2022. január 19., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Lenovo T420 zsanér hackelés

  A T420 átlagos használatra egy tök jó lapos, főleg valami jobb kiépítésben. Hiába jó azonban a konstrukció, mindennek vannak hibái. Ennek pl. a bal zsanérja szokott szétesni, hasonlóan a 430-hoz. Mindenképpen macera, még ha amúgy jól működik is a gép, hogy simán szétnyílik a kijelző bal alsó sarka, mint mindenféle konzumer cuccoknál, amikor kiszakad a műanyag fedélből a zsanért rögzítő réz persely.

  A családban található 420 bal zsanérja kb. 10 évnyi használat után pusztult el. Kicseréltem (Kínából a kb. gyári új cseredarab volt vagy 4500Ft, a gép szétbontásával meg nem untatok senkit), de nem látszott menthetetlennek az sem, ami benne volt. A fém rúd a zsanérhoz préselve van, a zsanér anyagával. Erről tört le az egyik csap.


  Itt már kifúrtam, de a lyuk helyén volt egy szép törés


  Így néz ki, amikor nincs egyben

  Folytatás...

  hcl 2 hete 2

 • Karácsonyi képeslap :)

  Íme az idei karácsonyi üdvözlet - szokásos letölthető-nyomtatható képeslap, és kép formátumú is, e-mailben való küldéshez :)

  Képként :

  (A képre kattintva tölthetőek le nagyobb méretben, vagy itt és itt )

  PDF egyik verzió itt, másik itt
  (10x15cm-re jön ki nyomtatva)

  Szóval mindenkinek kellemes ünnepeket :)

  hcl 1 hónapja 0

 • Letölthető-nyomtatható PDF naptár 2022-re

  Szokásos évi naptáras bejegyzés; a tavalyi igények alapján idén összeraktam a fali mellé egy asztali naptárat is, amibe lehet jegyzetelni. Mind a kettőben szerepelnek a 2022-es áthelyezett munkanapok, és munkaszüneti napok, ünnepnapok.
  Szokás szerint az elmúlt években készült képek vannak bennük (többsége 2021-es), és PDF-ben ingyenesen letölthetők, nyomtathatók. Elég minimalista lett :)

  Az asztali verzió ilyesmi kivitelű, és itt tölthető le (vagy a képre kattintva) (18MB) :

  A fali pedig ilyen, és itt tölthető le (vigyázz, 100MB):

  Remélem sokaknak hasznos lesz :)

  hcl 2 hónapja 0

 • Filebrowser, azaz filemanager böngészőből

  Mivel böngésszem a NAS-t

  Van itthon egy NAS, ami persze nem olyan, mint máshol megszokott :D . Alapvetően egy asztali gép, 5x500GB winyó RAID5-ben, Athlon II X2 procival, 4GB RAM-mal, Ubuntu Serverrel. NAS létére alapból ki van kapcsolva, szépen ébreszthető WOL-al, ha kell.

  Általában SSH-n át X forwarding-on indított filekezelőn böngészem a tartalmát, ami sokkal használhatóbb egy SMB alapú hozzáférésnél (másoláshoz viszont utóbbit használom). Ugyanakkor lehetne ez egyszerűbb is, ötlött fel a gondolat, hiszen kintről nem elérhető ez a gép sem közvetlenül. Már jó ideje SSH és HTTPS alapú hozzáférés van kintről az itthoni hálózathoz a home szerver/gateway-en keresztül - a NAS-hoz meg végül sosem küldtem be semmilyen portot, mert ugye nem kicsit lett volna rizikós, ha már a személyes cuccaimmal van tele.

  Tehát, mi lenne, ha web alapú elérése is lenne a NAS-nak? Csak belső hálón, aztán ha kell, SSH tunnelen át végülis akárhonnan... Na de mi jó erre?

  Folytatás...

  hcl 2 hónapja 23

 • A kisgömböc egy iPhone-t is elkapott...

  A kisgömböc a legtöbbb lítiumakkus cuccra leselkedik; elég csak csontra merülve állni hagyni az eszközt, vagy egy rossz minőségű akkumulátor is.

  Ezzel az 5s-el az utóbbi történt, szépen szétnyomta az akku. A kijelző sajnos nem maradt épen (pedig lett volna esélye, még így meghajolva is - s ha nincs lecsavarozva az alja, akkor nem is törik el). Viszont így alkalmam nyílt iPhone-t szerelni, ha már a sajátom akkucseréjét nem dokumentáltam. Mondjuk nagyon ezt sem :D (Iphone SE 2016 amúgy ugyanez, csak az akkucsati különbözik.)


  Hát, ez kicsit meghízott

  Meg igazából mit is? Az egészhez egy Pentalobe csavarhúzó kell, egy PH00, egy csipesz, meg egy műanyag szétszedő, vagy tapadókorong. Utóbbit nem szeretem, és óvatosnak is kell vele lenni, hogy a Home gomb kábele ne szakadjon el. A vékonyabb szétszedővel, késsel meg az a gond, hogy a házat könnyű vele megsérteni. Na, itt legalább ez nem volt kérdés, megoldotta az akku :D


  Csavarok kint, a Home csati leszorítója kiszedve

  Folytatás...

  hcl 3 hónapja 20

 • Windows 11 vs. Qemu/KVM virtuális gép

  Nem kenyerem Windowsról írni, de azért egy informatikus értsen az elterjedtebb dolgokhoz, szóval csak ki kellett próbálni ezt is. A prewiev szépen működött egy mezei virtuális gépen (akkor még Vmware-n), de a végleges ugye megköveteli a TPM 2.0-t, az meg az egész családban nincs egy gépben sem, illetve a céges pár évesekben csak. Fizikaira persze amúgy sem tenném, de virtuálgépen lehet emulálni ;]

  A Vmware helyből tud TPM 2.0 emulációt, viszont a most használt Qemu/KVM nem (nemrég cseréltem a Vmware-t KVM-re).

  Ehhez a swtpm csomagnak kell fent lennie a host gépen. Ez Stefan Berger fejlesztése, és sok disztró sok verziójára csak forrásból megy fel (és kell a libtpms0 is neki), de sok másra meg van repóból; a nálam a futó Debian 10-re persze nem volt semmilyen tárolóban.

  Ezért felvettem az unstable (Debian Sid) tárolóit - nem a legszebb megoldás :
  mcedit /etc/apt/sources.list
  és a végére :
  deb http://ftp.de.debian.org/debian sid main
  (Amikor már fent a cucc, akkor az elejére egy #, és nem akar majd ebből frissülni.)
  Aztán apt update, és apt install libtss2-tcti-swtpm0 libtpms0 swtpm swtpm-tools swtpm-libs. Legalábbis kb. ezeket kell feltenni :B .

  Folytatás...

  hcl 3 hónapja 8

 • USB távolról - USB eszköz megosztása USBIP-vel

  Többféle megoldás létezik arra az esetre, ha egy távoli gép USB portjait szeretnénk helyben használni. Az usbip az egyik, nem a legegyszerűbb, de használható módszer. Elég sokat kellett túrni, de miután kiismeri az ember a(z Ubuntu/Debian verzió) hülyeségeit, tök használhatónak látszott.

  Ubuntu és Debian rendszereken a telepítés módja megegyezik : apt install usbip
  Az első gáncs az, hogy valamelyik Linux-tools-common csomagban is benne van az usbip, de az kb. mindenben is különbözik, nekem nem működött.
  Suse-n és Centos alapú disztrókon is létezik a csomag, de nekem Suse-n nem működött, Centos-t meg nem tudtam telepíteni (sehogy nem tudtam bebootolni a telepítőt a tesztgépen :DDD), szóval azon nem néztem.

  Azon a gépen, amiről megosztunk egy USB eszközt, be kell tölteni az usbip moduljait - én mind a két gépen kiadtam ezeket, az a biztos. (Elvileg a kliensen a vhci-hcd épül az usbip-core-ra, a szerveren meg az usbip-host.)

  modprobe usbip-core
  modprobe usbip-host
  modprobe usbip-vduc
  modprobe vhci-hcd

  (Aztán ha már biztos jó, akkor be is lehet vágni a /etc/modules-ba)

  Az usbipd démon futtatásához a szerveren kell egy usbipd -D parancs. Ez fogja a háttérben megosztani az usbip -vel kiexportált eszközöket.

  Folytatás...

  hcl 3 hónapja 2

 • Nikon D90 gombsor pucovátor

  Egy ismerős fotószakkörén szolgált ez a D90, aminek a gombjai az idők során egyre kevésbé működtek. A Menu teljesen megadta magát, a visszajátszás is nehezen ment már, így felkészültem a komplett szalagkábel cseréjére (egyben van a bal gombsor, a négyirányú, kb. a teljes hátlap egy flexen). Mindenesetre nem rossz 13 év egy ilyen cucctól, pláne, amit ez kapott élete során. Alapszintű kókányolás következik.


  Az alany

  A hátlapot levenni nem nehéz, 4 csavar kétoldalt, 2 a kereső alatt-mellett, és 4 a gép alján. Ezután szépen felpattintható a hátlap (az SD kártyát azért vegyük ki, meg persze az akkut is), és óvatosan meg is emelhető. Két szalagkábellel csatlakozik a géphez - a szélesebb a kijelző, a vékony a gombsoré.


  Lent a hátlap

  Folytatás...

  hcl 4 hónapja 38

 • Hunyadi TV-je - ezen is csak Vestel :D

  Ez a Hyundai LLH24714MP4CR 23" TV úgy került hozzám, hogy a tulajdonos már próbálta kideríteni, mi okozza a lassú indulását. A hibajelenség annyi volt, hogy készenlétből, vagy áramtalanítás után hosszú percekig tartó Power LED villogás után indult el, már ha elindult. (A címben arra utalok, hogy a "hjande" márka termékeit itthon úgyis csak Hunyadinak hívják, az "ezen is csak Westel" kifejetés pedig egy 90-es évek eleji Alaplap magazinból való :D )

  A hibajelenség alapján lehetett volna sima pufferkondenzátor-hiba is, de nem az volt, a tulaj végigmérte a tápot, feszültségek megvannak, on/off jel megvan, de mégsem éled az alaplap (azaz láthatólag csinált valamit, de nem tudott elindulni). Sajnos az alaplapon egy kondenzátor + lábát sikerült felszakítania (mondjuk nem lehetett nehéz, elég hülyén tervezett a NYÁK azon része). Nem mellesleg nálam kép sem volt, de először azt hittem, hogy azért, mert nem indul el, és a világítás felkapcsolása után fagy meg :D


  Kibontva (amúgy csak ki a hátuljából a csavarok, és le is pattan a hátlap)

  Folytatás...

  hcl 5 hónapja 21

 • SSD ház SSD házból

  Avagy újabb 5-minute lájfhekk.

  Jó ideje használok egy borzalmas kínai 32GB mSata SSD-t (kb. Kingspec szint :D ), USB3-mSata átalakítóval. Tök jó - azért borzalmas, mert jóérzésű ember nem tesz ilyet a gépébe, de ez persze az SSD-t nem zavarja, az USB-ről bootoló Debian szépen megy róla :D . Viszont sóher voltam, nem vettem hozzá házat. Amúgy is melegszik, zárt házban megsül. De valamivel védeni kéne, mert amúgy meg elég sérülékeny a két NYÁK összefordítva.

  Folytatás...

  hcl 6 hónapja 2

 • Sigma 170-500 - szorulás

  Pár éve vettem egy Sigma 170-500 f6.3 APO nem DG nem HS nem OSM nem EX obit, és már akkor sem volt kerek a fókusza. Eléggé szorult, az AF alig mozgatta. Mondjuk mivel az 1100D autofókusza f5.6 felett hivatalosan vak (csak a felsőkategóriás Canon vázakon megy normálisan az AF f8-ig), nem is nagyon törtem magam, meg nem is mertem annyira belemászni, mert bonyolultnak tűnt a bajonett alatt látható cucc. Inkább manuálban tekergettem, a visszajelzésre hagyatkozva, pedig ha van fény, azért elég jól találna az AF is. Most jutottam el odáig, hogy belenéztem (egy sikertelen Sigma 100-300 APO DG EX - ami amúgy egy nem létező objetkív, legalábbis még senki nem szedte szét - javítása kapcsán, mert hasonló hibával volt az is).


  Erről van itt szó kéremszépen

  A bajonett a szokásos Canon-Sigma-mindenféle darab, kijön a 4 nagy csavar, az érintkezősor kicsavarodik, és 3 csavar a középső záróelem. Alatta már látni az elektronikát, meg az AF motort. Ezen van egy szíjhajtás. És mekkora szerencse ez, mert a szíjhajtás meg tud csúszni, így egy szorulós AF miatt nem fog lemenni a vázadban a biztosíték...

  Folytatás...

  hcl 7 hónapja 17

 • Akkus fúró zombi

  Nem szoktam ilyeneket, de ez elég meredek egy rövid bejegyzéshez :D

  Haver hozott egy Skil akkus fúrót. 12V-os Ni-Cd akku, nem mai darab, de az akkun kívül semmi baja nem volt. Mármint, forgott, de mondta, hogy az akku kuka. Hozzá is valami "vidd vagy kidobom" módon került. A töltője darabokban jött. A terv az volt, hogy megjavítjuk, és valami lesz vele.

  Szedjük hát szét az akkut, 3db 18650 kellhet bele, van itthon, csak kérdés, bírni fogja-e C-vel (a bontott celláimnak sem a kapacitása nem túl jó, sem a C értéke, mivel elsősorban laptop akkukat bontottam korában).
  Az volt csak a meglepetés, hogy az akkuban ez volt :Y :

  ...igen, az ott egy mosogatószivacs. A 3db 18650 sorban van. A képen beégve látszik egy sárga folt, az egy Ni-Cd cella, amit az akku érintkezős szárába dugott a jóképességű, az tartotta az érintkezőket :D Különben balancer? Védelem? Minek... :D

  Folytatás...

  hcl 7 hónapja 41

 • Rendkívül basic storage kezelés Androidon

  Szokásos példaprogram (mint a kamerás), hogy másnak ne kelljen napokig keresnie a megoldást, ha valamit file-ba akar lerakni az Androidra írt programjában. Főleg annak apropóján, hogy rengeteg régebbi leírás van a neten, ami a Scoped Storage előtti időkben, illetve Legacy storage-t kérve a manifest-ben még működött; azonban 2021 tavasztóll a Google külön engedélyhez köti a Legacy storage használatát, szóval nincs többet hozzáférés a /sdcard0/-on levő Documents, Camera, stb. könyvtárakhoz. A Barcodenote meg Legacy storage-t használt, mert amikor először feltöltöttem, még a fene se tudta, mi az, de azzal legalább működött :D Szóval muszáj volt átírni, ha nem akartam, hogy kiszórják a Play-ből.

  Folytatás...

  hcl 8 hónapja 0

 • Mennyibe' is tart egy monitorjavítás?

  Na jó, ez egy egyszerű eset lesz. A lehető legegyszerűbb. És a lehető legolcsóbb. (Vigyázat! A 220V-os részek ráznak, csak saját felelősségre...)


  Az alany

  Bagóért lett egy Fujitsu-Siemens C17-12. Mondjuk főbb részeiben (úgy mint táp, scaler, ház) azonos a C19, XE17 és XE19 összes verziójával :D (némelyikben van hangszóró, némelyikben nincs, meg a LCD-k különböznek). Ezek nem hűde szép képű, de igen tartós dolgok. Mármint mennek 6-10 évet 0-24-ben (vagy bármilyen durva bánásmód mellett), aztán egyszer csak elkezd pislogni a power LED, néha bevillan a kép, de más semmi. Más baja elég ritkán van (néha persze fénycső, vagy inverter, de az ritka). Elég sok ilyennel találkoztam régebben :)

  Természetesen ezt más bottal sem piszkálná, de magam úgy voltam ezzel, hogy jó eséllyel javítható lesz, aztán elhasználom valamire (vagy ha kell egy környékbeli alapítványnak, akkor megkapják). Meg hát, megengedhetem magamnak, hogy foglalkozzak olyasmivel is, ami nem éri meg ;]

  Folytatás...

  hcl 9 hónapja 8

 • Samsung S730 - a ficam helyrerántása

  Érkezett egy Samsung S730 kiskompakt (szappantartó), ami kicsi is, régi is, de szép volt, és tét nélkül lehetett megpróbálni helyretenni. A hiba annyi volt, hogy az objektív bent ragadt, nem mozdul, láthatóan kicsit az első lencsetag síkja is más, mint a gép elejéé. Leeshetett, vagy valami megnyomhatta.

  Rühellek kompakt optikákat szerelni, mert nagyon kicsik, és a lehető legidiótább megoldások vannak bennük (pl. a fő tubushoz csatolt rugó az optika hátlapjáról, amit azonnal tönkrevágsz, amint leveszed a cucc hátulját, meg ilyenek). Ez is csak egy próbát ért meg a fentiek után, mert valószínű volt, hogy csak megszorult valami, nem pedig lefogazta a fogaskerekek felét, vagy széthullott az egész mechanika. Nem is nagyon fotóztam, de pár kép azért lett.


  Itt már lent a hátulja

  Folytatás...

  hcl 10 hónapja 4

 • Winyó kókány lvl99

  Került hozzám egy 160GB-os Hitachi winyó, elég meredek állapotban. Az előző tulaj kérése csak annyi volt, hogy töröljem róla az adatokat, ha tudom.

  Ez elég nehéz lett volna, mert voltak bizonyos nehézségei az eszköznek. A kisebb gond a SATA csatlakozó törése volt (szokás szerint hiányzott a műanyag füle), de le volt szakadva a lemezmotor kábele, úgy kompletten. S nem volt elszakadva, hanem mintha a forrasztások elengedtek volna :D Viszont a 4 vékony szál ott lógott a helyén.


  Hát ennek itt kéne lennie, de nem ragaszkodik

  Első körben kimértem, hogy mind a 4 szál jó (a motor tekercsei szépen sípoltak), és megpróbáltam visszaforrasztani a szalagkábelt. Sajnos nem sikerült, nagyon kis felületet kellett volna eltalálni velük, vakon.

  Kipótoltam hát a kábelt egy 80 eres IDE kábel szálaival. A tápot rádugva szépen felpörgött a winyó.
  Persze utólag jutott eszembe, hogy el lehetett volna vágni a flexkábelt, és a 4 tesztpontról vinni szálakat, de akkor már nem akartam változtatni.


  Pótolva a motorkábel

  Folytatás...

  hcl 10 hónapja 25

 • Új autós kamera alapanyag, avagy a kisgömböc áldozata

  ...ismerőstől kapott Sony fényképezőgép lett volna az új autós kamerám, amikor rám írt egy fórumos ismerős, hogy van egy (számára) használhatatlan darabja, ami már nem kell neki. Elszaladtam érte, és máris nálam volt a hihetetlen fullhádé csoda. Amit nem megevett a kisgömböc, hanem szétfeszített. Mindenesetre menthetőnek tűnt. SAS-CARCAM20 -ra hasonlít, a klónja lehet.


  Ez amúgy pár mm vastag lenne :D

  Kivételesen jól jött a kínai precizitás, mert a pattintott rögzítések szépen elengedtek, így semminek nem lett baja a dagadó akkutól. A belseje mondjuk gyárilag sem túl szép.


  Ez lesz oda a nagy üres helyre

  Persze azonnal továbbítottam az akkut egy biztonságos akkugyűjtőbe, majd nekiláttam keresni helyett valamit. Egy Nikon kompakt akku lett az áldozat (amíg nem rendelek hozzá valahonnan egy inkább ide valót). Szépen össze lehetett pattintani a cuccot a gyárinál másfélszer nagyobb akkuval is :D Működik is, veszi az 1080p-t - ami egy ilyen izétől elvárható, arra jó lesz.

  Folytatás...

  hcl 11 hónapja 6

 • Sony DSC-W290 optika javítása/elrontása/szerelése :D

  A múltkori Samsunggal együtt jött ez a Sony DSC-W290, ami azért egy elfogadhatónak tűnő kompakt. 12MP, 5x zoom, fémház, lítiumakku. Még jobban fáztam ettől, mint a Samsung optikájától, mert pár éve pont egy Sony-ban fogtam az optika hátlapjáról bevezetett rugót (spoiler : ebben is volt :D )

  Láthatólag valami ráesett, mert optika se ki-se be, és a front díszítőelemeken nyomódások voltak.

  Szétszedni elég könnyű. Szokásos minden csavar ki, hátlap lepattint, előlap lepattint. Az oldaláról a két díszcsík lejön, a kijelzőt tartó fémlemez könnyen felemelhető, kiforgatható, és a szalagkábelek kihúzhatóak. Itt már csavarozni se kell, mert az egész lemezt a burkolat oldalsó csavarjai tartják. A vaku kondenzátora + az AF LED van még egy szalagkábelen, ami a gép tetejéről jön, ezt kihúzzuk, és kint is van az egész, csavar nélkül. A dokk csatlakozóját érdemes még kivenni, ez egy nagy flexkábel, egy csavarral.
  Az optikát nem tartja semmi, két szalagkábele van, a szenzor + a vezérlés, kihúzni, optika kiforgatható (a gép alsó-felső burkolatrészét kicsit kell feszegetni).

  Folytatás...

  hcl 12 hónapja 5

 • Amikor nem villan

  ...a vaku. Ismerős Canon 1100D-jén nem villant a vaku. Mármint a külső, a beépített működött, csak ugye minek. A menüben is tehénségeket mondott a gép a külső vakus menüpontokban (aktív volt a külső vaku vezérlése, de bármilyen beállításra közölte, hogy nincs vaku a gépen).

  Utánanéztünk, és kiderült, hogy ebay-ről a komplett tetőrész is 10 ezer Ft alatt van (a gép értéke meg úgy 50 ezer körüli, szóval csak nem mondhatjuk, hogy ezt aztán nem éri meg), szóval még a komplett felső cseréje is belefért. Neki is láttam.

  A legfeltűnőbb az volt, hogy ha egy bekapcsolt vakut betolok a saját 1100D-m vakupapucsába, az nem villan. A hibás darabon pedig elvillant. Mivel a vaku akkor villan, ha a középérintkezőt földre zárja a gép, logikus, hogy a hibás tetőrészen zárlat van. Bingó, zárlat is volt mérhető a vakupapucs és a középső pont között. És nem kiesett csavar okozta, biztos vettek Canonék csavarrögzítőt a 350D után... :D .

  Folytatás...

  hcl 12 hónapja 11

 • TP-Link 941ND router abúzus :D

  Érkezett pár döglött router, van mivel szórakozni... A legígéretesebb egy TL-WR941 volt, amit a tulaj állítólag elflashelt. Eléggé elflashelhette, mert a flash IC teljesen döglött volt. Bekapcsolásra az eszközön egy darab LED világított, se előre, se hátra. Soros porton meg sem szólalt. Szóval nekromancia, és az élőhalott meggyalázása következett... ;]

  Leszedtem a flasht (Spansion S25FL032 volt rajta, 4MB), és megpróbáltam kiolvasni (CH341G alapú kínai kókány EEPROM/SPI flasher). Semmi. Döglött.

  Na de mi kerüljön a helyére? Ugyanabban a csomagban volt egy 1043v3 is, a "melegszik a SoC mintha muszáj lenne" hibával (ez helyből kuka), azon van egy Winbond W25Q64 (ha átnéztem volna a félvezetőimet, biztos lett volt megfelelőbb is). Az meg 8MB-os, viszont működött.

  Ó, flash upgrade is lesz :D Mint itt! A gyári szoftver is bebootol nagyobb flash-el, a cél meg úgyis valami egyéb volt.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 26

 • Szögegyszerű sötétedéskapcsoló karácsonyi LED szalagokhoz

  Volt némi RGB LED szalagom, elég ramaty állapotban ahhoz, hogy ne sajnáljam. És színes fényt akartam tenni az ablakba... de úgy, hogy csak este kapcsoljon fel, akkor is, ha nem vagyok itthon.

  A LED szalaghoz volt egy USB-ről tápolt (tehát 5V-os) vezérlőm+driverem, ami táp ráadására ott folytatja a beállított világítási módot, ahol abbahagyta. Tehát kellett valami, amivel az USB-t tudom kapcsolgatni, a környezeti fény függvényében.

  Adódik, hogy Arduinoval,mert ugyan egy sima komparátor is megtenné, de azt hirtelen nehezebb lett volna összehajigálni :D Tehát túrtam pár dolgot :
  - fotoellenállás
  - Arduino
  - 10k ellenállás
  - FET modul Arduinohoz (Relé is lehetne, de nincs több 5V-os Hamlin relém.)
  - USB aljzat
  - USB dugó


  Kapcsolási rajz :)

  Folytatás...

  hcl 1 éve 24

 • Nyomtatható naptár 2021-re

  Évek óta készítek naptárat a jobban sikerült (már amennyire :DD ) képeimből - idén sem lett másképpen. A mostani fekvő A/4 formátumú, egyszerűbb szerkesztésű (de festéktakarékosabb, mint az elmúlt pár évben, mert idén nem nehezítettem a dolgom teljes oldalas képekkel :D ), viszont ugyanúgy ingyenes, mint eddig. PDF-ben tölthető le, kb. 30MB méretben. Nem tökéletes, de az idióta 2020-as évben erre futotta, valakinek így is hasznos lehet :)

  hcl 1 éve 15

 • Samsung TV újjáélesztés

  Egy kollega elflashelte a TV-jét, így a TV Micom procijára egy üres firmware került. A régebbi Samsung TV-kben ugyanis van egy bug, a szoftverfrissítés nem ellenőrzi, hogy van-e valami, amit lehetne frissíteni. Tehát felírta magának a Micom prociba a semmit. Mivel a Micom a TV gombjai, távirányíója, standby módja vezérléséért felel, a cucc be sem kapcsolt többet.


  Szétszedve a TV

  Nekem akkor érkezett meg az I2C/SPI flash íróm, így lett is dolga. Jött hát a TV is (UE32ES5700), elkezdtem keresni rajta a Micom flash-t. Nem találtam. Pár újabb típuson van olyan lehetőség, hogy egy tesztpont rövidzárásával a szoftvert újratölti backupból, de ezen nem volt (ezt még a tulaj próbálta, de nem működött).

  Pár nap guglizás után kiderült, hogy a Micom egy Weltrend Wt61p805 proci. Ez egy 8052 PIC (az IBM PC/XT/ATbillentyűzetekben használt vezérlő tesója :D ), kissé extrázva. Van neki 64k belső eeprom-ja, abból hiányzik a tartalom. Amúgy a Weltrend procik jellemzően TV-kben, monitorokban, stb. találhatóak meg, standby vezérlőként.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 33

 • Vonalkódok és jegyzetek - a Google Play-en is :)

  Az első ténylegesen elkészült jegyzettömb+vonalkódolvasó appom mostanáig csak független áruházakban volt elérhető. Persze ez nem az igazi (Az APKPure-ra pl. a 2-es verzió óta helyből nem lehetett egyet sem feltenni), csak addig volt így, amíg nem jött össze elég pénz egy Google fejlesztői fiókra.

  Megérne egy misét az is, hogy a Google Play Áruházba hogyan megy egy app feltöltése, de szerencsére sikerült megoldani a közben felmerülő problémákat - pl. hogy a belső teszteken hibának jelzett hibák (összeomlik a program... :DDD ) muszáj, hogy kijavításra kerüljenek, különben nem mehet élesbe az adott app, megalkotni az adatlapot, és kivárni, amíg élesedik a nyilvános verzió. A feltöltés során tapasztaltakról fogok még írni, mert segítség lehet azoknak, akik hasonlót terveznek, elkerülni a buktatókat.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 15

 • Google BillingClient/alkalmazáson belüli vásárlás megvalósítása Androidon

  Androidra rengeteg ingyenes, és fizetős alkalmazás is elérhető a Google Play-en. Amennyiben azonban fizetős alkalmazást készítünk, több követelménynek is meg kell felelnünk, ha a Google Play-en szeretnénk terjeszteni. Ez a bejegyzés segítség azoknak, akik szeretnének alkalmazáson belüli vásárlást (IAB, In-App-Billing) megvalósítani az appjaikban. A leírás nagyban az Anjlab Github-os oldalán alapul - a kódrészletek onnan vannak - mivel az ő library-jukra épül, és annak rutinjai mindenhol ugyanúgy működnek. :) Természetesen nem térek ki minden lehetőségre (így is elég hosszú lesz :D ), csak annyira, hogy egy egyszerű vásárlást működőképessé lehessen tenni ez alapján.

  Az alapvetések :
  - A Google Play-en a fizetések a Google BillingClient-en keresztül kell történjenek, különben a Google nem engedi ki az alkalmazást
  - A BillingClient nem fog működni debug alkalmazásból; azaz mindenképpen kelleni fog egy fejlesztői fiók, mert abban lehet vásárolható terméket regisztrálni, és az alkalmazást tesztverzióként kiküldeni - a vásárlást csak Play-es tesztverzióban lehet tesztelni :W

  Folytatás...

  hcl 1 éve 0

 • Lítiumot neki!

  Avagy szabaduljunk meg a ceruzaelemektől és ceruzaakkuktól intenzív gányolással :DDD

  Sok olyan eszközt használunk, amiknek AA vagy AAA méretű ceruzaelemek, vagy ennek akkumulátor megfelelői adják az energiát. Amellett, hogy rendszeres macera ezek töltése, cseréje, felügyelete, az elemek pl. jelentős környezetterhelést is jelentenek. Ha azonban valakinek van kedve némi átalakítást végezni, könnyen megoldható az ilyen eszközök lítiumakkuról való működtetése, és eszközön belüli töltése pl. micro USB csatlakozóról. Természetesen nem mindenhova érdemes elem helyett akkut tenni : falióra, távirányító egy-két elemmel évekig elmegy.

  Maga az átalakítás általában nem nehéz, nyilván előzetesen érdemes végiggondolni, hogyan lehet ésszerűen megoldani. A leírás konyhanyelvű lesz, mert egy szakembernek amúgy sem ügy egy ilyen megoldás :)

  (Vigyázat! A lítiumakku nem játék, tehát a rövidzár, direkt USB táp akkura kötése, stb. kerülendő!)

  Alapelv

  Folytatás...

  hcl 1 éve 4

 • Angol billentyűzet vs pénztárca vs megoldás

  Sikerült vennem egy tök jó gépet (notebook), olcsón, csak sajnos...
  ...US keyboard.
  A francba.
  10+ ezer ebay-ről egy nemzetközi (+matrica), amihez nincs kedvem. Jó, itthonról olcsóbb. De amúgy is kell hozzá majd pár dolog, az is elég drága lesz.

  Jött szikra, hogy úgyis Debian van rajta, a billentyűzeten meg van felesleges gomb... Igen, a Windows key, azaz normális nevén a Super_L. Valahogy csak át lehet mappelni Í-re.

  És természetesen át lehet. Az xmodmap parancs pont erre való.

  xmodmap -e "keycode 133 = iacute Iacute iacute Iacute"

  Ez konkrétan a 133-as gombot (ami a bal oldali Windows) teszi ékezetes i betűre. Az egyes szavak azt jelölik, hogy az egyes módosítókkal hogy viselkedjen : simán í, Shift+Windows Í, Altgr + Windows í, Altgr+Shift+Windows Í

  Lehet, hogy le kéne vennem az altgr-es módosítókat, és oda visszatenni a Super funkciót... :DDD

  Folytatás...

  hcl 1 éve 10

 • Opel Astra F tetőkárpit újrahúzás

  Minden F Astra életében (és sok más autóéban is) eljön az a pont, amikor elkezd elengedni a tetőkárpit ragasztása. Nekem úgy 16-17 évnél kezdődött (most 20 az autó). Lehet gombostűzni egy ideig, de aztán muszáj cserélni... Úgy voltam vele, hogy 20-30 ezer egy újrakárpitozás, annyiért meg én is megoldom (tudom, horror egy 20 éves autóra ennyit költeni, fel kellett volna gyújtsam, és venni valamit két nullával többért :D ). Aztán jó sokáig húzódott, mert az ember lusta, de idén végre rászántam magam.


  Baldachinos autóbelső - itt már elkezdtem szétszedni

  Első lépésként utánanéztem, hogy is kellene kivenni a hordozólemezt (ez a tető alatt van, egy sütött szövet/farost lemez, amire szivacs alapú szövet van ragasztva). Elvileg annyi, hogy a tetőoszlopok műanyagjait lecsavarozni, kapaszkodókat, napellenzőket leszedni, majd kiemelni a lemezt.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 23

 • Vonalkódok és jegyzetek egy Android appban

  Ez volt az egyik probléma, amire úgy 2010 óta akartam megoldást találni. Akkoriban kaptunk Symbian Nokia telefonokat melóhelyen (C5-00-t), amikben már volt kamera, és elég sokszor kellett vonalkód alapon leltároznunk. Adta volna magát, hogy a telefonnal olvasgatja az ember a cuccokat, aztán átzavarja gépre, nem kell laptopot cipelni a vezetékes Symbol olvasóval. na persze a C5 kamerája max. a méteres vonalkódokat tudta értelmezni, olyan rossz volt az optika :D Később lettek Windows Phone, Android céges telefonjaim, de hasonló alkalmazást ezekre sem találtam. (Spoiler, azóta van, vagy kettő (és még több), ezen kívül itt a bejegyzésben.)

  Ilyenkor az a megoldás, ha ír egyet magának az ember :D Már évek óta akartam, és mostanra lett annyi Android programozás "gyakorlat" (meg szabadidő), hogy neki is láttam. Hatalmas feladat ám, máshol ez egy tutorial, vagy első féléves beadandó témája lenne :D

  Folytatás...

  hcl 1 éve 20

 • Asus Xonar Essence One LEGO

  Az ASUS Xonar Essence One egy (kissé) audiofileknek készült, tuningolható DAC (hihetetlen, hogy az IC foglalat a 2010-es években selling point lehet :D ). Ennek megfelelően rengeteg kép található róla, amiken nincs bent a házában. Csakhogy nekem nem olyan dolgom volt ezzel a szépséggel (merthogy szerintem kifejezetten szép cucc), amihez ki kellett volna venni a műveleti erősítőket.


  Így néz ki. Forrás : prohardver.hu

  Dare2Live One-ával a probléma az volt, hogy nem volt hajlandó bemenetet váltani. Alapvetően nem is lett volna ezze gond, ha azon a bemeneten van, amin ő használja, de nem azon volt :D Ki kellett volna találni, mi baja.

  Persze nem néztem meg, hogy vált-e. Kihúztam a házából, ami kemény 4 csavar (vagy 6?), meg a potigombok alatt 2, és leszedtem az elejét. Ezt 3db kis idom tartja, szintén pár csavar. Az elejéről levettem az előlapot is, és konstatáltam, hogy az ott látható CD4093-ak csak a LED-eket léptetik. A nyomógombok jók voltak, a vezetősávok egészen a kábel végéig rendben.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.