Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
PROTRON
addikt
válasz Blackmate #79000 üzenetére
Szerintem tudom hol találtad ezt a táblázatot és ott szerintem ki van írva hogy a kapott értékeket milyen tucatnyi szabványban foglalt egyenletek és módosító paraméterek alapján határozták meg.
Na most a szabvány gyártó cégek ezeknek a könyvecskéknek az értékesítéséből élnek anyagilag.Amúgy valahova csak mint hivatkozást kell "lábjegyzet" mellékelned, vagy konkrétan be kéne másolnod az adott oldalakat?
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Blackmate
senior tag
Agyturbina: igen, tudom, hogy rengeteg változó van, de úgy gondolom csak van valami "generikus" szabvány és nem lehet mondjuk valahol 3x1,5 MBCU-t 6A-el védeni, máshol meg 16A-el.
PROTRON: pont ahonnan van a táblázat írjak, hogy:
"A régi idők gyakorlati villanyezerelői a vezeték terhelhetőségét az MSZ 14550 szabvány szerint vették figyelmbe. Ez a szabvány ma már nem hatályos, de a régi létesítéseknél a felülvizsgálatoknál hasznos lehet."Tudom, hogy az MSZ szabvány sincs ingyen (ami szerintem vicc), de nekem nem is a részletes tartalma kellene, csak a nemzetközi neve, hogy pl. az IEC xyzabc foglalkozik a vezetékek terhelhetőségével és a javasolt maximális kismegszakító méretével.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
törölt tag
válasz Blackmate #79003 üzenetére
Pont emiatt amit írtam nem lehet egységes szabvány, hiszen dél Francia vidéken kb 20 fokkal van melegebb mint észak Németországban ugyan azon a napon.
Mi van ha valaki 5 áramkört visz egymás mellett, míg más csak 2.?
Valaki az MM falkabelt berakja a vakolat alá valaki meg csőben húzza a szigetelő anyagban. És így tovább.
A kismegszakito osztályoknak meg megint csak más jelentőségük van, ugyan az a vezeték védhető B vagy C esetleg D vél, csak az áramkör hossza van korlátozva.
A hibaaram maximalizálása miatt, hogy mindenképp leoldjon adott időn belül.
Mivel nálunk PVC a fő szigetelő anyag, és az életvédelmi szempont szerint 0.4s a leoldasi idő, így logikusan a szigetelés is erre van tervezve, hogy károsodás nélkül túl élje. -
PROTRON
addikt
válasz #90088192 #79007 üzenetére
Bocs, de itt most a kollégánál a pont, arra való egy szabvány hogy leírja a különböző eseteket, variációkat(persze értelmes mennyiségen belül, nem kell 10.000 esetet végig venni). Pl leírja 25 fokon, meg leírja 40 fokon, leírja az mm, meg a vakolat alatti csőben húzott esetet is...amúgy a fenti táblázat 3 oszlopa 3 elhelyezési esetet fed le (20 fokon, ahogy az adott magyarázóban írják is) ami pl épületvillamosságban legtöbbször (nem egyenlő mindig ) előferdül.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
törölt tag
válasz PROTRON #79008 üzenetére
Én meg most írtam, mivel minden ország makacs idióta, hisz mindenki azt hiszi ő találta fel a spanyol viaszt, ez nem fog működni.
Azért hoztam fel Az AS/NZ 3008at mert az pontosan ez.
Vagyis kb sosem lesz EU szabvány.Ha kell az AU szabvány leírja pontosan azt amit kérdezel, csak meg kell nézni milyen vezeték elérhető az adott országban. Ha legalább V70 a hőmérséklet türése akkor ott a táblázat, meg kell kukkantani.
Nálunk alap, hogy kettős érszigetelés van húzva mindenhol, így kicsit érdekes egy csovezett szimpla érszigetelés esetén.
Egy új építésű könnyű szerkezetes ház esetében tökéletesen használható.
Mivel a logika azt diktálja, hogy használjuk a kisebb értéket, így a csovezett háznál is alkalmazható 100% ban, csak ugye akkor lesz elég komoly rahagyas. Ami szerintem nem baj a mai világban. -
Blackmate
senior tag
válasz Donki Hóte #79006 üzenetére
Pontosan tisztában vagyok az EU-s lakossági csatlakozó típusokkal
CEE 7/3,4,5,6,7, type J, K, L, Schuko: ezek legalább magukban hordozzák a nevüket, ami apró keresgetéssel máris "köpi" a megfelelő DIN szabványt.
Egyébként a csatlakozó típus témaköre "kicsit" más, mert amit én keresek az fizikai törvényekre és képletekre visszavezethető alapvetés.Node lehet én vagyok naiv, hogy a nagy EU-s jog-, és szabványharmonizáció ilyenekre nem tér ki, csak olyanokra, minthogy mekkora méretű méhecskék repkedhetnek a levegőben.
Találtam egy ilyet, ami szerintem jó lesz, hátha másnak is szüksége lesz rá: https://www.electrical-installation.org/enwiki/Recommended_simplified_approach_for_cable_sizing
Itt hivatkoznak az IEC 60364-5-52 -re, amire utalgat néhány MSZ szavbvány is (2364-520/2364-523)@Agyturbina: köszi az ausztrál infót, jelenleg EU-ra volt szükségem, de ezután már nem lesz gond az a kontinens sem, mert meg van
-
pjen
félisten
válasz Blackmate #79000 üzenetére
Jó ez a táblázat, kis kiigazítással. Régebbi lehet, még valószínű nem volt 13A kismegszakító.Az 1,5mm vezetéket 13A re lehet biztosítani.Ma már 1,5 mm alatti vezetékkel nem szerelünk normál hálózatot.Egyébként még kishazánkban sem egységes, keress rá a Sasovics ra.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Nem tűnik túl bonyolultnak, szerintem az egyik kedves fórumtárs megrajzolja neked. Mert én sem értek hozzá.
Az is jó, ha veszel egy áramköri lapot, meg egy vastagabb alkoholos filcet, és kézzel felrajzolod rá az összekötő sávokat, aztán kimarod magadnak.
Végső esetben van olyan próbanyák, ahol 3 raszterenként meg van szakítva a vezetősáv.
Ezt csak méretre kell vágni.
De a csatlakozó lábtávolsága nem biztos, hogy illeszkedni fog az előre gyártott lyukakhoz.[ Szerkesztve ]
-
-
[w]
őstag
válasz tordaitibi #79015 üzenetére
én is próbapanelre gondoltam eredetileg, de ahhoz sem értek (amire Ayres rávilágított), hogy például egyformák-e ezeken a lyuktávolságok és ha találok megfelelőt, akkor mivel és hogyan tudnám néhány soronként elvágni, mivel egyszerre ugye többsorosak és a sorok elég szorosan vannak egymás mellett. ha a darabolás könnyen megoldható, akkor a legegyszerűbb próbapanel is megfelelő lehet
Aryes: röhejesen egyszerű - így ránézésre, de mivel nem tudom én magam megcsinálni így inkább kivitelezhetetlenül bonyolult kategóriás a saját mércémmel...
hcl: a sorkapocs úgy tudom az egymással szemben lévő pontokat kapcsolja össze, de az egymás melletti pontok nincsenek összekötve, ennek a cuccnak pedig az elosztás a lényege
[ Szerkesztve ]
cmdr PETER W. VOLKOV
-
nagyúr
Hát ez pont nem látszott a képen, én is azt hittem, hogy a szembe lévőket kell összekötni. Így viszont akkor a legegyszerűbb az lenne, ha egy darab szigeteletlen drótot fektetnél a sorkapocs lábaira, is ráforrasztanád egyesével.
A távolságot egészen könnyű megtudni, meg kell nézni az adatlapot. A próbanyákon 0.1" vagy 2.56mm a raszterek távolsága, ha a sorkapocs lábainak távolsága ennek egész számú többszöröse, akkor jó vagy.[ Szerkesztve ]
-
-
[w]
őstag
a lábtávolságra milyen adatot keressek? esetleg a "pitch: 5mm" ez lenne? mert akkor 2 láb távolsága a kapcson az 3 lyuktávolság a panelen és akkor éppen jó. nem-e e?
hcl: hátőőő vagy te nem érted, hogy mi a cél, vagy én nem, hogy te mire gondolsz, de az biztos
cmdr PETER W. VOLKOV
-
-
-
nagyúr
Pont az, igen. Az eredmény nagyjából pontos, de a hülye angolszász mértékegység miatt lábanként 0.12mm eltérés lesz (2x0.06), ami kb 8 lábanként 1mm offset-et eredményez. Ez a próbanyák lyukainak méretétől, meg a lábak vastagságától és hajlíthatóságától függően bizonyos hosszúság fölött lehetetlenné teszi az összeillesztést, de ha mondjuk négyes vagy ötös darabokat teszel egymás mellé, úgy össze tud jönni.
-
[w]
őstag
válasz tordaitibi #79026 üzenetére
húha, ha jól látom pont ezt kerestem! köszönöm, intézem is.
(pont ezt: persze, hogy nem ugyanaz, de a felépítés minimális eltérése tolerálható)
[ Szerkesztve ]
cmdr PETER W. VOLKOV
-
nagyúr
válasz tordaitibi #79026 üzenetére
-
Teasüti
nagyúr
Hangtechnikával itt képben van vki?
Hangrögzítőt vennék esküvői videózáshoz, ahol vonalszintű jelet kellene felvennem.
Zoom H1n volt a kiszemelt elsőre, viszont vannak hátrányai.
Vonali bemenete az inkább egy mikrofon bemenet, egyszerű földelt 1/8 TRS jack. Mekkora jelszintet tudna fogadni az egy dolog, viszont ami zavarba ejt, hogy van egy 2,5V-os mikrofontápja ami nem tudom okozhat-e kárt egy másik eszközben - mondjuk egy keverőpultban? Erről van vkinek vmi elképzelése? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz Teasüti #79030 üzenetére
Sztereó electret mikrofonok bekötése így szokott kinézni:
Ha ez a kis mikrofontáp (kΩ nagyságrendű ellenálláson keresztül) egy erősítő vonalkimenetére jut vissza, nem okoz problémát elvileg, egyébként is a kimenetek kondenzátorral leválasztottak általában, így DC nem folyik vissza.
A bemenet specifikált mikrofonra is, vonali szintre is, sőt valószínűleg még dinamikus mikrofon is mehetne rá, noha ez látszólag horrornak tűnik, mivel egy kis DC folyna a lengőtekercsen, ami némileg ront a minőségen, de állítólag használható éppen, szükség esetén. Ebben segít az is (osztásviszony szempontjából), hogy egy ilyen dinamikus lengőtekercs viszont csak pár 100 Ω nagyságrendű.
Ehhez jó széles érzékenységi tartomány is szükséges, mivel egy dinamikus mikrofon csak néhány mV nagyságrendben ad le. De ha jól sejtem (nem garantálom), ennél az eszköznél megoldották, hogy képes lenne rá:
[ Szerkesztve ]
-
Panthera
őstag
válasz Dr. Szilikát #79031 üzenetére
Ha már szóba került a téma, manapság mire szabad rákötni egy régi MD14 dinamikus mikrofont? Vagy hogyan lehetne beüzemelni? Alkalmanként jól jönne környezeti hangok felvételére, gondolom jobb mint egy mai PC-s.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Panthera #79032 üzenetére
Manapság külön egységként kondenzátor-mikrofonhoz való előerősítőket lehet látni, ami fantomtápos, de azt kikapcsolva dinamikus mikrofonhoz is használható, ha jól tudom.
Lényeg, hogy azt a pár mV jelet képes legyen erősíteni a szükséges vonalszintre. De a Hifi-erősítők mágneses hangszedőbemenete a RIAA-szabványú korrekció miatt nem alkalmas.
Ez alapból egy szimmetrikus bekötésű mikrofon, de rövid (1-2 m) kábelen elmenne aszimmetrikusra kötve is, mivel a szimmetrikus (érpáras) kábelezés előnye főleg hosszú kábelnél mutatkozik meg, persze attól még rövid távon sem árt:
http://www.5mp.eu/web.php?a=beag-gyujtemeny&o=VnfwjTThny
Szükséghelyzetben építeni lehetne hozzá egy kis erősítőt:
https://www.eeweb.com/balanced-microphone-preamplifier/
Vagy:
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #79031 üzenetére
Tehát nem okozhat kárt a DC leválasztás miatt egy vonalszintű kimenetben. Köszi!
Nézelődöm közben másfelé is és szóba került egy szimmetrikus bemenetű hangrögzítő is - Tascam 44WL, amin az XLR/Jack combo TRS port bekötése eképpen történik: +, -, GND. Itt meg az volna a kérdés, hogy ha földelt kimenetre kötöm ezt rá egy adapterrel, ami földre húzza a negatív eret, akkor az eredményem rosszabb lesz hangminőségben egy közönséges unbalanced átvitelhez képest? Vagy éppen ugyanazt kapom egy sima TRS kábellel mintha földelt lenne mindkét végén? -
Panthera
őstag
válasz Dr. Szilikát #79033 üzenetére
Köszönöm, építeni nem tudok/akarok. Akkor ezek szerint jól gondoltam, hogy szimmetrikus kábel van hozzá. Keverőre rá tudnám kötni, van ilyen port rajta (csak nem mertem). Van fantom táp is, de kikapcsolható.
-
Teasüti
nagyúr
Üdv ismét!
Volna egy autó riasztóm, amiben szeretnék elemet cserélni.
A régi ni-mh belefolyt és korrodálta a felületet.
Hogy tudnám megtisztítani? Ecsettel és nyák tisztító spray-vel idáig jutottam. Csiszoljam meg?
Úgy néz ki a fedőrétegnek annyi és a via-kon átfolyt az IC felőli oldalra is.Ez a korrodáció okozhat zárlatot? Össze tudja zárni a sávokat? Vagy csak szakadást okozhat ha átmar egy sávot?
Nem tudom a riasztó állandó megszólalása a lemerült elem miatt volt, vagy a sav miatt az áramkörön.
[ Szerkesztve ]
-
atus72
őstag
Sziasztok,
Van egy berendezés amiben a 220-as kimenetet egy vezérlőelektronika fogja kapcsolni.
Mivel semmi garancia nincs arra hogy a felhasználó a készüléket a fali csatlakozóba hogy dugja be így a fázis és a nulla felcserélődhet a bekötésnél ezért mindkét ágat kell kapcsolnom hogy tuti ne kerüljön ki a fázis a kimenetre amikor nem kellene.
SSR relét használnék a kapcsolásra, a kérdés az hogy hogy a nulla vezetéket SSR-el meglehet-e szakítani?
Vagy milyen egyéb megoldást lehetne alkalmazni? Sima két áramkörös relére gondoltam még de szoptunk vele régebben mert induktív fogyasztót kapcsolva nagyon durva feszültség tüskéket generált vissza a dc áramkörbe annak ellenére hogy didódázva meg szűrve is volt, persze lehet szarul
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Panthera #79037 üzenetére
Megcsiszolva 2000-es papírral - jobb híján - valamennyi réz még van alatta, meg az egység maga működni látszott. Rendeltem új elemeket. Ha pár évet még elmegy, akkor megérte. Ha nem, akkor max nem lesz riasztó.
Ez a korrodáció ez vajon konduktív? Vagy nincs baj amíg nem keletkezik szakadás vhol? -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Teasüti #79034 üzenetére
Ott már a profizmusra törekedve 2 db ilyen mono és szimmetrikus bemenettel szerelték:
+/- pontokról azt kell látni, hogy az konkrétan nem polaritás (mint a hangszóróknál sem), hiszen váltakozóáramnál a polaritás nem értelmezhető.
Azonosításra "csak" a fázisviszonyok miatt van szükség, mert ha a láncban valahol megfordulna a kötés az egyik oldalon, akkor a sztereó hatás elromlana, hiszen a bal-jobb egymással ellenfázisba kerülne, aminek ismerjük a kioltással járó következményeit.
Tehát a szimmetrikus átvitel egyik előnye a jobb zavarvédelem, ami főleg hosszú kábelnél szignifikáns, másik előny a lehetséges földhurok kivédése is. Megjegyzem, egy telepes táplálású eszközben végződő kábel nem képez földhurkot sehová, ha sem hálózathoz, vagy más eszközhöz nem kapcsolódik.
Miután galvanikus szempontból a "semmiben" végződik, ilyenkor nincs földhurok.
Ha a fenti profi átvitelt kicsit elrontjuk:
Attól még egy rövid kábel esetében valószínűleg ember nem vesz észre különbséget.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz atus72 #79038 üzenetére
Elvileg lehetne kötni egy másik SSR-t a nulla ágba is, ami további veszteséget és zavart is képez, a diódányi feszültségesés miatt, amivel gyakorlatilag megtöri a szinusz nullátmenetét.
Másrészt nem tudom, terhelés nélkül mennyi szivárgóáram húz át ezeken, de nem lenne megnyugtató, szerintem. Biztosabb a mechanikus érintkező, ilyen szempontból.
-
kemotox
addikt
Sziasztok!
Akksi cellákat összerakni ponthegesztés nélkül lehet valahogy? Próbálkozott valamelyikőtök ilesmivel? Mármint tartós megoldásra gondolok, nem szigszalagozásra
Köszi! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz kemotox #79043 üzenetére
Megfelelő rutin birtokában a forrasztás egy működő megoldás. Előcsiszolás, gyantázás, erős páka, gyors forrasztás, hogy ne nagyon legyen ideje átmelegedni. 18650-ről van szó általában, de Ni-MH AAA cellát is forrasztottam.
Ha szakmailag / elvileg nem is teljesen korrekt, de a gyakorlatban megoldható olyan szinten, hogy működjön, hibátlanul.
Noha lehet látni Youtube-on olyan gányolásokat is, amit én mondjuk nem vállalnék, vagy valaki túl sokáig izzasztja, ilyen is van.
-
kemotox
addikt
válasz Dr. Szilikát #79044 üzenetére
Igen ilyet én is csináltam már, de nemtom mennyire tesz jót az akksinak. Egy 12 cellás NiMH pakkról van szó. Két döglött cella, semmi extra. Ha minden igaz újat sem kell venni, mert be lehet bikázni egy jó cellával. Majd kipróbálom, csak nem akarok barmolni, előbb utánajárok, hogyan lehet kulturizáltan összerakni.
Amúgy egy állóporszívóból van az akku. Egy ilyen kis dokkolóba lehet beállítani, és úgy tölti. De semmiféle töltésvezérlés nincs a cuccban. Ha jól tudom kapacitás tizedével lehet tölteni/100%-on tartani folyamatosan, és nem nagyon fog károsodni az akkumulátor. 1800mAh-es cellákról van szó, szóval 180mA lenne az ideális.
Rá is van írva a porszívóra, hogy 18VDC és 200mA az ajánlott töltő delej. Még nagyjából stimmel is.
De a gyári adapter ami járt hozzá 18VAC 500mA. Nem tűnik helyesnek a dolog -
aerosmith
őstag
alin talált már valaki jó pákát? max 10k körül? vagy itthon?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz kemotox #79045 üzenetére
Nem feltétlenül annyival tölt, meg az is lehet, úgy van méretezve a trafó feszültsége, hogy a végén csökken valamennyit az áram, ahogy emelkedik az akkufesz. De lényeg az akku melegedése, ami elárul mindent. Noha betervezik / kihasználják általában azt is, hogy ezek aránylag jól bírják a hőt. Más kérdés, amikor mégis rövidíti az életét.
C/10 áramon 150 % töltést kell bevinni, ami 15 órának felel meg, de ez úgy értelmezendő, hogy ennyit az akkunak akkor is ki kell bírni, ha nem volt teljesen lemerülve. Tehát nincs ugyan kőbe vésve, hogy pontosan 15 óra után kell levenni a töltésről, de 24 óránál tovább nem jó rajta hagyni, illetve ha nagyon melegszik, addig sem.
Vagy szoktam úgy is, hogy C/10 alá veszem az áramot, hőmérséklet legyen legfeljebb langyos, így maradhat 24 órára és kényelmesen felnyomódik.
Mindez labortáp hiányában megoldható egy XL4015 CC/CV modullal és egy 24 V-os monitortáppal is. 18 V névleges --> 15 cella --> 20 V feletti végfeszültség szükséges.
IPC / BC vagy hasonló töltők regeneráló funkciójával is lehet éppen próbálkozni, ami addig tölti-kisüti, míg eléri a legnagyobb Ah-kapacitást. A töltőhöz csináltam kivezetést, de később láttam hasonlót készen is:
https://www.aliexpress.com/item/4000598248910.html
Tehát így a csomagban egyszerre csak egy cellára lehet rácsatlakozni (különben zárlat lenne), míg független / bontott cellákból több is mehet a töltőre. Mindamellett inkább érdekesség, mert igazán beteg cellát nem gyógyít a regenerálás sem, legfeljebb átmenetileg, amint tapasztaltam.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #79041 üzenetére
Úgy néz ki mégis csak az olcsóbb irány felé megyek különböző okokból (44WL overkill egyetlen melóra) és egy Zoom H1n lesz belőle, amin földelt TRS jack bemenet van csak.
Nem biztos, h bármi szükség lesz vonali bemenetre, de ha mégis akkor 2:1-hez, hogy vmi földelt kimenetet fogok kapni. Ha mégis szimmetrikus lenne csak, akkor lesz az amit írtál. Jól értem amúgy, hogy ha a "hideg" eret földre zárjuk egy adapterrel, akkor a +4 dBu-s jelből -2 lesz? Most olvastam, hogy az itteni feszültség nem a földhöz mérendő, hanem egymáshoz az érpáron. Ha az egyiket földre húzzuk, akkor effektíve megfeleződik a jel és már "csak" 6 dB-vel lesz magasabb egy konzumer kategóriás -10 dBV-hez képest. Ezt csak érdekességképp hoztam, de felteszem a fenti kapcsolás működik fordítva is: szimmetrikus kimenet és földelt bemenet?Arra van esetleg vmi támpont, hogy mekkora csillapítás volna célszerű? Lehet kapni L-pad kapcsolású csillapító kábeleket. Egyet-egyet.
A Zoom rögzítő bemenete nincs specifikálva határértékekre, ezért csak feltételezem, hogy mikrofon szint volna ideális és az előerősítő +20 dB gain körül a legtisztább. Tehát gondolom -2 dBu-ról kéne eljutni mikrofon szintre és még -20 dB-lel lejjebb, hogy az előerősítő jól érezze magát.
Nem találtam arról infót, hogy hol van a "mikrofon szint"? Egy eszközöm van csak, aminek a mic bemenete elvileg csak lav mikihez van kitalálva és az a port -20 dBV-ig van specifikálva. Szóval csak találgatok, de felteszem a példánál maradva az eszköz -20 dBV csúcsa lesz egyenlő 0 dBFS-el? És ha általában -12 dB-re szokás becélozni a hangrögzítést, akkor a sweet spot az -32 dBV lesz (illetve -52 ha a gain-t is hozzászámolom)? Ergó -2 dBu-ról érdemes tompítani -32 dBV-re (-52), és akkor egy szimmetrikus vonalszintű kimenetet hibátlanul tudná rögzíteni ez az eszköz? Ácsi... +4 dBu az a csúcsot jelenti, vagyis a 0 dBFS-t a keverőpulton? Akkor ha ott is ilyen -12 dB-vel dolgoznak (nem tudom mivel dolgoznak), akkor hibás a gondolatmenet és elég a 16 dB-s csillapítás a 28 dB helyett (illetve rendre 36 és 48 dB a preamp gain miatt)?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest