Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24951) sterob


sterob
újonc

Hol tudnék venni GB millenium kávéfőzőmhöz gőzkart és habosítófejet? Láttam dolgozni a panarello fejet, az tetszett, de nem tudom honnan érdemes beszerezni, vagy ha tudnátok mást ajánlani azt is megfogadom, az eredeti nincs meg.

(#24952) zolnagy válasza fragola.6035 (#24941) üzenetére


zolnagy
őstag

Pipacső kiszedve. Holnap nézek gőzfúvókát a helyére.
[link]

(#24953) ronin s8 válasza enterlaci (#24950) üzenetére


ronin s8
senior tag

Most már nem állok neki, majd legközelebb csinálok megint. :)
Én majdnem úgy szoktam csinálni, mintha rendes olasz szimplát/duplát készítenék, csak egy picit "elrontok" valamit. Picivel kevesebb őrlemény, nem nyomom meg annyira a tampert, vagy másik szűrőbe rakom, esetleg duplához szimpla-őrlést választok, szóval nincs ez olyan messze az olasztól. :)
Ha időben túlfolyatom, akkor túl extrahált lesz a kávé, miközben hab ugyanúgy képződik rajta, mint egy espresso-n, szóval ez nem annyira nehéz, és meg is van az "olajos, "telt" érzés, de a vizezéstől hígabb is lesz. Kávéja is válogatja, nem mindegyiknek áll jól.
Én nem venném magasabbra a hőt, sőt inkább csökkenteném, mert pl. egy beállított 90 fok a gyorsabb/hosszabb átfolyástól több hőt tart a karban, több hő éri a pogácsát, mondjuk olyan, mintha 95 fokra állítottam volna... :F

[ Szerkesztve ]

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#24954) kezdöcske válasza Illesvik (#24948) üzenetére


kezdöcske
csendes tag

Köszönöm :)
Megrendeltem, kíváncsian várom, hogy kipróbálhassam.

(#24955) zolnagy válasza zolnagy (#24952) üzenetére


zolnagy
őstag

Na felhívtam az összes helyet itt Győrben. Mindenhol a készülék típusát kérdezték, ami ugye nincs. Amikor a méretet mondtam (0,45), több helyen azt kaptam, hogy ilyen kis méretben nincs (0,65 a legkisebb).
Egy helyen van sokféle gázfúvóka, de itt is tudni kéne a típust, mert méret alapján nem tudják...

(#24956) Parci válasza zolnagy (#24955) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

az ilyenek miatt nem fogok bele a hakkolásba itthon, kinek van erre ideje és energiája.. :((( elhiszem, hogy ha valakinek expolyon volt a jele az oviban és egy esztergályos mellett lakik, akkor működik, de ahogy itt állnék egy tonna alkatrésszel és egyenként kéne kis gumibaszokat meg idomokat vadásznom, hát nem. igen, irigykedem, mert amúgy jó játék, de innen a pilisből :B esélytelen.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#24957) Illesvik válasza zolnagy (#24921) üzenetére


Illesvik
csendes tag

www.cu-technik.hu

(#24958) lagoon79 válasza Parci (#24956) üzenetére


lagoon79
tag

azért csak nem. mondjuk gyerek mellett, nagyik segítsége nélkül tényleg nem egyszerű, de alkatrészt lehet rendelni (danetti). én pl. 10 perce lakom az expolygontól, de mégsem oda mentem a cuccokért, hanem terveztem és egyben rendeltem mindent pécsről.

amennyiben pedig nem rozsdamentes lett volna a kazán, akkor szinte minden megcsinálható otthon (pláne ha nem átalakítani, csak felújítani akarsz, ahol meglévő dolgokat cserélsz újra.)

(#24959) Parci válasza lagoon79 (#24958) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

és a danettinél van minden? hogyan tudod, hogy pontosan melyik kis bizbasz kell? rémlik, hogy hifisen keresztül esztergáltatás is volt azért, ez megint nem valami univerzális dolog. de persze sírás helyett az ember tényleg meg tudja csinálni, ha nagyon akarja és lehet, hogy én misztifikálom túl. ha itt a sarki bótba' megkapnék mindent hozzá, már rég szétbarmoltam volna az egészet :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#24960) lagoon79 válasza Parci (#24959) üzenetére


lagoon79
tag

igen, ezért is írtam, h ha nem rozsdamentes a kazán és nem átalakítani akarsz, akkor ez mind nem lett volna nálam sem. egyébként meg igen. van rengeteg féle idom. szétszeded, megméred és már tudod is, h mi kell. persze ha már alapból teljesen egyedi alakzatok és méretek vannak, akkor nehezebb a dolog, de eddig nálam ez nem jött elő. persze nem is mókoltam sok gépet.

(#24961) fragola.6035 válasza zolnagy (#24952) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Mostanában San Marco fúvókát szoktam használni, mert a sima fúvóka furata könnyen eldugulhat, ha bekap egy apró vízkő darabot. A San Marco fúvókának csak az alsó részét használom, a középső csövet elvágom és beforrasztom. Ez nem dugul el könnyen, mert 6 kis furaton megy bele a víz.
A menete is M6x0.75, passzol a brasiliába.

[ Szerkesztve ]

https://caffe35.webnode.hu/

(#24962) lagoon79


lagoon79
tag

hétvégén Paljoccal kicsit tesztelgettük a brasiliát, hozott kb. 3 hetes Kenyát. itt igazolódik a már sokszor említett dolog, miszerint nem mindig a "tankönyv" szerinti elkészítés hozza a legjobb eredményt. első körben 89 fok környékén kapirgáltunk, itt könyvbe illő lefolyás, mintás crema viszont az íz kenyához képest lapos volt. nekem ebben a kávéban mindig is a vibráló savak és a gyümölcsösség volt a lényeg, ezért szerettem bele. itt simán jó lett volna átvezető kávénak az gyümölcs és a csokis vonal között.

viszont 87 fokon és bizony kicsit gyorsabb lefolyáson megérkezett amit vártam, ahol a cremán egy árva minta sem volt, csak szép egységes mogyoróbarna.

tehát aki még új az eszpresszókészítés világában, nem kell mindig ragaszkodni az előírtakhoz.

(#24963) bl4ze válasza lagoon79 (#24962) üzenetére


bl4ze
veterán

+1

ezt én is tök sokszor mondom, persze van ami ragaszkodik, hogy minden kávén van tigris csík meg satöbbi

.:. bl4ze .:.

(#24964) Parci válasza lagoon79 (#24962) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

így van, az "előírtak" csak kiindulási pont. ezért sem értem, amikor kérdezik, hogy "hány fokra tegyem a pid-et", mert hogy a válasz az, hogy: úgy lőj be mindent, hogy szeresd a végeredményt, ahogy neked jó! :)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#24965) lagoon79


lagoon79
tag

[link]

[ Szerkesztve ]

(#24966) enterlaci válasza ronin s8 (#24953) üzenetére


enterlaci
senior tag

A hőmérsékletet nem igazán értem. 100-150ml csapolása közben még pid-el is be fog esni a víz hőmérséklete talán 5-10°C-al is. Akkor ha normál hővel indulok, a felétől hűvös lesz a víz és alul extrahált az ital?

Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11

(#24967) mester6 válasza zolnagy (#24952) üzenetére


mester6
tag

Csak érdekelne, hogy ha nincs benne a pipacső akkor mi biztosítja , hogy a fűtőtest mindig vízben legyen? :F

(#24968) ronin s8 válasza enterlaci (#24966) üzenetére


ronin s8
senior tag

Igen, Gaggiára igaz amit mondasz! Én a Giotto-val is szoktam café créme-et csinálni, ott nem esik csapolás közben a hőmérséklet, max. pár fokot. Az elméletem alapja, hogy a pogácsa lehűti a fejből érkező vizet, ami különösen csöpögős ristretto-nál érzékelhető. Minél gyorsabb az átfolyás, annál kevésbé hűl le a víz, és a kész kávé is annál forróbb. Gaggiánál ez úgy módosul, hogy az elején picit sok a hő, és a végére túlhűl...

Azon gondolkodom (de nem tudom biztosan), hogy Gaggiával jobb a café créme, mint Giotto-val.. :F

[ Szerkesztve ]

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#24969) zolnagy válasza fragola.6035 (#24961) üzenetére


zolnagy
őstag

Már megvettem a fúvókát. Elmentem egy boltba, ott volt mindenféle PB gázos tűzhelyhez fúvóka szett.
Válogattam, mert volt, ami nem M6 menetű volt, de csak 0,5 volt a legkisebb, így ezt tettem bele, maqjd meglátom.

@Illesvik, köszi, ha nem válik be, lehet, hogy szétnézek, de inkább akkor a fragola által javasolt fúvókát próbálom ki.

@mester6, ezt majd megválaszolja más, de érdekes felvetés, majd letesztelem. Gondolom az összeszerelés után a gőzcsövön keresztül fel kell majd töltenem a bojlert

[ Szerkesztve ]

(#24970) enterlaci válasza ronin s8 (#24968) üzenetére


enterlaci
senior tag

Azt értem, az elméleted alapját, csak bele kéne venni, hogy drámaian megnő a csapolás időtartama és kevesebb a pogácsa mennyisége - eképpen jobban hűl a víz mint egy rendes dupla espressonál.

A kérdés akkor az, Te melyiket érzed jobbnak: café créme Giotto vagy Gaggia? ...én meg azt sejtem a stabilabb gépnek ezen a területen is elvileg jobbnak kellene lennie :F De ha sokkal jobb mint a Gaggia?! Meg ne mondd!! :) Nem akarok pszichoszomatikus kávét inni; amíg nincs másik gépem! :)

Este teszek újabb próbát picit gyengébb tampereléssel, majd hőfok emeléssel is..

Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11

(#24971) lagoon79 válasza mester6 (#24967) üzenetére


lagoon79
tag

nem nagyon vagyok képbe ezekkel a kis egykazános gépekkel, de a pipacső nem az, ahol belép a kazánba a víz? ennek a tuningja szokott az lenni, h egy esernyőszerű tetőt kap, így nem egyenesen ömlik a a belépő hideg víz a kazánba, hanem a kényszerített áramlás miatt kevésbé borítja meg a hőmérsékletet.

ha jól tudom, itt mindig vízben van a fűtőszál, hiszen a rendszer teljesen feltöltött csak ha gőzölsz, akkor nem. vagy rosszul gondolom a dolgokat?

(#24972) fragola.6035 válasza mester6 (#24967) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

A tulajdonos biztosítja, hogy mindig tele legyen 3-4 naponként légtelenítéssel

https://caffe35.webnode.hu/

(#24973) Parci válasza lagoon79 (#24971) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem, a pipacső, amin keresztül a fejbe távozik a víz és a kérdés jogos, nagyon oda kell figyelni. ugyanakkor teli bojler mellett bárhol van a pipacső, mindig teli marad (hiszen a pumpa által benyomott víz nyomja ki a fejbe a bojlerből). viszont gőzölésnél lehet ügyesen levegőre cserélni a vizet, aztán szívni. ott viszont megint nincs lényegi különbség abban, hogy hol van a kijárat a fejbe, mindkét verzióval leégethető a fűtőszál. minden bekapcsolásnál azonnal légteleníteni kell, az a tuti.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#24974) lagoon79 válasza Parci (#24973) üzenetére


lagoon79
tag

ma is tanultam vmit, köszi!

(#24975) zolnagy válasza fragola.6035 (#24972) üzenetére


zolnagy
őstag

A tulaj figyelni fog rá :)

(#24976) fragola.6035 válasza zolnagy (#24975) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Nem szokott levegősödni a bojler, én van hogy egy hétig se légtelenítem, és még akkor sem levegős. Akkor levegősödik le, ha a tartályból kifogy a víz, és gőzölésnél.
Amikor van ilyen gépem eladó, mindig mondom, hogy tejeskávé ivóknak nem ajánlom, csak eszpresszósoknak, mert gőzölés után mindig légteleníteni kell.

https://caffe35.webnode.hu/

(#24977) mester6


mester6
tag

Itt akkor mi van pipacső nélkül?
[link]

(#24978) Parci válasza fragola.6035 (#24976) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

egyszer felejtettem el megcsinálni az audrey-n anno (gőzölés után kilőttem a gépet és következő bekapcsnál sem csináltam meg). elkedztem a csapolást, nem jött az istennek sem, azt hittem, túl finomra daráltam, hát vártam, vártam, aztán olyan 45 mp után leesett, hogy B+!!%(+"@&!!

jól leizzadtam, de megúszta.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#24979) weinmaker válasza zolnagy (#24975) üzenetére


weinmaker
őstag

Azért is pipacső a neve, mert ha elfelejteni légteleníteni, akkor pipa, azt cső :D

Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

(#24980) fragola.6035 válasza Parci (#24978) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Aki betéved ide hozzám, szinte mindenki szemet vet a BFC-dre. Még szépen fénylik a fél centis por alól is. Mindig megfogadom, hogy a következőnek eladom. Bármennyit is kínál...

https://caffe35.webnode.hu/

(#24981) Parci válasza fragola.6035 (#24980) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

éppenséggel el is passzolhatjuk, de azért a bármennyivel óvatosan :DDD, annyi pénzem áll már benne, mint amennyibe az első kocsim került :(

viccet félretéve, tényleg elnyomhatjuk, ha utána a silvanón segítesz megcsinálni a vízterítés projektet (ex4 helyett ex5 + szűkítő + még négy kislyuk a vízterítőbe... aztán pedig imádka, hogy tényleg hasítson is). nem ragaszkodom a hx-hez, sőt, otthonra kisgép hívő vagyok, ez meg amúgy tud mindent.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#24982) tariattila válasza Parci (#24981) üzenetére


tariattila
veterán

ez a BFC neked kb olyan már mint nekem a nagy LSM gép amit székelypetitől vettem...
(átvizsgált, felújított állapotban adta de most fragola mesternél vendégszerepel... kicsit mást nyilatkozott ő az állapotról :W )
mindig kell valami szopóág :DDD

(#24983) Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ


Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag

most Nyíregyházán vagyok 1pár napig a kedvesem családjánál... :B
és a kérdés az lenne, h van-e iható kv, itt a szitiben? :D Pasco, v más... (a Pasco-nak mintha lenne vmi referencia helye... ?) (a szikrettipp Blaze volt, akinek a kedvese szintén nyíregyházi)
köszönjük! :R

[ Szerkesztve ]

(#24984) bl4ze válasza Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ (#24983) üzenetére


bl4ze
veterán

A Pasco-nak ott van az irodája, üzeme
A Metro-val szemben.
Ha bemész lehet vásárolni szemes kávét, és sokszor meg is kínálnak.

Hajcsunk Tibort keresd, Ő a tulaj - hivatkozz a fórumra.

Más iható kávé maximum a Korzó aljában a Costa.

.:. bl4ze .:.

(#24985) Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ válasza bl4ze (#24984) üzenetére


Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag

köszönöm a gyors válaszod! :R legalább a Pasco-ban reménykedtem, h hátha van vmi elfogadható, normális helye... :(

(#24986) lagoon79


lagoon79
tag

[link]

beruhaztam egy ims 200-as felsoszurore meg egy kosarra. nalam nagyon bevalik!!!

