Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomcica
Topikgazda
válasz Peterhappy #64451 üzenetére
Amit kitettem Saucony Endorphin Shift az stabil cipo az jo vetel am annyiert...Guide-tol jobb cipo szerintem
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
stefyY
őstag
válasz Peterhappy #64448 üzenetére
Tommal egyetértek abban, hogy szerintem sem ártana vegyél egy ezektől is "gyorsabb" cipőt, legalább a feladatosokra. Nem kell egyből zero dropos, sem pehelykönnyű, ezek és a mostaniak közti átmenet elsőre, szokni is kell, de hátha megszereted...aztán mehetnek a hosszabbakra is. Dropból 6mm mondjuk, az nem annyira gyilkos, én azért érzem a különbséget már 8-hoz képest is sajnos.
[ Szerkesztve ]
"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."
-
ígyvanferi
addikt
válasz Peterhappy #64454 üzenetére
Szerintem azt most ne hagyd ki, amíg ennyibe kerül, mert nem nagyon van opció, csak jóval drágábban. Kayano Lite már inkább 45-50 ezer most mindenhol. DS-Trainer lehetne még, de az sem sokkal olcsóbb, már ha van egyáltalán. Az Endorphin Shift 2 meg egy modern cipő, egyedül a 4 mm droppal kell vigyázz a 10-es cipőid után. Kezdetben csak rövideket, óvatosan, legyen meg a rászoktatás, mert meg tudja cibálni a vádlit. Viszont utána nagyon jót fog tenni, hogy ilyen módon is eltérő terhelést kap a lábad.
-
stefyY
őstag
válasz ígyvanferi #64456 üzenetére
Tényleg 4mm a Shift 2? Na most égek. A végével egyetértek, jót fog tenni, valamint javít a futótechnikán.
"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."
-
félisten
https://statmodeling.stat.columbia.edu/2022/06/23/high-intensity-exercise-some-new-news/
The whole experience has (1) reinforced my already-strong belief that high-intensity exercise makes me lose weight if I’m carrying a few extra pounds, and (2) made me question the conventional wisdom that everyone’s max heart rate decreases with age: maybe if you keep exercising at or very near your maximum heart rate, your maximum heart rate doesn’t decrease, or at least not much?
while (!sleep) sheep++;
-
tomcica
Topikgazda
Ezt alairom...aki rendszeresen erinti a max pulzus kozelit annak nem "kopik" olyan gyorsan es akkora mertekben az evekkel
196-os pulzust meg most is tudom erinteni,melegebb napon (mndjuk akkor konnyebb) 200-at is.
Neha megrangatom az utolso 400-at mar eleve konnyen felporgo pulzusra (ugye a 20-ik darabnal nem nehez kiloni a maxkozelbe,mert meg van mar neki agyazva rendesen )
Vagy 1000m resztavoknal az utolso veget 400m fokozos,uccso 200m herek-a-falhoz (2:50-2:40-es sebessegig,sot adja napon akar 2:30-ig egy jo 100meter) szinten gondoskodik arrol,hogy ne legyen klimaxos oregasszony az emberbolThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz tomcica #64459 üzenetére
A magas intenzitasu gyakorlatok ugye altalaban tobb gyors izmot aktivizalnak.Igy nehany het utan a test kezdi atepiteni a kompoziciojat.A tobb izom pedig magasabb alap anyagcseret ad eleve. Igy passzivan is tobb kaloriat eget az ember.Ha megfelelo a taplalkozas,akkor konnyebb fogyni igy.
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Peterhappy
őstag
válasz ígyvanferi #64456 üzenetére
+StefyY: Köszönöm szépen!
Berendeltem végül még Tom válasza után egy 44,5 és egy 45 méretűt, utóbbit azóta már törölték is (de hogy miért, azt nem tudom).Eléggé faramuci most a helyzetem, mert még ezekkel az erősen stabil, nagy dropos cipőkkel is megszenvedem az aszfaltot, ezért is járok az erdőbe (99%-ban "döngölt" talaj, kavicsokkal, gyökerekkel), néha rekortánra.
Ugyanakkor tudom, hogy ezek a cipők sem erre vannak kitalálva.Gondolkodtam terepcipőben is, de hamar elvetettem, már csak azért is, mert az erdőig is el kell jutni valahogy - az oda-vissza másfél kilométerem pedig pillanatok alatt felzabálná a terepcipőt.
Másfelől viszont pár hónapja el kezdtem beleásni magam a barefoot cipőkbe, azóta igyekszem mind többet mezítláb lenni a lakásban (és a melóhelyen is, ha csak tehetem) és pár hete vettem egy Merrell Vapor Glove 4-t, igaz utcai használatra, nem futáshoz.
Talán idővel tud annyit javulni a lábam, hogy ne erősen pronáljon.Jó lenne lejönni a tank cipőkről, külön öröm lenne, ha lőhetnék neutral cipőkre, de (egyelőre?) nem merek kockáztatni, évekig szenvedtem a térdeimmel, míg aszfalton kocogtam (stabil cipőben) és egy húsz évvel ezelőtti bokatörés (+ egyik lábamban sem a legjobbak a bokaszalagok) miatt próbálok nagyon óvatos lenni. Most tudok úgy kocogni 10-20 kilométert, hogy nem kell fájdalomcsillapítót bevennem és/vagy hetekig várnom, míg újra futni mehetek.
Nem tagadom, a soraitokat olvasva azért eléggé mozgatja a fantáziám az Endorphin, ha jó lesz a méret, lehet hogy rekortánon futáshoz megtartom Meglátjuk.
Köszönöm mindhármótoknak!
-
Peterhappy
őstag
Hoztam én is egy cikket
Hat nap futás éjszaka nélkül – Szilasi Viki kanadai csúcsot döntött
-
tomcica
Topikgazda
válasz tomcica #64460 üzenetére
En igy kivulallokent,mert ugye sosem voltam +-5kg-tol tavolabb a 20eves testsulyomtol,ugy latom,hogy a modern nyugati eletmodot elo embernek a legjobb lenne napi ket edzes.
Egyik meg hajnalban 30perc barmilyen kardio ehgyomorra,tolem nezheti a CNN-t is kozben,ha arra indul be a nyalelvalasztasa,csak mozogjon.Ez alacsony intenzitasu turelmes mozgas.Ez a jo reggelt,ezt nem is neveznem edzesnek,olyan mint a fogmosas vagy wc.
Delutan pedig betennek szinte 30perc edzest,heti 2-3x intenzivebb robbanekony cuccot (emelkedok,crossfit,foci,olimpiai sulyemeles,evezes stb.) es 2x 30perc laza regeneralot (ez lehet tehnikasabb barmi akar tai chi,joga,tanc,laza uszas,nezelodos bicaj stb.)
Vasarnap pedig egy tura,bicajtura barmi ami 2-3orat eltart...az se baj ha van benne nehany szunet,akar csaladi program,vagy kozossegi.Ez laza beszelgetos.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz Peterhappy #64461 üzenetére
Vannak hibrid cipok pl Nike Pega Trail,vagy Salomon-nak is nehany.Inov8 is van azt hiszem Parkclaw neven.Ezek elbirnak ennyi aszfaltot siman
-
tomcica
Topikgazda
válasz norby_42 #64467 üzenetére
Nezd csak egy budget,occo sporolos minimal epitkezes:
4het:
10K szakasz heti 4-5 edzes...ebbol egyik 10x 400m 5K iramodon...masik 5x1K 10K iramodon.Hetvegen 10-14km "hosszu" futas...lehet benne egy kis fokozo tempo 3-4km a vegefele.
8het FM szakasz:
Heti 5-6 edzes...ahogy irtam neki abban a beirasban.4het Mara szakasz,max heti km de rovid ideig 6-7edzes/het.Ebbol a hetvegi hosszu az egyik kulcs 20km-24km-30km-20km (benne a feladat 10-15km) + het kozben egyik heten 20-25x 400m 10K iram,masik heten 5-8x 1K/1K kb 10K iramon (ha ennel beut a faradtsag akkor szabad FM iramig lassitani).
A 30km mini felmero abban a hetvegi munka egy maratonos sebessegu 15km tempo legyen.
20km az mar a negyedik het es a taper/csokkentes resze.
Onnan egy het csokkentes es maratonos celversenyThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
LanyUs
senior tag
válasz Peterhappy #64465 üzenetére
Kopás és csillapítás a 100kg-om esetében a következő:
Aszfalt: elsődlegesen Hoka Bondi 7, másodlagosan Hoka Stinson 6 ATR, Nike Pega Trail 3 Gore Tex
Terep: Hoka Stinson 6 ATR, Nike Pega Trail 3 Gore Tex
Rekortán: Pega 38 és Hoka Huaka 1, de megfelelő a Pega Trail 3 Gore Tex is.A Pega Trail 3 GTX esőben a legjobb, valóban nem ázik be és szinte mindenhol megállja a helyét, ezért veszek is még egyet.
Aszfaltra csatlakozik még egy Saucony Shift 2 is.Vizes - csúszós aszfaltra viszont a sima talp a jobban tapadó, hasonlóan a havas úthoz. Ott Bondi 7, Huaka és szerintem a Pega 38 sima a nyerő.
Guide 13 már nem használom, mert csillapítása csak közepes. Kayano 26 eladtam, mert fájt a külső talpélem benne. Ride Iso 2 még 0 km-es
-
LanyUs
senior tag
válasz tomcica #64463 üzenetére
Reggel nem szoktam az övvel vacakolni, de most feltettem. Régebben 100-105 hrm körüli laza tekerésem jelenleg 88-92 hrm tartományban mozog és 80 percig tart. Ez annyira olvasztja a zsírt, hogy a végére kockahasam van, de gyorsan tolok 3-4 szelet lekváros kenyeret és visszaugrik a kiinduló állapotra
-
xy.zsolt
őstag
Tényleg eltűnik a 20k alatti vállalható futócipő szerintem is....400Ft felett marad az EUR és a 430-450 sincs kizárva augusztus végéig
[ Szerkesztve ]
BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.
-
Peterhappy
őstag
válasz LanyUs #64471 üzenetére
Köszönöm, hogy leírtad!
Azt tudom, hogy Te nagy Hokamester vagy.Ez a Pega Trail 3 nagyon tetszik és igazából marha jó lenne egy vízhatlan cipő nekem is, futni simán kimennék esőben (ahogy rendszeresen bringázom is, mivel "nem vagyok cukorból"), de a cipő miatt nem szoktam. Viszont ha jól sejtem, szellőzni se nagyon szellőzik...
A Guide és a Kayano elég stabil, főleg a Kayano, talán ezért fájt benne a külső talpéled. Ezek szerint pronál a lábad valamennyire? Shift2-ben nem fáj a lábad?
-
LanyUs
senior tag
válasz Peterhappy #64474 üzenetére
Arra figyelj, hogy van sima Trail 3 és van a Gore Tex ( GTX ) verzió! Nekem nincs sima, de szerintem az nem vízálló. Mindenhová jó! Szeretem azt a cipőt és most lesz 2. Állítólag a cipő csillapítása tovább tart, ha van ideje "visszaállni" az anyagnak benne. Ezért is célszerű váltani őket. Ami furi és én sem értem, hogy száraz benne a lábam és szellőzik is, pedig hihetetlen vékony anyag.
Pronál a lábam igen, ezért gondoltam, hogy a stabil cipő is szuper lesz. Hát nem lett... ennek ellenére elvagyok a neutrális lépőkkel egész jól.
Shift még nem jött meg.Feleségem a nagy Hoka mester. Ő ad a külsőre is:
Clifton 2, Challanger ATR 3, Clifton 7, Clifton 8, Rincon 3. Sétál bennük, utcai cipőként is használja + fut, amikor ideje engedi. Én az ára miatt próbálom kikerülni. Több-kevesebb sikerrel.Ui.: a Hokának mindig is köszönettel tartozom, mert a Clifton 1-el lehetővé tette számomra, hogy a fájós térdemmel újra kezdjem a futást és beléphettem a cipőbe. Sok szép élményt okozott ezzel...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
tomcica
A különböző sarokmagasságú cipőket érdemes váltogatni, 4-10mm?
A 4mm-t gondolom nem hosszú távra, meg ahogy néztem a gyártok sem kínálnak túl sok 4 droppos cipőt. 4mm pl. hány kilométerig?[ Szerkesztve ]
-
norby_42
aktív tag
válasz Peterhappy #64474 üzenetére
A múltkori 5 órát abban toltam, és nem jött felül a gőz...
Eat pasta, run fasta
-
tisn
addikt
cipot mikor erdemes cserelni?
talpa elol, kozepen kicsit mar megkopott. szinte csak futasra hasznaltam, ~300km lehet benne.
-
tisn
addikt
válasz Zozo0525 #64480 üzenetére
tobbnel szoktam, altalaban erosebb kopasnal (600-1000km korul) cserelem
azt hittem mar tobb kilcsi van benne, de ugye jan-febr kimaradt, azota is eleg esetleges a koci
de a kopas ha megjelenik az mindig zavar, elgondolkodom, hogy akkor vajon mennyire csillapit meg. (betonon mar nem futok egyatalan, szoval kicsit gyors az amortizalodasa)
-
Hi!King
őstag
Én személy szerint 2000 km után kukázok minden futócipőt, ha nincs előtte konkrét panaszom, a legutóbbi 3 kukázottnál nem volt panaszom addig. Az ezeket megelőző cipőknél meg nem számoltam, akkor lehet, hogy több is volt 2000 km-nél, de volt amelyiket átlyukasztotta egy faág, volt amelyiknek lejött a talpa, míg volt amelyiknek simára kopott a külső talpa.
Általában a gyártók 600-1000 km-t adnak meg, én ezt kevesellem személy szerint, de egyén függő, hogy mennyire kopik, illetve megy tönkre a csillapítás, nyilván aki nehezebb, illetve gyorsabban fut, az nagyobb erővel bassza oda a cipőt, de a technika is számít.
[ Szerkesztve ]
-
stefyY
őstag
válasz tomcica #64475 üzenetére
Offtopicban a háromnegyedét kicsillagozva tudnék véleményt formálni.
LanyUs: Arahit imádtam utcára magam is, futni már nem...
-Pepe-: Ha találsz alacsony és magasdropú cipőből is olyat, amitől elélvezel futás közben, akkor szerintem persze.
-
tisn
addikt
thx, akkor meg hasznalom, majd 1000 korul elmegy setalosnak.
-
Hi!King
őstag
Ez nem semmi.
[ Szerkesztve ]
-
Peterhappy
őstag
válasz Hi!King #64487 üzenetére
Tényleg nem semmi, tiszteletreméltó!
Mondhat bármit a költő, szülőként én ettől függetlenül nem tudok teljes egészében egyetérteni vele, de legalábbis ha már elviszem futni a fiamat élete első maratonjára, azt biztosan nem hőségriadós időszakra időzítem.
De volt egy-két igen magvas gondolat is a soraiban, ez pedig ide is kívánkozik:
"Nem sok ez a terhelés egy gyerek számára? Dehogynem, persze, hogy az, egy felnőttnek is sok. De nem az életkor, hanem a felkészültség számít, valójában nem a személyi igazolvány, hanem a fizikai és mentális állapot dönti el együtt, hogy ki képes teljesíteni egy maratont. Többszáz rosszul felkészült felnőttet láttunk már maratoni távon szenvedni, akiknél, bátran állítjuk, Lóci jóval felkészültebb sportoló. És éppen a kora miatt gyorsabban is regenerálódik náluk. Miközben én lábadozom, jelenleg ő éppen egy medencében ugrándozik. Ordas nagy közhely, viszont igaz, hogy a fájdalom elmúlik, de a siker megmarad."
-
norby_42
aktív tag
válasz Peterhappy #64488 üzenetére
Jó, egy maraton rövidebb
Főleg, ha megcsinálod amit tom írtEat pasta, run fasta
-
tomcica
Topikgazda
válasz #64052736 #64477 üzenetére
Erdemes bizony sot neha fuvon kis mezitlabas atmozgatas is aranyat er. Nem kell sok
0 es 4mm droppal is csak ovatosan,szepen turelmesen
Az elejen 5km eleg egy futasnak[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz Peterhappy #64489 üzenetére
Rákerestem, és amúgy 2:55 a korosztályos világrekord, 6 éveseknél meg 4:07, valami brutális.
-
tomcica
Topikgazda
válasz Peterhappy #64489 üzenetére
Ket dolgot tennek ennek a margojara:
1. ha a gyerek szeretne akkor csinalja,meg kell neki adni a legbiztonsagosabb korulmenyeket es kuldje csak...ha 20eves korara kieg akkor kiegett,de legalabb addig csinalta szivvel-lelekkel...nincs ezzel semmi baj.
2. ha ilyen tipusu a gyerek,erdemes nehany piknik napot vegigcsinaltatni vele,ertem ez alatt ahogy mi a csapatban piknikezunk pl. 6ora alatt 30perc futas (mindegy mennyi km,lehet laza is) es 30perc piheno.Ez 3ora biztonsagos terheles.Kesobb fel lehet menni 1ora futas es 30perc pihenore.Ez ad neki mintat,hogy mikor mennyire es meddig szabad csinalni a dolgokatThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Peterhappy
őstag
válasz Hi!King #64492 üzenetére
Ha 4:07-es maratont futok egyszer, még az unokáimnak is hetente elmesélem.
A 2:55-t értelmezni sem tudom@Tom: kérdés, mennyire önszántából fut és mennyire szülői "nyomásra". Nagyon nem vagyok híve a gyerekek versenyeztetésének.
A kisfiúra maximális tisztelettel tudok tekinteni, de mondhatnak bármit a szülők - még azzal együtt is, hogy voltak értékes gondolatok is a beszámolójában - szerintem egy 8-10 éves kisfiút még nem kell országról-országra cipelni és rajthoz állítani. De lehet, hogy én vagyok túl konzervatív.A piknikes dologgal egyetértek és tetszik is. Az első pontoddal csak részben; biztonságos körülmények biztosítása mellett csinálja csak a gyerek - bár szerintem csak mértékkel, nem ennyire túltolva - ahogy alább írtad is.
De az szerintem nem jó, ha valaki 20 évesen kiég valamiben, bármiről is legyen szó, de végképp a sportot illetően. Remek persze, ha addig élvezte, de ha utána egy életre megundorodik az egésztől, mindössze 20 évesen? Nem azt fogja látni, hogy addig mennyi örömét lelte benne, vagy hogy épp "szívvel-lélekkel" tudta korábban csinálni.De a tévedés jogát fenntartom.
-
tisn
addikt
válasz Peterhappy #64498 üzenetére
szerintem egy 8-10 éves kisfiút még nem kell országról-országra cipelni és rajthoz állítani.
ooo, a gyerek 8-9 evesen egy szerbiai ligaban is indult a csapattal (nagyon jo 4. helyet ertek el eles meccseken), es meg utana is voltunk ott tobb tornan. nem hiszem, hogy ez gond. -
LanyUs
senior tag
válasz ígyvanferi #64497 üzenetére
Negativ drop forever!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs