Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
djboris #71897 üzenetére
"Nem filctoll teszt(erre Lalihu nagyon harap...) volt a megoldás. A forgórész késtartója mérve (mérőórával) ill. esztergálva."
Értem én. Itt is rendelkezésre áll minden szép és jó a méréshez/megmunkáláshoz. De mint az ábra mutatja még az is lehet overkill, és ugyanaz az eredmény elérhető műszer nélkül is.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán #71894 üzenetére
Voltak a korai EK-k, amik tényleg nem voltak alkalmasak szabályozás nélkül presszóra. Aztán változtattak a késen, ami már használható volt, de továbbra is ütött rendesen a forgórész, 5-10 századot. szerintem ez nagyon sok.
Aztán a mostani EK-k, aminek alu forgórésze van, már elég jók, 3 század van mindegyikben. Mellesleg egy Mazzer simán 1 század alatti, ha még gyári az összeszerelés, ha szét volt szedve, akkor kuka.Nem mindenki hisz a szabályozásban, van itt EK tulaj, aki nem hisz benne és boldogan használja 5 százados ütéssel is. Aki hiszi megcsinálja, aki nem hiszi az nem.
A filctollazás pedig kb. kőbunkó kategória.
-
djboris
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán #71894 üzenetére
Nem filctoll teszt(erre Lalihu nagyon harap...) volt a megoldás. A forgórész késtartója mérve (mérőórával) ill. esztergálva.
Illetve az állórész is mérőórával mérve, ahol kellet ott volt fóliázás. Max 1-2 százados merőlegességi kitérés elérése volt a cél ha jól emlékszem. Lalihu honlapján vannak videók hogy mit csináltak, ha részletesebben érdekel.
És igen, ezek az őrlök ezután lettek eszpresszóképesek. Addig cicergésnél (összeérő tárcsák) is átömlött a legtöbbnél a kávé. A szabályzás után pedig nullánál simán befullasztja, illetve mindegyiknél feljebb tolódott a presszó készítési tartomány. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
fragola.6035 #71893 üzenetére
"Pár hete pont gépeket méregettünk. Itt azt mondták a szakik, hogy 2 századnál nagyobb nem lehet."
Igaz. 1-2 század a tűrhető. Hüvelykujja válogatja :-).
-
Bazsee71
őstag
válasz
Kávé Kálmán #71891 üzenetére
Az őrlőm felszabályozása nem éppen így nézett ki, de felőlem csinálhatja mindenki kedvére, saját eszközével játszik (amíg meg nem hirdeti felújított, felszabályzott darabként...).
Tartom, hogy nem állnék neki, annál többre tartom az őrlőmet (pedig tanultam, csináltam is, de pár éve nem gyakorlom a szakmát). Ellenben budiban gond nélkül kicserélem az izzót, sőt még az autóban is. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
djboris #71883 üzenetére
Ugyan utaltam eredeti hozzászólásomra, de úgy látszik valamiért nem akaródzik senkinek arra válaszolni illetve a diskurzust más irányba igyekszik terelni:
"erősen megkérdőjelezhető a századok farigcsálása terheletlen állapotban különböző őrlőkön"
Pár százados (legyen 2 vagy 4, ha feltétlen konkrét értéket akarunk) ütések szabályzása megkérdőjelezhető szerintem (lásd előbb linkelt M.P. video).
Ilyen mértékű korrekció után vált filterőrlőből eszpresszóőrlővé 5 EK Magyarországon? Ha ez így van, akkor meggyőztél.
Az, hogy a fent említett mértékű ütés egy EK esetén az italban utolérhető-e kóstolással az egy roppant érdekes kísérlet lenne. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán #71892 üzenetére
Pár hete pont gépeket méregettünk. Itt azt mondták a szakik, hogy 2 századnál nagyobb nem lehet.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
fragola.6035 #71882 üzenetére
Próbáld ki, ha hasonló szerkezet közelében jársz legközelebb. Ennél nincsen baj. Se kicsi sem nagy.
-
soldier2
őstag
válasz
Wolfy999 #71885 üzenetére
Mert az emberek mindig a legolcsóbbat keresik, de gondolt erre a Bialetti is, annyira körülbástyázta szabadalmakkal, hogy hasonlót sem gyárt(hat) senki.