(#24987) mester6 válasza fragola.6035 (#24972) üzenetére


mester6
tag

Lehetne a pipacső végére szerelni a fúvókát ? ;] ( Persze úgy hogy a vízszint a tervezési szinten álljon.)
Esetleg próbáltál ilyet is? :B

[ Szerkesztve ]

(#24988) zolnagy válasza fragola.6035 (#24976) üzenetére


zolnagy
őstag

Az nem gond, a vízszintre figyelek. Alapvetően én is espressot fogyasztok, de néha befigyel egy-egy gőzölés. Amikor a gyerekeknek csinálok forró csokit, vagy ha a vendég azt kér.
Holnap megyek a tömítésért. Szilikont sikerült [innen]

[ Szerkesztve ]

(#24989) Parci válasza lagoon79 (#24986) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

jól néz ki! érdekes, hogy a 35-össel nálam még rosszabb is lett a buli :F

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#24990) zolnagy válasza Parci (#24981) üzenetére


zolnagy
őstag

Az ex4 miért nem jó? Én is gondolkodtam abban, de végül ez a szűkítő lett. De már most agyalok rajta, hogy ha gyakran eldugul a vízkő miatt, akkor inkább szűkítő ki és ex4 be, vagy mi a problem az ex4-el?

@lagoon, marha szép ez a vízterítés. Én is agyaltam egy 51 mm-esen a Ladyhez, de az már pont kicsi lenne. 52 mm a gyári, aminél nem lehet kisebb.

[ Szerkesztve ]

(#24991) Parci válasza zolnagy (#24990) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

száz év, mire elindul a lefolyás

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#24992) zolnagy válasza Parci (#24991) üzenetére


zolnagy
őstag

Ja értem, akkor az nem túl jó. A QM 0800-asodhoz viszont pont jó volt opvvel. :)

(#24993) lagoon79 válasza zolnagy (#24990) üzenetére


lagoon79
tag

azon nagyobb a felsoszuro??? tuti nem jo ra???

megmertem, nekem 51-es.

[ Szerkesztve ]

(#24994) zolnagy válasza lagoon79 (#24993) üzenetére


zolnagy
őstag

Na most megmérem. Neked mekkora volt a gyári?

(#24995) zolnagy válasza lagoon79 (#24993) üzenetére


zolnagy
őstag

Nekem 52, lásd [itt] Nem mertem berendelni az 51-est, mert azért nem 2 Ft.

(#24996) lagoon79 válasza zolnagy (#24995) üzenetére


lagoon79
tag

pedig a vizterito ranezesre egyforma. megertlek. alapbol nem fuztem nagy remenyeket hozza, az r-58-on nem hozott kulonosebbet az ims, de itt pazar

(#24997) Parci válasza lagoon79 (#24996) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mi a különbség szerinted? ugyanott lövi be például a vizet? a vízterítő lyukkiosztása ugyanolyan? amúgy én is utálom, hogy ennyit f@szkodok ezen, de igazából kb. úgy gondolom, hogy ez választja el a jó és rossz kávégépeket egymástól, a hőstabilitás negyedannyit sem számít, mint hogy jól oldja ki a pogit a víz.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#24998) lagoon79 válasza Parci (#24997) üzenetére


lagoon79
tag

marmint mihez kepest mi a kulonbseg? a ket brasilia kozott?

ebben maximalisan egyetertek Veled!!!

[ Szerkesztve ]

(#24999) Parci válasza lagoon79 (#24998) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

neem, a te gépeid között, azaz a régi r58, aminél nem volt jó az ims és az új brazília között

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#25000) lagoon79 válasza Parci (#24999) üzenetére


lagoon79
tag

nem emlekszem pontosan az e-61 vizteritojere csak arra, h ott egyaltalan nem lett szebb a viz eloszlasa a fejen. sot, most jut eszembe, h ott 35 mikronosat probaltam, nem 200-ast. lehet, ez ott is jobb eredmenyt adott volna.

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.