Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [Kolondrum:] Éves rezsi
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
SoundON
tag
Nem vagyok feketeöves, de nekem van 15ös és 18as vstm is.
Én szerintem a lyukak hasonló méretűek és számúak, tehát az őrlemény finomsággal kell játszani.
Pont ezért tértem rá a 18as vstre, mert ott nem kell annyira púderre őrölni a tökéletes lefolyáshoz így a kávé sem ég meg feleslegesen.
Krav85
újonc
Sziasztok!
Segitseget szeretnek kerni. Gaggia classic 2006 hoz vettem graef 702-őt. Tudom,hogy nagyban kv fuggo h milyen beallitassal lehet jo szemcsemeretet elerni, de megis mit javasolnatok melyik fokozattal kezdjem? 2 szemelyes non pressurised kosarral fogom hasznalni.
Elore is koszonom!
[ Szerkesztve ]
soldier2
őstag
Az enyém gyárilag presszóra volt alátétezve, ha szerencséd van a tied is igy jött. Mivel még csak megközelítőleg sem lehet megmondani, hogy hol lesz jó, indulj középről, majd kezdetben nagy, majd egyre kisebb lépésekben állítsd (ha lassan jön le, vagy egyáltalán nem jön akkor a "coarse", ha gyorsan leszalad akkor a "fine" irányba.
Ha a szélső értéken sem jó, akkor aátétezni kell, a dobozban kellett volna lennie az alátéteknek (nálam nem volt).
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
And06
aktív tag
sajnos az elején el kell pancsolni pár duplát, hogy belődd az eszpresszó tartományt
értem. még nem temetem el akkor a 15 grammosat, de 80%-ot adok rá, hogy el fog kelleni
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
And06
aktív tag
amúgy miért baj hogy más őrlést igényel? logikus hogy 18g kávét finomabbra kell őrlőni mint 21et ugyanahhoz a sebességhez!
[ Szerkesztve ]
SoundON
tag
Szerintem innentől a darálód dönti el. Ha kis szemcseméretnél már sok púder keletkezik akkor keserű lesz a kávéd. Ez főként igaz a hőigényes kávéknál. Olasszal, alacsony hőfokon még elmegy. Nálam a SuperJollynál ez a 15ös VST már nem működik világosabb, hőigényes CM kávéknál. Ezért többnyire a 18as VSTt és újabban az IMS 18ast használom. Ha egy jól beállított EK43asod van akkor a 15ös VST is működhet
akkor logikus, ha a szűrők ugyanolyan kialakításúak és csak a magasságukban különböznek. ha meg másban is, akkor gondolom nem logikus, ezért is kérdeztem.
mindenesetre most összenéztem, 5 ricni különbség van nálam a 15 és a 18 grammos között ahhoz, hogy kb. hasonló legyen a lefolyás. az elég sok.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Nálam a 18 és 22 g-os között kb. 2 ricni...
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
kúposnál kisebb a különbség egy-egy ricni között, gondolom nálad síktárcsás a mazzer
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
And06
aktív tag
melyikbe mennyit teszel?
SoundON: a 18as névértékübe 21-22gt tenni, ami már tripla, nekem túl sok, igy nálam a 15ös vált be. a 0 ponttól jóval odébb van még nálam a SJn így is
Persze, a Major sík.
De miért zavar, hogy állítani kell?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
18,5-19 gramm a 18-asba, 16,5 a 15-ösbe
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
nem az zavar, hogy állítani kell , az zavar, hogy "púder" kell a jó lefolyáshoz -- más ízű a kávé a (normálishoz képest) túl finom őrleménnyel.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
And06
aktív tag
és igy simára lehet húzni a tetejét?
igen
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
And06
aktív tag
ez érdekes, nálam 17 alatt nemigen volt tele a 15ös, ennyire lazább őrleménye lenne a karbaőrlősnek mint a dózeresnek?
vagy ennyivel sötétebb pörivel eteted
[ Szerkesztve ]
két napja használom a szűrőt, eddig kétféle kávét látott csak. saját, gyümölcsös-csokis pörivel etetem épp, nem sötét, de nem is citromlé. na de van még pár tényező (például a kiinduló zöld nedvességtartalma...), például a vízterítő blokk, ami alapból befolyásolja ezt.
a robur őrleménye amúgy atom laza , és én is figyelek rá, hogy ne kocogtassam nagyon, hanem minél lazább állapotában oszlassam és úgy tömörítsek. de azt gondolnám, hogy 10 bar nyomás után ez mindegy, és 16,5 grammal jól láthatóan ott a felszőszűrő mintája.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
yazoo1
tag
Én 3 db alátéttel kaptam,benne is kellett hagynom...
A világos pörkölésnél nekem kb.5-6 a sötétebbnél 10-11 fokozat vált be (mindez közeped erősségű tömörítéssel.....)
qvik27
tag
Segítséget kérek rutinos kollégáktól!
