- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #100075 üzenetére
Van pár rossz szerszámakkum,rettenetesen szét tudnak mászni,ha el vannak öregedve.A cellák nem egyformán öregednek sajnos.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #100005 üzenetére
100V egyenáramot rendszeresen fogdosom.
-
Barret001
addikt
válasz
[CS]Blade2 #99972 üzenetére
Régebben sokáig volt egy jó barkácsbolt.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #99583 üzenetére
Ugye [másfél] percet akartál írni?
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #99056 üzenetére
Meghekkelted! Már rég tönkrement volna...
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #99020 üzenetére
Hát természetesen kell bele a step-up!
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #98959 üzenetére
Ezt józan melós rakta össze
-
-
Barret001
addikt
Most bontottam ki,profi szerelési minőség! De legalább ami kilógott,azt levágták...
Hűtőbordát 3 mm-es csavarok tartják,éppen hogy. -
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #98905 üzenetére
Van ott bőven melegtakony is,nem bízod a fára
-
Barret001
addikt
Ez kész
(Darlington) megfejeltem a konvertert,a saját frekvenciájáról. Kiégeti a szemem,kb 1V feszültség különbségből dolgozik.
ez most erősebb mint gyárilag? Kell még rá visszacsatolás,de azt nem tudom megcsinálni... Megoldható? Tl 431 van pár darab.Féligmeddig értem már a működését. -
Barret001
addikt
Működik
13.8V bemenőről 18 wattos ízzóval terhelve 3,8V-ot produkál.Sajnos nincs mivel meghajtani,ez a bigyó 300 Hz-et tud... Gondolom emelni kéne a vezérlő frekvenciát durván. Szörnyűlködjetek,hozom nektek a témát
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98895 üzenetére
Nem lesz agyon terhelve,szerintem ekkora feszültséggel nem is lehet. Egyharmad terhelést sem fog kapni. Ha beválik,többen lesznek. Bár ez odébb van még.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98889 üzenetére
És az inverter felzabál több száz wattórát,még nulla terhelésen is! Tudom,a tied nem
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98890 üzenetére
Szerencsére a kondenzátor segít,ha nincs terhelve. Tudom milyen ívet húz,már a 120 volt is...Nem vicces.
-
Barret001
addikt
Sikerült elindítanom a számítógép tápegységet 180VDC-ről. 5A terhelést simán tud úgy,hogy nincs terhelve az 5V-os ág.
A pufferkondenzátort kivezettem,arra csatlakoztam rá. Szerintetek elbírja a 230-as bemenetén a diódahíd a féloldalas terhelést? Egyenáramról csak a fele dióda üzemel. Lehet hogy hülyeség volt kivezetni a pufferkondit. Párat kipróbáltam még karácsonykor,mindegyik elindult. Mindössze egy darabban laláltam púpos kondikat,de vagy 4 volt benne!!! Majd ez lesz az egyenáramom nyáron,akár több is üzemelhet egyszerre egymás mellett,mert galvanikus leválasztásúak. -
Barret001
addikt
válasz
ekkold #98872 üzenetére
Az lenne a kérdésem,hogy blocking oszcillátoros elven lehet egyszerű,de viszonylag nagy teljesítményű tápot készíteni? Step down. Mert jutubon mindig csak a ledes kapcsolásokat mutogatják...Jó hogy bejött a ledes lámpa,működnek az 5000 wattos 3 alkatrészből álló inverterjeik...Sosem hősugárzóval tesztelik.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98870 üzenetére
Jelenleg nem kell balanszolnom. Régebben kellett,mikor kisebb volt a pack.Tudom hogy ez nem örökös állapot. Havonta ránézek,és megállapítom hogy még nem kell hozzányúlni
Ízzót szoktam rákötni,vagy cellasoronként rátöltök.De akkor is 2-3 hónapot elment,mire be kellett avatkozni. Most is kicsit szétcsúszik töltés közben,de "éjjel" mindig kibalanszolódik magától. Még így is bőven tizeden belül mozog. Ezért nem töltöm tele,nehogy 4,2 fölé menjen egy csoport. Majd nyáron kell jobban figyelni,mert akkor lesz bőven bejövő Amper...Bár addigra át akarom alakítani,mert csak kell az a 200+ Volt egyenáram is
Arról kell majd megoldani a kisfeszültséget.
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #98868 üzenetére
AZ akkuban egy komoly vezérlő elektronika van,ami még a töltési ciklusszámot is figyeli. Adott ciklusszám megléte után folyamatosan változtatja a töltöttségi szintet is! A ciklus végén meg letilt,és azt mondja,vegyél új akkut. Ez egy becslés alapján történik meg,az akkucellák átlagos elhasználódásának figyelembe vételével. Ezt egy kicsike "processzor" vezérli. Rengeteg paramétert figyel. Csúcson járatott akkukat nem lehet védelem nélkül használni!
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98866 üzenetére
" Ezt a bemenő tápot az egészséges Li-ion cellák szépen elosztják egymás között, ugyanis van ezeknél egy természetes önbalanszírozó hatás, egyfajta Zener-effekthez lehetne hasonlítani. LiFePo ilyet nem tud, ezért ott már kötelező a megfelelő balanszer." El sem hiszem,hogy ezt itt valaki le meri ÍRNI! folyamatosan bővülő 12V-os li-ion akkupackom jelenleg 960 db 18650-es cellából áll. Semmi nincs rajta,csak a napelem. 12V-nál lekapcsolom a töltést.Amire kell,akár 1 hetet is kihúz töltés nélkül. 2-3 nap kell a 12V eléréséhez,ha jobban lemerül. 0,05V a legnagyobb különbség,2 éve megy folyamatosan. 2 év alatt 1-2 cellát cseréltem,rozsdásodás miatt.Nem tudom mitől...Ne utánozzon senki,ezt csak én csinálom így!!!!!
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #98861 üzenetére
Az olyan,hogy állandóan dolgozik,amíg nem végez! Tehát ha nem töltöd éppen,akkor is rakosgatja ide-oda az elektronokat,amíg be nem áll az egyensúly. [link]
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #98859 üzenetére
Szerezz be egy aktív balanszert. Akkor nem kell tele tölteni sem,mégis ki lesz balanszolva a feszültség. 4V-ig elég tölteni,felette már alig megy bele valami plusz. A BMS maradhat így is rajta. Védelemnek jó az!
-
Barret001
addikt
Múltkor kérdeztem,mi az az IGBT Miben tér el a Mosfettől,és a tranzisztortól. Na itt a számomra érthető válasz.[Ecopityu]
-
Barret001
addikt
válasz
bytesizelife #98819 üzenetére
Én is így gondolom.Nehogy tönkre vágjam...Nem fogom kipróbálni.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98817 üzenetére
Ezek szerint be lehet dugni.Hát ha ilyet csinálok,inkább elé rakok egy dugasztápot
Ez a műszer már 10 éves is elmúlt! Na ez a nem semmi! Ellenálláson keresztül is mérhető gondolom. No majd kipróbálom.
-
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98810 üzenetére
Na sikerült! 18V-ig fel lehet vinni. Opto lábakra túl érzékeny,így az osztót módosítottam.Meg is van a 13,8V. Csak egyszer rázott meg,kicsit bele tenyereltem. Terhelve másfél Amperral tartja a kimeneti feszültséget. Tehát már csak mérni kell,és valami hasonló ellenállást beforrasztani. 12,9K...
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98810 üzenetére
Nem zártam volna rövidre,ha olvasom amit írsz. Ez még jóval előtte volt.Feedback lábat ha hidegítem,csökken a kimenő feszültség. Valamelyik megoldást majd kipróbálom,de lehet hogy mindkettőt. Olyan mindegy hova forrasztok,opto lábai is aprók. De ez nem okoz gondot. Szemüveggel még jól látom
Sima ügy.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98808 üzenetére
TL431 kalkulátorba beírtam az általam kitotózott 3 ellenállás értéket,és nagyjából kijött a tényleges kimeneti feszültség! Nagyot nem tévedhettem,2 tizeden belül van az eltérés.Csak gyakorolgatok
Max 2V-ot emelnék csak.Optót rövidre zártam,újra indult a táp. Kétszer rápróbáltam 27 Ohmos ellenállással. Ha a tranzisztora oldalán csináltam,akkor meg kb felezte a kimeneti feszültséget.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98806 üzenetére
Megpróbálom átrajzolni,mert vastagon tiszta gyanta az egész.És az smd alkatrészek rajta vannak a vezető sávokon...Sokat segítettél,az a lényeg!
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98802 üzenetére
a képemen jobboldalt a két egymás mellett lévő ellenállás az osztó? 750R/3,9k? És felettük van a TL431?
-
Barret001
addikt
Sziasztok! Lenne megint egy számotokra egyszerű kérdésem. Egy led táp kimeneti feszültségét akarom kicsit megemelni. Az optocsatoló bemenetén 1,05V-ot mérek.Azt kellene az előtte lévő ellenállással megváltoztatni,hogy a kimenetén módosítsa a visszacsatolás értékét? 15W-tal terhelve lemegy 1,02V-ra. A képen látszik minden:
-
Barret001
addikt
Mindkét tulajdonsághoz műszer kell.Mivel akarnád megmérni? Belső ellenállás mérő,és kapacitás mérő kell.Mindkettő kapható. Kapcsoló üzemű tápoknál például kifejezetten alacsony belső ellenállású kondenzátorokat használnak. Ott például fontos mérni a belső ellenállást is.
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #98775 üzenetére
Az sem gond ha kicsit vékonyabb. Kevésbé melegszik a trafója.
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #98765 üzenetére
Vörösréz az ! Nézd meg jobban.
-
Barret001
addikt
válasz
Donki Hóte #98760 üzenetére
Én meg sosem vettem még hegyet...Tökéletes a házi gyártmány.A huzal átmérője viszont fontos! Ha vastag,lassan melegszik.Ha vékony,hamar elkopik! Meg kell találni a megfelelőt.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98725 üzenetére
Ne érts félre,nem a jókat fikáztam! Csak meg kell nézni,mit vesz meg az ember...Ohm törvénye számomra érthető,avval nincs gondom. Csak sajnos az utóbbi időben rettenetesen elterjedtek az olcsó bóvli készülékek,amik többet akarnak mutatni magukból. Nekem is van jó töltőm,(tápom),de azon gyári Samsung felirat van,ami eredeti. És okos.
-
Barret001
addikt
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98718 üzenetére
Tegnap néztem egy tesztet.120 WATTOS tudott pontosan 2A-t leadni
Jó irányba haladunk...
-
Barret001
addikt
válasz
szabifotos #98679 üzenetére
Ha szénkefés motor van benne,akkor menni fog. BLDC motornak kell a vezérlő elektronika.
-
Barret001
addikt
válasz
.-..-. #98661 üzenetére
ha 100 mA árammal töltődik,akkor nagy az esélye,hogy nem zárlatos. 3V-ra tornázd fel,ha nem tölti akkor sem,akkor más gond lehet... Ha reggelre nem merül le,akkor nem zárlatos. Igen sok ilyen tűz van! A java része user error...100mA árammal nem fogod felgyújtani. Akku nélkül nem kezd tölteni,mert letilt a védelem. Érzékelnie kell a tölthető minimum feszültségen lévő akkut!
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98653 üzenetére
100V-ot is ráköthetsz...Rossz helyen mérsz,az a baj! Ha megfelelő ellenállást kötsz sorba.az akkun már marhára nem ennyi lesz...Majd AZ AKKU töltöttségi szintje eldönti a kialakult feszültséget. Nem kell neki sok idő,és elkezd emelkedni a feszültség.Már ha nem ment át zárlatba. Pár ezer akkun már túl vagyok. Persze az akku ettől még lehet elhasználódott,attól függ,meddig volt mély merülésben. ami lezabálja a visszamaradt kapacitás nagy részét.
-
Barret001
addikt
Valamilyen szinten működik. 3,3V váltót produkál,amit a 9v-os trafó szekunderére kötöttem,és a primer tekercsen lett feltranszformálva 100+V Ami marhára kevés... Bár nem sokat foglalkoztam vele,próbálgatom még. Valamit növelni kellene! Talán a kitöltési tényezőt? Mert a frekvencia 50 körül lenne ideális. Ez valamikor egy kb 20W-os hagyományos fénycső megtáplálására lett tervezve.
-
Barret001
addikt
válasz
.-..-. #98637 üzenetére
Mint írták,"bikázni" kell. Akár 2 ceruza elemről,fel kell vinni jó 2V fölé rátöltéssel.Ha az akku életképes,ez megvan 1-2 perc alatt. Utána már elfogadja az elektronika.Ha készre van töltve,meg kell a végfeszültséget mérni.Meglepődnék,ha 4.20 fölé menne
Általában a legtöbb eszköz 4,10 körül késznek tekinti az akkut.
-
Barret001
addikt
Szerintetek lehet ebből valami? Még 2010-ben próbálkoztam vele,inverter akart lenni. 12V 300 mA= be.3,3V 600 mA váltó jön ki.Frekvenciát nem tudom. 9V-os dugasztápot ráraktam,terheletlenül 104V váltó jött ki. 12V Ízzóval próbáltam ki,terhelhetőség miatt. BD241 X2 van benne. Nekem érzésre gyengécskének tűnik, melegedés nincs. Nem várok tőle még 50 Wattot sem,Tudom a helyén kezelni
Életképes lehet?
-
Barret001
addikt
válasz
csabyka666 #98545 üzenetére
Az szerintem időzített szivató lesz,mint a robogókban alkalmazott. Egy fénykép sokat segítene. Esetleg nem valami [ilyesmi?]
-
Barret001
addikt
válasz
troll81 #98492 üzenetére
Pc táp egyszerű. Az invertereket is kondenzátor feltöltés után indítják. 0 rántással indulnak kb . Kompresszorra megpróbálnék valami erős soros ellenállást,ami épp hogy megforgatja,utána rövidre lehet zárni az indító kapcsolóval. Filléres megoldások. Akár teszt erejéig.
-
Barret001
addikt
Sokan használnak még tárcsás mosógépet,abba még számítógép sincs. Sok fajta/korú eszköz van még használatban. Én is rühellem a "korszerű" műanyag javíthatatlan szutykokat. A gáztűzhelyünk talán öregebb mint én,és hibátlan. Még a zománc sincs leverve róla. Miért cserélném le egy műanyagra? Benne van még 50 év biztos. [Ilyen],csak újszerű
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98428 üzenetére
Ügyes!
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98424 üzenetére
Én meg vágom a gyújtóst...
-
Barret001
addikt
válasz
rednifegnar #98416 üzenetére
Mindegyik elromlik,pár töltés az üzemidejük.Remélem megnyugtattalak. Műanyagból van.Nincs több kérdésed
Másik gyújtóból tedd át. 200FT? Nem tudom pontosan.
-
Barret001
addikt
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98268 üzenetére
Hamarosan oda jutunk,hogy minden megy a szemétbe egyből,ha elromlik...Régebben például mekkora érték volt egy szétbontott autó! Műszerek,visszajelzők,kapcsolók,relék,ízzók,stb! Ezek már az új elektromos autókból mind hiányoznak!
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98256 üzenetére
Na evvel nem sokra megy,ahogy a terhelhetőségét nézem...
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98230 üzenetére
Volt olyan AA ceruzaelemem,hogy 1,8V-ot adott terheletlenül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Xbox Series X|S
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- EA Sports WRC '23
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- EAFC 25
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest