a kávé felett a víztér és sokkal nagyobb a valószínűsége a csatornásodásnak. próbálj meg átállni 18 grammra, bízz bennünk
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
eladnék két kofis dolgot:- compak k10 wbc daráló, keveset futott, garázsban tartott stb. már a faceliftes változat, kutya baja, ritka, komoly vas (68 mm-es kúpos italmill kések). 195e ft.
- quick mill senago tejhabosító, termoblokkos, cappuccinator fejjel. a műfaj legjobbjának tartott vas. 49e ft.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Ha jobban körülnézek, találok olyat, amit megvehecc'
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Elekellek
csendes tag
Mi volt a tapasztalatod a Compakkal? Nem emlékszem rá, ha írtál róla itt, talán nem jártam épp erre... dózeres egyébként?
jokerone
tag
Sziasztok!
Bosch TCA 5401-en ( http://manualcoffeemachine.com/bosch-tca-5401/#page/3) a szervízprogram lefuttatása után csak az egyik kifolyóból folyik már csak a kávé. A szervízprogram előtt is már vékonyabban jött arról az oldalról, de most már csak csöpög néha.
Talán a vízkőoldó szedett le valamit, amitől végképp eldugulhatott? Mit javasoltok? Citromsavval próbálkozzak egy új szervízprogrammal, vagy vízkőoldóval még egyszer?
Üdv:
Laci
dózeres. az őrleményfinomság állítása fokozatmentes, de nem olyan beton masszív, mint a mazzeré. az őrleménye viszont rohadt jó, egyértelműen sokkal jobb volt, mint a sj késes mazzeremnek. én szerettem, csak aztán elvitte a kávét is adó sörözőnk, aminek a kávés szekciója ugyan hamar hamvába holt, de közben lőttem egy robur electronic-ot, így nem kell mindkettő.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Elekellek
csendes tag
És helyből használható, vagy új kés+Fragola?
nagyon keveset használt, írd és mondd szerintem 50 kg kávé sem ment át rajta. helyből használható, én is úgy használtam.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Elekellek
csendes tag
Holnap felhívnálak ezzel kapcsolatban, ha még mindig XXYY formátumú a telefonszámod utolsó négy jegye. (Tőled vettem az első jobbféle darálóm, a Rockyt.)
sublett
tag
sziasztok,
szűrőt (normál és nyomásfokozós egyaránt) Tersocleannel hogyan lehet tisztítani? Használati utasítása szerint az alkatrészeket 20 percig áztatni kell az oldatban (2 teáskanál/l). Ez ki fogja hozni a szűrőből is a szennyeződést, vagy van vmi más tippetek?
[ Szerkesztve ]
Koczó93
őstag
Kiázik de ha nagyon zsíros segíts rá egy kefével.
CB
senior tag
Szerintetek mi a jobb? Ha a tamper alja tükrösre van polírozva, vagy ha a finom esztergálást, csiszilópapíros felületet hagyom meg?
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
meander
tag
Volt már valakinek olyan tapasztalata, hogy egy kávé súlyosan túloldott és ettől citrom savanyú? Referenciaként néhány szám: első daráló állás és főzés -> 15mp előáztatás + 35mp főzés 18,5g-ból 50g. Ahol már iható volt (nem finom, csak legalább kávé): 5mp előáztítás 25mp főzés 18,5g-ból 30g.
ronin s8
senior tag
A szálhúzott jobb szerintem.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Keresztapper
senior tag
Milyen szempontból kérdezed? Ha a csészeminőség szempontjából, akkor semmi jelentősége nincs, de ha a praktikum a lényeg, akkor nem érdemes políroztatni szerintem, mert sokkal gyorsabban fogod összekarcolni, mint gondolnád.
http://palscoffeetech.com/
hogyne. hogy mást ne mondjak, a nálam "citromlé" jelzőt viselő kofiknál jellemzően ez a helyzet, ha el akarom kerülni a savanyát, gyorsítanom kell a lefolyást és minél hamarabb lezárni. egyébként egyáltalán nem törvényszerű az sem, hogy az előáztatás jót tesz egy kávénak, például ilyen esetekben csak megy az idő és oldódik a savanya, jobb nagyobb vízhozammal hamarabb lehozni a szajrét.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Csápájev
őstag
gyakorlatilag az összes világos pörköléssel ez a tapasztalatom.
(#71670) Parci Sokan meg a csöpögős lefolyásra esküsznek ilyen kávéknál is.
[ Szerkesztve ]
jokerone
tag
Valaki erre?
ki kell próbálni, én is kipróbálom mindig, de amit írtam, azoknál nem jött ez be.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
CB
senior tag
Arra gondolok, hogy a tamper milyen felületet hagy a kávén, ill. a taömörítő kávéval érintkező felületein mennyi kávé marad, ha polírozva van.
Azért érdekel, mert most lett kész az 58,3-as tamperom, és még van lehetőségem a műhelyben csinosítgatni.
[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
Rush77
aktív tag
Szia.
Szerintem a kávékorzó automatás topicjaban próbáld meg. Ott fognak tudni segíteni.
jokerone
tag
Köszönöm
sublett
tag
köszi, közben megcsináltam kiázott remekül!
Sztem elég a simító esztergálással elkészített felület. Nem hiszem, hogy érdemes polírozni.
fragola.6035
aktív tag
Szerintem az a jó, ha polírozott. De az is fontos, hogy pontos legyen (58.6) és éles legyen a széle, ne törje le az esztergályos. A talpat utólag már nem políroznám, pont azért, hogy az élét el ne csiszold.
https://caffe35.webnode.hu/
Polírkoronngal vagy papírral nem nagyon tudod leszedni az éleit. Már ha megfelelő minőségű az acél.
fragola.6035
aktív tag
Ehhez én nem értek, de ha így van, akkor políroznám, hogy minél kevésbé tapadjon.
https://caffe35.webnode.hu/
Én is políroznám.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Deadzone41
őstag
(#71684) Keresztapper válasza fragola.6035 (#71681) üzenetére
Keresztapper
senior tag
Nektek feltapad az őrlemény a tamper talpára?
http://palscoffeetech.com/
érdekes cikk. azon túl, hogy megint megtudtam, hogy a mazzer egy szar , gyakorlatilag azt állítja, hogy nincs túlextrahált kofi, minél többet oldasz ki, annál jobb lesz. viszont nem magyarázza meg, hogy miért lehet szarabb adott esetben egy csöpögősebb lefolyás (ahol gondolom nagyobb a tds, nem?). az is tanulságos, amit arról ír, hogy minden pogácsa csatornásodik és bármilyen cuccon nagy a szórás.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Deadzone41
őstag
"(ahol gondolom nagyobb a tds, nem?)." Erre nem vennék mérget. Sajnos nem volt még alkalmam ilyen műszerrel játszani.
meander
tag
Ez a cikk ugye épp az ellenkezőjét írja, mint amit én fent tapasztaltam. A meglepetést számomra az okozta, hogy korábban nekem is az oldódás növelése hozta, illetve a kávé for dummies is azt tanítja, hogy ebben az esetben keserűnek kellene lennie. Na mindegy, ha nem is értem miért de hasznos tapasztalat volt. Ilyen bántóan savanyú ízt még soha nem éreztem.
@Parci igen ennek az előáztatás egyáltalán nem segített, olyannyira, hogy még a lefolyás is szebb volt rövidebb előáztatással.
mennyibe fáj egy refraktométer? tulajdonképpen méregetném én is tanulási céllal...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
"Ilyen bántóan savanyú ízt még soha nem éreztem."
gitwe?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
meander
tag
nem, az egy nagyon finom kávé sajnálom is hogy elfogyott.
Az a vicc, hogy ez egy brazil volt. Vágytam kicsit a csokis, enyhén savas kávéra, erre ez a citrom eszencia... nagyon durva volt. De legalább tanultam valamit megint
Deadzone41
őstag
amivel filtert lehet mérni, már 10e környékén kapható [link] illetve biztos lehet vele preszót is mérni, ha felhigítod, majd viszaszámolsz
meander: hát vannak néha ilyen anomáliák. a savak elvileg már hamar kioldódnak, így azt nem nagyon tudjuk befolyásolni, hogy bele kerül-e a főzetbe, csak ezeket tudjuk balanszolni édességgel.
tulajdonképpen érdekes az elmélet, csak... nem. nekem ott a végcél, hogy olyan élményt adó kávét igyak itthon, mint most ez a saját pöris etióp. már rég megfogalmaztam magamban, hogy:
- ha egy kávé édes, akkor rossz már nem lehet
- ha egy kávé savanyú vagy keserű, akkor jó már nem lehet
édes kávét pedig leginkább a saját pörijeimből tudok inni, bármi is az oka. ez van.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
fragola.6035
aktív tag
soldier2
őstag
A poén, hogy a többségünk ugyanezt csinálja, csak nem írja le ilyen szépen
A Mazzer szar ez axióma, ezzel mindkettőnknek meg kell békülni (és még sok más Mazzer tulajnak is).
Tud valaki valamit a ZM-ről? Az is Mazzer, és egész jól indult, főleg presszóra.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
yazoo1
tag
Nekem fel!
Viszont azért,mert diófából esztergáltattam...
..és nincs lepolírozva az alja,rátapadnak a kis szemcsék...
adp
őstag
ugyan csak ZM késem van de nekem nagyon bejött, igaz nem állítható túl jól, viszont grammokkal játszva nekem tökéletes, ami nagyon érdekes, hogy a kávék elég nagy része 3-4 fokozaton belűl jó, ami lehet azért mert szarul állítható, vagy mert elég jó az örleménye
a jól állítható darálónál is kb. 3-4 fokozatot használ az ember, a szarul állíthatónál ez egész jó, magyarán nem is olyan szarul állítható
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
adp
őstag
az sm késnél sztem több fokozatot használtam, picit könyebb volt, de ízben ez tuti jobb, nem beszélve hogy filterre is tudom használni
[ Szerkesztve ]
nem ismerem az sm darálókat, de a lényeg, hogy a roburt, ami ugye kónuszos, nagyon finoman állítható, kis lépésekben, szóval még ezt is jellemzően kb. 6 ricnis tartományban használom, de méginkább 4.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
And06
aktív tag
na most végre végigolvastam a cikket. pár dolog eszembe jutott az olvasás közben, csak cimszavakban (hype, áltudomány, fellengzés, fingfűrészelés, stb...), de a végére arra jutottam, hogy
1) akit ez szórakoztat, vagy ez a szakmája, csinálja
2) én kávézni szeretnék. eljutottam oda a gagyi kis SJmmel, meg a pavonival, hogy tudom élvezni a kávét amit csinálok (és nem szenet iszok) /* hiteltelen, ugye, mert egy LM Linea is a szemétre való */
3) 20asával kiönteni a csilliós kávét, hogy megtaláljam a 10% TDS helyett a 11%ost 2:1 arány mellett n*10k eurós gépparkon, otthonra baromság. csinálják a világ top baristái, lásd 1)
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Mai Hardverapró hirdetések
prémium kategóriában
- iPad Pro M2 (gen) 512GB wifi 11" ÚJ 2025.04.10. Apple Care+
- VivoBook S15 S521EA 15.6" FHD IPS i5-1135G7 Iris Xe G7 8GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- DELL rack keret 1000 mm mély 24U magas eladó
- Szinte új T14 Gen 4 Ryzen 7 Pro 7840U 32GB RAM (forr.) 1TB NVMe Samsung SSD 4G LTE 2026.12.20 GAR
- Vostro 3590 15.6" FHD i5-10210U Radeon 610 16GB 512GB NVMe magyar bill., gar