Egyik: Kifejezetten ulkához készült tömítőgyűrűt be tudok szerezni, vagy ha tönkrement vmelyik, akkor új pumpát kéne vennem, vagy megkeresni a megfelelő méretet, anyagot...?
Másik: OPV-ből milyet érdemes venni, ha értelmes ez a kérdés :-) Nem mértem sublerrel az átmérőket, így szerelés nélkül csak annyit tudok, hogy Pavoni Gran Caffe a masina.
Harmadik: egy -nem írom a nevét- fórumon hirdetnek egy Reneka B14 őrlőt 45e-ért. Ez megérős vagy inkább felejtős? :-)
Előre is köszönet minden válaszért!
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
neducsinm
csendes tag
A boritó elemet nem simi csinàlta, nem kell elbujdokolnia
neducsinm
csendes tag
Whatever, az adottsagokbol ezt lehetett kihozni. Szerintem semmivel sem rondabb mint maga az e61-es ipari gep. Az sem egy catler design, cserebe nem horpad be ha leejted a szurotartot
And06
aktív tag
na ja, a legnagyobb különbség a vizteritő miatt lehet. az ürgaggián lehet más mint egy mezitlábason a réz vizteritő
amúgy a pavonihoz (aminek ugye a dupla kosarába úgy kell beleimádkozni 14 grammot, néha csak 12t teszek bele), finomabb őrlemény kell, de nem érzem, hogy lisztet őrölnék. persze a végeredmény is inkább egy bő szimpla, mint dupla.
[ Szerkesztve ]
Peti...(16v)
tag
Egyetértek, az E61 sem szép, csak már hozzászokott a szemünk. A te géped sem csúnya, inkább szokatlan a szemnek.
Na de inkább a műszaki megoldásokról írj, meg hogy jobb lett -e, mint volt! Ki lett kötve a forróvíz keringetés a fejből, és patronnal fűtöd? Vagy hogyan kell elképzelni?
neducsinm
csendes tag
Nem, megmaradt a keringetés a fejben, annyi tortent, hogy a fejet kivulrol futom, igy egy dupla csapolas alatt kb 3-4 tizeden belul ingadozik a fejhomeron mert hofok. Jellemzoen 1 tized fel, 1-3 tized le. A csapolas 95%-a 1-2 tizeden belul mozog. Kb fel ora alatt uzemkesz, amire elokeszitem a masodik kavet ujra stabil. Nem tudom, hogy egy kavezoban is mukodne e , de en nem tudok ket adagot egymas utan olyan gyorsan elkesziteni, hogy gond lenne. Tejgozolesre megmaradt az eredeti 1,4l kazan, kavera egy 0,5l rezkazan lett beepitve (bezzera). Simi jovo heten nyuzza, majd kerdezzuk ki ot is
[ Szerkesztve ]
neducsinm
csendes tag
Aradozni nem akarok rola, de nagyon elegedett vagyok vele 😆
Gc pid, catler db utan hasznalom.
Peti...(16v)
tag
Na de épp az szokott az E61-el a baj lenni, hogy túlmelegszik a fej, te meg még külön fűtöd? Vagy a külön kis kávébojler alacsonyabb hőfokra van belőve, és a fejet fűtöd a kívánt csapolási hőre?
neducsinm
csendes tag
Igazabol szerintem a HX-es e61 melegszik tul. Ha DB-eskent hasznalod az e61-et, es belovod a kazant a kivant hofokra, akkor a fejho kb 12 fokkal alacsonyabb lesz, es eleg nagy ingadozas van csapolason belul, bar a csapolas nagyresze ott is viszonylag stabil. Igy, hogy futom a fejet, eltunik ez a kulonbseg ami a fej holeadasabol adodik. A HX-nel ugye a goz miatt eleve a nagy kazan 120 fok korulre van belove, ezert melegszik tul ha nincs folyamatosan csapolva vele.
[ Szerkesztve ]
Peti...(16v)
tag
Nagyjából értem, de így a fejet állandóan túlfűtöd, ami arra van kitalálva, hogy adja le a környezetnek az extra hőt, magyarul a lakást fűtöd (persze ez más gépnél is így van, a kazán hőjével is). Gondolom ezért a darthvader burkolat a fejen.
[ Szerkesztve ]
neducsinm
csendes tag
Nem futom tul, pont annyira futom a fejet, hogy a fejben keringo viz annyi fokos legyen amennyin csapolni akarok. A darthvader burkolat egyebkent szerintem sokat dobna egy sima DB e61-en is. Annyi hoszigetelo van alatta amennyi belefert igy a fej kulso burkolata nagyjabol 50 fok korul van, szemben az e61 es fejjel ami 90 korul...
[ Szerkesztve ]
Peti...(16v)
tag
Úgy értem, hogy ahhoz, hogy 90 fokos legyen, folyamatosan fölé kell lőni, tehát állandóan megy a fűtés, hogy tudja tartani a 90-et. De ha ilyen jó a szigetelés, akkor ez mégsem akkora gond.
Majd írd meg a hosszútávú tapasztalatokat, és persze Simi se fogja vissza magát, ha már visszatért a rehabról 😀
Krav85
újonc
Nekem az alatetek egy muanyag hisszukas foliaba volt tejerve az meg a orlemeny tarto dobozkaban volt
paljoc
tag
Nem a fejboritasra ertettem, hanem magara az egesz atepitesre, mondta h nem volt egyszeru menet!
John3:16
csendes tag
30-35 grammot. A tartály a max jelzésig volt vízzel.
Braien724
csendes tag
Sziasztok!
Lehet nem jó helyen érdeklődöm, de keresek olyan fórumot ahol kávégép hibáival foglalkoznak.
Szükségem lenne ötletre egy hibával kapcsolatban.
Adott egy Jura impressa e55 automata kávéfőző és bekapcsolás után amikor a teszt lefut villog rajta az össze led a négy zöld és a négy piros felváltva.
Köszönöm az útbaigazítást ha tud valaki segíteni.
Üdv:
Braien
Krav85
újonc
2 szemelyes kosarba gaggia classic mennyi orlemenyt tesztek? Olvastam 14-et de van aki 18-20 at irt. Tapasztalat? Koszi!
And06
aktív tag
kávéfüggő, manapság egy dupla 16-18gramm, nem 14, mint annó.
kiindulásnak annyit tegyél bele, hogy lazán pont tele legyen.
nemethsza
tag
Kávékorzón (www.kavekorzo.hu) van automatás topic
[ Módosította: Parci ]
"Tanútt embernek párlya nincs!"
Rush77
aktív tag
Nekem a 18as IMS kosárba kávétól függően 16-21 kozott megy. Mondjuk a 21 az kivétel mert a darálót nem tudom finomabbra állítani és így adta ki a jó lefolyást.
Bármilyen szűrő is az, annyit tegyél bele, hogy a tömörített kávé teteje a szűrő tetejétől 12-13 mm-re legyen.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
qvik27
tag
Persze kicsit elméletieskedő a felvetés, de úgy vélem, hogy a PID-ek korában a réz fejet vízzel melegíteni kevésbé szerencsés, mint direktben. A víz fajhője 4.2 kJ/kg/°C, a rézé 0.4, szóval a felfűtése kb. 10.5-szer annyi energiát igényel, ergo kb. ugyanennyiszer több időt is, persze ugyanakkora tömeg esetén. A réz kiváló hővezető, a víz nem, emiatt kell keringetni, ha őt tesszük meg hőszállító közegnek. A hőstabilitást -itt a fejét- nem a nagy és megfelelő hőmérsékletű víztömeg és annak keringetése biztosítja, hanem a fűtés nagyon jó vezérlése (és persze a szigetelés). Szóval nem érné meg jobban közvetlenül a fejet fűteni?
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
jó, de hogyan?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
neducsinm
csendes tag
Lehet, hogy felre ertek valamit, de a kis futo lapkak kozvetlenul az e61 fejet melegitik nalam.
qvik27
tag
Hát, erre adott gép, alkatrész stb. esetekben a gyakorlatban ezzel foglalkozók tudhatnak nálam jobban válaszolni :-) Szóval ez félig valóban kérdés, hogy van-e rá konkréten jó lehetőség.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
qvik27
tag
Nem gondolom, hogy félreértenénk egymást, csupán nem látom, hogy a lapkák mellett miért van szükség a keringrtéses fejfűtésre. Kicsi a teljesítményük? Ha nagyobb teljesítményű fűtőlapkák PID vezérléssel melegítenek, az nem volna egyszerűbb?
Epként szerintem teljesen vállalhatóan néz ki, csak ez a forma szokatlan kávégépnél. (...és olyat is láttam, ami nagyon drága, és megszokott is, és sztem baromi ronda...)
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
zolnagy
őstag
A keringetés itt adottság, lásd E61 fej.
neducsinm
csendes tag
Igazabol nem tudom le lehet e allitani a keringetest a fejben, masreszt nekem tetszett az e61 otlete, es azt akartam feljavitani azzal, hogy rasegitek a futolapkakkal. De lehet, hogy egesz mas teljesitmenyu lapkak kellenenek a teljes felfuteshez.
badabum
tag
Sziasztok, teljesen kezdő vagyok a témában, szarvasiról lépnek szintet, delonghi EC 685 dedica, vagy Gaggia baby között dillemázok (örlőm már van).
zolnagy
őstag
Sztem egyértelmű, hogy GB. Melyik típust nézted? Milyen az örlő?
[ Szerkesztve ]
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.