Hirdetés

2021. június 19., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Akkus fúró zombi

  Nem szoktam ilyeneket, de ez elég meredek egy rövid bejegyzéshez :D

  Haver hozott egy Skil akkus fúrót. 12V-os Ni-Cd akku, nem mai darab, de az akkun kívül semmi baja nem volt. Mármint, forgott, de mondta, hogy az akku kuka. Hozzá is valami "vidd vagy kidobom" módon került. A töltője darabokban jött. A terv az volt, hogy megjavítjuk, és valami lesz vele.

  Szedjük hát szét az akkut, 3db 18650 kellhet bele, van itthon, csak kérdés, bírni fogja-e C-vel (a bontott celláimnak sem a kapacitása nem túl jó, sem a C értéke, mivel elsősorban laptop akkukat bontottam korában).
  Az volt csak a meglepetés, hogy az akkuban ez volt :Y :

  ...igen, az ott egy mosogatószivacs. A 3db 18650 sorban van. A képen beégve látszik egy sárga folt, az egy Ni-Cd cella, amit az akku érintkezős szárába dugott a jóképességű, az tartotta az érintkezőket :D Különben balancer? Védelem? Minek... :D

  Folytatás...

  hcl 1 hete 41

 • Rendkívül basic storage kezelés Androidon

  Szokásos példaprogram (mint a kamerás), hogy másnak ne kelljen napokig keresnie a megoldást, ha valamit file-ba akar lerakni az Androidra írt programjában. Főleg annak apropóján, hogy rengeteg régebbi leírás van a neten, ami a Scoped Storage előtti időkben, illetve Legacy storage-t kérve a manifest-ben még működött; azonban 2021 tavasztóll a Google külön engedélyhez köti a Legacy storage használatát, szóval nincs többet hozzáférés a /sdcard0/-on levő Documents, Camera, stb. könyvtárakhoz. A Barcodenote meg Legacy storage-t használt, mert amikor először feltöltöttem, még a fene se tudta, mi az, de azzal legalább működött :D Szóval muszáj volt átírni, ha nem akartam, hogy kiszórják a Play-ből.

  Folytatás...

  hcl 4 hete 0

 • Mennyibe' is tart egy monitorjavítás?

  Na jó, ez egy egyszerű eset lesz. A lehető legegyszerűbb. És a lehető legolcsóbb. (Vigyázat! A 220V-os részek ráznak, csak saját felelősségre...)


  Az alany

  Bagóért lett egy Fujitsu-Siemens C17-12. Mondjuk főbb részeiben (úgy mint táp, scaler, ház) azonos a C19, XE17 és XE19 összes verziójával :D (némelyikben van hangszóró, némelyikben nincs, meg a LCD-k különböznek). Ezek nem hűde szép képű, de igen tartós dolgok. Mármint mennek 6-10 évet 0-24-ben (vagy bármilyen durva bánásmód mellett), aztán egyszer csak elkezd pislogni a power LED, néha bevillan a kép, de más semmi. Más baja elég ritkán van (néha persze fénycső, vagy inverter, de az ritka). Elég sok ilyennel találkoztam régebben :)

  Természetesen ezt más bottal sem piszkálná, de magam úgy voltam ezzel, hogy jó eséllyel javítható lesz, aztán elhasználom valamire (vagy ha kell egy környékbeli alapítványnak, akkor megkapják). Meg hát, megengedhetem magamnak, hogy foglalkozzak olyasmivel is, ami nem éri meg ;]

  Folytatás...

  hcl 2 hónapja 3

 • Samsung S730 - a ficam helyrerántása

  Érkezett egy Samsung S730 kiskompakt (szappantartó), ami kicsi is, régi is, de szép volt, és tét nélkül lehetett megpróbálni helyretenni. A hiba annyi volt, hogy az objektív bent ragadt, nem mozdul, láthatóan kicsit az első lencsetag síkja is más, mint a gép elejéé. Leeshetett, vagy valami megnyomhatta.

  Rühellek kompakt optikákat szerelni, mert nagyon kicsik, és a lehető legidiótább megoldások vannak bennük (pl. a fő tubushoz csatolt rugó az optika hátlapjáról, amit azonnal tönkrevágsz, amint leveszed a cucc hátulját, meg ilyenek). Ez is csak egy próbát ért meg a fentiek után, mert valószínű volt, hogy csak megszorult valami, nem pedig lefogazta a fogaskerekek felét, vagy széthullott az egész mechanika. Nem is nagyon fotóztam, de pár kép azért lett.


  Itt már lent a hátulja

  Folytatás...

  hcl 3 hónapja 4

 • Winyó kókány lvl99

  Került hozzám egy 160GB-os Hitachi winyó, elég meredek állapotban. Az előző tulaj kérése csak annyi volt, hogy töröljem róla az adatokat, ha tudom.

  Ez elég nehéz lett volna, mert voltak bizonyos nehézségei az eszköznek. A kisebb gond a SATA csatlakozó törése volt (szokás szerint hiányzott a műanyag füle), de le volt szakadva a lemezmotor kábele, úgy kompletten. S nem volt elszakadva, hanem mintha a forrasztások elengedtek volna :D Viszont a 4 vékony szál ott lógott a helyén.


  Hát ennek itt kéne lennie, de nem ragaszkodik

  Első körben kimértem, hogy mind a 4 szál jó (a motor tekercsei szépen sípoltak), és megpróbáltam visszaforrasztani a szalagkábelt. Sajnos nem sikerült, nagyon kis felületet kellett volna eltalálni velük, vakon.

  Kipótoltam hát a kábelt egy 80 eres IDE kábel szálaival. A tápot rádugva szépen felpörgött a winyó.
  Persze utólag jutott eszembe, hogy el lehetett volna vágni a flexkábelt, és a 4 tesztpontról vinni szálakat, de akkor már nem akartam változtatni.


  Pótolva a motorkábel

  Folytatás...

  hcl 3 hónapja 25

 • Új autós kamera alapanyag, avagy a kisgömböc áldozata

  ...ismerőstől kapott Sony fényképezőgép lett volna az új autós kamerám, amikor rám írt egy fórumos ismerős, hogy van egy (számára) használhatatlan darabja, ami már nem kell neki. Elszaladtam érte, és máris nálam volt a hihetetlen fullhádé csoda. Amit nem megevett a kisgömböc, hanem szétfeszített. Mindenesetre menthetőnek tűnt. SAS-CARCAM20 -ra hasonlít, a klónja lehet.


  Ez amúgy pár mm vastag lenne :D

  Kivételesen jól jött a kínai precizitás, mert a pattintott rögzítések szépen elengedtek, így semminek nem lett baja a dagadó akkutól. A belseje mondjuk gyárilag sem túl szép.


  Ez lesz oda a nagy üres helyre

  Persze azonnal továbbítottam az akkut egy biztonságos akkugyűjtőbe, majd nekiláttam keresni helyett valamit. Egy Nikon kompakt akku lett az áldozat (amíg nem rendelek hozzá valahonnan egy inkább ide valót). Szépen össze lehetett pattintani a cuccot a gyárinál másfélszer nagyobb akkuval is :D Működik is, veszi az 1080p-t - ami egy ilyen izétől elvárható, arra jó lesz.

  Folytatás...

  hcl 4 hónapja 1

 • Sony DSC-W290 optika javítása/elrontása/szerelése :D

  A múltkori Samsunggal együtt jött ez a Sony DSC-W290, ami azért egy elfogadhatónak tűnő kompakt. 12MP, 5x zoom, fémház, lítiumakku. Még jobban fáztam ettől, mint a Samsung optikájától, mert pár éve pont egy Sony-ban fogtam az optika hátlapjáról bevezetett rugót (spoiler : ebben is volt :D )

  Láthatólag valami ráesett, mert optika se ki-se be, és a front díszítőelemeken nyomódások voltak.

  Szétszedni elég könnyű. Szokásos minden csavar ki, hátlap lepattint, előlap lepattint. Az oldaláról a két díszcsík lejön, a kijelzőt tartó fémlemez könnyen felemelhető, kiforgatható, és a szalagkábelek kihúzhatóak. Itt már csavarozni se kell, mert az egész lemezt a burkolat oldalsó csavarjai tartják. A vaku kondenzátora + az AF LED van még egy szalagkábelen, ami a gép tetejéről jön, ezt kihúzzuk, és kint is van az egész, csavar nélkül. A dokk csatlakozóját érdemes még kivenni, ez egy nagy flexkábel, egy csavarral.
  Az optikát nem tartja semmi, két szalagkábele van, a szenzor + a vezérlés, kihúzni, optika kiforgatható (a gép alsó-felső burkolatrészét kicsit kell feszegetni).

  Folytatás...

  hcl 4 hónapja 5

 • Amikor nem villan

  ...a vaku. Ismerős Canon 1100D-jén nem villant a vaku. Mármint a külső, a beépített működött, csak ugye minek. A menüben is tehénségeket mondott a gép a külső vakus menüpontokban (aktív volt a külső vaku vezérlése, de bármilyen beállításra közölte, hogy nincs vaku a gépen).

  Utánanéztünk, és kiderült, hogy ebay-ről a komplett tetőrész is 10 ezer Ft alatt van (a gép értéke meg úgy 50 ezer körüli, szóval csak nem mondhatjuk, hogy ezt aztán nem éri meg), szóval még a komplett felső cseréje is belefért. Neki is láttam.

  A legfeltűnőbb az volt, hogy ha egy bekapcsolt vakut betolok a saját 1100D-m vakupapucsába, az nem villan. A hibás darabon pedig elvillant. Mivel a vaku akkor villan, ha a középérintkezőt földre zárja a gép, logikus, hogy a hibás tetőrészen zárlat van. Bingó, zárlat is volt mérhető a vakupapucs és a középső pont között. És nem kiesett csavar okozta, biztos vettek Canonék csavarrögzítőt a 350D után... :D .

  Folytatás...

  hcl 5 hónapja 11

 • TP-Link 941ND router abúzus :D

  Érkezett pár döglött router, van mivel szórakozni... A legígéretesebb egy TL-WR941 volt, amit a tulaj állítólag elflashelt. Eléggé elflashelhette, mert a flash IC teljesen döglött volt. Bekapcsolásra az eszközön egy darab LED világított, se előre, se hátra. Soros porton meg sem szólalt. Szóval nekromancia, és az élőhalott meggyalázása következett... ;]

  Leszedtem a flasht (Spansion S25FL032 volt rajta, 4MB), és megpróbáltam kiolvasni (CH341G alapú kínai kókány EEPROM/SPI flasher). Semmi. Döglött.

  Na de mi kerüljön a helyére? Ugyanabban a csomagban volt egy 1043v3 is, a "melegszik a SoC mintha muszáj lenne" hibával (ez helyből kuka), azon van egy Winbond W25Q64 (ha átnéztem volna a félvezetőimet, biztos lett volt megfelelőbb is). Az meg 8MB-os, viszont működött.

  Ó, flash upgrade is lesz :D Mint itt! A gyári szoftver is bebootol nagyobb flash-el, a cél meg úgyis valami egyéb volt.

  Folytatás...

  hcl 5 hónapja 26

 • Szögegyszerű sötétedéskapcsoló karácsonyi LED szalagokhoz

  Volt némi RGB LED szalagom, elég ramaty állapotban ahhoz, hogy ne sajnáljam. És színes fényt akartam tenni az ablakba... de úgy, hogy csak este kapcsoljon fel, akkor is, ha nem vagyok itthon.

  A LED szalaghoz volt egy USB-ről tápolt (tehát 5V-os) vezérlőm+driverem, ami táp ráadására ott folytatja a beállított világítási módot, ahol abbahagyta. Tehát kellett valami, amivel az USB-t tudom kapcsolgatni, a környezeti fény függvényében.

  Adódik, hogy Arduinoval,mert ugyan egy sima komparátor is megtenné, de azt hirtelen nehezebb lett volna összehajigálni :D Tehát túrtam pár dolgot :
  - fotoellenállás
  - Arduino
  - 10k ellenállás
  - FET modul Arduinohoz (Relé is lehetne, de nincs több 5V-os Hamlin relém.)
  - USB aljzat
  - USB dugó


  Kapcsolási rajz :)

  Folytatás...

  hcl 6 hónapja 24

 • Nyomtatható naptár 2021-re

  Évek óta készítek naptárat a jobban sikerült (már amennyire :DD ) képeimből - idén sem lett másképpen. A mostani fekvő A/4 formátumú, egyszerűbb szerkesztésű (de festéktakarékosabb, mint az elmúlt pár évben, mert idén nem nehezítettem a dolgom teljes oldalas képekkel :D ), viszont ugyanúgy ingyenes, mint eddig. PDF-ben tölthető le, kb. 30MB méretben. Nem tökéletes, de az idióta 2020-as évben erre futotta, valakinek így is hasznos lehet :)

  hcl 6 hónapja 15

 • Samsung TV újjáélesztés

  Egy kollega elflashelte a TV-jét, így a TV Micom procijára egy üres firmware került. A régebbi Samsung TV-kben ugyanis van egy bug, a szoftverfrissítés nem ellenőrzi, hogy van-e valami, amit lehetne frissíteni. Tehát felírta magának a Micom prociba a semmit. Mivel a Micom a TV gombjai, távirányíója, standby módja vezérléséért felel, a cucc be sem kapcsolt többet.


  Szétszedve a TV

  Nekem akkor érkezett meg az I2C/SPI flash íróm, így lett is dolga. Jött hát a TV is (UE32ES5700), elkezdtem keresni rajta a Micom flash-t. Nem találtam. Pár újabb típuson van olyan lehetőség, hogy egy tesztpont rövidzárásával a szoftvert újratölti backupból, de ezen nem volt (ezt még a tulaj próbálta, de nem működött).

  Pár nap guglizás után kiderült, hogy a Micom egy Weltrend Wt61p805 proci. Ez egy 8052 PIC (az IBM PC/XT/ATbillentyűzetekben használt vezérlő tesója :D ), kissé extrázva. Van neki 64k belső eeprom-ja, abból hiányzik a tartalom. Amúgy a Weltrend procik jellemzően TV-kben, monitorokban, stb. találhatóak meg, standby vezérlőként.

  Folytatás...

  hcl 7 hónapja 33

 • Vonalkódok és jegyzetek - a Google Play-en is :)

  Az első ténylegesen elkészült jegyzettömb+vonalkódolvasó appom mostanáig csak független áruházakban volt elérhető. Persze ez nem az igazi (Az APKPure-ra pl. a 2-es verzió óta helyből nem lehetett egyet sem feltenni), csak addig volt így, amíg nem jött össze elég pénz egy Google fejlesztői fiókra.

  Megérne egy misét az is, hogy a Google Play Áruházba hogyan megy egy app feltöltése, de szerencsére sikerült megoldani a közben felmerülő problémákat - pl. hogy a belső teszteken hibának jelzett hibák (összeomlik a program... :DDD ) muszáj, hogy kijavításra kerüljenek, különben nem mehet élesbe az adott app, megalkotni az adatlapot, és kivárni, amíg élesedik a nyilvános verzió. A feltöltés során tapasztaltakról fogok még írni, mert segítség lehet azoknak, akik hasonlót terveznek, elkerülni a buktatókat.

  Folytatás...

  hcl 7 hónapja 15

 • Google BillingClient/alkalmazáson belüli vásárlás megvalósítása Androidon

  Androidra rengeteg ingyenes, és fizetős alkalmazás is elérhető a Google Play-en. Amennyiben azonban fizetős alkalmazást készítünk, több követelménynek is meg kell felelnünk, ha a Google Play-en szeretnénk terjeszteni. Ez a bejegyzés segítség azoknak, akik szeretnének alkalmazáson belüli vásárlást (IAB, In-App-Billing) megvalósítani az appjaikban. A leírás nagyban az Anjlab Github-os oldalán alapul - a kódrészletek onnan vannak - mivel az ő library-jukra épül, és annak rutinjai mindenhol ugyanúgy működnek. :) Természetesen nem térek ki minden lehetőségre (így is elég hosszú lesz :D ), csak annyira, hogy egy egyszerű vásárlást működőképessé lehessen tenni ez alapján.

  Az alapvetések :
  - A Google Play-en a fizetések a Google BillingClient-en keresztül kell történjenek, különben a Google nem engedi ki az alkalmazást
  - A BillingClient nem fog működni debug alkalmazásból; azaz mindenképpen kelleni fog egy fejlesztői fiók, mert abban lehet vásárolható terméket regisztrálni, és az alkalmazást tesztverzióként kiküldeni - a vásárlást csak Play-es tesztverzióban lehet tesztelni :W

  Folytatás...

  hcl 7 hónapja 0

 • Lítiumot neki!

  Avagy szabaduljunk meg a ceruzaelemektől és ceruzaakkuktól intenzív gányolással :DDD

  Sok olyan eszközt használunk, amiknek AA vagy AAA méretű ceruzaelemek, vagy ennek akkumulátor megfelelői adják az energiát. Amellett, hogy rendszeres macera ezek töltése, cseréje, felügyelete, az elemek pl. jelentős környezetterhelést is jelentenek. Ha azonban valakinek van kedve némi átalakítást végezni, könnyen megoldható az ilyen eszközök lítiumakkuról való működtetése, és eszközön belüli töltése pl. micro USB csatlakozóról. Természetesen nem mindenhova érdemes elem helyett akkut tenni : falióra, távirányító egy-két elemmel évekig elmegy.

  Maga az átalakítás általában nem nehéz, nyilván előzetesen érdemes végiggondolni, hogyan lehet ésszerűen megoldani. A leírás konyhanyelvű lesz, mert egy szakembernek amúgy sem ügy egy ilyen megoldás :)

  (Vigyázat! A lítiumakku nem játék, tehát a rövidzár, direkt USB táp akkura kötése, stb. kerülendő!)

  Alapelv

  Folytatás...

  hcl 8 hónapja 4

 • Angol billentyűzet vs pénztárca vs megoldás

  Sikerült vennem egy tök jó gépet (notebook), olcsón, csak sajnos...
  ...US keyboard.
  A francba.
  10+ ezer ebay-ről egy nemzetközi (+matrica), amihez nincs kedvem. Jó, itthonról olcsóbb. De amúgy is kell hozzá majd pár dolog, az is elég drága lesz.

  Jött szikra, hogy úgyis Debian van rajta, a billentyűzeten meg van felesleges gomb... Igen, a Windows key, azaz normális nevén a Super_L. Valahogy csak át lehet mappelni Í-re.

  És természetesen át lehet. Az xmodmap parancs pont erre való.

  xmodmap -e "keycode 133 = iacute Iacute iacute Iacute"

  Ez konkrétan a 133-as gombot (ami a bal oldali Windows) teszi ékezetes i betűre. Az egyes szavak azt jelölik, hogy az egyes módosítókkal hogy viselkedjen : simán í, Shift+Windows Í, Altgr + Windows í, Altgr+Shift+Windows Í

  Lehet, hogy le kéne vennem az altgr-es módosítókat, és oda visszatenni a Super funkciót... :DDD

  Folytatás...

  hcl 9 hónapja 10

 • Opel Astra F tetőkárpit újrahúzás

  Minden F Astra életében (és sok más autóéban is) eljön az a pont, amikor elkezd elengedni a tetőkárpit ragasztása. Nekem úgy 16-17 évnél kezdődött (most 20 az autó). Lehet gombostűzni egy ideig, de aztán muszáj cserélni... Úgy voltam vele, hogy 20-30 ezer egy újrakárpitozás, annyiért meg én is megoldom (tudom, horror egy 20 éves autóra ennyit költeni, fel kellett volna gyújtsam, és venni valamit két nullával többért :D ). Aztán jó sokáig húzódott, mert az ember lusta, de idén végre rászántam magam.


  Baldachinos autóbelső - itt már elkezdtem szétszedni

  Első lépésként utánanéztem, hogy is kellene kivenni a hordozólemezt (ez a tető alatt van, egy sütött szövet/farost lemez, amire szivacs alapú szövet van ragasztva). Elvileg annyi, hogy a tetőoszlopok műanyagjait lecsavarozni, kapaszkodókat, napellenzőket leszedni, majd kiemelni a lemezt.

  Folytatás...

  hcl 9 hónapja 23

 • Vonalkódok és jegyzetek egy Android appban

  Ez volt az egyik probléma, amire úgy 2010 óta akartam megoldást találni. Akkoriban kaptunk Symbian Nokia telefonokat melóhelyen (C5-00-t), amikben már volt kamera, és elég sokszor kellett vonalkód alapon leltároznunk. Adta volna magát, hogy a telefonnal olvasgatja az ember a cuccokat, aztán átzavarja gépre, nem kell laptopot cipelni a vezetékes Symbol olvasóval. na persze a C5 kamerája max. a méteres vonalkódokat tudta értelmezni, olyan rossz volt az optika :D Később lettek Windows Phone, Android céges telefonjaim, de hasonló alkalmazást ezekre sem találtam. (Spoiler, azóta van, vagy kettő (és még több), ezen kívül itt a bejegyzésben.)

  Ilyenkor az a megoldás, ha ír egyet magának az ember :D Már évek óta akartam, és mostanra lett annyi Android programozás "gyakorlat" (meg szabadidő), hogy neki is láttam. Hatalmas feladat ám, máshol ez egy tutorial, vagy első féléves beadandó témája lenne :D

  Folytatás...

  hcl 10 hónapja 20

 • Asus Xonar Essence One LEGO

  Az ASUS Xonar Essence One egy (kissé) audiofileknek készült, tuningolható DAC (hihetetlen, hogy az IC foglalat a 2010-es években selling point lehet :D ). Ennek megfelelően rengeteg kép található róla, amiken nincs bent a házában. Csakhogy nekem nem olyan dolgom volt ezzel a szépséggel (merthogy szerintem kifejezetten szép cucc), amihez ki kellett volna venni a műveleti erősítőket.


  Így néz ki. Forrás : prohardver.hu

  Dare2Live One-ával a probléma az volt, hogy nem volt hajlandó bemenetet váltani. Alapvetően nem is lett volna ezze gond, ha azon a bemeneten van, amin ő használja, de nem azon volt :D Ki kellett volna találni, mi baja.

  Persze nem néztem meg, hogy vált-e. Kihúztam a házából, ami kemény 4 csavar (vagy 6?), meg a potigombok alatt 2, és leszedtem az elejét. Ezt 3db kis idom tartja, szintén pár csavar. Az elejéről levettem az előlapot is, és konstatáltam, hogy az ott látható CD4093-ak csak a LED-eket léptetik. A nyomógombok jók voltak, a vezetősávok egészen a kábel végéig rendben.

  Folytatás...

  hcl 10 hónapja 0

 • Eretnek gondolatok az informatika fejlődési irányáról

  Nemrég egy munkahelyi vezetőváltás kapcsán ötlött eszembe pár gondolat arról, hogy hogyan is változott az elmúlt évtizedekben az otthoni, és vállalati informatika. Persze nem mindig előnyére... Eretnek gondolatok, csapongás és bosszankodás az informatika fejlődéséről alant ( a saját véleményem, ami nem biztos, hogy helyes, és jós sem vagyok, meg terjedelmi okok miatt sok mindent ki sem fejtek).

  Az alapfelvetés az volt - miközben az új manageremnek az általunk kezelt szerverek működését magyaráztam - hogy milyen sok olyan dolgot használunk ma is, aminek az alapjait a 70-es években, vagy korábban találták ki. És ez nem kis dolog, hiszen általában csak a legjobban felépített rendszerek alkalmasak arra, hogy folyamatosan az adott kor igényeinek megfelelően fejlődjenek tovább.

  Lehetne tehát erről elmélkedni - hogyan is változott az informatika az elmúlt évtizedekben, mi bizonyult időtállónak, és rosszak, vagy jók a mai irányok?

  Az 50-es - 70-es évek a nagyszámítógépek korszaka voltak - a vége felé egy kisebb, pl. PDP minigép már csak pár szekrénynyi helyet folgalt, több terminálon több user dolgozhatott rajta. Ezelőtt persze volt még egy lyukkártya-korszak...

  Folytatás...

  hcl 11 hónapja 36

 • Samsung UE32H4003 LED TV -ben LED csík cseréje

  Anyám TV-jében elhalt a világítás, tehát nem volt kép. Egy sufniszerviz megoldotta, de nem oda való LED-ek kerültek bele (ha csak ennyi baj lett volna...), így rendesen foltos lett a képe. Hátamon felállt a szőr tőle. Rendeltem bele hozzá való LED csíkot, és nekiláttunk kicserélni. . . (Nem sokat fotóztam mondjuk.)

  Jár a korbács a Samsungnak ezért a megoldásért. A világítás egy fém lavór hátulján van, belül, az LCD kijelzőt világítja át (kell a távolság az egyenletes fényeloszláshoz). De miért nem a lavór hátuljára vannak lyukak fúrva, és hátulról cserélhető a csík? (Kicsit későbbi Samsung TV-k már ilyenek :D ) És miért nem szélesebbek a csíkok, hogy jobb legyen a LED hűtése? Vagy miért nincs a lavórra csavarozva az egész, esetleg hűtőpasztával? Azért itt látszik, hogy koreai a cucc, nem japán - a termék jó, a felépítés kevésbé.


  Igazából a szétszedős videó tökéletes az én képeim helyett is

  Na mindegy, a lényeg, hogy le kell venni az LCD-t a lavór tetejéről. Kell mondani, hogy az egy vékony üveg, ami törékeny? Hát mi nem vettük le. Inkább pofára fordítottuk a TV-t, és a lavórt vettük le a LCD-ről. Így sem volt veszélytelen a művelet, de megúszta a cucc :)

  Folytatás...

  hcl 1 éve 2

 • Nikon W100 vízálló kompakt fényképezőgép - elhajlott kártyaérintkezők

  Avagy arról, hogy mi is az a groteszk kókányolás. :DDD Merthogy abból a hardcore verzió fog lentebb következni. :DDD

  Úgy tűnik, a Nikon vízálló kompaktjai érintkezőgondokkal küzdenek. Volt ugye az S32-m, aminek a microHDMI aljzatában okozott zárlatot egy érintkező, egy-két ugyanilyet távjavítottam is (csak volt, aminek az USB-jében volt a zárlat), most pedig itt van egy W100, amiben a SD foglalat érintkezői hajlottak meg csak úgy, egy random kártyacsere során. Márpedig egy vízálló gép csak megéri a megmentést, még ha olyan low-end is, mint ezek a Nikon bumszlik.


  Ezek azok : Az S32 és a W100 (utóbbi az S33-ra hasonlít jobban)

  Na most ezzel az volt a gond, hogy ennek a foglalatnak nem lehetett csak úgy levenni a tetejét, hogy visszahajtogassuk az érintkezőket - pláne, hogy az érintkezők a tetejében voltak (a hátán fekszik benne a kártya), műalkotásnak szép is lehetett, csak a tartósságával voltak bajok.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 12

 • Arduino alapú akkuteszter építés

  Nem tudtam akkutesztert venni. Az ötödik sikertelen rendelés után elhatároztam, hogy építek egyet...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 41

 • Abszolút minimál gép teszt

  Cseréltem a Vmware hostom (sokkal újabb lett, AMD Phenom II 945... :D ), így a régi host feleslegessé vált. Ez egy Core2 E8400 prociból, és ATi X300 VGA kártyából álló gép, egyedi házban (más nem maradt benne). Miután anyámnál is pont ilyen van (jobb videokártyával, SSD-vel, és 4GB RAM-mal), adja magát, hogy hozzá kerüljön tartaléknak.

  Volt viszont maradék RAM (1GB DDR2/667), meg van egy USB-s SSD-m , Debiannal... (Ami ugye nem Live CD, hanem egy komplett Debian) Jött az ötlet, hogy ki kéne próbálni, mit tud, főleg egy olyan konfigon, amit sokan bottal se piszkálnának már :D

  Bele is pattant a RAM, pöccre indult, pillanatok alatt fent volt a rendszer. Érzésre elég gyors volt, az 1GB RAM több, mint fele szabadon.

  Nézzünk videolejátszást, hogy dolgozzon is : pöcc-röff. Ugyan csak 720p-t próbáltam, de azt még nézhetően vitte böngészőből (és szerintem ez is inkább az X300-tól függ). VLC-vel szerintem teljesen jó lenne.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 44

 • Android CameraX alapkód, hogy ne kellejen neked is napokig Google-özni...

  Elkezdtem fejleszteni egy Android appot, közösen egy cimbivel. Az app kamerát használ, ami kapcsán nem kevés szívást okozott, hogy hogyan is kellene Java-ban leprogramozni legalábbis az alapfunkciókat, miszerint előnézeti kép, és annak feldolgozása lenne szükséges. Korántsem olyan egyszerű, amilyennek látszik...

  Mivel én sem tudok igazán Java-ban programozni (ööö, mármint hogy másban sem :DDD ), sem Androidra nem fejlesztettem még, igen sokáig tartott egyáltalán működő példákat összekukázni. A kutatás során derült ki, hogy a Google CameraX API-ja elég sok mindent megold a kódoló kisiparos helyett. A Camera2 API-t is lehet használni (most azt gyűröm), de ha nem kell különösebben uralni a kamera paramétereit (fehéregyensúly, ISO, expókorrekció,stb.), akkor egyszerűbb a CameraX. Viszont a CameraX példái szinte mind Kotlinban íródtak, ami nyelv működésére a mai napig nem sikerült rájönnöm... :D :W :Y :F Nem mellesleg persze a szokásos probléma, hogy a fellelhető példaprogramok egy része le se fordul, vagy túl bonyolult, a "hogyan kell ezt" kérdésre talált válaszok meg csak töredékek, ott kezdve, hogy "ezt hova is kéne a programban...".

  Folytatás...

  hcl 1 éve 7

 • Öreg tablet átalakulása okos terminállá

  Többször írtam már arról, hogy nagy kár azokért az informatikai eszközökért, amiket csak szoftveres elavulás miatt vagyunk kénytelenek lecserélni. Így volt ez egy Onda V975m tablettel is, ami egy ismerőstől került hozzám, mivel nála már semmilyen felhasználása nem volt. Meg mire is : egy 4.4.2-es Androidot futtató tabletről van szó, amire semmilyen OS mod nincs, a gyári szoftver viszont gyanúsan kínai is. Ugyanakkor elég nagy, és a kijelzője brutálisan jó minőségű, a hardver is elfogadható, kár lenne érte.

  Én sem tudtam vele mit kezdeni, amíg a felújítás alatt levő lakásunkban ki nem bontottam a spájzból a polcokat. Akkor leesett. Mármint nem a tablet, hanem...

  Folytatás...

  hcl 1 éve 3

 • Kipróbálok egy almát, első tapasztalatok

  Flamewar generálás lvl basic

  Volt egy Androidos telefonom (Samsung S5), amit szerettem, jó volt, Lineage-el supportált is, stb. Egy baja volt : a gagyi kínai kijelző. Miután másodszor cseréltem rajta, kiderült, hogy mindig van lejjebb, és a beszerzett darab még az előzőnél is többet zabál, azaz már minimális képernyőidő mellett sem bírt ki egy napot töltés nélkül a telefon (új akkuval!). Nem mellesleg pedig méretpontatlan is volt, így nem lehetett normálisan feltenni (nem csak annyiban, hogy vastagabb volt a gyárinál, hanem konkrétan a kávába nem fért bele). Lecsiszoltam az aljából, de a vastagságproblémák miatti feszülést nem bírta (az előző kínai igen), rövid úton elrepedezett.

  Itt untam meg, bár főleg azt, hogy nem lehet normális kijelzőt kapni normális áron - az S5 hardvere több, mint elég lenne nekem - kell egy telefon.

  Követelmények

  - Hosszú távon supportált OS (minimum biztonsági frissítések még 1-2 évig, vagy tovább)
  - 25 ezer Ft körüli ár
  - Átlagos használat mellett 1 nap akkuidő
  - Legyen jó arra, amire az S5, ez mondjuk nem egy lehetetlen dolog (e-mail, navigáció, csillagtérkép, jegyzetek, chatelés, ilyesmik)

  Folytatás...

  hcl 1 éve 32

 • Lightning-USB kábel kiosztás iPhone-hoz

  Volt egy kínai Lightning kábelem, amit sikerült egy túl "szűz"' USB csatlakozóból kirántani. Mivel a csati kissé még új volt, és rendesen fogott, a kábel szakadt ki az USB dugójából.

  Egy ideig aztán parkolt a cucc, mert nem volt olyan iPhone a közelben, amivel lehetett volna tesztelni, sem olyan kábel, amiről egyáltalán a kiosztást kimérjem. (A Lightning oldaláról mondjuk találtam kiosztást, de az USB továbbra is kérdés volt.) Most azonban lett, így tettem rá másik dugót. Ha már lemértem + lejegyzeteltem magamnak, hogy melyik szál micsoda rajta, gondoltam meg is osztom. Hátha más is van úgy, hogy amúgy van otthon szerelhető USB csati, ami még mindig olcsóbb, mint egy új kábel (még Kínából is, a 300Ft-osoknál is).

  A D- D+ kikeresésével nem szórakoztam (mármint, hogy az 1 és 2 közül melyik a D- D+), úgyis csak annyi a lényeg, hogy a megfelelő helyre menjenek. A Lightning csatin 8 érintkező van, mondjuk ezt utólag rajzoltam be, mert jól kiégett a képen :D

  Ha ezen rajz alapján javítasz kábelt (amúgy csak saját felelősségre ;) ) akkor mindig mérd ki az USB oldal + és - oldalát!

  Folytatás...

  hcl 1 éve 2

 • Elefántláb

  (Hirtelen ötlet volt megszemélyesíteni valamit, ami az Elefántláb létrejöttéhez vezetett.. :) )

  Ki akart szabadulni.

  Amióta felébredt, be volt zárva, erejét folyamatosan szipkázta börtöne. Hasztalan próbált kiszabadulni, a börtön résen volt, minden próbálkozáshoz hozzáidomult a szorítás.

  Sok idő után, amikor egyszer valamiért annyira elnyomták, hogy már a saját kipárolgásai fojtogatták, végre ki tudott szabadulni. Kintről egyre újabb hatásokkal próbálták feléleszteni, de ébredés helyett inkább erőt gyűjtött - s ez alkalommal a börtön, elővigyázatlanul, tágabb teret engedett neki.

  Kirobbant, ledobta a börtön határait, de a világ többi része hideg volt. Ez új volt, és veszélyes.
  Elindult a másik irányba - arrafele is szabad volt már az út - de a hideg követte, és egyre inkább gyengült.
  Nem is jutott messzire, hamar elfogyott az energiája.

  Megfagyott, de nem merült ki teljesen.

  Azóta sok idő telt el. Mozdulni nem tud, de azóta is szórja dühét maga körül, és várja a következő lehetőséget.


  (Forrás : imgur.com - The Chernobyl Story [Updated & Expanded])

  Folytatás...

  hcl 2 éve 0

 • USB-ről bootoló Debian Linux készítése

  Nemrég szükségem volt egy pendrive-ról bootoló Linuxra, ám sehogy nem sikerült normál disztrót pendrive-ra telepíteni (nem Live, hanem a pendrive-ra telepített normál OS kellett, ami fontos különbség). Másképpen sikerült megoldani, bár nem a legegyszerűbben -fapados, de működik, és elég kicsi a helyigénye is.


  Forrás : https://debian.ee/

  A legtöbbet ez a leírás segített : https://willhaley.com/blog/install-debian-usb/ ,
  ez alapján készítettem egy parancsszintű itinert is, amivel könnyen kivitelezhető (kb. scriptelhető) a telepítés.
  Az egész alapja a debootstrap csomag, amivel egy Debian imaget fogunk készíteni egy image file-ban levő filerendszerre. Később ezt az imaget felmountoljuk, chrootolunk bele, és testreszabjuk. A telepítést Debian Linux-on végeztem. Hasonló módszerrel amúgy Ubuntu is előálltható.

  Folytatás...

  hcl 2 éve 12

 • Kotyogós - nem kávéfőző, objektív... (Sigma 70-300 javítás)

  Már írtam párszor a Sigma 70-300 és Canon 75-300 teleobjektívjeimmel történő szenvedésről - egyik sem lett akkor tökéletes, de azóta voltak lépések, kisebbek, nagyobbak, de főleg előre.

  A Canon egyszerű, de drága eset volt - laza 18 ezerért volt frontlencse az ebay-ről, csere, és "jó" lett, azaz csak annyira borzalmas, mint új korában.

  A Sigma viszont, hiába a frontlencse takarítása, majd cseréje, csak borzalmas képet adott, aztán rájöttem : kotyog az egész első tubus.

  Na de az úgy biztos jó... de nem, nem jó. Próbáltam kihézagolni, stb., nem lett jó. Egy ideig használtam úgy, hogy minden kép előtt megrántottam kifelé a tubust, és vagy jó lett a fókusz, vagy nem. Na de mégsem kávéfőző ez, hogy kotyogjon!


  Róla van szó. APO DG Macro

  Folytatás...

  hcl 2 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.