- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-02-13 10:51 Téma összefoglaló
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
emvy
félisten
44.5-45-os a legtobb cipom, Hokabol 46-os kellett (es wide).
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
Vszeg semmi, a jegeles az akut seruleseket/gyulladasokat csillapithatja rovid ideig.
Az a baj a jegelessel, ami a gyulladascsokkento szerekkel is: hogy elnyomjak a gyulladasos/traumas tuneteket, de ezek a tunetek fontosak a gyogyulashoz.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3396304/
"What Is the Evidence for Rest, Ice, Compression, and Elevation Therapy in the Treatment of Ankle Sprains in Adults?"
"Conclusions:
Insufficient evidence is available from randomized controlled trials to determine the relative effectiveness of RICE therapy for acute ankle sprains in adults. Treatment decisions must be made on an individual basis, carefully weighing the relative benefits and risks of each option, and must be based on expert opinions and national guidelines."A pihenes es a rehabilitacio (gyogytorna, mozgatas) segit.
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
Hat pihenj, esetleg mozgasd lazan. A nyujtas eleg fura otlet huzodas eseten.
-
emvy
félisten
Gyonyoru, gratulalok.
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
Egy rendes rovid presszo arabica kavebol kb. 60-80 mg koffeint tartalmaz, egy szokasos bogre (deci-masfel deci) filteres kave (amit a nemetek isznak, meg a amcsi filmekben a motelekben) kb. 100 mg-ot. A klasszikus 'americano' pedig eszpresszo+forro viz, tehat ott is van koffein rendesen.
Egyebkent az olcso kave (ami robusta babbol van) kb. 2x annyi koffeint tartalmaz, mint a jobb minosegu es dragabb arabicabol keszult kave. Tehat ez is bejatszik az egyenletbe.
Egy neszkave (egy kiskanal kavepor) kb. 50-60 mg koffein, szoval kb. mint a normal presszo.
-
emvy
félisten
Nem keszultek olyan, komoly kiadvanyokban megjelent tanulmanyok a 70-es evekben, amelyek szerint a dohanyzas egeszseges volna. Ez egy tevhit, ilyen nem tortent. A dohanycegek az 50-es evekben haziorvosokat fizettek le, hogy ne beszeljek le a pacienseket a dohanyzasrol. 1964-tol fogva az a hivatalos ajanlas az USA-ban, hogy a dohanyzas rakot okoz.
Amit linkeltel, azokban azt mondjak, hogy
- elso video: keso delutan mar ne igyal kavet, mert rosszabbul fogsz aludni -- nyilvan, ezzel senki nem vitatkozik. Fontos tudni, h a koffein felezesi ideje 4-5 ora, tehat mondjuk alvas elott 8 oraval mar nem celszeru kavet inni.
- masodik video, Pollan: a fuggosegek altalaban nem jok, a koffeinfuggoseg sem, es celszeru megszakitani oket idonkent: ezzel sem vitatkozom, semennyire se. Pollant egyebkent csak kicsit ismerem.
- harmadik video, Huberman: Hubermant nagyon-nagyon kedvelem, es abszolut sokra tartom a velemenyet; neki eleg szofisztikalt velemenye van a kaverol. O azt mondja, hogy a kavenak vannak pozitiv hatasai, de nagyon fontos, hogy a jo alvas fontosabb, mint a kave pozitiv hatasai. Tehat ha az alvasodat elrontja (mert keson iszod, vagy mas miatt), akkor ne idd, vagy ne akkor idd. De o is elmondja, hogy negativan korrelal a koffeinfogyasztas az Alzheimer es Parkinson korral, es valoszinuleg kauzalitasrol van szo, plusz neuroprotektor hatasai is vannak valoszinuleg. Ezenkivul kicsit segit az asztman, stb.Itt beszel rola hosszan (ket oras video a kaverol):
https://hubermanlab.com/using-caffeine-to-optimize-mental-and-physical-performance/Ugy tudom osszefoglalni, hogy
- az alvas fontos
- a fuggosegek nem jok ugy altalaban (a sportfuggoseg sem)
- ha az elozo kettore vigyazol, akkor a kave pozitiv hatassal lehet az egeszsegre es a kozerzetre
- felkeles utan 1 oraval idd az elso kavet, ne hamarabb (errol Huberman szinten beszel sokat -- o az orara ebredest is problemasnak tartja egyebkent), es ebed utanig lehet csapatni kb. -
emvy
félisten
Vitatkozz a több százezres mintájú harvardi kutatásokkal.
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coffee/#:~:text=The%20bottom%20line%3A%20A%20large,risk%20of%20several%20chronic%20diseases. -
emvy
félisten
-
emvy
félisten
> végre nem fáj semmi (már amennyire ez így 45 fölött lehetséges),
en mar nem emlekszem, h ez milyen
ha netan nem fajna valami, akkor lelkiismeretfurdalasom lenne, hogy nem edzek eleget -
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
Tovabbra is jeleznem, h a Rincon 3 nalam 1000 km utan lenyegeben semmi problemat nem mutat, kiveve a talpkopas, ami eleg normalis. Az teny, h megvaltozott a csillapitasa, de nem esett szet.
-
emvy
félisten
Nem, illetve csak kis reszben.
Egyreszt, ha a platform a reklamokbol el (es szerintem semmi szegyen nincs abban, hogy az Insta nem kerul evi 200 dollarba, hanem relevans reklamokat mutat a felhasznaloknak), akkor ha a latogatok 98%-a bot, az megoli ezt az uzleti modellt. Lehet utalni a reklamokat, de 1) a relevans reklamokkal a legtobb embernek semmi baja, tehat ha mondjuk egy ultrafutonak feldob az Insta egy reklamot egy ultrakonnyu es tartos futohatizsakrol, azzal nem szokott gond lenni 2) reklamok nelkul a legtobb hasznos es/vagy erdekes es/vagy erdeklodesre szamot tarto platform halott.
Masreszt, ha pl. azt akarod egy forumon megkerdezni, hogy jo cipo-e a Hoka Rincon, es jon 200 velemeny, ebbol 80 szerint nem, 120 szerint igen, akkor nem mindegy, hogy 80 ember valaszolta, hogy 'nem', es 120 Hoka-bot szerint 'igen', vagy forditva.
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
Amazonon is 400 euro a 6.
-
emvy
félisten
Azt vedd alapul, amit mersz. A csuklos pulzusmeres nagyon pontos tud lenni, ha epp nem ugral a pulzusod.
-
emvy
félisten
Ismerős HR-je. Jópár évvel ezelőtt kezdett el maratonra készülni, futott egy 4:05-ot, rá két évre 3:15-ot talán. Aztan egyszercsak 230-as pulzusokat kezdett produkálni. Pár hónap múlva szívműtét, most kezdi újra 15 kilikkel, elvileg elmúlt. Műtét közben 300-ig vitték el a pulzusát (direkt, közben ébren volt).#soseaddfel

-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
Munkaugyben targyaltam valakivel, akirol kozben kiderult, hogy 45 masodpercen beluli 400 m-es ideje van
-
emvy
félisten
Hja, nem is akartam megjelenni itt szilveszter tajekan a sok unnepi futo kozott, h mar 2.5 hete kb. jarni nem birok valami tridemias fassag miatt
-
emvy
félisten
Gratulálok!
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
Hja, amator duatlon OB-n masodik lett talan a haverom, aki ugyanabban az evben asszem megnyerte a Foursquare-en a 'legtobb bulin becsekkolo user' dijat, szoval nem napi egy sorrol volt szo

-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
Dehat igy van ez a Bruce Willis filmekben is

-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
> Szerintem kell az, eddig természetes úton vittem be a magnéziumot, de szerintem az már nem lesz elég. A C vitaminon is gondolkodom, mármint tabletta formájában. A napszak több részében venném be, nem egyszerre.
Ezeket hogy talaltad ki?

> Nem tudom, de ezt a pulzusmérést nem nekem találták ki. Nem felül fáradok, hanem állandóan lábnál.
w00t
-
emvy
félisten
> 15 km egy röhejes táv
ez tortenik, amikor az ember csak futokkal beszelget, es aztan jon az, h 'ah, csak egy tizest kocogtam ma reggel, mert beteg voltam' (kozben massziv szegyenerzet)
-
emvy
félisten
Tegnap elmentem futni -- mostanaban heti 1-2x futok csak, mert mas edzest tolok, szoval jol le vagyok faradva ugy altalaban. Oke, elindultam egy 26k-s korre. 13k korul ereztem, h kicsit gyengulok, enyhen szedelgek.
Hat total eleheztem, 17k-nal mar razott a hideg, dehat csak lekocogom mar az az utolso 9k-t (
).
Hazaertem, beultem egy kad vizbe, kozben bejott az asszony, es elkezdunk beszelgetni valamirol. Kb. az otodik mondatnal a _sajat_ mondatom kozepen hirtelen elaludtam
. -
emvy
félisten
Petzl a jellemző szerintem.
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
'All systems' volt beallitva, ami az osszes kozul (GPS, Galileo, GLONASS, stb.) kozul valogatja ki, hogy epp melyik a legjobb. Ez az alapbeallitas, ami nagyon pontos szerintem. A 100%-os beallitas az 'All systems + Multiband', ami konkretan tobbet hasznal egyszerre, de ennek tul sok jelentosege nincs, kiveve nagyon surun beepitett kornyezetben.
> Az elég jó, ezek szerint simán 30+ órát is el tud így menni.
Ha folyamatosan megy a tracking 'all systems' modban, akkor azert joval tobbet, inkabb 70. Sima GPS modban kb. 100 orat, multi-band modban meg 40-et.
> A Garmin X-ek vagy a Coros Vertix mérete már úgyis túl nagy lenne.
Ja, ki kell probalni. En mindig odzkodtam az X-tol, amig ki nem probaltam, es rajottem, hogy nekem sokkal kenyelmesebb az X, mint a sima (Epix 2 volt elotte), pont jol fekszik a csuklomon, meg alvas kozben sem zavar (az Epix zavart).
-
emvy
félisten
En most kb. 5 orat trackeltem a hetvegen (a lentebb linkelt terepfutason), navigaciot hasznaltam, mert nem volt jelolve a palya, csak GPX-et adtak. A Fenix 7X kb. 85%-on fejezte be a napot.
-
emvy
félisten
Duna-körző. Fun esemény volt, néha megálltam fotózni közben, meg ilyesmi. Gyönyörű az egész igazából.
Mondjuk ezeken a szakaszokon azért küzdöttünk:
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
En azt mondanam, hogy elso korben ez tok jo. Azert is mondom ezt, mert en is ott kezdtem, ahol te (folyamatosan nyelen futottam, kb. hasonlo pulzus mellett). 150 az jo elso lepes, mert ha lemennel 135-140 koze, az halal unalmas setalas. Idovel le fog menni kicsit a pulzusod, meg fejben is megszokod, es nem lesz gond a 140-145.
Amin en valtoztatnek talan, hogy olyan tempot csinalnek, ahol nem emelkedik a pulzus, mert itt lathatoan egyre lassultal. Probalj ugyanennyit futni konstans 6:00-s tempoban.
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
> A c vitamin feltalálója a nemrég születésnapos Szengyörgyi Albert.
Nem. Egyreszt nem lehet feltalalni a C-vitamint, maximum felfedezni, de a felfedezes egy fokozatos folyamat volt (SZGYA izolalta eloszo). Az, hogy SZGYA mennyit vitt be, teljesen irrelevans, mert o nem az elettani hatasaihoz ertett. Ahogy nem a Nike vezerigazgatoja a legkompetensebb futoedzo (hanem tomcica ugye), nem a Goodyear teruleti kepviseloje a kornyek legjobb autoversenyzoje, es a taplalkozasszakerto pedig nem a legjobb szakacs, ugy SZGYA etkezesi szokasai sem tobbek erdekes sztorinal.
> Valóban elég a 90 mg c vitamin hogy megelőzzük a skorbutot, és ez a minimális mennyiség nem az ajánlott szerintem.
A skorbut hosszutavu, 10 mg-nal kevesebb napi bevitel mellett alakul ki, jellemzoen. A 90 mg az ajanlott mennyiseg.
-
emvy
félisten
Nem, hanem a tudomanyos allaspont szerint 1000 mg-ot annak kell szednie (idolegesen), aki akut C-vitaminhianyban szenved. Egy also-kozeposztalybeli magyarnak normalis taplalkozas mellett semmilyen C-vitamin kiegeszitore nincs szuksege, mert eszunk eleg zoldseget es gyumolcsot ahhoz, hogy legyen elegendo. A C-vitaminhiany sulyosan alultaplalt populaciokban fordulhat elo, egy europai orszag futotopicjaban ez nem jellemzo.
De mivel eleg nehez tuladagolni, ezert vegulis sok problemat nem fog okozni, ha dragabb vizeletet gyart valaki
ertelme nincs, de az emberek nagy tobbsegenek ugyse az a fontos, hogy legyen ertelme annak, amit csinal 
(ironia rovid i, nincs koze az irashoz)
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
Vegyel wide verziot, nekem is az van, es fasza. Semmi mas Hoka nem volt jo, de a Rincon 3 wide-bol m-ost vettem a masodikat.
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
Háromszor voltam azt hiszem, kb egy hónapja volt az utolsó. A szar részét én vegigfutottam, mert csak akkor produkaltam pozitív tesztet, amikor már nem voltam fáradt

-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
Újra elkezdtem futkorászni, egészen meglepő, hogy ha az életben kevesebb a stressz és a terhelés (szabin vagyok két hete), akkor mennyivel gyorsabb a regenerálódás. Kb 15-20k-t futok nyugis tempóban minden második napon, és minden metrika szerint nagyon gyorsan regeneralodok. Szóval a sok alvás, kevés stressz azért számít, na.
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
En most csereltem le a 935-ot eloszor egy Epix 2-re, aztan azt egy Fenix 7X-re (meglepodtem, de a 7X sokkal kenyelmesebb a szeles csuklomon, foleg alvasnal). Azt kell hogy mondjam, h a 935 is bosegesen elegendo kb. barmilyen hobbifutonak, mindenre.
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
A sarkon gördülést tartjak jelenleg a rossz futótechnikának, a középső/első lábfejre érkezés pedig a jó technika. Persze nem mindenkinek ugyanaz jön be, de a sarokra érkezés a legtöbb embernél térdproblémákhoz vezet.
(Összességében nincs konkluziv bizonyíték arra, hogy érdemes erőltetni a váltást az egyikről a másikra. )
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- iPhone 17 Mist Blue 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Számlás
- LG UltraGear 45GS95QX-B OLED Monitor! 45" 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 2600 / GTX 1070 8GB / 16GB DDR4 / 128SSD + 500GB HDD!
- 27% - Sapphire RX 9070 XT NITRO+ 16GB GDDR6 Videokártya! BeszámítOK
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest