Hirdetés

2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Boldog Karácsonyt :)

  Letölthető PDF-ben képeslapnak itt :), képként meg ctrl-c ctrl-v és lehet küldeni mailben :)

  hcl 1 hónapja 7

 • Dirt Devil Spider robotporszívó lítiumosítása

  Volt ez a robotporszívóm, amit azóta használtunk is, csak hát a Ni-MH akku enyi idő alatt megadta magát. Meglepően sokáig bírta... Adta magát, hogy ne nikkeles legyen a pótlás.

  Mivel elég sok lítiumcella fetreng itthon (nagyrészt laptopok akkuiból bontva), értelemszerű volt, hogy ezekből lesz az akku, mivel ez nem szerszámgép, és nem lesz nagy áramfelvétele. A gyári akku 14,4V-os, de a töltési csúcsa 16,4V körül volt. Ez nagyjából kijött négy lítiumcellából (4,2V körüli). Ebay-ről vettem is hozzá egy BMS-t. 4 sorbakötött cellához való, a töltést is megoldja.


  A BMS bekötése. Forrás: ebay.com


  Teszt lítiummal

  Első próbára el is indult. Aztán bekötöttem a BMS-t, és akkor nem :D
  ...fél nap anyázás...
  ...kiderült, hogy a rohadék figyeli, hogy talajon van-e. De akkor elsőre, ugyanígy a hátára fordítva, miért indult? :D

  Folytatás...

  hcl 3 hónapja 33

 • PostmarketOS , Nexus 7 2012, SXMO

  Hogy mik ezek? Az kiderül :D

  A PostmarketOS egy Linux disztribúció, ami Alpine Linuxra épül, és a célhardverek nagyrészt mobileszközök. Az Alpine amúgy is sok beágyazott dolog alapja, mert nagyon minimál, nagyon kicsi, és amúgy funkcionális OS, elég gyakori RAM-ból működő cuccokon is, az ólajtón is elfut. Egy mezei Alpine telepítés x86-ra kb. 130-150MB. Nem méret. (Igaz, ebben semmi nincs, kapsz egy parancssort, esetleg megy a háló - de ugyanez Debianból pl. sokkal nagyobb, úgy egy nullával.)

  A PostmarketOS, pl. a Pinephone-ok egyik hivatalos rendszere, többféle GUI-val, minden földi jóval. És még jó sok mindenre létezik ilyen-olyan készültségi fokban. Na ez utóbbi az érdekes. :) A Community support alatt levő eszközökön (elég kevés) elég jól megy már, és rengeteg cucc van Testing státuszban, ami bármit takarhat, leginkább azt, hogy a jól és a sehogyan sem közötti tartományban működik rajta a PostmarketOS. Nekem mákom volt, a Nexus 7 2012 tabletem (alias Grouper) egész jól támogatott PostmarketOS-el, pedig még csak community support sincs rá.

  Folytatás...

  hcl 4 hónapja 2

 • Pentax K-50 blendeprobléma macerálás

  A Pentax K-30, K50 szenved egy konstrukciós hibától. A blende hajlamos "megragadni" a legzártabb állásában.

  Mondjuk azóta sem értem, hogy működik, mert a Pentax objektív alapból zárja a blendét, és a vázra feltekerve nyílik ki. Érdekes módon a jelenség az, hogy nyitva a blende alapból, de képkészítésnél f22 (avagy "legzártabb" blendére ugrik). Később látható lesz, hogy miért furcsa ez :D


  Szétszedve

  A hiba oka, hogy a blendét mozgató szolenoid tekercsben a tulajdonképpeni mozgást végző vasmag megszorul. Egyesek szerint hibás anyagminőség, szerintem meg a hosszas állás is közrejátszhat :) Mindenesetre az alábbi videóban látható módon kiszedés és megreszelés után maga a vasmag már mozgott, de nem jöttem rá, hogy tulajdonképpen mit csinál :D A szolenoid alatt kilógó kis pöcök csatlakozik a blendemozgató kart mozgató fogaskerekekhez, de arra nem jöttem rá, hogy tkp. hogyan is működik a beugrasztás, mert csak ezzel nem mozgatható semmi, és a bajonettben levő karral sem mozog a vázban levő mechanika.

  Folytatás...

  hcl 5 hónapja 2

 • HP Probook 4340s bekapcsológomb taknyolás

  ...szó szerint! :DDD Fent említett gép egy fórumtársnál nem kapcsolt be néha. Lötyög a bekapcsgomb.
  De hát az azért még nem szokta azt jelenteni, hogy ne kapcsoljon be... :F (Aha, mint a legutóbbi Lenovon :D )

  Szóval szét kellett szedni, megnézni, mi van. Szerencsére csak majdnem az egész gépet kellett lebontani a dologhoz... Szétszedős videó itt, csak a szokásos, bár nem olyan borzalom, mint az igazán konzumer gépeknél. Tehát csak félig kellett lebontani.

  Aljából csavarok ki, billentyűzet le, szalagkábelek a tetejében kihúz, majd lerángatni a tetejét. Megkeresni a rejtett csavarokat (pl. a winyó alatt) és lerángatni a tetejét. A többi rejtett csavar kitekerése után lerángatni a tetejét A bekapcsológombos NYÁK a tetejébe van rögzítve, a műanyag gombbal együtt.

  Folytatás...

  hcl 6 hónapja 15

 • Titan K-5 zár, beletört kulcs kiszedése

  Nyitottam az ajtót, majd bután néztem a kulcs kezemben maradt fejére :D

  Szerencsére a nyitással nem volt gond, mert a csonkot a zárba rakva az ajtó végülis működött, és két zár van rajta, szóval a másikkal zártam be. Na de a kulcs maradékát csak ki kellett szedni... (Betörők csalódottak lesznek, ugyanis nem arról lesz szó, hogy hogyan nyílik ez az izé kulcs nélkül :P )

  Zárbetét ki, Google, és kiderült, hogy Titan K-5 névre hallgat a cucc, meg hogy venni lehet, azon kívül semmi infó. Tehát előkerült pár tű, csipesz, ilyesmi.


  Itt már elkezdtem kipiszkálni, a kiinduló állapotban a beletört darab pont a golyó előtt ért véget a kulcsnyílásban, tehát kb. ezen a képen nem is látszott volna

  Az hamar kiderült, hogy a két vége két külön zár, tehát nem lehet rajta átnyúlni. Középen két gyűrű tartja (gondolom össze), de csak végső esetben akartam leszedni.

  Folytatás...

  hcl 7 hónapja 18

 • Androidos eszközök újrahasznosítása 2.

  Adjunk egy új lehetőséget a működésre öreg okostelefonunknak, tabletünknek mint információs kijelző!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 8 hónapja 21

 • Lenovo Ideapad 5 - nyomás alatt :D

  Került hozzám egy ilyen, távolabbi rokontól, fura hibával. Rendszeresen kikapcsol, és nehezen kapcsol be. Illetve érthetetlen módokon. A tulaj egy néni, aki valami családtagjától kapta, aki "ezzel foglalkozik".

  Tényleg érdekes volt, mert azonosíthatatlan módon néha leállt, néha ment egy darabig, függetlenül attól, hogy töltőn volt-e. Mondjuk sokat nem segített, hogy először valószínűleg tényleg teljesen le volt merülve. A tápja jó volt. USB C tápról is ugyanezt csinálta...

  Miután minden más ki lett zárva, jött az, hogy bekapcsológomb. Biztos rossz a kapcsoló! A kapcsoló mind a 4 lába sípolt egymáshoz, nyomva és nem nyomva is... azóta sem értem. :D Viszont a kapcsolónak volt egy határozott nyomáspontja, ha nem volt a helyén a kis kapcsolós NYÁK, tehát jónak tűnt - a döglött kis kapcsolók általában nem pattannak határozottan.


  Innen indulunk

  (Amúgy nem nehéz szerelni, 9 csavar az alján, és le is jön egyben az egész alsó takarólemez, mint a T440 óta kb. minden rendesebb Lenovo gépről. Alatta a hátsó sarokban ott van egy kis NYÁK, a zsanér tartja, meg egy flexkábel csatlakozik rá, simán kivehető. Ezen van a két USB A aljzat is.)

  Folytatás...

  hcl 8 hónapja 6

 • Huawei P Smart 2021 LCD csere

  Ismerős Huawei P Smart 2021-én (PPA-LX2) cseréltem kijelzőt (azaz inkább a kijelzőn a telefont). Méghozzá a könnyebb utat választva. ;]


  Hát ez összetört

  A unibody házas telefonok sok típus esetében a kijelző hátára vannak felépítve, apróbb különbségekkel (pl. a Samsung 2010-es évek elejétől 2017-ig tartó gyakorlata ilyen bajos, hogy bármihez a kijelzőt kell először felszedni, meg ilyesmik). Ez sem kivétel, de szerencsére a kijelző háta csak az alap, és arra van hátulról csavarozva egy keret, az alaplap, és ragasztva a hátlap - tehát szerelhető. Az egyetlen nehezítés az a Huawei szokás, hogy a bárminek a kábelét az akku alatt viszik. (Azt nem is mondom, hogy a Samsung A7 -tel mennyi minden egyezik ezen a cuccon, kezdve a lábyomolvasó kivitelezésével...)


  Innen kezdődik

  Folytatás...

  hcl 9 hónapja 9

 • Autórádió DIY & újjáépítés

  Elpusztult az autórádióm. Ez abból tűnt fel, hogy egy reggel nem indult az autó, mert leszívta az akkut is ez a dög. Miután tolásra indult, feltűnt, hogy nem világít a rádió, ami amúgy gyárilag világított, ha kellett, ha nem.


  Itt látható a félelmetes kínai cucc (alul), a TID-es cikkből

  Na most egy 22 éves, gagyi hangszórós autóba nem veszek másik kínai rádiót - mert ez az volt, a legaljából - mást meg még kevésbé. A rádiót amúgy is gyak. AUX bemeneten használtam erősítőnek, mert a rádióvétel Fehérváron borzalmas, a beépített Bluetooth meg sosem működött rendesen, de 5000Ft-ért mit akarok, telefont kihangosítani jó volt egy mikrofonos kábellel.

  A rádióból működőképes maradt az erősítő, ami egy TDA7388, és azon a NYÁK-on van az ISO csatlakozó is, így logikus volt, hogy azt felhasználva lehet egy működő erősítő az autóban. Az előlapot az erősítős NYÁK-kal amúgy is csak egy szalagkábel kötötte össze, és némi Hobby elektronika topic-os kérdezősködés és adatlap-nézegetés után kiderült, hogy a TDA Mute és Standby funkcióinak kiütése után szól is a végfok.

  Folytatás...

  hcl 10 hónapja 17

 • 1,8V-os flash chip felírása és félelmetes Cenovo MiniPC2 mentés

  Tordaitibi fórumtársnak volt egy Cenovo MiniPC2 gépe. Ez egy Intel Cherry Trail alapú izé. Ufó. Az Atom x5-Z8300 proci ilyen vékonykliens-jellegű gépekbe, meg tabletekbe való. Ez a Cenovo meg egy nagyon kínai... koppintása valószínűleg a Nexbox T11 (vagy T10)-nek - ezer ilyen klón van, de ez a NYÁK egyikkel sem azonos. Azonos? Köze nincs semmihez :D . 4GB RAM, 64GB SSD van rajta, persze minden forrasztva, beépített Wi-Fi, GPS(?), kameraillesztők is. Mondjuk olyan szinten másolat, hogy még olyan csatlakozók is az alaplapra kerültek, amiket nem is használnak ebben a kivitelben :D Az egész előnye, hogy az alaplap kb. 10x10cm.

  A gond ott volt, hogy a tulaj letiltotta az USB XHCI-t, amely hibába elég sokan beleestek már, és elég kellemetlen. Az USB XHCI letiltása után ugyanis nem marad a gépen beviteli eszköz :D Tehát visszakapcsolni már nem lehet. (Hacsak valaki nem engedélyezte a távoli elérést, és nincs valami eszköze az OS alatt, amivel túrni tudja a BIOS-t.)

  Folytatás...

  hcl 11 hónapja 7

 • Furcsa órák támadása :D

  Szokatlan kinézetű Arduino alapú órákat raktam össze többféle célzattal karácsonyi ajándék gyanánt.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 11 hónapja 23

 • Opel Astra F TID kijelző modding

  Régóta akartam már egy hibás TID-et szerezni, mert azt szívfájdalom nélkül vagdosom szét ;] Most végre volt, aki felfogta, hogy nem működőt keresek (mert az drága is, meg sajnálom is), és kaptam olcsón egy nagyjából hibás TID-et (foltos a képe).

  A TID amúgy az F Astrák kötépkonzolján felül található kijelző; három adatot jelenít meg (létezett csak dátum-idő és MID, multi-kijelzős is). A TID-en az óra, dátum, és külső hőfok jelenik meg.


  Ez a TID

  Korábban már volt, hogy furcsa körülmények között le talált merülni az akkum, pedig csak pár éves, és rendszeresen karban van tartva (kamu-gondozásmentes darab, szépen töltögetek bele vizet nyaranta). Így gondoltam valahova teszek egy kijelzőt, amin meg lehet nézni az aktuális feszültséget. Adta magát a TID, mert az könnyen cserélhető, hely is van benne, és nem nagyon lehet elrontani vele az autót :D

  Megvolt már a kis kínai panelműszer is, ami egy LED kijelző, ha feszültséget kap, mutatja, mennyit. Egy nyomógombot akartam elé, hogy ne menjen folyamatosan, vagy csak gyújtás esetén.

  Folytatás...

  hcl 12 hónapja 14

 • Logitech Lightspeed G915 TKL billentyűzet gyógyítás

  Egy fórumtárs mechanikus billentyűzetét szabadítottam meg egy kis műanyagtól :)

  Alapvetően nem értem az árát ezeknek a cuccoknak, de ez megmarad az saját problémámnak :D Tényleg annyi, hogy billentyűzet, amiben olyan kapcsolók vannak, amiben két kis réz érintkező nyomódik össze, illetve vezeték néküli. Hát...

  (Közben leesett, hogy amikor 15 éve egy gyárban voltam infós, akkor sem azért volt minden ipari cuccon használhatatlan mini-billentyűzet numerikus pad nélkül, mert nem fért el nagyobb, hanem csak cool akart lenni a gyártó :D Before it was cool :D )


  Ez a szétszedés kezdete, csavarok kint, tetejében van egy csomó, alul kevesebb. A gombsapkák nincsenek rajta.

  Na mindegy, ezzel a darabbal annyi történt, hogy a 0 gombba beletört az egyik füle a sapkának (a kapcsolón levő feliratos sapka cserélhető, két kis körömmel csatlakozik a kapcsolóra). Ettől a kapcsoló nem mindig nyomódott teljesen be. Egy szívességgel meg még lógtam a tulajnak :)

  Folytatás...

  hcl 1 éve 6

 • Lenovo T420 zsanér hackelés

  A T420 átlagos használatra egy tök jó lapos, főleg valami jobb kiépítésben. Hiába jó azonban a konstrukció, mindennek vannak hibái. Ennek pl. a bal zsanérja szokott szétesni, hasonlóan a 430-hoz. Mindenképpen macera, még ha amúgy jól működik is a gép, hogy simán szétnyílik a kijelző bal alsó sarka, mint mindenféle konzumer cuccoknál, amikor kiszakad a műanyag fedélből a zsanért rögzítő réz persely.

  A családban található 420 bal zsanérja kb. 10 évnyi használat után pusztult el. Kicseréltem (Kínából a kb. gyári új cseredarab volt vagy 4500Ft, a gép szétbontásával meg nem untatok senkit), de nem látszott menthetetlennek az sem, ami benne volt. A fém rúd a zsanérhoz préselve van, a zsanér anyagával. Erről tört le az egyik csap.


  Itt már kifúrtam, de a lyuk helyén volt egy szép törés


  Így néz ki, amikor nincs egyben

  Folytatás...

  hcl 1 éve 2

 • Karácsonyi képeslap :)

  Íme az idei karácsonyi üdvözlet - szokásos letölthető-nyomtatható képeslap, és kép formátumú is, e-mailben való küldéshez :)

  Képként :

  (A képre kattintva tölthetőek le nagyobb méretben, vagy itt és itt )

  PDF egyik verzió itt, másik itt
  (10x15cm-re jön ki nyomtatva)

  Szóval mindenkinek kellemes ünnepeket :)

  hcl 1 éve 0

 • Letölthető-nyomtatható PDF naptár 2022-re

  Szokásos évi naptáras bejegyzés; a tavalyi igények alapján idén összeraktam a fali mellé egy asztali naptárat is, amibe lehet jegyzetelni. Mind a kettőben szerepelnek a 2022-es áthelyezett munkanapok, és munkaszüneti napok, ünnepnapok.
  Szokás szerint az elmúlt években készült képek vannak bennük (többsége 2021-es), és PDF-ben ingyenesen letölthetők, nyomtathatók. Elég minimalista lett :)

  Az asztali verzió ilyesmi kivitelű, és itt tölthető le (vagy a képre kattintva) (18MB) :

  A fali pedig ilyen, és itt tölthető le (vigyázz, 100MB):

  Remélem sokaknak hasznos lesz :)

  hcl 1 éve 0

 • Filebrowser, azaz filemanager böngészőből

  Mivel böngésszem a NAS-t

  Van itthon egy NAS, ami persze nem olyan, mint máshol megszokott :D . Alapvetően egy asztali gép, 5x500GB winyó RAID5-ben, Athlon II X2 procival, 4GB RAM-mal, Ubuntu Serverrel. NAS létére alapból ki van kapcsolva, szépen ébreszthető WOL-al, ha kell.

  Általában SSH-n át X forwarding-on indított filekezelőn böngészem a tartalmát, ami sokkal használhatóbb egy SMB alapú hozzáférésnél (másoláshoz viszont utóbbit használom). Ugyanakkor lehetne ez egyszerűbb is, ötlött fel a gondolat, hiszen kintről nem elérhető ez a gép sem közvetlenül. Már jó ideje SSH és HTTPS alapú hozzáférés van kintről az itthoni hálózathoz a home szerver/gateway-en keresztül - a NAS-hoz meg végül sosem küldtem be semmilyen portot, mert ugye nem kicsit lett volna rizikós, ha már a személyes cuccaimmal van tele.

  Tehát, mi lenne, ha web alapú elérése is lenne a NAS-nak? Csak belső hálón, aztán ha kell, SSH tunnelen át végülis akárhonnan... Na de mi jó erre?

  Folytatás...

  hcl 1 éve 23

 • A kisgömböc egy iPhone-t is elkapott...

  A kisgömböc a legtöbbb lítiumakkus cuccra leselkedik; elég csak csontra merülve állni hagyni az eszközt, vagy egy rossz minőségű akkumulátor is.

  Ezzel az 5s-el az utóbbi történt, szépen szétnyomta az akku. A kijelző sajnos nem maradt épen (pedig lett volna esélye, még így meghajolva is - s ha nincs lecsavarozva az alja, akkor nem is törik el). Viszont így alkalmam nyílt iPhone-t szerelni, ha már a sajátom akkucseréjét nem dokumentáltam. Mondjuk nagyon ezt sem :D (Iphone SE 2016 amúgy ugyanez, csak az akkucsati különbözik.)


  Hát, ez kicsit meghízott

  Meg igazából mit is? Az egészhez egy Pentalobe csavarhúzó kell, egy PH00, egy csipesz, meg egy műanyag szétszedő, vagy tapadókorong. Utóbbit nem szeretem, és óvatosnak is kell vele lenni, hogy a Home gomb kábele ne szakadjon el. A vékonyabb szétszedővel, késsel meg az a gond, hogy a házat könnyű vele megsérteni. Na, itt legalább ez nem volt kérdés, megoldotta az akku :D


  Csavarok kint, a Home csati leszorítója kiszedve

  Folytatás...

  hcl 1 éve 20

 • Windows 11 vs. Qemu/KVM virtuális gép

  Nem kenyerem Windowsról írni, de azért egy informatikus értsen az elterjedtebb dolgokhoz, szóval csak ki kellett próbálni ezt is. A prewiev szépen működött egy mezei virtuális gépen (akkor még Vmware-n), de a végleges ugye megköveteli a TPM 2.0-t, az meg az egész családban nincs egy gépben sem, illetve a céges pár évesekben csak. Fizikaira persze amúgy sem tenném, de virtuálgépen lehet emulálni ;]

  A Vmware helyből tud TPM 2.0 emulációt, viszont a most használt Qemu/KVM nem (nemrég cseréltem a Vmware-t KVM-re).

  Ehhez a swtpm csomagnak kell fent lennie a host gépen. Ez Stefan Berger fejlesztése, és sok disztró sok verziójára csak forrásból megy fel (és kell a libtpms0 is neki), de sok másra meg van repóból; a nálam a futó Debian 10-re persze nem volt semmilyen tárolóban.

  Ezért felvettem az unstable (Debian Sid) tárolóit - nem a legszebb megoldás :
  mcedit /etc/apt/sources.list
  és a végére :
  deb http://ftp.de.debian.org/debian sid main
  (Amikor már fent a cucc, akkor az elejére egy #, és nem akar majd ebből frissülni.)
  Aztán apt update, és apt install libtss2-tcti-swtpm0 libtpms0 swtpm swtpm-tools swtpm-libs. Legalábbis kb. ezeket kell feltenni :B .

  Folytatás...

  hcl 1 éve 8

 • USB távolról - USB eszköz megosztása USBIP-vel

  Többféle megoldás létezik arra az esetre, ha egy távoli gép USB portjait szeretnénk helyben használni. Az usbip az egyik, nem a legegyszerűbb, de használható módszer. Elég sokat kellett túrni, de miután kiismeri az ember a(z Ubuntu/Debian verzió) hülyeségeit, tök használhatónak látszott.

  Ubuntu és Debian rendszereken a telepítés módja megegyezik : apt install usbip
  Az első gáncs az, hogy valamelyik Linux-tools-common csomagban is benne van az usbip, de az kb. mindenben is különbözik, nekem nem működött.
  Suse-n és Centos alapú disztrókon is létezik a csomag, de nekem Suse-n nem működött, Centos-t meg nem tudtam telepíteni (sehogy nem tudtam bebootolni a telepítőt a tesztgépen :DDD), szóval azon nem néztem.

  Azon a gépen, amiről megosztunk egy USB eszközt, be kell tölteni az usbip moduljait - én mind a két gépen kiadtam ezeket, az a biztos. (Elvileg a kliensen a vhci-hcd épül az usbip-core-ra, a szerveren meg az usbip-host.)

  modprobe usbip-core
  modprobe usbip-host
  modprobe usbip-vduc
  modprobe vhci-hcd

  (Aztán ha már biztos jó, akkor be is lehet vágni a /etc/modules-ba)

  Az usbipd démon futtatásához a szerveren kell egy usbipd -D parancs. Ez fogja a háttérben megosztani az usbip -vel kiexportált eszközöket.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 2

 • Nikon D90 gombsor pucovátor

  Egy ismerős fotószakkörén szolgált ez a D90, aminek a gombjai az idők során egyre kevésbé működtek. A Menu teljesen megadta magát, a visszajátszás is nehezen ment már, így felkészültem a komplett szalagkábel cseréjére (egyben van a bal gombsor, a négyirányú, kb. a teljes hátlap egy flexen). Mindenesetre nem rossz 13 év egy ilyen cucctól, pláne, amit ez kapott élete során. Alapszintű kókányolás következik.


  Az alany

  A hátlapot levenni nem nehéz, 4 csavar kétoldalt, 2 a kereső alatt-mellett, és 4 a gép alján. Ezután szépen felpattintható a hátlap (az SD kártyát azért vegyük ki, meg persze az akkut is), és óvatosan meg is emelhető. Két szalagkábellel csatlakozik a géphez - a szélesebb a kijelző, a vékony a gombsoré.


  Lent a hátlap

  Folytatás...

  hcl 1 éve 38

 • Hunyadi TV-je - ezen is csak Vestel :D

  Ez a Hyundai LLH24714MP4CR 23" TV úgy került hozzám, hogy a tulajdonos már próbálta kideríteni, mi okozza a lassú indulását. A hibajelenség annyi volt, hogy készenlétből, vagy áramtalanítás után hosszú percekig tartó Power LED villogás után indult el, már ha elindult. (A címben arra utalok, hogy a "hjande" márka termékeit itthon úgyis csak Hunyadinak hívják, az "ezen is csak Westel" kifejetés pedig egy 90-es évek eleji Alaplap magazinból való :D )

  A hibajelenség alapján lehetett volna sima pufferkondenzátor-hiba is, de nem az volt, a tulaj végigmérte a tápot, feszültségek megvannak, on/off jel megvan, de mégsem éled az alaplap (azaz láthatólag csinált valamit, de nem tudott elindulni). Sajnos az alaplapon egy kondenzátor + lábát sikerült felszakítania (mondjuk nem lehetett nehéz, elég hülyén tervezett a NYÁK azon része). Nem mellesleg nálam kép sem volt, de először azt hittem, hogy azért, mert nem indul el, és a világítás felkapcsolása után fagy meg :D


  Kibontva (amúgy csak ki a hátuljából a csavarok, és le is pattan a hátlap)

  Folytatás...

  hcl 1 éve 21

 • SSD ház SSD házból

  Avagy újabb 5-minute lájfhekk.

  Jó ideje használok egy borzalmas kínai 32GB mSata SSD-t (kb. Kingspec szint :D ), USB3-mSata átalakítóval. Tök jó - azért borzalmas, mert jóérzésű ember nem tesz ilyet a gépébe, de ez persze az SSD-t nem zavarja, az USB-ről bootoló Debian szépen megy róla :D . Viszont sóher voltam, nem vettem hozzá házat. Amúgy is melegszik, zárt házban megsül. De valamivel védeni kéne, mert amúgy meg elég sérülékeny a két NYÁK összefordítva.

  Folytatás...

  hcl 2 éve 2

 • Sigma 170-500 - szorulás

  Pár éve vettem egy Sigma 170-500 f6.3 APO nem DG nem HS nem OSM nem EX obit, és már akkor sem volt kerek a fókusza. Eléggé szorult, az AF alig mozgatta. Mondjuk mivel az 1100D autofókusza f5.6 felett hivatalosan vak (csak a felsőkategóriás Canon vázakon megy normálisan az AF f8-ig), nem is nagyon törtem magam, meg nem is mertem annyira belemászni, mert bonyolultnak tűnt a bajonett alatt látható cucc. Inkább manuálban tekergettem, a visszajelzésre hagyatkozva, pedig ha van fény, azért elég jól találna az AF is. Most jutottam el odáig, hogy belenéztem (egy sikertelen Sigma 100-300 APO DG EX - ami amúgy egy nem létező objetkív, legalábbis még senki nem szedte szét - javítása kapcsán, mert hasonló hibával volt az is).


  Erről van itt szó kéremszépen

  A bajonett a szokásos Canon-Sigma-mindenféle darab, kijön a 4 nagy csavar, az érintkezősor kicsavarodik, és 3 csavar a középső záróelem. Alatta már látni az elektronikát, meg az AF motort. Ezen van egy szíjhajtás. És mekkora szerencse ez, mert a szíjhajtás meg tud csúszni, így egy szorulós AF miatt nem fog lemenni a vázadban a biztosíték...

  Folytatás...

  hcl 2 éve 17

 • Akkus fúró zombi

  Nem szoktam ilyeneket, de ez elég meredek egy rövid bejegyzéshez :D

  Haver hozott egy Skil akkus fúrót. 12V-os Ni-Cd akku, nem mai darab, de az akkun kívül semmi baja nem volt. Mármint, forgott, de mondta, hogy az akku kuka. Hozzá is valami "vidd vagy kidobom" módon került. A töltője darabokban jött. A terv az volt, hogy megjavítjuk, és valami lesz vele.

  Szedjük hát szét az akkut, 3db 18650 kellhet bele, van itthon, csak kérdés, bírni fogja-e C-vel (a bontott celláimnak sem a kapacitása nem túl jó, sem a C értéke, mivel elsősorban laptop akkukat bontottam korában).
  Az volt csak a meglepetés, hogy az akkuban ez volt :Y :

  ...igen, az ott egy mosogatószivacs. A 3db 18650 sorban van. A képen beégve látszik egy sárga folt, az egy Ni-Cd cella, amit az akku érintkezős szárába dugott a jóképességű, az tartotta az érintkezőket :D Különben balancer? Védelem? Minek... :D

  Folytatás...

  hcl 2 éve 41

 • Rendkívül basic storage kezelés Androidon

  Szokásos példaprogram (mint a kamerás), hogy másnak ne kelljen napokig keresnie a megoldást, ha valamit file-ba akar lerakni az Androidra írt programjában. Főleg annak apropóján, hogy rengeteg régebbi leírás van a neten, ami a Scoped Storage előtti időkben, illetve Legacy storage-t kérve a manifest-ben még működött; azonban 2021 tavasztóll a Google külön engedélyhez köti a Legacy storage használatát, szóval nincs többet hozzáférés a /sdcard0/-on levő Documents, Camera, stb. könyvtárakhoz. A Barcodenote meg Legacy storage-t használt, mert amikor először feltöltöttem, még a fene se tudta, mi az, de azzal legalább működött :D Szóval muszáj volt átírni, ha nem akartam, hogy kiszórják a Play-ből.

  Folytatás...

  hcl 2 éve 0

 • Mennyibe' is tart egy monitorjavítás?

  Na jó, ez egy egyszerű eset lesz. A lehető legegyszerűbb. És a lehető legolcsóbb. (Vigyázat! A 220V-os részek ráznak, csak saját felelősségre...)


  Az alany

  Bagóért lett egy Fujitsu-Siemens C17-12. Mondjuk főbb részeiben (úgy mint táp, scaler, ház) azonos a C19, XE17 és XE19 összes verziójával :D (némelyikben van hangszóró, némelyikben nincs, meg a LCD-k különböznek). Ezek nem hűde szép képű, de igen tartós dolgok. Mármint mennek 6-10 évet 0-24-ben (vagy bármilyen durva bánásmód mellett), aztán egyszer csak elkezd pislogni a power LED, néha bevillan a kép, de más semmi. Más baja elég ritkán van (néha persze fénycső, vagy inverter, de az ritka). Elég sok ilyennel találkoztam régebben :)

  Természetesen ezt más bottal sem piszkálná, de magam úgy voltam ezzel, hogy jó eséllyel javítható lesz, aztán elhasználom valamire (vagy ha kell egy környékbeli alapítványnak, akkor megkapják). Meg hát, megengedhetem magamnak, hogy foglalkozzak olyasmivel is, ami nem éri meg ;]

  Folytatás...

  hcl 2 éve 8

 • Samsung S730 - a ficam helyrerántása

  Érkezett egy Samsung S730 kiskompakt (szappantartó), ami kicsi is, régi is, de szép volt, és tét nélkül lehetett megpróbálni helyretenni. A hiba annyi volt, hogy az objektív bent ragadt, nem mozdul, láthatóan kicsit az első lencsetag síkja is más, mint a gép elejéé. Leeshetett, vagy valami megnyomhatta.

  Rühellek kompakt optikákat szerelni, mert nagyon kicsik, és a lehető legidiótább megoldások vannak bennük (pl. a fő tubushoz csatolt rugó az optika hátlapjáról, amit azonnal tönkrevágsz, amint leveszed a cucc hátulját, meg ilyenek). Ez is csak egy próbát ért meg a fentiek után, mert valószínű volt, hogy csak megszorult valami, nem pedig lefogazta a fogaskerekek felét, vagy széthullott az egész mechanika. Nem is nagyon fotóztam, de pár kép azért lett.


  Itt már lent a hátulja

  Folytatás...

  hcl 2 éve 4

 • Winyó kókány lvl99

  Került hozzám egy 160GB-os Hitachi winyó, elég meredek állapotban. Az előző tulaj kérése csak annyi volt, hogy töröljem róla az adatokat, ha tudom.

  Ez elég nehéz lett volna, mert voltak bizonyos nehézségei az eszköznek. A kisebb gond a SATA csatlakozó törése volt (szokás szerint hiányzott a műanyag füle), de le volt szakadva a lemezmotor kábele, úgy kompletten. S nem volt elszakadva, hanem mintha a forrasztások elengedtek volna :D Viszont a 4 vékony szál ott lógott a helyén.


  Hát ennek itt kéne lennie, de nem ragaszkodik

  Első körben kimértem, hogy mind a 4 szál jó (a motor tekercsei szépen sípoltak), és megpróbáltam visszaforrasztani a szalagkábelt. Sajnos nem sikerült, nagyon kis felületet kellett volna eltalálni velük, vakon.

  Kipótoltam hát a kábelt egy 80 eres IDE kábel szálaival. A tápot rádugva szépen felpörgött a winyó.
  Persze utólag jutott eszembe, hogy el lehetett volna vágni a flexkábelt, és a 4 tesztpontról vinni szálakat, de akkor már nem akartam változtatni.


  Pótolva a motorkábel

  Folytatás...

  hcl 2 éve 25

 • Új autós kamera alapanyag, avagy a kisgömböc áldozata

  ...ismerőstől kapott Sony fényképezőgép lett volna az új autós kamerám, amikor rám írt egy fórumos ismerős, hogy van egy (számára) használhatatlan darabja, ami már nem kell neki. Elszaladtam érte, és máris nálam volt a hihetetlen fullhádé csoda. Amit nem megevett a kisgömböc, hanem szétfeszített. Mindenesetre menthetőnek tűnt. SAS-CARCAM20 -ra hasonlít, a klónja lehet.


  Ez amúgy pár mm vastag lenne :D

  Kivételesen jól jött a kínai precizitás, mert a pattintott rögzítések szépen elengedtek, így semminek nem lett baja a dagadó akkutól. A belseje mondjuk gyárilag sem túl szép.


  Ez lesz oda a nagy üres helyre

  Persze azonnal továbbítottam az akkut egy biztonságos akkugyűjtőbe, majd nekiláttam keresni helyett valamit. Egy Nikon kompakt akku lett az áldozat (amíg nem rendelek hozzá valahonnan egy inkább ide valót). Szépen össze lehetett pattintani a cuccot a gyárinál másfélszer nagyobb akkuval is :D Működik is, veszi az 1080p-t - ami egy ilyen izétől elvárható, arra jó lesz.

  Folytatás...

  hcl 2 éve 6

 • Sony DSC-W290 optika javítása/elrontása/szerelése :D

  A múltkori Samsunggal együtt jött ez a Sony DSC-W290, ami azért egy elfogadhatónak tűnő kompakt. 12MP, 5x zoom, fémház, lítiumakku. Még jobban fáztam ettől, mint a Samsung optikájától, mert pár éve pont egy Sony-ban fogtam az optika hátlapjáról bevezetett rugót (spoiler : ebben is volt :D )

  Láthatólag valami ráesett, mert optika se ki-se be, és a front díszítőelemeken nyomódások voltak.

  Szétszedni elég könnyű. Szokásos minden csavar ki, hátlap lepattint, előlap lepattint. Az oldaláról a két díszcsík lejön, a kijelzőt tartó fémlemez könnyen felemelhető, kiforgatható, és a szalagkábelek kihúzhatóak. Itt már csavarozni se kell, mert az egész lemezt a burkolat oldalsó csavarjai tartják. A vaku kondenzátora + az AF LED van még egy szalagkábelen, ami a gép tetejéről jön, ezt kihúzzuk, és kint is van az egész, csavar nélkül. A dokk csatlakozóját érdemes még kivenni, ez egy nagy flexkábel, egy csavarral.
  Az optikát nem tartja semmi, két szalagkábele van, a szenzor + a vezérlés, kihúzni, optika kiforgatható (a gép alsó-felső burkolatrészét kicsit kell feszegetni).

  Folytatás...

  hcl 2 éve 5

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.