- Fórumok
- Egyéb hardverek
- Hobby elektronika
- (kiemelt téma)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-12-11 20:26 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
Csak el akartam mesélni, hogy nyilván próbálkoztam AI-al is megbeszélni mi lehet a sub erősítő baja, hót hülyeségeket magyaráztak, odaképzeltek alkatrészeket ahol nem volt.
Kijött a gemini 3, mondom kipróbálom gondolkozó módban.
Behúztam neki a teljes service manual-t, meg annyit írtam hogy egy 50hz oscillációt látok a kimeneti tranzisztor emitterén amiről szintén csatoltam neki egy képet.
Kapásból kiköpte, hogy a c117 kondi lesz a gond cseréljem ki. Ránézésre semmi baja nem volt a kondinak, kiszedtem és tényleg, csak fele volt a kapacitása, magas esr.
Ez a kondi stabilizálta a feszültséget a tranyóknak.
Megértette az egész kapcsolási rajzot és több ellenőrzést is végigfuttatott velem ami után megtalálta, hogy az autostandby kondija is gyenge.
Iszonyat szürreális volt ahogy vezetett és megtalálta a gondokat.
Nyilván egy mono AB erősítő nem a világ legbonyolultabb dolga de ez így szuperül elérhetővé tesz egy csomó javítást kevésbé hozzáértőknek. Tetszik
-
daninet
veterán
ez a lámpádtól függ. A második verziót gipszkartonba épített lámpáknál vagy ledszallagoknál tudod használni. Esetleg olyan lámpatesteknél is amelyeknél a táp a lámpára van erősítve, nem pedig bele van építve.
Tápból is és fali kapcsolóból is sok opció van. Nyilván a vezetékelést úgy kell megoldani, hogy kell a +2 ér, mert megy majd 0-10V is nem csak a 230V
Ha csak E27/GU10 izzókat veszel akkor erre nincs lehetőséged, ott marad a fázishasítás megfelelő LED-ekkel
-
daninet
veterán
LED-ből két út van, ez is fontos!
Van a "hagyományos" dimmelős ami fázishasítással dimmeli a LED-et. Ezeknél van olyan, hogy vibrál a fény kicsit ha a feszültség ingadozik vagy gagyi a LEDes fényforrás elektronikája.
A másik út az a fajta dimmelő kapcsoló ami 0-10V-ot állít elő és a led tápján a DIM+ és DIM- csatlakozóra kell ezt rákötni. Onnantól pedig a táp szabályozza a dimmelést PWM-el -
daninet
veterán
Méregettem, zárlat nincs. Itt az előfeszítő feszültség csúszott el egy kicsit (145mA) ami egy kb ~750mA túláramot okoz az AB erősítő egyik oldalán. Legalábbis én így értelmeztem.
A két nagy TIP35 tranzisztor után van két nagy 5W ellenállás és azoknak a egyik lába közösítve van, a másik pedig egy-egy (A-B) tranzisztor emitterére van kötve. 0V kellene legyen feszültség köztük, de ott 145mA-t mérni.Jarod1: Nincsen semmi felpúposodva. Kicseréltem azért őket. Illetve kicseréltem ami a Q105 mellett forrósodott.
Nincs ESR mérőm, ellenállást mértem, hogy 1Mohm felett legyen illetve kapacitást ellenőriztem. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Bexart a subwooferem erősítője, tipikus jelenség, búg.
Egy rakás ráutaló jel van, hogy valami rossz, de nem jövök rá mi az.
Addig eljutottam, hogy ez előfeszítő feszültséggel van baj, egy csoomó hibát mértem rajta, alant a képen felsoroltam.Aki jártas ebben és tud 1-2 tanácsot adni miket mérjek még megköszönném

Egyet felejtettem még el ráírni, R130 elvileg 4.6K, áramkörben mérve 4k
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
prémium.
Úgyis van már vagy két hete, hogy a hestoreból rendeltem
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Ez a rakás @ amit motorvezérlőként raktak az elektromos bringámba 42-36V-ot enged ki a lámpákra
by design. Csodálkoztam miért van egy elektromos bringán gyárilag elemes lámpa.
560mini pro DC-DC step down van nekem itthon de az is max 32V. Hasonló méretű cucc kellene ami hatékonyan kis hőtermeléssel tud max 42V-ról 3.3V-ot csinálni. Nem akarom az akkut megpatkolni egyelőre.
B terv:
A hall szenzornak van 5V-ja. Bedobok egy relét és a 36V-al kapcsolok egy relét. De felvetül a kérdés elbír-e a DC-DC áramkör ebbe a csodában egy 1W-os és egy 0.5W-os LED-et, illetve méretben sem vagyok előrébb -
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Egy kis iránymutatás kellene.
LCD TV háttérvilágítása nem megy, az LED csatlakozóján 200V DC-t kellene mérnem, ehelyett van 0-1 között valami.Átnézegettem minden komponenst a meghajtó áramkörben és természetesen a driver IC-nél vannak furcsaságok.
A 14-es GATE kellene, hogy nyissa a mögötte található K7A60W mosfetet, de a GATE pin LOW.
Megméregettem mindent, kap 12V-ot a VCC PIN-en.
REG50 pin 5V
STBY pin 3V (ON)
OVP pin 3V alatt van, tehát nincs az over voltage protection bekapcsolva
UVLO 3V
Jól gondolom, hogy az IC sz@r?
-
daninet
veterán
nekem is ez van, használom mindenről, laptop töltő, labortáp, hordozható akku.
Azt hiszem neked a B verzió van a nagyobb páka hegyekkel, én az A verziót vettem a mikro hegyekkel.
A legnagyobb véső alakúból ami neked is van van egy elfekvő darabom B típushoz, ha akarod odaadom. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Talán triviális kérdés: Rack szekrényben ha nincs földelés kötődoboz külön, akkor beköthetem a PDU-ba a földet egy dugvillával?
Nyilván ISO meg MSZ szabványoknak nem felel meg mert kihúzható a dugvilla, de ezt csak én használom. Esetleg a PDU rögzítő füléhez tudom odakötni még. Ha esetleg van jobb ötletetek meghallgatom.
Minden felület porfestett a szekrényben még a sínek is. A régi szekrényemben elég egyszerű volt mert a háznak volt egy földelés pontja és a PDU már a rögzítéstől leföldelt mert nem volt semmin festék belülről. Viszont most a sínek is fekete porszórtak így mindent össze kell drótozni egymással. -
daninet
veterán
erre gondolsz?

Ez csak egy pulzust ad le?
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Sziasztok! Szükségem lenne egy analóg áramkörre ami behúz egy relét 500ms körüli időre ha áramot kap, majd elengedi és úgy marad. Csak mikor először áramot kap akkor húzza meg. Kipróbálnék mikrokontroller helyett valami analógot.
Áramszünet után kellene egy eszközt bekapcsolni gombnyomással azonnal.Ha valakinek van valami egyszerű rajza megköszönném
-
daninet
veterán
szerintem földelési baja lehet, illetve valamiféle szivárgó áramot is gyanítok de nem vagyok hozzáértő követem a témát mert érdekel az okosak mint mondanak

-
daninet
veterán
Sziasztok!
Eladnék alkatrészeket nagyon olcsón de nem számolgatok, egy féléből mindet vinni kell. Mind újua741 műveleti erősítő kb 100 darab 5000huf (kb 50huf/darab)
Power FET-ek vegyesen, BD239, 7805C, TIP120, BD235 kb 200 darab 10000 huf (~50ft/darab)
B250 egyenirányító híd, kb 40db, 1200huf (30ft/darab)
Gemcon 1000uf 25V minőségi kondenzátorok audiohoz is, kb 100db 12000huf (120huf/darab)írjatok privátot
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Felhívott ismerős, hogy bontják az irodájukat és minden ami ottmaradt free for all. Az elektronikai raktárban voltak szortimenterek azokat nyúltam le, az egyik tele van ellenállásokkal, egy másik kondenzátorokkal a többi pedig random dolgok. Valószínűleg mosfetet soha életemben nem kell többet vennem
Még valami power mosfetből is van benne 30-40 darab, akkorák mint egy 200 forintos. De DC jack aljzatok is ki fognak tartani 80 éves koromig ha megérem 
Sok olyan dolog is van amikkel nem tudom mit kezdjek, random IC-k mindenféle méret és tokozás több száz darab. Már csak azt kikeresni mire valók rengeteg idő lenne.
[kép] [kép] [kép] [kép] -
daninet
veterán
Én személy szerint úszok az okos otthon cuccokban, az elektronikai projektjeim jelentős százaléka ehhez köthető. Szvsz a jó okos otthon olyan, hogy észre sem veszed és automatikusan téged szolgál. A rossz nem ilyen
ott marad a lámpakapcsoláshoz képernyőnyomkodás.
Ez a tükör teljesen eszement hülyeség volt és érzek némi fura perverz örömöt, hogy lecseréltem a dolgokat benne
-
daninet
veterán
Gondolom tűkön ültetek hogy halad az okos tükör butítása projekt. Itt egy update
-
daninet
veterán
Nem a wifi jelerősséggel volt a baj, hanem az appja használhatatlan. Eleve hülységek vannak benne, pl nem lehet színhőmérsékletet állítani, hanem csinálni kell magadról egy szelfit és ő megpróbálja kitalálni mi neked a legjobb színhőmérséklet lol

Illetve szerintem az IR szenzor is hibás volt nem nagyon akart bekapcsolni az utóbbi időben csak ha belevilágítottam zseblámpával.
Mikor szedtem szét és a tükör alá nyúltam pengével hogy elvágjam a ragasztót leütöttem sajnos pár komponenst a nyákról, visszaforraszgtattam őket, de csak villogtak a ledek azán az egyik tekercs meggyulladt, így elvesztettem a referenciám
De sztm elengedem, keresek valami jó minőségű COB ledes szalagot.
#97357 rednifegnar: Ez egy "Smart Sensor Mirror" ami alapvetően egy nagy sminktükör pár jó minőségű LED-el. Több nő szerint a környezetemben "a legjobb amit próbáltak" de mint termék nagyon rossz. Feleslegesen túlbonyolított, pont egy wifire kapcsolt tükörre van szükség a házban
1. naptól tervezgettem, hogy szétbontom és kiherélem -
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Segítsetek tippekkel:Adott egy simplehuman tükör, egy átkozott sz@r. Wifit raktak a tükürbe és a fényerőt a saját appjával tudod állítani csak ami inkább nem működik mint igen
Nos, eljött a napja hogy kiheréljem és egy kapcsolót és egy potmétert tegyek rá ahogy a kedves alkotóknak eleve tennie kellett volna. Innen is kívánok nekik 20 év egyrétegű WC papírt
Szétszedtem, a ledekhez 4 vezeték megy. Nem szétbontható, benne van az öntvényben így nem tudom mi van ott. Vastag alu PCB-n vannak a ledek.
3V-ot injektáltam a piros feketébe, felvesz 280mA-t de nem világít. Kicsit attól tartok van ott egy ismeretlen chip ami talán valami PWM jelet kér ismeretlen frekvencián.
Piros+fehér összezárva és piros + sárga összezárva is megvolt (hogy egy 100% PWM jelet szimuláljak).
Az akkuja 3.7voltos lion volt, nincsenek nagy kondik meg tekercsek az alaplapon így valszeg nem volt boostolva.Segítsetek tippekkel miket próbáljak ki.

B terv, hogy kibacok belőle mindent és egy sűrű ledszalagot kap, de ott még nem tartok lelkileg.

-
daninet
veterán
Szuper. Köszönöm mindenkinek.
Még egy kérdés: általában beltérben van az áramforrás nem kívül főleg utólagos beépítés esetén. Vajon megtáplálhatom a beltéri L/N/GND terminálon is? Oda két sarut csavaroznék és onnan menne kifelé egy 5x1.5
Kívül pedig nem kötnék semmit az L/N-re csak az L(1)/N(2) terminálokra -
daninet
veterán
Sziasztok!
Tudnátok segíteni mini split klímához (2.5kW) milyen vastagságú kábeleket vegyek?
Oda-vissza lapoztam a user manualt és a service manualt egy szó nem sok annyi sincs a vezetékekről, csak hogy "as per code". De pl nem tudom, hogy a W és az S vezetékhez is 1.5mm2 kell vagy mi?
Ez a kötési ábrám a telepítési útmutató szerint:
Alábbiakra gondoltam:
megszakító -> kültéri között 3x1.5mm2 tömör
Kültéri L(1) N(2) GND -> beltéri ugyanez 3x1.5mm2 tömör
Beltéri jel -> kültéri jel (W és S) 2x ?? mm2 -
daninet
veterán
Sziasztok!
Ötleteket gyűjtök. Gyereknek akarok whack-a-mole játékot építeni. Felugrik a vakond egy lyukból és kalapálja.
Az elképzelésem az alábbi:
Solenoid feltolja a figurát aztán PWM-el visszaveszem az erejét ahol még a rugó nem rántja vissza de alig tartja. Ha megüti akkor egy 3d nyomtatókban is használt optikai végállás kapcsolót aktivál 1 centivel lentebb amire kikapcsol a mosfet, rugó lerántja és pontot számol.A gondom az, hogy elég rövid járatú solenoid aktuátorokat találok csak. Persze elmehetek abba az irányba, hogy valami libikóka szerű emelőszerkezetet építek ami a 6mm elmozdulást 5 centivé varázsolja, csak ez egy elég nagy szerkezet lenne így, fém alkatrészeket kellene fabrikálni stb.
Nem tudom, mit javasolnátok? Tekercseljek magamnak aktuátorokat? Tudok ilyen nagy elmozdulásút építeni? Vagy vannak olcsón olyanok amik nagyot mozdulnak (nem találtam aliexpressen, 10mm volt a max)?
Gondolkozzak inkább szervóban? Ez utóbbi nem tudom hogy bírná a kalapálást (valszeg sehogy). -
daninet
veterán
Sejtettem, hogy ez sokba fog kerülni. Akkor elengedem a dolgot. Köszi
-
daninet
veterán
Segítsetek tanácsokkal erősítő javítással. Amit azt hittem a probléma természetesen nem a probléma, úgyhogy most lebegek kicsit. Természetesen nem konkrét távgyógyítást várok csak pár tippet miket próbáljak ki. Van multiméterem, szkópom meg minden a diagnosztikához.
Denon erősítő amivel kicsit át lettem bacva
Már kialudtam, maradt az elszántság, hogy megcsinálom. Service manual nagyon jó, minden van benne, de egyelőre nem tudom merre induljak vele, mert pl a hibakereső flowchart-ban nincs olyan, hogy picit működik akkor is furán és kattog
ott olyanok vannak, hogy nincs táp, nincs hangkimenet stb.Szóval először működött, de miközben szólt a zene vagy néztük a filmet néha nagyon gyorsan elkezdett kattogni egy relé benne. De sem a kép sem a hang nem ment el.
Szétszedtem utána már nem tudtam reprodukálni a dolgot, hogy meghallgassam honnan jön a hang, de összesen 6 relé van benne, mind a 6 hangszóró védő relé. Fogalmam sincs a hang miért nem ment el közben ha a relé kikapcsolt. Lehet egy olyan relé kattogott amin kevés hang megy ki pl surround relé.
Mindenesetre én kicseréltem az összes relét mert koros a gép és ez egy egyszerű mutatvány. Összeraktam és pöccre működött.
Vállveregetés, kiafaszacsávó, mutogattam asszonynak nem kell újatt venni
Nos 1-2 hete elkezdett bekapcsolási szekvencia közben bzzzzzzzzzz bzzzz zúgó hangot adni. Az a meglazult tekercs hang de mély zúgás és változik a frekvenciája egyre magasabb lesz. Ez egészen addig hallatszik míg be nem kapcsolnak a hangszóró védő relék.
A probléma nem digitális jellegű hanem analóg. Analóg bemenetekkel is ez a gond (ami a service manual alapján teljesen kikerüli a digitális részeket és az erősítés teljesen analóg).
Tegnap a bal első csatornán elment a hang. A bal első és a jobb első közös védő relét használ tehát tuti nem relé baj.A fő gondom az, hogy az egész annyira kopakt módon van összerakva, hogy fogalmam sincs hogyan lehet működés közben méricskélni. Annyi csavar meg kábel van, hogy fél óra szétszedni és fél óra összerakni.
Ezt hogy oldják meg a "nagyok"? Darab drótokat forrasztgassak mindenhova ahova gondolom aztán rakjam össze? Esetleg van erre valami jobb módszer?
A tranzisztorok olyan mélyen vannak, hogy nullára kell bontani az egészet, szinte lehetetlen működés közben rámérni.Ha rányomtok a fenti linkre megnyílik a service manual a 108 aztán a 106 oldalon ki van emelve végig a Front left útvonala, ott akarok keresgélni.
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Eléggé túlvagyunk mindenen már. A kert szélvédett, ilyenek nem nagyon működnek. A teljesség igénye nélkül: ultrahangos riasztók, élvefogó csapdák, nem élvefogó csapdák, büdös folyadékok, füstpatronok, karbid, mérgező golyók amihez nem is szabadott volna hozzájutnom. Ez utóbbi működött de nem akarom mérgezni a kertet. Áztattuk, hajnalban álltam ásóval és vadásztam rájuk.
Olvastam egy szakkönyvet a vakond csapdázásáról.Szóval elég extrém a helyzet
Fekete humuszos föld van nálunk tele földigilisztával, vakond paradicsom. Lassan több 100ezres a kár amit okoztak, az elhárításukra pedig legalább ennyit költöttem.
Ez az erős rezgőmotoros dolog még valami amit nem próbáltunk de vennem kellene belőle vagy 6ot ami 40k/darab áron kicsit erős beruházás. Szerintem meg tudom építeni. [link] -
daninet
veterán
Sziasztok!
Rezgős vakondriasztót szeretnék építeni, mert amit a neten árulnak és értelmes az 40k amit soknak tartok egy rezgőmotorért és egy 555 időzítőért
Elvileg az működik ha valami rázza a földet mint a bolond.
Az ötlet az, hogy a rezgőmotort egy 32-es PVC csőbe beleragasztom, az alját pedig lekupakolom. Tetején meg lenne egy doboz amiben a kevés elektronika lenne és a tetején a napelem panel. Bontott 18650 cellám van dögivel.
Szakértsétek meg a bevásárló listát.
Mivel erős rezgőmotort 12v verzióban találtam ezért 12v lesz a rendszer.Motor 12V 6000rpm - az első dupla súlyos verzióra gondoltam
Napelem 12V 145x145mm
MPPT töltő modul
Időzítő modul
3s bmsa kérdés ugye hogy tölti-e majd valamennyire a napelem az akkukat ezzel a felállással?
Ha félévente egyszer rá kell töltenem az belefér, télen nincs vakond egyébként sem.Illetve amit írtak még a neten, hogy rendszertelen rezgést csinálnak mert az hatékonyabb. Az is megoldható lenne, de akkor már mikrokonroller is kellene ami 80-100mA idle módban bekajál ami kb annyi lehet amennyivel a napelem tölteni tud.
Erre van-e ötletetek? -
daninet
veterán
annyira nem tartom szörnyűnek, bár közel sincs annyi tapasztalatom mint neked. Az összes TD chip funkciója indokolt lehet egy ilyen erősítő áramkörben. Ehhez még simán hozzácsaphattak volna canbus kommunikációt vagy ethernet alapút mint az új kocsikban 4-5 önellenőrző szenzorral

-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Csak részben kapcsolódik a témához, defond gyártja a dewalt szerszámokba a kapcsolókat és lehetetlen őket külön beszerezni mert csak gyártóknak adják el. Általában drótokkal szerelve lehet már alkatrészként értékesítve megvenni. Annyira nem szabványosak a kapcsolók, hogy aliexpressen is csak eredetit lehet venni nincs utángyártott

Egyébként ugy néz ki mintha szét lehetne szedni csak két oldalról kell valamit aládugni. Ragasztva van?
-
daninet
veterán
Nyomtasd PETG-ből. Én nem használok már PLA-t lassan 2-3 éve mert szerintem kb mindenben rosszabb mint a PETG. Ha a nyomtatód tud PLA-t nyomtatni akkor tud PETG-t is. Minimálisan magasabb hő kell neki csak az asztalon és a tárgyon.
-
daninet
veterán
köszönöm a válaszokat. Cserélem mindet ha már egyszer szétszedtem
-
daninet
veterán
jól gondolom, hogy ezen az alaplapon ez a hangfalvédelmi relé?
schematic, datasheetBarret001: csak a hasonló csomaghoz ragaszkodok nekem hótmindegy a márka. De így most kapok 5öt aliról annyiért mint 1 lett volna farnelltől
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
a teljes sztori annyi, hogy vettem egy erősítőt házimozihoz. Az emberke akitől vettem erősítőkkel foglalkozik ezeket javítja. Kattogott az erősítőben az egyik relé zenehallgatás közben majd néha el is engedte és elment a hang. Visszavittem neki, azt mondta megcsinálja, de azért látszott, hogy nem fűlik rá a foga mert nyilván másodkézből vettem nem bolti garancia. Két nap mulva mentem érte és mondja h szétszedte a reléket és megcsiszolta őket.
Jó volt 2 napig most megint az egyik néha elenged, néha beragad. Olyankor mindent átenged durrognak a hangfalak mikor ki/be kapcsolom az erősítőt. Nem tudom pontosan melyik relé, de az ami utoljára kapcsol hang alapján tehát könnyű lenne megtalálni.
Egy relét én is ki tudok cserélni, nem garanciális a dolog mert nyilván másodkézből vettem "ahogy volt" kipróbálás után.
Ő megcsiszolgatta, valszeg a beégés lejött róla de az aranyozott felület is megsérült innentől annak a relének meg vannak számlálva a napjai. Nem akarom hogy megint csak reszelgesse, kicserélni nem fogja.[link] Itt az alaplap rajza egyébként.
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
kíváncsi lennék mert nem találok. Főleg olyat aminek 15mm a lábtávolsága.
Aliexpressen van egyedül ami 1 hónap lenne kiszállítva. Itt a pontos adatlap -
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Van valami oka, hogy a házimozi hifikbe egy 12v relé 7-8ezer forint?
Az egyik relé beégett az erősítőmben és nem tudom elhinni, hogy ennyibe kerül.
Csak azért kerül ennyibe mert az a gyári cucc vagy tudnak valamit amitől jobb lesz a hang? Jó eséllyel ugyan az lesz a hang ha találok hasonló tokozást, nem?
HL3-2A a relé jele -
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Annó mikor indukciós főzőlapot vettem direkt olyat kerestem ami PWM-es. Spórolnak nagyjából fél dollárt a gyártáson a relés módszerrel (nagy tételben) . Árban persze van vagy 50k különbség mikor megveszed mert az már "prémium" lol
Ugyanez igaz a mikrókra is. 50k+ egy olyan mikró ami nem bang-bang módszerrel süt hanem pwm-el szabályzott. -
daninet
veterán
Jó ötlet megforgatva mérni. Igen, tudom, hogy normális az alacsony ellenállás, rámértem pár elfekvő 21v motorra itthon amit ebből abból bontottam, mindenhol mértem legalább 0.2ohm-ot. Ez meg 0.000, teljes rövidzár. Még a szomszédos érintkezőkön is ami elvileg a hosszabb belső tekercs útvonala.
Holnap megpörgetem
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Egy akkus fúró motor armatúráról próbálom kideríteni, hogy rossz-e. Ugye elég alacsony értékeket mérni mikor az ember méregeti az ellenállást az áramszedőn, 0.2-0.3ohm körül.
Ezen az armaturán a szemben levők és az egymás mellett levők is nulla minden kombinációban. Létezik, hogy ilyen alacsony az ellenállása vagy ez nulla ellenállással biztos belső zárlatos?
Vagy ez a baja a fúrónak vagy az elektronika, de működő alkatrészek nélkül nehéz kideríteni. Próbáltam feszültséget mérni a szénkeféken, de feldobja 3V-ig, aztán leejti vissza az áramot, gondolom valami okos dolog van ezekben már. Dewalt fúró. -
daninet
veterán
sok dolog van manapság már ami sok áramot fel tud venni és adott esetben FETekkel kapcsolni kell pl CPU hűtők. Bár ez elég közel van a ramokhoz és mindenféle szűrő kondik vannak ott, én RAM-ra tippelnék.
Mindenesetre az alaplap tervezésétől függően az a kis kondi lehet csak valami extra szűrés volt és áthidalva sem okoz gondot
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Két 3 fázisú mérőórám van (egyik H tarifa) és időszakosan szeretnék egy 3fázisú hőszivattyút a nappali óráról használni, mert ott van napelem.
Tudom, hogy ez szürke terület, de alapvetően tiszta a lelkiismeretem, mert nem használok a H tarifáról nem oda való eszközöket mint sokan
Nyáron a klíma szeretném ha napelemről menne hogy ne kelljen annyit fizetni.
Olyan kapcsolót keresek ami 2x3 be és 1x3 ki. Jobbra balra fordítva válthatok a két ág között.
Létezik ilyen?
Alternatívaként a 3 relé + 6 kontaktor dolog gondolom működne, de nimcs annyi helyem a szekrényben. Egy fizikai tekerős kapcsoló jobb lenne -
daninet
veterán
Nem tudom nézel-e elektronika javítós youtube csatornákat pl TronicsFix, StezFix, Buy it Fix it és a többi.
Igen gyakran van zárlatos induktor a problémák között. Ha kap egy túláramot leég a vezetékről a szigetelést biztosító zománc réteg és az induktivitása teljesen eltűnik mert egy rövidzár lesz az egész. -
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Vettem egy vezető pasztát amivel PCB-ket lehet javítani. Olyan mint egy hővezető paszta amit a processzorra kenhetsz, csak ez megköt keményre és közel nulla az elektromos ellenállása.
Nekem egy csúszó ellenállást kellene megjavítanom és valahogyan 150ohm/cm körüli értékre kellene emelnem az ellenállását. Szerintetek mit keverhetek bele, hogy romoljon a vezetőképessége? -
daninet
veterán
Sokkal rosszabbra számítottam a kattintás előtt mikor azt mondtad lehet nem éri meg. Izolátorokat néztem korábban, hogy földelt dolgokat is mérhessek, és több 100eur egy normális. Na, azt nem tudom megindokolni, nemhogy az asszonynak de magamnak sem

16 eurot rá tudok szánni hogy ne égessem oda a szkópom
Pedig elég idegesítő, hogy át kell dugdosnom az esp-ket akkura szgép usb-ről mielőtt bármit meg tudok mérni rajta, de olyankor meg nincs ugye debug konzolom.
Mondjuk azt még nem néztem létezik-e usb gnd leválasztó amivel átmegy az adat. Lehet az olcsóbb lenne. De ott meg tuti áramerősség limitek vannak optocsatolók miatt. Na majd rákeresek. -
daninet
veterán
Igazad van, de megittam a söröd.
Tehát papiron a szkópom nem alkalmas 230VAC mérésére, bár kifért a kijelzőre még éppen. Azt nem tudom van-e benne bármi komponens amit ez zavar. (izolált 230vac-t mértem egy inverterből)
Mindenesetre legközelebb ellenálláson keresztül mérek és kiszámolom. Azt nem tudom az hogy befolyásolja a zajt vagy a mért értékek pontosságát. -
daninet
veterán
325V pk pk a 230V ac hálózati fezsültség
Peak volt =√2 Vrms
= 1.414 x 230
= 325 Vmeglett a baj. amatőr hiba, az 1X 10X csúszka egy picit el volt csúszva a mérőkábelen és már 1X módban volt

ellenben nagyon szép nem lépcsős zajmentes jelet produkál az inverter aminek örülök.Viszont van az inverter alaplapján van egy nagy tekercs ami baromira melegszik. Mellette a kondenzátorok

Lehet ha hosszabb élettartamot akarok neki azokat onnan el kell rakni vezetékkel. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Kérdés oscilloszkópról:
Van egy Siglent SDS1104X-E eszközöm. Adatlap szerint 10kH frekvencián 400V pk-pk feszültséget lehet mérni vele. Ma egy invertert javítottam és meg akartam nézni miféle szinusz jelet generál de a vertikális skála max 100V-ig tekerhető rajta és kiírja hogy ennyi, nem lehet tovább tolni. 100V-on értelemszerűen csak egy emelkedő vonalat láttam.
10X-en használom a mérőkábel és az eszköz is erre van állítva. Esetleg van valami ötletetek ezzel kapcsolatban?
-
daninet
veterán
áh ezekből a trafót ki kell bontani, fantasztikus
halál játékfa égető építhető belőlük tik tok szerint
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Egy 80as évek Maranzt erősítőben kellene pár kondit kicserélnem. Ha realisztikusak vagyunk számít a kondenzátor típusa? Mert belenyúlhatok a kondis dobozomba vagy ahogyan nézem ezeket az "audio grade" kondikat akár sok tízezret is el lehet locsolni az akcióra. Számít ez?
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
azon a képen ahol a hátát fotóztad a jobb oldala a tápkör, bal oldal a vezérlés (ezért van az elválasztás a kettő között).
A d1 r3 környékén adja át valahol a tápot a vezérlésnek, esetleg még a c9 c10, d3 környékén is mérhetsz. Ha megvan a fix dc feszültséged akkor pedig áthidalhatod a + - kimenetre.Majd a többiek megmondják ez így miért gyullad majd ki, én így csinálnám

-
daninet
veterán
Sziasztok!
Ütvecsavarozó kapcsolója. A kis réz pöcök gyárilag rosszul volt meghajtva és az éles felével lekaparta ezt a fekete festéket ami az ellenállást okozza.
Szerintetek ezt lehet pótolni valamivel? Kicsit drága az új kapcsoló, úgyhogy ha lenne rá mód ezt a festéket pótolni lehet jobban járnék, "csak" ennyi a baja.
Nincs vesztenivalóm úgyhogy jöhetnek vadabb ötletek is

-
daninet
veterán
Sziasztok!
Ha áramgenerátoros egy led tápja akkor is meg kell 5m-ként tápolni a ledszalagot? -
daninet
veterán
-
daninet
veterán
A klasszik: kondenzátor. Jelen esetben egy smd kerámia kondi. Viszont a dióda még így is kicsit gyengébb mint a másik kettő (~80%) és enyhén pislákol. A dióda seggén van egy apró pcb, az is tele van kondikkal. Tuti ott is rossz az egyik. Viszont a dióda bele van ragasztva ebbe az öntvényve, lehetetlen hozzáférni.
Marad ilyen kishibás. Itthonra így is overkill lesz ez a lézer polc felfúráshoz
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Igazad volt. Ma sikerült beröffenteni a lézert. Viszont a PWM mellett egy áramgenerátoros DC feszültséget is látok, olyan mintha két jel lenne egymáson. Igazán fura ilyet még nem láttam, nektek hátha van magyarázatotok.

A 3 dióda lábainál ugyanezt a jelet méretem, de ugye az eredeti gond, hogy 3ból kettő működik csak.
Megmértem dióda tesztelővel mindhárom lézer diódát, ugyanazt a 0.7V értéket kaptam.
Vajon ezen felül hogyan deríthetem ki, hogy a lézerdiódának van-e baja? -
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Igazából boldogan kiganéznám az elektronikát belőle, ez a cucc nem több mint 3 darab lézer dióda rettentően túlbonyolított elektronikával. Aztán 3d nyomtatok majd akkut hozzá van rengeteg 18650-em bontásból.
Vajon hogyan deríthetem ki a lézer diódák feszültségét ill max terhelhetőségét? Semmi jelzés nincs rajtuk. -
daninet
veterán
Nem világít az egyik dióda, hibásan nagyon olcsón vettem a lézert, sztm meg is tudnám javítani, de nem akarok 50k-ért akkut (és töltőt) venni hozzá, elég meredek ár 3db 18650 akkuért.
Legtöbb aprón árult akku elég kétséges állapotban van többnyire töltő nélkül
Így jártam -
daninet
veterán
Sziasztok!
Egy Dewalt 12V lézer szintezőt szeretnék labortápról meghajtani, mert nincs akkum hozzá. Van valakinek ötlete mi a harmadik pin a csatlakozón?
Valahol azt írták 47k hőmérő vezetéke, ráforrasztottam egy ellenállást fixen de úgy is semmi. Létezik, hogy ennek valami soros kommunikációja lenne?
ID/TH jelzése van azt akkun a harmadik lábnak.
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
ezt megpróbálom, köszi
-
daninet
veterán
Építettem még egy éve egy ponthegesztőt mikrótrafóból meg arduinoból akkuk összehegesztéséhez. A másodlagos tekercset levágtam és hegesztőkábelből egyet tekertem a helyére. Az elektródák kihegyezett rézrudak. Igazából mindig működött de sosem dolgozott olyan jól mint a gyári megoldások. Szerintem kicsit magas a feszültség. Elszínezi a nikkelcsíkot mert némi hőt is termel, a hegesztés pedig kézzel széthúzható. Fogja azért, több akku pakkom is van ezzel a hegesztővel, de nem olyan mint amikor egy gyári akkut próbálok széttépni.
Amit nem fogtam fel amikor ezt építettem, hogy az összes leírás online amerikai és ők 110v mikrótrafót használnak, más a tekercsszám rajta.
A kérdés nagyjából annyi, hogy mik a lehetőségeim? Ha jól gondolom kicsit fentebb kellene menni az AC feszültséggel, nem számoltam pontosan, de talán egy 10-20V kellene pluszban, de ezt nem tudom hogy lehet kivitelezni.
Esetleg tudok kevesebbet tekerni a kábelből a másodlagos tekercsen? Egy teljes kanyar helyett csak egy U alakban bedugni?
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
A tápon a negatív nem földelt, azt a középső zölddel összekötve lehet elérni de azt a szkóp nem is szeretné. A szkóp egy elosztóba van dugva a táppal, az pedig egy földelt dugaljba. Új építésű ház, tanusítványom is van a földelésről
Az 1khz szögletes kalibrációs jel jól néz ki rajta. Egy 24v ac trafóra kötöttem az is ok. Ez most teljesen szét van esve.
De egyébként elég csak a pozitívat rákötnöm a földelés nélkül már ezt a jelet mutatja, úgyhogy a földhurok dologban lehet valami.
Mennyire unorthodox földeletlen aljzatba dugni a szkópot? -
daninet
veterán
Valakinek van magyarázata mi történik itt? A szkópon valami beállítás nem oké? Mik azok a feszültségek?
Teljes noobnak érzem most magam. Egy zajos horizontális vonalat vártam mikor rákötöttem 12.57V-nál
-
daninet
veterán
Jumperless breadboard megvan mindenkinek?
-
daninet
veterán
Legutóbbi meglepődésem bosch kéziporszivónál volt (egy elég drágával) bronzperselyes a motor ami sokezret forog, 18V körülre méretezve a felirat szerint, 24V-on hajtva. Újonnan sem volt halk, de 2 év után vállalhatatlan volt.
Az akkuja döglött meg előbb, 7darab 18650 volt benne. Cseréljük ki, van ponthegesztőm. Elkövettük azt a hibát, hogy nem a negativ pólust választottuk le először, a BMS valami programozott védelmi módba rakta magát, ezért külön egy Attiny 328P mikrokontrollert raktak a BMS-re
Valami ruszki oldalakon találtunk firmware lementős hex szerkesztős okoskodást hozzá, hogy talán elindul utána de nem működött soha többet. -
daninet
veterán
Hőlégfúvókat nézegetek smd alkatrészek leszedéséhez és kicsit tanácstalan vagyok mi a jó vétel. Lebeszéltek azokról a verziókról ahol a venti a kézi egységben van (pl), azt mondták inkább olyat vegyek amiben a venti az állomásban van (ezeknek van vastagabb fekete csöve). pl
Viszont az árban elég magas az ugrás, ~15k vs 60k és a 60k az az alja.Mi a tapasztalatotok, mi a jó vétel bárhonnan bármilyen márka? Nem ebből élek, teljesen hobbi szerszám.
-
daninet
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Egyéb hardverek
- Hobby elektronika
- (kiemelt téma)
- Nyolcmagos CPU-val és 32 GB RAM-mal is munkára fogható az MSI egykártyás gépe
- Battlefield 6
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Video digitalizálás
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro 128gb - Jó állapot, akku 100%, tokkal és fóliával, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S26 Ultra 12/256gb Cobalt Violet - Új, bontatlan, garanciális, akár beszámítással
- Apple iPhone 16 128gb - Makulátlan, akku 100%, garanciális, tokkal, akár beszámításal
- 4 FAJTA (Május) DELL Latitude Laptop Tartós-Golyóálló-AKÁR SULIBA 7320 7430 7440 5320 5420 5430
- NEW! Bontatlan Lenovo Thinkpad T14 G6 Tartós Üzleti Laptop 14" -40% Ultra 7 255U 16/512 FHD+ Magyar!
- ÚJRA! 256GB NVMe SSD, 1 év gar - 2230 méret
- Xbox One S Minecraft Edition 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Új AKRACING CORE EX gamer szék dobozában, BONTATLAN!
- Samsung, SK Hynix 8GB / 16GB / 32GB DDR5 laptop Memoria!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

by design. Csodálkoztam miért van egy elektromos bringán gyárilag elemes lámpa.

úgy ráz hogy zsibbad tőle a kezed