Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
félisten
válasz #64052736 #64752 üzenetére
A sarkon gördülést tartjak jelenleg a rossz futótechnikának, a középső/első lábfejre érkezés pedig a jó technika. Persze nem mindenkinek ugyanaz jön be, de a sarokra érkezés a legtöbb embernél térdproblémákhoz vezet.
(Összességében nincs konkluziv bizonyíték arra, hogy érdemes erőltetni a váltást az egyikről a másikra. )
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
törölt tag
Várj, nem arra gondoltam. Még kezdő koromban sem érkeztem arra. Lábfejtől gördítem végig sarokig, de nagyobb tempónál nem mindig ér le teljesen. Eddig lábfejre érkeztem és onnan lőttem ki azonnal. Erre mondta Tom, hogy nem jó, mert lábfejtől végig kell gördíteni sarokig.
-
LanyUs
senior tag
válasz stefyY #64740 üzenetére
stefyY: nálam az építkezésnél most fordítva van. Pulzus a megfelelő célzónában elsődleges és a tempó másodlagos. Ha a gyors részen a pulzus nem elég magas, akkor lehet növelni a tempót, ha a pihenő résznél nem elég alacsony, akkor tovább kell lassítani. Elvileg hónapról hónapra adott pulzus zónához magasabb tempó kell majd tartozzon. Mondjuk nálam a 04:45-ös tempódhoz átlag 165 tartozik vagy felette, tehát a 149-es nagyon jó Ja és kora reggel én is éhgyomorra csinálom 5g bcaa+10l-glutamin. Nem azon múlik Jól be vagy edzve!
-Pepe-: talp kopástól soha nem tartottam, pedig legtöbbet koptatós aszfalton használtam a cipőket. Az érdekes az, hogy felsőrésszel sem volt problémám soha. A Huaka 1 több futónál széthullott, míg az enyém jelenleg is 600km után mintha új volna. A körmeim pedig pályafutásom alatt mindig sértetlenek.
emvy: én is meg tudom erősíteni. Sarkaztam -> térdfájdalom az alsó részén és ITB feszülése, majd technika váltás után ( középtalp ) egy darabig izomláz combfeszítőben, majd tünetmentesség.
-
stefyY
őstag
válasz LanyUs #64755 üzenetére
Inkább kezdj el szidni, nem kellene elszálljak...
Ha valóban pontos fokmérője az adott tempóhoz/távhoz az adott pulzus a teljesítménynek, akkor igazad van, de szerintem a legtöbbünkre ez igaz...csak te okosabban is edzel, mint én. A 400-as köreid felénél széthullottam volna, mint egy kártyavár.
"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."
-
LanyUs
senior tag
válasz stefyY #64756 üzenetére
Tom ajánlotta Innen a fórumról is azt szűrtem le, hogy - és most nem Rólad beszélek, hanem általánosságban - a heti többször megküldött közel nyélgázas tempó hosszú távon nem vezet eredményre. Megreked az ember egy bizonyos szinten. Én ehhez nem értek, lehet, hogy a csúcsforma elérése szinten tartásához jó, de a folyamatos fejlődéshez Nekem több réteg alap kell. Idő kellett mire megértettem én is, hogy ha gyorsabban kezdek el résztávozni, ami max. közelébe viszi a pulzusom, akkor még valamennyit gyorsulok, de ott a vége. Célszerű finomabban adagolni és akkor még tovább lehet jutni. Többször olvastam már Tőle itt, hogy darabolt tempó.
Most ha magamat egy tesztalanyként fogom fel, akkor az is látható, hogy a rövid sebesség elkezdett robbanásszerűen fejlődni, de a folyamatosan szinten tartható tempó enyhén romlani, ezért be lett vezetve a közepesről fokozó...
Ha pl. Te elkezdenéd a 400-at, akkor pillanatok alatt 90s / 400m köridőnél lennél.... Nem olyan ördögtől való az, ha én ki tudom tramplizni, akkor más is -
tomcica
Topikgazda
válasz tomcica #64758 üzenetére
Mer' ugye nem az az edzes celja,hogy X db 400-at letudj tolni X sebesseggel kiveve,ha 6oras valtora keszulsz,na ott akkor a valtokorod hossza adja a specifikus edzest.
Par eve Palics 530m-es kor,oda 30x 400m/400m-es edzes volt nekem a specifikus (75-80koze a gyors,a lassu lassu). 10db-os szettekre bontva,szettek kozott bo 200m kocogas a feluljarohoz es 5db felfele sprint,lefele kocogas..visszakocogas 200m,indult a kovetkezo 400m
Martely 1km korok,oda 15x 1000m/1000m volt a speci edzes,azzal h a "lassu" 1000m 3:55 kornyeke volt (ossz atlag 3:42 a 30km-re)There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Peetta14
tag
6 szelet nagyi féle almáspite előtte és meg is van a PB HM. Eredetileg 15 km-t terveztem, de nem akart megállni a lábam, a végét meg már fogcsikorgatva behúztam. 1:42-t sikerült megjavítanom.
[ Szerkesztve ]
-
stefyY
őstag
válasz LanyUs #64757 üzenetére
Hát hogy nem csak HRMax 90% felett kell edzeni, az biztos. Bele is őrülnék, de szerintem bárki, unalmas is lenne, elveszteném a motivációm seperc alatt. Szerintem egész tavasszal is csak egyetlen edzésem volt, amit 170+ átlagpulzussal toltam, az is a 10k PB-m volt, ráadásul közvetlen azután, hogy elkezdett a keményebb február után fájni a lábam, amit akkor még nem is vettem komolyan.
Nem is arról van szó, hogy más nem tudna így edzeni, mint Te, csak én például képtelen vagyok ennyire szigorú lenni magammal szemben. Ezért is vagyok komolytalan futó.
Azt, hogy résztávozásnál is ugyanúgy játszik a "fokozás", azt értem, logikus is. Azt mondjuk annyira nem értem, hogy a "folyamatosan szinten tartható tempód" miért romlott? Nem pont az is lenne a célja a résztávozásnak, hogy szokja a szervezet, az idegrendszer a magasabb sebességet és ezáltal hosszabb távon is könnyebben menjen egy adott tempó?
#64760 Peetta14: Gratulálok! Valamikor ősszel még futnék versenyen félmarcsát, előtte majd leadom én is a rendelést mamimnak, ha ez kell hozzá...
[ Szerkesztve ]
"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."
-
tomcica
Topikgazda
válasz stefyY #64761 üzenetére
Ha faradt (ezt hivom annak,hogy valaki benne van a "daraloban) illetve,ha azokat a resztavokat surun-surun elfutja a tul gyors felere,akkor jelentkezik ez a problema.
Pihenten,megfelelo epitkezessel gyorsulni fog az egybe futott tempo is
A masik dolog,hogy szokni kell azt is,plane ha nyelgazon tortenik,ott 30-60mp utan mar jon a "pain cave" azert nyelgaz...ott szokott eldolni,hogy ki a ferfi es ki a kisfiu. Fejben vegig elen kell lenni,na most ez az elso nehany PB-nel nem gond,sokszor spontan csak jon.Viszont amikor odaersz,hogy par mp/km komoly erofeszitest igenyel,es meg azt mittomen 10km-ig kitartani,naaaa ott kepes bekopni a gyertyatThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
LanyUs
senior tag
válasz stefyY #64761 üzenetére
Dehogy vagy komolytalan! Amúgy a kérdésedhez már kevés vagyok. Nincs meg a tapasztalatom és tudásom a válaszhoz. Feljebb írta Tom épp, hogy "elkezd elbillenni a sebesseg/tempo allokepesseg". De hogy miért billen el és ez mögött milyen mechanizmusok állnak fogalmam sincs.
De pl. ott van a mini felmérő, ami nem az fm tempón megy, hanem közel a 400-as tempón. De már abból is látta, hogy merre tendál a test...
Szerk. közben megjött a válasz[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
válasz Melorin #63922 üzenetére
Egy kis helyzetjelentés ha elfér itt:
úgy egy hete már egyáltalán nem fáj a sipcsontom, úgy tűnik megerősödött vagy valami ilyesmi.
Az 5km-re felkészítő program utolsó lépésénél járok, és a héten jön az 5km egyben
A jelenlegi tempómat elnézve kb. 50-60 percet fog igénybe venni ez nekem De már annak is örülök, hogy ott tartok ahol.
Szerintetek ha lefutottam, utána mi következzen? Kezdjem el lefaragni az időt? -
tomcica
Topikgazda
válasz Melorin #64771 üzenetére
Az ido lefaragas ugye az intenzitas noveles,annak is van egy kockazata.
A tav noveles ezen a sebessegen ugye extenzitas noveles,annak meg mas a kockazata.
A lenyeg,hogy ne egyszerre tortenjen a ketto. Amelyiket konnyebb utvonalnak erzel,azzal kezddThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
jimpo
senior tag
válasz tomcica #64695 üzenetére
A héten pénteken lenne egy 1/3 Maraton, amire megyek.
Így mit javasolsz? Már gondolom ne szaggassam az istrángot.
Ma nem futok az tuti, de már a nyugalmi pulzusszám lassan ott van ahol a 20 kilométer előtt volt. Mást perpillanat nem érzek, sem izomláz se fájdalom. Pedig a múlt heti futás 74 km lett.
4 perc körüli tempóra gondoltam, a Tejsavküszöb 172 üt/p 4:10 p/km.
Így lenne friss 10km eredmény is, jelenlegi Egyéni rekordok[ Szerkesztve ]
A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
tomcica
Topikgazda
Mindig a felkeszulesed teljes osszkepet kell nezned.Hol tartasz,hol a celverseny.
Ha maraton a celverseny,akkor a felkeszules korai szakaszaban mehet a sebesseg,mert oda elfer,kesobb tudsz belole epitkezni
Ha a maratonos felkeszules tulso felen vagy (tehat 4-6het mulva lesz a maraton),akkor nem szabad nyelgazon ilyet menni csak kontrollaltan maratonos iram feltavig es onnan fokozosan.Amennyiben PB-t celzo felmeronek futod,akkor meg kedden mehetsz egy kis 400m gyorsat,eleg 5x400m/400m,de ilyen 3:50-3:40 koze,lehet ugy is,hogy az elso 2db direkt 3:50,majd az utolso harmat szepen elkezded preselni.A piheno legyen direkt lassu joleso.
Ez ad egy mini kigyorsulast.
Nekem jol szokott meg az is mukodni,hogy verseny elott 1-2 nappal (neked az mar csak csutortokre ferne be) laza atmozgatas 2-3km es nehany rovid (5-10mp) meredekebb emelkedo sprint megkuldve. 3db eleg. Nem edzes,csak egy kis elesitesThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
stefyY
őstag
Tekintve, hogy egy 30 szinttel vagy felettem legalább, így csodálkoznék is, hogy ha egy 74 kilis hét után túl sok bajod lenne.
Ha rám hallgatsz, küldd be 58 perc alá, 10k meg simán lesz legalább egy 40:30...
-
jimpo
senior tag
válasz tomcica #64775 üzenetére
Nem készülök maratonra, egyébként sem tervezem hogy futok valaha is. Aztán kitudja...
Holnap letolom a 5x400m/400m-t ahogy írtad, többi meg majd alkalmanként max 10k laza. Kivéve Pénteken, akkor délelőtt lesz némi bringa 120bpm körüli pulzussal és este megy a 14k.
Szerintem 4:05 felett indítok majd és 2-3 kilométer után gyorsítok picit. Lehet 4 perc alá valamivel, hátha belefér a 40 perc alatti 10k is. A Garmin és a Stryd app is picivel 38 feletti 10k-t jelez előre, egyedül a Runalyze ír 40 percet. Bár ez azért több mint 10k.
Egyébként meg majd töltekezek azért előtte, igaz nem nagy táv de enni kell.
Meg jó lenne már 7+ órát is aludni.
Lehet nem kéne amúgy nagyon filózni és tartani a ~300W-os tartományt oszt csókolom.
De az a baj edzéseken is gyakran túl gyorsan indítok, a tegnapi lazánál is nem figyeltem és már 5 perc alatti tempón voltam. Mondtam is hogy hóha, gyors lesz picit.A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
tomcica
Topikgazda
válasz stefyY #64776 üzenetére
Azt is lehet,hogy 10km-t megkuldi 39:XX,PB orulunk Vincent,a maradek 4km-t (vagy mennyi marad) pedig visszaveszi iparos maratonos iramra direkt. Igy nem is fozi tul magat,es a 10K felmero is megvan. Ehhez onkontroll kell,nem is kicsi,de ez extra mentalis fegyelmet epit,ami jol jon a maratonnal is majd
Persze az ossz atlag igy nem lesz annyira fenyes,de nem is azert meszThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
Ja,ha nincs maratonos cel akkor tapoooosd. Elinditod az elejet rendesen 3:50-3:55-os parszaz meter,hogy az adrenalin (boogey) ami benned lesz tegye a dolgat,utana visszaveszel 4:05-4:00-ra,majd 5-7km kornyeken elkezded preselni amennyire szukseges ahhoz a 39:XX-hez
10K utan meg meglatod mit mond a test,van hogy 5-7mp kulonbseg,vagy 1-2 lazabb km utan megint jon a kraft embere valogatja. 10K es 14K nagyon hasonlo irammal kifuthato.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz Melorin #64780 üzenetére
Intenzivnel gyulladas,huzodas.
Extenzivnel tulfaradas.
Na,mondjuk nem annal a mennyisegnel es sebessegnel jarsz meg,hogy akkora kockazata legyen egyiknek is,de ha volt gond a sipcsonttal(csnthartya?!) akkor azert oda kell figyelni.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
sherlock82
senior tag
Reggeli futás aminek egy részét ma is erdei terepen tettem meg, nagyon jól indítja a napot.
Egy hét múlva cooper teszt éves felmérő.
Tavaly 2800 körül futottam, szeretném ezt idén is megismételni.
Ti mire szoktatok figyelni cooper futás közben, azon kívül hogy gyorsan szedjétek a lábaitokat.Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
tomcica
Topikgazda
válasz sherlock82 #64782 üzenetére
A Cooperre az egyik kulcs az agressziv bemelegites sokan felnek felvinni a pulzust nehanyszor 200m-el es akar egy fokozos 400m-el,pedig az nelkul nem lehet rendes coopert futni
Ugy kell idoziteni,hogy kb 8-10perccel a start elott kesz legyen minden bemelegites,onnan mar csak kis helyben pattogas,lotyoges,hogy kicsit kordaba tartsa a lampalazat
Nem szabad full kretenbe bekezdeni,ez nem 400m! 95%-on szepen az elejen erezd ugy,hogy birnad meg porgetni,feltavnal mar orulsz ha ezt kitartod.
A fejjatekra ugyelni kell,ha atletikai palyan csinalod akkor ugye korokre is tudod osztani fejben,meg persze kerek kilometerekre is.Enyhe fokozosra a tulso felet,tehat 1500-2000m utan mar meg kell tolni,hogy ne maradjon semmi a csobe.Ha az utolso korre ergo kb 10.5-11percre ugy allsz,hogy majd osszeesel akkor jol csinalod,az a maradek perc-masfel ki lesz onnan taposva.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
ígyvanferi
addikt
Mi lett már megint a futonaptar.infoval? Tök üres, de visszamenőleg is. Itt szoktam böngészni, hátha van egy közeli, kisebb verseny, főleg terepes, amit meg lehet futni edzés gyanánt, csak hogy feldobja a monotonitást. De most totál üres a naptár, egyedül az archivum működik.
-
LanyUs
senior tag
Villány 11 km nyertes! Lajos itt vagy esetleg read only módban? Milyen volt a terep, hogy érezted magad?
-
danielsz
tag
válasz LanyUs #64785 üzenetére
Bár nem engem kérdeztél, de leírom nekem milyen volt A tavalyihoz képest meg volt fordítva a pálya iránya, az első bő 4 km elég lájtos volt. Mondjuk szándékosan visszafogottan indultam, mert csütörtökön történt valami a vádlimmal, enyhe húzódás, vagy ilyesmi. 4 km-nél sajnos kezdtem érezni a vádlimat, és csakhamar jött a kritikus rész, az Ördögároknál az útra merőlegesen egy rövid szakasz, a tetején egy fordítóval, helyenként 30+%-os meredekséggel. Miután azon felmentél meg lejöttél, még egy kanyarig jött egy nem sokkal jobb emelkedő, utána még két 10+%-os emelkedő volt. A vádlim feszülése érezhetően visszavetett, így az emelkedőkbe a kelleténél előbb belegyalogoltam. A végén, amikor látszott, hogy már csak lefelé megy az útvonal, próbáltam viszonylag nyomni neki, aztán néztem, csak nem akar vége lenni, elvileg 10,5 km lett volna, de majdnem meglett a 11 kili, a szintemelkedés 260-270 m volt. A tavalyihoz képest jóval gyengébb lett (5:19/km idén, 5:00 tavaly, mondjuk a cél egy lájtosabb futás lett volna, de a vádlim 4 kili után nem élvezte. Egyelőre pihentetem a futást, 1-2 napon belül úra megpróbálom.
-
danielsz
tag
válasz ígyvanferi #64784 üzenetére
Pár napja ránéztem, azt hittem, ideiglenes a probléma, de ezek szerint továbbra se jó
-
Peetta14
tag
válasz ígyvanferi #64784 üzenetére
[link] Ez működik és szerintem jól használható
-
tomcica
Topikgazda
Ma 8km spontan felmero lett a delutani futas. 4x2km volt a penzum, meginditottam es mar az elso km csippanasnal lattam, h ezt egybe kell futni, es megnezni hogy is alla kondi. Koszoni jol van
Utana 4km-t mentunk egy kollegaval mezitlab a fuvon 4:50-4:30 fokozos, majd a palyan nyulaztam neki 4km = 16:47 jol ment neki is. (4:30-ra akarta, de nem hagytam h ellazulja)There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
margithid
veterán
A nike quest 4-gyel van valakinek tapasztalata?
14k-ért van most.
Ez amolyan light pega? -
tomcica
Topikgazda
válasz margithid #64790 üzenetére
Igazabol a Winflo a "kis"Pega a Quest a meg lejjebb van. Ha winflo-t talalsz ilyen aron arra csapj le
Regebbi Pegat is lehet vadaszni neha jo aron...mondjuk 14ert lehet mar nem lesz,de 20kornyeke elkepzelheto,annyit megerThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
stefyY
őstag
válasz tomcica #64789 üzenetére
Egye fene, a lány csoportba jöhetsz...
Az életben nem fogok ilyen adatsort látni az órámon szerintem.#64790 margithid: Ha utcán látom valakin, simán futócipőnek nézem, de valóban, inkább egy utcai sportcipő, ha az árát nézzük.
-
-
danielsz
tag
válasz LanyUs #64795 üzenetére
Tavaly (meg 4 éve) annyiból jobb volt, hogy a durva szakasz után lényegében csak lefelé mentél. Az első 3 helyezett 4 perc/km-en belül volt, ezen a pályán elég durva Lehet, hogy teljesen ki kellett volna hagynom, de szerintem nem igazán rontottam vele a lábamon. Másnap még ment egy kb. 10 km-es kirándulás a Gemencben, azt se akartam lemondani, ott síkon egész jól elüzemelt a vádlim, az emelkedőt nem szereti főleg. Lehet, hogy az egész hetet kihagyom, aztán óvatos restart.
-
jimpo
senior tag
válasz tomcica #64789 üzenetére
Komoly, szép munka.
Ezt a sebességet elfogadnám egy Cooper teszten.
Én ma lefutottam az 5x400-at, az első még ilyen ébresztő kategória. Nem volt valami jó a tüdőm, remélem semmi komoly. De mintha a múltkori 20 kilométert ma futottam volna, így érzésre.
Az már biztos hogy nem az Asics Magic Speed -ben futok pénteken, ma abban voltam de ez kemény lenne most. Így 90% hogy az Endorphin Speed 2 lesz a cipő majd.A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
LanyUs
senior tag
válasz tomcica #64791 üzenetére
Működik az alvás! Aludtam 8 órát még a 12km laza is kellemesebbé vált és az utolsó felkapott km-ben nem pihentem 200m-t, csak 50-et így 04:10-rol le is jöttem 03:55-re. Tervezem a további gyorsulás játékot... Jó móka
A Tiéd se fest rosszul
Danielsz: nemrég én is éreztem a vádlit. Enyhe túl erőltetés volt, de napok alatt elmúlt. Azért jó ötlet pihentetni
[ Szerkesztve ]
-
jimpo
senior tag
válasz tomcica #64799 üzenetére
Nekem mostanában nem volt ilyen nap. De jó lesz az.
Ma már tuti hajtana a vérem, holnap meg főleg.
Ma végre aludtam 7+ órát, legutóbb a Garmin szerint jún. 27.- én volt 6 óra 47 perc. Azóta 6 óra környéke de inkább kevesebb mint 6.#akció
" Július 14-én jön a BioTechUSA Day, ahol kedvenc termékeidet 20% kedvezménnyel* szerezheted be. "
Meg is nézem mi van itthon, és előre felírom mit kell vennem majd.[ Szerkesztve ]
A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs