- Fórumok
- Egyéb hardverek
- Hobby elektronika
- (kiemelt téma)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-12-11 20:26 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
rednifegnar
senior tag
ma megjott a gyari tolokabel (nemetbol) most azt meregetem mennyivel tolti, de amugy az en toltesemmel is legalabb 3 napig mukodott.
-
Dr. Szilikát
őstag
A TP4056 modul tudja a túlmerült akku kímélő indítását, azaz csepptöltés 2,9 V-ig, csak utána kapcsol rá nagyobb áramot.
Ha nincs kéznél, akkor ellenállás, labortáp, CC/CV modul segíthet. Legegyszerűbb egy ellenállással korlátozni az áramot. Esetedben önmagát korlátozta, a belső ellenállás miatt, de elvileg így kockázatosabb, a kelleténél nagyobb feszültséget adni rá.
- 1C a normál töltőáram.
- 0,1C a kímélő indítás.

-
laed
senior tag
Túl sokkal ne töltsd, mert az nem vezet jóra....
-
laed
senior tag
Azt viszont megteheti, hogy az általa favorizált szállítóval ingyen szállíttat, a postával meg ha kéred, akkor pénzért....
-
laed
senior tag
Na igen, ez nem a legjobb megoldás. Nálunk évtizedek óta ez a rádiós óra a megoldás.
Nálam most ez csak azért nincs, mert ami van, nem tudom hova raktam és pakolászás közben nem akadt a kezembe.
A másik megy a másik szobába.(A foszfor 1 ideig világít, aztán ha már elaludtam nem annyira probléma...)
-
Dr. Szilikát
őstag
Ez nem vibrál és minimál fényerőn még éjszaka sem zavaró (digitális képkeret):

Bár nem olyan lényeges a téma szempontjából, de fotózásnál torzultak a színek, ez közelebb áll a valóshoz:

2027 valamiért el lett nézve, rossz beállítás.
-
tordaitibi
veterán
Ez 5 voltról meg se nyikkan, nemhogy világítson.
Még ha áthidalod a 3 előtétellenállást, akkor sincs esély hogy egyáltalán parázslás szinten világítson mert a 3 darab sorbakötött led nyitófeszültségét se éri el. Talán a pirosnál esélyes de a blue az 6-7V alatt semmit nem csinál. -
laed
senior tag
Valami LED-es rádiós óra nem lenne egyszerűbb megoldás?
-
ViZion
félisten
ha a pwm vibrál, akkor alacsony a freki. Ne kösd vezérlőre, legyen az 5 V-on, erre esetleg lehet egy sötétedésre bekapcsoló áramkört rakni.
-
ViZion
félisten
nah, ez már valami. 12 V standard szalag, a réz érintkezőknél vágható.
RGB a szín, egyikre a negatívot, +12 V-re meg az usb táp +5V-ot, elvileg ez halvány lesz. Nem szép annyira, mint PWM-el, de nem kell semmit építeni. -
Dr. Szilikát
őstag
Jelölni szokták a szalagon a vágási lehetőséget, viszont a 12 V-os nem megy 5 V-ról, illetve van digitálisan vezérelhető is.
Alapfényerő pedig általában sok az éjszakai fényhez, lejjebb kell venni. Legegyszerűbb módja a tápfeszültség csökkentése, ami más esetben problémás lehet (egyenetlenség és színhőmérséklet-változás), de ilyen esetben megfelel.
-
ViZion
félisten
hát ebben nem sok infó van...
RGB szalag, de milyen? legalább képet. Ha van táp hozzá, akkor arról is az adatlapot.
Vághatóság, toldás, forrasztás: netes videókban van látványosan bemutatva, annál jobban nem tudjuk mi sem elmondani. -
Honda567
tag
Szerintem lithium 2,23-at mutat a multiméter
-
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek
Sikerült.
Meg találtam a hibát. Szét ugrott mind a két szénkefékre tartó. Ne kérdezzétek hogy. (Képen ott lesz hogyan)
Azért nem láttam mert van a motoron egy szivacs és az eltakarta.
Ma volt időm teljesen szét kapni és mikor le vettem a szivacsot, dobta is a hibát.[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Ahogy a képeken is látszik ennyi a teljes elektronika a porszívóban.
Kérdésem az lenne: mi az a motoron?
Hő relé? -
szuszinho
őstag
Nem 200! Az egyik 1300, a másik 1500. De ma szereltem be a cserét. Utángyártott. Kíváncsi leszek...
-
szuszinho
őstag
200 w. 1300, illetve 1500.
-
Postas99
őstag
A kimeneten (hangszóró vezérlés, néhány frekit - dualtone is néha - kell kiadni, ott a frekvancia táblázat) ez nem űrtudomány még egy 16F84-től sem.
Egy deepseek vagy chatgpt is összerakja a kódot számára, mégpedig úgy hogy i2s kimeneten akár erősítve meglehessen hajtani egy hangszórót vele. Nem kell ósdi cuccokkal bénázni. Ha megírja jól a promptot kb 30 mp alatt kész a jó kód.
-
laed
senior tag
ize ez ahogy irtak egy PIC amit programozni kell.
Jogos észrevétel.
-
rednifegnar
senior tag
na latom fent va meg a neten nemi maradvany (2009-bol).
ott van egy zip fajl abban benne van a forraskod, lehet rajta modositani.
nyilvan ehhez programozo kell meg masm de nem lehetetlen.
-
aujjobba
addikt
A wago a zoldsargat koti, de amugy jol mondod, ott van mar minden, csak a keket (N) kell ketteszedni.
Kiprobaltam kabel - kapcsolo - sonoff - villanykorte komboval az elso tipusu bekotest (kapcsolo az S1 es S2 kozott), mukodik szepen.
Tokjo hogy a fizikai kapcsolo is kapcsolja, a homeassitant is, raadasul a HA-ban frissul is a statusz ha a fizikait hasznalom. -
tordaitibi
veterán
Nagyon jó ötlet. Nekem is eszembe jutott már régebben de így elveszítem a hidegvíz vételi lehetőséget.
A csaptelepbe rendes 2 irányba forgatható kerámia betét van, egyik oldalra fordítva hidegvíz, másik oldalra fordítva melegvíz. Ebben az állásban egy kerülő vékony belső furaton megy a víz kis része, nyomáskülönbség keletkezik, ez megnyomja a szilikongumi membránt az meg a nagyáramú érintkezőt.
Mindenképp itt kell érzekelni, ez nem is gond, egy mini mikrokapcsoló már be is van építve és tökéletes csak ez nem bírja el a 14 ampert.
Áramlásérzékelővel nincs hidegvíz mindig fűt. -
ViZion
félisten
a kisbojlert direkt nem raktam a szekrény falára, egy mély tálcában van egy vízérzékelővel együtt. Ha a tálcában víz jelenik meg, akkor a rendszer elzárja a vizet, lekapcsolja a szivattyút, mosógépet, bojlereket, mosogatógépet...
Fürdőben is van ilyen érzékelő, már volt "tesztelve"
-
ekkold
Topikgazda
Nagyjából 4db GND-re kötött láb és 4 egyéb vezeték van a rajzodon. Ha minden gnd lábnál letettél volna egy gnd szimbólumot, és utána csoportot forgatsz, akkor máris csak 4 vezetéket kellene igazítani, 8 helyett. Gyakorlatilag 4 egérművelettel megvan, a töréspontokat kell csak "megfogni" és arrébb húzni. De ezt kb leírtam korábban.
A vezetékek címkézése, ennél egész kicsit bonyolultabb áramkör esetén már nemhogy ront, hanem inkább átláthatóbbá teszi az egészet. Ráadásul akkor a vezetékek egyáltalán nem kuszálódnak össze, csak annyi kell hozzá, hogy csoportot mozgatsz és nem csak alkatrészt, ami gyakorlatilag másodpercek alatt megvolna. Persze ehhez meg kell tanulni a program használatát - de senki sem úgy született, hogy ez kapásból ment volna
.A Cadsoft féle Eagle verziókat hivatalosan nem lehet megvenni, (az Autdesk féle pedig csak "bérelhető"). Mivel a jelenlegi tulajdonos (Auitodesk) a régi verziókkal nem foglakozik, ezért a régi, és már nem is árult verziók "okosítása" ma már inkább csak afféle szürkezónás dolog. A cégnél megvettük anno a 7-es verziót, és szándékosan nem "frissítettük" a bérelhető változatra... otthonra viszont, a fentiek miatt már nem sok kockázata van a szürke (pl. virágbolti) verzióknak. Jogilag nagyjából olyan mint mondjuk manapság Windows XP-t telepíteni...
Az online programokat nem szeretem, és nem bízom a "felhős megoldásokban" sem. Az a szoftver van meg biztosan ami offline is tud működni, és ha hozzá a munkafájlok is megvannak offline. Az online dolgokat bármikor kihúzhatják alólad, vagy több pénzt követelhetnek a használatáért... (és ha nem akarsz fizetni, akkor mondjuk elúszhatnak a felhőben tárolt dolgaid) Az az Autodesk féle megoldás, hogy rendszeresen fizetni kell a szoftverért, szerintem rendkívül gusztustalan - és anno a cégtulajok is így gondolták. Ha normálisan megvehető lett volna az újabb verzió, azt simán kifizették volna, akkor is ha 10x többe kerül mint bérelni, így viszont semmit sem keresett rajtuk a szoftvergyártó, mert az akkori munkahelyemen minden fejlesztő maradt a 7-es verzión....(úgy kell nekik)
-
ViZion
félisten
miért nem próbálod ki online amit javasoltunk?
Forgatható 3d nézet, rengeteg alkatrész, jól köti össze őket.Amúgy azon a progidon nincs valami auto join vagy ilyesmi bekapcsolva? nem hogy ezért csinál új kötéseket?
-
JulianSinulf
őstag
Mondjuk ezen annyira nem is csodálkozom.
Forgatás előtt érdemes lenne a forgatandó objektumról minden vezetéket törölni, majd elforgatás után újravezetékelni.
Ha elforgatás vagy odébbhelyezés során útban lenne egy-két vezeték az új pozícióban, akkor azokat is törölni kellene.Ez kapásból megoldaná a gondodat és pontosan tudnád, hogy mit kell újrahuzalozni.
-
JulianSinulf
őstag
Az EasyEDA-nak van telepítős, offline verziója is. Én azzal ismerkedek.
Az online verziót csak azért ajánlottam, hogy kipróbáld, ne telepíts fölöslegesen. -
JulianSinulf
őstag
És, ha nem akarnád forgatni?
Ahogy leraktad, úgy marad.Alapvetően szerintem tervezésre készítenek ilyen programot, nem visszafejtésre.
Így amit ekkold is ír, hogy címkézni a vezetéket, teljesen normális. Sok kapcsolási rajzot láttam már, a legtöbb helyen ez a normális.
Aztán van egy-két egyszerűbb áramkör, ahol több vonalat és kevesebb címkét használnak, de az oldalak között akkor is át kell címkézni.A KiCad-ot egy rettenetes programnak tartom, nem csak, mint tervezés, hanem visszanézés szempontjából is.
Az egyik megrendelőnk ebben tervezett. Egyrészt a már a megjelenés sem olyan, mint általában, másrészt olyan jelek és összekötések vannak benne, hogy csak néz az ember.
A legdurvább az volt, hogy valami rombusz jelre rá volt kötve a VCC, mellett meg egy ugyanúgy kinéző jelre a GND. Na ebből arra következtet az ember, hogy akkor össze van kötve. De akkor meg nem m űködne az elektronika, márpedig megy. Kérdeztem más kollégát is, hogy mi lehet és még ők sem láttak sose ilyet és nem tudják. Aztán nagy nehezen megtaláltam a neten, hogy a KiCad-nak kell egy ilyen betápjelölés és azt így jelölik. Ha ez nincs, akkor hibára fut az ellenőrzés.A gépemen fenn van a KiCad, de sokat nem használhattam. Azt is elfelejtettem, hogy fenn van.
Valaki ajánlotta az EasyEDA-t, így azzal próbálkoztam utoljára. Szimpibb.
Esetleg nézz rá. Ha jól emlékszem van online verziója, így telepítés nélkül gyorsan kipróbálhatod ezt a forgatósdit, ha annyira fontos. -
ekkold
Topikgazda
Még valami, a konkrét kapcsolás amit forgattál: a jobb oldali IC sok lába GND van, ezekre lehet külön GND szimbolumokat tenni, és amikor forgatod - csoportot kijelölni, és együtt forgatni, így még kevesebb javítást igényelne. Sőt ha nevet adsz a vezetékeknek, és teszel rá label-t, akkor össze sem kell kötni. Pl. a forrasztóállomásom rajza:

Ha ezen minden össze lenne huzalozva, akkor még szépen rajzolva is nagy lenne a káosz, és nehezebben követhető, hogy mi hová megy... Itt szinte az MCU összes lábán csak label-ek vannak. -
ekkold
Topikgazda
Az eagle-ből én a 7-es verziót használom (kb. az utolsó ami még cadsoft gyártmány, és nem autodesk). Az alkatrész könyvárak könnyen és gyorsan módosíthatók, és új alkatrészt is viszonylag könnyű létrehozni benne. Baromi sok panelt terveztem ezzel, olyanokat is amiből utána sokszáz db ment gyártásba.
De amikor elkezdtem, és még nem ismertem, akkor egy barátom tartott nekem egy "1 napos gyorstalpalót" belőle. Ez már elég volt ahhoz, hogy belejöjjek, ill. hogy magamtól is kiismerjem, hogy mit hogyan érdemes. Azt szeretem benne, hogy egyszerű hobbi panelekre éppúgy alkalmas, mint professzionális 4....8 rétegű panelek tervezésére is. sokféle hibát tud figyelni. Tudja jelezni, hogy a nyákterv és a kapcsolási rajz konzisztens-e, és pl. alaphelyzetben nem engedi a nyákon rossz helyre bekötni a vezetősávokat.
Nyilván ennek is megvannak a nyűgjei, de szerintem egy egész jó kompromisszum.
Kezdetben (kb. 25...30 éve) sokféle nyáktervezőt kipróbáltam, és akkor arra jutottam, hogy mindegyik sz@r, és hülyén vannak megoldva benne a dolgok. Szívem szerint összeollóztam volna valamit pár különböző szoftverből, az egyiknek a kapcsolási rajz szerkesztője volt jó, a másiknak az alkatrész tervezője, a harmadikkal jobban lehetett rajzolni, stb... Végül több okból is maradt az Eagle, már akkor is nagyon sok szakmabeli ezt használta, volt kitől kérdezni, és ahogy kiismertem, rájöttem, hogy gyakorlatilag mindent meg lehet benne csinálni. -
ekkold
Topikgazda
Nem tudok jó választ a kérdésedre, mert nem a kicad-et használom. Eagle-ben könnyebb megoldani, mert csak a vezetékeket kell megigazítani, nem keletkeznek fals kötések (spec esetben, és ritkán amúgy előfordulhat, de az észrevehető).
-
Tigerclaw
nagyúr
Mennyire jó ezeknek a DC képe? Van amihez kell simább esetleg. Pl. egy 24V DC Siemens PLC tápot ki tud váltani pár napra? Most egy Yihua 3010D-III nevü valamit nézegetek, vagy van WANPTEK nevü több fajta is az árukeresőn.
-
Reggie0
titán
Kicad tud ilyet, be lehet rakni PCB-nek hatterkepet, amin rajzolhatsz. A PCB-bol pedig tud elvi rajzot generalni.
Itt egy video, hogy hogyan kell csinalni: [link]
Ez a plugin is erdekes lehet, ha a vezetekeket nem akarod megrajzolni a PCB-re, csak a logikai kapcsolatot(net): [link] A kapcsolasi rajz legeneralasahoz ennyi is eleg, sok idot lehet nyerni vele.Es full ingyenes az egesz.
-
And
veterán
Sok RS485-alapú hálózattal és azokon belül több kommunikációs protokollal találkoztunk már. Elég igénytelen, de még így is lehet vele szívni, ha kellőképpen hosszú és nem megfelelően kivitelezett a hálózat. Ehhez még csak túl nagy adatsebesség / távolság sem kell, messze az adott távon elérhető bitráta alatt is lehet gond. Többféle differenciális meghajtó létezik hozzá UART felől, a klasszikus SN75176-tól kezdve az automatikus adatirány kezelésére képes típusokig.
-
Donki Hóte
veterán
Ha jól emlékszem, akkor Krisztianby kolléga foglalkozott valami egzotikus dot-matrix kijelzővel, aminek mintha RS485 protokollon ment volna a vezérlése. Végül vissza is fejtette a protokollt...
Azért írok ilyen bizonytalanul, mert a thread 90%-a áldozatul esett a nagy crash következményeinek
-
And
veterán
Nem számol az semmit. Ha a különböző példányok belső eredő kapacitásai megegyeznek (ami feltételezhető), akkor önmagában az RTC áramkör cseréje pont a legkevesebbet változtat az eredményen, ha a külső alkatrészek + a rezgőkvarc ugyanazok maradnak.
#101095: A eltérés mértéke két dologtól függ. Az első, hogy mennyi idővel azelőtt történt a szinkronizáció, mielőtt rájuk néztél. Nem tudom, ez mennyire egységes, de az én DCF-es óráim az utolsó sikeres vételt követő 24 órán keresztül jelzik a szinkron meglétét, és takarékossági okokból csak éjszaka néhány alkalommal próbálkoznak a vétellel. Lehet, más típusok sokkal hosszabb ideig, akár napokig (?) kijelzik a sikeres vételt. A másik ok az alap kvarcóra hibája, ami a szokásos olcsó kiviteleknél elég nagy is lehet.
JulianSinulf: visszatérve a kvarc melletti külső (terhelő) kapacitásokra. Egy normálisabb kvarckristály adatlapján megadják, hogy mekkora C_load szükséges az adott típus mellé, amely mellett az az adott hibán belül működik, úgyhogy már csak ezért is szükségesek azok a kondenzátorok. 32 kHz-es példányoknál a jellemző érték 6..13 pF körüli. Mivel ez több kapacitás eredőjét, többek között a direkt beépített külső kondik soros kapcsolását jelenti, utóbbiaknak a szükséges eredőnél nagyobb értékűeknek kell lenniük a pontos frekvenciához. Valószínű a nálad tapasztalt sietés az az alacsony C_load eredménye. A konkrét RTC-típus ehhez annyiban kapcsolódik, hogy a DS1302 olyan kristályok mellé való, amelyeknél a megkívánt C_load értéke 6 pF, ebben az esetben elvileg nem szükséges külön beépíteni azt a két példányt. De az olcsó kvarcok alaphibája eleve nagy, tehát a külső terhelő kapacokkal nem veszthetsz semmit, csakis nyerhetsz velük. -
And
veterán
A DS1302 cseréjével nem érdemes foglalkozni, magad is idézed, hogy miért. A 32 kHz-es órakvarcok alap pontossága olyan, amilyen, a linkeden is 30 ppm-et említenek. Nem az árával van gond, de ha szerez egy másikat, annak is lehet ugyanakkora eltérése. Ez legrosszabb esetben napi 2.6 másodpercet, vagyis havonta egy percnél is bőven nagyobb hibát jelenthet. Nem kell félni attól a - legalább részben, egy fix értékű kapaccal párhuzamosan kapcsolt - trimmer hangoló kondenzátortól. Régebben sokkal gyakrabban lehetett rajzokon ilyet látni, de attól, hogy jelen esetben nem tervezték oda, még tud segíteni a dolgon. Lásd pl.: [link]. Egy kvarckristálynál mellesleg jelentkezik az öregedés is, ami hosszabb idő, sok ezer óra utáni elhangolódást takar. Az említett trimmer kapacitással azt is lehet kompenzálni. A lényeg, hogy az eltérést hiába próbáljuk oszcilloszkóppal vagy direkt frekvencia vagy periódusidő méréssel megállapítani, mert ha azt közvetlenül a kvarckristály kivezetésein tesszük, nem vezet eredményre. Ráadásul ilyen relatív alacsony frekvenciánál a hiba is 1 Hz-en belül lesz, ami nem tűnik soknak, de végül a korábban említett napi / havi csúszást eredményezheti.
-
JulianSinulf
őstag
Esetleg még egy ötlet: Az elemtartóba is akku-t teszel, mint a bébi akkuk.
Így a feszültséged meg lesz és még az üzemidőt is növelted.
Amíg itt ötletelsz és gondolkodsz, addig lehet, hogy kínából is befutna a dummy.
Addig meg talán a sima elemek is kibírnák a helyükön.
Nem tudom milyen készülékről van szó, vagy mennyi idő alatt meríti le az elemeket. Én is csak ötletelek. Próbálok segíteni. -
JulianSinulf
őstag
Az nem játszik, hogy szétszeded az eszközt és direkt a panelról kihozol két vezetéket a kölső tápra?
De megpóbálhatsz az elemtartó érintkezőire is ráforrasztani. Kicsit meg kell kapirgálni, folyasztószert neki és úgy nagy eséllyel lehet jól forrasztani.
Vagy ezek nem játszanak, hogy ne vesszen el a garancia? -
Pötyi
őstag
A helyedben az első utamba kerülő barkácsboltban vennék egy olyan átmérőjű köldökcsapot, ami megfelel a pótlandó elem átmérőjének (nem tudom, hogy AA vagy AAA cerkaelemet akarsz helyettesíteni), majd vágnék a fa rúdból egy kívánt hosszúságú darabot és megpatkolnám a két végét valami fémdarabbal, vagy szöggel, amikre rákötném az áramot. Olcsóbb és gyorsabb megoldás, mint Kínából rendelni.

(Azt hiszem, talán 2 mm-enként lépked, létezik 6, 8, 10, 12, 16 mm-es, egy méteres rúd.)
-
Pötyi
őstag
Csak hely-kitöltésre kellenek, vagy rá is akarsz kötni kábelt a két pólusra?
-
Barret001
addikt
Nekem is volt ilyen gépem,csak bika cellákkal működött! Ceruza akku. 1,2V
-
hcl
titán

Ha jó lesz, örülök, ha nem, megy rézbe'
-
PeterZZ
csendes tag
Lavazza blue lb 300. En sehol nem talalok alkatreszt, ugyhogy szerintem elengedem ezt a tortenetet. En szivesen akar ki is forrasztanam ha tudnam melyik resze rossz, de egy szaki 10 alatt hozza sem nyul szerintem.

-
Reggie0
titán
Ket neuron kozott olyan kicsi a tavolsag, hogy boven terahertz folotti jelek okozhatnak csak problemat. Az idegi informacioatvitel elegge digitalis, nem konnyu megzavarni se. Az ember alta keltett elektroszmog frekvenciaban meg sem kozeliti azt, ami problemat okozhatna. Masfelol a THz felett a freki novelesevel egyre novekszik a csontok abszoprcioja, szoval szepen learnyekolja a koponya.
-
ViZion
félisten
és nem kell az agyrákra gondolni, cégnél a munkatársam gépében a ventinek van egy zörgése/sípolása, idegesít. Nem tudom, arra volt-e teszt, h wifi vagy akármi másik közelében esetleg ingerültebbek vagy fáradékonyabbak vagyunk-e? Mert az is "zaj", ha nincs is rá direktben receptorunk. érdekes lenne egy ilyen kutatás.
-
Dr. Szilikát
őstag
Voltak erre trükkök, például amelyiknél 2 x 3 lyuk, betenni két U alakban hajtott huzalt (ellenállásláb stb.), utána csak ahhoz kell érinteni az alkatrészt.
MY-64 szériánál egy szélesebb nyílás, amibe két fémlemez dugható, annak felső éléhez kell érinteni. De ez ki is lazulhatott, később az egész belső csatlakozót kiforrasztottam a panelból, helyette egy 1-1 vastagabb rézhuzal, szintén U-alakban, ami átnyúlt az előlapon.
-
Dr. Szilikát
őstag
Speciális üvegkerámia, elég sok mindent elvisel:
http://szerviz.emax.hu/Keramia-Fozolap-uvegkeramia-Anyaga-Tulajdonsagai/
#100589 laed Tamy
Kicsi és lapos multiméterem volt már 1988-ban is (ennyire nem jó memóriám, csak más téma miatt emlékszem), ami gombelemmel ment, már automatikusan váltotta a méréshatárt is. De ennek ez a lényege, a kis lapos műszerbe ennyi fér, de nem ez a gyakoribb.
-
ViZion
félisten
Még nincs venti, egyelőre hátha ez elég. A latta a szekrényből kapná a levegőt, azért az nem hűvös. Más főzőlapokban van aktív hűtés, az üveg azt is kibírja, ha főzés közben a hideg víz rálöttyen, szal. ez biztosan nem para.
-
Donki Hóte
veterán
hab a tortan hogy forditot polaritasu,
Azta
Na, ezzel lehet oltári nagyokat szopni
Kicsit nem figyel az ember és máris súlyos ezresekbe kerül a figyelmetlenség
-
baly81
aktív tag
a cég közlése szerint egy töltéssel több mint hat órán át bírja energiával.
Ejj, fiatalkoromban még azért figyelnem kellett volna, hogy le ne merüljön! Ma már kibírna egy évet is... Két perc, zuhanyzással együtt, már ha érdeklődés hiányában el nem marad!
Nem is tudom hogy tudtam eddig a smartgumi nélkül élni!
-
Donki Hóte
veterán
Még jó, hogy nem elterjedt

Képzeld el ha a kínai
államhekkerek egy gombnyomásra lekapcsolnák az összes ilyen fí relét a világon
-
tordaitibi
veterán
Azok ami C sínesek, azokat mechanikusan, jó nagy erőkifejtéssel nyomod fel, azok egyike sem ejt el áramszünenél
A konnektorosak 90%-a elektronikus, azt kézzel egy picike nyomógombbal bekapcsolod, meghúz benne egy relé ami öntarja magát az áramvédő-figyelő elektronikán keresztül.
Ha elmegy az áram, logikus hogy magától nem tud meghúzni. -
Ribi
nagyúr
Oké, kissé félreértettem a feladatot
Nem igazán emlékszem hogy amikor volt éramszünet akkor a fí relét lenyomta-e. Szerintem volt amikor igen, volt amikor nem. Lehet valamennyire az érzékenységétől is függ. 30-as vagy nagyobb. Lehet ez kicsit másként működik mint a sínre szerelhető.
-
Ribi
nagyúr
Fí relének nem az a feladata, hogy ha elmegy az áram akkor csinljon valamit, hanem hogy ha belül szökik az áram akkor lekapcsoljon és úgy is maradjon. Elég szar lenne ha éppen ráz az áram és hát mivel van delej a bemenetén, szépen szarrá süti a valagad. Szerintem nincs automatán visszakapcsolós, mert nem arra való és pontosan a feladatát nem látná el. De lehet nagyon félreértem a dolgot.
-
tordaitibi
veterán
Igen szinte mind ilyen, mivel nem elektromechanikusak hanem elektronika van belül és az elejt áramszünet esetén.
Ha olyat akartok ami ilyenkor is okés, sajnos csak a C sínre pattintható 1F kivitel marad, dobozolva, lengőkábellel.
-
ViZion
félisten
tudnál ilyet linkelni?
Nem okos aljzatra gondolsz?
A fi relét az áramszünet nem érdekli, csak az, ha fázis és a null vezetőn folyó áram között eltérés van. -
hcl
titán
Lidl
Ezeket a pattintott, ragasztott cuccokat élete végéig a kitalálójával szereltetném. Kezdve a Panacast 50-nel...
-
hcl
titán
Hm, tényleg.
De szerintem ebben mindenhol tapadni fog, a mechanika fém benne 
Köszi!Bár én inkább arra tippelek, hogy a gumit fel kell szedni, esetleg ragasztva van
És kulturáltan kéne megoldani :S -
btraven
őstag
Igen öcsém már olyan magnót kapott.
-
t72killer
titán
háát,meglássuk meddig bírja. Tény, HA választható lenne, maradnék az MC4-nél. A túrás napelem (egyelőre 1db, ha beválik veszek még1 ugyanilyet) DC5521 kimenetű, így gondoltam maradok ezen a csatin, remélhetőleg fogja bírni egy darabig. Mondjuk az is lehet, hogy a duplázást, ha esedékes lesz, sorbakötéssel oldom meg (a kis victron töltésvezérlő megeszi az 50V-ot) és akkor kordában maradnak az Amperek.
-
ekkold
Topikgazda
12V + ledszalag miért nem jó?
-
tordaitibi
veterán
Kicsikbe nincs, helyzetjelző, belső világítés stb.
Nagyobbakba van, pl. nappali menetfény.
Volt hogy az utólag beépített neves, márkás menetfényt cserélnem kellett más neves termékre mert mert kiszűrhetetlenül bezavarta a rádiót. -
Reggie0
titán
12V-ra nem tudsz atallni? A 230V-os halogen a legrosszabb valasztas, mert a nagy feszultseg miatt nagy ellenallasra van szukseg, ami miatt sokkal vekonyabb az izzoszal, amitol sokkal gyorsabban kihul, azaz kisebb a tehetetlensege, igy jobban vibral.
Alternativa:
Meanwell-nek van potom 400 dollarert 230Vac->230Vdc 1500W-os tapja (UHP-1500-230). -
ekkold
Topikgazda
Ha ennyire ragaszkodsz az egyenirányításhoz, akkor kell egy DC fojtótekrcs, a graetz és a pufferkondi közé, akkor a feszültség is simább lesz, és kb. jó is lesz az izzónak. Fénycső-fojtó tekercs, vagy higanygőz lámpához való is jó lehet erre a célra.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ami a tápegységekben szokott lenni, erre van méretezve, feszültség szempontjából.
-
ekkold
Topikgazda
Vannak olyan ledes lámpák amelyek nem villognak - de nyilván nem a legolcsóbb gagyik között fogsz ilyet találni.
Ha biztosra akarsz menni, akkor pl. stabil 12V-os (vagy 24V-os) tápegység, és LED szalag. -
Dr. Szilikát
őstag
Hiába egyenirányítod, a fénye ugyanúgy 100 Hz-en pulzál, mivel az izzószál előtte is polaritásfüggetlen, meg utána is:

Pufferelni pedig nem lehet, mert a 230 V szinusz csúcsa gyök2 x 230 = 325 V DC szintet adna.
A kamera beállításai között nincs 50 / 60 Hz szinkron lehetőség, vagy az nem segít ezen?
-
Dr. Szilikát
őstag
Nagyfeszültségnél fontos jelentősége van a rugónak az ívhúzás megakadályozásában, ami szétnyitja a távolságot. Egyébként ugyanis állva maradhat az ív, amit senki nem akar tapasztalni. Az ellen nem véd a prespán papír, sőt nevetségesnek is mondanám ezt a hiú reményt. Átszenesedhet és állva marad az ív, szerintem.
Ilyen patkolásnál még a teljes kiiktatás is jobb (szög?), legalábbis azt tekintve, hogy régen ebbe a körbe nem is építettek ilyen biztosítékot. Nekem vagy egy régi, szép állapotú készülék, abban sincs egyáltalán. Nyilván lehet haszna, nem ok nélkül találták ki, de túláram esetén a primer biztosíték is jelent bizonyos védelmet.
Lehet például olyan, hogy a csillámlap, ami a sütőteret választja el, szikrázni kezd a ráégett, elszenesedő olaj miatt és mondjuk erre a nagyfeszültségű biztosíték érzékenyen reagál, kiolvad. De oda kell figyelni, hogy tiszta legyen a csillámlap és ha mégis szikrázna, nem kínozni tovább. Noha elképzelhető más hiba is, de az ellen védhet a primer biztosíték is.
-
baly81
aktív tag
Az igazán szép, kókány munka volt! Azédesanyjukvalagát... Hogy egy szaros biztosítékot nem tudtak kicserélni a márkaszervizben!

-
Reggie0
titán
Szinte biztos, hogy a stihl motorjat butitottak le es abbol keszult a spacex starship raketaja, mert a fukasza azert bonyolult dolog

-
csabyka666
veterán
Tehát hogy működik...? Egyébként kérdeztem szaküzletekben is, de nem győztek meg arról, hogy értenek hozzá.
Ha a szolenoid részét átlátnám, közelebb lennék a megoldáshoz, de ezzel, hogy ideböfögsz valamit, nem segítesz. -
ekkold
Topikgazda
A Tek szkópok fő hátránya, hogy nagyon spóroltak a tárral, sok típusban csak 4ksample-nyi mintát tud tárolni, ami sok dologhoz egyszerűen kevés. Az említett Hantek pl. 1Msample-t tud tárolni (manapság ez sem sok, de már jól használható) Nekem is kínai szkópom van (Micsig) ez 14Msaple-t tud tárolni, de az utódja 28Ms, az újabb típusok közül jónéhány pedig 100Ms memóriával rendelkezik. Ezekkel már sok olyan ügyes mérés elvégezhető, ami a Tek-el esélytelen...
Ebben a videóban [link] pl. az látható, hogy felvettem a szkóppal a JBC pákamat fűtő PWM jelet, látszik a teljes felfűtés folyamata. A mért minták összessége a felső sorban, az alsó sorban pedig a szkóp zoomolja ezt a felvételt - azaz a szkóp memóriájában rögzített adatok visszanézéséről készült a videofelvétel. Ha elegendő memória van, akkor a mért készülék kikapcsolt állapotában, utólag is kielemezhetők a mérési eredmények.
Illetve akár olyan események is rögzíthetők, hogy pl. mitől szállt el adott áramkörben egy pillanat alatt a FET, mi okozta a túlterhelést stb - tehát pl. megismételhetetlen mérések... -
Ribi
nagyúr
Ezek is nyilván jók hibafeltárásra, látni mi történik, ha valami félrecsúszott.
-
ekkold
Topikgazda
Ja azok a linkelt cuccok nem igazi oszcilloszkópok, inkább csak játékok amik esetleg a tanulást segíthetik, de nem komoly műszerek.
Egy korrekt oszcilloszkóp viszont valóban nem olcsó műszer. Amelyik már valóban, pontos mérésekre is használható az többnyire 100eFt felett indul, és a határ a csillagos ég... Használtan persze vannak olcsóbbak is. A régi Tek szkópok elég ügyesek, de egy mai, középkategóriás kínai szkóp, a legtöbb paraméterében jobb vagy akár sokkal jobb...
-
IstvánLászló
őstag
Szerintem a te scopod jó és komolyabb,60mhz-es és nem is gondolom azt hogy a teljes 60mhz-et kitunánk - használni,ez bőven nagyon is jó méréshatárú.
Az 1 példát mondanék - erre csak is példaképpen,pc-s tápok 60-70khz-es frekvencián-dolgozak,ezt csak utánaolvasással is tudom és ezt a frekik a scopod símán is tudja és még tőbbet is de ezt te tudod.
A scopoknak a mai árait néztem;tápok;tv-k;monitoroknak a saját céljaimra javításuknak a kapcsán,használtan láttam csak csőves teknikával készűlt 10mhz-est 50k-tó a csillagoség a határ,a vadi újjak mégtőbbe-kerülnek 100000felettiárakon,nekem sajátcélra drága,közvetlen jó ismerősőknek akik a családomnak a tagjainak - estleg segítek is de jól átgonolom hogy segitsek e. -
IstvánLászló
őstag
Én még most mennék megvenni kettőt is tartalék mindig is jó ha van és síetnék nehogy elfogyjon mert kifuthat bármikor ez a tétel.
-
ekkold
Topikgazda
Nyugodtan vehetsz hozzá kábelt. Arra kell figyelned, hogy:
- ha állítható az osztás 1:1 vagy 1:10 akkoir 1:10 állásban használd.
- az első használat előtt a négyszögátvitelt be kell állítani. A szkópokon szokott lenni mérőpont kivezetve, ezt a négyszögjelet kell vizsgálni, és a mérőfejen levő kis beállító trimmer tekerésével beállítani, hogy vízszintes legyen a jel alja/teteje. -
IstvánLászló
őstag
A szkopodnak utánaolvastam és találtam is videokat,nekem sajnos sohasem volt,de egy 10mhz-es csőves az álmom,tudom nagyon nehéz a fúll csőves,de azért probálok segíteni és azt remélem hogy síkerrel is járunk mindaketten.
Az Oszcilloszkóp mérőzsinór készlet,szerinntem érdemes megvenned és a miértje, mérőfej 1:1 60Mhz, 1:10 6Mhz-es ószthatóságú és szeritem ezt érdemes válasszad,főleg azért mert bnc csatis mérőfejes,és gondolom hogy neked ez lenne a legjobb biztós jó mególdás.
Remélem ezt jól megbeszéltűk és síkerrel tudodmajd használni.
-
laed
senior tag
Hát ha ennyire "parasztos" irányba megyünk; akkor hulladékokból is lehet ellenállásokat kitermelni.
Csak kérdés, találunk-e megfelelő értékűt. -
Donki Hóte
veterán
Floppy lemez mágnesezhető lemezéből kell kivágni egy darabot, az is áttetsző, de ugyanúgy csökkenti az IR sugarakat
(Ja, hogy mi az a floppy lemez, arra nem itt kell keresni a választ
) -
ViZion
félisten
...mcu az legalább van itthon
sztem ez a megyébe sincs már. -
.-..-.
tag
Már az enyémen is rajta van és a biztonságért kapott egy demagnetizálást a teljes mechanika.

csabyka666:
Az akkus csavarozó motorja elég erős lenne talán? (bár az 10.8V azt hiszem) -
.-..-.
tag
Igen, ez a szurke szalag, ami korbefut a henger oldalan.
Szoval erdemes volna ezt visszatennem? -
Fecogame
veterán
Köszi, ez jó ötlet!
-
weiss
addikt
A színes negatívot nem jó széles spektrumú fénnyel szkennelni, mert rossz lesz a kép, a filmet nem arra tervezték. A legjobb 3 diszkrét hullámhosszon, amik nem fedik egymást.
-
scarbantia
aktív tag
Indításkor fényt mér, színhőmérsékletet állít, és jobb esetben kompenzálja a háttérvilágítás egyenetlenségeit. (Sajnos ezt nem mindegyik driver tudja, a gyári igen, de az meg elég őskövület.)
Egy CCFL csöves szkenner nem tud állítani semmit a fényen. Bekapcsol, bemelegszik a lámpa, és megméri, ehhez állítja a színt, illetve az expozíciós időt. Még az sem mindegy, hogy bekapcsolás után mikor indítjuk a programot, mert eltérő lesz a mérés. Az analog gain beállítás is konkrétan az expozíciót változtatja. A szenzor jelerősítése szerintem esetemben fix, de ezt nem tudom ellenőrizni. Simán rá lehet akasztani bármilyen háttérvilágítást, kérdés, hogy mennyit kell kompenzáljon, na meg az IT8 kalibrációnál szoftveresen mennyit kell még csavarni rajta. Próbálgattam külső fényekkel, nagy lehetőség lenne a szabályozható fényerő. -
rostiron
őstag
cserélgettem azt is, de semmi.
-
laed
senior tag
Egyszer vettem gyari hegyet egy 10-es csomaggal, de csak azert mert olyan olcso volt hogy nem tudtam otthagyni.
400 Ft volt mikor vettem.
Ha nem lehetne kapni, javaslom a pákacserét olyanra, amihez van hegy is. -
liszi70
nagyúr
-
.-..-.
tag
Került rá paszta, de nem tapadt meg a forrasztás a felületen.
Széles, csapott kúpos heggyel csináltam, tehát biztos, hogy át is melegítette az elemet piszok gyorsan.
Valamikor régebben CR2032 elemre csináltam már ilyen vezetéket (akkor miniITX alaplap-hoz kellett), de annak az elemnek a felülete sima volt, nem barázdás.
Szerintem ez a barázdás felület lehet a probléma.
Nem tudom hogy lehetne ezt gyorsan megoldani helyben.(Majd berendelek pár ilyet AliExpressről, de ezt most jó volna gyorsan megoldanom)
Amúgy a Váci úton lévő Akku-Elem boltról van szó? Ugyanis ebben a laptopban az akku is megadta magát (ezért is kellene az rtc elem, hogy legalább a beállítás megmaradjon) és náluk kicseréltetném a cellákat. (6cella, 2x3 elrendezésben) -
.-..-.
tag
Ugy emlekszem valami sargas volt a toltes.
Feheren most akkor villog, ha bekapcsolom a PS gombbal es akkor is csak 20mp-ig.
Azutan pedig semmi...Persze lehet tevedek.
-
ViZion
félisten
letörik ÉS nem is jön szét...
teljesen normális ez. -
Janos250
őstag
"Annyi a baj, hogy csak szikraval tudom begyujtani, gyufalangot szetfujja"
Nem tudom, mihez való, de nekem a konvektornál hasonló a helyzet. Gyufával nem megy, de vettem a kínainál egy hosszú gyújtót (900 Ft), és jelenleg azzal gyújtom be a gyújtólángot, míg meg lesz javítva. -
Dr. Szilikát
őstag
-
laed
senior tag
Ezt úgy hívják, hogy bóvli.
-
Barret001
addikt
Mindegyik elromlik,pár töltés az üzemidejük.Remélem megnyugtattalak. Műanyagból van.Nincs több kérdésed
Másik gyújtóból tedd át. 200FT? Nem tudom pontosan. -
Dr. Szilikát
őstag
A vezeték megy a réztömeghez, ami egyfajta üllőként szerepel, ha jól sejtem, vagyis a tömege áll ellen az ütésnek.
Másik pólus belül halad fel, a rugó mentén, gondolom. Csak most nincs előttem ilyen, jobban nem tudom megnézni.

-
daninet
veterán
erre gondolsz?

Ez csak egy pulzust ad le?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Egyéb hardverek
- Hobby elektronika
- (kiemelt téma)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen házat vegyek?
- BMW topik
- iPhone topik
- Már megint variál a Samsung az Ultrával!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Yettel topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Az AI átformálja a Peugeot modelljeit is
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel garanciával
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Red -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4684
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

És kulturáltan kéne megoldani :S

)

ekkold