Kipipálva a frissen megnyílt specialty hely a Flow kipróbálása az Andrássy úton. Bár eredetileg filtert terveztem inni, idő hiányában végül egy Colonna Geisha EK shot lett. Ha nem mondják simán elment volna dupla presszónak, de ízre nagyon ott volt. Legközelebb presszó vagy filter jön, és a kaja is egész jól nézett ki.
-
maestro87
őstag
válasz
Wolfy999 #71885 üzenetére
Soknak tartom a 12 ezret egy (nem elektromos) kotyogós kávéfőzőért, önmagában a Brikkáért én csak 7-8 ezret adnék ki legszívesebben. Csak akkor venném meg 12-ért ha tényleg nincs nála jobb 20 ezer alatt, mondjuk egy eggyel komolyabb eszpresszó gép, vagy egy alapból elektromos kotyogó. Tehát ha lenne a Brikkának elektromos változata, akkor azt már lehet venném 20-ért is! De ezek szerint akkor nem létezik elektromosba és más gyártó sem csinál ilyen szeleppel kávéfőzőt?
sz.zs.: Köszi, de ez csúnya.
Ehhez hasonló kompaktabb megoldást kerestem volna.
-
djboris
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán #71874 üzenetére
Ok akkor máshogy kérdem.
Mivel magyarázható az hogy az EK egy ilyen beszabályzással eszpresszóképessé válik ami azelőtt nem volt az?
Ezek saját tapasztalatok minimum több mint 5 őrlőn Magyarországon. Lehet vudu vagy varázslás vagy kézrátételes gyógyítás vagy mittudomén, de konkrétan ez történt. Ha van rá más magyarázat mint az egyenletesebb őrleményeloszlás nagyon szívesen fogadom.
Konkrétan a 2016-os barisra versenyen az egyik versenyző szponzori EK-ját le kellett cserélni mert egyáltalán nem volt képes eszpresszóra. Dewla beszabályzott EK-jával tökéltesen tudott a versenyzô azután presszót készíteni. A beszablyázatlan gyári EK-nál kb ez a helyzet. Ezt lehet tagadni vagy hitetlenkedni de attól még ez így van. Ja hogy az EK nem eszpresszóőrlő. Valóban, mégis egy beszabályzással azzá lehet tenni. Ezen én nem tudok változtatni ha akarok se. Ez így van...Ezenkívül mi a magyarázat hogy az őrleményeloszlás változik a beszabályzás után (lásd socratic mérés)?
Ez csak a technikai oldal. A szenzori oldalt nyilván nehéz objektíven mérni ezért ebbe nem is megyek bele. Saját tapasztalatom alapján van szenzori hatása, nyilván ezt objektíven nem tudom megvédeni.
A fenti tényeket tekintve véleményem szerint a leírt következtetésed nem helytálló EK-ra vonatkoztatva (nem tudom megmondani, hogy mi nem az). Indirekt módon átgondolva, ha helytálló lenne a teória-következtetés akkor semmilyen hatásnak nem kellene lennie a beszabályzásnak, illetve semmilyen hatást nem szabadna észrevenni. Viszont az, hogy eszpresszóképessé válik egy őrlő, számomra azt mondja hogy a teóriában valami sántít, szóval érdemes tovább analizálni ezt a dolgot szvsz.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán #71874 üzenetére
A főorsó szerintem max. 1, estleg 2 szátadot mozdulhat, ha ennél több, akkor ott nagy a baj.
-
maestro87
őstag
Sziasztok!
Brikkán kívül van olyan kávéfőző (más márkában) ami ugyanezen az elven működik de esetleg olcsóbb?
Egy régi kotyogóst cserélnénk le, de legjobb lenne valami elektromos kávéfőző (Szarvasi?) vagy kotyogó elektromos főzőlappal. Van Tchibo kapszulás kávéfőzőnk is, de drága mindig azt használni.
Mit tudnátok ajánlani 20 ezer alatt? 2-3 személyes kellene.
Nem vagyunk nagy kávéfogyasztók, szóval nem akarjuk saját magunk darálni a kávét, grammra pontosan kimérni meg pláne nem. -
Bazsee71
őstag
válasz
Kávé Kálmán #71877 üzenetére
Nem biztatnék senkit arra, hogy ezt otthon csinálja. Aki nem ért hozzá, annak nagyon egyszerűnek tűnhet (ahogy mindenki ért a focihoz IS, ugye), aztán ha egy szakavatott kéz rámér megfelelő eszközzel, és megfelelő módszerrel, akkor borul a bili (láttunk is ilyet, éppen pár hónapja).
A kúpos késsel rendelkező őrlők felépítését nem ismerem, de egy síktárcsásnál olyan rövid a megfogás utáni rész, hogy ott ilyen szintű kilengés nem fordulhat elő (még kávészemekkel sem, különben jellemző lenne az anyagfáradásos tengelytörés). A párhuzamosság lényegét pedig volt alkalmam megtapasztalni, mikor ZM kés került a Majorba. Felszabályozás nélkül beállíthatatlan volt.
Szerintem egy CNC gép szerszámának sem lehet(ne) több százados kilengése a munkadarabnál, hiszen akkor legfeljebb tizedes tűréssel lenne képes a megmunkálásra, ami nem túl acélos. -
Deadzone41
őstag
válasz
Kávé Kálmán #71877 üzenetére
Biztos jó ötlet a késeket összereszelve próbálgatni belőni a párhuzamot? Nekem nem hangzik jó ötletnek. A százados eltérések valós, érdemi, ízekre gyakorolt hatásán valóban lehet vitázni, de én úgy gondolom a biztos az, ha a lehető legpontosabb az örlő. Ezzel is kizárunk egy hibalehetőséget a rendszerből.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
djboris #71845 üzenetére
De még mielőtt összemosódnának a dolgok totálisan (aki az eredeti hsz-t 71763 meg akarta érteni, az megértette minden bizonnyal), vagy valami más "kerülne a számba", mint amit leírtam. Nem vagyok a kalimpáló késtartók és egymáshoz képest nem központos őrlőkések barátja én sem. Mindössze azt GONDOLOM (szerintem), hogy a kések párszázados tartományban való centrírozásának értelme megkérdőjelezhető. Pláne, ha egy filctoll, egy közönséges lapos csavarhúzó és némi alufólia "bájlagolás"-sal az egész probléma 5 perec alatt otthoni körülmények között tökéletesen megszüntethető. Jó tudni azt, hogy mi történik akkor, amikor kávé kerül a szerkezetbe. Kávé nélkül az őrlés ugyanis elképzelhetetlen.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
djboris #71845 üzenetére
"Nem túl bölcs". "Ezeken a tékyeken pedig az már végképp nem változtat, hogy mit gondolnak erről az MK mérnökei vagy egy magyar pörkölő."
TÉNYEK.
Legyen :-)
Tény, hogy ki lehet venni 5 századot az EK késtartójának ütéséből. A kérdés az az,hogy van-e értelme.
A mag Kenya világos/filter (Tonino 113).
A videó a HG1-t mutatja mag nélkül, majd őrlés közben:
kb 0,05mm ütés üresen, 0,1 felett kávéval.
Persze mondhatjuk, hogy almát hasonlítunk körtével. Hosszú tengelyen bazinagy kúpos vs. rövid tengelyen egy benga nagy tárcsás őrlőmű. Az EK-t ráadásul elég macarás lehet mérni :-). A rövid tengely kitérése valszeg 0 ha be is kerül a mag. A majd 10 cm-es tárcsa szélein fellépő erőkhöz hasonlók viszont a kúpostól idegenek.
Minthogy "magyar pörkölőként" történetesen szügyig gázolok a gyártásban is, ezért azt gondolom, hogy dereng, miről is beszélünk, bár a diplomámnak egyikhez sincs közük. Szelavi.
Egy további példa:
Ez az 5 tonnás CNC megmunkálóközpont az üzem alatt terpeszkedik. Ha az ember a főorsót a hüvelykujjával emberesen megtámasztja, akkor az századokkal kitéríthető. Pedig valszeg valamivel komolyabb csapágyozással bír mint az EK.
A főorsó az, ami itt a magot fúrja :-).
Jó dolog a vita, az ember sokat tanulhat belőle.
-
djboris
csendes tag
A bevonat alapján úgy gondolom arra szánja. Az a mániája hogy a silver knight a bulk grinder a red speed meg az espresso grinder bevonat.
Személy szerint nem hiszek abban, hogy más késprofil kellene eszpresszóhoz vagy filterhez (más őrlő vagy bevonat meg végképp nem).
Szóval ha ez jó filterre akkor jó lesz presszóra is.
Az egyetlen indok a különböző őrlőkre az a kezelhetőség szvsz.
Munkafolyamat szempontjából pl. a Mythos nagyon jó egy kávézóba presszóhoz. -
djboris
csendes tag
De egyébként privátban kérdeztétek?
Nekem eddig privátban mindig válaszolt, persze nem győzött meg tudományosan a silver-knight és a red-speed coating közötti különbségről.
Viszont privátban válaszol tényleg mindenre amit kérdeztek (max nem meggyőző), simán lehet nem akar belemenni ebbe a nyilvános kommentelgetésbe, vagy tényleg nem akarja leírni hogy miről koppintotta. Ha tényleg komolyan gondoljátok akkor érdemes felvenni vele a kapcsolatot, viszont ha meg csak pl. teoretikusan nem tetszik a stílusa vagy üzletpolitikája vagy a sok indokolatlan hype, az nem oszt nem szoroz. -
Bazsee71
őstag
Chris Baca eléggé tenyérbe mászó jelenség. Azon már túllépett mindenki, hogy sapkában megy a vlogolás, de anyukája levehetné róla a napszemüveget, ha a kamerába beszél. Pozitívum, hogy ebben a videóban végre látszik is valami a képanyag tárgyáról, általában csak magyaráz a kamerába, vizuálorgia.
-
Bazsee71
őstag
válasz
mézespálinka #71751 üzenetére
Nálam úgy néz ki lesz egy eladó Gene, csak mivel hónapok óta nem használtam, pár tesztpörkölést nyomok rajta, mielőtt meghirdetem.
-
válasz
Deadzone41 #71863 üzenetére
gyerekek, légyszi használjunk magyar szavakat arra, amire van, de ha meg muszáj külföldiaiul, akkor legalább ne ragozzuk magyarul a külföldi szót. proof=bizonyíték.
egyébként sem erre gondoltam. a csóka csinált egy valamilyen kést. gondolom nem véletlenszám-generátor köpte ki a kést, ergo valamiből kiindult, valamit változtatott, ezeknek célja volt. neki kéne leírnia, hogy "azért csináltam ezt a kést, mert a gyári jolly profil helyett a k30 kést vettem alapul, de picit kevésbé agresszív szögben zárnak a tárcsák stb.".
a cucc érdekesen hangzik, de ilyen 50e+ ft-os árakon elvárható már, hogy a hozsannázáson kívül más is legyen ott, például információ. mit kapok a pénzemért pontosan?
-
djboris
csendes tag
SJ-hez és Firenzatohoz ajánlja
[SSPinsta] -
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
A két gép közül ti melyiket választanátok/ajánlanátok és miért?
- Fiorenzato Bricoletta, 99-es gép, e61-fejjel, két hetes pumpával (tartályos verzió)
- Bezzera BZ10, fél éves gép -
Rush77
aktív tag
válasz
Sanyi.il #71856 üzenetére
Szia!
A De'Longhiról nem tudok nyilatkozni mert nem ismerem. Az a Gaggia Gran/Viva nem más mint átcímkézett Philips (Saeco) Poemia ami a mostani verzióját tekintve nem egy nagy durranás.Amennyiben szóba jöhet használt is (mert pl csak úgy veszed nekik ajándékba, hogy legyen kávégépük), én megnézném mind a Gaggia Baby-t mind a Gaggia Classicot.
Baby-t biztosan találsz ebben az ársávban de még talán fel fel bukkan egy Classic 50-60k között. (Pl ez. Én tőle vettem és megbízható eladó))
Ezek minőségileg sokkal jobbak mint a Poemia és klónjai. -
Sanyi.il
aktív tag
Sziasztok! a következő kettő közül melyiket vásároljam meg? De'Longhi EC 680 vagy Gaggia Gran/Viva style? ebben az árkategóriában esetleg van más ami még elfogadható? ajándákba venném szüleimnek.
*oltást nem kérek, még nem érett meg az ízlésem egy drágább gépre* -
djboris
csendes tag
válasz
Peti...(16v) #71805 üzenetére
A sors fintora, a milánói Host-on ebből a gépből ittuk a legfinomabb kávét. Persze nem Matt Perger szene volt az. Howell papa mosott etiópja volt és nagyon adta. Nyilván ha ez a kávé kerül a többi örlőbe és gépbe akkor más a felállás, de így az megállapítás él, hogy ezzel a géppel készített kávé lenyomott minden mást ízben a Hoston.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Google Pixel topik
- Diablo IV
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Tőzsde és gazdaság
- Parkside szerszám kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Microsoft Excel topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xbox Series X|S
- Trump vámjai miatt hiány lehet az elektronikai termékekből az USA-ban
- További aktív témák...
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Black & Decker töltőt keresek
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest