Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
csabyka666
veterán
-
válasz csabyka666 #80355 üzenetére
Én is így lennék. Használhatsz step-up modult a +5V standby-ról, ha be tudod szerezni. Vagy egy külön 12V táp esetleg. (De akkor már az egész cumó mehet arról a tápról, ha elég a teljesítménye.)
Mutogatni való hater díszpinty
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz csabyka666 #80355 üzenetére
Ma már nem egyértelmű, nekem is olyan autórádióm van most, aminél a fix 12 V (sárga vezeték, vastag, nagyáramú) a memóriát és a végfokot is táplálja. Csak készenlétben a végfok IC nem vesz fel semmi áramot, mert van külön egy on/off lába, amivel indítható.
Amikor a gyújtást ráadom (piros vezeték, kis áram), akkor éled a végfok is, meg a rádió többi áramköre. Tehát itt a piros már csak kvázi kapcsolószálként funkcionál, míg korábban ez volt a főtáp (nagy áram).
Hasonló megoldású, mint az autós erősítők, ahol a nagyáramú táp (vastag vezeték) fixen bekötött, de mégsem vesz fel áramot, amikor inaktív a kapcsolószál (0 V).
Egyébként mondanám, hogy a memóriának akár 5 V is elég lehet(ne), próba kérdése. De így inkább át kell vizsgálni pontosabban a működést.
#80349 szjoci
A kapcsoló egy 12V-os akkupakkról működő kapcsolódobozt működtet.
Sajnos ez megint olyan dolog, lehetek évtizedek óta szakmabeli, mégsem tudom ezt értelmezni, nem tudom vizualizálni, elképzelni. "Kapcsolódoboz" is tág fogalom.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Dr. Szilikát #80358 üzenetére
Ennyi... sokszor hiányzik, hogy ne csak 3 szóban tegyék fel a kérdést, mert kell az alkalmazás többi része is.
Mutogatni való hater díszpinty
-
szjoci
őstag
Nem akartam túlragozni
De hogy teljes legyen a kép: elektromos rásegítéses négykerekű "biciklinek" van egy kapcsolódoboza, amin lehet kapcsolni pl a nappali fényt, világítást. Ha a motor hosszabb ideig nincs használatban, az akku automatikusan lekapcsol. Ha ki van kapcsolva ez a kapcsolódoboz, akkor ötletként merült fel, hogy jó lenne a belső térbe egy mozgásérzékelős LED szalag ami ilyenkor élesedne, és a delikvens ha esetleg sötétben keresné az akksi kapcsolóját, vagy a csomagtérbe tenne be valamit akkor ez felkapcsol és lát is valamit . Nagyjából ennyi[ Szerkesztve ]
-
-
Tomika86
senior tag
-
PHM
addikt
válasz Tomika86 #80362 üzenetére
Ha nem várod el tőle, hogy a teljes tápfeszültséget átfogja a kimenete,
akkor igen. Ennek ugyanis emitterkimenete van, valójában nem rail to rail. [link]
Egy hasonlóval anno megszívtam, mert 5V tápnál a kimenete 4V alatt megállt.
Esetleg ez, vagy valamelyik helyettesítője jó lehet: [link][ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
DonThomasino
veterán
Ilyen LCR-T4 teszterrel van valakinek tapasztalat ? [link]
[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Ribi
nagyúr
válasz DonThomasino #80365 üzenetére
Nekem van, nem sokat használtam, melyik funkciója az érdekes?
RLC-t szerintem egész jól belövi, tranzisztorokat is beazonosítja, erősítésük persze kérdés mennyire pontos és ugye milyen feszen mérte. -
Ribi
nagyúr
válasz DonThomasino #80367 üzenetére
Mármint hFE mérésre, vagy hogy jó-e?
Igazából nincs sok tapasztalatom, mert nem nagyon tudom ellenőrizni az eredményt. Nagyságrendileg szerintem jól azonosít, megy ugye ez 9Von mér szerintem, nagyobb tranzisztoroknál az meg lehet nem sokat ér. Meg nagyobb áramnál. -
törölt tag
válasz DonThomasino #80370 üzenetére
Arra (is) tökéletes, ha szakadt kiírja, hogy ismeretlen vagy hibás alkatrész, ha zárlatos akkor egy ellenállásként azonosítja, abból tudod, hogy baj van a tranzisztorral, ha minden ok, beazonosítja a lábkiosztást neked, és ad egy hfe és Uf értéket. Nagy teljesítményű tranzisztoroknál nem pontos a hfe érték, de párba válogatáshoz így is megteszi.
-
Dr. Szilikát
őstag
Hasznos eszköz, noha nekem korábban sem okozott nagy nehézséget a tranzisztorok hibájának megállapítása a diódás teszt segítségével. Beleértve a C-E zárlat ellenőrzését is.
Ezt meg egyszer elvittem egy kiszállásra, pedig akkor már alig voltak helyszíni munkák, a képcsöves TV-k kifogytak. De pont sikerült megoldani, hogy egy kis maradék feszültség volt egy kondenzátorban, nem volt nagy ereje, csak egy apró szikra és agyonvágta a kis processzorát, javítani sem tudtam.
Rendeltem másikat, mert addigra már megtetszett a műszer. Azt meg úgy csomagolták, hogy félrecsúszott a kijelző, így szállítás közben a sarkánál eltört.
Lefotóztam, árát visszautalták (eBay). Viszont a réginek jó volt a kijelzője, kettőből csináltam egyet, így a saját károkozásom nem került végül semmibe.
-
DonThomasino
veterán
válasz Dr. Szilikát #80372 üzenetére
Köszi, akkor én is benevezek egyre.
Csak még azt nem tudom honnan érdemes,
mert elégé felment az áruk." I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Janos250
őstag
Nekem ez van, és nagyon szeretem. Pl. FET-eket mérek vele. Külön jó, hogy nem kell megmondanom, hogy mi az alkatrész, ő kitalálja azt is.
https://www.banggood.com/Geekcreit-LCR-T4-12864-LCD-Graphical-Transistor-Tester-Resistance-Capacitance-ESR-SCR-Meter-p-1311439.html?cur_warehouse=CN
Igaz, hogy mióta bejött ez az ÁFA dolog, most már 9 $, de ebben az árban minden benne van, két héten belül a lakásra hozza a futár, minden adminisztrációt, és fizetni valót elintéznek, minden benne van ebben az árban.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz Janos250 #80374 üzenetére
Persze, ha az ember jót akar magának, akkor házat is vesz hozzá:
https://www.banggood.com/Geekcreit-LCR-T4-Mega328-Transistor-Tester-Diode-Triode-Capacitance-ESR-Meter-With-Shell-p-1112140.html?cur_warehouse=CNAz amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
csabyka666
veterán
Üdv!
Köszi mindenkinek a választ az autórádiós kérdésemmel kapcsolatban. Találtam egy ADP-150BB B tápegységet, ez 12V 12,5A, ennek vinnie kell, igaz? Bekötöm állandóra, amúgyis szünetmentes tápon van az asztali PC.
A kérdés, hogy ha állandóra kötöm, az nem árt-e a fejegységnek hosszútávon?Köszi!
[ Szerkesztve ]
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Barret001
addikt
válasz csabyka666 #80376 üzenetére
Nekem autó rádió van a szobában,10+ éve.0-24,sosincs kikapcsolva. Bírja
-
XmoD
senior tag
Sziasztok! Ti, hogy oldanátok meg a következő feladatot: Adott egy zárt macska almos doboz egy bejárattal. Ha a nyávogó bundás g*ci bemegy akkor egy ventilátor kapcsoljon be és kb 20 percig üzemeljen a mozgás után(rohadt büdös tud lenni a végtermék és egy szénszűrőn keresztül szívatnám ki a levegőt bentről). 12 voltos ventiről lenne szó és ha lehetséges akkor az egész rendszer 12 volt-ra épülne.
U.i.: A macskák kidobása a lakásból nem opció (harmadikról lehet nagyot koppannának). -
Janos250
őstag
Én például így:
https://www.aliexpress.com/item/4001061212403.html
vagy
https://www.aliexpress.com/item/32995045229.htmlAz amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Barret001
addikt
válasz csabyka666 #80378 üzenetére
Igen,mivel nincs soha kikapcsolva.
-
csabyka666
veterán
válasz Barret001 #80381 üzenetére
Aztán ha belegondolok, most is benne van a kocsiban, ott is össze van kötve a két szál, nem kell gyújtás a működéséhez.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
veterán
válasz rednifegnar #80382 üzenetére
Vagy kertes családi házat
(Egy lakásban tartott macska mindig egy helyen végzi el a dolgát. Persze a kutya is, csak a kutyánál azt az egy helyet úgy hívják, hogy bárhol )
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
rednifegnar
senior tag
válasz Donki Hóte #80384 üzenetére
mondjuk ha 20 percig megy a venti attol nem tudom mitol lesz jobb a 21. perctol? mert a macskacucc az attol meg ott marad...
allat nem valo lakasba barki bermit is mond, engem is mar ketszer becopattak. mert ugye a gyerek rimankodik, eskudozik, mindent megiger, de aztan a piszkos resze neked jut, meg aztan az egesz marad a nyakadon.
A camera does not make art, the artist makes art.
-
veterán
válasz rednifegnar #80385 üzenetére
allat nem valo lakasba barki bermit is mond
Ezzel abszolút egyetértek
És nemcsak a lakás tisztaságának a szempontjából nem való állat a lakásba, de szegény állat sem élhet normális életet egy lakásba bezárva
-
pjen
félisten
válasz Donki Hóte #80386 üzenetére
Ez például az én diszhalaimra mennyiben vonatkozik.
-
Barret001
addikt
Állatvédők szerint meg nem szabad kiengedni őket! Ki érti ezt?
-
törölt tag
Akkor Mindenki a világon költözzön ki a lakásából?
Hiszen az ember emlős, ami az állatok országába tartozik.
Vagyis ember=állat. -
tordaitibi
veterán
válasz rednifegnar #80385 üzenetére
"allat nem valo lakasba barki bermit is mond"
Ezt tudasd a szomszédasszonyommal hogy az a részeges ordítozó baromállat férje mától aludjon kinnt az udvaron.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz tordaitibi #80390 üzenetére
Nem tudom, miért lesz jó, ha a "részeges ordítozó baromállat férje" ezentúl
az udvaron fog majd ordítozni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
veterán
Látom, ma mindenhol hétfő van
-
tordaitibi
veterán
Sziasztok, kis tanács kéne.
Itt a topikba keresett meg egy kolléga, egerekbe cserélek mikrokapcsolót neki. Az egyik az okés de a másikba valami érdekes állatfajta van.
Ami benne van az D2FC-3M
Pont ilyet csak Alin és külföldön találok, viszont van itthon is sok találat D2FC..... és itt tucatnyi szám, betű.Mi az eltérés?
Nem variálok vele egyébként sokat, rendelek bele jóminőségű mikrokapcsolót, a nagyobb reővel megnyomhatót, azok tovább tartanak csak ha valaki tudja mit is jelentenek ezek, ossza már meg velem. -
törölt tag
válasz tordaitibi #80394 üzenetére
Ha jól emlékszem ez direkt "gamer" (brr) egerekbe tervezett mikrokapcsoló, kicsit halkabb kicsit rövidebb úton jár, és narancssárga a billentyűje... a 3M 3 millió garantált lenyomás ha minden igaz. De régen volt már, lehet rosszul emlékszem. Szerintem bármi jó helyette.
-
daninet
veterán
Sziasztok! Csináltam egy kinetikus homokba rajzoló gépet 3d nyomtató alkatrészekből és szeretném dohányzóasztalba építeni. Eddig labortápról ment, az kiírta hogy 12V 1,8A a max áramfelvétele. Ehhez hozzájönne még egy ledszalag ami 12V 1A így 12V 2,8A lenne a max áramfelvételem.
Van itthon kb 30-40db 18650 akkum, 3s elrendezésben csinálnék egy powerbank-ot ennek a konstrukciónak. Hogyan tudom kiszámolni hány cellára van szükségem, hogy legalább 6 órát menjen?Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
törölt tag
válasz daninet #80397 üzenetére
Sacc per kb, 3A a tartós fogyasztás, az ugye 6 óra alatt 18 Ah amire számítani lehet, ha a cella 2600mAh névleges kapacitású, akkor ahogy írod te 3db cellát akarsz sorba kötni (én 4db ajánlok sorba) és abból kell 7X szett.
Ami névlegesen 12V az simán megy akár 14.4V-rol is károsodás nélkül.
A cellák vég feszültsége elméletileg ~4V de ha nem akarod hogy hamar degradálodjón akkor 3.8V környékéig érdemes tölteni. Amit terhelni kezded a cella feszültség meredeken esik 1-2 tized voltot, aztán stabilizálódik.Én inkább mertezem túl feszültségre, mint alá.
Ha hármat raksz sorba, akkor viszont több szett kell párhuzamosan, hogy elejét vegyes a feszültség esésből adódó korai kikapcsolasnak.
SZVSZ -
tordaitibi
veterán
válasz daninet #80397 üzenetére
2,8Ah*6óra=18,6Ah
A feszültség macerás, 3S pakk alsó határon csak 9V, a felső 12,6V az tökéletes.
A ledsornak mindegy, bár 9 volton észrevehetően sokkal halványabb.
Ha meg 4S akkor 16V körül lesz a felső érték, ezt a ledsor halállal tolerálja.
A szerkentyűd gondolom valami tápegységgel kezdődik, ha nem akkor az se tudom hogyan tolerálná a 9 vagy 16 voltot.
Ez a feneség ezekkel a litiumos pakkokkal.
A probléma 10S vagy nagyobb pakkoknál hatványozattan jelentkezik.
PB az tervezhető, 11,5-12,6V között van oszt jónapot.
Agyturbina nem jó, ha 3,8volton megállítod a töltést akkor egy pl. 100Ah litium pakk máris csak 60%-ot azaz 60Ah-t fog tudni vagyis durván, majdnem 100%-al túl kell méretezni. Ez nem mindenütt engedhető meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Projektor topic
- Windows 11
- Anime filmek és sorozatok
- eBay
- Battlefield 2042
- Facebook és Messenger
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest