2019. július 24., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • USB-ről bootoló Debian Linux készítése

  Nemrég szükségem volt egy pendrive-ról bootoló Linuxra, ám sehogy nem sikerült normál disztrót pendrive-ra telepíteni (nem Live, hanem a pendrive-ra telepített normál OS kellett, ami fontos különbség). Másképpen sikerült megoldani, bár nem a legegyszerűbben -fapados, de működik, és elég kicsi a helyigénye is.


  Forrás : https://debian.ee/

  A legtöbbet ez a leírás segített : https://willhaley.com/blog/install-debian-usb/ ,
  ez alapján készítettem egy parancsszintű itinert is, amivel könnyen kivitelezhető (kb. scriptelhető) a telepítés.
  Az egész alapja a debootstrap csomag, amivel egy Debian imaget fogunk készíteni egy image file-ban levő filerendszerre. Később ezt az imaget felmountoljuk, chrootolunk bele, és testreszabjuk. A telepítést Debian Linux-on végeztem. Hasonló módszerrel amúgy Ubuntu is előálltható.

  Folytatás...

  hcl 1 hónapja 12

 • Kotyogós - nem kávéfőző, objektív... (Sigma 70-300 javítás)

  Már írtam párszor a Sigma 70-300 és Canon 75-300 teleobjektívjeimmel történő szenvedésről - egyik sem lett akkor tökéletes, de azóta voltak lépések, kisebbek, nagyobbak, de főleg előre.

  A Canon egyszerű, de drága eset volt - laza 18 ezerért volt frontlencse az ebay-ről, csere, és "jó" lett, azaz csak annyira borzalmas, mint új korában.

  A Sigma viszont, hiába a frontlencse takarítása, majd cseréje, csak borzalmas képet adott, aztán rájöttem : kotyog az egész első tubus.

  Na de az úgy biztos jó... de nem, nem jó. Próbáltam kihézagolni, stb., nem lett jó. Egy ideig használtam úgy, hogy minden kép előtt megrántottam kifelé a tubust, és vagy jó lett a fókusz, vagy nem. Na de mégsem kávéfőző ez, hogy kotyogjon!


  Róla van szó. APO DG Macro

  Folytatás...

  hcl 3 hónapja 0

 • Yashica Electro 35 filmes fényképezőgép újjáélesztés

  Nem restaurálás, csak működőképessé kellett tenni a címben szereplő fényképezőgépet...
  Egy ismerős (Suggah Productions) gépéről van szó, aki tapasztalatszerzés céljából szeretett volna egy filmes távmérős fényképezőgépet. Egy Yashica Electro 35 GS volt a kiszemelt, amit meg is vett, a gép pedig nálam kötött ki, mert volt pár hiányossága.


  Jancsika

  A GS a 70-es évek elején jelent meg, az alap Elektro 35 kicsit extrázott változata. Az alapgép is figyelemreméltó volt, ugyanis 1966-os megjelenésekor a következőket tudta :

  - Távmérő - ez ugye volt korábban is, de drágább gépekben. A fókuszálást segíti, a keresőben látott kép jelzi, ha jól állítottuk be a téma távolságát. Ezen a gépen már a kényelmesebb változat van, az objektíven levő fókuszgyűrű tekerése közvetlenül hat a távmérőben a képre is.

  Folytatás...

  hcl 4 hónapja 0

 • Biztonságos Androidok márpedig léteznek?

  Az informatikai biztonság mostanra kardinális kérdésé kezd válni. Az én álláspontom az, hogy a legújabb, csillivilli eszközök is csak akkor érnek valamit, ha nem tudja az első script kiddie, vagy bot megtörni, esetleg nem fog az első simlis weboldal bányászni rajta, amit sikerül kinyitni. Márpedig ezek ellen nem kell sokat tenni, amennyiben nem túl paranoid az ember - kis odafigyelés (nem telepíteni minden marhaságot), adblock, normális jelszavak, és... ...biztonsági frissítések. Windowsosoknak vírusirtó is. Ezek megléte esetén a legtöbb probléma ellen védve vagyunk. (User error ellen nem, de hát...)
  Alapvetően egy olyan eszköz esetén, ami valószínűleg tele van a személyes adatainkkal - és másokéval, pl. telefonszámokkal, hozzáféréseinkkel, nem hiszem, hogy túl magasak a fenti követelmények - pláne, hogy mostanában egyre gyakrabban derül fény durva hibákra, mindenféle informatikai eszközben.

  Nos, biztonságos Androidos eszközt szerezni valahogy egyre problémásabb, legalábbis bizonyos esetekben.
  Konkrétan anyámnak kerestem tabletet, mert jelenleg egy kínai négymagos "izét" használ 4.4.4-gyel, ami életében sem volt frissítve, soha nem is jelent meg rá semmi. Az USB aljzata többször kiszakadt, csereérett a cucc.


  Forrás : pngimg.com

  Folytatás...

  hcl 4 hónapja 27

 • Nagyméretű ISO hálózati bootolása PXE-ről és iPXE-ről

  Ahogyan az iPXE-s címlaposban is volt szó róla, a meglevő ISO image-ink hálózatról bootolása igen kényelmes tud lenni - többek között azért is, mert ez a hálózati bootolás legbutább esete : áttöltjük az ISO-t a kliensgépre, ott az megmarad a RAM-ban és onnan indul az ISO-ban levő oprendszer.
  Ehhez általában a memdisk kernel használatos, aminek kb. ennyi is a feladata. Azonban a memdisk is tud pár hasznos dolgot, amivel mind PXE, mind iPXE esetén könnyebb megoldani egy nagyobb ISO bebootolását - nekem ez régebben mindig problémás volt, de most itt van két egyszerűbb megoldás is.

  Nekem elsősorban a favorit all-in-one boot-CD, a Hiren's bootCD indításhoz kellett a dolog, így a bemutatásban is ez fog szerepelni. Gyakran kell alaplapokat, laptopokat tesztelnem otthon, amihez nem mindig van háttértár, vagy más ok miatt (pl. onnan kéne adatot menteni) nem érdemes arról elindítani a gépet. Van persze pendrive-on, meg CD-n is kiírva boot CD, de azzal mindig a hova tettem, nem olvassa, miért fagyott meg betöltés közben, nem bootol, stb. gondok vannak. Hálózatról meg gép bekapcs, elindul a PXE, onnan már menüből válogatom, hogy mit akarok indítani. S ha a Hiren's ISO-t hálóról bootolom, akkor az új verziókat elég csak letölteni a home szerveremre, ahonnan máris elérhető.

  Folytatás...

  hcl 5 hónapja 8

 • Canon 430EXII vakuban villanócső cseréje

  Egy fotós ismerős keresett meg azzal, hogy egy leesés után nem villan a Canon 340EXII vakuja. Ennek javítása amúgy csak a hivatalos szervizekben drága, független javítóműhelyekben pár ezer Ft-ból megvan. Ugyanakkor nem kivitelezhetetlen egy egyszerű pákával, és PH00 csavarhúzóval sem. A cső pedig ebay-ről 1-2000ft-ért is beszerezhető.

  Fontos : a vaku RÁZ. Nem kicsit. 1000V körüli feszültség van a villanócső kondenzátorában kikapcsolás után is, és az nem játék, csak akkor kezdj bele egy vaku szétszedésébe, ha tudod, mit csinálsz. Mindenképpen le kell sütni a vaku kondenzátorát, mielőtt elkezded a csövet cserélni! A kisütés menetét lásd később.

  A vakuból ki kell venni az akkukat. Alap, véletlenül bekapcsolod, baj lesz.

  A 430EXII és az 580 csőcseréjéhez is elég a felső, forgatható részt szétszedni. Ennek az alján van két csavar, ezeket csavarjuk ki. A forgásponton kétoldalt két kemény gumi dugó van, ezeket fel kell pattintani. Alatta oldalanként 4 csavart találunk, illetve a forgatómechanikát kioldó gomb mellett egy-két plusz lyukat. Az egyiken belátni, két rézszínű érintkezőre. Ezek a kondenzátor pontjai, az egyiket a talphoz érintve egy 1k-4,7k ellenálláson keresztül, le kell sülnie a kondenzátornak. A talphoz képest a lyukon keresztül mérhető is a feszültség, amíg nem 0, ne dolgozzunk tovább (mind a két ponton érdemes megpróbálni a mérést)!

  Folytatás...

  hcl 5 hónapja 2

 • Ad hoc powerbank

  Az a helyzet, hogy elég gyorsan merül a telefonom, részben mert a 8-as Android alapú Lineage sokat fogyaszt, részben mert képtelenség emberi áron olyan akkut találni az S5-öhoz, ami legalább közel van a ráírt 2800mAh-hoz. Melóban ez nem gond, általában töltőn lóg, de máskor macerás lehet. Tehát kell egy powerbank. De nem ám csak úgy veszünk, hanem újrahasznosítunk. (Gányolunk :D )


  Az eredmény

  Régebben volt Lumia 535-öm, ugyanilyen gonddal, csak ott a Windows Phone 10 zabálta a kamu kapacitású kínai akkukat. Na, ahhoz 3 akkum volt... És kettő van is. 2200mAh-nak hazudva darabja. Ha a kettő együtt annyi, akkor már jól jártam.

  Powerbank elektronika az ebay-ről lett, olcsón. 500Ft-ért 2 USB kimenetes, 2A-es, zseblámpás.

  Folytatás...

  hcl 6 hónapja 18

 • Sony DSC-H50 , gombatelep a frontlencsén?

  Ismerős fényképezőgépe "belülről elkezdett párásodni", továbbá "homályosak a képek" - ilyen panaszkodás jelezte a javítani való érkezését. A gépet megtekintve gyanúsan gombásnak tűnt a frontlencse (bár lehet, hogy csak bepárásodott, vagy vizes lett, és annak a nyomai vannak a lencsetagok között) Viszont legalább akkut nem kaptam a nagyzomos Sony DSC-H50 -hez, csak töltőt.


  A frontlencse a gyanús foltokkal...

  Szerencsére feltűnt, hogy a gépet nem kell atomjaira szedni, ha a frontlencsét szeretném pucolni. Az optika elején a nameplate gyakran használt megoldással, csak ragasztva van.


  Innen kezdődik a szétszedés

  Felszedni, majd alóla kijön a 3 csavar:

  ...de az alatt csak egy újabb műanyag van, meg egy kis ragasztó. Abban is 3 csavar, azt is ki.

  Folytatás...

  hcl 6 hónapja 2

 • Hálózati bootolás "PXE nélkül" - iPXE

  TFTP szerverről, SAN-ról, iSCSI-ról, NFS megosztásról, és sok egyébről is tudunk vele rendszert indítani.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 hónapja 35

 • Ne dobd ki

  (Akinek nem inge, ne vegye magára.)

  Karácsonyra új laptop fényképező iPhone farmer kisautó stb. stb...
  Vagy csak tönkrement valami, és vettél újat? Meguntad, és csere? Mehet a régi a kukába, kinek kell az a rom!

  Talán mégsem a legjobb ötlet. Kidobni talán a legrosszabb eset, hiszen amit kidobsz, az valahova kerül. Talán már nem Kína, India szeméthegyeit növeli, de valahol el lesz tárolva - vagy újrahasznosításra várva, vagy még arra sem. Az újrahasznosítás nem tökéletes, de jobb, mintha feldolgozatlan marad a szemét.

  Az újrahasznosítás egyik jó formája talán az, ha nem dobod ki.

  Rengeteg működő eszközt dobálnak ki emberek. Hibátlanul működő eszközöket, amiknek az egy baja az, hogy a tulajdonos igényeit már nem szolgálják ki. (Cégekre is igaz ez - csak más a mögöttes ok.)


  Forrás : www.toptenz.nez

  Folytatás...

  hcl 6 hónapja 76

 • Bó'dogat mindenkinek :)

  Szóvalakkor :

  :)

  hcl 7 hónapja 3

 • ESXi Customizer, ha egyedi VMware telepítő kell

  A VMware jó dolog, talán a legjobb a virtuális környezetek közül - ráadásul a mai desktop processzorok már (régóta) megfelelően erősek ahhoz, hogy erőmű jellegű szerver nélkül is lehessen VMware hostunk, amin kedvünkre szórakozhatunk virtuális gépekkel (és ingyenes licencű ESXi-vel).

  Én is egy ilyen low cost hostot raktam össze, ami Core2 alapú, így az ESXi 5.5 és 6.0 hajlandó rajta működni. Viszont a benne levő hálókártya egyáltalán nem támogatott (Marvell). Mivel low cost megoldás (maradék gép, amibe éppen lett winyó), a létező legolcsóbb hálókártyát vettem bele, amin Realtek 8111C chipset volt (PCIE buszos kellett, csak abból volt egy X1 az alaplapon).

  Utóbbi kártya szintén nem támogatott már az ingyenes licenccel elérhető verziókban, viszont az 5.1 még támogatta, és a VMware köré szerveződött közösség még készít a driveréből csomagokat újabb verziókhoz is - és ezeket depot-okban közzé is teszik. Ezek többek között a V-Front depot-on érhetőek el, pl. a net51-drivers egy ilyen csomag, ami az ESXi 5.1 drivereit tartalmazza, de sok más cucchoz is léteznek driverek.

  Folytatás...

  hcl 7 hónapja 6

 • Hogyan nem virtualizálok :D

  Divat mindent is virtualizálni. Használtam már én is Vmware Playert, KVM-et, stb. a saját gépemen, a munkahelyemen pedig több szerverünk is van Vmware ESXi-n, de ezek esetén a Vmware supportja nem mi vagyunk, csak a guesteké. Tanulási céllal gondoltam tehát, hogy hasznosítom az otthoni Core2 tesztgépemet, és létrehozok egy virtuális környezetet, amivel ráadásul kiválthatom a saját laptopomon KVM-en futtatott virtuálgépeket, amik azért okoznak gondokat (pláne egy WIn10, amikor éppen kell egy Windows, borzalmasan erőforrás-zabáló).

  A rendelkezésre álló hardver azért nem egy erőgép, mert egy Core2 E8400-ról van szó 4GB RAM-mal, amibe végre lett egy 250GB-os winyó is. A terv az volt, hogy egyszerre egy virtuális guest fog menni, viszont a virtualizációval a virtuális környezetekkel való ismerkedésen túl megspórolom a dualboot maceráját, és tetszőleges variációkban próbálgathatok OS-eket, illetve használhatom azt, ami éppen kell. (Nemrég majdnem egy hétig futott egy adatmentés a virtuális Windowson egy ismerősnek, az azért nem volt kényelmes - jó lett volna, ha az egy külön hardveren megy...) S ha már, akkor nézzük meg, hogyan is néz ki a Vmware adminként...

  Arra azért nem gondoltam, hogy ilyen mennyiségű virtualizációs környezet fog elvérezni :D Címszavakban :

  Folytatás...

  hcl 9 hónapja 40

 • MegaGány - Router táp protézis

  Kollegának behalt a TP-Link 740-e - igen, persze, elavult, fúj, kidobni, hozzá se nyúlni, ki foglalkozik ilyennel. Hát én. Ha okosba' megoldható, még mindig olcsóbb, mint egy új eszköz, amire használták (WDS kliens) meg elég. (Ja, meg Openwrt is van rá, amivel az egyik legolcsóbb router, ami biztonságossá tehető az outdated gyári firmware lecserélésével.)

  A jelenség az volt, hogy meg se nyikkant a router. Azaz, néha igen, pár másodpercre. Nem tápcsatlakozó, nem kondenzátorok. A táp IC-n volt mérhető feszültség, csak olvasható felirat nem, hogy mi az, így azt sem tudtam, minek kéne rajta lennie..

  Aztán a gazdája talált egy kis leírást a HUP-on, ugyanerről a 740v2-ről, amin rajta volt, pár pont, ahol 3,3V-nak kéne lennie. Na, ez nem annyi volt, hanem 0.
  Minden mindegy alapon adtam neki 3,3V-ot a megfelelő helyre (egész véletlenül egy LM117-ADJ stabilizátor bemenete) egy PC tápról, és voilá :D Elindult.
  Mivel az IC típusa is meglett közben, kiderült, hogy akármit is mértem rajta, az nem volt jó, a kimenete szög 0V volt.

  Folytatás...

  hcl 9 hónapja 8

 • Egyszerű fejlesztőeszköz ESP8266-01 mikrokontrollerhez

  Egy Arduino-s kapcsoláshoz lett volna szükségem Wifi kapcsolatra, gondoltam beszerzek egy Arduinohoz való Wifi modult. ESP8266 - ot sikerült vennem, amiről gyorsan kiderült, hogy egy önálló, beépített Wifi illesztővel rendelkező mikrokontrolleres eszköz, és az Arduino helyett meg is felel nekem - főleg, mivel az Arduino fejlesztőkörnyezetével programozható is. Amúgy az ESP elég combos is a 40MHz-el... Viszont a program feltöltése macerás volt, így hamarosan összedobáltam egy fejlesztőeszközt hozzá (próbapanelra :B :P ) , amivel kényelmesebben lehet váltani a programozás, és normál módok között. Ehhez rendkívül egyszerű dolgokat használtam, főleg csatlakozókat, kapcsolókat, és drótokat. Nem lett szép, de működik.

  Az ESP8266-01 az ESP8266 köré épülő modulok egyszerűbb verziója. Csak két ki/bemenete van, a GPIO0 és a GPIO2, ezen kívül RX/TX lábai a soros porthoz. Tápot igényel még (3,3V és GND), egy Reset lába van újraindításhoz, valamint egy CH_PD nevű bemenete, amivel engedélyezni/tiltani lehet a mikorkontrollert (ha a CH_PD szintje magas, akkor működik a kontroller).

  Folytatás...

  hcl 1 éve 3

 • Dirt Devil Spider alsókategóriás robotporszívó - nem szívás

  Takarítani kell, de túl unalmas ahhoz, hogy szeressem is. 2017 során akadt egy váratlan lehetőség, hogy egy bizonyos munkahelyi jutalomkeretet mindenféle közepesen gagyi műszaki cuccra válthassak; robotporszívó is akadt a listán, méghozzá ez a Dirt Devil Spider M607. A PH robotporszívós topicban olvasottak, és ribarszki fórumtárs összefoglalója alapján ez egy meglehetően egyszerű darab. (Gondoljatok bele, milyen volt a másik lehetőség, oldalkefe nélkül :D )

  Kialakítás

  Folytatás...

  hcl 1 éve 3

 • A hülyeség megöli a világot

  Korábban, a műszaki kultúra kapcsán már érintettem ezt a jelenséget, de még az azóta eltelt időben is egyre látványosabb, és aggasztóbb kezd lenni egy dolog : annyira burjánzik az emberi butaság, hogy lassan komolyan alakíthatja a társadalmat.

  Mire gondolok?

  A rádióba a Hírcsárda cikket olvasván betelefonáló néni (politikától függetlenül), homeopátia, vagy a laposföld-hívők csak a jéghegy csúcsa, viszont jól mutatják azt, hogy a társadalom nagy része nincs felkészülve az összefüggések meglátására, de akár arra sem, hogy értelmezze az általa szerzett információkat. A dolog nem mindig ennyire durva, de egyre inkább beszivárog a mindennapokba.

  Nemrég rokonlátogatóban járva, kérdezték, hogyhogy ennyire rossz az autóm?

  Folytatás...

  hcl 1 éve 164

 • Öreg notebook, nem vén notebook

  Bagóért hozzájutottam az elmúlt években kicsi SSD-khez, amelyik viszont az én felhasználási módjaimhoz tökéletesen illettek... Van ugyanis sok olyan gépem, amit a mai közönség bottal sem piszkálna - ez a gépeket nem zavarja, teszik a dolgukat, de mindig minden lehetne gyorsabb, szóval ha alkalom van javítani rajtuk, kihasználom...

  Mostanra két Fujitsu S7010D maradt öreg laptopként nálam, a saját T430-am tartalékaként / nyúzós gépként, amiken nem fáj összeborítani az OS-t, hardvert, semmit. Mind a kettő Pentium M 1,7GHz-es procival, és IDE busszal rendelkezik, az egyikben 1,5, a másikban 1GB DDR RAM van, általában valamilyen Linux fut rajtuk.
  Az IDE busz magában annyira nem is korlátozó tényező, de a ráakasztható winyók sebessége már nagyon is. Ez érezhető volt ezeken a gépeken a teljes életútjuk során, még WinXP-s cégesgép-korukban is. A Lifebook S7010D üzleti gép - abba ne menjünk bele, hogy a könnyűség miatti harmatgyenge ház okán hullottak, mint a legyek - viszont mivel könnyű, kicsi, cipelésre tényleg jó lehetett :) A hasonló belsejű Thinkpad T30 ehhez képest egy tank volt, a T420, Dell E64xx óriás mellette.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 11

 • Lelakott ünnepeink

  Észrevettétek, hogy nincsenek már igazi ünnepek?
  2016-ban akartam írni erről, év végén, de akkor elmaradt időhiány lustaság miatt.

  Igazából már túl sok embertől hallom Karácsonykor, Húsvétkor, hogy nincs ünnepi hangulatuk. Hiába van kint a karácsonyi dekoráció már novemberben, adventi vásárok mindenhol egész decemberben, kivilágítással, és rengeteg... reklámmal.

  A Húsvét, Karácsony, már évek óta, mintha a vásárlás ünnepévé alakult volna - már nem mintha az egész világ nem arról szólna lassan, hogy vásároljunk minél többet, de ünnepek környékén sokkal jobban nyomul minden bolt, cég. Holott az ünnepek - a nem keresztényeknek is - nem erről szólnak. Vagy nem erről kéne szólniuk. Ha már nem vallásos az ember, akkor inkább arról, hogy odafigyeljünk egymásra, pihenjük ki az év végi munkahelyi hajtást - amit nem kellene tetézni a kényszerű ajándékvadászattal is.

  Félreértés ne essék - az ajándékozás része a hagyományoknak - apróságok, figyelmességek ajándékozása, nem pedig a rongyrázáson való versengés... Mára ebből a kedves gesztusból a bevásárlóközpontokat megrohanó, zombiként mindenféle felesleges cuccot összevásároló tömeg lett. 1st world problem, de közben a megajándékozott sok esetben bármikor meg tudná venni az ajándékot, ha amúgy kéne neki :D (Nyilván nem mindenki, de akik nem, azok amúgy sem plazmatévét kapnak...) Van ennek értelme?

  Folytatás...

  hcl 1 éve 60

 • A világ első grafikus oprendszere - agyad eldobod

  Néha jó tudni az eredetét a megszokott dolgoknak. Manapság természetes, hogy egérrel ablakokat mozgatsz, többszörös file-kijelölés, kontrollcé, kontrollvé, miközben a grafikus felület minden évben jobban néz ki. De honnan jött maga a grafikus operációs rendszer? Tippelj - nem a Windows 3.1 volt az. Nem is az Amiga OS. Apple Lisa? Majdnem! A Lisa-ra már volt hatása annak, ami az egészet elindította.

  (Nem leszek történelmileg teljesen pontos, inkább csak a korszakot akarom érzékeltetni a követezőkkel.)


  Xerox Alto (forrás)

  Folytatás...

  hcl 1 éve 65

 • JJC JF-G1 vakukioldó "javítás"

  A JJC JF-G1 kitet itthon és az ebay-en is kapni; TTL vakukioldó adó és vevő (néha két vevő), 2,4GHz-es, alapdolgokat tud, a kb. 6000Ft-os ebayes árát eléggé megéri ( itthon már nem annyira, elég drága). Van Nikonhoz, Canonhoz, mindenhez is.

  Nekem két ilyen párom van : az egyik már többször eljátszotta, hogy az adón a LED világít, de a vevőhöz már nem jut el a jel. Elemek, csatorna rendben, a vevő a másik adóval jó.

  Szétszedve alant látható - nem ördöglakat, 4db PH00 csavar az alján, és szét is esik - egy mikrokontroller és egy 2,4GHz-es rádióchip van benne. A titok : nekem mind a kétszer ezt kellett melegíteni (pirossal karikázva). Nyilván, a mikrokontroller működött, ez vezérli a LED-et, de rádióadás már nem történt. Biztos jó az IC forrasztása.

  Némi hőlégfúvós fújkálás után már működött is. :)

  hcl 1 éve 4

 • Blog.hu -ra normális képnézegető / megjelenítő beillesztése

  Konkurrencia a PH-nak, de talán nem gáz - és teljesen problémamegoldó jelleggel akarnám megosztani, hogy hogyan sikerült a blog.hu -ra összekalapálni egy értelmesebb, jQuery alapú képmegjelenítőt, hátha másnak is segít. Főleg, ha ugyanúgy fogalma sincs a jQuery-ről, mint nekem :D

  Elég sokáig kellett keresgélni olyan jQuery alapú megjelenítő után, ami az alábbi dolgokat tudja :
  - képre kattintva teljes képernyőre teszi
  - ekkor egérrel lehet azt húzgálni, görgővel zoomolni
  - működik mindenféle böngészőkkel
  - egyáltalán, a blog.hu szerencsétlen sablonjaiba beletehető (a beépített megjelenítőjük néha kevés)

  A befutó az Imageviewer lett (bár a sirv.com-ra feltöltött panorámákhoz kapott nézegető nagyon jó, és sokkal egyszerűbb, de az az oldal fizetős).
  Az Imageviewerhez ell egy CSS, az Imageviewer jQuery, és maga a jQuery, ezt a Google-től linkeltem, mert lusta vagyok, meg amúgy sem nagy látogatottságú az az izé.

  Az admin felületről a Beállítások-Sablonok-...használt sablon...-Filekezelőben töltsük fel az imageviewer.css, és imageviewer.js file-okat valahova. A feltöltött file-on jobb katt a "Kép URL-jének másolása" -ra, és megkapjuk a pontos URL-t, erre szükség lesz.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 0

 • Canon EOS 400D gányolás - a víznyelő pénznyelő

  Sokadik áldozatként egy Canon 400D akadt horogra a Hardverapróról; a nyögvenyelős vétel után megérkezett a leharcolt váz, zárhibával, és vízkárral. Az eladó mondjuk még fizetés előtt elmondta, hogy beázott a gép, viszont az eset évekkel ezelőtt történt, és azóta is működött, ebből gondoltam reménykedtem - mert innentől zsákbamacska - hogy valószínűleg szerencsés kimenetelű beázásról lehetett szó : hát nem arról volt, de majd a végén kiderül. :D A víz okozta károkat mondjuk külön nem fotóztam annyira, de láthatóak a nyomok.


  Mondtam, hogy leharcolt volt

  A gépet szétszedve jó sok rozsda fogadott az alaplapon, főleg a szalagkábel-csatlakozókon. Rendkívül örültem, mert ezeknek olyan hatalmas érintkezői vannak, hogy pillanatok alatt megeszi az oxidáció. Alkoholos pucolást kapott mindegyik, aztán lehetett menni zárat szerelni.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 6

 • Sigma 17-70 fókusz gyógyítás

  Nem is én lennék, ha nem szívtam volna meg az alapzoom vásárlást. Behalt a 18-55-öm, így gondoltam egy merészet, és akkor már egy kicsivel jobb dolgot szereztem be : Sigma 17-70 2.8-4 . Nem OS, nem HSM, nem Macro. Képe nem sokkal jobb a Canon kitobinál, de a kicsit jobb látószög, sokkal jobb fényerő... Meg mondjuk kétszer annyiba kerül, de egyszer kell megvenni! Ki tudja, mikor lesz legközelebb 30-40 ezrem ilyesmire.


  Az alany

  Az olvasott tesztekből tudtam, hogy a nyitva mosoda képen, a pontatlan AF-en ne lepődjek meg. Nem is tettem, az eladó egy jó fej fotós bácsi volt, átverésnek nyoma sem. A helyszíni próbán sem volt semmi feltűnő.
  Az első próbálgatásoknál derült ki, hogy 70mm -en örülni kell, ha fókuszt talál. Manuállal semmi gond nem volt. 17, 50mm-en is pontos volt az AF. Itt még simán backfókuszra gondoltam, ami hülye módon csak 70mm-en jön elő, biztos pont úgy mászik el a képsík. Aztán feltűnt, hogy az objektív alsó gyűrűje (amin a bajonett is van) furcsán áll. A zoomgyűrűhöz illeszkedő felületén egy részen kicsit nagyobb volt a rés... És mozgott is. Korábban ez sem tűnt fel, mert a zoomgyűrű is lötyög, először simán be lehet tudni ennek a rést.
  Itt valami mechanikai baj lesz! Muszáj volt szétszedni.

  Folytatás...

  hcl 2 éve 1

 • Sigma 70-300 takarítás és makró mod

  Hogyan ne pucoljunk (és ne rontsunk el) Sigma 70-300 APO DG objektívet, és a népszerű makró kapcsoló mentesítés...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 éve 0

 • Mégis sikeres ember vagyok :D

  "Az elôzô Galaktikus Birodalom fele gazdagsága ott rejtôzik valahol, hát csak megengedhetik maguknak, hogy slamposan nézzenek ki."
  (Douglas Adams : Galaxis útikalauz stopposoknak)

  Rájöttem végre én is! Hiszen végig, csak észre kellett volna venni, hihetetlenül sikeresek voltunk, én is, és sok ismerősöm is.

  Hiszen a sikernek nem csak a fontosság a fokmérője, vagy az, ismertség.
  Nézd csak, ott a SUV-os kopasznyakú; ő minimálbért keres, és állandóan rohannia kell; valahogyan ki kell fizetni annak a nagy dögnek a részleteit! Nem is ér rá mindenféle közlekedési szabályokkal szórakozni : kénytelen gyorshajtani, mert siet, és szabálytalanul parkolni. Hogy hova siet, hát persze, a fránya prosztatagondok, messze az illemhely... Szegény.
  Ezzel szemben magam már akkora arc vagyok, hogy tök lazán ráérek normálisan parkolni, sőt, a sebességkorlátozást is ráérek betartani. Mit nekem a drága idő! A traffipaxok mintha nem is léteznének, hiszen nem kell gyorshajtanom. Autóból sincs szükségem nagyra, hivalkodóra, hiszen ennyire sikeresen már nem kell magamutogatni. Különben meg nem is hitelre, hanem zsebből vettem a verdát. Jó ez a szakadt 16 éves F Astra, senki nem ismer fel benne!

  Folytatás...

  hcl 2 éve 15

 • Biztonsági kamera / riasztó shell script alapokon

  Egyszerű biztonsági rendszer, olcsó router, OpenWrt és shell scriptek felhasználásával.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 éve 46

 • Nikon S32 vízálló kompakt fényképezőgép "javítás"

  Voltunk párszor Hévízen nyaralni, ahol a tófürdő épületei alatt fecskék fészkelnek, a tóban pedig tavirózsák találhatók... viszonylag nehéz ezeket a partról megörökíteni, szóval kell egy vízálló fényképezőgép. (Kéne még menni, mert kb. az az egyetlen természetes víz errefelé, amiben nem akarok megfagyni :D )
  A meglevő gépparkom tagjaihoz viszont drága a vízálló tok. Olcsóbb megoldás egy vízálló kompakt, de abból is hibás fér csak bele, amit majd jól megjavítok magamnak. Már ha meg.
  Amikor szembejött egy hibás Nikon S32 egy hirdetőoldalon, nem is haboztam, bagóért sikerült megvenni.


  Bumszli

  A kék bumszlinak az volt a baja, hogy nem kapcsolt be. Ezt általában biztosítékhiba, vagy forrasztáshiba okozza, kivéve, ha pl. meghalt a proci, mert akkor úgysem tudok vele mit kezdeni. Akku sem volt hozzá, teszteléshez külső akkut kellett rágányolni. Szóval mindenhogyan szét kellett szedni. Mondjuk ez vízálló izéknél nem túl jó ómen, de hát nem volt drága...

  Folytatás...

  hcl 2 éve 6

 • Canon 300D rutin-biztosítékcsere

  Mármint a típusnál rutin, nem nekem, de kis csavarozási-forrasztási tudással könnyen megoldható.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 éve 41

 • Canon EF 75-300 takarítás

  A Canon EF 75-300 f4-5.6 DC III egy viszonylag gyakori, olcsó, telezoom objektív; a képe és az AF motorja olyan, amilyen, de legalább elérhető árú. Nekem is ez van már öt éve teleobjektív helyett, és az utóbbi időben eléggé leromlott a képe - oké, mindig is borzalmasan CA-zott, és lágyult, de most már tényleg minden határon túlment a jelenség.

  A frontlencsén egy ideje észrevettem egy halvány csillogást, de igazából nem tűnt vészesnek (alig látszott), meg gombának sem, egész addig, amíg nem láttam, hogy alulról érdemes belevilágítani, így válik a leginkább láthatóvá a frontlencse belső oldalán levő gomba.

  Na nekem volt látvány! A frontlencse belső oldala tiszta "zsírpára" volt, és kb. a lencse közepe kivételével finom szemcsék borították az egészet, nyilván belülről. Ez tuti gomba (ha nem az, akkor javítson ki valaki; a frontlencse két tagja közötti ragasztó öregedésére tippelek még).

  Folytatás...

  hcl 2 éve 0

 • Grub, RAID5, LVM javítás iránymutató

  NAS-t építek, és mielőtt rábíznám az adataimat, mindenképpen tesztelni akartam a hibatűrést. Félig véletlenül kirántottam boot előtt az egyik SATA kábelt (amúgy is kontaktos a táp mindenfelé). Ezután már kernelpánik fogadott a gép bekapcsolása után, ezért ráengedtem egy GRUB javítást is, amitől persze nem lett jobb (hülyeség volt, miből gondoltam, hogy a GRUB-nak van baja...). A lényeg az volt, hogy a telepített Ubuntu Server 16.04 újratelepítés nélkül menthető legyen (meg az adatpartíciónak ne legyen baja).
  Az OS egy 5 lemezből álló Linux szoftver RAID5-ön levő LVM -el működött. Itt volt a / is, LVM köteten, erről bootolt. Ez nem ajánlott, de működik.

  Elég sokáig tartott rájönni, mi baja. A pontos menetet nem is tudom összerakni (nem dokumentáltam, idő hiányában), de nagyjából leírom a szükséges műveleteket, hátha segít valakinek. A parancsok sem pontosak, csak mintául vannak ott.

  Folytatás...

  hcl 2 éve 4

 • RawTherapee munkamenet

  A RawTherapee-t állítólag csak az tudja használni, aki írta. Te is tudni fogod, ha megérted, mi mire való benne :)

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 éve 73

 • 1984 valósága

  Orwell 1984-e kapcsán mindenkinek a Nagy Testvér ugrik be, pedig a könyv ideológiai mondanivalója az állandó kontrollon kívül is sokkal több réteget tartalmaz. Korántsem összeesküvés-elméleteket kívánok gyártani, de sok társadalmi folyamat ismerős lehet a műből napjainkban - ezeket veszem számba, amennyire tőlem telik, persze nagy vonalakban (hiszen teljesen megfeleltetni nem lehet ezeket egymásnak), teljesen szubjektíven. Hogy másnak mi a véleménye ezzel kapcsolatban, azt meglátjuk a kommentekben.

  (Plusz pont annak, aki nem csak film formájában ismeri az 1984-et, írásban sokkal sokrétűbb.)

  Kép innen

  Kezdhetjük az újbeszél nyelvvel. Az antiutópiában a nyelv átalakítása a hatalom céljait szolgálja; nem az a fő motivácó, hogy egyszerűbb, és gyorsabb legyen a kommunikáció, hanem a nyelv megfelelő manipulálása, annak érdekében, hogy a hatalomra káros közléseket már maga a nyelv felépítése elfojtsa.
  Beláthatjuk, hogy ez a világ bármelyik kormányának jól jönne napjainkban...

  Folytatás...

  hcl 3 éve 16

 • Optikai ámokfutás 2.

  A múltkori Smena 4 objektív után jött egy újabb agymenés... Ecchphoto fórumtárs bontott lencsét scannerből. Eddig nem tudtam, hogy van olyan scanner, ami egy optikába vetíti tükörrel az éppen scannelt területet, de most már tudom... :D A lencse bázistávolsága ugyanakkor 2,2cm volt, a micro4/3-os Olympus E-PL1 gépemé pedig 2cm... tehát felmegy rá... :D A tubus átmérője kb. 14mm, a frontlencse 6mm-es - egyszerűen annyira kis szerencsétlen cucc, hogy muszáj volt megnézni, milyen képet ad :DDD

  Az "adapter" a szokásos módon készült : kiböktem egy vázsapkát, a lyukba illeszkedik a scannerből bontott lencse - mivel a lyuk nem hasonílt körre, sokkal inkább, egy csipkés szélű bombakráterre, szükség volt "tömítésként" szigetelőszalaggal körberagasztani a lencsét - muszáj megakadályozni a fényszivárgást, mert fura becsillanásokat okoz (ami mondjuk jó effektnek). Az első verzió nem lett szép, de nem is az a dolga : csak a képére voltunk kíváncsiak. Fókuszálni a lencse ki-be tologatásával lehet (elég macerás), végtelen is van :)

  Folytatás...

  hcl 3 éve 0

 • Retro gányolás: 56 éves objektív digitális fényképezőgépen

  Kellemesen retrós a képe: nem túl éles, és a lyukkamerára hasonlító módon nagyon széles az éles tartománya.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 3 éve 40

 • TP-Link TL-WR841 router okosítás és USB hack

  Otthoni hálózat építése közben gazdagítottam TP-Link 841 v7 routereket USB porttal; ennek menete másoknak is hasznos lehet :) A routerekre természetesen OpenWRT firmware került, de az USB port hasznos, és használható "gyári" szoftverrel, illetve DD-WRT-vel is. (Az OpenWRT TP-Link 841 wikije itt - sok hasznos információ a routerek verzióiról, illetve unbrick és egyéb okosítási leírások.) Az OpenWRT-nek jól működő[ kis topicja van itt a Prohardveren is, elég sok segítséget kaptam ott, köszi nekik :)

  Felhívom a figyelmet, hogy az átalakítás sikere sok mindentől függ, és nem garantált; nekem többször sikerült, de más eszközeiért felelősséget nem vállalok :) Én 841 v7.x routereken csináltam ezt meg, és néhány egyéb verzión is megoldható, de nem biztos, hogy így kell : nézz utána, mielőtt v7 előtti, vagy utáni routeren nekilátsz. (Pl. a v9.x -ből nem mind USB-zhető, CPU-tól függ.)

  Folytatás...

  hcl 3 éve 22

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.