- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
vendingo #140142 üzenetére
Nem pénzről van szó elsősorban, hanem a kávé iránti bolondériáról. Amúgy x év alatt még vissza is jönne az ára, jó árban lehet azért jó zöldeket kifogni. Legalábbis a kis Roastinoval is meglepően jó eredményeket lehet elérni, persze a csokisabb vonalon, presszónal. Filternek nem sikerült még soha, legalábbis nekem. Lehet én voltam béna. De jó lenne valami profilozási lehetőség, mert akkor az eredmény ismételhető volna.
Az otthoni gépparkot kimaxoltam. Van 1 kiváló őrlőm és egy Robotom, illetve v60. Számomra innen nincs tovább, mert ezekkel az eredmény nekem minden igényt kielégít. -
-
-
Alabástrom
senior tag
válasz
vendingo #139979 üzenetére
Nem tudsz szerezni kölcsön egy brew kést a df64-hez? Lehet, hogy bejönne neked mindenesnek (presszó + filter), és olcsóbb, mint egy zp6. Csak presszózni nem biztos, hogy bejön...
Illetve kancsón lehet faragni, nekem utazósnak van egy passzív, 23eur-ért vettem, de vannak olcsóbbak is akár hőmérővel is. Ha lobogó forró vizet töltök bele, 90-91 fokosra hűti a fala, ha előbb csak egy deci forrót töltök bele, az előmelegíti a falát, aztán azt kiöntöm és úgy töltöm meg lobogó-forró vízzel, akkor 95 fokos lesz.
-
-
Alabástrom
senior tag
-
icm
tag
válasz
vendingo #139858 üzenetére
Azaz All-In-One az elég érzékeny. 58asban van, kéri a finomabb örleményt, de nagyon érzékeny az előkészítésre. A hálóba is tapad némi örlemény, meg a kosár alja és oldalfala körül rendszeresen (nálam legalábbis) marad egy kevés. Kefével meg vízzel el lehet takarítani, persze nem gond. Örülnék én is egy ilyem ims-nek. A Normcore is jó, de ahhoz a visszaperemezésből esztergálni kell, nagyon észnél kell lenni mert nagyon kevés az ami megmarad…
-
hoffman_
nagyúr
válasz
vendingo #139837 üzenetére
Flair-hez sem kell hattyúnyak. semmihez nem kell, de vitathatlan, hogy pourover esetén segít. én tavaly vettem meg Arnoldot (Robot barista, csak hát ne unatkozzon már Bertalan, a Roomba), felváltva használom a GC-vel etapokban. messze a leggyorsabb kávéfőzési folyamat itthon, még kotyesz ellenében is, feltételezve az elektromos őrlőt. van itthon Stagg, de a kevert vizet GC-be rakom inkább, ezért sokszor a legegyszerűbb vízforralóból, csapvízzel etetem... faék.
sokan mondják itt, hogy a manométer sem kell, ráérzel. valóban ráérzel, de 1) én szeretem látni ezeket a dolgokat, hiába megy csukott szemmel 2) az elején segít belőni mennyit kell nyomnod.
keress rá a Robot-ra hívószavakkal a topicban, millióegy komment van, sokszor forrással, a 3D nyomtatott tampersegédre, gömböcre, manométer tartóra, tapasztalatokra, előmelegítésre. relatíve plug-n-play. ami szerintem a legfontosabb - épp ezért nekem sincs még - az a tampertnyelet megvezető 3D vagy fa segéd. enélkül szerintem nehéz szintbe tamperelni. Kalmár szerint nem vészes, de hát az ő kezében ezer év rutinja van összeadva.
-
icm
tag
válasz
vendingo #139835 üzenetére
Nem tudom, hogy van-e különbség a barista meg az alap robot dugattyúja között. De a megoldás az volt, hogy megfúrták és ment bele egy pneu csatlakozó plusz a tömlő hozzá, az meg megy a manométerhez.
Jó az elején a manométer kb 5-6 húzásig aztán úgyse nézed / használod. Profilozásban robot / flair mindenképp előrelépés. Tudom javasolni még a Leverpresso-t (polikarbonát, vagy pro az már alu hengeres, plusz manométer) ami kb egy hordozható robot, 51es kosárral (aki izgul a magasabb pogácsára). Polikarbonátot nálam is kipróbálhatodEsetleg kickstarteres coffeejack v2
majd decemberre meg is kapod.
-
-
Toobee
veterán
válasz
vendingo #139831 üzenetére
Szerintem a Bambinot engedd el, az tuti visszalépés lenne. 9B-ról szerintem akkor érdekes váltani, ha:
szeretnél nyomásprofilozni
kevés a 9B kimenője
szeretnél több kávét csinálni egymás után
Robot minden téren előrelépés hozzá képest, árban pedig alatta van.
Flair58 is jó, ahhoz meg millió cuccot kapsz az 58-as fej miatt. Robot egyedi méret, emiatt mondjuk nem is lehet belekerülni az upgradespirálba. -
-
válasz
vendingo #139807 üzenetére
Eureka Mignon.
A DF a belépő sík kés szegmensben letarolta a piacot. Ettől mondjuk nem gondolom, hogy a kis verziók (54, sima 64) jobbak lennének a még pont kifizethető Vs3-nál, de ha új kell, akkor szivatod magad az elavult, túlárazott olaszokkal, veszel kézit, használt cuccot kompromisszumokkal, vagy kivárod a szállítmányt. 🤷 -
impresso-G.
friss újonc
válasz
vendingo #139801 üzenetére
Ennél azért jobb promot is eltudnék képzelni
Egyébként nem is igazán promonak szánjuk, nincs időhöz kötve hogy meddig adjuk ajcsiba ezeket a pack-okat. Nekem csak szimplán szimpatikus volt ez az egész sztori és ugyérzem jó segítség lehet sok embernek ha a kávé rendelése mellé még egy ilyet is kap
illetve talán szerencsés, ha otthon ugyanazzal a vizzel tudod kostolni a kávékat, mint amivel a pörkölő üzemben is kóstolja a gyártó.
Jó tudom, más a kés, más a gép, más a hangulat, más az öltözék, stb stb... de ettől függetlenül ha a viz ugyanaz, az talán lehet pozitivAkinek a környezetvédelem miatt nem fér bele egy ilyen zacsi, az ne dobja ki
lehet benne gombostűket tárolni, mindenféle fűszereket, talán egy gombelem is belefér
Hogy ez valakiből, hogy tudott ilyen negativ, sőt "lehúzás" érzéseket kiváltani - nos ennyire sajnos nem élénk a fantáziám, dehát ez van, simán be lehet írni a megjegyzés rovatba ha valakinek nincs szüksége az ajándék mineral pack-ra
Ha valakinek meg tetszik és örül neki... az jo érzés
Gábor -
MPowerPH
félisten
válasz
vendingo #139779 üzenetére
Nem úgy gondoltam a lehúzást... Most adtak egy mintát, ez oké. Csak maga a házi recept jóformán ingyen van, mert egyik összetevő sem egy vagyon, leszámítva a desztvizet. De az ide is kell.
Tetszik érteni? Bemész a gyógyszertárba, és kapsz 100l vízhez valót potom pénzért. -
válasz
vendingo #139776 üzenetére
Nem szórja jobban, mint bármi más, hasonló kiömlővel szerelt. Próbáltam, nem hasra ütök. Pohár\blind shaker, vagy kar+kosár+betöltő a megfelelő felszerelés. User error ellen meg nincs védelem.
Fészen valaki árul egy új Varia V3 2nd gen-t 120k körül. Az megeszi reggelire az Opust. -
válasz
vendingo #139774 üzenetére
Mitől lenne szemetelős? A kiömlő alá kell tenni a bödönt közvetlenül. Aki 10 centivel odébb rakja, ne csodálkozzék. Se Mazzernál se másnál, ami nem hosszú, függőleges csőrből tolja ki a szajrét 🤷
Teljesen jó a df54. Opusnál biztos jobb, abban sok a pangó a tulajok szerint.
-
icm
tag
válasz
vendingo #139582 üzenetére
Hát ez elég sovány…
-
válasz
vendingo #139279 üzenetére
Szerintem is nagyon penge a CM, de a TP az TP. Én tán 4-5 alkalommal vettem TP-t, és egy volt, ami egyáltalán nem tetszett. Visszajeleztem, profi módon kezelték azt is. Aztán ugyanabból a "nem TP" teljesen jó volt. Szóval nem vadászom a TP-t.
Ellenberger türelmetlen módon megcsapoltam ma egy Oldman ruandait (1 hetes eszpresszó), hát, az első próbára eléggé rendben volt!
Megnéztem az előfizukat, ott kb. 10-11k körül ki tud jönni egy kiló. - De kevés a tapasztalatom velük kapcsolatban.
Wardánál is van klasszik, szerintem ők is jók. -
Jolida
tag
válasz
vendingo #139279 üzenetére
Egy év alatt 105%-al emelkedett az arabica világpiaci ára, úgyhogy a 10k limitet -sajnos- előbb-utóbb felül kell vizsgálnod.
Érdekes módon a robusta világpiaci áremelkedése -időlegesen- meghaladta az arabica-ét, mégis egyre több "gyári" késztermék -suttyomban- 20-30% robit kezdett tartalmazni.
-
válasz
vendingo #137842 üzenetére
Azzal én is szemeztem, a leírások alapján korrektnek látszik. Gyorsan rá is kukkantottam megint.
"Nagy nyomatékú motorjával és C6-40 Burly Burrs- ével ez a daráló kiváló őrlési konzisztenciát garantál. 41 köszörülési fokozattal rendelkezik, így bármilyen köszörülési követelményt tesz lehetővé, miközben a munkahelye rendben van."
Szerk.: a gépi fordítás miatt tettem ide ezt, mindig jókat röhögök az ilyeneken!
Ha nem akadtam volna bele a sík késes vonzalomba, már lenne egy Opus itthon. -
icm
tag
válasz
vendingo #137809 üzenetére
A 99$-os ár és a nyomásmérős kivitel árban baromi jó. De én visszakanyarodok a dupla karos tiszta műanyag Leverpressohoz, hogy érdemes lehet inkább arra rámozdulni. Nincs nyomásmérőd - de nem is fog hiányozni pár húzás után, 51mm-es kosár, és ezt se kell melegíteni
(gyere próbáld ki
)
-
Alabástrom
senior tag
válasz
vendingo #137809 üzenetére
Egy barátom néhány hete vett, nekem sajna még nem volt alkalmam kipróbálni. Ha van valami konkrét kérdésed, megkérdezhetem.
Olyan kevés pénzből számára nagyon pozitív meglepetés. Műanyag a szerkezet, hajlik, idővel elkezd recsegni is. A talpról egy mozdulattal le lehet emelni, úgy nagyon kis helyen elfér és nagyon könnyű is, illetve olcsósága ("feláldozhatósága") miatt is tök jó hurcolósnak, elsúvasztósnak. (bár én akkor is inkább a Go-t venném hurcolni, már megbántam, hogy a 125 dolláros kickstarterről végül letettem...)
Tudtommal méretileg ugyanaz a henger van benne, mint a Signature-ben (csak vékonyabb fallal a jobb hőmenedzsment miatt), úgyhogy kicsi a lökettérfogata.De minden kompromisszumával együtt is úgy tűnik, hogy ez amolyan "lehető legkevesebb pénzből kiváló kávét" cucc...
-
Toobee
veterán
válasz
vendingo #136404 üzenetére
A kávézsír jöjjön is le róla. Az aluoxid kell rá, nem a zsír. Mondjuk ezt nem csodálom, hogy nem ajánlja, megnéztem az összetevőit, ami ezzel kezdődik:
L-Lactic AcidPalmolive Ultra Concentrated Antibacterial Liquid Dish Soap, Orange Scent
narancsos ez épp, de nem volt értelme tovább keresni. -
gonnok
csendes tag
-
Kulbi
aktív tag
válasz
vendingo #135130 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy hatalmas előrelépés classic vonalon nem nagyon lesz. Ha hinni lehet a szakiknak akkor: az itt ajánlott 1zpresso J-max (talán az építés jobb minőség, facebookon szoktak olcsón újak felbukkanni) utána már csak a Kinu-k vannak.
Nekem J-max van és K6, mindkettőt szeretem, de ugye más a fókusz.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
vendingo #134917 üzenetére
nekem még a súlyszelepes brikka van, szeretem nagyon. kipróbálnám a 9Bt régóta, a bökkenő csak az 1) ára 2) előbb egy Robottal játszanék 3) kerámia lapos tűzhely van, gyakorlatilag alkalmatlan kávéfőzésre. már ott tartok, hogy veszek egy kempingtűzhelyet a Decathlonban...
-
válasz
vendingo #134913 üzenetére
vettem egy (new) Brikkát nemrég, csak hogy legyen a polcon (meg mert akciós volt
); az első éles bevetésén azon túl hogy tök vállalható volt ami lejött, annyira meglepő volt 8-9 hónap Robot után a "félautomata" működés, hogy csak leteszem, közben reggelizhetek, és egyszercsak kész lesz
Nyilván
a puck prepaz őrlemény előkészítés kb ugyanannyi, aztán időben végül több a kotyesz, de nem kell már odafigyelni rá.
Szóval ezzel az élménnyel megértem a 9baristauser experience-tfelhasználói élményt -
válasz
vendingo #134542 üzenetére
tippre/érzésre ezt nehéz lenne toxinokra fogni. nem hiszem, hogy azért, mert még egy percet recseg a kofi, lebomlik valamilyen toxin, ami az előtte lévő hosszú percekben nem. én is inkább a savak körül keresgélnék, világos pöri = savasabb kávé. én csak étkezés után bírom meginni például, éhgyomorra teljesen kizárt.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
vendingo #134523 üzenetére
Elképzelhető, hogy mikotoxinok okoznak gondot. Minden kávéban benne van, zöld kávé tárolásától függ hogy mennyi. Illetve pörkölés valamennyire csökkenti, szóval világosabb pörkölésnél nagyobb lehet a mennyisége. De sajnos amennyire tudom, lehetetlen előre megmondani egy zacskó kávéról hogy mennyi lesz benne, mert alapvetően azon múlik hogy feldolgozás során hogy / milyen körülmények között tárolták a zöldet, amiről meg kb. semmi infó.
-
-
norkov84
tag
válasz
vendingo #134523 üzenetére
Nálam is előfordul egyszer-egyszer. Nem sikerült még pontos mintát (pattern) vagy összefüggést találnom.
Legutóbb a munkahelyen volt egy kis kávés bemutató attól a szolgáltatótól, aki szállít nekünk. Helyben pörköltek is, bemutatva ezt a részét, végén pedig kisorsolták a tesztpöriket, kb. 100g-os zacsikban. Abból a tesztpöriből itthon főzve 3 alkalommal 2-szer is belefutottam ebbe a jelenségbe. Feleségemnél meg nem volt semmi, így leőröltem neki a kotyogóshoz... valószínűleg van abban, amit Toobee ír, kaja függő is. -
-
icm
tag
válasz
vendingo #132521 üzenetére
Pont a vetemedés miatt kérdeztem a vastagságot. Lehet mindenhol ilyen verziót adnak és ezekben ennyi van… azért az indukciós lábasok esetén segít a vetemedés ellen a perem. Lehet ha vissza lenne kicsit peremezve kellően merev maradna napi 3 kávé után is a cucc. Vagy vágatsz egy 10mm lemezből egy korongot..
-
hogyaza
tag
válasz
vendingo #132513 üzenetére
Én megkérdeznék egy mágneseket gyártó/forgalmazó céget.Van pár.Ők foglalkoznak fel ill. lemágnesezéssel.Biztosan tudják a tutit és megoldást is a problémádra.Ha jutsz valamire ezen a vonalon,tedd közé itt légyszi,mert nekem is indukciós lap van,sose tudni mikor kellhet.
-
válasz
vendingo #132513 üzenetére
Nem találtam hirtelen konkrét magyarázatot, doktori disszertációból kibogozni a magyarázatot meg nem hinném, hogy megéri (
ha egyáltalán ki tudnám).
Tán korábban már linkeltem itt hasonló témában valamit korábban, nem emlékszem biztosan. Mindegy is a magyarázat, a lényeg, hogy meg tud változni az anyag ferromágneses és elektromos vezetési tulajdonsága is.
Szerintem ezeknél a szendvicslapoknál stabilabb megoldások a pici elektromos melegítők - ha már a 9B talpa nem működik indukcióval. -
válasz
vendingo #131484 üzenetére
Végre valami újdonság a brit tudósok háza táján. Érdekelni ugyan a kutyát se, de leírva tök jó. Ja, nem.
szerk.: ráadásul saját tapasztalattal még csak egyértelműen nem is tudom igazolni, hogy akkor mi van. Mert hol így, hol nem úgy. És arról nem beszélve, hogy tényleg lucsokra áztatott bab kell hozzá (nálam) és akkor a fele bent marad a kések között, ötször rá kell indítani, kefélgetni. Akinek hét anyja van, az...
-
lojzi1
csendes tag
válasz
vendingo #130909 üzenetére
"nem tudom, hogy kényelmen kívül tudna-e többet adni a jelenlegi kézinél" - ezen én is sokat gondolkodtam, olvastam összehasonlításokat, néztem videókat és szerintem az ilyen 48mm-es kúpos őrlők a kényelmen kívül minőségi pluszt nem igazán adnak, a síkkéses cuccok lennének csak magasabb liga.
Én végül a Varia mellett döntöttem, jobban tetszik külsőre, nekem fontos hogy kis helyet foglaljon. -
lojzi1
csendes tag
válasz
vendingo #130891 üzenetére
Az a cég gyártja, ahol bérgyártják a Varia VS3-at, illetve ha jól értettem Bélát, ez a másik designjuk, nem amit a Varia is választott (ezt megerősíti, hogy az Alin belefutni teljesen Varia kinézetű őrlőbe is csak épp Varia logo nélkül). Meg pár dolgot még kért változtatni benne, mindkettőben 48mm-s kúpos kés van, de a Variában 6 ágú, ebben meg 7 ágú, meg a motoron is mintha valamit. Amiket olvastam róla, mindenkinek nagyon tetszett, szép, igényes anyaghasználat, jól sklálázható tartomány.
-
phranxinatra
aktív tag
-
törölt tag
válasz
vendingo #130454 üzenetére
"nyilván lehet a pörkölésben is eltérés"
Visszanéztem: 103 és 106 között volt a kávé színe. Ez alapján nem úgy tűnik, hogy változott volna a profil.
Szerintem van ettől finomabb brazilunk is.
Csak egy kérés: ne csak akkor rakjon be linket, ha valami rossz.
Elvileg töröltem a regisztrációm, de úgy látszik, hogy nem sikerült. További szép napot. -
keresztg
csendes tag
válasz
vendingo #130454 üzenetére
Ez az indukciós alátét probléma azóta pörgeti az agyam. Eddig egyetlen olyan rozsdamentes acél (nem, nem alumínium!) edénnyel találkoztam, ami anyagában irgalmatlanul felhevült, de a víz nem akart felforrni benne, és az induktív meg nagyon furcsa hangot hallatott közben.
Nem értettem már akkor sem, hogy lehet ez, de néhány rozsdamentes ötvözet furán viselkedik, miután egyszer túlhevült.
A te "elromlott" alátéted mennyire tartja meg a mágnest most? -
MPowerPH
félisten
válasz
vendingo #130447 üzenetére
En rugoztam rajta sokaig, csak nincs meg, hogy mikeppen tudsz vele kulonbozo porkolesu kavekat ugyan olyan jo eredmennyel lefozni, mikozben a viz homersekletere nincs kontrollod.
Ez megint olyan, hogy veszek egyet, es nem adja ki... Ahhoz draga. E61 az nalam marad, de a Brikka helyere jonne/jott volna. Csak ketszer meggondolom, leven tenyleg nem olcso.
Ezert kerdeztem.A Brikka az maximum elfogadhato szintu kavet produkal, es nem presszot, csak a kompattsaga leven tartottam meg. Ma mar inkabb iszok torok kavet helyette.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Motoros topic
- Google Pixel topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- DJI RC2 drón távirányító
- DJI Mavic 2 Zoom drón, gyári dobozában, 4 db aksival és táskával eladó
- Labubu - Exciting Macaron/Have a Seat bontatlan figurák
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI FPV Fly More Combo drón + Goggles V2 szemüveg - 3 akkuval
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged