Hirdetés

2020. október 27., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Lítiumot neki!

  Avagy szabaduljunk meg a ceruzaelemektől és ceruzaakkuktól intenzív gányolással :DDD

  Sok olyan eszközt használunk, amiknek AA vagy AAA méretű ceruzaelemek, vagy ennek akkumulátor megfelelői adják az energiát. Amellett, hogy rendszeres macera ezek töltése, cseréje, felügyelete, az elemek pl. jelentős környezetterhelést is jelentenek. Ha azonban valakinek van kedve némi átalakítást végezni, könnyen megoldható az ilyen eszközök lítiumakkuról való működtetése, és eszközön belüli töltése pl. micro USB csatlakozóról. Természetesen nem mindenhova érdemes elem helyett akkut tenni : falióra, távirányító egy-két elemmel évekig elmegy.

  Maga az átalakítás általában nem nehéz, nyilván előzetesen érdemes végiggondolni, hogyan lehet ésszerűen megoldani. A leírás konyhanyelvű lesz, mert egy szakembernek amúgy sem ügy egy ilyen megoldás :)

  (Vigyázat! A lítiumakku nem játék, tehát a rövidzár, direkt USB táp akkura kötése, stb. kerülendő!)

  Alapelv

  Folytatás...

  hcl 1 hete 4

 • Angol billentyűzet vs pénztárca vs megoldás

  Sikerült vennem egy tök jó gépet (notebook), olcsón, csak sajnos...
  ...US keyboard.
  A francba.
  10+ ezer ebay-ről egy nemzetközi (+matrica), amihez nincs kedvem. Jó, itthonról olcsóbb. De amúgy is kell hozzá majd pár dolog, az is elég drága lesz.

  Jött szikra, hogy úgyis Debian van rajta, a billentyűzeten meg van felesleges gomb... Igen, a Windows key, azaz normális nevén a Super_L. Valahogy csak át lehet mappelni Í-re.

  És természetesen át lehet. Az xmodmap parancs pont erre való.

  xmodmap -e "keycode 133 = iacute Iacute iacute Iacute"

  Ez konkrétan a 133-as gombot (ami a bal oldali Windows) teszi ékezetes i betűre. Az egyes szavak azt jelölik, hogy az egyes módosítókkal hogy viselkedjen : simán í, Shift+Windows Í, Altgr + Windows í, Altgr+Shift+Windows Í

  Lehet, hogy le kéne vennem az altgr-es módosítókat, és oda visszatenni a Super funkciót... :DDD

  Folytatás...

  hcl 1 hónapja 8

 • Opel Astra F tetőkárpit újrahúzás

  Minden F Astra életében (és sok más autóéban is) eljön az a pont, amikor elkezd elengedni a tetőkárpit ragasztása. Nekem úgy 16-17 évnél kezdődött (most 20 az autó). Lehet gombostűzni egy ideig, de aztán muszáj cserélni... Úgy voltam vele, hogy 20-30 ezer egy újrakárpitozás, annyiért meg én is megoldom (tudom, horror egy 20 éves autóra ennyit költeni, fel kellett volna gyújtsam, és venni valamit két nullával többért :D ). Aztán jó sokáig húzódott, mert az ember lusta, de idén végre rászántam magam.


  Baldachinos autóbelső - itt már elkezdtem szétszedni

  Első lépésként utánanéztem, hogy is kellene kivenni a hordozólemezt (ez a tető alatt van, egy sütött szövet/farost lemez, amire szivacs alapú szövet van ragasztva). Elvileg annyi, hogy a tetőoszlopok műanyagjait lecsavarozni, kapaszkodókat, napellenzőket leszedni, majd kiemelni a lemezt.

  Folytatás...

  hcl 2 hónapja 23

 • Vonalkódok és jegyzetek egy Android appban

  Ez volt az egyik probléma, amire úgy 2010 óta akartam megoldást találni. Akkoriban kaptunk Symbian Nokia telefonokat melóhelyen (C5-00-t), amikben már volt kamera, és elég sokszor kellett vonalkód alapon leltároznunk. Adta volna magát, hogy a telefonnal olvasgatja az ember a cuccokat, aztán átzavarja gépre, nem kell laptopot cipelni a vezetékes Symbol olvasóval. na persze a C5 kamerája max. a méteres vonalkódokat tudta értelmezni, olyan rossz volt az optika :D Később lettek Windows Phone, Android céges telefonjaim, de hasonló alkalmazást ezekre sem találtam. (Spoiler, azóta van, vagy kettő, ezen kívül itt a bejegyzésben.)

  Ilyenkor az a megoldás, ha ír egyet magának az ember :D Már évek óta akartam, és mostanra lett annyi Android programozás "gyakorlat" (meg szabadidő), hogy neki is láttam. Hatalmas feladat ám, máshol ez egy tutorial, vagy első féléves beadandó témája lenne :D

  Folytatás...

  hcl 2 hónapja 20

 • Asus Xonar Essence One LEGO

  Az ASUS Xonar Essence One egy (kissé) audiofileknek készült, tuningolható DAC (hihetetlen, hogy az IC foglalat a 2010-es években selling point lehet :D ). Ennek megfelelően rengeteg kép található róla, amiken nincs bent a házában. Csakhogy nekem nem olyan dolgom volt ezzel a szépséggel (merthogy szerintem kifejezetten szép cucc), amihez ki kellett volna venni a műveleti erősítőket.


  Így néz ki. Forrás : prohardver.hu

  Dare2Live One-ával a probléma az volt, hogy nem volt hajlandó bemenetet váltani. Alapvetően nem is lett volna ezze gond, ha azon a bemeneten van, amin ő használja, de nem azon volt :D Ki kellett volna találni, mi baja.

  Persze nem néztem meg, hogy vált-e. Kihúztam a házából, ami kemény 4 csavar (vagy 6?), meg a potigombok alatt 2, és leszedtem az elejét. Ezt 3db kis idom tartja, szintén pár csavar. Az elejéről levettem az előlapot is, és konstatáltam, hogy az ott látható CD4093-ak csak a LED-eket léptetik. A nyomógombok jók voltak, a vezetősávok egészen a kábel végéig rendben.

  Folytatás...

  hcl 3 hónapja 0

 • Eretnek gondolatok az informatika fejlődési irányáról

  Nemrég egy munkahelyi vezetőváltás kapcsán ötlött eszembe pár gondolat arról, hogy hogyan is változott az elmúlt évtizedekben az otthoni, és vállalati informatika. Persze nem mindig előnyére... Eretnek gondolatok, csapongás és bosszankodás az informatika fejlődéséről alant ( a saját véleményem, ami nem biztos, hogy helyes, és jós sem vagyok, meg terjedelmi okok miatt sok mindent ki sem fejtek).

  Az alapfelvetés az volt - miközben az új manageremnek az általunk kezelt szerverek működését magyaráztam - hogy milyen sok olyan dolgot használunk ma is, aminek az alapjait a 70-es években, vagy korábban találták ki. És ez nem kis dolog, hiszen általában csak a legjobban felépített rendszerek alkalmasak arra, hogy folyamatosan az adott kor igényeinek megfelelően fejlődjenek tovább.

  Lehetne tehát erről elmélkedni - hogyan is változott az informatika az elmúlt évtizedekben, mi bizonyult időtállónak, és rosszak, vagy jók a mai irányok?

  Az 50-es - 70-es évek a nagyszámítógépek korszaka voltak - a vége felé egy kisebb, pl. PDP minigép már csak pár szekrénynyi helyet folgalt, több terminálon több user dolgozhatott rajta. Ezelőtt persze volt még egy lyukkártya-korszak...

  Folytatás...

  hcl 3 hónapja 36

 • Samsung UE32H4003 LED TV -ben LED csík cseréje

  Anyám TV-jében elhalt a világítás, tehát nem volt kép. Egy sufniszerviz megoldotta, de nem oda való LED-ek kerültek bele (ha csak ennyi baj lett volna...), így rendesen foltos lett a képe. Hátamon felállt a szőr tőle. Rendeltem bele hozzá való LED csíkot, és nekiláttunk kicserélni. . . (Nem sokat fotóztam mondjuk.)

  Jár a korbács a Samsungnak ezért a megoldásért. A világítás egy fém lavór hátulján van, belül, az LCD kijelzőt világítja át (kell a távolság az egyenletes fényeloszláshoz). De miért nem a lavór hátuljára vannak lyukak fúrva, és hátulról cserélhető a csík? (Kicsit későbbi Samsung TV-k már ilyenek :D ) És miért nem szélesebbek a csíkok, hogy jobb legyen a LED hűtése? Vagy miért nincs a lavórra csavarozva az egész, esetleg hűtőpasztával? Azért itt látszik, hogy koreai a cucc, nem japán - a termék jó, a felépítés kevésbé.


  Igazából a szétszedős videó tökéletes az én képeim helyett is

  Na mindegy, a lényeg, hogy le kell venni az LCD-t a lavór tetejéről. Kell mondani, hogy az egy vékony üveg, ami törékeny? Hát mi nem vettük le. Inkább pofára fordítottuk a TV-t, és a lavórt vettük le a LCD-ről. Így sem volt veszélytelen a művelet, de megúszta a cucc :)

  Folytatás...

  hcl 5 hónapja 1

 • Nikon W100 vízálló kompakt fényképezőgép - elhajlott kártyaérintkezők

  Avagy arról, hogy mi is az a groteszk kókányolás. :DDD Merthogy abból a hardcore verzió fog lentebb következni. :DDD

  Úgy tűnik, a Nikon vízálló kompaktjai érintkezőgondokkal küzdenek. Volt ugye az S32-m, aminek a microHDMI aljzatában okozott zárlatot egy érintkező, egy-két ugyanilyet távjavítottam is (csak volt, aminek az USB-jében volt a zárlat), most pedig itt van egy W100, amiben a SD foglalat érintkezői hajlottak meg csak úgy, egy random kártyacsere során. Márpedig egy vízálló gép csak megéri a megmentést, még ha olyan low-end is, mint ezek a Nikon bumszlik.


  Ezek azok : Az S32 és a W100 (utóbbi az S33-ra hasonlít jobban)

  Na most ezzel az volt a gond, hogy ennek a foglalatnak nem lehetett csak úgy levenni a tetejét, hogy visszahajtogassuk az érintkezőket - pláne, hogy az érintkezők a tetejében voltak (a hátán fekszik benne a kártya), műalkotásnak szép is lehetett, csak a tartósságával voltak bajok.

  Folytatás...

  hcl 5 hónapja 12

 • Arduino alapú akkuteszter építés

  Nem tudtam akkutesztert venni. Az ötödik sikertelen rendelés után elhatároztam, hogy építek egyet...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 6 hónapja 41

 • Abszolút minimál gép teszt

  Cseréltem a Vmware hostom (sokkal újabb lett, AMD Phenom II 945... :D ), így a régi host feleslegessé vált. Ez egy Core2 E8400 prociból, és ATi X300 VGA kártyából álló gép, egyedi házban (más nem maradt benne). Miután anyámnál is pont ilyen van (jobb videokártyával, SSD-vel, és 4GB RAM-mal), adja magát, hogy hozzá kerüljön tartaléknak.

  Volt viszont maradék RAM (1GB DDR2/667), meg van egy USB-s SSD-m , Debiannal... (Ami ugye nem Live CD, hanem egy komplett Debian) Jött az ötlet, hogy ki kéne próbálni, mit tud, főleg egy olyan konfigon, amit sokan bottal se piszkálnának már :D

  Bele is pattant a RAM, pöccre indult, pillanatok alatt fent volt a rendszer. Érzésre elég gyors volt, az 1GB RAM több, mint fele szabadon.

  Nézzünk videolejátszást, hogy dolgozzon is : pöcc-röff. Ugyan csak 720p-t próbáltam, de azt még nézhetően vitte böngészőből (és szerintem ez is inkább az X300-tól függ). VLC-vel szerintem teljesen jó lenne.

  Folytatás...

  hcl 6 hónapja 44

 • Android CameraX alapkód, hogy ne kellejen neked is napokig Google-özni...

  Elkezdtem fejleszteni egy Android appot, közösen egy cimbivel. Az app kamerát használ, ami kapcsán nem kevés szívást okozott, hogy hogyan is kellene Java-ban leprogramozni legalábbis az alapfunkciókat, miszerint előnézeti kép, és annak feldolgozása lenne szükséges. Korántsem olyan egyszerű, amilyennek látszik...

  Mivel én sem tudok igazán Java-ban programozni (ööö, mármint hogy másban sem :DDD ), sem Androidra nem fejlesztettem még, igen sokáig tartott egyáltalán működő példákat összekukázni. A kutatás során derült ki, hogy a Google CameraX API-ja elég sok mindent megold a kódoló kisiparos helyett. A Camera2 API-t is lehet használni (most azt gyűröm), de ha nem kell különösebben uralni a kamera paramétereit (fehéregyensúly, ISO, expókorrekció,stb.), akkor egyszerűbb a CameraX. Viszont a CameraX példái szinte mind Kotlinban íródtak, ami nyelv működésére a mai napig nem sikerült rájönnöm... :D :W :Y :F Nem mellesleg persze a szokásos probléma, hogy a fellelhető példaprogramok egy része le se fordul, vagy túl bonyolult, a "hogyan kell ezt" kérdésre talált válaszok meg csak töredékek, ott kezdve, hogy "ezt hova is kéne a programban...".

  Folytatás...

  hcl 6 hónapja 7

 • Öreg tablet átalakulása okos terminállá

  Többször írtam már arról, hogy nagy kár azokért az informatikai eszközökért, amiket csak szoftveres elavulás miatt vagyunk kénytelenek lecserélni. Így volt ez egy Onda V975m tablettel is, ami egy ismerőstől került hozzám, mivel nála már semmilyen felhasználása nem volt. Meg mire is : egy 4.4.2-es Androidot futtató tabletről van szó, amire semmilyen OS mod nincs, a gyári szoftver viszont gyanúsan kínai is. Ugyanakkor elég nagy, és a kijelzője brutálisan jó minőségű, a hardver is elfogadható, kár lenne érte.

  Én sem tudtam vele mit kezdeni, amíg a felújítás alatt levő lakásunkban ki nem bontottam a spájzból a polcokat. Akkor leesett. Mármint nem a tablet, hanem...

  Folytatás...

  hcl 7 hónapja 3

 • Kipróbálok egy almát, első tapasztalatok

  Flamewar generálás lvl basic

  Volt egy Androidos telefonom (Samsung S5), amit szerettem, jó volt, Lineage-el supportált is, stb. Egy baja volt : a gagyi kínai kijelző. Miután másodszor cseréltem rajta, kiderült, hogy mindig van lejjebb, és a beszerzett darab még az előzőnél is többet zabál, azaz már minimális képernyőidő mellett sem bírt ki egy napot töltés nélkül a telefon (új akkuval!). Nem mellesleg pedig méretpontatlan is volt, így nem lehetett normálisan feltenni (nem csak annyiban, hogy vastagabb volt a gyárinál, hanem konkrétan a kávába nem fért bele). Lecsiszoltam az aljából, de a vastagságproblémák miatti feszülést nem bírta (az előző kínai igen), rövid úton elrepedezett.

  Itt untam meg, bár főleg azt, hogy nem lehet normális kijelzőt kapni normális áron - az S5 hardvere több, mint elég lenne nekem - kell egy telefon.

  Követelmények

  - Hosszú távon supportált OS (minimum biztonsági frissítések még 1-2 évig, vagy tovább)
  - 25 ezer Ft körüli ár
  - Átlagos használat mellett 1 nap akkuidő
  - Legyen jó arra, amire az S5, ez mondjuk nem egy lehetetlen dolog (e-mail, navigáció, csillagtérkép, jegyzetek, chatelés, ilyesmik)

  Folytatás...

  hcl 8 hónapja 32

 • Lightning-USB kábel kiosztás iPhone-hoz

  Volt egy kínai Lightning kábelem, amit sikerült egy túl "szűz"' USB csatlakozóból kirántani. Mivel a csati kissé még új volt, és rendesen fogott, a kábel szakadt ki az USB dugójából.

  Egy ideig aztán parkolt a cucc, mert nem volt olyan iPhone a közelben, amivel lehetett volna tesztelni, sem olyan kábel, amiről egyáltalán a kiosztást kimérjem. (A Lightning oldaláról mondjuk találtam kiosztást, de az USB továbbra is kérdés volt.) Most azonban lett, így tettem rá másik dugót. Ha már lemértem + lejegyzeteltem magamnak, hogy melyik szál micsoda rajta, gondoltam meg is osztom. Hátha más is van úgy, hogy amúgy van otthon szerelhető USB csati, ami még mindig olcsóbb, mint egy új kábel (még Kínából is, a 300Ft-osoknál is).

  A D- D+ kikeresésével nem szórakoztam (mármint, hogy az 1 és 2 közül melyik a D- D+), úgyis csak annyi a lényeg, hogy a megfelelő helyre menjenek. A Lightning csatin 8 érintkező van, mondjuk ezt utólag rajzoltam be, mert jól kiégett a képen :D

  Ha ezen rajz alapján javítasz kábelt (amúgy csak saját felelősségre ;) ) akkor mindig mérd ki az USB oldal + és - oldalát!

  Folytatás...

  hcl 8 hónapja 2

 • Elefántláb

  (Hirtelen ötlet volt megszemélyesíteni valamit, ami az Elefántláb létrejöttéhez vezetett.. :) )

  Ki akart szabadulni.

  Amióta felébredt, be volt zárva, erejét folyamatosan szipkázta börtöne. Hasztalan próbált kiszabadulni, a börtön résen volt, minden próbálkozáshoz hozzáidomult a szorítás.

  Sok idő után, amikor egyszer valamiért annyira elnyomták, hogy már a saját kipárolgásai fojtogatták, végre ki tudott szabadulni. Kintről egyre újabb hatásokkal próbálták feléleszteni, de ébredés helyett inkább erőt gyűjtött - s ez alkalommal a börtön, elővigyázatlanul, tágabb teret engedett neki.

  Kirobbant, ledobta a börtön határait, de a világ többi része hideg volt. Ez új volt, és veszélyes.
  Elindult a másik irányba - arrafele is szabad volt már az út - de a hideg követte, és egyre inkább gyengült.
  Nem is jutott messzire, hamar elfogyott az energiája.

  Megfagyott, de nem merült ki teljesen.

  Azóta sok idő telt el. Mozdulni nem tud, de azóta is szórja dühét maga körül, és várja a következő lehetőséget.


  (Forrás : imgur.com - The Chernobyl Story [Updated & Expanded])

  Folytatás...

  hcl 1 éve 0

 • USB-ről bootoló Debian Linux készítése

  Nemrég szükségem volt egy pendrive-ról bootoló Linuxra, ám sehogy nem sikerült normál disztrót pendrive-ra telepíteni (nem Live, hanem a pendrive-ra telepített normál OS kellett, ami fontos különbség). Másképpen sikerült megoldani, bár nem a legegyszerűbben -fapados, de működik, és elég kicsi a helyigénye is.


  Forrás : https://debian.ee/

  A legtöbbet ez a leírás segített : https://willhaley.com/blog/install-debian-usb/ ,
  ez alapján készítettem egy parancsszintű itinert is, amivel könnyen kivitelezhető (kb. scriptelhető) a telepítés.
  Az egész alapja a debootstrap csomag, amivel egy Debian imaget fogunk készíteni egy image file-ban levő filerendszerre. Később ezt az imaget felmountoljuk, chrootolunk bele, és testreszabjuk. A telepítést Debian Linux-on végeztem. Hasonló módszerrel amúgy Ubuntu is előálltható.

  Folytatás...

  hcl 1 éve 12

 • Kotyogós - nem kávéfőző, objektív... (Sigma 70-300 javítás)

  Már írtam párszor a Sigma 70-300 és Canon 75-300 teleobjektívjeimmel történő szenvedésről - egyik sem lett akkor tökéletes, de azóta voltak lépések, kisebbek, nagyobbak, de főleg előre.

  A Canon egyszerű, de drága eset volt - laza 18 ezerért volt frontlencse az ebay-ről, csere, és "jó" lett, azaz csak annyira borzalmas, mint új korában.

  A Sigma viszont, hiába a frontlencse takarítása, majd cseréje, csak borzalmas képet adott, aztán rájöttem : kotyog az egész első tubus.

  Na de az úgy biztos jó... de nem, nem jó. Próbáltam kihézagolni, stb., nem lett jó. Egy ideig használtam úgy, hogy minden kép előtt megrántottam kifelé a tubust, és vagy jó lett a fókusz, vagy nem. Na de mégsem kávéfőző ez, hogy kotyogjon!


  Róla van szó. APO DG Macro

  Folytatás...

  hcl 2 éve 0

 • Yashica Electro 35 filmes fényképezőgép újjáélesztés

  Nem restaurálás, csak működőképessé kellett tenni a címben szereplő fényképezőgépet...
  Egy ismerős (Suggah Productions) gépéről van szó, aki tapasztalatszerzés céljából szeretett volna egy filmes távmérős fényképezőgépet. Egy Yashica Electro 35 GS volt a kiszemelt, amit meg is vett, a gép pedig nálam kötött ki, mert volt pár hiányossága.


  Jancsika

  A GS a 70-es évek elején jelent meg, az alap Elektro 35 kicsit extrázott változata. Az alapgép is figyelemreméltó volt, ugyanis 1966-os megjelenésekor a következőket tudta :

  - Távmérő - ez ugye volt korábban is, de drágább gépekben. A fókuszálást segíti, a keresőben látott kép jelzi, ha jól állítottuk be a téma távolságát. Ezen a gépen már a kényelmesebb változat van, az objektíven levő fókuszgyűrű tekerése közvetlenül hat a távmérőben a képre is.

  Folytatás...

  hcl 2 éve 0

 • Biztonságos Androidok márpedig léteznek?

  Az informatikai biztonság mostanra kardinális kérdésé kezd válni. Az én álláspontom az, hogy a legújabb, csillivilli eszközök is csak akkor érnek valamit, ha nem tudja az első script kiddie, vagy bot megtörni, esetleg nem fog az első simlis weboldal bányászni rajta, amit sikerül kinyitni. Márpedig ezek ellen nem kell sokat tenni, amennyiben nem túl paranoid az ember - kis odafigyelés (nem telepíteni minden marhaságot), adblock, normális jelszavak, és... ...biztonsági frissítések. Windowsosoknak vírusirtó is. Ezek megléte esetén a legtöbb probléma ellen védve vagyunk. (User error ellen nem, de hát...)
  Alapvetően egy olyan eszköz esetén, ami valószínűleg tele van a személyes adatainkkal - és másokéval, pl. telefonszámokkal, hozzáféréseinkkel, nem hiszem, hogy túl magasak a fenti követelmények - pláne, hogy mostanában egyre gyakrabban derül fény durva hibákra, mindenféle informatikai eszközben.

  Nos, biztonságos Androidos eszközt szerezni valahogy egyre problémásabb, legalábbis bizonyos esetekben.
  Konkrétan anyámnak kerestem tabletet, mert jelenleg egy kínai négymagos "izét" használ 4.4.4-gyel, ami életében sem volt frissítve, soha nem is jelent meg rá semmi. Az USB aljzata többször kiszakadt, csereérett a cucc.


  Forrás : pngimg.com

  Folytatás...

  hcl 2 éve 27

 • Nagyméretű ISO hálózati bootolása PXE-ről és iPXE-ről

  Ahogyan az iPXE-s címlaposban is volt szó róla, a meglevő ISO image-ink hálózatról bootolása igen kényelmes tud lenni - többek között azért is, mert ez a hálózati bootolás legbutább esete : áttöltjük az ISO-t a kliensgépre, ott az megmarad a RAM-ban és onnan indul az ISO-ban levő oprendszer.
  Ehhez általában a memdisk kernel használatos, aminek kb. ennyi is a feladata. Azonban a memdisk is tud pár hasznos dolgot, amivel mind PXE, mind iPXE esetén könnyebb megoldani egy nagyobb ISO bebootolását - nekem ez régebben mindig problémás volt, de most itt van két egyszerűbb megoldás is.

  Nekem elsősorban a favorit all-in-one boot-CD, a Hiren's bootCD indításhoz kellett a dolog, így a bemutatásban is ez fog szerepelni. Gyakran kell alaplapokat, laptopokat tesztelnem otthon, amihez nem mindig van háttértár, vagy más ok miatt (pl. onnan kéne adatot menteni) nem érdemes arról elindítani a gépet. Van persze pendrive-on, meg CD-n is kiírva boot CD, de azzal mindig a hova tettem, nem olvassa, miért fagyott meg betöltés közben, nem bootol, stb. gondok vannak. Hálózatról meg gép bekapcs, elindul a PXE, onnan már menüből válogatom, hogy mit akarok indítani. S ha a Hiren's ISO-t hálóról bootolom, akkor az új verziókat elég csak letölteni a home szerveremre, ahonnan máris elérhető.

  Folytatás...

  hcl 2 éve 8

 • Canon 430EXII vakuban villanócső cseréje

  Egy fotós ismerős keresett meg azzal, hogy egy leesés után nem villan a Canon 340EXII vakuja. Ennek javítása amúgy csak a hivatalos szervizekben drága, független javítóműhelyekben pár ezer Ft-ból megvan. Ugyanakkor nem kivitelezhetetlen egy egyszerű pákával, és PH00 csavarhúzóval sem. A cső pedig ebay-ről 1-2000ft-ért is beszerezhető.

  Fontos : a vaku RÁZ. Nem kicsit. 1000V körüli feszültség van a villanócső kondenzátorában kikapcsolás után is, és az nem játék, csak akkor kezdj bele egy vaku szétszedésébe, ha tudod, mit csinálsz. Mindenképpen le kell sütni a vaku kondenzátorát, mielőtt elkezded a csövet cserélni! A kisütés menetét lásd később.

  A vakuból ki kell venni az akkukat. Alap, véletlenül bekapcsolod, baj lesz.

  A 430EXII és az 580 csőcseréjéhez is elég a felső, forgatható részt szétszedni. Ennek az alján van két csavar, ezeket csavarjuk ki. A forgásponton kétoldalt két kemény gumi dugó van, ezeket fel kell pattintani. Alatta oldalanként 4 csavart találunk, illetve a forgatómechanikát kioldó gomb mellett egy-két plusz lyukat. Az egyiken belátni, két rézszínű érintkezőre. Ezek a kondenzátor pontjai, az egyiket a talphoz érintve egy 1k-4,7k ellenálláson keresztül, le kell sülnie a kondenzátornak. A talphoz képest a lyukon keresztül mérhető is a feszültség, amíg nem 0, ne dolgozzunk tovább (mind a két ponton érdemes megpróbálni a mérést)!

  Folytatás...

  hcl 2 éve 2

 • Ad hoc powerbank

  Az a helyzet, hogy elég gyorsan merül a telefonom, részben mert a 8-as Android alapú Lineage sokat fogyaszt, részben mert képtelenség emberi áron olyan akkut találni az S5-öhoz, ami legalább közel van a ráírt 2800mAh-hoz. Melóban ez nem gond, általában töltőn lóg, de máskor macerás lehet. Tehát kell egy powerbank. De nem ám csak úgy veszünk, hanem újrahasznosítunk. (Gányolunk :D )


  Az eredmény

  Régebben volt Lumia 535-öm, ugyanilyen gonddal, csak ott a Windows Phone 10 zabálta a kamu kapacitású kínai akkukat. Na, ahhoz 3 akkum volt... És kettő van is. 2200mAh-nak hazudva darabja. Ha a kettő együtt annyi, akkor már jól jártam.

  Powerbank elektronika az ebay-ről lett, olcsón. 500Ft-ért 2 USB kimenetes, 2A-es, zseblámpás.

  Folytatás...

  hcl 2 éve 18

 • Sony DSC-H50 , gombatelep a frontlencsén?

  Ismerős fényképezőgépe "belülről elkezdett párásodni", továbbá "homályosak a képek" - ilyen panaszkodás jelezte a javítani való érkezését. A gépet megtekintve gyanúsan gombásnak tűnt a frontlencse (bár lehet, hogy csak bepárásodott, vagy vizes lett, és annak a nyomai vannak a lencsetagok között) Viszont legalább akkut nem kaptam a nagyzomos Sony DSC-H50 -hez, csak töltőt.


  A frontlencse a gyanús foltokkal...

  Szerencsére feltűnt, hogy a gépet nem kell atomjaira szedni, ha a frontlencsét szeretném pucolni. Az optika elején a nameplate gyakran használt megoldással, csak ragasztva van.


  Innen kezdődik a szétszedés

  Felszedni, majd alóla kijön a 3 csavar:

  ...de az alatt csak egy újabb műanyag van, meg egy kis ragasztó. Abban is 3 csavar, azt is ki.

  Folytatás...

  hcl 2 éve 2

 • Hálózati bootolás "PXE nélkül" - iPXE

  TFTP szerverről, SAN-ról, iSCSI-ról, NFS megosztásról, és sok egyébről is tudunk vele rendszert indítani.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 éve 43

 • Ne dobd ki

  (Akinek nem inge, ne vegye magára.)

  Karácsonyra új laptop fényképező iPhone farmer kisautó stb. stb...
  Vagy csak tönkrement valami, és vettél újat? Meguntad, és csere? Mehet a régi a kukába, kinek kell az a rom!

  Talán mégsem a legjobb ötlet. Kidobni talán a legrosszabb eset, hiszen amit kidobsz, az valahova kerül. Talán már nem Kína, India szeméthegyeit növeli, de valahol el lesz tárolva - vagy újrahasznosításra várva, vagy még arra sem. Az újrahasznosítás nem tökéletes, de jobb, mintha feldolgozatlan marad a szemét.

  Az újrahasznosítás egyik jó formája talán az, ha nem dobod ki.

  Rengeteg működő eszközt dobálnak ki emberek. Hibátlanul működő eszközöket, amiknek az egy baja az, hogy a tulajdonos igényeit már nem szolgálják ki. (Cégekre is igaz ez - csak más a mögöttes ok.)


  Forrás : www.toptenz.nez

  Folytatás...

  hcl 2 éve 76

 • Bó'dogat mindenkinek :)

  Szóvalakkor :

  :)

  hcl 2 éve 3

 • ESXi Customizer, ha egyedi VMware telepítő kell

  A VMware jó dolog, talán a legjobb a virtuális környezetek közül - ráadásul a mai desktop processzorok már (régóta) megfelelően erősek ahhoz, hogy erőmű jellegű szerver nélkül is lehessen VMware hostunk, amin kedvünkre szórakozhatunk virtuális gépekkel (és ingyenes licencű ESXi-vel).

  Én is egy ilyen low cost hostot raktam össze, ami Core2 alapú, így az ESXi 5.5 és 6.0 hajlandó rajta működni. Viszont a benne levő hálókártya egyáltalán nem támogatott (Marvell). Mivel low cost megoldás (maradék gép, amibe éppen lett winyó), a létező legolcsóbb hálókártyát vettem bele, amin Realtek 8111C chipset volt (PCIE buszos kellett, csak abból volt egy X1 az alaplapon).

  Utóbbi kártya szintén nem támogatott már az ingyenes licenccel elérhető verziókban, viszont az 5.1 még támogatta, és a VMware köré szerveződött közösség még készít a driveréből csomagokat újabb verziókhoz is - és ezeket depot-okban közzé is teszik. Ezek többek között a V-Front depot-on érhetőek el, pl. a net51-drivers egy ilyen csomag, ami az ESXi 5.1 drivereit tartalmazza, de sok más cucchoz is léteznek driverek.

  Folytatás...

  hcl 2 éve 6

 • Hogyan nem virtualizálok :D

  Divat mindent is virtualizálni. Használtam már én is Vmware Playert, KVM-et, stb. a saját gépemen, a munkahelyemen pedig több szerverünk is van Vmware ESXi-n, de ezek esetén a Vmware supportja nem mi vagyunk, csak a guesteké. Tanulási céllal gondoltam tehát, hogy hasznosítom az otthoni Core2 tesztgépemet, és létrehozok egy virtuális környezetet, amivel ráadásul kiválthatom a saját laptopomon KVM-en futtatott virtuálgépeket, amik azért okoznak gondokat (pláne egy WIn10, amikor éppen kell egy Windows, borzalmasan erőforrás-zabáló).

  A rendelkezésre álló hardver azért nem egy erőgép, mert egy Core2 E8400-ról van szó 4GB RAM-mal, amibe végre lett egy 250GB-os winyó is. A terv az volt, hogy egyszerre egy virtuális guest fog menni, viszont a virtualizációval a virtuális környezetekkel való ismerkedésen túl megspórolom a dualboot maceráját, és tetszőleges variációkban próbálgathatok OS-eket, illetve használhatom azt, ami éppen kell. (Nemrég majdnem egy hétig futott egy adatmentés a virtuális Windowson egy ismerősnek, az azért nem volt kényelmes - jó lett volna, ha az egy külön hardveren megy...) S ha már, akkor nézzük meg, hogyan is néz ki a Vmware adminként...

  Arra azért nem gondoltam, hogy ilyen mennyiségű virtualizációs környezet fog elvérezni :D Címszavakban :

  Folytatás...

  hcl 2 éve 40

 • MegaGány - Router táp protézis

  Kollegának behalt a TP-Link 740-e - igen, persze, elavult, fúj, kidobni, hozzá se nyúlni, ki foglalkozik ilyennel. Hát én. Ha okosba' megoldható, még mindig olcsóbb, mint egy új eszköz, amire használták (WDS kliens) meg elég. (Ja, meg Openwrt is van rá, amivel az egyik legolcsóbb router, ami biztonságossá tehető az outdated gyári firmware lecserélésével.)

  A jelenség az volt, hogy meg se nyikkant a router. Azaz, néha igen, pár másodpercre. Nem tápcsatlakozó, nem kondenzátorok. A táp IC-n volt mérhető feszültség, csak olvasható felirat nem, hogy mi az, így azt sem tudtam, minek kéne rajta lennie..

  Aztán a gazdája talált egy kis leírást a HUP-on, ugyanerről a 740v2-ről, amin rajta volt, pár pont, ahol 3,3V-nak kéne lennie. Na, ez nem annyi volt, hanem 0.
  Minden mindegy alapon adtam neki 3,3V-ot a megfelelő helyre (egész véletlenül egy LM117-ADJ stabilizátor bemenete) egy PC tápról, és voilá :D Elindult.
  Mivel az IC típusa is meglett közben, kiderült, hogy akármit is mértem rajta, az nem volt jó, a kimenete szög 0V volt.

  Folytatás...

  hcl 2 éve 8

 • Egyszerű fejlesztőeszköz ESP8266-01 mikrokontrollerhez

  Egy Arduino-s kapcsoláshoz lett volna szükségem Wifi kapcsolatra, gondoltam beszerzek egy Arduinohoz való Wifi modult. ESP8266 - ot sikerült vennem, amiről gyorsan kiderült, hogy egy önálló, beépített Wifi illesztővel rendelkező mikrokontrolleres eszköz, és az Arduino helyett meg is felel nekem - főleg, mivel az Arduino fejlesztőkörnyezetével programozható is. Amúgy az ESP elég combos is a 40MHz-el... Viszont a program feltöltése macerás volt, így hamarosan összedobáltam egy fejlesztőeszközt hozzá (próbapanelra :B :P ) , amivel kényelmesebben lehet váltani a programozás, és normál módok között. Ehhez rendkívül egyszerű dolgokat használtam, főleg csatlakozókat, kapcsolókat, és drótokat. Nem lett szép, de működik.

  Az ESP8266-01 az ESP8266 köré épülő modulok egyszerűbb verziója. Csak két ki/bemenete van, a GPIO0 és a GPIO2, ezen kívül RX/TX lábai a soros porthoz. Tápot igényel még (3,3V és GND), egy Reset lába van újraindításhoz, valamint egy CH_PD nevű bemenete, amivel engedélyezni/tiltani lehet a mikorkontrollert (ha a CH_PD szintje magas, akkor működik a kontroller).

  Folytatás...

  hcl 3 éve 3

 • Dirt Devil Spider alsókategóriás robotporszívó - nem szívás

  Takarítani kell, de túl unalmas ahhoz, hogy szeressem is. 2017 során akadt egy váratlan lehetőség, hogy egy bizonyos munkahelyi jutalomkeretet mindenféle közepesen gagyi műszaki cuccra válthassak; robotporszívó is akadt a listán, méghozzá ez a Dirt Devil Spider M607. A PH robotporszívós topicban olvasottak, és ribarszki fórumtárs összefoglalója alapján ez egy meglehetően egyszerű darab. (Gondoljatok bele, milyen volt a másik lehetőség, oldalkefe nélkül :D )

  Kialakítás

  Folytatás...

  hcl 3 éve 3

 • A hülyeség megöli a világot

  Korábban, a műszaki kultúra kapcsán már érintettem ezt a jelenséget, de még az azóta eltelt időben is egyre látványosabb, és aggasztóbb kezd lenni egy dolog : annyira burjánzik az emberi butaság, hogy lassan komolyan alakíthatja a társadalmat.

  Mire gondolok?

  A rádióba a Hírcsárda cikket olvasván betelefonáló néni (politikától függetlenül), homeopátia, vagy a laposföld-hívők csak a jéghegy csúcsa, viszont jól mutatják azt, hogy a társadalom nagy része nincs felkészülve az összefüggések meglátására, de akár arra sem, hogy értelmezze az általa szerzett információkat. A dolog nem mindig ennyire durva, de egyre inkább beszivárog a mindennapokba.

  Nemrég rokonlátogatóban járva, kérdezték, hogyhogy ennyire rossz az autóm?

  Folytatás...

  hcl 3 éve 164

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.