Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PeterAgos
csendes tag
-
válasz
hunspikey
üzenetére
én is úgy tudtam, hogy be lehet így állítani az e61 fejet, bár az fura, amit írsz, mert csak a szifonban lévő vízmennyiséget kéne tudnia így kiadni, nem akármennyit. ha te így főzöl kávét, a pumpa el sem indul végig? amúgy meg annyira tényleg nem izgatom magam miatta, mert az is vagy 4-5 mp, mire felépül a nyomás, az ulka szépen előáztat gyakorlatilag addig is.
ha meg teljesen szabályozható folyamatot akarok, arra ott a pavoni

-
válasz
hunspikey
üzenetére
hááááááát....... a kóna kéne, mert tényleg jó, szerettem, amikor volt nálam. inkább a lágy, krémes érzet volt talán plusz, mert a csokis-gyümölcsös-virágos-lekváros vonal az azért gyakori másból is, ha olyan a pöri. és tényleg volt valami egzotikus gyümölcsre hajazó íz, amit nem bírtam megnevezni, de összességében közel sem volt így misztifikálva nálunk.

aztán persze lehet, hogy a mazzer mini-e igazából tényleg tud kevés lenni, fogalmam sincs, nincs mihez viszonyítanom.
-
ronin s8
senior tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Utána kéne nézni. Ezeket variálják (szándékosan nem fejlesztést írok, mert berakni, kivenni egy 40 éves technikai apróságot, az nem fejlesztés), lehet, hogy már egy R58-as is tudja az előáztatást, vagy ha nem, megnézni a többi konkurrens gyártó dual bojleres gépét...☕️
-
lagoon79
tag
válasz
hunspikey
üzenetére
először is, az R-58-nak (ronin állításával szemben) e-61-es feje van.
a Te gépedben egy cső megy keresztül a bojleren, amiben víz van (a HX gépeknél mind így van). az ebben lévő vizet melegíti a kazánban lévő víz vagy levegő. innen megy a víz a fej belépő ágára, abban megfordul és megy vissza. ebben a rendszerben kering (thermoszifonos rendszer) a melegedés hatására.
az e-61-es fej hőt von el a fejre érkező vízből, aminek hatására egy idő után beáll egy nagyon stabil kilépő hőmérséklet. alapvetően ezt a rendszert folyamatos használatra fejlesztették, otthonra nem az igazi.
az R-58-nál annyi a különbség, h ott egy külön kávékazán van amiből a víz a fejbe belép. viszont ott is van konverziós táblázat, ami sok-sok mérés alapján született. ott ez működött is, mivel ha a forráspontra emeltem a hőmérsékletet, akkor a kilépő víz valóban bugyogott. ha pontosat akarsz tudni kilépő víz tekintetében, akkor azt kell megmérni. erre egy megoldás van, mégpedig a scace thermofilter nevű eszköze (a rocketnél is ezt használták). a fejhőmérő megint nem teljesen tuti, mivel a fémtől nincs elszigetelve, így nem csak a fejben lévő víz hője éri.
-
válasz
hunspikey
üzenetére
öö, a pid nem abban segít, hogy egy tetszőleges csapolás alatt ne változzon a hőmérséklet. arra jó, hogy a kiindulópontod tökéletesen pontos legyen. a hx gépeknek meg elvileg valóban ez a fő gondjuk: ha gőzre állítod be, akkor sárkányos a kofinak, ha a kofihoz, nem elég sárkányos a gőznek.
-
ronin s8
senior tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Nem az utólagos bölcsesség hangja szól belőlem, ha azt mondom, ezt már régóta tudjuk, hogy HX-hez nem jó a PID, pont az általad elmondottak alapján, mert nincs lineáris kapcsolat a beállított érték és a tényleges hőmérsékletek között. Ezt egy fejhőmérő pontosabban megoldja. A PID-es vezérlés viszonylag gyors reagálású víztömeg esetén működhet. Ehhez viszont kicsi bojler kell, mint a Gaggiák, vagy az R58, aminek a kávébojlere kb. 6 dl. Ennél már képes a PID (és a nagy fűtőszál) gyors utánmelegítésre, így nem esik számottevően a hőmérséklet csapolás közben. Az R58-asnak egyébként sem E61-es feje van, hanem valami utánfejlesztett izé...

