Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [Kolondrum:] Éves rezsi
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
von toth
tag
Esetleg erre?
soldier2
őstag
Nekem a Gaggiához a Vst 7g volt Fragola féle tölcsérrel és tömörítővel. Ha összeálltak a csillagok megközelítette a dupla minőségét, de átszoktam a duplára évek óta.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
CB
senior tag
Én most kezdtem el végigolvasni a fórumot, és nagyon sokan ajánlották ezt a szimplát. Így én ezt meg is rendeltem.
Ha rákeresel a nevére nagyon sok ajánlás lesz.
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
soldier2
őstag
Ez az általam is használt vst 7g klónja, nem jársz vele rosszul.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
von toth
tag
Köszöntem, szimplánál, olyan 2 fokozattal őrlök durvára (graef) nálatok mik a tapasztalatok?
CB
senior tag
Ma boldogság van. Megérkezett a Graef 702 örlőm, az eredeti RS gőzcső, szimpla szűrő.
Kérdés:
A legelső (nem nyomásfokozós szűrővel készült) kávénak mit javasoltok?
Meg kellene rendelnem.
Jövő hónapban pedig kellene valaki, aki a GC-be rézcsövet, és PID-det szerel.
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
soldier2
őstag
Nézz szét a Paljoc blendjei között. Locavore, Choco Madnes, Indian Choco jó lehet kezdetnek.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Krav85
újonc
zolnagy
őstag
Én láttam már ilyet. Nem tudom, mitől van, de nem is használtam ezt a kosarat sosem. Vegyél hozzá minőségi kosarat (IMS, VST, Reneka, LM..stb)
Krav85
újonc
És hol? Sokat segitenel egy linkkel. Bar gondolom ebayen is fent vannak, de akkor mar olyat es olyantol vennek ami.masnak bevalt.
zolnagy
őstag
Pl [ez] Gaggiahoz való. A felsoroltak közül ez a legolcsóbb és legkönyebben beszerezhető. Ebayen nem tudom, fent van-e. Ott ilyet még sosem néztem.
Amúgy milyen típus az a Gaggia? Baby, Classic?
De várd meg, amíg más is ajánl, nekem most per pillanat nincs Gaggiam, más gépet használok.
[ Szerkesztve ]
Krav85
újonc
Elvileg 2006-os classic
Remelem a fekete festek nem halalos mert amugy jo kavet foz
Koszi a linket!
handrash
őstag
Nem olyan régen írta valaki, hogy egyes régi kosarak eredendően ilyen feketék.
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
CB
senior tag
Köszönöm a választ.
A fórumban sokat olvastam már ezekről. A Choco Madnes lesz az első rendelésem.
Mivel csk én kávézok a családban, és csak hétvégén tudok itthon kávézni, így első körben egy 250 grammos csomagot rendelek.
Most hallottam, ill. olvastam a neten, hogy kis városunkban, Pakson is van egy szuper kávézó. Ma be fogok menni, és felteszek néhány kérdést.
Megkérdezem azt is, hogy árulnak-e frisen pörkölt kávékat, és ha van, akkor veszek.
Sajnos a tamperem még forgácsolás alatt van, de majd valahogy megoldom. Minden kezdet nehéz.
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
Csápájev
őstag
Freit kerüld
von toth
tag
Nekem is ilyen volt a gaggia szűrője. Szerintem teflon (bár nem tudom miért raknak rá ilyen bevonatot). Én lecseréltem IMS-re. Az teszi a dolgát, hónapokig nem is írtam ide tanácsért annyira jó. MOst a szimpla meg La Marzoccho lesz.
Rickeffe
aktív tag
Üdvözletem.
Esetleg tudja valaki, hogy a KRUPS EA8000-nek mi a ma gyártott/kapható megfelelője?
[ Szerkesztve ]
Rickeffe
Bazsee71
őstag
Jegyzőkönyvet fotózni ugyan lusta voltam, de befogtam a 18-ast (20g-mal töltöm, SM Red Brick), és valóban durvább őrleményt kér. Lassan rámdöglenek a kávék, ezért marad is a karban, hadd fogyjon.
4 ricni a roburon a különbség a két szűrő között, most már van elég kezdeti tapasztalat
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
beleriand72
tag
Na üdv földi. A Paksi Kávéba tudsz hozatni friss világos pörkölésűt Umamiéktól, nem rossz :-)
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
CB
senior tag
Na végre! Micsoda megkönnyebbülés! Egy földi?
Holnap bemegyek, ma nem volt időm.
Jól látom, hogy ez egy szekszárdi cég terméke?
Holnap felszerelem az RS gőzcsövemet is, és gyakorlok kávét főzni, tejhabot csinálni.
Graef 702-es darálónál tudtok valami iránymutatást adni, hogy milyen daráló beállítás környékén próbálkozzak?
[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
soldier2
őstag
Casino Mocca Gitwe, 10 napos presszó pörkölés, első próbálkozás: 10 másodperc előáztatás, majd a lefolyás gyorsasága miatt viszonyag gyorsan ejtettem a nyomást egészen 5 barig kb 28 másodperc alatt (igyekeztem állandó áramlást biztosítani, és nem figyelni a nyomásra). Nem volt ideális, de iható volt bőven, messze nem citrom. Jó lesz ez....
(#71471) CB: keress a hozzászólásaim között, nem túl régen írtam le, hogy én hogy csináltam
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
hajrá.
urak, tudtok mondani korrekt, jó pod-ot? nem baj, ha drágább, de a lehetőségekhez képest legyen a legjobb, de legalább tényleg jó.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
And06
aktív tag
annó amig az irodában podoztam többnyire lucaffe volt ha jól emlékszem, átlagosnál nem jobb (rendes mércén) ellenben nem olcsó
[ Szerkesztve ]
beleriand72
tag
Igen, a kávézóban is sokszor az ő termékeit ihatod. (vagy Lucky Cap-ot)
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
soldier2
őstag
Kösz.
Olyannal pod-al ami világos pörköléshez szokott ízlelőbimbónak is jó, rövid RDL-es pályafutásommal nem találkoztam. Akkor már tényleg inkább Colonna kapszula.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
csak pod játszik és annyi a feladat, hogy arányos, jó kávé legyen belőle. ha világos pöris nincs vagy abban a műfajban nem is lehetne jó, akkor legyen jó klasszik, a lényeg, hogy jó legyen. nyilván a lehetőségekhez képest, de azon belül maximálisan.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
djboris
csendes tag
Na jó, a Gitwe védelmében: nagyon rég ittam ilyen jó presszót (vagy nevezzük inkább short blacknek 19/56-58 miatt) mint amiket az utóbbi két napban ittam. Pedig csak pár napja érkezett a tuning GB. Ez a kávé elképesztően édes tud lenni és baromi komplex rendesen kiextraktálva. Sajnos a kávézókban nem volt ilyen sose sehol ahol ittam. Viszont a rossz hír, hogy ehhez az eredményhez kell egy rendes őrlő. Illetve jó víz sem árt hozzá. A legszomorúbb, hogy elfogyott a Gitwe sajnos kiment az utsó zsák a Casmotól
[ Szerkesztve ]
jveres
csendes tag
Időkről mondasz tól-ig-et: előáztatás/csapolás?
[ Szerkesztve ]
nem kizárva, hogy én szerencsétlenkedtem, nálam sajnos a vera víz - mazzer robur-e daráló - fulltuning gc kombóval sem lett jó. sokszor savanyú, vagy ha nem, akkor sem elég komplex volt. na de ilyen ez a popszakma.
egyébként nálam akkor javult, amikor a budapest baristasban ivott gitwe paramétereit kikértem és otthon beállítottam: 94 fok (91,5 fokkal csináltam amúgy, azon szoktam), nincs előáztatás (szoktam világos kávéknál), végig full 9 bar (néha nézem 6 bar környékén, világos kávéknál).
simán lehet ám, hogy csak várnom kellett volna egy hetet még a bontással vagy mittomén. tényleg annyi változó van, hogy nehéz egy máshol tapasztalt valamit otthon reprodukálni.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Peti...(16v)
tag
Még az lehet, hogy a Robur nem "rendes" őrlő, esetleg nem tettél elég magnéziumot a vízbe...
Persze csak trollkodok, de ki vagyok akadva ezeken a hülyeségeken. Értem én, hogy fontos a víz összetétele, meg hogy egy bizonyos típusú késprofilhoz meg vízhez van pörkölve a kávé, de nekem ez már sok, nem kérek belőle. Inkább iszom olyan kávét, amit a ciki kis őrlőmmel és a lesajnált, de fél éve még sztár nordával 10-ből 9-szer ízlik. Kávébunkó vagyok, vállalom
Csápájev
őstag
De gáz vagy!
Fogadjunk tetoválásod sincs!!
(#71483) paramparya válasza Peti...(16v) (#71481) üzenetére
paramparya
őstag
Én például most akarok majd Nordát rendelni, mert a Verával nem vagyok biztos, hogy ki van maxolva a dolog.
A hét elején Zürichben voltam, és első reggel a hoteles csapvízzel főztem egy aeropress-t Square Mile Yarandoból, mert már nem volt nyiltva bolt, hogy keressek valami "rendes" vizet.
Előtte pár napig Londonban Highland Spring vízzel főztem ugyanezt (bikarbonát, magnézium, calcium kb ugyanott, mint a Vera), és annyira nem voltam vele megelégedve.
A Zürichi csapvízzel olyan jó lett, hogy lehidaltam. Aztán az irodában mesélték, hogy is áll ott össze a csapvíz esővízből, nagyon alaposan szűrt tóvízből és forrásvízből, úgy már érthető volt.
Ma reggel is azzal főztem V60-nal itthon az uccsó adag Gitwét, amit a reptéren a mosdóban töltöttem, és hibátlan is lett.
Ez tök érthető is, egy autónál is számít az üzemanyag, egy pörköltnél is a hús, nem csak hogy hogy főzöd (de még a víz is, pláne egy levesnél). De ezen nem kell kiakadni, és már magadat bunkózni. Sokkal kevésbé nézik le az ilyen paraméterekkel nem foglalkozó felhasználókat bármilyen hobbiban (profi szakma már más kérdés) a komolyabb tudásúak, mint amennyire ezt páran gondolják. Ha mégis van ilyen (mert hát vannak nagyképű gyökerek), az inkább a másik oldal problémája, őket kell sajnálni.
Engem pl nem frusztrál, hogy még a Gaggiából közel sem tudok számomra elfogadhatót húzni, mert majd fogok később, nem egyszerű dolog. Ahogy a Nespressot ivó munkatársakat is teljesen megértem. Nekik olyan dolgok fontosak, amihez én vagyok tök hülye, jó is ez így
paramparya
őstag
Asszem rohanok is az Espresso Embassy-ba Múlt héten ott még volt belőle és vártak is szállítmányt, egy bontatlan presszó pörkölésem még van is.
Persze most kb másfél kilónyi kávét hoztam Londonból négyféle pörkölőtől, szóval előjött a téma: hogy tartom frissen?
Tegnap utánaolvastam az alapján arra jutottam, hogy ha az eredeti csomagot még belevágom egy vákumozóba, és úgy teszem fagyasztóba, akkor az működhet. Vettem egy ilyen tasting packot is, ezzel kipróbálhatom, hogy kettőt lefagyasztok, kettőt nem, és megnézem, hogy viselkednek.
A kávé különböző, de a pörkölési profiljuk hasonló lehet, talán így jó összehasonlítási alap.
Bazsee71
őstag
Ne vedd magadra, ezek nem kötelezően előírt körülmények, na meg aki ide téved, az már eleve elindult a lejtőn. és egyre csak csúszunk bele.
Én pl. védétézni és szitálni nem vagyok, és nem is leszek hajlandó, ellenben a K30 késes őrlőtől már semmi pénzért nem válnék meg, és a Nordát is tuningolom magnéziummal. Ezeket szerintem mindenkinek végig kell próbálnia, hogy mi ad neki többletet. Nálam pl. a VST/Reneka-PuckPerfecter-PalmTamp együttállás tökéletes lefolyásokat eredményez, ebbe már nem teszek több energiát. De a víz (leginkább filter és cupping esetén) és az őrlő elég nagy változásokat hozott. Előbbi hetente 10 percet kér, utóbbi egyszeri befektetés volt.
[ Szerkesztve ]
Valahol olvastam, hogy a magnesia vízzel is érdemes próbálkozni. Vettem 2 palacckal, hétvégén kipróbálom.
Bazsee71
őstag
12x-ese az összes oldott ásványianyag tartalma, mint a Nordáé, én nem töltögetném kávégépbe.
Peti...(16v)
tag
Nem sértődtem be, nem fogok áttérni a Hell-re, de azért bosszant, hogy már csak stikában mer az ember cukrot tenni a kávéjába (pedig van, amelyiknek jól áll), viszont az teljesen elfogadott, hogy laborban pancsolod a vizet. Cukor ciki, Mg menő. Elgondolkodtató.
Én ugyanezeket használom (VST-PuckPerfecter-PalmTamp) kiegészítve wdt-vel, plusz AP papír, ami szerintem az elmúlt évek legnagyobb találmánya az espresso készítésben. De néha kívülről nézve magamat már ez is sokkol, és mégis van, hogy egyes kávék minden erőfeszítésem ellenére sem ízlenek. Kezdek rájönni, hogy nem nekem való az újhullám, mert még sosem esett le az állam ilyen kávétól menő helyen sem. Mostanában kóstoltam párat T&P-ban, meg múltkor eljutottam végre a Kék Elefántba, egyik nap még Casmo brazilt ittam, másnap már Bányai-féle kávé volt az őrlőben, a maguk módján lecsúsztak, de ilyesmik szoktak lenni otthon is a kávék, és eddig azt hittem valamit rosszul csinálok. Persze lehet hogy csak kifogtam, de egyre inkább azt érzem, hogy nem ez az én világom.
(Ja: mennyi Mg-t teszel a Nordába? )
[ Szerkesztve ]
Van az 20x-os is akkor nem kísérletezem vele.
(#71490) paramparya válasza Peti...(16v) (#71488) üzenetére
paramparya
őstag
A cukor elnyomja a kávé ízét (egyesek szerint gazdagítja, nyilván ízlés és kiindulási íz függvénye), a magnézium kihozza. Nem az lényeg, hogy módosítasz valamit ahhoz a formájához képest, ahogy az anyatermészetből kijön, hanem a módosítás formája és oka (vagy a tudatosság hiánya = megszokás).
Cukrozni sem ciki, de attól eltekintve hogy folyadékban oldasz valamit, teljesen más célt szolgál. Összehasonlíthatatlan dolgokat próbálsz összehasonlítani. Almát a körtével.
Ha szereted cukrozni, akkor cukrozd, szerintem nincs azzal semmi baj. Rajtad kívül ki mondja, hogy ciki?
paramparya
őstag
Hol veszed a magnéziumot, és meddig húzod fel a Nordát?
And06
aktív tag
magnézium bevonatú bojler nincs? az megoldaná az adagolást a viztérben
hát éppenséggel egy hullafehér pörinél sötétebb is ciki már itt-ott, hangadóbb körökben. szóval én értem, hogy mire gondolt peti. és részben egyet is értek vele, nekem például évekig tartott rávenni magam a spéci vízre, és az is csak odáig terjed, hogy veszek verát az auchanban. wdt-zni pedig óvodás korom óta nem vagyok hajlandó, inkább vettem egy drága darálót, ami szép, légies őrleményt ad, épp azért, hogy ne kelljen hústűzni, mert akkor pár hónap alatt leszokok a kávéról, ráadásul végleg.
szóval mindenki egyensúlyozik a kényelem, az érdeklődés és a végeredménnyel kapcsolatos elvárások között valahol. egyik sem egy abszolút igazság, mert kinek ez, kinek az fontos. talán annyi volna jó, ha mindenki tisztában lenne vele, hogy amit ő megcélzott, az hol helyezkedik el az abszolút koordinátarendszerben.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
meander
tag
Az a baj, hogy tényleg trollkodsz. Belenyúltál pont a két legfontosabb dologba... Te ugye azt iszol, amit akarsz, de ezen a fórumon pont a daráló és a víz fontosságát fikázni fura dolog. Ha számlálatlanul lenne pénzem biztos vennék egy ballószögi EK-t meg hozzá SSP kést, vagy kipróbálnám a Peak-t, de sajnos nincs. A vizeket meg egyszer kóstold össze és szerintem érezni fogod a különbséget.
Krav85
újonc
Szerintetek a gaggia classichoz jo valasztas lehet egy naked portafilter+dupla vst szuro peremnelkuli? Alapbol milyen szurovel adjak a naked portafiltert? A baristaszakuzlet.hu-n nezelodok
Le akarom cserelni a szurotartot is meg a kosarat ami van alapbol.
meander
tag
Írd majd meg, hogy te hogy csináltad! Nálam most a filter pörkölésből van, amit filterre is próbáltam és azt hiszem eddig életem filterjét ittam belőle. Most meg akarnék próbálni csinálni belőle egy 1:3 körüli (mint a tied), lassú presszót, hátha nagyon finom lesz
meander
tag
Gyógyszertárban, keserűsó néven. A mennyi tapasztalás kérdése, de a BH víz receptjeivel el lehet indulni. Én mostanában +20mg/l-t adok hozzá. Egyébként nem nagy ügy. 2 perc alatt bekeverek 2l-t és kész.
djboris
csendes tag
Sajnos való igaz, hogy ehhez az eredményhez egy EK kell SSP késsel. Nekem a Gitwe Mythosos shotok sose ízlettek. Lehet hogy az eredeti EK késsel se hozná ezt. Csak a tisztánlátás kedvéért. Nem pörköl senki EKhoz, se SSP késhez. Szimpla tény hogy az EKs őrlemény jobban extraktálódik anélkül, hogy bekeseredjen. Ennek a végeredménye az édes rövid kávé. Emiatt ez az EK már elég ahhoz, hogy egy GB vel jó eredményt adjon. Mondjuk ez több mint jó már-már haldoklósan édes. Amúgy a reci, 20 másodperc triak lehúzva minimumra mint előáztatás majd rátolva a teljesítményt, az utolsó 8-5 secben visszahúzva kicsit a teljesítmény, ja amúgy az előáztatás után még 30 másodperc a csapolás. Pid 93 fokot mutat de valójában ez nem tudom mit jelent a pogácsára erkező vizet illetően.
(nem fontos, de böki a szemem: extrahálódik. )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
szerintem senki sem vitatja, hogy ezek mind befolyásolják, akár jelentősen befolyásolják a végeredményt. de mindenkinek szuverén döntése, hogy ebből mennyi nélkül nem akar élni. sokadszorra: borból megjártam a skála teljes vertikumát, és végül nem a legtetejénél állapodtam meg, hanem ott, ami már "elég jó" (a jó kis siófoki kannás, na! )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.