2019. január 24., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Ad hoc powerbank

  Az a helyzet, hogy elég gyorsan merül a telefonom, részben mert a 8-as Android alapú Lineage sokat fogyaszt, részben mert képtelenség emberi áron olyan akkut találni az S5-öhoz, ami legalább közel van a ráírt 2800mAh-hoz. Melóban ez nem gond, általában töltőn lóg, de máskor macerás lehet. Tehát kell egy powerbank. De nem ám csak úgy veszünk, hanem újrahasznosítunk. (Gányolunk :D )


  Az eredmény

  Régebben volt Lumia 535-öm, ugyanilyen gonddal, csak ott a Windows Phone 10 zabálta a kamu kapacitású kínai akkukat. Na, ahhoz 3 akkum volt... És kettő van is. 2200mAh-nak hazudva darabja. Ha a kettő együtt annyi, akkor már jól jártam.

  Powerbank elektronika az ebay-ről lett, olcsón. 500Ft-ért 2 USB kimenetes, 2A-es, zseblámpás.

  Folytatás...

  hcl 1 hete 15

 • Sony DSC-H50 , gombatelep a frontlencsén?

  Ismerős fényképezőgépe "belülről elkezdett párásodni", továbbá "homályosak a képek" - ilyen panaszkodás jelezte a javítani való érkezését. A gépet megtekintve gyanúsan gombásnak tűnt a frontlencse (bár lehet, hogy csak bepárásodott, vagy vizes lett, és annak a nyomai vannak a lencsetagok között) Viszont legalább akkut nem kaptam a nagyzomos Sony DSC-H50 -hez, csak töltőt.


  A frontlencse a gyanús foltokkal...

  Szerencsére feltűnt, hogy a gépet nem kell atomjaira szedni, ha a frontlencsét szeretném pucolni. Az optika elején a nameplate gyakran használt megoldással, csak ragasztva van.


  Innen kezdődik a szétszedés

  Felszedni, majd alóla kijön a 3 csavar:

  ...de az alatt csak egy újabb műanyag van, meg egy kis ragasztó. Abban is 3 csavar, azt is ki.

  Folytatás...

  hcl 2 hete 2

 • Hálózati bootolás "PXE nélkül" - iPXE

  TFTP szerverről, SAN-ról, iSCSI-ról, NFS megosztásról, és sok egyébről is tudunk vele rendszert indítani.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 3 hete 33

 • Ne dobd ki

  (Akinek nem inge, ne vegye magára.)

  Karácsonyra új laptop fényképező iPhone farmer kisautó stb. stb...
  Vagy csak tönkrement valami, és vettél újat? Meguntad, és csere? Mehet a régi a kukába, kinek kell az a rom!

  Talán mégsem a legjobb ötlet. Kidobni talán a legrosszabb eset, hiszen amit kidobsz, az valahova kerül. Talán már nem Kína, India szeméthegyeit növeli, de valahol el lesz tárolva - vagy újrahasznosításra várva, vagy még arra sem. Az újrahasznosítás nem tökéletes, de jobb, mintha feldolgozatlan marad a szemét.

  Az újrahasznosítás egyik jó formája talán az, ha nem dobod ki.

  Rengeteg működő eszközt dobálnak ki emberek. Hibátlanul működő eszközöket, amiknek az egy baja az, hogy a tulajdonos igényeit már nem szolgálják ki. (Cégekre is igaz ez - csak más a mögöttes ok.)


  Forrás : www.toptenz.nez

  Folytatás...

  hcl 4 hete 76

 • Bó'dogat mindenkinek :)

  Szóvalakkor :

  :)

  hcl 1 hónapja 3

 • ESXi Customizer, ha egyedi VMware telepítő kell

  A VMware jó dolog, talán a legjobb a virtuális környezetek közül - ráadásul a mai desktop processzorok már (régóta) megfelelően erősek ahhoz, hogy erőmű jellegű szerver nélkül is lehessen VMware hostunk, amin kedvünkre szórakozhatunk virtuális gépekkel (és ingyenes licencű ESXi-vel).

  Én is egy ilyen low cost hostot raktam össze, ami Core2 alapú, így az ESXi 5.5 és 6.0 hajlandó rajta működni. Viszont a benne levő hálókártya egyáltalán nem támogatott (Marvell). Mivel low cost megoldás (maradék gép, amibe éppen lett winyó), a létező legolcsóbb hálókártyát vettem bele, amin Realtek 8111C chipset volt (PCIE buszos kellett, csak abból volt egy X1 az alaplapon).

  Utóbbi kártya szintén nem támogatott már az ingyenes licenccel elérhető verziókban, viszont az 5.1 még támogatta, és a VMware köré szerveződött közösség még készít a driveréből csomagokat újabb verziókhoz is - és ezeket depot-okban közzé is teszik. Ezek többek között a V-Front depot-on érhetőek el, pl. a net51-drivers egy ilyen csomag, ami az ESXi 5.1 drivereit tartalmazza, de sok más cucchoz is léteznek driverek.

  Folytatás...

  hcl 1 hónapja 6

 • Hogyan nem virtualizálok :D

  Divat mindent is virtualizálni. Használtam már én is Vmware Playert, KVM-et, stb. a saját gépemen, a munkahelyemen pedig több szerverünk is van Vmware ESXi-n, de ezek esetén a Vmware supportja nem mi vagyunk, csak a guesteké. Tanulási céllal gondoltam tehát, hogy hasznosítom az otthoni Core2 tesztgépemet, és létrehozok egy virtuális környezetet, amivel ráadásul kiválthatom a saját laptopomon KVM-en futtatott virtuálgépeket, amik azért okoznak gondokat (pláne egy WIn10, amikor éppen kell egy Windows, borzalmasan erőforrás-zabáló).

  A rendelkezésre álló hardver azért nem egy erőgép, mert egy Core2 E8400-ról van szó 4GB RAM-mal, amibe végre lett egy 250GB-os winyó is. A terv az volt, hogy egyszerre egy virtuális guest fog menni, viszont a virtualizációval a virtuális környezetekkel való ismerkedésen túl megspórolom a dualboot maceráját, és tetszőleges variációkban próbálgathatok OS-eket, illetve használhatom azt, ami éppen kell. (Nemrég majdnem egy hétig futott egy adatmentés a virtuális Windowson egy ismerősnek, az azért nem volt kényelmes - jó lett volna, ha az egy külön hardveren megy...) S ha már, akkor nézzük meg, hogyan is néz ki a Vmware adminként...

  Arra azért nem gondoltam, hogy ilyen mennyiségű virtualizációs környezet fog elvérezni :D Címszavakban :

  Folytatás...

  hcl 3 hónapja 40

 • MegaGány - Router táp protézis

  Kollegának behalt a TP-Link 740-e - igen, persze, elavult, fúj, kidobni, hozzá se nyúlni, ki foglalkozik ilyennel. Hát én. Ha okosba' megoldható, még mindig olcsóbb, mint egy új eszköz, amire használták (WDS kliens) meg elég. (Ja, meg Openwrt is van rá, amivel az egyik legolcsóbb router, ami biztonságossá tehető az outdated gyári firmware lecserélésével.)

  A jelenség az volt, hogy meg se nyikkant a router. Azaz, néha igen, pár másodpercre. Nem tápcsatlakozó, nem kondenzátorok. A táp IC-n volt mérhető feszültség, csak olvasható felirat nem, hogy mi az, így azt sem tudtam, minek kéne rajta lennie..

  Aztán a gazdája talált egy kis leírást a HUP-on, ugyanerről a 740v2-ről, amin rajta volt, pár pont, ahol 3,3V-nak kéne lennie. Na, ez nem annyi volt, hanem 0.
  Minden mindegy alapon adtam neki 3,3V-ot a megfelelő helyre (egész véletlenül egy LM117-ADJ stabilizátor bemenete) egy PC tápról, és voilá :D Elindult.
  Mivel az IC típusa is meglett közben, kiderült, hogy akármit is mértem rajta, az nem volt jó, a kimenete szög 0V volt.

  Folytatás...

  hcl 3 hónapja 8

 • Egyszerű fejlesztőeszköz ESP8266-01 mikrokontrollerhez

  Egy Arduino-s kapcsoláshoz lett volna szükségem Wifi kapcsolatra, gondoltam beszerzek egy Arduinohoz való Wifi modult. ESP8266 - ot sikerült vennem, amiről gyorsan kiderült, hogy egy önálló, beépített Wifi illesztővel rendelkező mikrokontrolleres eszköz, és az Arduino helyett meg is felel nekem - főleg, mivel az Arduino fejlesztőkörnyezetével programozható is. Amúgy az ESP elég combos is a 40MHz-el... Viszont a program feltöltése macerás volt, így hamarosan összedobáltam egy fejlesztőeszközt hozzá (próbapanelra :B :P ) , amivel kényelmesebben lehet váltani a programozás, és normál módok között. Ehhez rendkívül egyszerű dolgokat használtam, főleg csatlakozókat, kapcsolókat, és drótokat. Nem lett szép, de működik.

  Az ESP8266-01 az ESP8266 köré épülő modulok egyszerűbb verziója. Csak két ki/bemenete van, a GPIO0 és a GPIO2, ezen kívül RX/TX lábai a soros porthoz. Tápot igényel még (3,3V és GND), egy Reset lába van újraindításhoz, valamint egy CH_PD nevű bemenete, amivel engedélyezni/tiltani lehet a mikorkontrollert (ha a CH_PD szintje magas, akkor működik a kontroller).

  Folytatás...

  hcl 9 hónapja 3

 • Dirt Devil Spider alsókategóriás robotporszívó - nem szívás

  Takarítani kell, de túl unalmas ahhoz, hogy szeressem is. 2017 során akadt egy váratlan lehetőség, hogy egy bizonyos munkahelyi jutalomkeretet mindenféle közepesen gagyi műszaki cuccra válthassak; robotporszívó is akadt a listán, méghozzá ez a Dirt Devil Spider M607. A PH robotporszívós topicban olvasottak, és ribarszki fórumtárs összefoglalója alapján ez egy meglehetően egyszerű darab. (Gondoljatok bele, milyen volt a másik lehetőség, oldalkefe nélkül :D )

  Kialakítás

  Folytatás...

  hcl 1 éve 3

 • A hülyeség megöli a világot

  Korábban, a műszaki kultúra kapcsán már érintettem ezt a jelenséget, de még az azóta eltelt időben is egyre látványosabb, és aggasztóbb kezd lenni egy dolog : annyira burjánzik az emberi butaság, hogy lassan komolyan alakíthatja a társadalmat.

  Mire gondolok?

  A rádióba a Hírcsárda cikket olvasván betelefonáló néni (politikától függetlenül), homeopátia, vagy a laposföld-hívők csak a jéghegy csúcsa, viszont jól mutatják azt, hogy a társadalom nagy része nincs felkészülve az összefüggések meglátására, de akár arra sem, hogy értelmezze az általa szerzett információkat. A dolog nem mindig ennyire durva, de egyre inkább beszivárog a mindennapokba.

  Nemrég rokonlátogatóban járva, kérdezték, hogyhogy ennyire rossz az autóm?

  Folytatás...

  hcl 1 éve 164

 • Öreg notebook, nem vén notebook

  Bagóért hozzájutottam az elmúlt években kicsi SSD-khez, amelyik viszont az én felhasználási módjaimhoz tökéletesen illettek... Van ugyanis sok olyan gépem, amit a mai közönség bottal sem piszkálna - ez a gépeket nem zavarja, teszik a dolgukat, de mindig minden lehetne gyorsabb, szóval ha alkalom van javítani rajtuk, kihasználom...

  Mostanra két Fujitsu S7010D maradt öreg laptopként nálam, a saját T430-am tartalékaként / nyúzós gépként, amiken nem fáj összeborítani az OS-t, hardvert, semmit. Mind a kettő Pentium M 1,7GHz-es procival, és IDE busszal rendelkezik, az egyikben 1,5, a másikban 1GB DDR RAM van, általában valamilyen Linux fut rajtuk.
  Az IDE busz magában annyira nem is korlátozó tényező, de a ráakasztható winyók sebessége már nagyon is. Ez érezhető volt ezeken a gépeken a teljes életútjuk során, még WinXP-s cégesgép-korukban is. A Lifebook S7010D üzleti gép - abba ne menjünk bele, hogy a könnyűség miatti harmatgyenge ház okán hullottak, mint a legyek - viszont mivel könnyű, kicsi, cipelésre tényleg jó lehetett :) A hasonló belsejű Thinkpad T30 ehhez képest egy tank volt, a T420, Dell E64xx óriás mellette.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 11

 • Lelakott ünnepeink

  Észrevettétek, hogy nincsenek már igazi ünnepek?
  2016-ban akartam írni erről, év végén, de akkor elmaradt időhiány lustaság miatt.

  Igazából már túl sok embertől hallom Karácsonykor, Húsvétkor, hogy nincs ünnepi hangulatuk. Hiába van kint a karácsonyi dekoráció már novemberben, adventi vásárok mindenhol egész decemberben, kivilágítással, és rengeteg... reklámmal.

  A Húsvét, Karácsony, már évek óta, mintha a vásárlás ünnepévé alakult volna - már nem mintha az egész világ nem arról szólna lassan, hogy vásároljunk minél többet, de ünnepek környékén sokkal jobban nyomul minden bolt, cég. Holott az ünnepek - a nem keresztényeknek is - nem erről szólnak. Vagy nem erről kéne szólniuk. Ha már nem vallásos az ember, akkor inkább arról, hogy odafigyeljünk egymásra, pihenjük ki az év végi munkahelyi hajtást - amit nem kellene tetézni a kényszerű ajándékvadászattal is.

  Félreértés ne essék - az ajándékozás része a hagyományoknak - apróságok, figyelmességek ajándékozása, nem pedig a rongyrázáson való versengés... Mára ebből a kedves gesztusból a bevásárlóközpontokat megrohanó, zombiként mindenféle felesleges cuccot összevásároló tömeg lett. 1st world problem, de közben a megajándékozott sok esetben bármikor meg tudná venni az ajándékot, ha amúgy kéne neki :D (Nyilván nem mindenki, de akik nem, azok amúgy sem plazmatévét kapnak...) Van ennek értelme?

  Folytatás...

  hcl 1 éve 60

 • A világ első grafikus oprendszere - agyad eldobod

  Néha jó tudni az eredetét a megszokott dolgoknak. Manapság természetes, hogy egérrel ablakokat mozgatsz, többszörös file-kijelölés, kontrollcé, kontrollvé, miközben a grafikus felület minden évben jobban néz ki. De honnan jött maga a grafikus operációs rendszer? Tippelj - nem a Windows 3.1 volt az. Nem is az Amiga OS. Apple Lisa? Majdnem! A Lisa-ra már volt hatása annak, ami az egészet elindította.

  (Nem leszek történelmileg teljesen pontos, inkább csak a korszakot akarom érzékeltetni a követezőkkel.)


  Xerox Alto (forrás)

  Folytatás...

  hcl 1 éve 65

 • JJC JF-G1 vakukioldó "javítás"

  A JJC JF-G1 kitet itthon és az ebay-en is kapni; TTL vakukioldó adó és vevő (néha két vevő), 2,4GHz-es, alapdolgokat tud, a kb. 6000Ft-os ebayes árát eléggé megéri ( itthon már nem annyira, elég drága). Van Nikonhoz, Canonhoz, mindenhez is.

  Nekem két ilyen párom van : az egyik már többször eljátszotta, hogy az adón a LED világít, de a vevőhöz már nem jut el a jel. Elemek, csatorna rendben, a vevő a másik adóval jó.

  Szétszedve alant látható - nem ördöglakat, 4db PH00 csavar az alján, és szét is esik - egy mikrokontroller és egy 2,4GHz-es rádióchip van benne. A titok : nekem mind a kétszer ezt kellett melegíteni (pirossal karikázva). Nyilván, a mikrokontroller működött, ez vezérli a LED-et, de rádióadás már nem történt. Biztos jó az IC forrasztása.

  Némi hőlégfúvós fújkálás után már működött is. :)

  hcl 1 éve 4

 • Blog.hu -ra normális képnézegető / megjelenítő beillesztése

  Konkurrencia a PH-nak, de talán nem gáz - és teljesen problémamegoldó jelleggel akarnám megosztani, hogy hogyan sikerült a blog.hu -ra összekalapálni egy értelmesebb, jQuery alapú képmegjelenítőt, hátha másnak is segít. Főleg, ha ugyanúgy fogalma sincs a jQuery-ről, mint nekem :D

  Elég sokáig kellett keresgélni olyan jQuery alapú megjelenítő után, ami az alábbi dolgokat tudja :
  - képre kattintva teljes képernyőre teszi
  - ekkor egérrel lehet azt húzgálni, görgővel zoomolni
  - működik mindenféle böngészőkkel
  - egyáltalán, a blog.hu szerencsétlen sablonjaiba beletehető (a beépített megjelenítőjük néha kevés)

  A befutó az Imageviewer lett (bár a sirv.com-ra feltöltött panorámákhoz kapott nézegető nagyon jó, és sokkal egyszerűbb, de az az oldal fizetős).
  Az Imageviewerhez ell egy CSS, az Imageviewer jQuery, és maga a jQuery, ezt a Google-től linkeltem, mert lusta vagyok, meg amúgy sem nagy látogatottságú az az izé.

  Az admin felületről a Beállítások-Sablonok-...használt sablon...-Filekezelőben töltsük fel az imageviewer.css, és imageviewer.js file-okat valahova. A feltöltött file-on jobb katt a "Kép URL-jének másolása" -ra, és megkapjuk a pontos URL-t, erre szükség lesz.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 0

 • Canon EOS 400D gányolás - a víznyelő pénznyelő

  Sokadik áldozatként egy Canon 400D akadt horogra a Hardverapróról; a nyögvenyelős vétel után megérkezett a leharcolt váz, zárhibával, és vízkárral. Az eladó mondjuk még fizetés előtt elmondta, hogy beázott a gép, viszont az eset évekkel ezelőtt történt, és azóta is működött, ebből gondoltam reménykedtem - mert innentől zsákbamacska - hogy valószínűleg szerencsés kimenetelű beázásról lehetett szó : hát nem arról volt, de majd a végén kiderül. :D A víz okozta károkat mondjuk külön nem fotóztam annyira, de láthatóak a nyomok.


  Mondtam, hogy leharcolt volt

  A gépet szétszedve jó sok rozsda fogadott az alaplapon, főleg a szalagkábel-csatlakozókon. Rendkívül örültem, mert ezeknek olyan hatalmas érintkezői vannak, hogy pillanatok alatt megeszi az oxidáció. Alkoholos pucolást kapott mindegyik, aztán lehetett menni zárat szerelni.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 6

 • Sigma 17-70 fókusz gyógyítás

  Nem is én lennék, ha nem szívtam volna meg az alapzoom vásárlást. Behalt a 18-55-öm, így gondoltam egy merészet, és akkor már egy kicsivel jobb dolgot szereztem be : Sigma 17-70 2.8-4 . Nem OS, nem HSM, nem Macro. Képe nem sokkal jobb a Canon kitobinál, de a kicsit jobb látószög, sokkal jobb fényerő... Meg mondjuk kétszer annyiba kerül, de egyszer kell megvenni! Ki tudja, mikor lesz legközelebb 30-40 ezrem ilyesmire.


  Az alany

  Az olvasott tesztekből tudtam, hogy a nyitva mosoda képen, a pontatlan AF-en ne lepődjek meg. Nem is tettem, az eladó egy jó fej fotós bácsi volt, átverésnek nyoma sem. A helyszíni próbán sem volt semmi feltűnő.
  Az első próbálgatásoknál derült ki, hogy 70mm -en örülni kell, ha fókuszt talál. Manuállal semmi gond nem volt. 17, 50mm-en is pontos volt az AF. Itt még simán backfókuszra gondoltam, ami hülye módon csak 70mm-en jön elő, biztos pont úgy mászik el a képsík. Aztán feltűnt, hogy az objektív alsó gyűrűje (amin a bajonett is van) furcsán áll. A zoomgyűrűhöz illeszkedő felületén egy részen kicsit nagyobb volt a rés... És mozgott is. Korábban ez sem tűnt fel, mert a zoomgyűrű is lötyög, először simán be lehet tudni ennek a rést.
  Itt valami mechanikai baj lesz! Muszáj volt szétszedni.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 0

 • Sigma 70-300 takarítás és makró mod

  Hogyan ne pucoljunk (és ne rontsunk el) Sigma 70-300 APO DG objektívet, és a népszerű makró kapcsoló mentesítés...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 0

 • Mégis sikeres ember vagyok :D

  "Az elôzô Galaktikus Birodalom fele gazdagsága ott rejtôzik valahol, hát csak megengedhetik maguknak, hogy slamposan nézzenek ki."
  (Douglas Adams : Galaxis útikalauz stopposoknak)

  Rájöttem végre én is! Hiszen végig, csak észre kellett volna venni, hihetetlenül sikeresek voltunk, én is, és sok ismerősöm is.

  Hiszen a sikernek nem csak a fontosság a fokmérője, vagy az, ismertség.
  Nézd csak, ott a SUV-os kopasznyakú; ő minimálbért keres, és állandóan rohannia kell; valahogyan ki kell fizetni annak a nagy dögnek a részleteit! Nem is ér rá mindenféle közlekedési szabályokkal szórakozni : kénytelen gyorshajtani, mert siet, és szabálytalanul parkolni. Hogy hova siet, hát persze, a fránya prosztatagondok, messze az illemhely... Szegény.
  Ezzel szemben magam már akkora arc vagyok, hogy tök lazán ráérek normálisan parkolni, sőt, a sebességkorlátozást is ráérek betartani. Mit nekem a drága idő! A traffipaxok mintha nem is léteznének, hiszen nem kell gyorshajtanom. Autóból sincs szükségem nagyra, hivalkodóra, hiszen ennyire sikeresen már nem kell magamutogatni. Különben meg nem is hitelre, hanem zsebből vettem a verdát. Jó ez a szakadt 16 éves F Astra, senki nem ismer fel benne!

  Folytatás...

  hcl 1 éve 15

 • Biztonsági kamera / riasztó shell script alapokon

  Egyszerű biztonsági rendszer, olcsó router, OpenWrt és shell scriptek felhasználásával.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 46

 • Nikon S32 vízálló kompakt fényképezőgép "javítás"

  Voltunk párszor Hévízen nyaralni, ahol a tófürdő épületei alatt fecskék fészkelnek, a tóban pedig tavirózsák találhatók... viszonylag nehéz ezeket a partról megörökíteni, szóval kell egy vízálló fényképezőgép. (Kéne még menni, mert kb. az az egyetlen természetes víz errefelé, amiben nem akarok megfagyni :D )
  A meglevő gépparkom tagjaihoz viszont drága a vízálló tok. Olcsóbb megoldás egy vízálló kompakt, de abból is hibás fér csak bele, amit majd jól megjavítok magamnak. Már ha meg.
  Amikor szembejött egy hibás Nikon S32 egy hirdetőoldalon, nem is haboztam, bagóért sikerült megvenni.


  Bumszli

  A kék bumszlinak az volt a baja, hogy nem kapcsolt be. Ezt általában biztosítékhiba, vagy forrasztáshiba okozza, kivéve, ha pl. meghalt a proci, mert akkor úgysem tudok vele mit kezdeni. Akku sem volt hozzá, teszteléshez külső akkut kellett rágányolni. Szóval mindenhogyan szét kellett szedni. Mondjuk ez vízálló izéknél nem túl jó ómen, de hát nem volt drága...

  Folytatás...

  hcl 1 éve 6

 • Canon 300D rutin-biztosítékcsere

  Mármint a típusnál rutin, nem nekem, de kis csavarozási-forrasztási tudással könnyen megoldható.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 éve 41

 • Canon EF 75-300 takarítás

  A Canon EF 75-300 f4-5.6 DC III egy viszonylag gyakori, olcsó, telezoom objektív; a képe és az AF motorja olyan, amilyen, de legalább elérhető árú. Nekem is ez van már öt éve teleobjektív helyett, és az utóbbi időben eléggé leromlott a képe - oké, mindig is borzalmasan CA-zott, és lágyult, de most már tényleg minden határon túlment a jelenség.

  A frontlencsén egy ideje észrevettem egy halvány csillogást, de igazából nem tűnt vészesnek (alig látszott), meg gombának sem, egész addig, amíg nem láttam, hogy alulról érdemes belevilágítani, így válik a leginkább láthatóvá a frontlencse belső oldalán levő gomba.

  Na nekem volt látvány! A frontlencse belső oldala tiszta "zsírpára" volt, és kb. a lencse közepe kivételével finom szemcsék borították az egészet, nyilván belülről. Ez tuti gomba (ha nem az, akkor javítson ki valaki; a frontlencse két tagja közötti ragasztó öregedésére tippelek még).

  Folytatás...

  hcl 2 éve 0

 • Grub, RAID5, LVM javítás iránymutató

  NAS-t építek, és mielőtt rábíznám az adataimat, mindenképpen tesztelni akartam a hibatűrést. Félig véletlenül kirántottam boot előtt az egyik SATA kábelt (amúgy is kontaktos a táp mindenfelé). Ezután már kernelpánik fogadott a gép bekapcsolása után, ezért ráengedtem egy GRUB javítást is, amitől persze nem lett jobb (hülyeség volt, miből gondoltam, hogy a GRUB-nak van baja...). A lényeg az volt, hogy a telepített Ubuntu Server 16.04 újratelepítés nélkül menthető legyen (meg az adatpartíciónak ne legyen baja).
  Az OS egy 5 lemezből álló Linux szoftver RAID5-ön levő LVM -el működött. Itt volt a / is, LVM köteten, erről bootolt. Ez nem ajánlott, de működik.

  Elég sokáig tartott rájönni, mi baja. A pontos menetet nem is tudom összerakni (nem dokumentáltam, idő hiányában), de nagyjából leírom a szükséges műveleteket, hátha segít valakinek. A parancsok sem pontosak, csak mintául vannak ott.

  Folytatás...

  hcl 2 éve 4

 • RawTherapee munkamenet

  A RawTherapee-t állítólag csak az tudja használni, aki írta. Te is tudni fogod, ha megérted, mi mire való benne :)

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 éve 73

 • 1984 valósága

  Orwell 1984-e kapcsán mindenkinek a Nagy Testvér ugrik be, pedig a könyv ideológiai mondanivalója az állandó kontrollon kívül is sokkal több réteget tartalmaz. Korántsem összeesküvés-elméleteket kívánok gyártani, de sok társadalmi folyamat ismerős lehet a műből napjainkban - ezeket veszem számba, amennyire tőlem telik, persze nagy vonalakban (hiszen teljesen megfeleltetni nem lehet ezeket egymásnak), teljesen szubjektíven. Hogy másnak mi a véleménye ezzel kapcsolatban, azt meglátjuk a kommentekben.

  (Plusz pont annak, aki nem csak film formájában ismeri az 1984-et, írásban sokkal sokrétűbb.)

  Kép innen

  Kezdhetjük az újbeszél nyelvvel. Az antiutópiában a nyelv átalakítása a hatalom céljait szolgálja; nem az a fő motivácó, hogy egyszerűbb, és gyorsabb legyen a kommunikáció, hanem a nyelv megfelelő manipulálása, annak érdekében, hogy a hatalomra káros közléseket már maga a nyelv felépítése elfojtsa.
  Beláthatjuk, hogy ez a világ bármelyik kormányának jól jönne napjainkban...

  Folytatás...

  hcl 2 éve 16

 • Optikai ámokfutás 2.

  A múltkori Smena 4 objektív után jött egy újabb agymenés... Ecchphoto fórumtárs bontott lencsét scannerből. Eddig nem tudtam, hogy van olyan scanner, ami egy optikába vetíti tükörrel az éppen scannelt területet, de most már tudom... :D A lencse bázistávolsága ugyanakkor 2,2cm volt, a micro4/3-os Olympus E-PL1 gépemé pedig 2cm... tehát felmegy rá... :D A tubus átmérője kb. 14mm, a frontlencse 6mm-es - egyszerűen annyira kis szerencsétlen cucc, hogy muszáj volt megnézni, milyen képet ad :DDD

  Az "adapter" a szokásos módon készült : kiböktem egy vázsapkát, a lyukba illeszkedik a scannerből bontott lencse - mivel a lyuk nem hasonílt körre, sokkal inkább, egy csipkés szélű bombakráterre, szükség volt "tömítésként" szigetelőszalaggal körberagasztani a lencsét - muszáj megakadályozni a fényszivárgást, mert fura becsillanásokat okoz (ami mondjuk jó effektnek). Az első verzió nem lett szép, de nem is az a dolga : csak a képére voltunk kíváncsiak. Fókuszálni a lencse ki-be tologatásával lehet (elég macerás), végtelen is van :)

  Folytatás...

  hcl 2 éve 0

 • Retro gányolás: 56 éves objektív digitális fényképezőgépen

  Kellemesen retrós a képe: nem túl éles, és a lyukkamerára hasonlító módon nagyon széles az éles tartománya.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 éve 40

 • TP-Link TL-WR841 router okosítás és USB hack

  Otthoni hálózat építése közben gazdagítottam TP-Link 841 v7 routereket USB porttal; ennek menete másoknak is hasznos lehet :) A routerekre természetesen OpenWRT firmware került, de az USB port hasznos, és használható "gyári" szoftverrel, illetve DD-WRT-vel is. (Az OpenWRT TP-Link 841 wikije itt - sok hasznos információ a routerek verzióiról, illetve unbrick és egyéb okosítási leírások.) Az OpenWRT-nek jól működő[ kis topicja van itt a Prohardveren is, elég sok segítséget kaptam ott, köszi nekik :)

  Felhívom a figyelmet, hogy az átalakítás sikere sok mindentől függ, és nem garantált; nekem többször sikerült, de más eszközeiért felelősséget nem vállalok :) Én 841 v7.x routereken csináltam ezt meg, és néhány egyéb verzión is megoldható, de nem biztos, hogy így kell : nézz utána, mielőtt v7 előtti, vagy utáni routeren nekilátsz. (Pl. a v9.x -ből nem mind USB-zhető, CPU-tól függ.)

  Folytatás...

  hcl 3 éve 22

 • Fényképezőgép feltámasztás III. - Canon 1000D zárjavítás

  Egy Canon 1000D zárcseréje amatőr módon: meredek kaland volt, de visszagondolva egyáltalán nem vészes.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 3 éve 28

 • Fujifilm J37 protézis, avagy hogyan ne építsünk autós kamerát

  Kell egy menetrögzítő kamera. Baleset esetén nagyon jól jön, Oroszországban is alaptartozék már...
  De ebayről olyan snassz rendelni, ráadásul akadtak otthon balul elsült javításokból fényképezőgépek, és egyebek a dolog összegányolásához.
  (Közben fedeztem fel, hogy van ennek külön topicja itt...)

  Az alapanyag egy Fujifilm J37 volt, ami ráadásul ilyesminek (autós kamera) indult, de sorozatos bénázás miatt összejött belőle 3db., brutális bukóval és idióta hibákkal. A tökéletesen működő darabot a végén eladtam, azon működött az optika is, szép volt a kijelzője, és töltött USB-ről (ahogy ennek a típusnak kell). Volt egy, ami bekapcsolt, de nem töltött USB-ről, és rossz volt az optikája, valamint egy, ami (miután rövidre zártam az alaplapját) meg sem mozdult, de az optikája jó volt. Mondjuk az túlzás, hogy jó, de legalábbis nem volt tőle lens error, csak zoom közben recsegett. Viszont egy menetrögzítő kamerával nem szokás zoomolni...

  Folytatás...

  hcl 3 éve 0

 • Fényképezőgép feltámasztás II. - E-1, SJCAM M10

  Most egy felsőkategóriás tükörreflexes gép, és egy kínai akciókamera belseje tárul fel.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 3 éve 23

 • Mit adott nekünk az iskola?

  Mit adtak nekünk a rómaiak... az iskolában? :D

  Mostanában divat szidni a közoktatást (sajnos van is miért, de ez más téma), és terjed az a nézet, hogy az iskolában semmi hasznosat nem tanultunk.

  Lássuk csak... Ötletszerűen összeszedtem néhány dolgot, ami eszembe jut.

  Matematika :
  Mértékegységek - egyértelmű...

  Geometria : A Fibonacci-spirál, aranymetszés a művészeti alkotások, építészet egyik alapja. Mértani sorozatok az elektronikától a fényképészetig mindenhol előfordulnak (ellenállásértékek, fényképezőgépen záridők, rekesznyílások...).

  Kamatszámítás : CHF hitel... Az árfolyamok is ide tartozhatnak akár.

  Fizika :
  Mechanika : bármikor előkerül, ha autót vezetünk (jöttek már belém úgy, hogy azt hitte a sofőr, az új autónak olyan jó a fékje, hogy a hó sem akadály), vagy akár csak megemelnénk valami nagyobb méretűt. Nemkülönben ha egymásra rakunk dolgokat. Tele ma Youtube olyanokkal, akik összetörnek dolgokat, pedig ha végiggondolnák, mi történik pl. egy emelő esetén...

  Folytatás...

  hcl 3 éve 117

 • Panasonic FZ-30 újjáélesztés

  Nemrég hozzám került egy Panasonic FZ-30, aminek igen érdekes hibája volt, illetve a hiba valódi oka volt nevetséges. A történet szokásos : se kép, se hang, nem kapcsol be. Akku rendben.

  A Panasonic FZ-30 egy pofátlanul jó csúcskompakt - egy hiányossága van, hogy ISO400 a maximális érzékenysége, de tudjuk be ezt annak, hogy 2005-ben még nem volt divat az ISO csillió melletti zajmentes kép. A 400-as ISO mellé kapunk egy zoomgyűrűs, manuális (igaz, elektronikus vezérlésű) fókuszgyűrűs optikát, ami ekvivalens 35-437mm között zoomolható, és az induló fényerői 2.8 - 3.7... A tetején vakupapucs (a vakum működött vele...) . Kihajtható kijelző, stabilizátor. Na ezt a gépet muszáj volt kipróbálni, de ehhez először életre kellett kelteni. :)

  Folytatás...

  hcl 3 éve 9

 • MegaGány - hirtelen felindulásból külső akkus fényképezőgép

  A Panasonic DMC-LS80 egy viszonylag átlagos, öreg kompakt fényképezőgép. Ugyanakkor én nagyon szeretem, mert zsebben elfér, jó a stabilizátora, és a 2.8-as fényerő is jónak számít. Amire nekem kell, sokadik gépnek a tükrös mellé, tökéletes.

  Viszont a nálam levő példánnyal adódott egy olyan gond (ezért is adta nekem az előző tulaj, aki nem is igazán szerette), hogy az akkuajtaja elporladt. Egyszerű műanyag alkatrész, mégis használhatatlanná tette a gépet. Egy ideig használható volt úgy, hogy füleket forrasztottam az ajtón belül levő összekötő fémlemezre, de ez sem volt tökéletes.

  Ráadásul általában elemmel használtam a gépet, ami nem túl gazdaságos. Normális AA akku drága, és igazából annyira nem is életbevágó... Lítiumos telefonakkuk viszont akadtak otthon, amik ellenben nem férnek be a gépbe. Na de miért kéne a gépben lennie az akkunak? Ugyan a gépen kívül nem túl esztétikus, de igazából egy ilyen leharcolt vasnál már mindegy, nem? Vigyázat, lentebb döbbenetes gányolás következik! ;]

  Folytatás...

  hcl 3 éve 4

 • Kompakt fényképezőgépek feltámasztása

  Az utóbbi időben megjavítottam néhány kompakt gépet: olykor a megoldás semmibe sem kerül!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 3 éve 106

 • Műszaki kultúra – eszmefuttatás

  Bevezetés, alapgondolatok

  Napjainkban egyre több műszaki eszköz vesz körül minket, amelyek használata a mindennapi életben szinte elkerülhetetlen. Azonban még ha a mindennapi élet része is lett a – főleg elektromos – eszközök használata, az ezekkel kapcsolatos ismereteket, vagy bizonyos szokások kialakítását – nevezzük műszaki kultúrának – mintha szándékosan elutasítaná az emberek egy jelentős része. Ebben a cikkben ezt a sokrétű problémakört próbálom felvázolni.

  Hosszú idő óta gondolkozom ezen, és próbálom szavakba önteni, de valószínűleg most sem fog sikerülni ;) Nem is egyszerű amúgy még körbejárni sem ezt a messzire vezető kérdéskört, főleg hogy általánosan kívánok fogalmazni, így valószínűleg száraz is lesz. Nem mellesleg messzire vezet, mert nemcsak a műszaki, de az élet egyéb területeit is érintik ugyanazok a problémák.

  Hangsúlyozom ezentúl, hogy ez mind saját véleményem, és sokan nem szokták szeretni, ha hangoztatom.

  Alapvetés

  Folytatás...

  hcl 3 éve 30

 • Canon 18-55-ből makróobjektív

  Hogyan építhetünk makróobjektívet egy Canon kitobjektívből 11.000 forint és némi kézügyesség segítségével?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 4 éve 55

 • HP Pavilion G7 gyógyítás

  Ventilátorcsere HP G7 notebookban: nem volt nehezen szerelhető, de persze nem egy üzleti modell...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 4 éve 21

 • Webkamera live stream, de mivel?

  Hogyan lehet egy webkamera képét weboldalon megjeleníteni pl. egy kisebb házi biztonsági rendszerhez?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 5 éve 12

 • Yarvik Tab424 műtét

  Tabletet egyszer nagyon régen már szereltem, de annak sajnos szoftver baja volt, nem is sikerült megoldani. Most viszont hardverhibás darab került a kezeim közé...

  Nemrég került hozzám egy Yarvik Tab424 10,1"-os tablet, ami nem kapcsolt be. Már a tulaj kiderítette, hogy a bekapcsológomb szakadt fel az alaplapról, de visszaforrasztani nem tudta.
  Szerencsére már szétszedve került hozzám, így nem nekem kellett szétfeszegetni. (Utálom a pattintós műanyag házakat...)
  Az első mozdulattal le is téptem a hangszóró két drótját, ugyanis a hangszóró a hátlapon foglal helyet. Ezúton is gratulálok az erős tyúkbelekhez és minőségi forrasztásokhoz a gyártónak. (Olyan erős volt az a két drót, hogy észre sem vetem, mikor elszakadt.) Tehát kezdésnek máris forraszthattam vissza a hangszórót :D

  Az alaplap, és a gép belseje

  Folytatás...

  hcl 5 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.