-
lagoon79
tag
válasz
hunspikey
üzenetére
mert ha levegő marad a gőzben, akkor a gőz nem tudja kitölteni a teljes kazán felsőrészt. így nem lesz elég erős, tartós gőz. a szelep ezt a levegőt engedi el.
pl. a HX Simonelli Oscarnál gyárilag nincs ilyen szelep, így bekapcsoláskor nyitott gőzcsappal kell a fűtést tolni, amíg már gőz jön a csővőn.
-
lagoon79
tag
válasz
hunspikey
üzenetére
gond egy szál se, azért vagyunk itt

nem egészen, hiszen a a kazán felső részében levegő van, innen jön a gőz a gőzkaron. a szelep melegedéskor engedi ki a levegőt. ahogy melegszik a kazán, épül fel a nyomás ahol is bezár ez a szelep (feltolja alulról a kis "pöcköt"). utána látod, h elkezd felfelé kúszni a manométer mutatója.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Az Ulka pumpák még a gyárban le vannak próbálva, így vízzel is fel vannak töltve a szárazon futás miatt. Le is van a ki- és bemenetük kupakozva. Ha leveszed a kupakot, akkor csepeg belőle a víz.
Ez a fecskendőzés egy baromság.
Valami német webshopban láttam kávégép pumpát titán alkatrészekből, az jó csendes, lehet Neked az lenne jó. -
mester6
tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Én levettem egy ilyen vízterítőt, de előtte már láttam, hogy nem minden arra a célra szerkesztett résen (6 db-ra emlékszem) folyik a víz. A tecnológiám a következő volt: szereztem egy nagyon széles lapos fejű csavarhúzót , amely nyelével az asztalra támaszkodott, a feje pedig a vízterítő résében feküdt. Ekkor csak forgatnom kellet a csavarhúzót és lás csodát megindult a kicsavarás. (Persze figyelni kell hogy milyen irányba kell forgatni!).
Kávézacc maradványok zártak el két egymás melletti rést. -
mutyi
senior tag
-
hifis50
csendes tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Azért a tényszerűség kedvéért megjegyzem, hogy nálunk fizetőképesebb helyeken kávés hobbisták még nagyon jó cuccokra is töredékét költik, mint mondjuk a hifisták. Márpedig a hobbista mindig erején felül áldoz a szenvedélyére. Ezért cikizni szerintem kár. Inkább az a szomorú, hogy nálunk ez ennyire szűkös büdzséből tud csak működni.
-
adpeter
tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Egyik sem!
Ettől lejjebb egyszerűen nincs élet a kávézás ege alatt:
[link]Persze jobb lenne,ha az egész aranyból lenne. Úgy szerintem még jobb íze lenne a kofinak.
Persze kell még hozzá valamilyen űrtechnológiai ötvözetből készült tamper is.
A lényeg,hogy ne legyen 500 dollár alatt......és kell még egy baszott nagy kávégép is! Csillogós lehet csak,vagy esetleg valamilyen űber ritka
és szinte megfizethetetlen faberakás....és a legfontosabb,hogy legyen a tetején valamilyen kiterjesztett
szárnyű fenséges madár....és nyomásprofil állítás is kell...főleg otthonra!
Ne vedd magadra,csak a válaszgombra nyomtam véletlenül!

..csak az egyre fokozódó -számomra értelmetlen- hypera reagáltam.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
hunspikey
üzenetére
Valamikor azt mondták, hogy az előgyújtás mátrix az elméletileg tökéletesen a 95-ös oktánszámhoz tartozó kompressziótűrésnél végződik, vagyis lefelé tág határok közt tud szabályozni, míg felfelé nem fog, tehát a magasabb oktánszám nem jelent semmit, a henger és dugattyú fizikai dimenziói adottak, tehát nem komprimálják jobban a jobban komprimálható üzemanyagot.
Viszont az én tapasztalatom az, hogy az előgyújtás kis mértékben mégis fölétolható, másrészt a 95-ös benzin kompressziótűrése a valóságban inkább a szabványos tűrés alján tartózkodik, és a 98-as hozzákeverése állítja be minimum 95-re vagy afölé. De 5-10 %-nál nagyobb arányú 98-as semmi érdemben érezhetőt nem okoz, sőt, tiszta 98-as(100-as) sem.
Továbbá a tanksapkán is az van: MIN 95.Ez hogyan is kapcsolódik a kávéhoz? ...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Surda-
őstag
válasz
hunspikey
üzenetére
Hm,régi szép idők,mikor a szallagavató utáni bulin mindenkinek adtunk pár slukkot a spangliból, aztán fél óra múlva jöttek,hogy atya ég,de beálltak.
Pedig tök szimpla cigi volt
Ábi
Nyilván,ha valami okozhatja ezt a dolgot (a pszichés részen túl), akkor az a koffein, magyarán asszonyka érzékeny lehet a koffeinre, erős, robusztás kvra, max ilyesmire tudok gondolni... -
tariattila
veterán
válasz
hunspikey
üzenetére
síktárcsások között is lehet elég rendesen különbség...
tárcsa méret, tipus.... s az egész rendszer precizitása...
utána jön a kávé aktuális állaga
nekem a Majorral semmi rögösödés nincs...
viszont láttam Major Electronic verziót rögösíteni... ott én a kávéra tippeltem hogy amiatt... de ki tudja...
ez nem fog kiderülni mert az enyém dózeres és electronicot nem használtam huzamosabban csak Mini-ből (ami szintén néha! rögösített)a Robur pedig még csak bejáratósnak se mondható.... arról nem nyilatkozok...
de tényleg, ha a Kony lehet az otthoni csúcsgép akkor a Robur vagy Kold miért ne lehetne ?
-
válasz
hunspikey
üzenetére
lehet ám, hogy más ligában focizunk. nekem a kony volna a csúcs, akkor is, ha rögösít. de mittomén, hogy neked milyen bajod lehet vele, szóval semmi, de semmi felelősséget nem vállalok azért, hogy nekem tetszik. nekem annyira megindokolhatatlan volna egy 400 ezer forintos cucc ilyesmire, hogy számomra ez az álom. azzal viszont az van, hogy könnyű jónak lennie, hiszen az csak egy álom

-
-
válasz
hunspikey
üzenetére
talisker 25y cask, laphroaig 18y és volt egy év, amikor az edradour 14y cs akkorát ütött, hogy pislogtunk. rengeteg jó pia van a skótoknál. nagyobb merítést nézve viszont a cognac viszont nagyszerűbb, el kell ismerjem, még úgy is, hogy nagy skócia+whisky fan vagyok. másrészt, a japánok azért egy ideje nyeregetik a legkomolyabb whisky versenyeket, szóval keményen eltanulták a műfajt

-
mester6
tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Én a 7gr-os szűrőbe (VST), gyakorlatilag 7 gr kávét teszek. (Legutóbbi mérés 7,3 gr volt) Daráló Mahlkönig Vario 2013-as évjárat!)
Először kb 5 gr-ot darálok bele, finoman lenyomom, simítom a 41mm-es tamperrel, majd még kb 2 gr jön, így együtt könnyedén lesimítom , picit lenyomom és kész. (Ja és semmi fogpiszkáló, meg szitálás.)
Most éppen Yirgát ittam így , nagyon finom!
( Kávéfőző: Rancilio Silvia) -
soldier2
őstag
válasz
hunspikey
üzenetére
Bár nem vagyok kávéisten, de tudom a választ
Ezt a szűrőt, nem kell tele tölteni, és nem is az 58mm-es tamperral tömörítesz, kell egy 41mm-es tamper és azzal tömörítesz az alsó, szűkebb részben. Vsz többször is rá kell tömöríteni amíg az összes kávé elfér az aljában, vagy rendeslz egy tölcsért (az első képen láthatod[link]) és akkor egyből meg a dolog, cserében káromkodhatsz amikor a forró szűrőből nem tudod kivenni. Vagy rendelsz fémből az ebayről, de az már borsos.
P.S. kísérletezz a kávé mennyiséggel is, a naked szűrőtartó beszerzése után derült ki, hogy sok a hiba a lefolyásban, és végül kiderült, hogy legtöbben 9-9,5g-ot töltenek bele, felemelve az adagot, a legtöbb problémám megszűnt.Parci: lassan gépelek

-
soldier2
őstag
válasz
hunspikey
üzenetére
Te is próbáltál főzni vele? Esetleg olyab kávéból amot te használsz? Nekem Baby Dose van, ami belsejét illetve egy Classic gyakorlatilag, de olyan gondal amit te írtál nem találkoztam, pedig full kezdő voltam/vagyok. Még a Gaggia gyári szimpla szűrőjével is sikerült finomat főzni (saját mércémmel persze), de azzal a szűrővel tényleg könnyen befullad, nehezebb ideális lefolyást elérni. Nekem bevált a 7g LM/VST szűrő és a 41-es tamper páros. És mióta a Luxot fokozatmentesítettem, egyre gyakrabban sikerül elérni az ideális mennyiséget adott idő alatt.
-
vendingo
veterán
válasz
hunspikey
üzenetére
~100 kiló kell, hogy egy kés bejáratódjon.
Az enyémben nagyon régi kések vannak, pár száz kiló már átmehetett rajta, alig van éle.
Még bírná egy darabig, de jobbnak láttam cserélni.fragola.6035: Én eddig egyszer voltam Dock-ban. Brazil natural dupla ristrettos flat white-ot ittam. Akkor az nekem ízlett. Azt nem mondom, hogy finomabb mint az enyém, de nem tudtam belekötni.
-
dugesz77
őstag
válasz
hunspikey
üzenetére
A GC-hez adott gyári nyomásfokozós kosarat el kell dobni jó messzire mert nem jó semmire. Egy hétig szenvedtem vele. Nem értettem mi a hiba. Miért ilyen bonyolult egy presszót lefőzni.
Mikor megjött ez a kosár rögtön az első húzásra minden a helyére került. Nem tudom a Gaggia miért adja ezeket a nyamvadt nyomásfokozós szűrőket gyárilag a géphez ha nem jók. Elveszi az ember kezdeti lelkesedését vele. Pedig a másik két (szimpla,dupla) "gyári" Gaggia expolygonos szűrő sem rossz. Nem értem őket. -
BlacKSouL
addikt
válasz
hunspikey
üzenetére
"...a szaros kis kávédaráló pont amiatt, hogy képtelen egységes szemcseméretet darálni végül is segít abban, hogy a víz egy homogénebb pogácsával találkozzon..."
A homogén szó jelentése: egységes, azonos elemekből felépülő, stb. Esetünkben: egységes szemcseméret.
A homogén, megfelelően tömörített pogácsával való találkozás lenne az ideális, azonban ha nem egységes a szemcseméret, akkor az nem homogén; lesz a nagy szemcse, amiből kevés anyag oldódik ki, és lesz a por, amit a víz magával visz egy darabig. Vagy beleáll az egészbe, és befullad, vagy viszi a csészébe. Utóbbi esetben a kimosott por helyén - na most kapaszkodjunk - csatorna alakul ki.
Tehát logikai bukfencet vélek felfedezni. -
vendingo
veterán
válasz
hunspikey
üzenetére
Ezt most komolyan írod?
Most neked vagy az őrlöd szar, vagy ízlésed nincsen, de egy fos késes darálót ne hasonlíts egy presszóképes darálóhoz. Hogy nem sokkal jobb a késestől? Én a műanyag ascaso és a mazzer között is fényév különbségeket érzek ki.
Szerintem ne biztass senkit a késes használatára, mert az csak arra jó, hogy szétégesse a kávét és rossz szemcseméretet kapj. Én csak mákot darálok vele, de sokszor azt is szétégeti.
-
mutyi
senior tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Az én szótáramban ez egy összetett fogalom, hogy újhullámos,de a pörkölés típusa végett részben más karakterek jelennek meg a kávé ízében és tudomásom szerint ez a gyümölcsösebb jegyeket felvonultató kávékat hívjuk újhullámos kávéknak.
Nyugodtan ki lehet javítani, várom a pontos megfogalmazást, tanuljunk belőle.
-
And06
aktív tag
válasz
hunspikey
üzenetére
világos pörkölésü, nagyrészt SO (single origin), azaz egy termőterületről származó kávé. Jellemzője, hogy általában gyümölcsös ize van, és eléggé savas. A csokis/mogyorós komponens általában minimális, vagy visszafogott.
aztán az SOt lehet tovább bontani, vannak pl kimondottan egy farmról származó kávék. olyan ez mint a bor. -
mutyi
senior tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Próbáld ki a Brasil Natural Aguas Frias kávét vagy a Stradivary nevűt.
Mind a kettő az AVX-nél kapható, van belőle friss,én most rendeltem meg 1-1-et belőlük.
Árban kiváló és számomra fontos a frissen pörkölés is.Kérdés a többiekhez: A Kenya kávék is újhullámosnak számítanak? Kinéztem egyet, amire a zöldalma és a málna jegyek jellemzőek,csak félek tőle,mert volt nekem egy Panama Geisha kávém,ami számomra nagyon gyümölcsös volt és annyira nem vált a kedvencemmé.
-
And06
aktív tag
válasz
hunspikey
üzenetére
ilyen nagyon sokféle van, lucaffe szinte összes, moak, sok más olasz(os) cucc. a kérdés inkább az, mennyire tolerálod a robusztát mellé.
ami nem ilyen, az a panama amit a napokban bontottam, szinte 0 csokis komponens, viszont "jó" savas, kb kenya -1
nekem izlik, ma voltak vendégeink, kiváncsi voltak mit "tudok" húzni a sok mese után. húztam egyet a panamából. csodálkoztak, hogy ilyen is lehet a kávé. lehet nem ezzel kellett volna kezdeni az újhullámmal való ismerkedést, de hát ez volt nyitva 
-
ronin s8
senior tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Egy lapos csavarhúzó is megteszi. Konyharuhába betekered, nehogy megsértsd vele a krómozást (bár ezek igazi olasz/német munkák, nem kínai vackok, és sokat kibírnak), finoman beakasztod a perembe, és körbe-körbe lefeszegeted. Nem is kell nagyon feszegetni. Melegen csináld.
-
lagoon79
tag
válasz
hunspikey
üzenetére
alapvetően nem számít, de ez függ a technikádtól is. próbáld meg függőlegesre, aztán vízszintesre forgatni és meglátod, h melyik áll jobban kézre.
általában - a videón is - 3 decis kiöntőt használok. szoktam hatost is, de a tej megfelelő szétöntése, keverése két jó öntéshez megint nem egyszerű feladat. egyik túl vékony másik túl vastag stb. persze a profik a kávézókban mindig egyben gőzölnek nagyobb mennyiséget és utána szétöntik, de otthon ráérek pepecselni, adagonként habosítani.
-
lagoon79
tag
válasz
hunspikey
üzenetére
nemtom milyen géppel dolgozol, de a gőzcső végét nem egy magasságban kell tartani végig. az elején levegőbevitelnél a felszínen. ez sercegő, kicsit sziszegő hanggal jár, aztán, ha elég levegő ment bele, akkor kell lejjebb engedni a véget.
egyébként az általad említett visítás általában a "híg", nem elég levegőt kapott tejnél szokott jelentkezni.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4242, 100% Akksi
- Samsung Galaxy S25 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Eladó ÚJ Hoco HD Wi-Fi SIM Android A10 10.1"tablet / 24 hó jótállás
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1024GB/1T Újszerű Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- AKCIÓ! HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U 16GB 1000GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest