Hirdetés
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- DPD tapasztalatok
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- A fintech árnyoldalai - a fordított bankrablás
- Milyen Ebook Reader-t vettem 2024-ben?
- Szólánc.
- Klímaváltozás, természetszennyezés
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adpeter
tag
-
vendingo
veterán
-
adpeter
tag
válasz paljoc #24153 üzenetére
Ja...én is ajánlottam egy ismerősnek,de szerencsére megnéztem élőben.
Nyeklett-nyaklott az egész.Gagyi kar...borzalmas
De ezt már leírtam a múltkor...Remélhetőleg ez már valami újragondolt változat..
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
paljoc
tag
válasz adpeter #24154 üzenetére
En ezt talaltam az index-en mikor anno egy eve kerdezgettem rola: "A Lelit általában a Quaha/Imat 57-es fejét szokta használni, azaz nem a szabványos 58-at vagy 53-at, sé a QM-mel sem egyezik. Innentől meggondolandó a dolog. Bojlerre meg kb bronzbojleres saeco. Persze csillog-villog, németeknek pont jó!"
SID meg azt mondta, eszbe ne jusson a Stellat lecserelni ra. Pedig nagyon izgatott hogy PID-es es alig 300 ezer. Aztan nem foglalkoztam vele tovabb, kivancsi vagyok a tesztelok mit tapasztalnak vele.../bar en a dual bojlerest nezegettem/[ Szerkesztve ]
-
zedok
őstag
Amúgy milyen véleménnyel vagytok a kotyogósról?
Hyosung GT650N, Asus K52 "fagyós-pista" JE-EX225D
-
vendingo
veterán
válasz paljoc #24155 üzenetére
Ami most nálam van, az 58-as fejjel van, rá ment az izzó és az LM kar is.
Ebben 3 decis réz bojler van PID-el.
Külsőleg nagyon igényes, nagyon jó minőségű, sokkal rosszabbra számítottam. Eddig engem meggyőzött, na de majd holnap tesztelem élesben is.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Surda-
őstag
De nem ám
Ez a mukka expressz: Mukka expressz
Igazából a Brikka a leginkább ajánlott.
Persze csodát ne várj,van fent róla egy csomó video youtubeon.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz vendingo #24152 üzenetére
én is láttam egy ilyen Lelit masinát a Barista Szaküzletben, nekem nagy csalódás volt! az biztos, h nem 58as volt a szűrőméret, ez volt az egyik ami miatt nem nézegettem sokat... -PID volt rajta mondjuk- nagyon 'hulladék érzésem' volt, főleg annyiér... akkor már inkább az ascaso PIDes masinája... (ami Ábinak is van, pl. de nekem az is csalódás volt... nem tudom igazán megmodnani miért, de nekem a dizájn se tetszik! szorrí, Ábi... nekem inkább a régebbi vintage gépek jönnek be... Faema E61 Legend, La Pavoni Europiccola, Gaggia Baby Primo Modello, Quick Mill...)
-
hunspikey
őstag
Ez viszont már nem áprilisi tréfa - megérkezett hozzám még tegnap a hangszigetelő anyag, illetve a rezgéscsillapító. Ezek után itthon egy kb 2 és fél órás lapszabászati workshop indult - a Giotto-t teljesen szétszedtem és minden panelt rezgéselnyelővel ragasztottam fel (1 cm-es) majd arra tettem hangszigetelést (2 cm-es). Kicsit az elektronikai panelt feljebb kellett tennem, illetve a tartó konzolja pont túllógott - ebből szépen elreszeltem - így most nagyon passzent.
Végül a csepegtető tálcában - amit ugye nem is látni felfedeztem, hogy cuki kis olaszok kivágták az előlapot, hogy a rocket nagy R betűt így rejtsék oda - na én ezt is elfedtem hangszigeteléssel- illetve a gép alá az asztalra tettem hangszigetelő lapot, persze ezt nem ragasztottam oda, csak alátoltam úgy, hogy ne látszódjon, de az alsó lemez szellőzőnyílásain kijövő zajt elnyelje.
A leges-legutolsó felvonás a gép csepegtetőtálca tartó első fémkeretének aljára történő zajszigetelő "váll" képzése volt, hogy előre lehetőleg minél kevesebb zaj jöjjön. A gép belsejében a víztartályt fogó fémtartályt is szigeteltem, mind rezgés mind hang ellen.
A változás drámai.
Az idétlen lemezkerregés helyett egy nagyon magabiztos morgássá szelídült a pumpa hangja - állatira tetszik.
Maga az egész gép most ólmosan kong, ha megütögetem, a rezgéscsillapító betonlappá konvertálta akusztikailag az oldal -és hátpaneleket.
Én nem is értem gyárilag ezzel miért nem foglalkoznak - egy osztállyal feljebb lépett a gép így fülre.
A termikus tulajdonságok is javultak - bár kínosan figyeltem, hogy ne takarjam be a pohártartónál lévő gőzlecsaló nyílást (ez nem látható, de tudtam hogy ott van) - illetve van egy enyhe kéményhatása is az egész gépnek - ezt gondolom a túlzott hőfelgyűlés miatt csinálták, hogy ne főzze meg a kazán az elektronikát. Ezeket a nyílásokat nem fedtem - szépen jön fel a meleg továbbra is. A kazánt viszont extra hőszigeteltem a fűtés láthatóan kevesebbet megy most. Gyárilag a popsija nincs hőszigetelve, csak a palástja.
Ha kell rakok fel képet.
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
hunspikey
őstag
Oké, itt van egy-két kép - sajnos így utólag látom, hogy annyira belelendültem, hogy a felső pohártartó rész alatti finomságokról nem csináltam fotót
Itt az volt a lényeg, hogy a gép teteje, a hajlított lemez mindenféle csillapítás nélkül van rátéve a vázra, illetve a felső lemez (pohártartó) illetve a kazántér közt mindösszesen egy kb 25 x 10 cm-es lemez van még - ez valami hőpajzs féleség - de ez is rezem mint a cintányér - rendesen le kellett zajcsillapítózni viszont ez macera, mert ezen vannak a hőelvezető furatok is - amit ki kell hagyni. Ha lesz erőm még egyszer majd szétszedem hogy a felső részt is lefotózzam.
Giotto szétborítva
Rezgéscsillapító
Zajszigetelő
Beépítés 1
Beépítés 2
Hátlapnál ki kell vágni
Gőzlecsapó - emiatt nem lehet telibe szigetelni a felső részt!A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
hunspikey
őstag
válasz peter.szabo #24165 üzenetére
A rezgéscsillapításhoz Hanno-Protecto PF 1000-est használtam - most látom, hogy ez 4 millisnek van írva - szerintem vastagabb de mindegy
A zajcsillapítás pedig Hanno Protecto 20-al történt - ez iszonyú profi cucc - korlátlanul rugalmas egészen kb 2 tized millisre össze tud lapulni, tehát nem kell kivágni amiatt, mert szűk a hely valahol. Én pl a csepegtető tálca elé a géptestre is tette - és annyira szépen összelapul és elnyel mindent
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
hunspikey
őstag
válasz lagoon79 #24169 üzenetére
Sorry - és köszönöm az infót - én segg hülye vagyok ehhez, de nagyon megszeretném tanulni!! - Én még csak karácsony óta tartozom a rendes presszógépes klubhoz előtte hosszú sötét éveken át bolyongtam a nescafé süllyesztőjében...
Egyébként ez a szelep azt csinálja, hogy forralás közben a vízszint feletti levegőt elengedi és amikor a víz "felér" a kazán legtetejéig, magyarul kiszorul az összes levegő, akkor bezár?
Azt már megfigyeltem, hogy mindig bekapcsolást követő felfűtéskor kb 100 foknál nyit és enged el gőzt (levegőt) aztán egy csinos kis hanggal lezár. Viszont ha lenyomom akkor tök jól megtudom magam bármikor égetni ezt is sikerült kipróbálniA whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
lagoon79
tag
válasz hunspikey #24170 üzenetére
gond egy szál se, azért vagyunk itt
nem egészen, hiszen a a kazán felső részében levegő van, innen jön a gőz a gőzkaron. a szelep melegedéskor engedi ki a levegőt. ahogy melegszik a kazán, épül fel a nyomás ahol is bezár ez a szelep (feltolja alulról a kis "pöcköt"). utána látod, h elkezd felfelé kúszni a manométer mutatója.
-
Illesvik
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap vettem egy egyéves Iberital Challenge darálót. Szeretném majd ezt a fokozat kijelzőt megcsinálni hozzá. http://88.151.103.98/~kavekorz/index.php?option=com_content&view=article&id=1203:iberital-challenge-szamkijelzes&catid=45&Itemid=113
Vagy ezt: http://www.kavekorzo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=761:iberital-challenge-fokozat-kijelz&catid=45&Itemid=113
Kettő közül melyiket érdemesebb?
Kérdésem volna hogy ha kitakarítom teljesen akkor hogyan állítsam alaphelyzetbe? Honnan tudom hogy a legfinomabb vagy a legdurvább végállásba van? Vagy elvileg nem lehet túltekerni?
Üdv V.
-
hunspikey
őstag
válasz lagoon79 #24171 üzenetére
hmm értem - valóban - gőz az kell a tejhez. De akkor miért van a szelep? - miért nem csak egyszerűen van gőz a kazánban és kész. Miért kell ez igazából? Bocsi, hogy értetlenkedek
Lekapcsoláskor, lehűléskor kinyit - és lélegzik rajta a kazán?
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
lagoon79
tag
válasz hunspikey #24173 üzenetére
mert ha levegő marad a gőzben, akkor a gőz nem tudja kitölteni a teljes kazán felsőrészt. így nem lesz elég erős, tartós gőz. a szelep ezt a levegőt engedi el.
pl. a HX Simonelli Oscarnál gyárilag nincs ilyen szelep, így bekapcsoláskor nyitott gőzcsappal kell a fűtést tolni, amíg már gőz jön a csővőn.
-
fragola.6035
aktív tag
-
Toobee
veterán
válasz fragola.6035 #24176 üzenetére
Mivel az a szelep csak egyfelé enged átfolyást, ezért gondolom a gőznyomás tolja ki a levegőt is. Vagy tévedek?
-
Toobee
veterán
válasz fragola.6035 #24178 üzenetére
Az nem egy súlyszelep? Ha a belső nyomás magasabb, mint a külső, csak egy irányba tud közlekedni gáz. Ha a nyomáskülönbség már nem elég a szelep felemeléséhez, akkor lezár, tehát megint nem tud bejutni semmi. Nem így van?
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz fragola.6035 #24180 üzenetére
Igaz, hisz a melegedés során folyamatosan nő a nyomás a kazánban. Az én verzióm szerint folyamatosan szelelnie kéne
-
hunspikey
őstag
válasz fragola.6035 #24180 üzenetére
Én is erre tippeltem. Még olvastam is a giotto leírásában, hogy ha nem nyitod ki a gőzkart amikor elsőre feltöltöd a gépet vízzel / első bekapcsolás alkalmával - akkor tilos egyből tejjel gőzölni, mert tejet szívhat a kazán.
Ezt azóta megoldották - és lehet pont ez a szelep lett a megoldás - azaz a kazán tud rajta keresztül lélegezni ?!
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
lagoon79
tag
válasz fragola.6035 #24180 üzenetére
pont ez a lényeg. a belső nyomás felemel, de ha itt vízgőz és levegő is van, akkor nem a gőz tölti ki a teljes teret, de a nyomás már megvan, szelep felemel. a levegő távozik a szelepen, amit a gőz szorít ki, így helyet adva annak. az hogy mennyi a moláris tömege és hogyan rétegződik, meg a pontos folyamat, írja be, aki tudja, én nem.
súlyszelep, igen. ha a kazánban nő a nyomás, emeli a szelepet, ami csak akkor fog újra beesni, ha visszacsökken nyomás.
lali,hu már máskor is megtaláltál ilyen jellegű dologgal, ami nem gond, de ha már megteszed ne annyit írj: " sztem teljesen más a szerep", hanem azt, hogy akkor mi. Te jobb és tapasztaltabb szakember vagy mint én, ne lövöldözz vaktában. a szelep működése sztem ennyi és nem más.
hunspikey: vagy ott tud távozni a levegő, aminek víz veszi át a helyét.
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Toobee #24181 üzenetére
Szerintem a szelep lényege a következő
Ez igazából nem is légtelenítő szelep, hanem anti-vákuum szelep.
A szelep hidegen melegítéskor nyitva van, szabadon áramlik a levegő a bojleren ki-be. Melegítéskor, ha a bojlerben a víz hőmérséklete eléri a forráspontot, akkor a párolgás, így a tágulás hirtelen megnövekszik. Ezt a hirtelen tágulást a szelep kis lyukai már nem tudják elvezetni és a nyomás emelkedése megindul a bojlerben.
Ez a gyors nyomásemelkedés felemeli a súlyszelepet és lezárja a bojlert.
(Szó sincs arról, hogy a vízgőz kinyomja a levegőt és a vízgőz kitölti a bojlert, mivel a vízgőz és a levegő keveredve van a bojlerben, tehát együtt távoznak.)
Tehát amikor a víz forrásponton van a súlyszelep lezárt, a nyomásmérő 0 bart mutat. Ez a szelep lényege, mindig a 100°C legyen a 0 bar.
Innentől emelkedik a nyomás a beállított nyomásra, mondjuk 1 barra. Mivel a forráspont nyomás alatt felfelé tolódik, így a víz forrása leáll.
Üzemi nyomáson 1 bar túlnyomásunk van, a hőmérséklet ilyenkor kb. 115°C, (de ezt most pontosan nem tudom).
Mivel a szelep beállítja nekünk, hogy mindig a 100°C-hoz tartozzon a 0 bar, így minden bekapcsolás és felfűtés után ugyanazon a nyomáson ugyanazt a hőmérsékletet kapjuk.Visszahűléskor is van szerepe a szelepnek. Ha kikapcsoljuk a gépet, visszahűl a hőmérséklet 100°C alá, ilyenkor a bojlerben a túlnyomás is megszűnik, a szelep elejt, megint szabadon áramlik a levegő.
Ha ez a szelep nem lenne, akkor visszahűlésnél tovább csökkenne a nyomás és a teljes kihűlésnél erős vákuum lenne a bojlerben, ami akár károkat is okozna a gép alkatrészeiben és össze is roppanthatná a bojlert.https://caffe35.webnode.hu/
-
lagoon79
tag
válasz fragola.6035 #24185 üzenetére
na erről van szól, köszönöm!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz lagoon79 #24186 üzenetére
Biztos van abban valami, hogy a levegő kicserélődik vízgőzre, csak nem tudom milyen alapon. Hogy miért nem a gőz megy ki a lyukon, vagy miért csak a levegő megy ki a lyukon. Ezt nem tudom milyen alapon menne ki csak a levegő és a gőz bennmarad. Súlya alapján? Ez lehetséges. Nem tudom, hogy lehet-e forró levegővel kapucsínót készíteni, vagy vízgőz kell hozzá, esetleg jó-e a vízgőzös levegő?
Azt sem tudom, hogy ha a köd lent van, akkor a felhő miért fent, miért nem esik le??[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz fragola.6035 #24185 üzenetére
Nemrég idehoztak egy régebbi Bezzerát, talán BZ99 volt. Azt mondta a tulaj, hogy most vette, amikor kipróbálták jó volt, nála pedig hideg a gép, pedig a nyomás megvan.
Mikor bekapcsoltuk a gépet, némi melegedés után már indult is felfelé a nyomásmérő, pedig még közel sem voltunk a forrásponthoz. Aztán a nyomás elérte az üzemit és a kávévíz csak langyos volt. Kinyitottam a gőzcsapot és gyorsan esett a nyomás. Majd így nyitott csappal felfűtöttem és jó lett.
Nem volt benne szelep! Egy szelep beépítése megoldotta a problémát.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
lagoon79
tag
válasz fragola.6035 #24187 üzenetére
leesik az, csak éjszaka mikor nem látjuk
egyébként ilyenkor örülnék ha jobban érdekelt volna a kémia/fizika régebben.amit írtál most a gépről, ezt csinálja az általam említett Simonelli gép is. meg sztem mindegyik, amiben nincs ilyen vákuum/légtelenítő szelep.
[ Szerkesztve ]
-
hunspikey
őstag
Én csak annyit tudok tapasztalati úton hozzátenni, hogy a Giotto esetében ezen a szelepen határozottan gőz távozik és pont úgy ahogy Fragola leírta.
Ahogy a PID kijelzőjén az érték eléri a 100 fokot (a Giotto ugye a kazánvíz hőmérséklethez adja a PID értéket és nem az öntözővíz hőmérséklethez - aztán van egy táblázat amiből ki lehet nézni, hogy melyik kazán C melyik zuhanyzó C-hez tartozik) elkezd a szelep felfelé ugrálni és rotyogni, aztán kb 2 másodperc alatt amikor már erősebb a gőzáramlás lezár. Ekkor valóban 0 bar a gőznyomás. Innen a kazánvíz hőmérséklet emelkedik a beállított értékig a nyomással együtt (ami mivel HX-es a gép egy eredő nyomás, nem függetlenül állítható)
Igazából nekem még kazánegészség diagnosztikára is kiváló ez a kis szelep, mert elég csak figyelnem, hogy mikor zár be lassabban a szelep, mikor engedi a gőzt kicsit tovább - már tudom is, hogy ideje citromsavazni. Egy savazás után meg megint szépen gyorsan zár - hiszen a fűtőszál gyorsabban melegíti a vizet.
A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3
-
lagoon79
tag
válasz simi.esp.28 #24191 üzenetére
-
lagoon79
tag
válasz simi.esp.28 #24193 üzenetére
koszi. a pumpa manometert en szeretem, vakszurovel konnyu megnezni, h elallotodott-e esetleg az opv. sajnos parszor mar belefutottam ilyenbe.
egyebkent fuvokaztam is, igy kicsit sem melegedett tul. Nalad levonel nincs sarkanyosodas uresallas utan??
-
HÁZIGAZDA
egy jó csésze/pohár szerintem alap, nem kell túlzásokba esni, de a fabögréből is ugyanolyan jó minden bor állítás például baromság. az ízlelést a szaglás is simán befolyásolja, tök más érzet egy bort egy borospohárból inni, mint egy bögréből. a kávénál sincs ez másként, plusz a vastag falú, átmelegített csésze jobban tartja a kofi hőjét, ami szintén nem független attól, hogy milyen ízű. elég megkóstolni ugyanazt a kofit frissen és tíz perccel később........
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zedok
őstag
Hali!
Na ma megörököltem egy jó kis öreg - repedt szarvasi szv-623-ast. Gondolom sok újat nem írok ezzel.
Viszont körbejártam eme kis gépet, és ahogy néztem a felső szűrőt mindenképpen cserélni kéne - holnap beszerzés lesz ebből. Ezenfelül, benéztem a tartályba is, eléggé dzsuvás - vízköves? - ezt mivel lehet orvosolni? Néztem a kis kézikönyvet - vízkőoldó. Más opció?
Előre is köszi!
Hyosung GT650N, Asus K52 "fagyós-pista" JE-EX225D
-
fi:zi'k
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest