- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rednifegnar
senior tag
-
rednifegnar
senior tag
válasz
csabyka666 #100661 üzenetére
egyszer volt ilyesmink (ajandekba kaptuk), en 3 nap utan hulyet kaptam a csobogasatol, 1 het utan kihuztam aztan odaadtuk valakinek
-
rednifegnar
senior tag
válasz
baly81 #100617 üzenetére
valamit nekem is vennem kene, egy regi lcd-s korkapcsolos van de mar kicsit kontaktos a kapcsolo meg a csatik is. legalabb 20 eves, amugy eleg jo funkcionalis a cucc, anno meg bp-en a jaszai mari teren vettem (nem tom emlexik e meg valaki hogy volt ott egy nagyobb elektronikai bolt).
ami kicsit zavar benne hogy kondit csak az elolapjaba epitett kis lukakban tud merni, jobb lenne a vezetekkel.ezek a teljes kijelzos meg szines cuccok mennyire lathatok tuzo napsutesben?
meddig birja az akksija? a mostanim az evekig is birta az ominozus 9v-os elemrol.az automatikus mereshatarvalatas se a kedvenvcem ami masodpercekig gondolkodik mi merre, meg valahogy az, hogy automatikusan tologatja a tizedes pontot az is olyan ize, ranezesre nem olyan egyertelmu mint a dzsekszilesk.
valamit vennem kell mert a mostaninal a didoda vizsgalat is kohogos lett es elegge zavar hogy nem sipol de megse szakadt, valoszinuleg mar ki van kopva benne minden.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #100564 üzenetére
regebbi canon elektronikus irogepeknel is divat volt ez a forditott polaritas (normal tapcsati mellett).
ennek a nyominganak annyi "vedelme" van, hogy a tuske nagyon vekony (~1.8mm) igy nem tudod bedugni normal aljzatokba (a tápját).
idegen tapot bele lehet dugni, de alapban nem erintkezik mivel kicsi a tuskeje de ez kb semmit nem jelent, mert oldalra feszited es mar hozza is er.
azt nem tudom van e ezekben polaritas vedelem (praktikusan egy dioda) de nem is szeretnem kiprobalni.
ezt a nyomtatot is mar reg atkotottem volna normal polaritasra es kicsereltem volna tapaljzatot egy szokasosra, ha nem lenne meg 3 evig garis.
minden esetre tettem ra nagy sarga veszely cimket forditott polaritas felirattal, hatha megvedi addig mig at nem kotom. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #100558 üzenetére
az meg a jobbik ha ilyen. most van nalam egy nyomtato aminek a tuskeje 1.8mm korul van (de persze olyan melyen van az egesz hogy megmerni is alig lehet), a klasszik 2.5/2.1 az nem is erintkezik.
hab a tortan hogy forditot polaritasu, a kulso a pozitiv, a tuske a negativ, orom az ilyen cucc... -
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #100549 üzenetére
en mar a harmadik v negyedik garnitura szenkefet fogyasztom, 4e ft-ert veszem az orczyn es par evente kicserelem, mikor mar sotetben villamlik az alja...
elotte 1 whirpool elektromechanikus körkapcsolooras volt. biztos nem olyan szuper , energitakerakos de mukodott baromi sokaig es pontosan tudtam mit csinal es meddig. sajnos mar a kasztnija hullott szet a rozsdatol ezert kellett lecserelni. -
rednifegnar
senior tag
válasz
baly81 #100547 üzenetére
nekunk is egy gorenje tuzhelyunk van, keramialapos felso+ elektromos sutovel, de ez mar vagy 20 eves minimum (lehet inkabb 25), teszi a dolgat.
inkabb eloregedesi problemai vannak, a tekeroknek elengedett a ragasztasa, belulrol vilagitosak a homerseklet kijelzo gyuruk, azok megrepedeztek, es ilyesmik. funkcionalisan nincs baja. egy idegesito dolga van, aramszunet utan amig nincs beallitva az oraja addig nem mukodik a suto resze.valoszinuleg olyan ez hogy eladnak millio darabot, es mindig lesz abbol egy toredek szazelek, vagy egy-egy darab/tipus amivel gond van. persze akit erint azt rohadtul bosszantja es atkozza a markat, a sokasag meg nem foglalkozik vele hisz neki mukodik.
engem peldul rohadtul zavar a zanussi mosogepunk teljesen kiszamithatatlan mukodese, mast meg nem. ez meg csak nem is hiba hanem feature, de engem halalba kerget. beteszel egy adag ruhat es nem tudod meddig tart egy muvelet, mivel mindent magatol akar kiokoskodni, a nedvszivasbol, a tomegbol, stb.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Barret001 #100535 üzenetére
tessék.
szerkezet a termékleírás szerint (képet nem tettek közzé róla) egy nanotechnológiás chippel és érzékelőkkel ellátott karika, amit az óvszerre kell rárakni. Majd a használat után a szeretkezés közben összegyűjtött adatokat a hozzá tartozó alkalmazás segítségével le lehet tölteni egy okostelefonra. És még attól sem kell nagyon tartani, hogy akció közben lemerülne: a cég közlése szerint egy töltéssel több mint hat órán át bírja energiával. -
-
rednifegnar
senior tag
de ha elolvastad akkor a kerdes arra vonatkozott hogy ha forras iranybol megy el akkor is ugy marad e. mert ugye egy hagyomanyos kismegszakitot ez nem erdekli.
az nekem bonusz hogy ha visszajon a delej, akkor se kapcsoljon vissza.
ezert kerdes, hogy mind ilyen vagy csak egyes tipusok?
amugy a sinbe teheto fi relek is ilyenek? mert az jo szivas ha minden kimaradas utan menni kell es visszanyomkodni oket. de nem ismerem, ezert kerdem.pl ennel faxan oda van irva:
-
rednifegnar
senior tag
urak en teljesen vakon vagyok a temaban:
szoval vannak konnektorba dughato fi relek.
egy ismimnek van es miutan aramszunet volt az egesz faluban, akkor derult ki, hogy az nem kapcsol vissza magatol (ez kb a telepites utan 2 nappal volt szoval teljesen uj volt nekik is hogy ez ilyen).
namarmost kerdes, az osszes ilyen konnektoros fi ilyen? vagy csak par tipus. neztem a neten a legtobbnel nem sok dokumentacio van, de van ahol oda van irva hogy aramszunet utan visszakapcsolando.
ez nekem is nagyon jo feature lenne mert akkor ez azt jelenti hogy nem kell magneskapcsolot csinalnom, hisz ez alapbol tudja.
(a gond az hogy soxor van olyan tipusu aramszunet ahol kimarad a delej aztan visszajon nehany mp-re utana megint el majd vissz aztan el es rangatja az eszkozoket. ilyenkor jobb ha mar az elso utan eldob mindent es nem is kapcsol vissza, majd en visszanyomom.) -
rednifegnar
senior tag
proba cseresznye.
ha hibas akkor annak ugyis mindegy, en leszednem elsore a cimkeket es a gumirozast teljesen. gumi valoszinuleg ra van ragasztva. aztan utana ugyis latod hogy mi van alatta.
ha ugy sincs sehol csavar akkor eselyes, hogy ossze van ragasztva. eleg teleshopos filingje van a cuccnak. az is lehet, hogy ossze van bajonettzarazva.
pl az alap oralb fokefe is ugy van megcsinalva hogy baromi eros bajonettzar van kialakitva a sajat anyagabol es azzal osszepasszitva. nincs benne csavar, de olyan eros igy is, hogy vizhatlan.
persze egy ket szetszedesnel tobbet nem bir, de egy akkucseret meg kibir es vizhatlan marad. teny hogy baromi erosen kell csavarni hogy szetjojjon, ehhez lenne jo egy videot latni de nincs. -
rednifegnar
senior tag
válasz
btraven #100407 üzenetére
vagy olyan halovany, hogy alig latszik.
a 3v-os elem 3v ugyan, de azert frissen az elso idokben par tizeddel tobb es az mar lehet sok annak a lednek ami 3v-rol is 150%-al van hajtva. 1apro smd ellenallas befer mindenhova, csak mechanikailag nem lehet ugy hajlitgatni mint a led eredeti labait. -
rednifegnar
senior tag
válasz
PROTRON #100242 üzenetére
azt tapasztaltam hogy altalaban az aljzat xar ezeknel. foleg a lengo verziokban. halal primko modon van megoldva a kontakt, raadasul eleg nagy a lotyogese bedugott dugo mellett is.
az aljzatban a tuske be van vagva es az idovel osszenyomodik, meg van amikor egy drotdarab szeru kis rugo tartja helyen. eleg gyengusok foleg nagy aramnal nem megbizhato. ennel meg a nyakba forrasztos is jobb ahol van egy rendes V alaku kontakt a kulso resznek.
csunya dolog de neha rca csatikat szoktam tapnak hasznalni, az mindig van otthon, csak nem jo beledugni a hifibe -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #100192 üzenetére
igazad vagyon, nyilvan ez igy nem jo. pufferkondi mekkora kellene ehhez? gyanitom az lesz a draga moka. 400V eleg lehet? hany mikro? meg milyen felepites? folia? nagyjabol kisimogassa es ne durranjon el...
arra gondoltam hogy egy 230V-os + 110V-os izzo sorban?
de lehet megprobalok valami 12V-os izzot keresni, kell hogy legyen valahol itthon, elvileg van tobb lelakott 12v-os olomakksim, azok jok ilyenre de jobb lett volna halozati fesszel megoldani. -
rednifegnar
senior tag
hulye kerdes, adott egy sima halozati feszes 100W-os 230v izzo, nem led hanem klasszik izzoszalas.
be lehet ezt kotni egyeniranyitva? eleteszek egy graetz hidat? valami combosabbat (pl 1000V 6A nem nagy penz ahogy neztem). birja ez igy? vagy valamelyik megadja magat?
cel egyszeru, a vibralast csokkenteni mert bandingol egy kamera monitorja es megneztem probakeppen egy zseblampaval, azzal jo, csak hat keves a feny (ledes halozatifeszes izzo is bandingol). -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #100178 üzenetére
nem tudom mi volt az oka, de az biztos, hogy mindig tiszta volt, de hat nem en vagyok a markaszerviz. az okot nem is kerestek, megpatkoltak a biztit azt jovanazugy.
par honappal kesobb mikor ujra kiment akkor kidobtam az egeszet, jobb a bekesseg (akkor vettem eszre hogy ilyen profin javitottak).
ez persze nem ma volt, a 7.keruletben volt a markaszerviz valahol a klauzal kornyeken. az is egy vicces dolog volt, hogy bevittem a szervizbe, majd mikor mentem erte mar nem volt ott a szerviz. kiderult, hogy idokozben elkoltoztek de szolni mar nem szoltak. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #100171 üzenetére
nekem az LG markaszervizben igy "javitottak" meg a mikroban levo nagy 5kV-os biztositekot. ez akkor derult ki mikor masodszor is kiment es szetszedtem. asszem annyival volt biztonsagosabb hogy ratettek egy prespan papir darabot. de nem hinnem hogy ez a patkolas a gyari eloiras lett volna...
-
rednifegnar
senior tag
nyilvan ez nem segitseg de mi szukseg van erre? nekem van egy nagyon regi genius m185 egerem (sztem valami nagyon basic cucc) es minimum 1 evig elmegy (de inkabb 2) egy elemmel. a legolcsobb ceruzaval hasznalom es napi 8-16 orat uzemben van 7/7 (kikapcsolni soha nem szoktam).
-
rednifegnar
senior tag
ugy remlik van kisebb is oled-es, de ahhoz mar nagyito kell.
nekem is naked gepem van de azert el tudtam helyezni ilyeneket, meg az se biztos, hogy allandoan llathato helyre erdemes rakni ugy se kell azt fixen nezegetni. a 3 led meg hat nem tul informativ.
pl van a lampa moge/ala epitve egy sziargyujto aljzatom (gps/telo miatt) csodalkoznek ha ne lenne ilyen fesz kijelzosben is (meg nem kerestem ra). -
rednifegnar
senior tag
válasz
7Sony7 #100103 üzenetére
nagyon pici 7 szegmenses ledeseket lehet venni, amekkoraba megforrasztod a ledest annal kisebb egy kesz (igaz szineket nem tud cserebe tized ponyosan latod).
pl itt van ez, de sok fele van:
https://modulshop.hu/036-feszultseg-mero-3-vezetekes-0-100-volt-kek-1162 -
rednifegnar
senior tag
megjott a szkop kijelzo kinabol (jo 3 het volt), olvastam ezekrol jot is meg rosszat, pl meret nem volt pontos, csatlakozo nem volt jo, nem mukodik a fenyero allitas, stb.
ez egy cfl csoves hattervilagitasu tipus. ma nekialltam beszerelni, igazabol semmi baj nem volt vele, egy furcsasag volt. az eredetin volt egy vastag szivacskerettel ellatott vedouveg, ami ezen nincs.
kicsit nehez volt lefejteni a gyarit meg van rajta egy vekony film szeru reteg, ez leszakadozott rola de nagyon vekony olyan mint egy hartya.
ezt nem tudtam lehuzni, de igazabol szinte nem is latszik bekapcsolva plane nem. igy attettem ezt a vedouveget a regirol az ujra.
mukodik rendben, igaz meg csak par orat ment, fenyero allitas is megy.bonusz: megvettem a hq-nal a kozepkategorias (60MHz) merovezeteket, azt is kiprobaltam jol mukodik, minosege is rendben van, valami +4e ft volt.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Reggie0 #99913 üzenetére
gondolom lattad mar ezeknek kaszaknak az elektronikus vezerleset, azert ne hidd azt, hogy csak egy kis feszej kell oda es jo lesz hisz "csak egy fukasza".
ebben egy eleg sok mindent mero cucc van. hasonlo pelda egy mosogep vezerles is addig egyszeru, amig meg nem nezed, hogy meg a leggagyibb mai is egyedul a fotengely hajtasabol es forgasanak egyenetlensegebol (gyorsulas,lassulas,raadott vezerlesre valo reagalas) mennyi dolgot olvas ki es azt milyen baromi gyorsan feldolgozza es az alapjan vezerel. akkor mar nem is olyan tavoli az az urtechnika pedig hat csak egy villanymotor az egesz.de mindegy en elengedtem a dolgot, multkor megneztem a service manualjat ez nem ennyi hogy xy mA, a kollega azt hiszi, hogy odarak par miliampert es az megoldja. nem igy van es nem is igy mukodik. de ezt honapokkal ezelott egyszer mar kitargyaltuk, markaszervizbe meg nem akarja vinni, igy marad itt a fantazialas az amperekkel. rajta kivul hasznalnak meg nehanyan stihl fukaszat (meg fureszt, funyirot, tokomtudja mit) nekik valamiert nem kell magnes elektronikat buzeralni.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
csabyka666 #99908 üzenetére
ezt honapokkal ezelott is megkerdezted es sztem le lett irva de ugy latszik nem akarod elfogadni hogy ez nem ilyen egyszeruen mukodik, bizonyara sthilek sem ertenek hozza csak gyartjak a gepeket ezerszam es uzemeltetik a szervizeket stb. de mindegy.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold #99897 üzenetére
nyilvan egy 1997-es cuccrol van szo, az nem tudja azt hozni mint a maiak.
ha most vennek szkopot akkor nem ezt vennem, de ez megvan, itt van. +20 eve hasznalom, maga koraban eleg jo volt (28 eves konstrukcio). emlexem ahogy idegenkedtek tole az oreg szakik az uzemben, aztan ok is raereztek, foleg az akkori digit (ttl vonalon) es az az 1 db amit meg tudott venni a ceg az mindig valakinel kint volt.
akkortajt, ujdonsag volt hogy nem csoves, konnyu mobil, tud sok mindent tek neve is eleg jo, hogy kiadott ilyet, ugy emlexem ez volt az elso lcd kijelzos gepuk (pontosabban sorozat).
hantek meg hasonlok azt se tudom leteztek e akkor.ez a szkopozas is olyan, hogy van hogy evekig nem hasznalom, de amikor kell akkor meg nagyon kell.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold #99891 üzenetére
neztem most persze a komolyabbakat is, hantek-bol van olyan ami szines de amugy csont ugyanaz mint a 30-eves tds210-es tek-em (az enyem monokrom), de paramterei ugyanezek: 60MHz, 1G/s, ket csatornas, 7", meg a gombkiosztas/elrendezes is pofara azonos (persze mar van hattervilagitas meg hasonlok). ez a DSO5062B, 160e ft korul van heastoreban es ez meg csak a belepo kategoria. nyilvan akkor mar nem ilyet vennek amit a mostani is tud.
a tek-nek sajnos mostanra ecetes lett a kijelzoje, tudom még hasznalni de igy nem valami jo. annyi orom az uromben, hogy lehet venni hozza vacsi uj kijelzoket kinabol, nem is valami nagy ritkasag mert eleg sokat talaltam (javitani is lehet de inkabb veszek masik lcd-t).
nem tom 30 ev mulva egy hantekhez lesz e csere lcd (bar 30 ev mulva mar igazabol mindegy is), persze az se baj ha 5-10 ev mulva van, meg hazilag cserelheto.
a pc-vel osszekotom fincsisegek eddig se igazan kellettek, asszem a tek-emben van lpt modul, talan mintha egyszer nyomtattam is volna vele, de ma mar siman lefenykepezem teloval a kijelzot szoval ez nem sokat jelent.akkor szoktam szkopozni mikor mar nehezen jutok elorebb valamivel, foleg logikai aramkoroknel (igaz ritkan foglalkozom massal). az nem lenne rossz ha hordozhato lenne es nem kellene tapkabellel szerencsetlenkedni.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
IstvánLászló #99888 üzenetére
nem egy olyan extra ritkasag ahogy elnezem, kaphato tobb helyen is sok fele fej. ez a ket fej ami van, az sztem mar min 30 eves, es birjak, szoval nem annyira romlosak ezek, 4e ft nem vag foldhoz.
nezgettem ezeket az ujsutetu szkopokat, de valahogy egesz alacsony szamokat latok meg ehhez az os regi tek szkophoz kepest is (az enyem 60MHz, 1G/s specko szerint, raadasul az enyem a legbelepobb volt akkor is).
ehhez kepest ezek az uj mikrovezerlos csodak valami nagyon alacsony szamokat mutatnak, persze ha jol olvasom: 200-500KHz meg 1-2M/s. pl ilyen meg ilyen.
jo ez a tek de azert erzodik hogy nem mai darab, kijelzoje is elegge odavan, meg nem nagyon nezegettem utodot, csak most a fej kapcsan belefutottam par ilyen szines cuccba. -
rednifegnar
senior tag
van egy regi tektronix digit szkopom (2 csatornas + trigger, 60mhz).
ezen bnc csatis merofej hasznalhato, a gondom az hogy van egy ami jo, de van egy masik ami hianyos hianyzik a foldelo csipesz meg a csipteto az elejerol.
gondoltam veszek egy masikat, ahogy elnezem mar 4e-tol kaphato komplett kabel. inkabb veszek egyet keszen mint ezt a hianyost tuningoljam.
van ezekben valami extrasag vagy olyan ami miatt ne lenne jo, ne lenne kompatibils?
mire erdemes figyelni vagy megveszem es jo lesz? max nem lesz valami nagy minoseg.
lattam persze tobbert is meg nagyon sokert is (csak, hogy par itthonit emlitsek). -
rednifegnar
senior tag
válasz
ViZion #99495 üzenetére
exponalatlan elohivott diafilmet tegyel ele, a vegebol levagot fekete reszbol. az elvileg atengedi az infrat de "tompitja" is.
ha nincs otthon csaladi oroksegbol vagy mesefilm, akkor valami rendesebb fotolaborban adnak levagott darabot, bar mar nagyon keves helyen van diahivas. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Ton-ton #99484 üzenetére
en se ertem azt amit mondani probal vagy nem probal.
sajat progi win alatt nyugodtan futhat a hatterben nem kell annak eloterben lennie, kezelhet ott is mindent (akar meg servicekent is).
ha sajat protokol akkor azt ugyis csak o kezeli a tobbi semmit nem tud kezdeni vele, jo esetben nem is latja (nem tudom ez a lockolas is mi akar lenni).
ezek koncepcionalis es fejlesztesi dolgok. de ilyen probapanelen dugaszolgatott cuccok uzemszeruen programozoi tudas nelkul nem nagyon fognak mukodni. -
rednifegnar
senior tag
válasz
plömplöm #99447 üzenetére
nem hiszem hogy van meg ilyen, plane nem markaszerviz. ezek mar olyan regiek hogy kifutott minden kotelezettsegbol, meg amugy is mindenbol, nincs se alatresz, se ember, se kedv hozza. meg ahogy elhangzott ha lenne is gyari akkor az arany aron (vagy dragabban).
ezek mar az a ketagoria amiket szakik imitt-amott javitanak vagy nem.
inkabb a hazi javitgatas, alkatresz vadaszas/helyettesites ami mukodik.
olyan ez mint a motorozas vagy bicikli, ha nincs hozza affinitasod meg minimalisan szerszamod stb, akkor inkabb ne akarj ilyet mert elkerulhetetlen a sajat kezu buheralas. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Fecogame #99341 üzenetére
nem tudom. meg azt se, hogy ez valoban tulfesztol van e.
nalunk inkabb az szokott lenni, hogy elmegy, majd nehany mp mulva visszajon, majd ujra elmegy vagy par perc mulva visszajon egy mp-re es hasonlok.
erre azt eszeltem ki, hogy lesz egy magneskapcsolo (mint a forgo gepeken levo), azt teszek az erzekenyebb cuccaimhoz levo aljzatok ele.
igy az elso kimaradasnal megszakitja es majd kezzel en visszakapcsolom, ha mar jonak itelem a helyzetet. igazabol mar minden meg is van hozza, csak ossze kene tennem. -
rednifegnar
senior tag
eloszor irtam egy litaniat de sztem van aki ezt mar jobban kifejtette, sok fele elv van ezert nem lehet egyikre se mondani hogy rossz vagy nem jo. szines kepnel mindig tortenik valamifele szurozes, akar tobb lepesben is, optikai es elektronikai is, mert alapszinekbol all ossze a szines kep (ez analog optikai nagyitas eseten is igy megy).
https://www.filmscanner.info/en/CCDSensoren.html -
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #99159 üzenetére
ezek a filmszkennerek olyanok, hogy sajat magukat merik vissza, nem ugy van hogy bekapcsol valami led-et az ember aztan kesz mukodik. megvan milyen szinhomersekleten uzemel es azt bekalibralja bekapcsolas utan, ez akar tobb perces folyamat is lehet.
ha leszedi valaki a burkolatot es nezi a ledeket akkor szemmel is latszik hogy allitgatja le fol a fenyerot es az rgb ertekekekt kapcsolgatja, gyors egymasutanban mindenfele mintaban, stb.lattam mar elgyengult cfl csoves szkennert, az is kalibralja magat es persze van egy szint amig tudja korrigalni a hibakat, ennek az eredmenye szemcses zajos kep lesz, hiszen noveli az erositest.
amugy is jobb szkennerekben lehet allitani az analog gaint es multisamplet,multipasst stb. -
rednifegnar
senior tag
sztem innen indult a story
9v-os rizsszem izzot talan lehet venni, az egyik labat kell visszahajlitani es akkor mar majdnem olyan mint a kivant.a 6v izzo meg ahogy irtak elotet ellenallassal, mondjuk ezt ugy csinaltam, hogy betettem keramia ellenallasokat addig probalgatva mig nem nagyon melegedtek es a fenyuk se volt nagy (egy magnoban csereltem igy ket hatter izzot kisebb feszultesgure).
ledesiteni is lehet akkor esetleg egy greatz (+kondi) es elotet.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold #98773 üzenetére
ez a cucc mindere jo (nyilvan az osszefogo muanyag 3 nap mulva mar nekem is leolvadt), van vagy 30 eves (de talan tobb is) apamtol kaptam.
elotte volt egy ruszki azonos elven mukodo pakam de annak bakelitbol volt a háza es minden leejtesnel szettorott, akkor fater osszeragasztotta epokittel aztan ment tovabb. ahhoz kepest a cseszlovak mar nagyon meno volt.a klasszik hegyre ratettem egy nagyon vekony masik szalat (egy sodrot vezetekbol kihuzottat) igy ket U alaku iv volt egymason, a vekony kicsi elorebb.
ezzel forrasztottam tized mm szeles veztekezesu szalagkabelt amin megpattantak az erek. igaz lupeval kellett kozben neznem ettol mindig odaert a kezem jol tele volt nyomokkal. meg persze a szemembe ment a fust, de a cucc jo lettma sracok a holegfuvos allithato pakak mellol mar nem is tudjak milyen elmenyekrol maradtak le
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Donki Hóte #98760 üzenetére
Az se mindegy elso forrasztasnal hogyan futtatod be onnal, en nyomok ra folyasztot es utana ra a cint ugy, hogy beteritse az egesz elejit igy egesz jo.
Egyszer vettem gyari hegyet egy 10-es csomaggal, de csak azert mert olyan olcso volt hogy nem tudtam otthagyni.
Reg volt mar arra emlexem hogy ezust szinu volt, hogy mifele reteg volt rajta azt nem tom. -
rednifegnar
senior tag
válasz
liszi70 #98751 üzenetére
nem romlott el csak atalakitottam.
a gyari teljesen mechanikus bimetalos, eleg nagy a hiszterezise. egy regi lehel allo huto, amugy frankon muxik (ingyen kaptam). van egy athidalo kapcsolo rajta amivel akar allando uzemben is tud menni, gondolom ez ilyen bezuemeles takaritas idejere agyaltak ki a gyarilag. persze ha ugy felejeted akkor megy esz nelkul. nekem mondjuk kapora jott igy nem kellett nagyon belenyulni.
a "baja", hogy nagyon hut, -20-24C fokra siman lemegy es nekem erre nincs szuksegem. az allitoja is mechanikus, maxon is -14C de akkor mar ujra bekapcsol.
nekem eleg ha fagyos allapotban van benne a cucc (nem kaja van benne igazabol az se baj ha neha kiolvad, de azert inkabb fagyott allapotban legyen kb -5..-10C korul).
az elektronikus allitohoz kellett egy apro lukat furni hogy bevezetekeljem az erzekelot. a ledes kijelzo kulon jo mert messzirol is latom hany fokon van, sotetben is lathato.
a beallitasa annyibol trukkos, hogy mivel negativ homersekletre allitod igy forditva kell beallitani (mint mondjuk futesnel). ahogy melegxik fel ugy kell bekapcsolni, nem pedig kikapcsolni, de ezt tudja ez a cucc, leirasban benne van. -
rednifegnar
senior tag
válasz
liszi70 #98735 üzenetére
nekem egy ilyen megy egy fagyaszton evek ota. allithato hany foknal kapcsoljon be es mennyinel ki, mutatja az aktualis homersekletet, kulso tap se kell hozza:
https://www.hestore.hu/prod_10043241.html -
rednifegnar
senior tag
válasz
Speeedfire #98673 üzenetére
egyszer mar mintha lett volna tema az elso tipus, a homersekletet valahogy nem ugy allitja (tartja) ahogy gondolnad, csak valami idozitovel vagy nem tom, regebben volt szo rola.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
csabyka666 #98540 üzenetére
ize azt mibol gondolod, hogy nem jo keverek?
ezekben egy eleg bonyolult vezerles van sok parametert nez egyszerre es az alapjan allitja. ha nem jo a keverekkepzes akkor ott valami user/gep error lehet.
egy mtronic nevezetu rendszer vezerli. ez a stihlnel evek ota hasznalt megbizhato cucc, mindenbe mar ezt teszik. allitani nem nagyon lehet rajta semmit. a szolenoidot nem siman egyenarammal vezerli hanem egyfajta idosztassal, szkoppal lenne csak erdemes nezni.
lehetoseg van a resetelesre ezt javasoljak is ha valami gixer van. elvileg kezikonyvben benne van mely verzios rendszerhez az adott gepnel hogyan kell resetelni, de neten is van iras rola.
ha nem jon helyre akkor nem hinnem hogy a hazi barkacs meg a megkerulom az elektronikat megoldas lenne a tuti. el kell vinni egy kereskedohoz/szervizbe es ott raneznek.
alapvetoen van benne 2 membran azok szoktak kikemenyedni (vagy valami mas bajuk lenni). kaphat falsot is, lehet repedes is valahol ahol levegot sziv, meg meg ezer ok. van diagnosztika amivel egy fekete dobozon at tudjak pc-rol nezni mi hogy all. a magnesszelep is tud megragadni kosztol. szoval eleg sok a valtozo, a szervizben meg mar lattak tobb szaz hasonlot valoszinuleg hamar megmondjak mi lehet az ok es mit kell cserelni/javitani. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #98417 üzenetére
Nincs benne vezetek vagy ilyesmi, azt gondoltam hogy valami csak lesz de nincs.
Vegul szetszedtem (persze csak roncsolva lehet), azert gyengult el mert eltorott a kristaly es csak amig helyen volt addig még mukodgetett.
Ez a fem cucc csak annyit csinal hogy a szelepet nyitja. Az uto resz zart belul van a muanyagban.Amugy a cucc eleg rendes, normalisan meg van csinalva. Annyi a baj, hogy csak szikraval tudom begyujtani, gyufalangot szetfujja. Persze ha befogom oldalt a levego beengedo reszt akkor begyullad csak ehhez harom kez kell.
-
rednifegnar
senior tag
Van egy ilyen piezos gazgyujtokam, elkezdett nem szikrazni.
Eloszor ugy tunt nem kattanik. Szetszedtem, amennyire a kepen latszik, kimostam ipaval most kattan rendesen de nem szikral.
Azt nem ertem hogy megy fel a masik polusa a fem karikahoz. Latszolag sehogy. A gombjaban fem betet van.
A wikin van a piezo gyujtokrol cikk es pont ugyanilyen modul van a kepen es az is latszik hogy az also rezhez kepest szikrazik.
Ezen nem ertem mi vinni fel hisz centikre van a rez a gombban levo femtol. Nem hianyzik belole semmi, most szedtem szet 1 oraja meg szikrazot de mar akkor se volt tul acelos. -
rednifegnar
senior tag
válasz
erikke17 #98312 üzenetére
azert ovatosan ezzel a mericskelesekkel, aramkorben mered az ellenallast? akkor barmilyen (toredek) ertek kijohet hisz nem tudod mit mérsz még az ellenallassal egyutt. rendes mereshez ki kell forrasztani legalabb az egyik oldalat (smd-nel praktikusan az egesz ellenallast).
-
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #98290 üzenetére
Microbit, annal egyszerubben programozhato nincs. En most egy venti vezerlest csinaltam vele. Nem kicsi, nem olcso, lassuka is, cserebe nagyon egyszeru hasznalni, mondhatnam gyerekjatek (igazabol felig az mert oktatasi anyag sok alt. iskolaban is).
Microchipet szoktam még hasznalni, az igazabol az ellenkezo veglet, kicsi, olcso, hw kozeli, barmit meg lehet oldani vele, kodolni kell elegge (asm,c), de kezdoknek nem javasolnam.
-
rednifegnar
senior tag
-
rednifegnar
senior tag
talan emlekeztek nehany hettel ezelotti kinlodasomra a laptop jobbra nyillal.
(hidegben mintha folyamatosan lenyomodna, de csak 1 gomb a jobbra nyil, minel hidegebb van annal jobban csinalja kb 10 fok alatt kezdi, minusz -10 fokon folyamatosan nyomja, ahogy melegszik fel ugy kezd elmulni a jelenseg, tobbszor teszteltem, melyhutobe teve is elojon)
lehuztam a billentyut az alaplaprol, ugy nem csinalja. visszadugom csinalja.
a billentyu egy sima passziv gumimembranos cucc.
szereztem egy masik lapost aminek hibas a kepernyoje (van egy fuggoleges blokk amin nem sok latszik csak halvanyan)ebbol kivettem a billentyut es attettem a jóba, megszunt a jelenseg. egyszer csinaltam vele melyhuto tesztet, meg parszor volt kint velem kulterben orakig (igaz most nem voltak igazan hidegek mint multkor) de nem csinalja.
a masik hibas laposba beletettem a hibas billentyut es csinaltam vele huto tesztet, azon is eljott ez a jelenseg. szoval a billentyuben van a hiba.
milyen hibajelnseg lehet az ami hidegben zarlatot(?) okoz egy passziv alkatreszeket tartalmazo eszkozben?
forditva meg megertenem, hidegben osszehuzodik, megszakad valami es akkor nem mukodik. de ez pont az ellenkezojet csinalja hidegben kezd vezetni
meg azt is ertenem ha mondjuk fagyban egy vizkicsapodas vagy ilyesmi megfagyna es az okozna valamit, de ez messze fagypont felett is elojon. mintha hidegtol kezdene atvezetni. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Jarod1 #97940 üzenetére
be hat
nalunk a melyhutoben -14C van nem -6C
3 probat csinaltam, mindig elojott, ahogy felmelegedik szepen elmulik a baj.
kiprobaltam ugy is, hogy leghuztam a billentyu szalagkabeleit, ugy nem jott elo (nincs rajta tapi).
egyebkent mikor kint hasznalom orakig a minuszban (pl szombaton is kint voltam vele 3 orat videken) akkor is lehul elegge szoval a melyhuto csak szimulalja (melyhutobe amugy ziplockban teszem).
-
rednifegnar
senior tag
van egy regi laptopom, magammal szoktam vinni kirandulni, azt vettem eszre, hogy idovel elkezdi magatol nyomni a jobbra nyilat, mintha ratenyerelnek.
mas baja nincs mert amugy jol mukodik. aztan mikor hasznalom akkor idovel elmulik.
leginkabb mostanaban kezdte el. ugy tunik homerseklet fuggo. erdekes hogy csak az az egy gomb csinalja.eloszor azt gondoltam leesik a tapfesz a hidegben es hataron van. de nem, betettem itthon a melyhutobe tapcsatlakozoval, es 20 perc utan elkezdte csinalni. ha nyomkodom a kavat elmulik aztan ujra elkezdi.
amikor szep lassan felmelexik akkor egyre kevesbe csinalja vegul meg is szunik. tuti valami csatlakozo vagy forrasztas lehet a gixer, hidegben osszehuzodik vagy ilyesmi.
erdekes hogy csak egy gomb erintett, kiszedtem (membranos) az se szamit.
regen volt olyan spray ami fagyszatott es lehetett azzal ilyen hibakat keresni. emlexem suliban mindig a csajokat fujkaltuk vele -
rednifegnar
senior tag
válasz
Fecogame #97800 üzenetére
az aluszalag meg a vaslemez nem tudom meddig maradnak jo kontaktban, mindketto oxidalodik, lehet meg van mozgasuk is, elreped elszakad a szalag. biztos hogy tobb szalagot tennek ra hogy idovel ha szakad akkor is maradjon kontakt, esetleg valami halo?
pl acelhalo? talan meg ra is lehetne pottyinteni par helyen ponthegesztovel, pesze akkor kell ra valami festes is hogy ne rohadjon el. -
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Postas99 #97655 üzenetére
nehez az ilyeneknek ertelmes funkciot talalni. elmult mar az az ido mikor meg haztajiban fusiztak az emberek koszorut meg betonkeverot, funyirot es hasonlo halali dolgokat. ma mar kinabol megveszel barmit olyan aron amiert meg gondolkodni se kezd rajta az ember nemhogy megcsinalni (max a kihivas, ha meg valakit motival az).
nekem a hatso ablaktorlo egyszer megallt menet kozben. jo hat mondom megszorult majd kipucolom.
kiszedtem, komolyan mintha belehegesztettek volna a csapagyba a tengelyt (siklocsapagyas volt). soha nem birtam kiszedni, vegen mar utottem vertem kalapaccsal es nem jott ki. ugy beallt, nem is ertem ez mikent lehetett. vegen szetflexeltem, alig jott ki belole.
vateran talaltam egy bontottat, 3e ft-ert, majdhogynem a posta tobbe volt. priman mukodott meg evekig amig megvolt a kocsi. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Postas99 #97651 üzenetére
ize, otleteles volt a cel.
amugy ezek a milliot porgo minimotorok minden csak nem tartos kategoria, a hangjarol nem is szolva.koszorut mondjuk pont nem csinalnek belole, mert azt egyreszt ma mar olcson lehet venni, van szabvanyos korong tartoja (meg persze kapasbol ket korong), plusz burkolata , talapzata stb (nem kellemes egy marek szikra a szemedben meg egy szetdurrant koszoruko se).
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Postas99 #97649 üzenetére
amugy forraszfust elszivonak jo lehet ilyen gyengitett teljesitmenyen.
vagy el kell adni hatha valakinek a porszivojaban ugyanilyen motor megmakkant (nekem volt ilyen, hogy szetment az osszeperemezett uh hegesztett siemens porszivomotor egyik csapagya, de amugy teljesen jo volt mindene).
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold #97545 üzenetére
ja igaz kevertem a kettot reg volt.
ugy latom mar a 35%-os peroxid is engedelyes.
a lakkfilc eleg ellenallo cucc, de regen csotollaztunk kozvetlen nyakra is sajat csinalmanyu katranyos tintaval... nem ma volt.majd erre a lezergravirozos cuccra leszek kivancsi.
nyakrendelossel az a baj, hogy soxor elofordul, hogy menet kozben kell alakitani, modositani, kiprobalni, javitani a cuccon. hazilag az gyorsabb foleg mikor nincs turelme az embernek varni hanem azon melegeben megcsinalja.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
rednifegnar #97543 üzenetére
idokozben tesom par hete vett egy lezergravirozot, majd azzal ki akarom probalni milyen nyakot lehet csinalni.
mondjuk momentan nincs semmi projektem, ami van azt megcsinaltam csikos nyakon. elvileg kellene egy pic-es interface cuccot alkotnom de meg nem vitt ra a lelek. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Reggie0 #97540 üzenetére
12%-os jo maratashoz? sztem az fodraszkellek kategoria.
kristalyos peroxidot mar tizeneve is csak orvosi receptre tudtam venni. pedig gyerekkoromban siman adtak minden hokuszpokusz nelkul, azt dobaltuk az akvaiumba fertotlenito cimen (meg jol neztek ki a lila csikok).
en is ezt a vaskloridos gyorsmaratot hasznalom, sztem teljesen jol mukodik. nyilvan nem lesz szep gyari, meg ha leazik a maszk akkor alamar csodak nincsenek. lakkfilcel (nem alkoholossal) athuzva jo lesz.
pausz meg positol mar nem divat? neke meg talan van p20(ha jol emlexem) spraym is valahol. -
rednifegnar
senior tag
válasz
.-..-. #97371 üzenetére
nem tudom mennyire regi gep de lehet egyszerubb egy cf-ide atalakito, az teljesen passziv es jol szokott mukodni.
nekem is olyan van beepitve regebbi cuccokba.
(nagyon regi gepeknel elofordul hogy nem megy egyik az se)nekem ilyen ez a ketiranyu atalakitom, sata-n akartam ide-t hasznalni de nagyon bizonytalan volt, probaltam 2 lapban es tobb vinyoval is (vegul talaltam egy regebbi gepet es azzal leszedtem ami kell, ezt meg betettem a szekreny aljaba):
-
rednifegnar
senior tag
válasz
rednifegnar #97367 üzenetére
a panelon van egy jopar ellenallasnak is helye de nincsenek beforrasztva, alattuk latszik hogy rovidzar (atvezetes) van.
sztem jo az ugy neked azzal az atkotessel. ha nem fustolt el eddig es nem melexik semmi akkor nagy baja nem lehet. -
rednifegnar
senior tag
válasz
.-..-. #97366 üzenetére
na megtalaltam, az enyem nem delock hanem gembird. raadasul ide oda alakito, mindket iranyba tud mukodni, ezen is ugyanez a csip van. a 33-as lab nem latni hova megy. valoszinuleg az ic alatt megy el.
de amugy eleg fura cucc van rajta egy sok labu kapcsolo, plusz egy jumper amit egyszerre kell a kapcsolo allasaval valtogatni (mi van ha nem dugom at???) plusz a tappal is kell varialni nem mindegy melyik iranyba hasznalod annak megfeleloen kell tapot dugni ra /vagy nem. eleg elcseszett egy valami.
megproaltam kimerni hogy hova megy a 33-as lab, de nem sikerult, hatarozott kotes nincs semerre. nehany alkatreszre koztuk a sata csatolo ket kozepso labara kimegy de tobb szaz ohmos erteken keresztul, valoszinuleg ez inkabb ataplalasan keresztul jon vissza, de se a foldre se a tapra nincs direktbe rakotve vagy valami alacsony ertekkel se.lehet hogy a sebesseg gondja volt nem tudom mar nem annyira kiserletezem vele, mert amikor gyorsan kellett volna akkor csak szoptam es nem nezegettem a csip bekotest.
a 20-19 kozott mintha 1k-t mérnék de nem ferek oda, atmennek a tuloldalra es ott meg kvarc van egy par alkatresszel. -
rednifegnar
senior tag
válasz
.-..-. #97364 üzenetére
lehet nekem van egy ilyen delock verzio, bar sosem mukodott jol, megbizhatatlan volt. volt meghajto ami meg se jelent, meg volt ami megjelent de mindenfele hibakat dobalt, vagy biosban meg megvolt aztan boot utan nem. akkor adtam fel mikor megformaztam, rendszerlemeznek es a masodik ujrainditas utan osszekeverte a fat-ot, elengedtem.
megprobalom megkeresni aztan megnezem mi van rairva.
Új hozzászólás Aktív témák
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Dolce Gusto
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Futás, futópályák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- ÚJ AMD Ryzen 5 3600 4.2GHz Socket AM4 BOX Processzor - Áfás számla & garancia
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X 4.6GHz Socket AM4 OEM Processzor - Áfás számla & garancia
- AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor - Készletről Azonnal - Áfás Számla & Garancia
- Asus TUF Gaming B650M-Plus DDR5 AM5 Alaplap - Számla & Ingyenes Szállítás
- Gigabyte 850W 80+ Gold P850GM Full Modular - Számla & Ingyenes Szállítás
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN
- ÚJ Lenovo Yoga 7 2-in-1 - 14"WUXGA - Ryzen 7 8840HS - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!