Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Kolondrum:] Éves rezsi
- [Re:] [plevips:] Építkezünk 3. rész (2024)
- [Re:] [Tüzi:] Geek-hatarozo
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
-HajTömeg-
őstag
Alias: Júzer error
ronin s8
senior tag
Nem egészen pontos a linkelt leírás. Sok tégla espresso-hoz van őrölve, és azokkal kifejezetten jó a Brikka. Nekem pl. három Goppion-ból is zseniális kávét főzött. Jó lehet még a Thibo Milano/Sicilia Style.A kettő közül nem tudom már melyik, de az egyik jó.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
kezdőinfónak azért jó lesz, aztán aki komolyan brikkázik, majd kipróbálgat mindenfélét. most arra gondolj első körben, aki még a brikka szót sem hallotta, neki így is bőséges infómennyiség lesz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-HajTömeg-
őstag
A faema family ajánlott kategória ugye?
Alias: Júzer error
ronin s8
senior tag
Azt kellene átgondolnod, hogy szeretnél-e több időt tölteni kávékészítéssel, mint most? A Brikkával (ami ugye szintén egy kotyogó, csak jófajta) nagyon hasonló kávét lehet főzni, mint egy valódi espresso, de soha nem fogja elérni az igazi espresso szintjét. Viszont valóban, utazásokhoz nagyon jó, sőt én egyszer vízparton, parázson eszement jó kávét főztem vele, igaz Goppion-ból (ami köztudomásúan nagyon jó), és 4 sörrel betöltve, így nem hitelesíthető az eredmény, de az élmény első osztályú volt!
Ha később mégis szeretnél elmozdulni az espresso irányába, megtarthatod a Brikkádat kiegészítő főzőnek.
Az espresso-hoz viszont először egy darálót kell beszerezned...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
ronin s8
senior tag
Nincs olyan, hogy egy Faema nem ajánlott...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
igazából de, van, az újabb family-k már kisebb, alubojlerrel szereltek, nem is olyan jók, mint a régiek. onnan lehet megkülönböztetni, hogy a régin még van egy nagy, fekete, rücskös gőzcsap tekerentyű, az újról ez már hiányik és csak egy vékony kis fel-le irányba mozgatható pöcökkel nyitod-zárod a gőzt.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
ronin s8
senior tag
És nem is jók, vagy csak nem olyan jók, mint a régi?
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
az ilyen-olyan kamu mediamarktos solis eszpresszógépeknél egész biztosan jobb
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
And06
aktív tag
én ötvözöm a kettőt nem izomból tamperelek, de azért lenyomom, saccra úgy 10kg lehet. jobb igy izre nekem, mint durvább őrlemény izomból tamperelve.
-HajTömeg-
őstag
Ez a magyaros stílus
Alias: Júzer error
And06
aktív tag
igazából ~10-20 között bármi jó, ki kell tapasztalni, melyik a jobb neked.
bbuffy
senior tag
Így van, egy idő múlva már csak lenyom-kocogtat-lenyom-forgat.
Nem ketyegsz a kilókon. Persze van aki ezt is gépen méri.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
And06
aktív tag
a másik fórumon TóthSándor irta régebben, hogy nem kocogtat. Külföldi fórumokon is inkább ellene vannak, mert csatornásodást okozhat. Azt szintén külföldi fórumokon olvasatam, hogy VST szűrőhöz a legjobb technika a faék egyszerü: lenyom-emel-megint lenyom. viszont előtte WDT és fontos, hogy teljesen sima legyen a felület tamperelés előtt. próbálgatás után én most igy csinálom. előtte mindent kipróbáltam kb, még a szitálást is
[ Szerkesztve ]
bbuffy
senior tag
Szóval ha fent marad a falon egy kis kv az nem gond, inkább ne kocogtassak? Bár nálam egyben van a pogácsa mindig?
wtf WDT?
Ez?[link]
Rögteleníteni nem szoktam a Mazzer szétver mindent.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
ronin s8
senior tag
Borzasztó!
Ettől egy olasz agyhúgykövet kap. Útmutató down-kórosok számára
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
bbuffy
senior tag
Van valaki aki végigjárta már a viztisztitás ügyet? Minél jobban belemegyek annál nagyobb a káosz, és az ezerigazság.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
bl4ze
veterán
Én végig: Norda vízzel itatom a gépet egy ideje
.:. bl4ze .:.
ronin s8
senior tag
Melyik géphez...?
Én a Pavoni-hoz nem használok víztisztítást. Vagy forralt vízzel, vagy ásványvízzel (Norda, Vera) használom. Ott ez tökéletesen elég.
A Gaggia Classic-nál és a Giotto-nál sima csapvizet használok. A Giotto víztartályában van egy gyantapatron, amit kéthavonta Paljoccal együtt cserélünk (Mint Hofi a kórházban: ő az ágyszomszédjával cserélt kéthetente)
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
bbuffy
senior tag
Én ánblokk szeretném kiváltani ezt a mizériát. Kv gép, egyéb gépek, filterezni, és az ásványvíz vonal.
Norda viz nem túl kifizetődő egy e61 es géphez sztem, rengeteg víz pacsálódik el feleslegesen.
A kancsó lassú és drága, emellett sokan herótozzák a batériumtenyészet miatt!?!
A csapra szerelhető is lassú és ormótlan, de ez már átfolyó és gyorsabb mint a kancsó, de még igy is lassú.
Az ozmózis rendszerű a legnagyobb gépszij, drága, a sok szűrő is, plusz isznyatosan pazarolja a vizet, és nem biztos hogy eléggé visszaásványosítja a vizet.
Van még a tartály nélküli átfolyós vizszűrő, ez elvileg a legjobb, bár itt is külön csap van, de elég korrekt és modern. Árban is jó, pangó víz sincs.
Elvileg ez lenne a befutó.
És van még a központi ami bazi drága és nálam két strang van így kivitelezhetetlen.
kb. itt tartok most)
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
lagoon79
tag
Én egy ilyet használok: http://www.expolygon.hu/webaruhaz?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=684&category_id=9
Sztem a mi gépkategóriánkban 15 ezret már megér.
ronin s8
senior tag
Pedig a beépített víztisztító a legjobb (meg persze a legdrágább is).
A Norda, és egyéb ásványvizek azért nem jók, mert nincsenek tele klórral, és egyéb fertőtlenítő anyaggal, így pár nap után megpimpókosodik velük a külső (hidegvíz)tartály. Különösen idén nyáron kellett sűrűn cserélni utánuk a vizet. Ha van gyantapatron a tartályban, egyszerűbb és biztonságosabb csapvízzel megtölteni, mert abban elegendő fertőtlenítő anyag marad napokig.
A Pavoni megint egy más rendszer. Ott zárt térben van a víz, és mindegyik főzésnél sterilizálódik is, ezért nem okoz gondot. A vízkőtelenítés is sokkal egyszerűbb, mert csak magát a bojlert (ami egyben a víztartály is) kell átöblíteni. Ha a csapvíz íze nem zavaró, akkor felesleges Norda vízzel etetni.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
ronin s8
senior tag
Azon kívül az espressso-nak annyira intenzív az íze, hogy ember legyen a talpán, aki érdemi különbséget tud érezni a vizek között. Más a helyzet a filternél. Ott valóban jó a Norda.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
ronin s8
senior tag
Ezt a Nordát egyébként én ajánlottam először a Bajuszkapcsoló hasonló topikjában...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
And06
aktív tag
bármikor kiérezni első próbálkozásra észrevette az asszony is a különbséget a csapviz vs forrásviz közt
And06
aktív tag
ja WDT = felkavarni az őrleményt, hogy kevésbé legyen rögös, iberital rögösit.
kocogtatás: egyéni döntés.
ronin s8
senior tag
Akkor jó. Én nem nagyon érzek különbséget espresso-nál.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
And06
aktív tag
majd megnézem hogy csinálnak az olaszok valami újhullámos blendből kávét az ő technikájukkal.
(sehogy, mert szerintük az újhullám nem jó)
ronin s8
senior tag
Kiegészíteném: a Giotto-nál mindegy, hogy a gyantapatron a csapvizet, vagy az ásványvízet intézi el...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
ronin s8
senior tag
Hát az biztos, hogy ezekkel az "alulpörkölt", mitöbb pörkölési hibás citromlevekkel nem nagyon tudnak mit kezdeni.
Az ő kávéikhoz, és tamperelési szokásaikhoz meg felesleges a WDT.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
bl4ze
veterán
Én is kiéreztem. Kb. rögtön.
.:. bl4ze .:.
ronin s8
senior tag
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Smith Ügynök
tag
Egy keresztkérdés:
Mondjuk egy Saeco 8423-nál lehet 1 adagot főzni? Vagy csak kettőt?
Ha 25 sec-ig működik, akkor 30ml-t főz, vagy 60-at?
Hami33
aktív tag
Lehet egy adagot főzni ,de ugyanúgy a duplaszűrőbe kell tenni a kavét. A második szűrö csak az e.s.e podokhoz jó. Én ha egy adagot akarok akkor pod megy bele ha kettőt akkor darált kavé. Sajnos ha csak egy adag megy bele gyors lesz a lefolyás és kavarja is a gép a szűrő tetején a kavét,ezért a zaccpogácsa.
Hami33
aktív tag
Sáros lesz kicsit! Egyépként e.s.e. Poddal sem csinál rossz kávét. Nyilván nem cremaorgia ,de egész iható!
[ Szerkesztve ]
bl4ze
veterán
jó gép, jó pod = crema orgia lehet szintén
ökölszabály azonban : e.s.e. pod-ot podos géppel !
.:. bl4ze .:.
Hami33
aktív tag
Ez csak gyors szükségmegoldás nyilván podos gép többet kihoz belőle!
bbuffy
senior tag
Mindenképpen beépített lesz, de átfolyós sima, nem ozmózisos.
Ár-értékben a legjobb. A víz sem áll benne és elég gyors is, és megmarad a sima víz is mosogatni.
Így kb két évig elég a patron, ennyit is ír rá a legtöbb gyártó.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
ronin s8
senior tag
Hát akkó' nosza!
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
ma pacificafféztunk toobee elvtárssal és az erotikával, + paljoc kolumbia cup of excellence. ez utóbbi sajnos a nagygéppel is csak citromlé, úgyhogy ez van, ez egy rosszabbul sikerült próbálkozás (talán sötétebb pörivel ihatóbb lenne, de igazából a citrom mellett így sincs igazán más, sajnos).
a 2500 ft-os rome nekem még egy kicsit saras-füstös. meglepően jó a maga műfajában, már illatra sem egy pellini break rosso (nem mocsári, nem büdös). ezzel együtt annyira fapad ízben, hogy azért hosszútávon egy kicsit zavaró volna. viszont a 4000 ft-os pin-up pont annyival jobb, amennyivel drágább is, azt már tudnám inni folyamatosan. és végülis 4000 ft-ért az is best buy!
az erotika szintén az volt, remek gép.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
ronin s8
senior tag
Én most akarnék kidobni egy jó háromnegyed kiló Carraro Marsh Robusta-t.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Toobee
veterán
Én már ásítozok, kellett volna még egy Rome hidegebb vízbõl
https://barbieripnk.hu/
én meg reménykedem, hogy lemegy a szívdobogásom, mielőtt futni indulok
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
tariattila
veterán
portafilter oldalbaverés 'egyéni döntés'...
viszont bizonyítottan badarság...
paljoc
tag
Kapucsinot probalj belole, azt siman megittam abbol barmikor!
paljoc
tag
A Columbia helyett vihetsz valamit majd ha felenk jarsz, ha ennyire citrom parádé volt az a drága mag!:-)
ronin s8
senior tag
Nem bírok már annyi kapucsínót legurítani. Kilukad az oldalam...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
paljoc
tag
Emlekszel? Fel eve ez jobban izlett még a sracnak aki ott segit, mint amit en porizek! Ezek szerint azota fejlodott az izlese!;-)
mercédesz
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.