- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
rednifegnar #98420 üzenetére
"Annyi a baj, hogy csak szikraval tudom begyujtani, gyufalangot szetfujja"
Nem tudom, mihez való, de nekem a konvektornál hasonló a helyzet. Gyufával nem megy, de vettem a kínainál egy hosszú gyújtót (900 Ft), és jelenleg azzal gyújtom be a gyújtólángot, míg meg lesz javítva. -
Janos250
őstag
válasz
ekkold #98052 üzenetére
Aztán az már más kérdés, hogy ez az óngyűrű, amire azt írják, hogy alacsony olvadáspontú, milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Mert akkor ennek valami ötvözetnek kell lenni, de fogalmam sincs, hogy mi. Az ötvözetek pedig igen változatos - néha meglepő - tulajdonságokat tudnak produkálni. Például a Wood fém, ami alacsony olvadáspontú. Nem emlékszem már pontosan, de valahol 100 fok alatt (!) olvad.
Ha valakinek van infója róla, hogy mit tartalmaz ez az ötvözet írja le, érdekes lehet. -
Janos250
őstag
válasz
ekkold #98052 üzenetére
"Villanyszerelésnél csak önmagában nem használható kötésre a forrasztás,"
Kösz, ezt nem tudtam.
Ónpestisről, mikor szervetlen kémiából vizsgáztam, azt tanultuk hogy csak nagy hidegben probléma, mert egyébként csak akkor okoz gondot, ha másik ónpestises tárggyal érintkezik. Ónpestist én még életemben soha nem láttam, laborban sem mutattak ilyet. Más kérdés persze, hogy akkoriban az ólom nélküli ón használata sokkal ritkább volt. -
Janos250
őstag
Én sok évvel ezelőtt az elektronikai területen öreg mestertől azt tanultam, hogy egyetlen biztos érintkezés van: a forrasztás.
Tudom, villanyszerelésnél nem szabad használni, pedig tekert kötést elégni láttam már párat, de forrasztottat egyet se! Én nem tapasztalom, hogy a forrasztásnál az ón repedne. -
Janos250
őstag
válasz
.-..-. #98029 üzenetére
"Hogy a fenebe visz at ennyit egy szalag?
Foleg a kozos szalra gondolok itt."
Ha hosszú a szalag, középen is meg szokás táplálni, de nálam elég hosszút elbír. Nem mértem mennyit fogyaszt. 3 éve csináltam, jó lett, ESP32 vezérelte. Öröm, hogy megvan, aztán azóta elő se vettem, nem tudom, mennyit bírna. -
Janos250
őstag
válasz
chubii #98036 üzenetére
Van az az óngyűrűs zsugorodó cső. A helyszínen összedugod, a közepén felmelegíted pl. kézi gázmelegítővel, az ón megolvad, megvan az érintkezés, a cső többi részét is melegíted, és rázsugorodik.
Hirtelenjében nem találok ALI linket. A FB-n Magyarországon is árulják ötszörös (vagy több)árért.
https://www.youtube.com/watch?v=unxEdyW8RP8 -
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #97998 üzenetére
Nekem az Aliról jött fake. Azóta már megtanultam, hogy nézni kell a FET képén az emblémát. Ha az olyan, mint az eredeti, akkor jöhet.
A hamisakon mindenféle más embléma van, csak az eladó írta oda az IRLB4030-at. Általában úgy, hogy fel van sorolva egy csomó típus, köztük ez is. Ennek persze már eleve nem lett volna szabad bedőlnöm, mert olyan nincs, de az ember néha csinál hülyeséget. -
Janos250
őstag
válasz
Steve_Brown #97996 üzenetére
Az IRLB4030
Két rendelésnél is fake lett. ESP32 kimenetével a gate-re nem nyitott ki teljesen, a FET olyan forró volt, hogy égette a kezem. 48V-ot használ az a panel -
Janos250
őstag
válasz
Steve_Brown #97963 üzenetére
Bár közben már írtam de ide beteszem ezt, ami évek óta működik:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_16910-16910.html -
Janos250
őstag
Én csinálok egy panelt (easyeda.com pár $), arra rakom rá az összes kisebb panelt, így a vezetékezéssel sem kell kínlódnom.
-
Janos250
őstag
válasz
razorbenke92 #92669 üzenetére
Elvileg holnap nagy leértékelés Alin.
Gondolom megint az lesz, hogy amit ma még úgy írnak ki, hogy 2000 helyett 500, az holnap úgy lesz kiírva, hogy 3000 helyett 600 -
Janos250
őstag
válasz
Batman2 #92603 üzenetére
Sárga szögletes? Nekem van átalakítóm.
https://vi.aliexpress.com/item/1005005069010355.html -
Janos250
őstag
válasz
Dr. Szilikát #90435 üzenetére
Köszi Neked is, és a többieknek is.
A bajom az, hogy a + - között ha mérek, az induláskor közel van a jelenlegi töltöttséghez (24.3), de a multimeter rárakásakor elkezd csökkenni, lemegy egészen 12 V-ig.
A 24.3-at a + és a T között tudom mérni. Ezen a töltöttségen egyébként már leállt a fűnyíró, nem volt elég neki.
Ha újra elindítottam, fordult párat, és leállt, ezek szerint nem bírta a terhelést. Majd lemérem külön a cellákat, csak most másfelé kell mennem.
A termisztoron még töprengek.
CC/CV-vel fogom tölteni, van egy szatyornyi ilyen töltőm, bár lehet, hogy áramkorlát nélkülivel fogom tölteni, mert ilyen 29V -ot már a DC/DC-im közül kevés bír. -
Janos250
őstag
Srácok! Li akku pack-hoz értők segítségét kérem.
Van egy akku pack, (Mr Gardener van ráírva, egy fűnyíróhoz passzol) ráírva 25.2V, benne 7 (hét) 18650-es akku. Ezek szerint a 3.6 V-os "átlag?" feszültséggel számoltak.
Hogyan töltsem?
Van rajta egy áramköri lap, de abból csak a 7 db. sorba kötött akku két végpontjára megy vezeték, sehova máshova.
A packnak az áramköri panelról van 4 kivezetése, +, T, A, - , ilyen sorrendben.
A + nem probléma, az közvetlenül a pack + oldalához van kötve, az látszik, de a negatív oldalhoz közvetlenül egyik se.
Ha rámérek, a + és a T között megvan a pack teljes feszültsége, de a többi mindenféle összevisszát mutat.
Hova kössem a töltést, és hova magát a fűnyírót?
Kösz! -
Janos250
őstag
A mikrohullámú sütőkben van egy biztonsági megoldás, hogy ha az időzítő lejártakor nem kapcsolna ki, akkor rövidzár, és kilöki a biztosítékot, nehogy tűz legyen. Ilyen esetben akkor csapja ki, amikor leáll. Ezt csak akkor veszed észre, amikor legközelebb használni akarod, és nem megy. Helyette az ajtó kinyitásával meg lehet állítani, és akkor nem csapja ki.
-
Janos250
őstag
válasz
sisi22 #82192 üzenetére
Arduino.
Van itt is topicja:
https://prohardver.hu/tema/arduino/friss.html
Én ESP-vel csinálnám, mert akkor semmi nem kell hozzá, WiFi-n keresztül egy telefon adja a listát az adatokról. -
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #80374 üzenetére
Persze, ha az ember jót akar magának, akkor házat is vesz hozzá:
https://www.banggood.com/Geekcreit-LCR-T4-Mega328-Transistor-Tester-Diode-Triode-Capacitance-ESR-Meter-With-Shell-p-1112140.html?cur_warehouse=CN -
Janos250
őstag
válasz
DonThomasino #80365 üzenetére
Nekem ez van, és nagyon szeretem. Pl. FET-eket mérek vele. Külön jó, hogy nem kell megmondanom, hogy mi az alkatrész, ő kitalálja azt is.
https://www.banggood.com/Geekcreit-LCR-T4-12864-LCD-Graphical-Transistor-Tester-Resistance-Capacitance-ESR-SCR-Meter-p-1311439.html?cur_warehouse=CN
Igaz, hogy mióta bejött ez az ÁFA dolog, most már 9 $, de ebben az árban minden benne van, két héten belül a lakásra hozza a futár, minden adminisztrációt, és fizetni valót elintéznek, minden benne van ebben az árban. -
Janos250
őstag
"Van valakinek bevált FET-es motor polaritásváltó rajza"
Igen:Kevesebb, mint 1000 Ft-ért két héten belül a kezedben van mindenféle plusz adminisztráció és külön költség nélkül, futárral.
-
Janos250
őstag
válasz
tordaitibi #79420 üzenetére
A SONOFF egy ESP8266 (majdnem), így bármilyen program feltölthető rá.
Az általad kívánt, a legegyszerűbb. Érdemes lenne kipróbálnod.
Ha megpróbálod, az Arduino topicban segítünk, ha kell, akár olyan szinten is, hogy ezt a pici programot megírjuk rá, hogy lásd, milyen pofonegyszerű, és tudj mást is variálni, ha kell. Azért a legegyszerűbb a telefonos elérés. NEM (!) applikációról, hanem WEB-en keresztül.
Az illetéktelen hozzáférés kivédése szintén pofonegyszerű: helyi hálón MAC cím ellenőrzéssel, globalon pedig valami jelszó szerű módon.
Persze ha mindenképp az kell, akár egy másik SONOFF is megteszi "nyomógombnak". Van rajta fizikailag nyomógomb WiFi adóként és vevőként egyaránt használható.
Vagy egy dobozkába egy ESP, egy nyomógomb, és egy akku.
Vagy a kész tasmota nevű szoftver is használható lehet. -
Janos250
őstag
válasz
Smiley #79383 üzenetére
Én innen szoktam rendelni:
https://easyeda.com/
Benne van a kapcs rajz szerkesztő, és a panel szerkesztő is. Az automatikus huzalozójára azt írják, hogy gagyi, kézzel kell illeszteni a vezetékeket, én is így szoktam. Rendelés után pár nap alatt megcsinálják, aztán még kb. egy hét a szállítás, ami persze már nem olyan olcsó. 5-10 db. panel legyártása, ha 100*100 mm-be belefér, 5 (Öt !) $ szokott lenni. Mióta ez a VÁM dolog van, azóta még nem rendeltem.
Amikor kész a rajz, egy gombnyomással átirányít a rendelésre, ő maga megcsinálja magának a számára szükséges fájlokat, neked csak a címet kell megadni. Meg persze fizetni -
Janos250
őstag
válasz
Rruuer #78828 üzenetére
Nagyon sokat behoztak belőle élelmes kereskedők, nekem is van belőle.
Garanciálisan Németországban visszavitt darabok, itt meg eladták Vaterán.
Egyről beszélünk?
Ha leveszed a rotor felőli részt, és jól megvizsgálod, a múanyag rotor el van deformálódva egy picit, és összerakva szorul. Lehet hozzá D-ből rendelni rotort, de NAGYON drága.
Bár lehet, nálad nem ez a szivattyű van, akkor strorno. -
Janos250
őstag
Esetleg?
https://www.banggood.com/3_3V-5V-TTL-Bi-directional-Logic-Level-Converter-p-949438.html
Hú, most látom, ennek nagyon durva lett az ára. Amit korábban láttam, ott 10 db. volt kevesebb mint 6 $ szállítással. -
Janos250
őstag
válasz
trialboj #74114 üzenetére
Nekem egy fejlámpához mellékeltek két akkut is, amire 6600 mAh volt írva. Lemértem, 300 (háromszáz!!) mAh-t tud, míg a "zöldek" tényleg tudják a ráírt 3000 (háromezer) mAh-t. Ha egyet szétszedsz, kiderül, hogy vékonyka henger a tényleges akku, papírszerű anyagba csavarva, hogy ne lötyögjön. Az ilyen nagy kapacitásra feliratozottakat direkt fake verzióban gyártják, hogy filléres legyen az előállítás, direkt csaló eladók részére.
-
Janos250
őstag
válasz
tillatrilla #73926 üzenetére
Szerintem nem jól mérted, de ha mégis, akkor nem jó neked ez a link.
Én ezt használom.
https://www.aliexpress.com/item/32881111194.html
Számomra egy kényelmetlensége van: a panelba ültetendő csatlakozók túl szélesek, nagy lyuk kell neki. Persze az első panel után már nem gond.
Itt vannak verziók:
link -
Janos250
őstag
válasz
tordaitibi #73866 üzenetére
"szerintem sokkal fiatalabb vagy nálam"
Na, ebben nagyon nagyot tévedsz, de én elég fiatal koromban kezdtem a számítógép használatot, amikor még oktatóim közül is csak elvétve. Akkor még a Fortran, Algol60 és a Cobol voltak A nyelvek.Viszont egy műveleti erősítőt nem tudnék bekötni. Tranzisztor és FET az még elmegy.
Lefagyhat? Le -
Janos250
őstag
válasz
tordaitibi #73856 üzenetére
Pontosan elmondtad a véleményemet, csak fordított előjellel. Mivel eléggé hülye vagyok az analóg technikához, ezért szoktam azt mondani, hogy minek oda 4-5 alkatrész, amikor egyetlen pici Arduino panel önmagában mindent megold faék egyszerűséggel. Régebben, mikor PIC-eket használtam, akkor PIC-kel mondtam ugyanezt. Ki mihez ért jobban, azt pártolja.
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #73846 üzenetére
De a V1-ben is meg tudod csináltatni, de azok régebben nagyon megkérték az árát. Most nem tudom milyen árakon dolgoznak.
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #73846 üzenetére
Én a kínai JLCPCB-t kedvelem, írom azoknak is, akik szintén PCB gyártáson töprengenek. Van saját szerkesztő bőséges (bár ellenőrizendő) könyvtárral, de Eagle könyvtárat is bele lehet vinni.
Régebben Eagle-ben szerkesztettem, a JLCPCB-n részletesen le volt írva az is, hogy, milyen fájlokat csináljon, aki az Eagle-t kedveli. Azóta áttértem a saját szerkesztőjükre. Nem mindig logikus, de azért elég jó.
Nemrég rendeltem 80*100-as panelokat, 10 db. került 10.60 dollárba, + a szállítás 7.55 dollár.
Két nap alatt legyártották úgy, hogy neten követhető volt folyamatosan, hogy hol tart a gyártás.
Aztán néhány hétig jött a postán -
Janos250
őstag
Srácok, ért valaki a hegesztőtrafókhoz?
Van egy kínai csoda (nehéz) hegesztő trafó, ami kipurcant. Elvileg át lehet kapcsolni 1 fázis/ 3 fázis üzemmódokra, de a kapcsolója tönkrement, aztán meg szanaszéjjel hullott. Van a primer oldalon 4 kivezetés, amiből 2 össze van kötve.
Hogyan tudnám ezt csak 230-ról használhatóvá tenni? Hová kössem a 230-at?
Kösz! -
Janos250
őstag
Szerintetek ez hogyan működik, hogy két vezetéken feszültséget is és áramerősséget is tud mérni?
link -
Janos250
őstag
válasz
aviator #72944 üzenetére
Nekem egy lézergravírozóm van, amihez megvettem a fejet, hogy lehessen nyákot maratni, de még nem próbáltam ki. Most sajnos semmi nem sürgős :-( Mivel nem sürgős, most inkább megcsináltatom a kínaikkal, mert fillérekből megcsinálják az első 5 darabot, mint "próbát". Korábban már csináltattam ezzel a céggel, még mielőtt szétváltak, és nagyon meg vagyok elégedve a minőséggel is. Rendes, precíz lyukgalvanizált, zöld lakkozott, matricázott profi nyákot kaptam.
https://jlcpcb.com/?href=easyeda-home
https://easyeda.com/Mindenesetre hamarosan kipróbálom a marást is.
-
Janos250
őstag
válasz
Barret001 #71912 üzenetére
Ezeket én is használom, bár én 50 centért veszem :-)
link
Mivel többnyire 3.3 V-os rendszerben használom, hogy nagyobb biztonsággal nyisson ki rendesen, az első dolgom az szokott lenni, hogy az IRF520-at lecserélem valami alacsony nyitófeszültségű IRL sorozatúra. Csak ajánlani tudom."VCC:3.3-5V
TTL bemenet"Hát, az IRF520-ra elég ritkán mondják, hogy TTL bemenet!
Persze, a májam. -
Janos250
őstag
válasz
vtechun #71647 üzenetére
Így:
https://www.youtube.com/watch?v=9OVuI9Mjh0M
24.20-tól.
Azt is bemutatja, hogyan kell feltölteni. Kicsit macerás, de megy, ha az Arduinot egy kicsit ismeri az emberfia.Szerk:
Most látom, ez orosz, de nem hallgatni, nézni kell. -
Janos250
őstag
válasz
vtechun #71618 üzenetére
link
link
link
Itt vannak képek, hogyan néz ki:
Kicsit macerás a szétszedése, mert igen jól meg van ragasztva, de megoldható:
https://www.youtube.com/watch?v=9OVuI9Mjh0M
Fel lehet rá rakni, működik.
Csak első alkalommal kell szétszedni, utána már minden változtatás, vagy akár az egész firmware csere megy WiFin keresztül.
Arduino témában nem árt egy picit jártasnak lenni, de pontról-pontra leírások alapján anélkül is fel lehet tenni.
Ami nagyon fontos: CSAK ÁRAMMENTES ÁLLAPOTBAN VÉGEZZ RAJTA BÁRMIT IS. Kivétel persze a WiFin keresztüli babrálás -
Janos250
őstag
Kösz, ezekkel a kódszavakkal (EL, electroluminescence, electroluminescent, inverter) már egy halom infó van neten. Jelenleg nem is az ára miatt, hanem azért próbálok megoldást találni, hogy karácsonyra kész legyen.Köszi mégegyszer!
Ha valaki másnak is lesz ilyen gondja, itt van egy video, ami ugyan nem a legpraktikusabb megoldás, de a lényege ott van:
https://www.youtube.com/watch?v=AcXHx5ikjM4
Ha valaki vagdosni és szerelni akarja:
link
link
link
link
link -
Janos250
őstag
válasz
Jarod1 #71473 üzenetére
Jarod1 és VIPowER
Igen, de ez nem LED! Egyszer itt a prohardveren már írt is valaki róla, de nem találom, hiába keresem.
A hozzá való táp bemenete a 12V DC.
link
1000-2000 Hz közötti AC-t ad, de azt nem tudom, hogy milyen feszültségen, és azt se, hogy feszültség- vagy áramgenerátor kell neki.Q:
What is the assignment of the 12 V DC plug? Which pin is plus and which minus?
A :
it works on 12v AC not DC -
Janos250
őstag
válasz
Lompos48 #71470 üzenetére
Igen, de alatta a hozzászólásokban tömegével, hogy AC kell neki. A hozzá árult inverter bemenete az valóban DC 12V, de olyat nem rendeltem. Most ugyan rendeltem, de mire az beér...
Fű vagyok az analóg technikához, de próbálok keresgélni a neten kapcs. rajz iránt, hátha. Valami PNP/NPN FET-es hasonlót találtam, de ott trafó is van, mert 220-at akar 12V-ból csinálni. Lehet, meg kell próbálni 1:1 trafóval, de fogalmam sincs mi lenne az eredmény.
link
Továbbá, hogy mekkora kondi, és tekercs kéne hozzá, ha 1 és 2 kHz közé kell essen a freki, mert ezt már valahol megtaláltam. -
Janos250
őstag
Helló srácok!
Javaslata, ötlete kinek van itthon gyorsan beszerezhető AC 12V megoldásra?
Vettem ilyet karácsonyra, de nem vettem észre, hogy nem DC, hanem AC táp kell hozzá.
link
Mellesleg korábban vettem egy rövidebbet, azzal volt táp, de azt meg kinyírtam azzal, hogy ezt a hosszút rákötöttem. DC-ből esetleg lehet valahogy egyszerűen AC-t csinálni?
Kösz ha valaki tud valami javaslatot.Nem lehet valahogy mondjuk FET-tel polaritást forgatni?
Azt írják, hogy:
Drive Frequency:1000-2000HzFeszültségről nem találtam infót, remélem 12 V az is.
-
Janos250
őstag
válasz
csabyka666 #70643 üzenetére
Ugye nem felejtetted el, hogy van rajta egy vezeték, amit zárni kell, mert ha nem, ugyanezt a "hibát" produkálja. Most nem vagyok teljesen képben, de mintha lilára emlékeznék.
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
bazsimano #69704 üzenetére
Nem lesz egyszerű, jobban jársz, ha kifizeted a hatezret :-(
Először azt kellene tudni, milyen frekin működnek a nálatok használt beléptető kártyák. Ha olyan, mint a kaputelefonokhoz használt, akkor Kínából 60 Ft, itthon párszáz.
Minden kártyának egyedi azonosító száma van. Ezt be kell vinni a kezelő rendszerbe, gondolom a hatezer zömét ez teszi ki. (Másfél perces munka). -
Janos250
őstag
válasz
KFORboy #69064 üzenetére
Hogy mi a legészszerűbb módszer 400 fokos hőmérséklet mérésre, azt én nem tudom, de leírom, amit én használok több példányban.
Termoelem, K típusú probe. Ebből ugyebár elvileg kettő kell, egy a mérendő helyre, egy meg 0 fokra, mert a hőmérséklet különbséget mutatja feszültség formájában.
Vagy használ az emberfia hőmérséklet kompenzáló áramkört, akkor nem kell 0 fokos példány, elég csak a mérendő helyre egy. Ez egyben digitalizál is ezért a hatalmas összegért, egyszerű kiolvasni mikrokontrollerrel.
https://www.ebay.com/itm/Wholesale-MAX6675-Module-K-Type-Thermocouple-Temperature-Sensor-for-Arduino/312028507480?epid=16023567477&hash=item48a6592d58%3Ag%3A9uIAAOSwevlaOgHx&LH_BIN=1
Én is utóbbit használom. Arduinoként egy ESP8266-ot használok, mert abban van beépített WiFi, így nem kell semmi kijelző, hanem telefonnal belépek az ESP8266 WEB lapjára böngészővel, és látom a hőmérséklet értéket. -
Janos250
őstag
válasz
draco31 #68743 üzenetére
Én ezt szoktam javasolni, mert ez gyakorlatilag mindent megmér, aminek nincs háromnál több lába, mégis olcsó. Ha nem tudod mi az, amit beletettél, nem baj, kiírja, a paraméterivel együtt. Nekem nagyon bevált, akik eddig megvették, mindenki dicsérte.
https://www.banggood.com/Geekcreit-LCR-T3-LCR-T4-Mega328-Transistor-Tester-Diode-Triode-Capacitance-ESR-Meter-Assembled-p-1399450.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN -
Janos250
őstag
válasz
Breaker #68621 üzenetére
Úgy 20-30 évvel ezelőtt mi is velük gyártattuk a PCB-t, de akkor is elég drága volt. Vannak persze magyarok is, több is. Kb. 8-10 évvel ezelőtt a Nagytétényi úton kifelé menet a sajtgyárral szemben lévő telepen is volt egy társaság, velük is gyártattam, az is elég drága volt, de nem ennyi, mint az itteni. Mióta valamelyik fórumon ajánlották a kínait, azóta azt használom.
-
Janos250
őstag
válasz
Breaker #68608 üzenetére
Ettől a PCB gyártótól már többen rendeltünk, eddig mindenki elégedett volt.
https://jlcpcb.com/
Az Eagle által generált fájlokat kell feltölteni, mutatja, hogyan és mit.
Jó minőségű, kétoldalas, lyukgalvanizált, zöld lakkos panelokat kaptam olcsón, mert az alap beállításokat használtam. Amikor feltöltötted, már mutat is egy képet a majdani panelodról, ami szinte fénykép. Folyamatosan nyomon tudod követni, hol tart a gyártás, ha érdekel. 5 db az alap csomag, és ha jól emlékszem elsőre az 5 db. talán 5 $ volt, mert próbapanelnak tekinti, és kedvezményes. Én akkorát gyártattam, ami az Eagle ingyenes verziójába még belefért. -
Janos250
őstag
válasz
DonThomasino #67540 üzenetére
Én is a már linkelt Jlcpcb.com-ot használtam.
Letöltöttem az Eagle ingyenes verzióját, abban megrajzoltam, kiírattam a fájlokat, a Jlcpcb.com oldalán ott van, miket kell feltölteni. Amikor feltöltöttem, egyből le is ellenőrizte, hogy minden rendben van, és már láttam a nyákom virtuális képét, mintha fotó lenne.
Fizettem, és ennyi.
Jó minőségű lapokat küldtek. Akkor még 5 db. volt a próba nyák darabszáma, de nekem nem is kellett több.Van, aki rajzoláshoz az online easyeda.com[link]-ot pártolja, én azt nem próbáltam, mert korábban már használtam az Eagle-t, így amellett döntöttem.
-
Janos250
őstag
"Következő Arduino is meghalt, bár az pár napnyi üzem után. (És ezen is csak a 3,3V-os stabilizátor.)"
Az arduino lapokat kisebb feszültséggel kell üzemeltetni, mert tönkremegy a táp IC. Már a 9V is elég sok neki, de azzal még éppen elmegy. Egy ideig legalábbis. Adj neki kisebb feszültséget! -
Janos250
őstag
Jó ötletet nem tudok adni, csak azt, amit én használok:
A soklyukas próbapanelra rakom az alkatrészeket. A négy sarkába lyuk, és ezt csavarozom be egy vásárolt dobozba. Állítólag valahol vállalnak plexiből lézerrel kivágást vitt CAD adatok alapján, de nem tudom hol, ki, mennyiért, milyen adatokból. -
Janos250
őstag
Nem mindegy!
Nálam az álványos flex - ha nem pörgetem meg induláskor eléggé - lecsapja a 20-ast!
Az egész (családi) házba 2.5-ös vezetéket húztam be, kivétel a garázs, ahova 3 fázis bikaerős vezetéken megy földkábellel.
A terv, ha sikerül áttérnem 1x32-re:
- óránál 32 A, DÉMÁSZ által plombálva
- utána elsőként fi relé
- villámvédelmi (mi a neve, nem tudom, mert Kínából rendeltem)
- garázsba 32 A, de szétosztva helyben, hogy legyen 32 A-es és kisebbek is. Mindig azt használva, ami még éppen szükséges
- a ház többi részébe szétosztva az órától külön-külön 2.5-ös vezetékek mennek most is. Lámpákhoz vékony vezeték. Már be vannak húzva, nem akarom átalakítani.
- konnektoroknál, vagy inkább fenn a dobozoknál supresszor dióda, vagy valami hasonló. Már van néhány féle szintén Kínából, még bekötésre várnak. Mostanában rendeltem őket, miután a nyáron egy villám itt Pesten mindenféléket agyoncsapott a mi lakásunkban is, és a társasház számos más lakásában is.Van még egy bojlerhez szánt óra is, de az most nincs bekapcsolva, mert amikor bekötötték, még nem volt kész a bojler.Tudja valaki, hogy oda milyen erős áramot lehet kérni?
A fi relé és a vilámvédelmi akármicsoda egymáshoz viszonyított sorrendje milyen legyen? Még csak a fi relé van bekötve.
-
Janos250
őstag
válasz
kjani18 #60670 üzenetére
Nem tudom pontosan, azt tudom, hogy egy kivételével a többit minden lecsapkodta.
Én is az egy húszast használom mindenhova, a másik kettő kihasználatlan. Már gondolkodtam, mit lehetne tenni. Az volna a legjobb, ha nem 3 külön biztosítékot tennének fel, hanem egy 3 fázisú 32 A-est. Sajnos, nem így teszik fel. Gondoltam, hogy kérem, hogy egy fázison legyen 32, a többi meg kikötve. Pedig jóval többe került, hogy 3 fázist húzattam be, nem kettőt. -
-
Janos250
őstag
válasz
tordaitibi #60657 üzenetére
Na, így értem.
Az a baj, hogy van ugyan 3 fázis, de összesen 32 A, és úgy kötötték be, hogy az egyik fázison alig van áram, (talán 4A?), egyen van 20A, Azért kértem 3 fázist, hogy 3 fázisú motort is tudjak hajtani (egy amatőr gyalugép), de így annál is rosszabbul jártam, mintha egy fázison lenne a 32 A
A motor teljesítményét sajna nem néztem meg, de ha arra járok, így már tudok továbblépni. Kösz. -
Janos250
őstag
Szervusztok!
Van egy villanymotor, ami eredetileg 3 fázisú volt, de most minden vezetéket leszedtek róla.
(fényképet nem tudok feltenni, mert vidéken van)
Kérdés, mivel nem értek a villanymotorokhoz:
Be lehet-e egy eredetileg 3 fázisú motort úgy kötni, hogy 1 fázisról is üzemeltethető legyen?
Kösz! -
Janos250
őstag
válasz
Kernel #59860 üzenetére
Jó lenne tudni pontosabban, hogy ezek között mi a különbség :M328 GM328A M328LCD MK-328 MK-168 LCR-T4 LCR-T5 TS-M8N EZM328
http://www.ebay.com/itm/M328-GM328A-M328LCD-MK-328-MK-168-LCR-T4-LCR-T5-TS-M8N-EZM328-Transistor-Tester-/222455562659?var=&hash=item33cb6281a3:m:mhKcOzz_R1UjHDTl0jE-zOg -
Janos250
őstag
válasz
Melorin #59847 üzenetére
Én használom ezeket, helyesebben a 48 V-os verzióit több helyen, gond nélkül. Na persze, nem ennyiért, hanem ebay-ről. Szerintem azért írják hozzá, hogy LED-hez, mert többnyire arra használják. Ezekből egész sorozat van, különböző feszültségre és teljesítményre. Persze különböző feliratú címkével attól függően ki árulja.
Én a 12 V-os helyekre a piacokon kapható, konnektorba dugható tápból szereztem be néhányat. 12V 5A, 1000-1200 Ft/db.
-
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #59565 üzenetére
230V-os mozgásérzékelő. Beállíthatod, hogy mennyi idő után kapcsoljon ki.
link -
Janos250
őstag
válasz
JAGER 10 #59370 üzenetére
Nekem mániám az arduino/wifi/mobiltelefon hármas (lásd Arduino topik), ezért én így oldanám meg:
Minden motorhoz saját 230/xx V táp, H-bridge és arduino ESP8266 wifi panel.
A tér közepére egy központi wifi panel. Madzag csak a 230 menne az egyes helyekre.
A motorok saját arduinoi kezelik a motort, és WEB szerverként működnek, be lehet rájuk lépni.
Tartanák a kapcsolatot a központ arduinós wifi panellal, arra is be lehetne lépni. Így a telefonról WEB lapon keresztül irányítanám őket.
Valószínűleg nem léptetővel, hanem pl. ablaktörlővel, vagy hasonlóval oldanám meg. A meghajtást a nyomtatók fejmozgató megoldásához hasonlóan, valami huzal hurokkal tenném.
Ha nem csak végállásban, hanem közben is meg kell állni, akkor az áram figyelés - szerintem - nem elég, helyette valami közelítés érzékelő ,opto, vagy induktív, ilyeneket elég olcsón is lehet kapni.
Persze az áram figyelés akkor is célszerű, hogy ne égjen le a motor, ha valami miatt megszorul. Ehhez ellenállásokat párszáz FT-ért lehet kapni (http://www.ebay.com/itm/DC-75mV-10-20-30-50-100A-Current-Shunt-Resistor-For-Amp-Ammeter-Panel-Meter-FL-2-/262852275183?var=&hash=item3d33376bef:m:mpaAtbSzgefaZAMydSqW1fw)
Valószínűleg lesznek már ötletek is, válogass! -
Janos250
őstag
válasz
JAGER 10 #59362 üzenetére
A forgásirány változtatás miatt H-bridge minden motorhoz, akár léptető, akár ablaktörlő. 20-25 kg-ot egy ablaktörlő, vagy kisebb lépegető csak áttétellel tud - szerintem - mozgatni. Persze, ha le/fel kell mozgatni. Ezesetben még egy fék is kell, hogy kikapcsoláskor ne húzza le az a 20-25 kg.
Hogyan akarod vezérelni? Óra, BT, WiFi, kapcsoló, távirányító, közelítéses kártya? Mi egyszerűbb, a motormozgató vezetéket vinni hosszan, vagy van mindnek helyi tápja, és csak a jelet kell továbbítani?
Szóval egy halom hiányzó infó. -
Janos250
őstag
válasz
bb.bocs #59097 üzenetére
A kérdés megválaszolhatatlan: a kaputelefonok vezetékeinek behúzásánál/bekötésénél a szakik a vezeték színére vonatkozóan gyakran semmi szabványt nem követtek, de többnyire a pirost kötötték a + ra.
Voltmérő elő, és le kell mérni, az az egyetlen biztos megoldás. Kb. 15 V körüli egyenáramot kell tudni mérni nyugalmi állapotban, mert a központ egy 12V-os váltófeszből állítja elő diódahíddal. Fordított bekötésnél szerintem elszáll (vagy már el is szállt) a benne lévő Microchip PIC IC. Ha a jumpereket (lakásszám kiválasztó) nem rakod fel, semmit nem tudsz vele kezdeni! Ha rossz, ezt a kis panelt külön is meg tudod venni. A panelon - úgy tudom - a kagyló csatihoz közelebbi szokott lenni a - , de ez általában rá is van írva a panelra.
Új hozzászólás Aktív témák
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Megjelentek az iOS, iPadOS és watchOS 26 nyilvános bétái
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- A fogadás lezárult, elindult a hardvervágta
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia