H​ir​deté​s

2017. december 16., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Öreg notebook, nem vén notebook

  Bagóért hozzájutottam az elmúlt években kicsi SSD-khez, amelyik viszont az én felhasználási módjaimhoz tökéletesen illettek... Van ugyanis sok olyan gépem, amit a mai közönség bottal sem piszkálna - ez a gépeket nem zavarja, teszik a dolgukat, de mindig minden lehetne gyorsabb, szóval ha alkalom van javítani rajtuk, kihasználom...

  Mostanra két Fujitsu S7010D maradt öreg laptopként nálam, a saját T430-am tartalékaként / nyúzós gépként, amiken nem fáj összeborítani az OS-t, hardvert, semmit. Mind a kettő Pentium M 1,7GHz-es procival, és IDE busszal rendelkezik, az egyikben 1,5, a másikban 1GB DDR RAM van, általában valamilyen Linux fut rajtuk.
  Az IDE busz magában annyira nem is korlátozó tényező, de a ráakasztható winyók sebessége már nagyon is. Ez érezhető volt ezeken a gépeken a teljes életútjuk során, még WinXP-s cégesgép-korukban is. A Lifebook S7010D üzleti gép - abba ne menjünk bele, hogy a könnyűség miatti harmatgyenge ház okán hullottak, mint a legyek - viszont mivel könnyű, kicsi, cipelésre tényleg jó lehetett :) A hasonló belsejű Thinkpad T30 ehhez képest egy tank volt, a T420, Dell E64xx óriás mellette.

  Folytatás...

  hcl 1 hete 11

 • Lelakott ünnepeink

  Észrevettétek, hogy nincsenek már igazi ünnepek?
  2016-ban akartam írni erről, év végén, de akkor elmaradt időhiány lustaság miatt.

  Igazából már túl sok embertől hallom Karácsonykor, Húsvétkor, hogy nincs ünnepi hangulatuk. Hiába van kint a karácsonyi dekoráció már novemberben, adventi vásárok mindenhol egész decemberben, kivilágítással, és rengeteg... reklámmal.

  A Húsvét, Karácsony, már évek óta, mintha a vásárlás ünnepévé alakult volna - már nem mintha az egész világ nem arról szólna lassan, hogy vásároljunk minél többet, de ünnepek környékén sokkal jobban nyomul minden bolt, cég. Holott az ünnepek - a nem keresztényeknek is - nem erről szólnak. Vagy nem erről kéne szólniuk. Ha már nem vallásos az ember, akkor inkább arról, hogy odafigyeljünk egymásra, pihenjük ki az év végi munkahelyi hajtást - amit nem kellene tetézni a kényszerű ajándékvadászattal is.

  Félreértés ne essék - az ajándékozás része a hagyományoknak - apróságok, figyelmességek ajándékozása, nem pedig a rongyrázáson való versengés... Mára ebből a kedves gesztusból a bevásárlóközpontokat megrohanó, zombiként mindenféle felesleges cuccot összevásároló tömeg lett. 1st world problem, de közben a megajándékozott sok esetben bármikor meg tudná venni az ajándékot, ha amúgy kéne neki :D (Nyilván nem mindenki, de akik nem, azok amúgy sem plazmatévét kapnak...) Van ennek értelme?

  Folytatás...

  hcl 1 hete 60

 • A világ első grafikus oprendszere - agyad eldobod

  Néha jó tudni az eredetét a megszokott dolgoknak. Manapság természetes, hogy egérrel ablakokat mozgatsz, többszörös file-kijelölést, kontrollcé, kontrollvé, miközben a grafikus felület minden évben jobban néz ki. De honnan jött maga a grafikus operációs rendszer? Tippelj - nem a Windows 3.1 volt az. Nem is az Amiga OS. Apple Lisa? Majdnem! A Lisa-ra már volt hatása annak, ami az egészet elindította.

  (Nem leszek történelmileg teljesen pontos, inkább csak a korszakot akarom érzékeltetni a követezőkkel.)


  Xerox Alto (forrás)

  Folytatás...

  hcl 3 hónapja 65

 • JJC JF-G1 vakukioldó "javítás"

  A JJC JF-G1 kitet itthon és az ebay-en is kapni; TTL vakukioldó adó és vevő (néha két vevő), 2,4GHz-es, alapdolgokat tud, a kb. 6000Ft-os ebayes árát eléggé megéri ( itthon már nem annyira, elég drága). Van Nikonhoz, Canonhoz, mindenhez is.

  Nekem két ilyen párom van : az egyik már többször eljátszotta, hogy az adón a LED világít, de a vevőhöz már nem jut el a jel. Elemek, csatorna rendben, a vevő a másik adóval jó.

  Szétszedve alant látható - nem ördöglakat, 4db PH00 csavar az alján, és szét is esik - egy mikrokontroller és egy 2,4GHz-es rádióchip van benne. A titok : nekem mind a kétszer ezt kellett melegíteni (pirossal karikázva). Nyilván, a mikrokontroller működött, ez vezérli a LED-et, de rádióadás már nem történt. Biztos jó az IC forrasztása.

  Némi hőlégfúvós fújkálás után már működött is. :)

  hcl 3 hónapja 4

 • Blog.hu -ra normális képnézegető / megjelenítő beillesztése

  Konkurrencia a PH-nak, de talán nem gáz - és teljesen problémamegoldó jelleggel akarnám megosztani, hogy hogyan sikerült a blog.hu -ra összekalapálni egy értelmesebb, jQuery alapú képmegjelenítőt, hátha másnak is segít. Főleg, ha ugyanúgy fogalma sincs a jQuery-ről, mint nekem :D

  Elég sokáig kellett keresgélni olyan jQuery alapú megjelenítő után, ami az alábbi dolgokat tudja :
  - képre kattintva teljes képernyőre teszi
  - ekkor egérrel lehet azt húzgálni, görgővel zoomolni
  - működik mindenféle böngészőkkel
  - egyáltalán, a blog.hu szerencsétlen sablonjaiba beletehető (a beépített megjelenítőjük néha kevés)

  A befutó az Imageviewer lett (bár a sirv.com-ra feltöltött panorámákhoz kapott nézegető nagyon jó, és sokkal egyszerűbb, de az az oldal fizetős).
  Az Imageviewerhez ell egy CSS, az Imageviewer jQuery, és maga a jQuery, ezt a Google-től linkeltem, mert lusta vagyok, meg amúgy sem nagy látogatottságú az az izé.

  Az admin felületről a Beállítások-Sablonok-...használt sablon...-Filekezelőben töltsük fel az imageviewer.css, és imageviewer.js file-okat valahova. A feltöltött file-on jobb katt a "Kép URL-jének másolása" -ra, és megkapjuk a pontos URL-t, erre szükség lesz.

  Folytatás...

  hcl 3 hónapja 0

 • Canon EOS 400D gányolás - a víznyelő pénznyelő

  Sokadik áldozatként egy Canon 400D akadt horogra a Hardverapróról; a nyögvenyelős vétel után megérkezett a leharcolt váz, zárhibával, és vízkárral. Az eladó mondjuk még fizetés előtt elmondta, hogy beázott a gép, viszont az eset évekkel ezelőtt történt, és azóta is működött, ebből gondoltam reménykedtem - mert innentől zsákbamacska - hogy valószínűleg szerencsés kimenetelű beázásról lehetett szó : hát nem arról volt, de majd a végén kiderül. :D A víz okozta károkat mondjuk külön nem fotóztam annyira, de láthatóak a nyomok.


  Mondtam, hogy leharcolt volt

  A gépet szétszedve jó sok rozsda fogadott az alaplapon, főleg a szalagkábel-csatlakozókon. Rendkívül örültem, mert ezeknek olyan hatalmas érintkezői vannak, hogy pillanatok alatt megeszi az oxidáció. Alkoholos pucolást kapott mindegyik, aztán lehetett menni zárat szerelni.

  Folytatás...

  hcl 4 hónapja 6

 • Sigma 17-70 fókusz gyógyítás

  Nem is én lennék, ha nem szívtam volna meg az alapzoom vásárlást. Behalt a 18-55-öm, így gondoltam egy merészet, és akkor már egy kicsivel jobb dolgot szereztem be : Sigma 17-70 2.8-4 . Képe nem sokkal jobb a Canon kitobinál, de a kicsit jobb látószög, sokkal jobb fényerő... Meg mondjuk kétszer annyiba kerül, de egyszer kell megvenni! ki tudja, mikor lesz legközelebb 30-40 ezrem ilyesmire.


  Az alany

  Az olvasott tesztekből tudtam, hogy a nyitva mosoda képen, a pontatlan AF-en ne lepődjek meg. Nem is tettem, az eladó egy jó fej fotós bácsi volt, átverésnek nyoma sem. A helyszíni próbán sem volt semmi feltűnő.
  Az első próbálgatásoknál derült ki, hogy 70mm -en örülni kell, ha fókuszt talál. Manuállal semmi gond nem volt. 17, 50mm-en is pontos volt az AF. Itt még simán backfókuszra gondoltam, ami hülye módon csak 70mm-en jön elő, biztos pont úgy mászik el a képsík. Aztán feltűnt, hogy az objektív alsó gyűrűje (amin a bajonett is van) furcsán áll. A zoomgyűrűhöz illeszkedő felületén egy részen kicsit nagyobb volt a rés... És mozgott is. Korábban ez sem tűnt fel, mert a zoomgyűrű is lötyög, először simán be lehet tudni ennek a rést.
  Itt valami mechanikai baj lesz! Muszáj volt szétszedni.

  Folytatás...

  hcl 5 hónapja 0

 • Sigma 70-300 takarítás és makró mod

  Hogyan ne pucoljunk (és ne rontsunk el) Sigma 70-300 APO DG objektívet, és a népszerű makró kapcsoló mentesítés...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 hónapja 0

 • Mégis sikeres ember vagyok :D

  "Az elôzô Galaktikus Birodalom fele gazdagsága ott rejtôzik valahol, hát csak megengedhetik maguknak, hogy slamposan nézzenek ki."
  (Douglas Adams : Galaxis útikalauz stopposoknak)

  Rájöttem végre én is! Hiszen végig, csak észre kellett volna venni, hihetetlenül sikeresek voltunk, én is, és sok ismerősöm is.

  Hiszen a sikernek nem csak a fontosság a fokmérője, vagy az, ismertség.
  Nézd csak, ott a SUV-os kopasznyakú; ő minimálbért keres, és állandóan rohannia kell; valahogyan ki kell fizetni annak a nagy dögnek a részleteit! Nem is ér rá mindenféle közlekedési szabályokkal szórakozni : kénytelen gyorshajtani, mert siet, és szabálytalanul parkolni. Hogy hova siet, hát persze, a fránya prosztatagondok, messze az illemhely... Szegény.
  Ezzel szemben magam már akkora arc vagyok, hogy tök lazán ráérek normálisan parkolni, sőt, a sebességkorlátozást is ráérek betartani. Mit nekem a drága idő! A traffipaxok mintha nem is léteznének, hiszen nem kell gyorshajtanom. Autóból sincs szükségem nagyra, hivalkodóra, hiszen ennyire sikeresen már nem kell magamutogatni. Különben meg nem is hitelre, hanem zsebből vettem a verdát. Jó ez a szakadt 16 éves F Astra, senki nem ismer fel benne!

  Folytatás...

  hcl 6 hónapja 15

 • Biztonsági kamera / riasztó shell script alapokon

  Egyszerű biztonsági rendszer, olcsó router, OpenWrt és shell scriptek felhasználásával.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 7 hónapja 46

 • Nikon S32 vízálló kompakt fényképezőgép "javítás"

  Voltunk párszor Hévízen nyaralni, ahol a tófürdő épületei alatt fecskék fészkelnek, a tóban pedig tavirózsák találhatók... viszonylag nehéz ezeket a partról megörökíteni, szóval kell egy vízálló fényképezőgép. (Kéne még menni, mert kb. az az egyetlen természetes víz errefelé, amiben nem akarok megfagyni :D )
  A meglevő gépparkom tagjaihoz viszont drága a vízálló tok. Olcsóbb megoldás egy vízálló kompakt, de abból is hibás fér csak bele, amit majd jól megjavítok magamnak. Már ha meg.
  Amikor szembejött egy hibás Nikon S32 egy hirdetőoldalon, nem is haboztam, bagóért sikerült megvenni.


  Bumszli

  A kék bumszlinak az volt a baja, hogy nem kapcsolt be. Ezt általában biztosítékhiba, vagy forrasztáshiba okozza, kivéve, ha pl. meghalt a proci, mert akkor úgysem tudok vele mit kezdeni. Akku sem volt hozzá, teszteléshez külső akkut kellett rágányolni. Szóval mindenhogyan szét kellett szedni. Mondjuk ez vízálló izéknél nem túl jó ómen, de hát nem volt drága...

  Folytatás...

  hcl 10 hónapja 6

 • Canon 300D rutin-biztosítékcsere

  Mármint a típusnál rutin, nem nekem, de kis csavarozási-forrasztási tudással könnyen megoldható.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 41

 • Canon EF 75-300 takarítás

  A Canon EF 75-300 f4-5.6 DC III egy viszonylag gyakori, olcsó, telezoom objektív; a képe és az AF motorja olyan, amilyen, de legalább elérhető árú. Nekem is ez van már öt éve teleobjektív helyett, és az utóbbi időben eléggé leromlott a képe - oké, mindig is borzalmasan CA-zott, és lágyult, de most már tényleg minden határon túlment a jelenség.

  A frontlencsén egy ideje észrevettem egy halvány csillogást, de igazából nem tűnt vészesnek (alig látszott), meg gombának sem, egész addig, amíg nem láttam, hogy alulról érdemes belevilágítani, így válik a leginkább láthatóvá a frontlencse belső oldalán levő gomba.

  Na nekem volt látvány! A frontlencse belső oldala tiszta "zsírpára" volt, és kb. a lencse közepe kivételével finom szemcsék borították az egészet, nyilván belülről. Ez tuti gomba (ha nem az, akkor javítson ki valaki; a frontlencse két tagja közötti ragasztó öregedésére tippelek még).

  Folytatás...

  hcl 1 éve 0

 • Grub, RAID5, LVM javítás iránymutató

  NAS-t építek, és mielőtt rábíznám az adataimat, mindenképpen tesztelni akartam a hibatűrést. Félig véletlenül kirántottam boot előtt az egyik SATA kábelt (amúgy is kontaktos a táp mindenfelé). Ezután már kernelpánik fogadott a gép bekapcsolása után, ezért ráengedtem egy GRUB javítást is, amitől persze nem lett jobb (hülyeség volt, miből gondoltam, hogy a GRUB-nak van baja...). A lényeg az volt, hogy a telepített Ubuntu Server 16.04 újratelepítés nélkül menthető legyen (meg az adatpartíciónak ne legyen baja).
  Az OS egy 5 lemezből álló Linux szoftver RAID5-ön levő LVM -el működött. Itt volt a / is, LVM köteten, erről bootolt. Ez nem ajánlott, de működik.

  Elég sokáig tartott rájönni, mi baja. A pontos menetet nem is tudom összerakni (nem dokumentáltam, idő hiányában), de nagyjából leírom a szükséges műveleteket, hátha segít valakinek. A parancsok sem pontosak, csak mintául vannak ott.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 4

 • RawTherapee munkamenet

  A RawTherapee-t állítólag csak az tudja használni, aki írta. Te is tudni fogod, ha megérted, mi mire való benne :)

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 73

 • 1984 valósága

  Orwell 1984-e kapcsán mindenkinek a Nagy Testvér ugrik be, pedig a könyv ideológiai mondanivalója az állandó kontrollon kívül is sokkal több réteget tartalmaz. Korántsem összeesküvés-elméleteket kívánok gyártani, de sok társadalmi folyamat ismerős lehet a műből napjainkban - ezeket veszem számba, amennyire tőlem telik, persze nagy vonalakban (hiszen teljesen megfeleltetni nem lehet ezeket egymásnak), teljesen szubjektíven. Hogy másnak mi a véleménye ezzel kapcsolatban, azt meglátjuk a kommentekben.

  (Plusz pont annak, aki nem csak film formájában ismeri az 1984-et, írásban sokkal sokrétűbb.)

  Kép innen

  Kezdhetjük az újbeszél nyelvvel. Az antiutópiában a nyelv átalakítása a hatalom céljait szolgálja; nem az a fő motivácó, hogy egyszerűbb, és gyorsabb legyen a kommunikáció, hanem a nyelv megfelelő manipulálása, annak érdekében, hogy a hatalomra káros közléseket már maga a nyelv felépítése elfojtsa.
  Beláthatjuk, hogy ez a világ bármelyik kormányának jól jönne napjainkban...

  Folytatás...

  hcl 1 éve 14

 • Optikai ámokfutás 2.

  A múltkori Smena 4 objektív után jött egy újabb agymenés... Ecchphoto fórumtárs bontott lencsét scannerből. Eddig nem tudtam, hogy van olyan scanner, ami egy optikába vetíti tükörrel az éppen scannelt területet, de most már tudom... :D A lencse bázistávolsága ugyanakkor 2,2cm volt, a micro4/3-os Olympus E-PL1 gépemé pedig 2cm... tehát felmegy rá... :D A tubus átmérője kb. 14mm, a frontlencse 6mm-es - egyszerűen annyira kis szerencsétlen cucc, hogy muszáj volt megnézni, milyen képet ad :DDD

  Az "adapter" a szokásos módon készült : kiböktem egy vázsapkát, a lyukba illeszkedik a scannerből bontott lencse - mivel a lyuk nem hasonílt körre, sokkal inkább, egy csipkés szélű bombakráterre, szükség volt "tömítésként" szigetelőszalaggal körberagasztani a lencsét - muszáj megakadályozni a fényszivárgást, mert fura becsillanásokat okoz (ami mondjuk jó effektnek). Az első verzió nem lett szép, de nem is az a dolga : csak a képére voltunk kíváncsiak. Fókuszálni a lencse ki-be tologatásával lehet (elég macerás), végtelen is van :)

  Folytatás...

  hcl 1 éve 0

 • Retro gányolás: 56 éves objektív digitális fényképezőgépen

  Kellemesen retrós a képe: nem túl éles, és a lyukkamerára hasonlító módon nagyon széles az éles tartománya.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 38

 • TP-Link TL-WR841 router okosítás és USB hack

  Otthoni hálózat építése közben gazdagítottam TP-Link 841 v7 routereket USB porttal; ennek menete másoknak is hasznos lehet :) A routerekre természetesen OpenWRT firmware került, de az USB port hasznos, és használható "gyári" szoftverrel, illetve DD-WRT-vel is. (Az OpenWRT TP-Link 841 wikije itt - sok hasznos információ a routerek verzióiról, illetve unbrick és egyéb okosítási leírások.) Az OpenWRT-nek jól működő[ kis topicja van itt a Prohardveren is, elég sok segítséget kaptam ott, köszi nekik :)

  Felhívom a figyelmet, hogy az átalakítás sikere sok mindentől függ, és nem garantált; nekem többször sikerült, de más eszközeiért felelősséget nem vállalok :) Én 841 v7.x routereken csináltam ezt meg, és néhány egyéb verzión is megoldható, de nem biztos, hogy így kell : nézz utána, mielőtt v7 előtti, vagy utáni routeren nekilátsz. (Pl. a v9.x -ből nem mind USB-zhető, CPU-tól függ.)

  Folytatás...

  hcl 1 éve 22

 • Fényképezőgép feltámasztás III. - Canon 1000D zárjavítás

  Egy Canon 1000D zárcseréje amatőr módon: meredek kaland volt, de visszagondolva egyáltalán nem vészes.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 28

 • Fujifilm J37 protézis, avagy hogyan ne építsünk autós kamerát

  Kell egy menetrögzítő kamera. Baleset esetén nagyon jól jön, Oroszországban is alaptartozék már...
  De ebayről olyan snassz rendelni, ráadásul akadtak otthon balul elsült javításokból fényképezőgépek, és egyebek a dolog összegányolásához.
  (Közben fedeztem fel, hogy van ennek külön topicja itt...)

  Az alapanyag egy Fujifilm J37 volt, ami ráadásul ilyesminek (autós kamera) indult, de sorozatos bénázás miatt összejött belőle 3db., brutális bukóval és idióta hibákkal. A tökéletesen működő darabot a végén eladtam, azon működött az optika is, szép volt a kijelzője, és töltött USB-ről (ahogy ennek a típusnak kell). Volt egy, ami bekapcsolt, de nem töltött USB-ről, és rossz volt az optikája, valamint egy, ami (miután rövidre zártam az alaplapját) meg sem mozdult, de az optikája jó volt. Mondjuk az túlzás, hogy jó, de legalábbis nem volt tőle lens error, csak zoom közben recsegett. Viszont egy menetrögzítő kamerával nem szokás zoomolni...

  Folytatás...

  hcl 1 éve 0

 • Fényképezőgép feltámasztás II. - E-1, SJCAM M10

  Most egy felsőkategóriás tükörreflexes gép, és egy kínai akciókamera belseje tárul fel.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 éve 23

 • Mit adott nekünk az iskola?

  Mit adtak nekünk a rómaiak... az iskolában? :D

  Mostanában divat szidni a közoktatást (sajnos van is miért, de ez más téma), és terjed az a nézet, hogy az iskolában semmi hasznosat nem tanultunk.

  Lássuk csak... Ötletszerűen összeszedtem néhány dolgot, ami eszembe jut.

  Matematika :
  Mértékegységek - egyértelmű...

  Geometria : A Fibonacci-spirál, aranymetszés a művészeti alkotások, építészet egyik alapja. Mértani sorozatok az elektronikától a fényképészetig mindenhol előfordulnak (ellenállásértékek, fényképezőgépen záridők, rekesznyílások...).

  Kamatszámítás : CHF hitel... Az árfolyamok is ide tartozhatnak akár.

  Fizika :
  Mechanika : bármikor előkerül, ha autót vezetünk (jöttek már belém úgy, hogy azt hitte a sofőr, az új autónak olyan jó a fékje, hogy a hó sem akadály), vagy akár csak megemelnénk valami nagyobb méretűt. Nemkülönben ha egymásra rakunk dolgokat. Tele ma Youtube olyanokkal, akik összetörnek dolgokat, pedig ha végiggondolnák, mi történik pl. egy emelő esetén...

  Folytatás...

  hcl 2 éve 117

 • Panasonic FZ-30 újjáélesztés

  Nemrég hozzám került egy Panasonic FZ-30, aminek igen érdekes hibája volt, illetve a hiba valódi oka volt nevetséges. A történet szokásos : se kép, se hang, nem kapcsol be. Akku rendben.

  A Panasonic FZ-30 egy pofátlanul jó csúcskompakt - egy hiányossága van, hogy ISO400 a maximális érzékenysége, de tudjuk be ezt annak, hogy 2005-ben még nem volt divat az ISO csillió melletti zajmentes kép. A 400-as ISO mellé kapunk egy zoomgyűrűs, manuális (igaz, elektronikus vezérlésű) fókuszgyűrűs optikát, ami ekvivalens 35-437mm között zoomolható, és az induló fényerői 2.8 - 3.7... A tetején vakupapucs (a vakum működött vele...) . Kihajtható kijelző, stabilizátor. Na ezt a gépet muszáj volt kipróbálni, de ehhez először életre kellett kelteni. :)

  Folytatás...

  hcl 2 éve 9

 • MegaGány - hirtelen felindulásból külső akkus fényképezőgép

  A Panasonic DMC-LS80 egy viszonylag átlagos, öreg kompakt fényképezőgép. Ugyanakkor én nagyon szeretem, mert zsebben elfér, jó a stabilizátora, és a 2.8-as fényerő is jónak számít. Amire nekem kell, sokadik gépnek a tükrös mellé, tökéletes.

  Viszont a nálam levő példánnyal adódott egy olyan gond (ezért is adta nekem az előző tulaj, aki nem is igazán szerette), hogy az akkuajtaja elporladt. Egyszerű műanyag alkatrész, mégis használhatatlanná tette a gépet. Egy ideig használható volt úgy, hogy füleket forrasztottam az ajtón belül levő összekötő fémlemezre, de ez sem volt tökéletes.

  Ráadásul általában elemmel használtam a gépet, ami nem túl gazdaságos. Normális AA akku drága, és igazából annyira nem is életbevágó... Lítiumos telefonakkuk viszont akadtak otthon, amik ellenben nem férnek be a gépbe. Na de miért kéne a gépben lennie az akkunak? Ugyan a gépen kívül nem túl esztétikus, de igazából egy ilyen leharcolt vasnál már mindegy, nem? Vigyázat, lentebb döbbenetes gányolás következik! ;]

  Folytatás...

  hcl 2 éve 4

 • Kompakt fényképezőgépek feltámasztása

  Az utóbbi időben megjavítottam néhány kompakt gépet: olykor a megoldás semmibe sem kerül!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 2 éve 106

 • Műszaki kultúra – eszmefuttatás

  Bevezetés, alapgondolatok

  Napjainkban egyre több műszaki eszköz vesz körül minket, amelyek használata a mindennapi életben szinte elkerülhetetlen. Azonban még ha a mindennapi élet része is lett a – főleg elektromos – eszközök használata, az ezekkel kapcsolatos ismereteket, vagy bizonyos szokások kialakítását – nevezzük műszaki kultúrának – mintha szándékosan elutasítaná az emberek egy jelentős része. Ebben a cikkben ezt a sokrétű problémakört próbálom felvázolni.

  Hosszú idő óta gondolkozom ezen, és próbálom szavakba önteni, de valószínűleg most sem fog sikerülni ;) Nem is egyszerű amúgy még körbejárni sem ezt a messzire vezető kérdéskört, főleg hogy általánosan kívánok fogalmazni, így valószínűleg száraz is lesz. Nem mellesleg messzire vezet, mert nemcsak a műszaki, de az élet egyéb területeit is érintik ugyanazok a problémák.

  Hangsúlyozom ezentúl, hogy ez mind saját véleményem, és sokan nem szokták szeretni, ha hangoztatom.

  Alapvetés

  Folytatás...

  hcl 2 éve 28

 • Canon 18-55-ből makróobjektív

  Hogyan építhetünk makróobjektívet egy Canon kitobjektívből 11.000 forint és némi kézügyesség segítségével?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 3 éve 55

 • HP Pavilion G7 gyógyítás

  Ventilátorcsere HP G7 notebookban: nem volt nehezen szerelhető, de persze nem egy üzleti modell...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 3 éve 21

 • Webkamera live stream, de mivel?

  Hogyan lehet egy webkamera képét weboldalon megjeleníteni pl. egy kisebb házi biztonsági rendszerhez?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 4 éve 10

 • Yarvik Tab424 műtét

  Tabletet egyszer nagyon régen már szereltem, de annak sajnos szoftver baja volt, nem is sikerült megoldani. Most viszont hardverhibás darab került a kezeim közé...

  Nemrég került hozzám egy Yarvik Tab424 10,1"-os tablet, ami nem kapcsolt be. Már a tulaj kiderítette, hogy a bekapcsológomb szakadt fel az alaplapról, de visszaforrasztani nem tudta.
  Szerencsére már szétszedve került hozzám, így nem nekem kellett szétfeszegetni. (Utálom a pattintós műanyag házakat...)
  Az első mozdulattal le is téptem a hangszóró két drótját, ugyanis a hangszóró a hátlapon foglal helyet. Ezúton is gratulálok az erős tyúkbelekhez és minőségi forrasztásokhoz a gyártónak. (Olyan erős volt az a két drót, hogy észre sem vetem, mikor elszakadt.) Tehát kezdésnek máris forraszthattam vissza a hangszórót :D

  Az alaplap, és a gép belseje

  Folytatás...

  hcl 4 éve 2

 • Szegény ember makrója (frissítve)

  Milyen lehetőségeink vannak, ha szeretnénk jó makrófotókat készíteni, de nincs pénzünk makróobjektívre?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 4 éve 50

 • Hajdu ZEK bojler hőfokszabályzó csere...

  Mivel nemrég meglehetőset szívtam egy, a címben említett villanybojlerrel, leírom az esetet, hogy másnak ne kelljen ennyit macerálnia egy ilyen egyszerű hibával... :) Ugyanis én is elég sokat kerestem a bojler szereléséről, de sehol semmilyen információt nem találtam róla.
  (Ez a leírás Hajdu Z***EK boojlerekre vonatkozik, a 80-120-150L -es típusokra. Nekem konkrétan Z120EK van.)
  Egyébként a hőfokszabályzó cseréjéről lesz szó...

  Figyelem! A leírt dolgokat csak saját felelősségre szabad otthon kivitelezni, mivel a bojler közvetlen 220V-ról üzemel, ami megfelelő szakértelem, és odafigyelés hiányában halálos áramütést okozhat!

  Mivel a villanybojlerem nappali áramról üzemel (hogy miért, az leginkább a Tékozló Homárra való lenne, az áramszolgáltató hozzáállásából kifolyólag), csak olyankor kapcsolom fel, amikor szükség van meleg vízre. Pl. esténként feltelkerem, így reggel tudok zuhanyozni, és nap közben nem fűt feleslegesen.
  Azonban nemrég egy reggel lekapcsolás után is égve maradt a piros lámpa... Fűtött a dög magától...!
  A parajelenségnek a biztosíték lekapcsolásával vetettem véget, majd hazaérve felboncoltam a renitens vízmelegítőt. Az biztos volt, hogy a hőfokszabályzó hibás, de általában az a hibajelenség, hogy nem fűt, nem az, hogy állandóan...

  Folytatás...

  hcl 4 éve 15

 • Belegondolva

  Egy kicsit szemléltetném, hogy mit használunk nap mint nap számítógép címén... Elgondolkodtatásnak szánva.

  Ez egy tranzisztor :

  Egy Pentium 1 processzorban volt kb. ~3,1 millió ebből. Persze sokkal kisebb.
  Egy 8 magos Bulldozerben meg van ~1,2 milliárd.


  Ez egy 4 bites léptetőregiszter rajza, párhuzamos beírási és kiolvasási lehetőségekkel. Minden kis dobozkában van vagy 10 tranzisztor.

  (Update, ez meg egy egyszerű kis számítógép relékből. 8 bit, de ezt se látod át csak úgy.)

  Ez 4 bitet tud tárolni, de műveleteket nem tud végezni az adatokkal (processzor regiszterei között ugye műveletek végezhetők, gyak. ez a CPU "lényege"). Egy modern processzor regiszterei 64 bitesek, persze nem ilyen egyszerűek. De azok is tranzisztorokból épülnek fel.

  Fel tudnád rajzolni az egyes be- és kimenetek állapotdiagramját? Ilyesmi (nem ugyanahhoz tartozik) :

  Folytatás...

  hcl 5 éve 8

 • Albacomp D410J: a notebookok Ladája

  Mivel a töltőcsatlakozó javításhoz teljesen szét kell szedni a gépet, gyorsan be is mutatom nektek.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 5 éve 23

 • Linux a gyakorlatban, kezdőknek

  Egyre többen ismerkednek a pingivinnel - ez a cikk nekik segít, alapfogalmakkal, gyakorlati tanácsokkal.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 5 éve 209

 • Wake On Lan és távoli elérés

  Szeretnéd elérni a géped bárhonnan, de nincs home servered, és nem is akarsz?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 5 éve 506

 • Karácsonyi tévhitek...

  Rövidke eszmefuttatás a szeretet ünnepéről...

  Mostanában rengetegen, rengeteg fórumon szapulják a karácsonyt, mert nem jó, minek, semmiről nem szól, Jézus zombi, nem is vagyok keresztény, csak az ajándékokról szól...

  Sajnos aki nem gondolkodik, az tényleg csak eddig jut...

  Most nem megyek bele a karácsonyi ünnepkör rejtelmeibe, mert kiindulásnak elég, hogy a keresztények Jézus születését ünneplik ilyenkor, (más vallások meg a téli napfordulót :) ), és így ez a nap lett nagyjából az egész világon a szeretet ünnepe.

  Nos, ez nem, nem arról szól, hogy csak ezen a napon kell szeretni mindenkit, ahogyan azon néhányan háborognak. Vehetnénk akár egy nagy összeborulásnak is, de ha valakinek nincs ehhez kedve, hát senki nem kötelezi, hogy mindenkit szeressen. Miért kötelezné? Ez ünnepnap, amikor arra emlékeztetjük magunkat, hogy a világ minden konfliktusa, és baja ellenére, csak emberek vagyunk, akik képesek megbocsátani, és tisztelni egymást. Mi baj lenne mégis ezzel? Mert szerintem semmi. (Khm, a születésnap is csak egy ünnep, érdekes módon azzal senkinek nincs baja.)

  Folytatás...

  hcl 5 éve 5

 • Szolgáltatói hozzáállás

  Sok már egy kissé a szolgáltatóktól, hogy hülyének néznek. A jelenség általános, nem is új keletű, csak most gondoltam, hogy meg is írom. Nem különösebb céllal, csak hogy leírjam, hogy "anyátokat".

  Lássuk. reggel bemegyek a bankba. Mondjuk mert van pénzem valamiért, és nem akarok pár tízezret magamnál hordani, beteszem számlára.
  Lássuk. Pécs egyik frekventáltabb helyén van a bank. Van 5 pénztár, abból nyitva van kettő. Azaz egy, mert a másikhoz egyszerű halandó nem mehet, az egyéb ügyekre van fenntartva. Nagynéha, de az ritka, nyitva van akár 3 pénztár is, abból kettő van fenntartva lakossági ügyfeleknek. Halleluja.
  A bankban a sor állandósult. Sok éve járok erre a helyre, pont a sor miatt nem gyakran, de nap közbeni automatás pénzfelvételkor is látom, mi van az ügyféltérben : sor. Nem kicsi. Nem fogy gyorsan.
  Ugyebár az általános egy nyitvatartó pénztárnál, ha valaki bármi bonyolultabb ügyet akar intézni, az kb. 20 perc várakozás. Hideg élelem, olvasnivaló nélkül odamenni sem érdemes. Nem hogy ebédidőben elszaladok bankolni.

  Következő, bankolás után irány a Spór. Ugyanaz a környék. Van 5 pénztár, abból max. 3 szokott nyitva lenni, de inkább 2. Sor szinte mindig, ha valamelyik banki terminál, vagy pénztárgép csúcsidőben befagy, vagy akár stornózni kell, akkor káosz.

  Folytatás...

  hcl 6 éve 12

 • Nagy LED meglepődés

  A LED izzók, ugyan keveset fogyasztanak, ám drágák, és mostanság a megfizethető, de használható darabok inkább csak spotizzók. Magam, mint sokan mások, úgy tudtam, hogy elméletileg ugyan elég erős a fényük, de a gyakorlatban még az energiatakarékos izzóknál is gyengébb a fényük.

  Az asztali lámpámban már régóta energiatakarékos izzót használok. Két 7W fogyasztású Realm (azaz noname :D ) márkájú, GU10 foglalatos kompakt fénycső volt benne, amit kb. 700Ft/db áron szereztem be. (Utólag kiderült, hogy kb. 50lm -esek lehettek.)
  Ez az izzó elvileg egy 40W-os hagyományosnak felel meg, gyakorlatilag azért ez max. 20W, kis jóindulattal... De mivel csak egy asztalt kellett világítaniuk, megfeleltek.

  Akadt még 20W-os, és 50W-os halogénizzóm is, de ezek elég sokat fogyasztanak, korábban ezek helyett kerültek be az energiatakarékosak. Persze az 50W-osok fényét semmi nem éri utol, pláne a kettőét egyszerre :D

  Folytatás...

  hcl 6 éve 27

 • Fa gépház szerintem

  Nagyon régóta terveztem egy fa gépház készítését, amit most végre meg is valósítottam...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 6 éve 66

 • Szakszerű javítás a köbön

  Nos, a garanciaidőn belüli javítások néha érdekes fordulatot vesznek. Minap egy barátom hozta hozzám az MP4 lejátszóját...

  ...na de a lejátszó korábbi történetét is ismerni kell, hogy a végkifejleten kellően szörnyülködhessünk.

  Említett lejátszót kb. fél éve vette, némi tájékozódás után döntött (meg rábeszéltem :( :D ) egy Wayteq P20 mellett, amit egy webshopból szerzett be. Sajnos az anyagi lehetőségek korlátozottak voltak, ezért lett Wayteq, gondoltuk annyira nem lehet veszélyesen rossz, ha GPS-t tudnak gyártani...

  Némi idő elmúltával a kis dög sztrájkba lépett, nem kapcsolt be. 2 hét garanciáls szervíz, ahol is szoftverfrissítés következtében megjavult.

  Majd pár hét elteltével megint meghalt a szoftver (nem mi voltunk bénák, resetre sem ragált semmit), újabb frissítés. Megint két hetes gariztatás, megint megjavult...

  Folytatás...

  hcl 6 éve 11

 • Kvarcjáték reloaded

  A kvarcjáték kihalt? Lehet, hogy nem, ez a kis kütyü Olyan, mint egy kvarcjáték, de 2010-es szinten!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 7 éve 91

 • Acer Aspire 3050 szerelés

  Az Acer gépekről nem vagyok jó véleménnyel, ám ez a noti kivételesen tetszett...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 7 éve 48

 • Ingyenes tárhely, de hol?

  Az ember néha rákattan, hogy most aztán blogot/weoldalt/akármit csinál. Persze lehet, hogy megkérik rá. Aztán megnézi, hogy azt hova pakolhatja fel. Persze lehet, hogy nem személyes oldalt akar létrehozni, csak egy időszakosan működő, pl. egy eseménnyel kapcsolatosat, vagy egy nonprofit szervezet kérésére készít webes felületet. Ilyenkor kézenfekvő az oldal ingyenes tárhelyen történő elhelyezése.

  Azonban sok ilyen esetben korlátokba ütközhetünk a magyar ingyenes tárhelyszolgáltatók esetében. Az még a legkisebb gond, hogy a legtöbb esetben az URL-ben megjelenik a szolgáltató neve, de szinte minden szolgáltatóra jellemző a szerverbeállítások erős korlátozása.

  Én a saját (http://kilatas.webuda.com) oldalam fejlesztésekor szembesültem a problémával. Az oldal Drupal CMS-re épül, amitaz itthoni ingyenes tárhelyeken a legtöbb esetben problémás elhelyezni. Mg az Extra volt a leginkább Drupal-barát hely, de az ingyenessége már ennek is megszűnt. A többi szolgáltatónál, pl. az ATW, UW-nél csak erős korlátozásokkal lehet Drupal-t, vagy Joomla-t használni. Fontos volt a tárhely mérete is, mert elég sok nagyméretű képet (panorámaképek) kellett tárolnom. Előrebocsájtom, hogy nem igazán vagyok otthon a webfejlesztésben, és persze valószínűleg vannak jobb lehetőségek is az általam leírtaknál, de számomra a következő

  Folytatás...

  hcl 7 éve 92

 • PH!illéres képkeret

  Karácsonyra szép ajándék lehet egy képkeret. Boltban ebből is van gagyi, drága, vagy mindkettő; olcsó nincs. Ráadásul ezek színvonalát egy egyszerűen, otthon összerakható képkeret is elérheti.

  Ilyen lett

  Az alapötletet az adta, hogy találtam otthon pár. régi orosz ruhaszárítóból visszamaradt kb. 3mm vastag rézrudat. Viszonylag szép színük volt, lakkozottak, és elég vékonyak egy kisebb képkerethez.

  Az elrendezés a # jelhez hasonló lett, a keret szélei kicsit (2cm) kilógnak oldalt és alul-felül.
  Az anyag méretre vágása után csak a rudakba kellett a megfelelő helyen lyukakat fúrni. (Rezet sem egyszerűbb fúrni, mint vasat, de pár Tesco-s fúró eltörése árán meglettek a lyukak... Hulljon a férgese...) Mint később kiderült, kb. jó helyre is kerültek. (Nem teljesen, de ennek a pontatlanságnak is megvolt a maga szerepe, mert az üveget a két függőleges rúd szorítása tartja a helyén. Megfelelő csavart kerestem, amivel összefogattam a rudakat (menetet fúrni sem kellett, a csavar vágott magának). A szerkezet nyeklett össze-vissza, de úgyis az üvegnek volt szánva az a szerep, hogy kimerevítse a keretet.

  Folytatás...

  hcl 7 éve 8

 • Apple PowerBook G4 újraélesztés

  Milyen egy Apple notebook belülről?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 8 éve 315

 • Asus A6U boncolás

  Egy jobb sorsra érdemes Asus A6U meredek halála, és boncolása

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 8 éve 38

 • Fujitsu Lifebook S 7010 boncolás

  Fujitsu-Siemens Lifebook S 7010, avagy a minőségi silányság... Szóval kezembe került egy olyan gép is ami...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 8 éve 35

 • HP Compaq nx9010 - az igazi buta hiba

  Avagy notebookok kicsit másképpen IV - HP Compaq nx9010. Munkatársamon keresztül jutott hozzám a gép...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 8 éve 105

 • Ventillátor olajozás howto

  Bluegene kolléga cikke után merült fel a fórumban egy venti-olajozás-guide igénye, hát megítam...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 8 éve 105

 • Az öreg Compaq műtétje

  Notebookok kicsit másképpen III. - Compaq Presario 1245 javítás Karácsonykor is folyik az élet, én 25.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 8 éve 17

 • Házi hardware múzeum

  Otthoni pakolászás közben előkerült pár meredeken régi dolog, amiktől az újabb motorosok hátán esetleg...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 8 éve 122

 • Notebookok kicsit másképpen II

  A múltkori cikk hozzászólásaiban is kérdeztétek hogy lesz-e, de terveztem is hogy lesz folytatása a...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 9 éve 13

 • Notebookok kicsit másképpen

  Notebookok kicsit másképp Újabban mindenkinek notebook-teszteket van kedve írni. Én egy...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 9 éve 23

 • MegaGány - CD játszó buherálás autóba

  Kb. egy éve építettem CD lejátszót az autómba, de csak most jutott eszembe (amikor így...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 9 éve 52

 • NEC LT15 táp nélkül

  Elég sok bolt árlistáján szerepel ez a tétel. Amúgy egy 15"-os LCD monitorról van...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 9 éve 11

 • Az igazi gányolás - mini PC 0Ft-ból

  Történt úgy egy éve, hogy hozzájutottam egy Dell Optiplex GX1 mini-PC házhoz, ami nagyrészt...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 9 éve 15

Hi​r​d​etés​

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.